Dodaj do ulubionych

Mamy uczniów 2 sp

08.03.18, 17:15
Chciałabym dowiedzieć się, co Wasze Dziubdziusie przerabiają teraz w szkołach na matematyce. Mam syna w grade 2 w CA i tak się zastanawiam, czy program bardzo odbiega od tego co robią dzieci w Polsce.
Mój syn np. teraz przerabia bryły - liczy ile mają ścian poszczególne bryły, ile kątów, zaczynają rysować siatki tak by można było z tego złożyć wybraną bryłę.
Wcześniej przerabiali zadania typu, zrób ankietę w klasie ile dzieci lubi kolor żółty, ile czerwony i ile biały - narysuj wykres słupkowy. i w tym stylu. Dodawanie/odejmowanie pod kreską liczb dwucyfrowych też było.
Wasze dzieci też takie rzeczy robią?
Obserwuj wątek
    • szeptucha.z.malucha Re: Mamy uczniów 2 sp 08.03.18, 17:51
      Teraz głównie zadania z treścią, na mnożenie, dzielenie w zakresie 50. Skalę przerabiają, figury przestrzenne też.
    • szarsz Re: Mamy uczniów 2 sp 08.03.18, 19:45
      U nas zadania z treścią, mnożenie w zakresie 10x10, dzielenie, wprowadzenie do liczb ujemnych (termometr). Są proste łamane i ich długości, ale brył chyba nie było.
    • b.bujak Re: Mamy uczniów 2 sp 08.03.18, 20:22
      pruszynkaaa napisała:

> Wasze dzieci też takie rzeczy robią?

niestety, nie;
      są daleko w tyle...
      ale od czwartej klasy program dynamicznie przyspiesza, więc jest nadzieja dla narodu
    • pruszynkaaa Re: Mamy uczniów 2 sp 09.03.18, 22:49
      Oki, dziękuję Wam. Widzę, że jednak sa różnice programowe. Mój ma dopiero wstęp do mnożenia i dzielenia.
      Zadania z treścią mają bardzo różnorodne - takie jak pisałam, z wykresami, z wyciąganiem wniosków itp.

A jeszcze spytam przy okazji - czy Wasze dzieciaki miały w 2 sp takie pojęcia jak parowanie, sublimacja, resublimacja, skraplanie? Ogólnie obieg wody w przyrodzie, taki dość dokładny już, z wprowadzeniem nazw CO2 czy 02 według zapisu chemicznego?
      • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 09.03.18, 23:02
        Ty chyba jesteś w Kanadzie? Ponoć tam kiepsko z poziomem matematyki. Mój w 2 klasie (ma 7 lat z kawałkiem). Robia mnożenie, dzielenie oraz zadania z treścią z tego zakresu -tabliczka mnożenia wykuta juz do 100.
        • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 09.03.18, 23:04
          Robia tez działania w nawiasach. Co do przyrody to nie wiem co robia.
        • pruszynkaaa Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 01:12
          Wiesz, to tak ciężko stwierdzić szczerze mówiąc - program się jak widać różni. Tu bardziej są zadania na myślenie, wyciąganie wniosków, zastosowanie w rzeczywistości. Np. dziś syn ma za homework zaprojektować rakietę składająca się z jak największej ilości niepowtarzających się brył.
          Fakt, że nie ma jeszcze tabliczki mnożenia - tu się dzieciaki na pamięć prawie w ogóle nie uczą. Podejrzewam, ze jak im przyjdzie do opanowania tabliczki, to dadzą im jakiegoś tips jak to ogarnąć bez wkuwania tak jak ja to robiłam.

To są inne systemy nauki... np. syn w ubiegłym roku, miał 3 projekty - jeden z nich to zrobić diorama wybranego zwierzęcia, znaleźć informację na jego temat i przedstawić klasie - to taki wstęp do speach - w starszych klasach raz do roku mają wygłosić przemowę - są potem organizowane różne konkursy szkolne i międzyszkolne na taką przemowę.

Dużo też zależy od nauczyciela prowadzącego, bo ci zmieniają się co roku akurat, no i wiadomo jak jest - jednemu zalezy i robi z dziećmi bardzo dużo, a drugi minimum...
          • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 10:55
            Wiesz inny system innym systemem ale pewne rzeczy trzeba opanować. Tabliczka mnożenia jest na pamięć i koniec. Korzystasz z niej całe życie. Ja tez uważam, ze polskie dzieci mają już na tym etapie trudne zadania z treścią nierzadko. Akurat mam scislowca w domu, który był jakiś czas w Kanadzie i mamy znajomych z dziećmi szkolnymi tam i oni nam to mówili mając porównanie z PL. Poza tym co to znaczy ze jeden nauczyciel zrobi minimum? Jest jakaś podstawa programowa i trzeba opanować z dziećmi ten zakres. Mój młodszy bardzo lubi matematykę a tabliczki uczylismy go przez zabawę w stylu odpowiedz na trzy pytania z tabliczki i pograsz 5 min dłużej na konsoli. Teraz sam się domaga pytań i zadan bez nagród i jest dumny że to opanował. Radoche ma z tego ogromna.
            • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 10:56
              Oczywiscie nagroda byla gdy dobrze odpowiedział.
            • ichi51e Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 11:08
              A jak nie opanujesz w drugiej kladie to mogila suspicious
          • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 10:58
            To jest bardziej system brytyjski i zgadza się- w UK też niższy poziom matmy niż u nas - media o tym często pisały, ze polskie dzieci podnoszą poziom matmy na Wyspach.
            • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 11:01
              Aha i bryły też już były u nas.
          • nena20 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 11:04
            W szkole u syna tabliczka najpierw pojawiła się w zadaniach z treścią, dzieci zauważyły że liczy się szybciej przez mnożenie a nie dodawanie.
            • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 11:26
              Tak to tabliczkę jakoś przenycaja teraz a potem wychodzi o co chodzi. Mój jej się radosnie uczył. I wujek którego uwielbia zadawał mu pytanie oparte na tsbliczce typu "X powiedz mi masz 4 kieszenie po 6 cukierków w każdej. To ile masz cukierków?" Poszło szybko i było zabawnie bo lubi słodycze wink albo "Babcia zrobiła 20 kotletów i podzieli na was, 4 wnuków. Po ile kotletów dostanie każdy z was?" No i utrwalalismy to np. ma specjalne ołówki z tabliczka mnożenia na nich i może ciągle wzrokowo to rozpracowywać.
          • stillgrey Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 11:21
            pruszynkaaa, wychodzisz z błędnego założenia, że w polskiej szkole nie ma zadań na myślenie, wyciąganie wniosków, praktyczne zastosowanie poznanej wiedzy, pracę w grupie, doświadczenia i prezentacje. To wszystko jest, wiadomo, w jednej szkole czy klasie więcej w innej mniej, zależy na jakiego nauczyciela się trafi. Natomiast wykresy, zbiory, takie podstawy z brył to chyba już nawet w zerówce były w formie zabawy.
            Fakt, że w polskiej szkole jest za dużo wkuwania na pamięć zbędnych wiadomości, ale i tak bardzo dużo zmieniło się na plus w ostatnich latach. Jednak taka tabliczka mnożenia to podstawa, którą każdy człowiek powinien znać na pamięć. Trików się w PL też uczy, ale w ramach ciekawostki, a pamięciowo i tak dzieciaki muszą opanować. I to jest akurat ok.
            • bergamotka77 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 11:30
              Moge się tylko podpisać pod stillgrey. Akurat matematyka jest w PL nauczana na dobrym pozio
              mie.
              • mysz1978 Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 14:34
                u mojego syna na wysokim poziomie - codziennie pamieciowe dodawanie/ odejmowanie w zakresie 100 lub mnozenie (tez do 100). Oprocz tego nawiasy i kupa innych rzeczy - dzieci ogarniają to jakos, ale pani wybiega ponad program.
      • stillgrey Re: Mamy uczniów 2 sp 09.03.18, 23:10
        Sublimacji i resublimacji chyba nie było, było krzepnięcie i topnienie. Co2 i O2 było.
    • nena20 Re: Mamy uczniów 2 sp 09.03.18, 23:27
      Mnożenie do 50‚ dodawanie i odejmowanie w zakresie bez ograniczeń, odcinki i pomiary, figury ale tylko ogólnie, zadania z treścią dość trudne.
    • ichi51e Re: Mamy uczniów 2 sp 10.03.18, 11:10
      Prosze uprzejmie podstawa programowa 1-3 z matmy. Jak nauczyciel sprawi ze dzieci to opanuja to juz jego sprawa mozna wkuwac i mozna robic projekty zalezy od czlowieka
      men.gov.pl/wp-content/uploads/2011/02/6b.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka