Dodaj do ulubionych

Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Polska

04.04.18, 16:59
Ematki podróżniczki, inspiracji potrzebuję. Polećcie jakieś miejsce w którymś z w/w krajów smile

Lubimy góry, lubimy pozwiedzać, zjeść coś dobrego - Czechy są pod tym względem super, ale najbliższe nam rejony, czyli północny wschód kraju mamy już dość zwiedzone. Węgry podobnie. Polskę też. Macie jakieś perełki, tak na 3-4 dni? Rok temu byliśmy w Czeskiej Szwajcarii, było pięknie smile Szukam czegoś w ten deseń, w dzień wypad na łono natury, wieczorem szwendanie się po miasteczku albo siedzenie nad czymś smacznym. Praga i Budapeszt odpadają.
Obserwuj wątek
    • jeziorowa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:12
      Jeżeli tylko 3-4 dni to ważna jest długość dojazdu. Napisz, proszę, w którym województwie mieszkasz. To super jedzenie w Czechach to dowcip, prawda? Chyba żadna z kuchni europejskich nie jest mniej smaczna.
      • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:18
        Jesteśmy z Krakowa.

>To super jedzenie w Czechach to dowcip, prawda?

Nie napisałam, że czeska kuchnia jest super, jest dla mnie za ciężka, po jednym knedliku z sosem odpadam wink Ale lubię ich przekąski do piwa, a dobre jedzenie (i niedrogie) też można tam znaleźć, niekoniecznie tradycyjnie czeskie. Dlatego napisałam "zjeść coś dobrego", a nie "jeść knedliki z gulaszem, śmietaną i dżemem".

>Chyba żadna z kuchni europejskich nie jest mniej smaczna.

Islandzka chyba wygrywa.
        • jeziorowa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:35
          Jeśli jesteście z Krakowa to niedaleko macie Słowację. Jeśli lubicie połazić i poobcować z przyrodą to może Słowacki Raj? Jeśli bardziej leniwie to może Tatry słowackie dla leni (typu wjazd na Łomnicę) i Basenowa (bardziej polecam niż słynną Tatralandię)? A może w Polsce jura krakowsko Częstochowska lub góry Świętokrzyskie?
          • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:39
            Jurę mamy złażoną, Góry Świętokrzyskie też. Za Słowacją średnio przepadam - przyroda ładna, zamki super, ale miasta jakieś takie bez charakteru. Tatry też mam przetuptane.
          • jeziorowa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:40
            A może pomyślicie mniej standardowo i wybierzecie się do Lwowa? To jeśli lubicie zwiedzać. Albo Kazimierz-Sandomierz-Lublin?
            • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:41
              O Lwowie też myśleliśmy, i o Kotlinie Kłodzkiej.
              • jeziorowa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:44
                Jeśli myśleliście o Lwowie to bardzo polecam. Tanio, brak bariery językowej (po polsku dogadasz się, po angielsku raczej nie), dobra kuchnia, mnóstwo do zwiedzania, macie blisko.
                • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:54
                  Myślałam, ale obudziłam się bez paszportu... Ja nie światowa, poruszam się głównie po Europie, zapomniałam o istnieniu takowego.
        • agnieszka_kak Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 07:47
          Co do najgorszych kuchni obstawiam holenderska - podstawa jest kanapka z serem i kiełbasa parowkowa.
        • mayaalex Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 08:44
          Islandzka? Ze swiezymi rybami i skorupiakami? A islandzkie homary zgrillowane jadlas (czyli langustynki)? I swiezutkie krewetki? No nie wierze smile chyba ze nie lubisz ryb i owocow morza albo jadlas caly czas hot dogi wink
      • peonka Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:22
        Hm. Ja tam lubię smażony ser, utopence, nakladany hermelin, salceson z octem i cebula.. Na krótki wypad w sam raz. I kofola!!!
        • miarka71 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 20:59
          też to uwielbiam smile dlatego byłam rok po roku smile
    • arwena_11 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:18
      Nie wiem skąd jesteś - ale poradziłabym ci Troki. Blisko do Wilna - więc można wyskoczyć na zwiedzanie. Piękne jezioro
      • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:20
        To cała Polska do przejechania smile
    • peonka Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:25
      Może Eger I Miszkolc? Wino, termy I góry Matra?
      • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:28
        O widzisz smile Tam mnie jeszcze nie było wink
        • jeziorowa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:36
          To fajna propozycja, ale na góra 2 dni. Na 3-4 dni to jednak (moim zdaniem) mało.
          • peonka Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 18:40
            1 dzień na Miszkolc plus termy, 1 na Eger plus termy, 1 na góry Matra lub Bukowe i Lillafured... Można podjechać do uroczej wioski-skansenu Holloko, gdzie mieszka grupa etniczna Paloc (Paloce? Palocowie?)
            Dla mnie aż nadto atrakcji, ale ja lubię wszystko powoli - pić, łazic po mieście, leżeć w gorącej wodzie, jeść, i znowu pić smile
      • ela.dzi Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 18:01
        Do tego Esztergom i Wyszehrad.
    • nawoyka Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:46
      Szkoda, źe z Krakowa masz daleko bo zaproponowałabym Rugie i Stralsund po drodze.
    • kropkacom Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:46
      Mikulov, Palava.
    • szeptucha.z.malucha Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:52
      Rozumiem, że Morawski Kras macie zaliczony. Jaskinie itp? Brno, Ołomuniec też?
      Ja mam chętkę weekendową jak się zrobi cieplej na Lwów, i ponownie, tym razem z przychówkiem: Grodzieńszvzyznę, Wilno i Troki (ale od Was dość daleko).
      • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:56
        >Rozumiem, że Morawski Kras macie zaliczony. Jaskinie itp? Brno, Ołomuniec też?

Morawski Kras akurat nie, Brno i Ołomuniec tak.
        • kropkacom Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 18:01
          Jeszcze raz, polecam Palavę i Mikulov jako bazę wypadową.
          • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 19:53
            Dzięki! Nawet jeśli nie teraz to koniecznie do zobaczenia, pięknie tam!
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 00:57
            kropkacom napisała:

> Jeszcze raz, polecam Palavę i Mikulov jako bazę wypadową.

Znojmo, lepsze, dużo lepsze

Xsioonc
            • kropkacom Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 07:16
              Znojmo też fajne i do przyrody też blisko.
    • ela.dzi Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 17:53
      Jaskinia Aggtelek na Węgrzech ?
    • tol8 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 20:32
      Ja lecę na majówkę na cztery dni do Aten. Nie wolisz czegoś ciekawszego? Bilety kupowałam w marcu, za grosze (170zł od osoby w dwie strony). Cieplej i ciekawiej.
      • ira_08 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 20:38
        Wolę, ale jestem masochistką, uwielbiam zimne i nudne miejsca tongue_out

Cieplej na pewno, czy ciekawiej... nie byłabym taka pewna.
    • b.bujak Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 21:56
      PL - szeroko rozumiane Góry Stołowe;
      CZ - Skały Adrszpasko- Cieplickie (Adrspasskoteplickie skaly)
      ale to taka klasyka, że w czasie majówki będzie tam gęsto…
      z miejsc mniej oczywistych:
      PL - Góry Wałbrzyskie, Rudawy Janowickie
      CZ - okolice Jeziora Pastviny;
      Średnogórze Czeskie z przełomem Łaby
    • nenia1 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 04.04.18, 22:08
      Już ci tu dużo dziewczyny poleciły, osobiście z tych propozycji polecam Eger z Miszkolcem, Kotlinę Kłodzką połączoną ze zwiedzaniem skalnych miast w Czechach, no i jednak na twoim miejscu wzięłabym pod uwagę Słowacki Raj, bo są tam bardzo ciekawe i ładne trasy, a i zjeść się da w pobliskich wsiach czy miasteczkach. Jedzenie oczywiście do Egeru czy Kotliny Kłodzkiej się nie umywa, ale haluszki z serem i piwo całkiem niezłe i za grosze. Masz jeszcze w miarę blisko Pieniny i przełom Dunajca, Wąwóz Homole, do tego Nidzica, Czorsztyn, Szczawnica - też ciekawe miejsca.
    • kura17 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 07:32
      a lubicie wegierskie wina?
      jesli tak, to mam dla Was idealne miejsce - winiarnie w rejonie eger, bylam tam na przypadkowej wycieczce i smakowaniu wina i domowej kuchni (genialna!!) i na pewno wroce. sliczne miejsce, bardzo mila wlascicielka, mowi dobrze i po angielsku i po niemiecku. maja domki na miejscu, maja swietne lokalne sery i kielbasy i wedliny i gotuja idealnie pod swoje wina, mniam! zwiedzilam piwnice, winiarnie, objadlam sie, opilam ... jesli takie cos Wam pasuje, to daj znac, poszukam wizytowki, ktora dostalam od Evy - wlascicielki smile
      • szarsz Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 08:05
        Kuro, szukaj, proszę!
        • nenia1 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 08:41
          W okolicach Egeru jest całkiem sporo świetnych winiarni, wystarczy podjechać do Doliny Pięknej Pani, tam w wydrążone w skale są piwniczki, jedna obok drugiej, pełne win do degustacji, słodkich, wytrawnych, białych, czerwonych, do tego węgierskie kiełbasy czy dżemy z dodatkiem wina, każdy znajdzie coś dla siebie a właściciele są zorientowani na turystów.
        • kura17 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 10:34
          > Kuro, szukaj, proszę!

wydaje mi sie, ze to to miejsce (w domu sprawdze z wizytowka!)
          thummerer.hu/en/
          www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g2543929-d3137421-Reviews-Thummerer_Winery-Noszvaj_Heves_County_Northern_Hungary.html
          mnie sie tam bardzo podobalo, maja domki/pokoje na pobyty (nawet kursy kucharskie maja wink ).
          bylam tam 2 lata temu, akurat szukalam (w domu) win dla synow na 18 urodziny - zeby byly z ich rocznikow, dotrzymaly do "pelnoletnosci" i zebysmy wypili razem (bo my wina bardzo lubimy). no i sklepy winne tutaj nie chcialy mi nic sprzedac, ze nie przetrwa, ze tylko jakies bardzo dobre, drogie francuskie wino moze (za 50-100 euro za butelke), ale oni nie maja itp itd ...
          ... no i wczasie oprowadzania nas po winiarni wlascicielka nadmienila o piwniczce ze starymi winami, 20 i wiecej lat ... to ja potem zagadalam o moich poszukiwaniach i po 10 minutach mialam dwie butelki smile jedna z regularnej sprzedazy (z 2007 roku), a druga z prywatnej piwniczki (z 2005) - kazda po ok ... 10 euro ... zapewniala, ze wino wytrzyma - zobaczymy za 5 i 7 lat, haha
          • szarsz Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 15:05
            Bosssko. Dziękuję?
            • szarsz Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 15:06
              Ej, to miał być wykrzyknik (na wszelki wypadek piszę słownie)
              • kura17 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 15:33
                Szarsz, jak pojedziesz i sie przyznasz, to Cie zamorduje z zazdrosci!!
                ja nie mam wyrafinowanego podniebienia, lubie w zasadzie "kazde" jedzenie, wino czerwone bardzo bardzo (ale smakoszem tez nie jestem, za malo wytrenowane zmysly mam do tego), jednak tam, w czasei degustacji wina w czasie obiadu NAPRAWDE poczulam, ze jedno jest dobrane do drugiego i nawzajem wydobywa swoj smak ... no pyszne tam bylo i atmosfera swietna!
                • szarsz Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 07.04.18, 10:48
                  Super, dziękuję. Notuję do wykorzystania smile
          • kura17 Szarsz 05.04.18, 20:30
            potwierdzam informacje, na wizytowce of wlascicielki, Evy, mam te same numery telefonu i adresy mailowe, jak na dole tej strony, oid "Wine Tourism". powodzenia!

thummerer.hu/en/kapcsolat
      • peonka Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 08:21
        Ja też poproszę!
    • chloe30 Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 07:53
      W zeszłym roku w maju byłam w Czeskim Krumlovie, właśnie na 4 dni, było bosko!
      Mikulov tez piękny, ogólnie uwielbiam tamte rejony i polecam.
      Jeszcze bym chciała Karlove Wary, ale trochę się tam jedzie.
    • kurt.wallander Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 12:28
      Moje typy na dłuższe weekendy (piszę, co się sprawdziło u nas, bez uwzględniania odległości i tego, gdzie juz byliście):

Rugia
      Berlin
      Słowackie Tatry
      Czeski Raj (tylko kuchnia w Czechach to porażka, zdecydowanie smaczniej jest na Słowacji)
      teraz braliśmy pod uwagę Budapeszt (ostatecznie stanęło na Holandii i okolicach Amsterdamu)
      W Polsce może szlakiem pałaców i zamków Dolnego Śląska?
      Lubelszczyzna (Lublin - starówka, skansen, Zamość, Kozłówka, Poleski Park Narodowy, Kazimierz Dolny)
    • bramkaa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 15:08
      Jeśli nie byliście to Kotlina Kłodzka Was zaczaruje. Zamki, fortece, jaskinie, trasy biegowe, rowerowe. Na 3 - 4 dni z Krakowa super plan.. Polecam www.alhambra.pl na noclegi i jedzenie (lokalna kuchnia ze światowymi inspiracjami). Piękny, kameralny, nowy hotel.
    • norra.a Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 15:58
      A byliście w miejscowości Kromieryrz w Czechach? Niewielka ale bardzo urokliwa miejscowość, do tego stosunkowo blisko.
    • agiq Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 05.04.18, 16:06
      Jak dużo jezdzicie to pewnie byliście ale jak jeszcze nie to bardzo polecam Małą Fatre na Słowacji. Z Krakowa rzut beretem. Jest gdzie pochodzić po górach, znajdzie się zamek do zwiedzania, nawet spływy rzeka Vah oferują...
    • zetkaad Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 06.04.18, 15:37
      A może odludne tereny? Radocyna i Beskid Niski. Krakusy nie znają a to tak blisko.
    • sheryll Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 06.04.18, 15:56
      Kotlina Kłodzka. Polecam bardzo. Mam nawet gdzies pisany przeze mnie dla znajomej przewodnik co warto, gdzie itd. Ale chyba dopiero w poniedziałek mogłabym wysłać...
    • ida_listopadowa Re: Porada na weekend majowy: Czechy, Węgry, Pols 07.04.18, 13:26
      Polecam Saksonie! nie tak dalekosmile przepiekna natura, wzgorza, zielen, przestrzen. Zamki, twierdze, zabytki, ruiny. Koningstein, Drezno, zamek Colditz. Male urocze miasteczka w Gorach Sowich, klimatyczne i bardzo niedrogie hoteliki. Akurat poczatek maja to nie sezon, wiec ceny super. Po drodze mozna zahaczyc o dolny slask, ja polecam Rudawy Janowickie i Miedzianke (nocleg w browarze!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka