Dodaj do ulubionych

depresja w serialu

09.04.18, 21:48
Czy kojarzycie jakis serial w ktorym jest motyw depresji?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: depresja w serialu 09.04.18, 21:53
      Kojarzę, ale się nie przyznam, bo mi antyfanki będą wypominać do końca życia. tongue_out Od razu powiem, że problem przedstawiony nietrafnie i do niczego.
      • majenkir Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:33
        taki-sobie-nick napisała:
        > problem przedstawiony nietrafnie i do niczego.

Jak zwykle problemy medyczne w filmach wink.
    • lodomeria Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:12
      Pewnie nie o to Ci chodzi ale... obecnie w M jak miłość: na depresję choruje seniorka rodu, pani lat 82. Małżeństwo trzydziestolatków wymyśla, że babci się polepszy, jak się do nich wprowadzi jako niania do dzieci, bo mają dwójkę, z którą sobie nie radzą, a marzy im się trzecie. W międzyczasie babcia została zrobiona głównodowodzącą odgracania starej chałupy, która nota bene innej postaci z sugerowaną depresją spadła z nieba w spadku. Postać grymasi i kręci nosem, bo chałupa to jakiś zabytkowy drewniany gniot z ogródkiem w Warszawie, a ona jak już, to chciała nowiutką i czyściutką, żeby miała gdzie mieszkać, podczas generalnego remontu równie niespodziewanie odziedziczonego mieszkania (oczywiście remontu również sama nie organizuje ani nie finansuje).

W każdym razie, sceny, w których młodzi babci rozkazują przeprowadzkę do nich, spanie na wersalce w pokoju z dziećmi, "dla jej dobra" i wszyscy w rodzinie się oburzają na to, że babcia nie pieje z zachwytu i wsiadają na nią aż ta w końcu się godzi przenieść są niesamowicie przez Teresę Lipowską zagrane (chyba ona jedyna dostrzegła absurd scenariusza).
      • karme-lowa Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:13
        No dobra, ja oglądam "Barwy Szczęścia". Klara miała depresję poporodową.
        • taki-sobie-nick Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:18
          karme-lowa napisała:

> No dobra, ja oglądam "Barwy Szczęścia". Klara miała depresję poporodową.

No i jak była przedstawiona (depresja, nie Klara)?

Na marginesie, ja tu chyba dostanę depresji odbluzgowej.

Zresztą nie tylko o bluzgi chodzi, ale sposób mówienia w ogóle.

Nie mam na myśli Karmelowej, tylko dźwięki dobiegające przez okno. tongue_out
          • ga-ti Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:33
            Oglądam z doskoku. Najpierw była niepewna w opiece nad małą, nie radziła sobie z karmieniem, uspokajaniem, próby pomocy i wsparcia odbierała jako ataki i jednocześnie oskarżała siebie o to, że jest złą matką. W końcu dla dobra dziecka uciekła z domu i zaszyła sie u koleżanki. W między czasie pisała książkę o swojej depresji. Rodzina dlugo jej szukała. Ale później mąż miał jej za złe, że ich porzuciła i jakoś trudno było, gdy wróciła, ale chyba już jest lepiej.
            Mogę sie mylić w szczegółach, bo oglądam co któryś odcinek i mogłam coś przeoczyć wink
            • karme-lowa Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:37
              Dokładnie tak. Generalnie uciekła od rodziny i córki.
            • taki-sobie-nick Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:43
              W między czasie pisała książkę o swojej depresji.

Nie mogę.

"Mąż miał do niej pretensje, że ich porzuciła i jakoś trudno było, gdy wróciła".

Nie mogę powtórnie.
      • ga-ti Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:28
        Przyznaję, oglądam MjakM. I też zgrzytam zębami na wątek z ponad 80 letnią babcią zaciągniętą do opieki nad dziećmi - prawnukami! Super, nie ma to jak wywieźć babcię z jej domu, wcisnąć do pokoju z małymi dziećmi i sie cieszyć, jak to wspaniale pomogło się babci. A w perspektywie noworodek do zaopiekowania (noworodek rzeczony jeszcze się nie począł żeby było weselej).
        O kolejnej odziedziczonej chałupie nawet nie wspomnę.
        • niennte Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:23
          Jeszcze przedtem depresję miała Małgosia po urodzeniu Wojtka i kolejny raz po śmierci Michała.
          Oraz Joasia po śmierci Tomka.

Ale to, co wyprawiają z Barbarą, przechodzi granice przyzwoitości sad
    • sumire Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:12
      "One Day at a Time" na Netfliksie - niby sitcom, ale główna bohaterka ma zespół stresu pourazowego i depresję. W drugim sezonie zmagania Penelope są doskonale przedstawione - ewidentnie ktoś, kto napisał jeden z odcinków, sam w tym ponurym miejscu był.
    • lodomeria Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:16
      I jeszcze Crazy Ex-girlfriend: depresja dwubiegunowa.
    • tojamarusia Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:28
      Co prawda film nie serial ale genialny babadook polecam
      • kruella83 Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:39
        A czasami jeden z bliźniaków w MJM nie ma depresji po porzuceniu przez żonę?
        • karme-lowa Re: depresja w serialu 09.04.18, 22:57
          kruella83 napisał(a):

> A czasami jeden z bliźniaków w MJM nie ma depresji po porzuceniu przez żonę?

Też.
          • ga-ti Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:06
            A tam, zaraz depresji, po prostu napić się chlop chce z żalu i złości, a rodzinka mu nie pozwala. Jeżdżą za nim po knajpach, ciągną do domu, przeglądają śmieci. Daliby mu czas na żałobę po nieudanym małżeństwie.
            • lodomeria Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:19
              Stracił bajecznie prosperującą firmę, zakochaną w nim sekretarkę, która firmę ratowała jak mogła z zakochania w nim przeleciał i kopnął w cztery litery, pobił szwagierkę, przepił samochód, zamieszkał w altanie u brata, zamieszkał w szałasie nad stawem, skasował samochód kolegi.
              • karme-lowa Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:40
                Ooo, która to szwagierka, którą pobił?
                • lodomeria Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:44
                  No Kinia, aż rozcięcie pod okiem miała.
                  • karme-lowa Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:50
                    Bratowa chyba😉.
                    A to tego nie widziałam, bardziej MjM mąż oglądabig_grin
                    • lodomeria Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:54
                      Heh, jakieś zaćmienie w kwestii nomenklatury mam wink
          • lodomeria Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:10
            Tak oficjalnie to nie ma. Babcia ma zdiagnozowaną i to chyba przez innego lekarza niż zięć-lekarz od wszytskiego.
            Za to pięknie, przy aktywnym współudziale rodziny (szwagierka, u której pomieszkiwał to psycholożka!) przykładnie wpada w szpony alkoholizmu.
        • niennte Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:18
          Bo chleje.
          • niu13 Re: depresja w serialu 09.04.18, 23:58
            Przypomniała mi się główna bohaterka Druhen. Uwielbiam tę postać. Druhny nie serial, ale postać głównej bohaterki i jej depresja połączona z nerwicą!!
      • fornita111 Re: depresja w serialu 10.04.18, 15:19
        Dobry jest ten film!
    • dziennik-niecodziennik Re: depresja w serialu 10.04.18, 10:56
      Dr House. I nie mam na mysli glownego bohatera.
    • feliz_madre Re: depresja w serialu 10.04.18, 15:48
      A może byc nie w serialu tylko w filmie?
      Jeśli tak, to Droga do szczęścia, Godziny i Sierpień w hrabstwie Osage.
      I dodatkowo jeszcze tu depresyjny top 10:
      www.elle.pl/galeria/10-filmow-o-depresji-ktore-trzeba-obejrzec/melancholia-2011

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka