Dodaj do ulubionych

Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i

14.04.18, 22:55
wesele kolezanki/siostry, to naprawde taki nietakt? Mialybyscie odwage wystapic w czarnej/eleganckiej sukience?
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 14.04.18, 23:06
      Nie. Nietaktem bylaby biala, zwlaszcza dluga 😉
    • aniani7 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 14.04.18, 23:07
      Wg. mnie, nie, ale nie mialabym smialosci.
    • chatgris01 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 14.04.18, 23:10
      To jak isc na pogrzeb w czerwonej albo pomaranczowej.
      • e-ness Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 00:58
        Uuuu to ja dopiero faux pas popełniłam , bo na ślub kolegi nie dość ze czarne to fo tego spodnie założyłam a do kompletu idealne pasująca czarna bluzkę 😜 mam nadzieje ze choc dodatki w krwistej czerwieni odrobine odwróciły uwagę od mojego braku obycia 😊
        • ania-z-lasu Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 12:04
          Te co mają cztery szmaty na krzyż mogą i na ślub przyjść w czerni wink
    • jola-kotka Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 14.04.18, 23:10
      Mala czarna jest dobra zawsze i wszedzie reszta to kwestia dodatkow . Mity o czerni i bieli na weselach . Teraz panna mloda potrafi isc do slubu w zielonej czy czarnej jak chce i nikt problemu nie robi chyba ze gdzies na jakis wioskach.
      • ania-z-lasu Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 11:57
        To nie są mity tylko kwestia savoir-vivre. Czarny jest symbolem żałoby. Czy naprawdę to chcesz przekazać na weselu kogoś bliskiego? Że czujesz smutek i żal? Jeśli już czarna sukienka to z kolorowymi dodatkami i darować sobie trzeba czarne rajstopy.
        Biel na ślubie kogoś innego to nietakt, bo królową balu ma być panna młoda a nie jakaś jej tam kuzynka czy znajoma co nie wie jak się zachować.
        No ale wmawiaj sobie że to na wioskach...
        • tajemnicza.a.m Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 12:11
          Ojp.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 16.04.18, 16:02
          W Indiach biały jest symbolem żałoby.
    • panna.ze.dworku Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 14.04.18, 23:19
      Wszystko zależy od panny młodej i ogólnie oprawy ślubnej. Bo i owszem, jeśli kuzynka/siostra tradycjonalistka - to niezbyt wypada - najelegantsza mała czarna nie będzie odpowiednia.Ale jeśli panna młoda mniej konserwatywna - to czemu nie? Najlepiej jest, w razie wątpliwości, poruszyć temat z właśnie panną młodą. Jeśli na zagajenie o czarnej kiecce zrobi minę, jakbyś jej ząb wybiła i wystęka: "Yyy... No... Niby możesz włożyć co chcesz..." - lepiej zdecyduj się na inną kreację. Jeśli natomiast uśmiechnie się szczerze i stwierdzi: "Super! Załóż tylko coś kolorowego, może złote dodatki?" - jak najbardziej możesz. smile
      • jola-kotka Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 14.04.18, 23:29
        Jaja jakies.
        • memphis90 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:26
          Nie jaja, tylko taki mamy w Polsce zwyczaj, że na śluby nie chodzi się w bieli i czerni, a na pogrzeby w kolorowych szmatkach.
          • jola-kotka Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 11:13
            Zwyczaj ktory dawno jest nieaktualny . A uzaleznianie swojego ubioru od reakcji panny mlodej to sa te jaja.
            • leyre2 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 11:26
              Nie, to nie sa jaja, mozna jednak zrezygnowac czyli nie pojawiac sie na uroczystosci.
              A zwyczaj nie jest nieaktulany od dawna, zwyczajowo goscie (kobiety) nie pojawiaja sie w czarnych outfits na slubach, zwyczajowo pojawiaja sie w takich na pogrzebach. Czasem mozna sie pokusic ale raczej lepiej zeby to bylo jednak z dodatkiem innych kolorow oraz w odpowiednim stylu/fasonie, z odpowiedniego materialu. Czern na tego rodzaju okazje jest dosc ryzykowna.
            • panna.ze.dworku Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 16:51
              Nie, no pewnie! Nie ma jak kompletnie nie liczyć się z zapraszająca panną młodą, zazwyczaj zaprzyjaźnioną. No, chyba że masz tylko wredne pseudokoleżanki, na których śluby chadzasz wyłącznie po to, żeby im zepsuć humor...
            • majaa Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 16.04.18, 15:55
              Zwyczaj jest jak najbardziej aktualny. Tylko może więcej jest ludzi, którzy swój brak ogłady nazywają "luzem i nowoczesnością", a Ty to łykasz, jak indyk kluski.
    • livia.kalina Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 14.04.18, 23:24
      Moja świadkowa wystąpiła w małej czarnej. Wyglądała cudownie i do głowy mi nie wpadło, że ktokolwiek mógłby potraktować to jako nietakt.
    • kropkaa Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 00:53
      Nie pamiętam kolorów sukni gości, więc moim zdaniem nie jest to problem wielkiej wagi. Kiedyś sama byłam na ślubie w małej czarnej, teraz mi się przypomniało.
    • anagat1 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 02:32
      Wystepowalam tak.. Gdzie ten nietakt? Nietaktem byloby ubranie sukni podobnej do panny mlodej. Biala sukienka dla goscia na slubie, np.
      • anagat1 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 02:34
        Heh sukni podobnej do sukni p.mlodej mialo byc..
    • majenkir Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 03:31
      Kiedys widzialam druhny w czarnych sukienkach. Wygladaly bardzo ladnie.
    • la_mujer75 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 07:55
      Dla mnie czerń jest mega elegancka. Bywałam ubrana na czarno na ślubach, a nawet na komunii. Dużo dają dodatki- biel, czerwień, złoto- ożywiają kreację.

P.S. ostatnio byłam na pogrzebie ubrana na biało-czarno- co prawda nie był to pogrzeb kogoś bliskiego.
    • scarlett74 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 08:15
      Taż byłam w czarnej, generalnie wybieram wyraziste kolory-wszelkie odmiany czerwieni, granatu, we wszelkich pastelach wyglądam jak kupa...
      faux pas to przyjść w białej...
    • ruscello Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 08:30
      Często chodzę na wesela w czarnych sukienkach i jeszcze nigdy nie byłam jedyna smile
      • lady-z-gaga Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:07
        To się zgadza. Statystycznie jest niemożliwe, żeby na licznej imprezie, jaką jest ślub i wesele, trafiła się tylko jedna osoba nie potrafiąca się ubrać stosownie do okazji.
        • ras.szamra Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:53
          No tak, bo najważniejsze to wierzyć w przesądy i gusła. Aż dziw, ze dzieciaka jeszcze na trzy zdrowaski do pieca nie proponujesz, skoro zabobony mają dla Ciebie aż tak wielkie znaczenie i się ich kurczowo trzymasz
          • memphis90 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 13:04
            A jaki to konkretnie "przesąd" i "gusło", że na pogrzeb przychodzi się w czerni, a na weselu czerni unika?
            • banksia Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 14:08
              Jak to jaki? Głupi, jak wszystkie przesądy.
            • aqua48 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 14:11
              memphis90 napisała:

> A jaki to konkretnie "przesąd" i "gusło", że na pogrzeb przychodzi się w czerni
              > , a na weselu czerni unika?

Jest przesąd, że osoba ubrana w czerń na ślubie przynosi pecha parze młodej.
              Natomiast zwyczajowo na pogrzeb idzie się ubranym elegancko, skromnie i w neutralne ciemne kolory, nie pastelowe ani jaskrawe - przyciągające wzrok i uwagę. Po pierwsze jako znak żałoby, po drugie jako wyraz szacunku dla rodziny i bliskich zmarłego, którzy są w żałobie.
              O gusłach nic nie wiem.
            • ras.szamra Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 17:54
              O pogrzebach nie pisałam. O przesądach dot wesel już ci ktoś tu napisał. Mam więc nadzieję, że nieco ci to rozjasnilo, dlaczego niektórzy uważają to za bezsensowne
          • angazetka Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 18:45
            Savoir-vivre jako przesąd i gusło, no spoko.
    • zazou1980 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 08:40
      Bywalam i w bialych i w czarnych, nigdy zadnego afrontu nie zaliczylam.
      Ludzie maja w dupsku jak kto jest ubrany. Trzeba by miec spory nadmiar czasu, zeby rozkminac kazda kreacje...
    • gryzelda71 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 08:52
      Jest tyle kolorów, a tu proszę jak ślub to czerń najelegantsza, a jak pogrzeb to kombinowanie żeby tylko nie czarny. Nie ogarniam, ale stara juz jestem.
      • lady-z-gaga Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:00
        same specjalistki od dobrych obyczajów i dobrego stylu wypowiedziały się w tym wątku big_grin z jolką na czele big_grin
        • lady-z-gaga Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:03
          Gdyby to był watek o pogrzebie, komentarze byłyby podobne
          "Poszłam na pogrzeb ubrana na czerwono i żadnego afrontu nie zaliczyłam. Nikt mi nic nie powiedział i w ogóle nikt nie zwracał na to uwagi. Czyli, że można " big_grin
          • gryzelda71 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:07
            Pamiętam wątki pogrzebowe. Wiele pań broniło się przed czernią.
            • lady-z-gaga Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:22
              Nic dziwnego. Przecież śluby i pogrzeby to nieco różne okazje, nie wypada ubierać się tak samo. Czerń na ślub, kolor na pogrzeby - i juz nikt nie posądzi Cię, że masz skostniałe poglądy.
          • thank_you Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:27
            Tylko obrona przed czernią na weselu to gusła, ale jeśli panna młoda w nie wierzy, to trzeba uszanować i ubrać się tak, jak ona sobie życzy.

Zaś czerń na pogrzebie to jedna z zasad SV.
          • memphis90 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:27
            No już jedną wypowiedź o biało -czarnej kreacji na pogrzebie jest...
            • thank_you Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:33
              A mężczyźni to jak występują na pogrzebach? Czyż nie biała koszula i czarny garnitur wraz z dodatkami?

Ja zawsze występuję na czarno, za innych nie odpowiadam. Zaś stroje gości na moim hipotetycznym weselu by mi zwisały - myślę, że to krój mógłby mnie zgorszyć a nie kolor - bo czarny, to pech w małżeństwie. W ciąży pod sznurami też nie przechodziłyście?
          • ania-z-lasu Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 12:02
            Taaaa, jak byłam na pogrzebie na wsi ostatnio to też przyszły takie Gryzeldy, jedna w czerwonej marynarce, druga w turkusowej... Czarne mają na ślub wink Nikt na nie nie fukał bo to pogrzeb był, więc ludzie mieli co innego w głowach, ale wyglądało to osobliwie. Ale jeszcze lepsze są te co do kościoła zaiwaniają w stroju spod latarni. Te podobają mi się najbardziej big_grin
            • gryzelda71 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 16:07
              Te gryzeldy to takie mnie kąśnięcie? Taki dowód ze nie zrozumiałaś co napisałam?
    • ponis1990 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:13
      Generalnie na ślub nie powinno się białej ani czarnej - moim zdaniem jednak nie wypada ... ale mniejszym nietaktem jednak ta czarna, niż ta biała smile Osobiście nie miałabym odwagi ubrać, ale widziałam sporo lasek na weselach w małych czarnych i wyglądały ok. Tak jak ktoś powyżej napisał, zależy od pani młodej - jak przesądna lepiej się nie narażać, jak nie, to chyba nikt nie umrze
      • nuta15 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:23
        Moim zdaniem z "małą czarną" wiąże się wiele mitów - zawsze jest elegancka, jest uniwersalna, można ją założyć na każdą okazję, każda kobieta wygląda w niej dobrze, wyszczuplasmile
    • alpepe Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:31
      Jeśli sądzisz, że to powód do żałoby, to jak najbardziej, jeśli nie, to nie patrz na to, że twoje boczki magicznie znikają i wyglądasz, aż zapiera dech, tylko kup coś w kolorze zgniłej zieleni, błękitu paryskiego lub fuksji, skoro masz run na ciemne barwy.
      • alpepe Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 09:43
        przy czym chyba miałam na myśli sienę paloną, a nie błękit paryski...
        • livia.kalina Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 12:15
          Naprawdę ubierasz czerń wyłącznie z powodu żałoby?? Ja jak byłam w żałobie, głębokiej żałobie po śmierci bardzo bliskiej mi osobyto nawet jie pamiętam jak się ubierałam, brałam co jest pod ręką bo nie stać mnie było na komponowanie "stosownych kreacji".
    • rysiowa85 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 10:14
      Nie.
      Białej, długiej - tak
    • scarlett74 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 10:16
      Mała czarna jest na tyle uniwersalna, że z odpowiednimi dodatkami pasuje i na ślub i na pogrzeb...
    • leyre2 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 10:27
      Naprawde to nie jest taki nietakt.
      Osobiscie akurat na slub nie wybralalbym tego koloru, jest cale mnostwo mozliwosci, dlatego akurat oklepana czern bym sobie darowala.
      • aqua48 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 10:36
        Nie wiem czy nietakt. Ja bym po prostu zapytała pannę młodą czy nie ma nic przeciwko temu. Bo jeśli nie jest przesądna to nie powinna mieć zastrzeżeń, ale jeśli jest...
        • thaures Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 10:44
          Nie włożyłbym teraz czarnej sukienki na wesele. Wcześniej mi się zdarzało.
        • leyre2 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 10:58
          aqua48 napisała:

. Bo jeśli nie jest przesądna

???To zart?
          • aqua48 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 14:00
            leyre2 napisał(a):

> Bo jeśli nie jest przesądna
            >
            > ???To zart?

Nie. Cała masa ludzi hołduje i ulega przesądom. Nie moją rolą jest ich korygować. Zwłaszcza jako gość zaproszony na ich święto.
            • leyre2 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 14:08
              Nie o korygowanie chodzi a o podanie sensownego powodu, a taki jest od czapy.
              • aqua48 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 14:13
                leyre2 napisał(a):

> Nie o korygowanie chodzi a o podanie sensownego powodu, a taki jest od czapy.

Od czapy powodem jest zrobienie swoim ubiorem przykrości parze młodej, która Cię zaprosiła na swoją uroczystość? Hmm...
                • leyre2 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 14:49
                  Nie, od czapy jest podawanie jako powodu wiary w zabobony
                  • aqua48 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 15:25
                    leyre2 napisał(a):

> Nie, od czapy jest podawanie jako powodu wiary w zabobony

Wiesz, mnie akurat nieszczególnie interesuje z jakiego powodu (czy to zabobon, czy uraz, czy przywiązanie do tradycji) para młoda miałaby się źle czuć na widok gościa w czerni na ślubie, wystarczy, że tak ubrany gość spowoduje dyskomfort zapraszających. Dlatego lepiej ich zapytać.
                    • leyre2 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 15:34
                      Pytac? - Tak
                      Uslyszec w odpowiedzi 'dyskomfort' - tak
                      Podawanie powodu mozna sobie darowac
                      • aqua48 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 20:01
                        leyre2 napisał(a):

> Pytac? - Tak
                        > Uslyszec w odpowiedzi 'dyskomfort' - tak
                        > Podawanie powodu mozna sobie darowac

Na szczęście decyzja na temat tego co w MOJEJ wypowiedzi jest zbędne/niezbędne należy do mnie. Ty możesz sobie darować czytanie. I komentarz.
                        • leyre2 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 16.04.18, 07:39
                          Mozna sie osmieszac pierdzielac o przesadach, ale idiocie wierzacemu w zabobony to nie zrobi roznicy 😂
    • nangaparbat3 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 10:43
      A coż to ma wspolnego z odwagą?
      Zwyczaj nieprzychodzenia w czarnej szacie na ślub jest po prostu zwyczajem, z gatunku wypada/niewypada, jak ktoś robi cos z gatunku "nie wypada" przychodząc na uroczystość , która dla całej masy uczestników (też tych należących do starszych niż młoda para pokoleń) ma znaczenie emocjonalne, jest zwykłym burakiem, i tyle.
      • nuta15 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 13:16
        Z odwagą nie ma nic wspólnego, raczej z brakiem pomysłu jak się ubrać , jaki kolor sukienki wybrać, jakie dodatki do niego pasują . Czerń wydaje się bezpieczna, "niewidzialna"sad
        • triss_merigold6 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 13:23
          Z brakiem pomysłu albo z niedoborami garderoby. Ma kobiecina jedną dyżurną małą czarną i załatwia w niej wszystkie imprezy, od imienin, przez sylwestry, po śluby i stypy.
          • iwoniaw Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 14:11
            Ma kobiecina jedną dyżurną małą
            > czarną i załatwia w niej wszystkie imprezy, od imienin, przez sylwestry, po śl
            > uby i stypy.

Najgorsze, że najczęściej jest to wówczas kiecka z gatunku "na sylwestra" - "najlepiej" wygląda wówczas na wspomnianej stypie big_grin

Aczkolwiek pamiętam wątek o stroju na pogrzeb, w którym kilka pań upierało się, że "nie ma znaczenia i to przesądy, że nie wypada", gdy ktoś rozważał opcje od fuksji po oranż, więc podejrzewam, że chodzi głównie o to, żeby pokazać swój "nonkonformizm" i "oryginalność" - nic to, że w stylu, jaki normalnie rozwijającym się społecznie i umysłowo ludziom mija około 15 roku życia big_grin
            • tajemnicza.a.m Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 18:35
              Kiedyś NIE WYPADAŁO kobiecie założyć spodni, czy krótkiej spódnicy czy wyjść bez rajstop. Dobrze, że były te oryginalne co się odważyły.
              Nie wiem czy wy macie płacone za te skrajności?
              Albo czerń na ślubie koniecznie taka:

https://www.dziennik.com/images/made/uploads/articles/OPINIE-Kenendy_750_563_80.jpg

Albo pomarańcze na pogrzebie. I tymi skrajnosciami operujecie a tak naprawdę i tak jesteście w stanie oglądać i zapluć się gdy ktoś na pogrzebie nie ma czarnych butów a na ślubie chociaż kawałek czerni.

• lady-z-gaga Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 16.04.18, 07:47
                >I tymi skrajnosciami operujecie a tak naprawdę i tak jesteście w stanie oglądać i zapluć się gdy ktoś na pogrzebie nie ma czarnych butów a na ślubie chociaż kawałek czerni.

Nie chodzi o żaden kawałek czerni, tylko o podejście do tematu. Brak szacunku dla dobrego obyczaju, wyśmiewanie ewentualnych odczuć młodej pary ( a na pogrzebie - rodziny i innych żałobników) i próba zasłonięcia własnego egoizmu aroganckim pokrzykiwaniem "mamy przeciez XXI wiek" nie zasługują na inne reakcje, niż skrajne.
                • tajemnicza.a.m Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 16.04.18, 15:02
                  A jaki jest ten dobry obyczaj?
                  Skoro panna młoda może założyć coś innego niż biel i dlugą suknię, to czy założenie czarnej sukienki jest aż takim problem o ile nie wygląda się jak z rodziny Adamsów?
                  Nie każdy zakłada czerń ze względu na egoizm.
                  Te skrajne reakcje niszczą atmosferę uroczystości bardziej niż sama czarna sukienka lub inny niestosowny mankament stroju. Nikt na wesele nie przychodzi tak;

[img]https://www.dziennik.com/images/made/uploads/articles/OPINIE-Kenendy_750_563_80.jpg[\img]

Ani na pogrzeb jak klown. A wy się tak wlasnie zachowajcie jakby tak było.
              • iwoniaw Pytanie startowe brzmiało 16.04.18, 11:00
                czy pójście w czerni na ślub (w Polsce, jak można domniemywać, skoro nie zaznaczono, że inaczej) jest nietaktem. No więc owszem, jest to nietakt, przekroczenie zasad SV, odzież niestosowna do okazji. Niezależnie od tego, że ludzie dobrze wychowani nie będą tego nietaktu komentować, dla części z nich jest to kwestia, na którą przymkną oko i w ogóle im nie będzie przeszkadzać, albo że znajdzie się jeszcze ktoś równie nieobyty.

Co do drugiej części pytania (o "odwagę") kojarzy mi się z "buntem" osoby ca lat 15 w stylu "wbrew konwenansom pójdę w czarnym/podartym/flanelowej koszuli/z nieuczesanym łbem" i odpowiedź poniżej o śmiałej antymieszczańskiej wiązance - wieńcu najlepiej tu podsumowuje temat, czym jest obyczaj i stosowność.
                • tajemnicza.a.m Re: Pytanie startowe brzmiało 16.04.18, 15:48
                  Sama wyjechałaś z tą uwagą o odwadze. Przeczytaj poradnik sv a potem się plącz. Sv nie uznaje NADAL wielu trendów obecnej mody...
                  Gdyby nie ta odwaga tych z mentalnością 15 latków żadna nie chodziłby w spodniach wszak to dla kobiety był spory NIETAKT.

I co Ci daje robienie takiego cyrku? A mianowicie
                  porównywanie czarnej sukienki z rozczochranymi włosami, flanelą, wieńcem. A pogrzeb koniecznie z wyglądem błazna z neonami.
                  Rozmawiamy o czarnej sukience a nie o wieńcach, tlustych włosach, dziurach...? Co ma jedno do drugiego?

A teraz sv. którym wycierasz sobie usta ale tam gdzie Ci wygodnie:

- " Jaka powinna być ślubna suknia?(...)Większość Polek wydających się za mąż, ich przyszłych mężów i rodzin obojga odpowiada na nie w sposób, z punktu widzenia savoir vivre i etykiety, NIEPRAWIDŁOWY, ale zgodny z pewnym bardzo zakorzenionym u nas obyczajem, a lepiej powiedzieć przesądem: powinna być: długa, bogata, jasna (najlepiej biała, ale może być kremowa czy ecree)"

To jak? sv czy obyczaj i przesąd?

"(...)Jeżeli wiemy, że goście przyjdą – panowie w zwykłych garniturach, a panie w odświętnych sukieneczkach, to suknia powinna być krótka i skromna, a nawet nie musi to być suknia, a tylko elegancka i odświętna, kostium czy garsonka. Propozycję takiego ubioru na ślub znadujemy np. w „Poradniku dobrego wychowania, (Wydawnictwo Edukacyjne Literat, Toruń 2004, s. 105), autorstwa A. Strzeszewskiej i N. Nojszewskiej. Gdy jednak np. zajrzymy do podręcznika savoir vivre pt. „Savoir-vivre XXI wieku. Sztuka pięknego życia” napisanego przez jedną z najbardziej eleganckich kobiet świata baronową Rothschild (Zysk i S-ka Wydawnictwo, Poznań (...)"

Taaaa....

"(...)Jeżeli panna młoda ubrana jest w długą białą suknię (wersja najbardziej uroczysta: z trenem), druhna i matka pana młodego powinny być w DŁUGICH SUKNIACH, a pan młody i drużba powinni być w żakietach, a jeśli ślub odbywa się wieczorem to mogą być we frakach (najbardziej uroczysta forma stroju ślubnego). Matka panny młodej i matka pana młodego nie mogą być ubrane na CZARNO. Żadna kobieta, poza oczywiście panna młodą, biorąca udział w uroczystości nie może być ubrana na biało. Panna młoda nie może mieć torebki. Bukiet trzyma w lewej ręce.(...)"

"Warto podkreślić, że panujący obecnie zwyczaj, iż panna młoda jest w długiej sukni nie ma żadnego uzasadnienia we wskazaniach savoir vivru. Długa suknia jest obowiązkowa jedynie przy bardzo uroczystym ślubie i weselu i towarzyszyć jej wtedy muszą szczególnie uroczyste wymienione wyżej stroje mężczyzn i odpowiadające im ubiory kobiet. "

Nic na temat czarnej sukienki goszczonej kobiety....za to sporo zasad sv, których się nie stosuje bo nie, po czym magicznie na te zasady się powołuje gdy chodzi o czarną sukienkę gościa (o której w tym źródle mowy nie ma), zapewne wzbogaconej jasniejszymi dodatkami choć takie jak ty usilnie taką wizję wzbogacają wieńcem i koniecznie żałobnym trenem i DZIURAMI. Po co?

Inne źródła o kolorze czarnym na weselu czy ślubie: Problemem w kwestii czarnej sukienki nie jest sam fakt jej założenia ale fakt, że podobny kolor wybrać może większość gości. Na temat jest jedno zdanie. 10 zdań odnosi się do krytyki CZERWONEJ SUKIENKI, jako zbyt krzykliwej....

"Proszę pamiętać, że zasady savoir-vivre'u nie stawiają wymogu noszenia czarnych ubrań w dzień nawet uczestnikom pogrzebów! "

Wg zasad sv w dzień nosimy się na jasno, wieczorem na ciemno....

„Mam pytanie odnośnie stroju na wesele, czy nie jest nietaktem założenie czarnej sukienki ale z brązowymi dodatkami? Spotykam się z przesądem, że czarny to pogrzebowy i się go nie zakłada na wesele.(...)
                  Odpowiedz S. Krajski.
                  "Czarna sukienka to właściwa sukienka na wieczór tak jak czarny garnitur (skojarzenie koloru czarnego z pogrzebem nie jest w żaden sposób zasadne), a więc również na wesele. W etykiecie nie ma żadnych przeciwwskazań."

" Jeśli cokolwiek bulwersuje naszych bliźnich, a możemy z tego zrezygnować rezygnujemy."

To jak sv czy przesady?
                  W wielu miejscach dominują przesądy. W wielu jednak para młoda ma gdzieś czy to czarna czy czerwona sukienka bo nie ma to przełożenia na żadne zasady sv.

Wystarczy?
                  • iwoniaw Re: Pytanie startowe brzmiało 16.04.18, 15:54
                    Sama wyjechałaś z tą uwagą o odwadze.

Może post startowy przeczytaj, co?

Odpowiedz S. Krajski

big_grin big_grin big_grin
    • biankao Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 11:25
      Na moim ślubie były chyba ze 3-4 dziewczyny w czarnych sukienkach ibprzypadkiwm wszystkie siedziały przy jednym stoliku z partneramibwbczarnuch garniturachsmile śmiesznie to wyglądałowink manow to nie przeszkadzało zupełnie choc sama chyba nie zaliczyłabym czarnej kreacji na czyjś ślub - jakoś tak ponuro...
    • asia_i_p Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 11:44
      Wybadałabym opinię panny młodej na ten temat. Po co komuś psuć humor na jego własnym ślubie, nawet jeśli powód zepsucia humoru obiektywnie rzecz biorąc jest bez sensu.
    • ania-z-lasu Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 12:09
      Czyli potwierdzają się moje obserwacje o generalnym braku obycia w tym kraju... Jak chcesz, załóż i gumowce. Ślub na jesieni? Przydadzą się.
    • pyza-wedrowniczka Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 12:14
      Moim zdaniem zależy od całości stroju. Na pewno skromna czarna sukienka, czarne rajstopy i skromne dodatki może sugerować innym, że jesteś w żałobie. Zaś naprawdę fajna czarna sukienka ozdobiona ciekawymi i kolorowymi dodatkami sprawia inne wrażenie. Kiedyś był taki zabobon, że czarny przynosi pecha, bo to kolor śmierci. Teraz myślę, że nikt już w to nie wierzy.

Ja miałam kiedyś na weselu czarną sukienkę, do tego zieloną biżuterię i złotawy szal. Nie uważam, że wyglądało to nietaktownie.
      • nangaparbat3 Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 15.04.18, 12:29
        Czerń to nie zabobon, tylko symbol żaloby. W Polsce, bo w rożnych kulturach rożnie bywa.
        • araceli Re: Czy wlozenie czarnej sukienki na slub i 16.04.18, 10:25
          nangaparbat3 napisała:
          > Czerń to nie zabobon, tylko symbol żaloby. W Polsce, bo w rożnych kulturach roż
          > nie bywa.

I dlatego pan młody występuje często w czarnym garniturze. Bo taaaakie to dla niego żałobne wydarzenie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka