Dodaj do ulubionych

Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa

30.04.18, 12:37
W Pokoju od polnocy na dole jest zimno. Okno nowe double glazing ( podwojne szklane czy jak tam mowi sie na to po polsku. Duzy kaloryfer, a jest ewidentnie zimniej niz w innych pokojach i trzeba nie lada tam "hajcowac" czyli kaloryfer na max by bylo tak jak w innych pokojach.

Od podlogi ciagnie zimno. Dom niepodpiwniczony. Nie, nie ma wilgoci i to nie ten temat. No i teraz pytanie:

Wymieniam podlogi w domu niebawem, co wsadzic pod parkiet w tym pokoju aby ocieplic podloge ( za ogrzewanie podlogowe dziekuje. Mam w lazience i tam wystarczy. mowie o czyms troche izolujacym "ziab") . Czy sa jakies podklady pod parkiet o specjalnym "ocieplajacym" charakterze?
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 12:42
      Korek albo aerożel.
      • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 12:46
        a ktore wytrzyma dluzej w sensie lat? A ten korek nie bedzie sie uginal ? bo ja nie chce miekkiej podlogi przecie...
        • tanebo2.0 Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 12:54
          Myślę że oba są na dziesięciolecia. Ale aerożel wytrzyma dłużej. Co do uginania - trzeba by zapytać sprzedawcy. Są różne rodzaje izolacji - na ściaję czy dach nie będzie nadawać się na podłogę.
          • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 12:58
            ok dzieki. Pojde do B&Q i Wickes na zwiady
            • tanebo2.0 Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 13:04
              www.buy-aerogels.eu/
    • muchy_w_nosie Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 13:02
      Ja w salonie mam deski na legarach, miedzy legarami jest prócz odpowiedniej izolacji przeciw wilgoci, prócz legarow układanych na spwcjalnym korku 10 cm wełny mineralnej a i tak w zimie w salonie jest chłodniejniż w innych pokojach. Co jest winne takiemu stanu: za mało kaloryferów, mam w salonie tylko 2 sztuki, niby wyliczone, że jest oki a jednak brakuje jednego.
      Mój salon jest najlepiej zaizolowanym pomieszczeniem w domu.
    • bywalec.hoteli Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 13:18
      Są takie podkłady na parkiet o ocieplającym charakterze. Po polsku dywan, po angielsku carpet. Wybacz, piękna Princess, nie mogłem się powstrzymać od tego żarcikuwink
      • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 14:32
        przeciez ja o dywan nie pytam marudo
        • nelamela Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 17:42
          W starym mieszkaniu które było na parterze położyliśmy maty korkowe a na to deski.Bylo bardzo ok.U sąsiada z boku bez tego podkladu czuć było zimno.Korek leży już 12 lat i jak na razie nic się nie dzieje.Pozdrawiam.
          • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 23:41
            o dzieki za info.
        • bywalec.hoteli Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 10:35
          Marudo? smile
          • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 10:37
            to pieszczotliwy zwrot.
            • bywalec.hoteli Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 23:36
              princesswhitewolf napisała:

> to pieszczotliwy zwrot.
              aha, to dobrzesmile powiedz mi lepiej jaką miniszlifierkę polecasz? żeby dobrze cięła metal.
              • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 02.05.18, 00:35
                moje zeby?
                • bywalec.hoteli Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 02.05.18, 09:30
                  princesswhitewolf napisała:

> moje zeby?
                  hahaha. a na poważnie? smile
                  • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 02.05.18, 10:25
                    Czy ja wygladam na speca od budownictwa?
                    • bywalec.hoteli Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 02.05.18, 11:16
                      mówiłaś, że lubisz majsterkowanie smile
                      • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 03.05.18, 17:01
                        cudzymi lapami a nie wlasnymismile)). Lubie przebudowy i zmiany ale nie jestem ich wykonawca tylko zleceniodawca.
    • ania-z-lasu Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 20:11
      Ja na twoim miejscu bym dała styrodur, 2 cm, na to płytę OSB 0,8 cm a na to położyła deski na legarach... Trochę nieortodoksyjnie, ale jakiś świstek o 0,5 cm grubości sprawy nie załatwi a pewnie wylewkę już masz. Dałam styrodur w piwnicy i mam najcieplejszą piwnicę w regionie big_grin I w zimie i w lecie marzy mi się żeby tam zamieszkać... wink
    • hamerykanka Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 20:58
      Rozumiem ze mieszkasz w Stanach. Podloga wiec wyglada tak: polcalowa sklejka lub plyta OSB, pod nia jest przestrzen wypelniona welna mineralna. Prawdopodobnie folia, ktora ja trzyma obwisla z czasem, byc moze sa w niej dziury, i stad zimno ciagnie od dolu.
      Wejdz pod dom, zobacz. Jesli jest tak jak u mnie, radze wymienic izolacje pod tym pokojem. wykroj kwadrat tej folii, brzegi przybij do legarow. Kup izolacje do przestrzeni z 6 calowymi legarami-to jest standardowy rozmiar legarow w Stanach. Do tego gwozdzie z plastikowa wkladka, zeby lepiej trzymaly-ta izolacja bedzie miala jedna strone z papieru, do przybijania wlasnie.
      Na spod polecam reflective foil, to taka folia babelkowa , aluminiowa, ktora odbija cieplo. Zobacz, jakies szerokosci rolki potrzebujesz. Przybijasz ja takimi samymi gwozdaiami. Jesli masz rury pod spodem, masz szanse je opatulic i zobacz, czy wszystkie sa dobrze ulozone na podciagach, zanim bedziesz klasc folie refleksyjna.

Od gory, jesli masz szanse-zerwij wykladzine. Czesto podloga tzn te plyty sa polozone na styk i miedzy nimi sa szpary, przez ktore wieje zimne powietrze spod domu. Zasilikonuj szpary.
      Jesli masz szanse, dalabym druga wartswe sklejki, jak najgrubsza mozez kupic. Zdjae sie ze 3/4" to najgrubsza w marketach budowlanych. Przykrec (nie przybij) do legarow, tak, by plyty sie nie pokrywaly, wtedy masz pewnosc, ze nie bedzie szpar z zimnym powietrzem. Dobrze jest tez uzyc kleju budowlanego w tubach, jest kolo silikonu. Ma nazwe :subfloor". To ulatwi przyczepnosc i nie pozwoli pod wplywem zimna czy wilgoci plycie batrdzo pracowac i sie wyginac.
      Ja w pokojach polozylam cos w rodzaju desek/klepek, najgrubsze jakie moglam kupic za pieniadze jakie mialam. Zobacz Lumber Liquidators, czy masz niedaleko, maja dobre ceny. Maja tez podklad pod podloge drewniana, z jakby sprasowanego korka z foliowa podkladka. Najpierw ukladasz podkladke -ja dalam jeszce folie refleksyjna pod spod, na wszelki wypadek, ale nie babelkowa ale plaska (maja w tym sklepie, jak nie, zobacz Lowe czy Home Depot). Na to uklada sie podloge. Ja dodatkowo nie tylko dobijalam yte klepki (na zatrzask), ale uzylam kleju, zeby sie nie rozchodzily z czasem.
      Jakby co pytaj wiesz gdzie!
      • hamerykanka Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 21:05
        Ps. Styropian jest zabroniony do uzywania w scianach i podlogach, gdzie moga przebiegac kable elektryczne.
        Jesli zrobiz styropian, mozesz miec potem problem ze sprzedaniem domu, jesli nie zrobisz welny, bo rzeczoznawca tego nie przepusci.
        • bellatri.x.lestrange Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 00:06
          Tak z ciekawości. Styropian elewacyjny i podłogowy jest zabroniony? A styrodur?
      • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 23:40
        >Rozumiem ze mieszkasz w Stanach

nie. Mieszkam w UK.

Pod dom nie wejde bo jak wiele domow w Uk jest to dom z litej solidnej cegly i jest niepodpiwniczony.Mowisz o zupelnie innym typie budownictwa jakie widzialam gdy mieszkalam w US kiedys.
      • tanebo2.0 Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 30.04.18, 23:48
        Amerykańskie domy są równie kiepskie jak amerykańskie samochody.
        • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 10:38
          zacznijmy od tego ze wiekszosc jest z drewna wiec zupelnie inna technologia. Oczywiscie sa tez z cegly ale nie wszedzie i mniej
        • rosapulchra-0 Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 15:57
          Za to znacznie lepsze od tanebo tongue_out
    • palecwzupie Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 10:18
      Parkiet z reguly sie klei do podloza wiec nie poleacam zadnych podkladow - drewno pracuje. Wyjscia sa dwa - wykorytowac i zrobic nowa podloge od podstaw z izolacja, albo dac w pokoju wiekszy grzejnik.
      • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 10:31
        wiekszego grzejnika nie wstawie bo juz ma 1.40 metra. Izolacja jest w podlodze.
        • palecwzupie Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 11:52
          A grubszy? Wazne zeby mial wysokie BTU. Ja mam pokoj dzienny, kuchnie i pralnie od polnocy i zawsze tam jak w psiarni ale jak ogrzewanie chodzi to pralnia jest najcieplejsza bo ma najwiekszy grzejnik w stosunku do powierzchni. Bycmoze podloga plywajaca z deski bedzie dobra alternatywa, wtedy daje sie podklad?
          • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 11:56
            W calym domu poza lazienka mam podwojne kaloryfery z "fins" (K2 / Type 22) z wyjatkiem lazienek gdzie jest inna sprawa.
            To duze pomieszczenie i pokoj parterowy i od polnocnej strony. Podloge trza ocieplic
            • palecwzupie Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 12:16
              Ja mam bardzo podobnie, duze pokoje na parterze od polnocy, dom wiktorianski bez piwnicy. Przy okazji generalnego remontu w jednym z pokoi zerwalam stary yorkshire stone (wiem ze herezja) kladziony prosto na ziemi i zrobilam nowa wylewke z ociepleniem ze steropianu, na to mam podloge plywajaca z paneli. W przylegajacej kuchni mam te same panele na istniejacej juz betonowej posadzce (bez ocieplenia). Szczerze mowiac nie czukje zadnej roznicy w temperaturze podlog, obie sa takie same w dotyku, nie sa zimne. Taki urok strony polnocnej chyba. Grzejnik typu 33 pomoze na zimne czasy, za to w upaly z przyjemnoscia uciekam do tych polnocnych pokoi, jest tam morczno, chlodno i przyjemnie smile
              • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 12:22
                uwazam ze nalezy przede wszystkim ocieplac dom pasywnie a dopiero pozniej kombinowac z grzejnikiem tym bardziej ze to podwojny i naprawde dlugi grzejnik. Pod podloge cos wrzuce, ten areozel czy korek itd.
                • palecwzupie Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 12:53
                  Spoko, jak najbardziej sie zgadzam ale czasem trzeba sobie przekalkulowac czy to sie oplaca. Jak masz termometr na podczerwien to zmierz temperature podlog na parterze. Moze byc tak ze to nie jest wina podlogi, skoro mowisz ze jest ocieplona. Mysle ze bo bardziej kwestia scian zewnetrznych i ich naslonecznienia. Moga byc tez nieszczelne szpalety. Nie warto wydawac pieniedzy na dodatkowa izolacje podlogi ktora moze niewiele pomoc.
                  • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 15:28
                    >to zmierz temperature podlog na parterze.

no lapa czuje przeciez. po co mi podczerwien? przeciez pracy naukowej o tym nie publikuje.

>Moga byc tez nieszczelne szpalety.

co to sa szpalety? nie znam slownictwa budowlanego po polsku. Okna szczelne podwojne ( juz o tym pisalam) i grube podwojne mury z wypelniona cavity wall.
                • julek_i_ja Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 01.05.18, 21:16
                  Ja Ci polecam zrobic porzadna izolacje. Zeby korek czy inne cuda zrobily jakakolwiek roznice, ich grubosc musiala by byc na tyle duza, ze podloga w tym pokoju bylaby duzo wyzej niz gdzie indziej.
                  Trzeba zerwac istniejace deski, miedzy belkami zaintalowac 75mm Kingspan Kooltherm K103 (lub starsze K3). Powinno dac rade osiagnac wymagane U value. Na to min. 18mm plywood albo cos podobnego.
                  • princesswhitewolf Re: Do bab budowlancow- Izolacja podlogowa 02.05.18, 00:38
                    moze i to mysl. To tylko problem w tym pokoju w sumie. Wszedzie indziej na parterze tzn w kuchni , jadalni i przedpokoju jest ok. Nawet w conserwatory jest cieplej czesto...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka