Dodaj do ulubionych

Gra "Wiedźmin"

14.05.18, 19:03
Nasz (prawie) 12-latek wymarzył ją sobie na Dzień Dziecka - wstępnie się zgodziłam, ale teraz patrzę, że jest dozwolona od 18 lat.

Czy w takim razie jest bardzo krwawa lub występuje w niej golizna, czy chodzi raczej o przekleństwa?

Do tej pory kategorycznie trzymałam się ograniczeń wiekowych, ale koledzy syna w tym samym wieku mają tę grę, a ich rodzice nie widzieli problemu w zakupie, więc już sama nie wiem, czy nie przesadzam...

Obserwuj wątek
    • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 19:06
      > Czy w takim razie jest bardzo krwawa lub występuje w niej golizna, czy chodzi raczej o przekleństwa?

Wszystko z wymienionych smile
      • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 19:07
        A o którą dokładnie część chodzi?
        • bialeem Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 19:06
          i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--mO68-mvj--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/1414962778912752963.mp4

Wszystko z wymienionychsmile
    • alicia033 Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 19:09
      grey_delphinum napisał(a):

> Czy w takim razie jest bardzo krwawa lub występuje w niej golizna, czy chodzi r
      > aczej o przekleństwa?

jest i krwawa i występuje w niej golizna i przekleństwa też ostro się sypią.
      Ale o ile tylko nie zamknęliście waszego dwunastolatka od pierwszej klasy w odciętej od świata szkole z internatem, to nie ma w niej niczego, czego już nie zna.
      • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 19:20
        Gra zdecydowanie nie nadaje się dla dziecka poniżej 16 rż.
        • alicia033 Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 19:54
          o mój ty borze szumiący...
          • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:56
            Możesz rozwinąć?
    • aerra Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:12
      Krwawa jak najbardziej, przekleństwa również i golizna do kompletu wink
      Nie, 12-latkowi nie pozwoliłabym zagrać.
    • mdro Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:15
      Krew i flaki, golizna (a w części pierwszej kwestia IMO dużo gorsza, czyli "kolekcjonowanie" panienek, nb. całkiem sprzeczne z duchem Geralta) i przekleństwa (dosadne i niewykropkowywane) to bedka. Gorzej, że niekiedy w tej grze nie ma dobrych wyborów, a nawet wyborów mniejszego zła... (zwłaszcza w części trzeciej).

I tak, uważam, że to świetna gra. Zwłaszcza pierwsza, a już szczególnie trzecia część. Dla osoby dorosłej, nie dla dwunastolatka.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:20
      Genialna gierka, ale raczej dla 15+. Najlepiej i tak przeczytać najpierw książki smile a 12latek nie zatrybi do końca jeszcze.
    • tyggrysio Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:32
      Krwawa jak inne gry - obcinanie konczyn etc.
      Moze byc emocjonalnie trudna/smutna - jak mi Ciri zginela, to sie obrazilam na Wiedzmina i minal z tydzien zanim zaczelam robic dodatki. Wczesniej widzialam pozytywne zakonczenie i myslalam, ze tez sie dobrze skonczy. Poza tym gnebienie nie ludzi i sceny palenia na stosach - to przemawia za 16+
      Przeklenstw jest duzo, ale to moze bawic.
      Golizna i sceny seksu (Geralt na lodce z Shani - pogooglaj i zobacz). Mozna grac tak, zeby ich uniknac, ale stawiam, ze 12-latek bedzie gral tak, zeby ich jak najwiecej zobaczyc.
      Ja uwazam, ze 12-latek jest na Wiedzmina za mlody.
      • mdro Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:41
        O, właśnie, zapomniałam. Trzeba pewnej wprawy, by odgadnąć kluczowe momenty i uzyskac jedno z tych lepszych zakończeń w trzecim Wiedźminie.
        • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:57
          Wystarczy przeczytać poradnik na necie.
    • konwalia55 Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 20:40
      W Wiedzmina mozna grac wielotorowo i wielowatkowo, ale w kazdej obranej drodze jest niemal wszystko, co wymienilas.
      Nie jest to gra dla 12latka na pewno....

Ale sama gra jest jedna z lepszych gier i zagrac w nia warto smile
    • piepe Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 21:05
      Gra jest krwawa, momentami bardzo (podałabym soczysty przykład przykry nawet dla osoby dorosłej, ale nie będę spoilować), ciosy kończące odcinają głowy, ręce i nogi oraz całe korpusy (które potem toczą się po ziemi zgodnie z dość dobrze odwzorowanymi prawami fizyki), są też questy, gdzie żaden z wyborów nie kończy się dobrze. Gra jest też bardzo długa i można w niej "zatonąć", wręcz przywiązać się do bohaterów, wywołuje prawdziwe i głębokie emocje, widziałam jak dorośli ludzie płakali na koncowych scenach - co moim zdaniem nie jest dobre dla dziecka.
      Generalnie nie nadaje się, nawet imho dla 15 latka/i
      • grey_delphinum Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 21:26
        Bardzo Wam dziękuję - pomogłyście mi w podjęciu decyzji smile
        • grey_delphinum Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 21:34
          Proszę, zaproponujcie w takim razie jakąś fajną grę dla dziecka w tym wieku (byle nie zbyt infantylną).
          • tyggrysio Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 21:51
            Ale to zalezy, jakiego typu gry go interesuja. Bo moze Deponia albo Syberia by mu sie spodobaly?
            Jak chodzi o ciekawa historie a do tego sporo siekanki/walki to moze God of war (tegoroczne)? Mozna sie zapoznac z mitologia skandynawska. A jesli Sci-Fi/technologie go interesuje to moze Horizon Zero Dawn? Mnie sie bardzo podobalo.
            • grey_delphinum Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 22:02
              "God of war" świetne, ale tez od 18 lat...

Teraz syn gra w "Fortnite. Battle Royal" - bardzo mu się podoba, ale już jest trochę znudzony.

A "Simsy 4"? Czy to jest gra godna polecenia?
              • lodomeria Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 01:46
                Simsy też mają całkiem sporo "seksu", ale bardziej przeszkadzałaby mi wizja świata, aspekt wychowawczy: kobitkę, mimo że początkowo nawet przejść koło Ciebie nie chce wystarczy poczęstować tortem, pokazać jej swój wypasiony kominek albo pomasować i da się już zaciągnąć na seks. A seks uprawia się po to, żeby sobie podbić samopoczucie potrzebne np. do awansu w pracy. No i w simsach bardzo łatwo wszystko przychodzi, zwłaszcza kasa i awanse w pracy.

Dla dwunastolatka chyba lepsze by było Simcity, gdzie bardziej chodzi o analizowanie danych, widzenie zależności, planowanie niż o relacje międzyludzkie.
                • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 08:40
                  Nie przesadzajmy z tym demonizowaniem seksu w Simsach. Moje dziecko gra w Simsy i z tego co widzę bawi się głównie modułem budowy i urządzania domu.

A jeśli dojdzie do seksu simów to nie jest to seks pokazany w wulgarny sposób.
                  • lodomeria Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 08:57
                    Nie chodzi o stronę wizualną, tylko o to, do czego w simsach służy seks.
          • szorstkawelna Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 22:08
            Overwatch blizzarda jest od 12 lat i chyba jest niezłą grą . W każdym razie moje dzieci bardzo lubią w to grać.
            • szorstkawelna Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 22:26
              Jest mniej brutalna od fortnite (ja moim nie pozwoliłam w to grać), dużo się dzieje, ma fajną grafikę (ja dostaję oczopląsu), i chyba nie jest za łatwa. Młodszy syn się przy niej sporo wścieka, starszy raczej nie, ale obydwaj ja lubią (wiek 10 i 11).
          • mdro Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 22:50
            Jakbyś chciała trochę lżejszy odpowiednik Wiedźmina, to mój syn proponuje Dark Souls III. Też dość krwawe, ale nieprzesadnie, no i PEGI 16. A z innej beczki - może Terraria?

A w ogóle to PC czy jakaś konsola?
            • mdro Re: Gra "Wiedźmin" 14.05.18, 22:54
              A, i wyraża aprobatę dla Overwatcha wink.
          • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 08:42
            Ma plants vs zombie garden warfare 2?
            • szorstkawelna Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 09:12
              Plants vs Zombies tez było u nas hitem, przynajmniej do czasu Overwatcha.
    • redheadfreaq Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 08:19
      To absolutnie nie jest gra dla 12-latka. W życiu.
      • grey_delphinum Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 15:08
        Redheadfreaq, a którą masz na myśli, bo padło kilka propozycji (chyba że chodzi o Wiedźmina)?

Overwatch i Plants... syn zna, w jedną grał, druga mu tak średnio podchodzi pod względem grafiki. "Simsy" chyba jednak odpadają, bo tematyka nie taka, jak lubi (niestety, syn gustuje w naparzankach, ale cóż zrobić, takie geny - ukochana gra jego taty to WoT wink).

Może jeszcze jakieś propozycje?

Teraz myśli nad "Dark Souls", ja też muszę o niej poczytać.
        • tyggrysio Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 17:30
          Z Dark Soulsowej serii najlepszy jest wg mnie Bloodborne. Cala ”seria” ma dosc mroczny klimat.
          Dark Soulsy nie sa dobre dla ludzi, ktorzy szybko sie frustruja albo latwo zniechecaja. Sa technicznie wymagajace - trzeba szukac patternow atakow przeciwnika, nie byc zachlannym.
        • pani-noc Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 18:19
          W co lubi grać, bo samo stwierdzenie "gra X mu nie podchodzi" niewiele mówi.

Gra w samochodówki? Może jakieś Need for speed lub Forza mu się spodoba. Lubi Fifę? Co roku wychodzi nowa wersja i może najnowszej nie ma. Jeszcze są nieśmiertelne Wormsy, akurat od 12 lat.
    • tomato.soup Re: Gra "Wiedźmin" 15.05.18, 17:45
      „Uncharted” w zamian zaproponuj. Wiedzmin, zwłaszcza trojka bedzie za ciężki. Już nawet pomijajac seks i przekleństwa, to wątek na przykład Czerwonego Barona czy Wiedzm może spowodować koszmary u co wrażliwszych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka