Dodaj do ulubionych

Wyjazd w las

14.06.18, 08:36
Spontaniczny wyjazd, zeby sie zresetowac. Domek w srodku lasow nad jeziorem, zadnych sklepow i aptek w okolicy. Macie cos sprawdzonego, skutecznie odstraszajacego komary, kleszcze i inne pasqdztwa gryzace? Czy oprocz czegokolwiek do smarowania, psikania czlowieka, ma sens szukac jakis spiralii, czy kadzidelek do wieczornego siedzenia na tarasie?
Musze to kupic dzis stacjonarnie, bo jutro jedziemy
Obserwuj wątek
    • pani-noc Re: Wyjazd w las 14.06.18, 08:41
      Na kleszcze nic nie pomoże. Nie łazić po krzakach i sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać się nawzajem w poszukiwaniu pajęczaków na skórze.
    • 1matka-polka Re: Wyjazd w las 14.06.18, 08:43
      Sa takie rakietki z pradem. Machasz i spopielasz wszelkie owady, ktore trafisz. Przy okazji pojawiaja sie iskry.
      • cauliflowerpl Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:23
        Bua, a szerszenia tym uwaliłaś kiedyś? Ale czad, jak fajerwerki.
        • mamolka1 Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:31
          I ten smrodek ..
        • 1matka-polka Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:33
          Jeszcze tego nie probowalam. Ale mam zamiar kupic. Szerszeni i os nie ruszam, bo one sa u nas bardzo spokojne i uciekaja przy probie zblizenia.
        • chicarica Re: Wyjazd w las 15.06.18, 18:40
          Ja mam takie coś i usmażyłam parę sporych ciem. Satysfakcja niesamowita, tylko potem trzeba wywietrzyć i wlatują następne.
          • milva24 Re: Wyjazd w las 15.06.18, 18:50
            Jeszcze komary i kleszcze rozumiem ale co Tobie ćmy zrobiły?
            • 1matka-polka Re: Wyjazd w las 15.06.18, 21:33
              No właśnie, co ci te ćmy zrobiły? Jakoś nie zajarzyłam wcześniej...
          • 1matka-polka Re: Wyjazd w las 15.06.18, 20:42
            "Satysfakcja niesamowita"
            big_grin
            • misoune Re: Wyjazd w las 15.06.18, 21:26
              Obrzydliwe....
          • rulsanka Re: Wyjazd w las 15.06.18, 21:51
            Co tobą kierowało? bo że nie rozum, to pewne...
    • kolibeer2 Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:15
      trzeba się ubierać + coś na głowę, raczej długie buty
      ze środków p.komarom to mugga - najłatwiej dostać w sklepach myśliwskich/wędkarskich
      na kleszcze podobno najskuteczniejsze są spraye z permetryną - do dostania w zoologicznych- stosuje się tylko na ubranie
      • alpepe Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:23
        dawno dawno temu pojechałam z mężem i dwuletnią córką w odwiedziny do rodziców mieszkających w lesie. Upał 30 stopni, mąż, stary metal martensy wysokie, czarne spodnie, kurtka skórzana, w końcu na galowo do teściów. Ja, krótkie spodenki, sandały, bluzeczka na ramiączkach, córka, ten sam typ ubioru co ja. Samochód zaparkowany w lesie na przeciwko domu moich rodziców. Mąż siedzi u teściów, więc po dworze chodził tyle, co z samochodu do domu i z powrotem, ja z córką chodziłyśmy wokół domu po krzakach, potem spacer po lesie. Po wizycie, kilka godzin po powrocie do domu mąż prosi, bym zajrzała, co tam ma,bo go swędzi. W pachwinie mu się usadowił kleszcz. Taka to ta osłona, a że komary gryzą przez ubranie, nie trzeba nikomu nic mówić.
        • ania-z-lasu Re: Wyjazd w las 15.06.18, 12:06
          A jaką grupę krwi ma mąż a jaką ty i dzieci, jeśli to nie zbyt niedyskretne?
          • alpepe Re: Wyjazd w las 15.06.18, 16:35
            On musi mieć 0 rh+, ja A rh-, opisana córka A rh+. Ja zawsze byłam najbardziej pogryziona przez komary, córka i mąż średnio, ale kleszcze to tylko miałam w dłoni, jak zbierałam łażące po psie.
            • ania-z-lasu Re: Wyjazd w las 15.06.18, 18:14
              Szukam potwierdzenia teorii, że owady najbardziej lubią krew z grupy 0 a najmniej AB wink
              U nas się zgadza.
              • alpepe Re: Wyjazd w las 15.06.18, 18:24
                no to nie bardzo, aczkolwiek moja matka ma A1B czy AB1, nie pamiętam i faktycznie ją to gryzą tylko jakieś bardzo zdesperowane komary, smakosze.
              • eliszka25 Re: Wyjazd w las 15.06.18, 19:26
                ania-z-lasu napisał(a):

> Szukam potwierdzenia teorii, że owady najbardziej lubią krew z grupy 0 a najmni
                > ej AB wink
                > U nas się zgadza.

to u nas sie nie zgadza, bo oboje z mezem mamy grupe 0, tylko ja jestem rh-, a maz rh+. jego gryzie wszystko i na potege, z lasu na 100% przyniesie kleszcza, a mnie od czasu do czasu cos tam dziabnie, ale bez przesady. dzieci maja grupe krwi po mezu, ale ich z kolei az tak bardzo komary nie drecza, wiec u nas wszelkie teorie biora w leb big_grin
              • astomi25 Re: Wyjazd w las 15.06.18, 21:17
                A u nas wrecz przeciwnie. Mam AB...jak w promieniu 10 km lata chociaz jeden komar- to znajdzie mnie i ugryzie wink
      • default Re: Wyjazd w las 15.06.18, 20:58
        +>>>>>>> coś na głowę, raczej długie buty>>

Bez przesady, nie jedzie chyba do dzungli amazonskiej big_grin
    • hopsi-daisy Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:21
      Jak jedziesz z maluchami to poczytaj o wpływe środków antykomarowych na małe dzieci. Poleca sie psikanine TYLKO na ubranie i czapkę a potem ewentualne drapanie się - no trudno - niż smarowanie skóry dziecka.
    • memphis90 Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:38
      Z naturalnych - Orinoko spray.
      • rulsanka Re: Wyjazd w las 14.06.18, 13:47
        Potwierdzam, orinoko jest fajny i naprawdę skuteczny na tle innych środków. A w odróżnieniu od nich ładnie pachnie i nie truje.
    • jasnoklarowna Re: Wyjazd w las 14.06.18, 11:45
      Ja mocno uczulona na owady jestem a i sprawdzałam wiele specyfików. Na ciało działają olejki z cytronellą. Ważne nie są tak szkodliwe. Ja kupowałam albo w sklepie Klaudyny H. Ale już raczej nie zdążysz bo to internetowo tylko. Trochę podobne i też działające znajdziesz q Rossmann lub super Pharm nazywają się mosqito, mosbito itp. Są też w aptekach. My w sezonie grzybiarzy jesteśmy co 3 dni w lesie i naprawdę te cytronelle działają.
      Na taras sprawdzą się zielone spiralki podpalane, 2,3 zapalisz i nic lepiej nie zadziała. Popularnych firm typu bród czy inne podobne. A w budynku to nie pomogę bo nic poza moskitierami się nie sprawdza. Żadne elektryczne ani aerozol nie zdawały egzaminu.
      J.
      • jasnoklarowna Re: Wyjazd w las 14.06.18, 13:58
        Typu bros miało być a nie bród 😃
    • mamma_2012 Re: Wyjazd w las 14.06.18, 14:04
      Ja kupuję Muggę, działa ponoć także na kleszcze (chyba skutecznie, bo nie łapiemy). Mają to w sklepach wędkarskich.
    • ania-z-lasu Re: Wyjazd w las 15.06.18, 12:11
      Ponoć działa psikanie ubrań octem> Bardzo dobrzeteż przetrzeć octem ukąszenia, bo to uśmierza świąd i łagodzi opuchliznę.
      Komary nie znoszą także zapachu witaminy B1, dla nas niewyczuwalnego.
    • pani_tau Re: Wyjazd w las 15.06.18, 18:46
      Na komary - natrzeć skórę sokiem z cytryny (uwaga, zadrapania będą piekły), działa przez trzy godziny. Raz kosilam rów dosłownie otoczona chmarą zdesperowanych komarzyc, żadna się nie przebiła przez to pole siłowe. Po trzech godzinach niektóre zdołały usiąść, ale odlatywały zanim się zdążyły wkłuć.
      • default Re: Wyjazd w las 15.06.18, 20:55
        Komary nie lubia tez zapachu wanilii. Mozna uzyc mgielki do ciala o takim zapachu (Avon takie ma) albo po prostu waniliowego aromatu do ciast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka