Dodaj do ulubionych

wróble to świnie są...

18.06.18, 09:29
jak lubię stworzonka to nie wiedziałam że wróble to takie mendy są... wywaliły mi jaskółki z gniazda, drą pyski od bladego świtu przy tym gnieździe, które zarekwirowały i jeszcze odganiają te jaskółki, które zostały i dzieci swoje własne karmić próbują!

tak się chciałam wyżalić, bo zrobić się nic nie da...
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 09:32
      Zbyt bliski kontakt z naturą powoduje raka i choroby serca.
    • thea19 Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 09:33
      jestes pewna, ze to wroble? wrobli to juz niewiele zostalo i nalezy o nie dbac.
      • 1matka-polka Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 09:34
        U nas na wsi erobli od cholery. Calymi stadami fruwajo.
      • ciastosliwkowe Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 09:39
        no wróble, takie co ich kiedyś było mnóstwo. u mnie nie wieś, tylko centrum miasta.
        • kochamruskieileniwe Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 12:11
          a może jednak mazurki? Niby też wróble, ale inne smile
          (nie mają "czapki", mają dwie czarne plamki na siwym tle na szyjce)
    • issa-a Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 11:12
      a to jaskółka z wróblem nie potrafi sobie poradzić? i to jeszcze majac młode? dziwne....
      jakies dupoate te jaskolki...
      Gdyby tak na sroki trafiło, ktore u mnie gniazduja juz od dobrych kilku lat, to by nie przeszło. Sroki tez drą ryja, cały czas, nawet jak zobaczą grubego kota wylegujacego sie na chodniku, który nie ma sily nawet łapa ruszyć i wcale nie zamierza.
      • ciastosliwkowe Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 11:29
        no widać nie poradziły sobie, przynajmniej w jednym gnieździe. pani wróblowa siedzi w środku, pan wróbel siedzi na rynnie obok i drze ryja. po prostu krzyczy, nie że do kogoś, tylko w czasoprzestrzeń. a jak jaskółki obok podlatują do gniazda to leci i tłucze te bidoki. koty siedzące na balkonie są olewane przez wszystkie latające...

długo się te jaskółki broniły, bitwy były, że tylko pióra leciały...
    • morgen_stern Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 12:12
      Po pierwsze, to mogą być mazurki, nie wróble.
      Po drugie, nie mierzcie zachowań zwierząt ludzką miarą. To nie żadne "mendy", tylko normalne zachowanie zwierząt w środowisku, gdzie jest reglamentowany dostęp do gniazd. Świat przyrody to nie jest film Disneya i czas chyba trochę dorosnąć...
      • ciastosliwkowe Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 12:20
        wydaje mi się, że jednak wróble. no i wiem, że nie mendy tylko walczą o przetrwanie. ale szkoda mi tych moich jaskółek wink napracowały się bidne, a tu taki kanał. nie wiedziałam, że z wróbli takie cwaniaki i potrafią wydziobać jaskółkom dzieci, żeby zarekwirować gniazdo dla siebie.

i fakt, że jaskółki to duuuuuużo lepsze sąsiedztwo za oknem niż wróble
        • morgen_stern Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 12:24
          Moja koleżanka też ostatnio pokazywała mazurka i upierała się, że to wróbel smile więc może sprawdź na obrazku, są bardzo podobne, ale jednak do odróżnienia po charakterystycznych cechach.
          • mama-ola Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 12:39
            Mazurek też wróbel.

Rząd wróblowe
            Podrząd śpiewające
            Rodzina wróble
            Rodzaj Passer
            Gatunek mazurek

Podrząd śpiewające
            Rodzina wróble
            Rodzaj Passer
            Gatunek wróbel zwyczajny
            • morgen_stern Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 13:00
              Ok, ale to rodzina wróbli i inny gatunek smile więc dokładniej to wróblowate, ale nie wróbel! Tylko mazurek. Jeśli już mamy być dokładni.
              • mama-ola Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 13:23
                Jeśli już mamy być dokładni, to rodzina wróbli, nie wróblowatych smile
                • morgen_stern Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 13:39
                  Ok smile
              • kochamruskieileniwe Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 19:07
                Zeby być scisłą. Nie tylko rodzina, ale i rodzaj ten sam. Tylko gatunek inny smile
                A co do mazurków - spotkałam się w opracowaniach wróbel mazurek, wróbel zwyczajny, wróbel kasztanowy.
                smile
                • rulsanka Re: wróble to świnie są... 19.06.18, 10:33
                  Jak najbardziej wróbel mazurek.
    • berdebul Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 12:38
      Jak są na ziemi, mozesz ratować jaskolczatka. Warto też powiesić budki dla ptaków (jak miasto - zgłoś projekt do budżetu partycypacyjnego), wtedy nue bedzie takiej walki o gniazda.
      • ciastosliwkowe Re: wróble to świnie są... 19.06.18, 10:19
        czwarte piętro... nie ma co ratować nawet jak wyrzucą żywe...
      • mama-ola Re: wróble to świnie są... 19.06.18, 12:39
        > Jak są na ziemi, mozesz ratować jaskolczatka.

A rodzice się zajmą przeniesionymi młodymi?
        Kiedyś przenosiłam gniazdo z jajkami gołębi - ostentacyjnie powoli szłam z rękami wyciągniętymi przed siebie, żeby ptaki widziały, gdzie niosę. Wyobrażałam sobie, że mnie obserwują i jak odejdę, to rzucą się na młode sprawdzać, czy wszystko ok. No ale tak nie było. Gniazdo zostało porzucone, jaja się zmarnowały. Powiedziałam o tym sąsiadowi, a on na to, że to oczywiste, że ptaki już do przeniesionego gniazda nie poszły. Nie wiedziałam, że to oczywiste.
        • rulsanka Re: wróble to świnie są... 20.06.18, 10:09
          Jaja nie przedstawiają szczególnej wartości dla ptaka. Zazwyczaj po utracie zniesienia, samica wkrótce składa nowe jajka. Jeżeli gniazdo zostało uznane za zagrożone, to ptak do niego nie wróci. Jeżeli w gnieździe byłyby podrośnięte pisklęta, to byłyby jakieś szanse.
    • pitupitt Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 13:08
      Wg mnie większymi świniami są gołębiesmile. Codziennie mi samochód obsrywają, ja ten cho….lerny samochód pucuję, by za 24 h znowu był obrobiony...
      • issa-a Re: wróble to świnie są... 18.06.18, 19:57
        może nie bez powodu...?
        spróbuj przestawic samochod.
        ps.golebie to tez żyjące stworzenia, maja prawo "sr...". Podejrzewasz, ze celuja specjalnie w twój samochod? jesli tak to dlaczego?
    • ciastosliwkowe chciałam Wam zdjęcia zrobić 19.06.18, 10:21
      żeby wspólnie na forum dojść czy ten wróbel to wróbel, ale pan wróbel zniknął, w gnieździe siedzi coś co nie wystawia nawet dzioba ze środka, a ze środka wystawie kawał siatki do ociepleń... pozostałe gniazda rozwalone i puste - albo młode wyfrunęły albo przegapiłam największą bitwę stulecia...
      • rulsanka Re: chciałam Wam zdjęcia zrobić 19.06.18, 10:34
        Kiedyś było mnóstwo dziur, szczelin, gdzie mogły zagnieździć się wróble. Obecnie budynki są dobrze uszczelnione, zaizolowane. I dlatego ptaki walczą o byt.
        • palczak.madagaskarski Re: chciałam Wam zdjęcia zrobić 19.06.18, 12:20
          A "pana" od "pani" wróbla rozróżniałaś po wyglądzie, czy tak na chybił trafił napisałaś? Bo jeśli się różniły, to to były wróble, mazurki są wszystkie takie same, niezależnie od płci i wieku (no, młode trochę bledsze ale ten sam wzór). Z pewnym zaciekawieniem obserwuję usilne próby przekonania Cię, że to jednak były mazurki, bo wróble jak najbardziej mogą wyrzucać jaskółki z gniazd celem przejęcia lokalu, a mimo że niestety o wiele rzadsze niż dawniej, to na szczęście jeszcze nie wyginęły i trochę ich w miastach można spotkać. Powieszenie budek, jeśli tylko jest gdzie, to bardzo dobry pomysł.
          • morgen_stern Re: chciałam Wam zdjęcia zrobić 19.06.18, 12:28
            To nie są usilne próby przekonania, tylko zwykła statystyka. Obecnie wróbli jest bardzo mało i o wiele częściej widuje się mazurki, które są przez wielu z wróblami mylone. Ot i cała tajemnica, przecież napisałam, żeby sobie spojrzała na zdjęcia i porównała, nie twierdzę, że to były na 100% mazurki.
            • palczak.madagaskarski Re: chciałam Wam zdjęcia zrobić 19.06.18, 12:57
              No właśnie te wróble nie są jeszcze taką straszliwą rzadkością, ja na przykład u siebie koło domu mam więcej wróbelków niż mazurków (gniazdują niedaleko pod dachem) smile Jasne, upewnić się czy dopytać można, ale wątek przynależności gatunkowej dość się rozwinął, nie byłaś jedyna, która to sugerowała. I wątek przynależności gatunkowej chyba jest obszerniejszy niż pasożytnictwa gniazdowego wink Więc, żeby dodać coś w głównym temacie (zajmowania gniazd), to taka ciekawostka: www.ornis-polonica.pl/_pdf/OP_2017_1_52-54.pdf
          • ciastosliwkowe Re: chciałam Wam zdjęcia zrobić 20.06.18, 09:25
            palczak.madagaskarski napisała:

> A "pana" od "pani" wróbla rozróżniałaś po wyglądzie, czy tak na chybił trafił n
            > apisałaś? Bo jeśli się różniły, to to były wróble, mazurki są wszystkie takie s
            > ame, niezależnie od płci i wieku

samica była szara, samiec intensywnie kolorowy

Powieszenie budek, j
            > eśli tylko jest gdzie, to bardzo dobry pomysł.
            >

zaczęłam się nad tym zastanawiać, ale wspólnota pewnie zaraz będzie się burzyć. i tak tylko ja pozwalam jaskółkom robić gniazda, inni wolą powiewające w oknach reklamówki...
    • stillgrey Re: wróble to świnie są... 19.06.18, 13:38
      Ja właśnie sprawdziłam co mi ćwierka za oknem sypialni i okazało się, że i wróble zwyczajne i wróble mazurki smile
    • ciastosliwkowe wieści z placu boju 20.06.18, 09:26
      wróble zniknęły... za to w tym gnieździe siedzą jerzyki... w reszcie gniazd jaskółki...

teraz szkoda mi wróbli...

chyba przestanę wyglądać za okno...
      • alpepe Re: wieści z placu boju 20.06.18, 10:28
        pewnie przeniosły się do Berlina i to one mi tu drą ryje o przed 6. Normalnie nic, tylko kupić im budziki i zrobić resocjalizację, że przed siódmą buzia na kłódkę, a nie ćwierkać jak wściekłe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka