Dodaj do ulubionych

Nagroda dla klasy

20.06.18, 18:59
Witajcie,
nieczęsto piszę, często czytam - dziś stwierdziłam, że ematczyna zbiorowa mądrość i doświadczenie są mi niezbędne smile
Klasa mojego dziecięcia uzyskała najwyższą średnią w szkole (tak, jestem zaskoczona). Chcemy klasie ufundować nagrodę, która:
- będzie dla wszystkich dzieciaków (dziewczynek i chłopców w klasie jest po 50%) w miarę atrakcyjna,
- będzie rzeczą trwałą, pozostającą w klasie, dostępną dla wszystkich chętnych,
- będzie przypomnieniem, że jednak warto się uczyć, bo i za to są szybkie i przyjemne profity (a nie tylko za szpanowanie, chamowate odzywki i olewkę), w związku z czym preferujemy rzecz taką, która:
-będzie służyła do zabawy raczej, niż do nauki.

Wiem, ze na pewno cieszyłby ich stół do ping-ponga, jednak:
- jest trochę za drogi (nie zostało aż tyle z klasowych pieniędzy, klasa jest nieliczna, a większość rodziców nic więcej nie dołoży),
- ogólnodostępny stół jest w holu szkoły, nie wiem, czy dobrze byłoby mnożyć byty ponad konieczność.
Dzisiaj się dowiedziałam o tej najwyższej średniej. I co? Zamurowało mnie. Mam pustkę kreatywną. Ematka jest pomysłowa zawsze.
Proszę, pomóżcie smile

Pozdrawiam, Sjanna
Obserwuj wątek
    • feliz_madre Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:02
      To podaj jeszcze wiek dzieci smile
    • sjanna Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:05
      Taak,
      z wrażenia zapomniałam : szósta klasa smile
    • kurt.wallander Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:08
      W naszej szkole jest stół do ping ponga, ale wiecznie oblegany, na pewno dzieciaki ucieszyłyby się z drugiego, ale .... gdzie chcielibyście go postawić? To spora rzecz. A może jednak jakaś fajna wycieczka, warsztaty?
    • jematkajakichmalo Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:21
      Czy stol do pingponga w jednakowo zainteresuje dziewczynki i chlopcow? Czy moze jednak bardziej chlopcow?

Nie wiem ile jest tych pieniedzy, ale moze jakies fajne wspolne wyjscie? Np. do parku linowego? Nie wiem jakie atrakcje macie w poblizu.
      • sjanna Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:25
        Park linowy jest w pobliżu, jest to jakiś trop, większość lubi, tyle że to jednorazowe - bez tej długoterminowej przypominajki: patrzcie, warto się starać smile
        • leyre2 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:47
          Uwazasz ze stol do pingpong dostepny dla wszystkich czy jakakolwiek inna rzecz bedzie taka atrakcja? W szkole u syna w nagrode jako klasa maja wycieczki, wyjscia np na trampoliny itp. To ma byc nagroda dla nich i jednoczesnie dla wszystkich. Ja pingponga nie lubilam, nie ucieszylby mnie taki prezent. W dodatku wszyscy w jednym czasie nie beda z tego korzystac.
        • jematkajakichmalo Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 13:53
          To np. 2 mniejsze wyjscia na lody, pizze czy do kina itp. jedno na poczatku semetru i drugie pod koniec.
          dzieciaki duzo bardziej ciesza sie na takie akcje anizeli na stojacy w klasie przedmiot.
    • sjanna Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:21
      Właśnie też o tym myślę... teoretycznie byłoby miejsce, klasa jest duża, a dzieci mało, jednak wrażenie ciasnoty na pewno powstałoby...
      Sama wolałabym wycieczkę lub warsztaty, z tym, ze wśród dzieci są takie niczym nie zainteresowane, dla nich nie byłoby to nagrodą, a mordęgą wink
      • sjanna Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:26
        Powyższe do kurt.wallander, źle podpisałam.
      • memphis90 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:37
        A mieliby jak grać? W szkole moich dzieci nie wolno przebywać w klasach na przerwie, a w trakcie lekcji grać w ping ponga nie będą. Poza tym szóstoklasici to chyba raczej krążą po pracowniach w szkole, a nie siedzą w jednej salce...?
        • kurt.wallander Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:58
          memphis90 napisała:

> A mieliby jak grać? W szkole moich dzieci nie wolno przebywać w klasach na prze
          > rwie, a w trakcie lekcji grać w ping ponga nie będą. Poza tym szóstoklasici to
          > chyba raczej krążą po pracowniach w szkole, a nie siedzą w jednej salce...?
          >

Jesli klasa jest na tyle duża, że bez problemu wejdzie tam stół do tenisa stołowego, to obstawiam szkołę prywatną, a tam może i mają lekcje w jednej sali.

Jesli w poblizu jest park linowy, to ja stawiałabym na takie wyjście do parku, myslę, że więcej dzieci obu płci będzie zainteresowanych niż ping-pongiem.
    • aaa-aaa-pl Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:26
      Dobrze jest skonsultować pomysł ( jakikolwiek ) z wychowawcą.
      • sjanna Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:28
        Tutaj jest problem, wychowawczyni "chwilowa" i kompletnie niezainteresowana klasą.
    • memphis90 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:41
      Dlaczego zakładasz że dla dzieci bez ściśle sprecyzowanych zainteresowań wycieczka będzie "mordęgą"? Moje dzieci są młodsze- ale na przykład córka, która absolutnie nie interesuje się dinozaurami, była zachwycona wycieczką do juraparku i świetnie się bawiła.
    • berdebul Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:48
      Stol do cymbergaja. Ewentualnie kącik z workami do siedzenia.
    • slonko1335 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 19:55
      Nasze dzisiaj w nagrodę wychowawca zabrał na lody. My we wrześniu stawiamy wycieczkę.
    • kurt.wallander Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 20:00
      To podam przykład z naszej szkoły - klasa mojego dziecka pójdzie w nagrodę na warsztaty kulinarne.

Obawiam się, że nie ma takiej jednej rzeczy, która zachwyci wszystkich. Może jakieś konsultacje w gronie rodziców, z uwzględnieniem zdania wychowawczyni?
    • asia_i_p Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 20:06
      Zestaw do pingponga bez stołu - bo pewnie stół jest, ale gorzej z dostępem do paletek i piłek.
      Ze sportowych jeszcze squapp był fajny. Ale myślę, że będą mieć też radochę z kilku piłek do zagrania na przerwie.
    • janja11 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 20:15
      Raczej jakieś fajne wyjście z super zabawą bym zorganizowała. Park trampolin na przykład.
      • mysz1978 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 20:27
        jak chcecie cos konkretnego, to moze pilkarzyki? Choc nie wiem, czy dziewczynki to lubia....
        • berdebul Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 21:03
          Cymbergaj.
        • mikams75 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 23:45
          lubia smile jak im chlopcy pozwola porac we wlasnym gronie.
    • kanna Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 21:00
      escape room
      ew. piłkarzyki do sali
      • feliz_madre Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 08:49
        Escaperoom dla 25 osób? Wszyacy ma raz nie wejdą, 5 grup po kolei to też słaby pomysł - jedna grupa to godzina czasu.
        • memphis90 Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 08:55
          Dlaczego, może fajnie wyjść - 5 grup po kolei i konkurują, kto będzie mieć najlepszy czas. Albo jakiś duży escape room, gdzie jest kilka osobnych sal i każda grupa rozgrywa swój scenariusz.
          • slonko1335 Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 08:58
            i każda grupa czeka 4 godziny aż skończą pozostali ? ewentualnie faktycznie taki gdzie jest kilka sal aczkowliek integracja to raczej słaba lub jakiś duży dla grup ale o te nie tak łatwo...
            Może jakis paintball laserowy lub zwykły dla całej grupy?
    • eliszka25 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 21:43
      ja bym nie byla taka pewna, czy stol do ping ponga az tak bardzo ucieszylby dziewczynki.

klasa mojego syna wygrala w ubieglym roku w pewnym konkursie wycieczke, albo raczej fundator nagrody zapowiedzial, ze sfinansuje wycieczke w danym przedziale kwotowym, a szkola miala zdecydowac, dokad. nasza dyrektorka i wychowawczyni zachowaly sie moim zdaniem swietnie, bo zaproponowaly dzieciakom, ze moga sobie wybrac, gdzie chcieliby pojsc. oczywiscie bylo iles tam opcji do wyboru. dzieciaki stanely na wysokosci zadania i choc wielu poszloby do parku linowego, ostatecznie wybraly taki mini park rozrywki, bo jedna dziewczynka w klasie ma lek wysokosci i park linowy dla niej bylby raczej kara niz nagroda. wszyscy bawili sie swietnie i moj syn do dzis te wycieczke wspomina.

moim zdaniem wycieczka bylaby wlasnie fajna nagroda. poza tym, wcale niekoniecznie niespodzianka, tylko pozwolilabym dzieciakom wybrac. mozna tez zapowiedziec, ze w nagrode za wyniki w nauce w obecnym roku szkolnym, po wakacjach czeka ich niespodzianka i na poczatku roku szkolnego zafundowac taka wycieczke troche w nagrode, a troche w ramach motywacji na nowy rok szkolny.
    • scarlett74 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 22:34
      Pomysł do kitu. Wstawicie do klasy z kartką -Stół do wyłącznego użytku klasy 6D. Inne dzieci nie będą mogły korzystać? A co z zapleczem-siatka, piłeczki, rakietki? I nie wiem czy wzbudzi entuzjazm dziewczyn?
      To już lepiej wyjście do parku linowego/kino/czy inne atrakcje jakie macie u siebie.
    • mum2004 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 23:06
      A fajne rzutki do klasy?
    • lady-z-gaga Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 23:29
      Wykreśl punkt 2 ( "będzie rzeczą trwałą, pozostającą w klasie, dostępną dla wszystkich chętnych"), jest bez sensu.
      Fajna wycieczka byłaby najlepsza nagrodą. Wspomnienia są trwałe, pozostałe warunki też spełnione.
    • mikams75 Re: Nagroda dla klasy 20.06.18, 23:49
      ja tez uwazam, ze nie ma co kupowac jakis sprzetow (czyje to bedzie jak skoncza szkole?), ktore wczesniej czy pozniej sie znudza tylko lepiej jakas wyciezke im za to zorganizowac a na pamiatke wydarzenia porobic zdjecia, kilka mozna powiesic w klasie opatrzone stosownym motywujacym podpisem. Przedmioty szybko przejda do poradku dziennego i przestana byc zauwazane albo zawsze sie trafi ktos, kto tego czegos nie lubi. A wspolna zabawe i wyciezki to chyba wszyscy lubia i dzieciaki uwelbiaja to pozniej wspominac.
    • pruszynkaaa Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 01:04
      to ja może opisze, co w ubiegłym roku było ufundowane przez szkołę dla klasy mojego dziecka - co prawda nie w PL, ale pomysł też fajny.
      Więc klasa miała day off od nauki - dzieci zwykle są w szkole od 8.30 do 3, więc prawie cały dzień. Klasie zaproponowano 2 filmy do wybrania - jeden wyświetlono na projektorze rano, drugi przed końcem zajęć. Podczas jednego filmu dzieciom zamówiono pizzę z napojami a drugiego był popcorn i nachos. pomiędzy filmami intensywne zajęcia sportowe. Dzień bardzo fajny smile dzieciaki mogły przynieść swoje poduszki do siedzenia i pluszaki, to było w grade 1, czyli 7 latki
    • black.emma Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 08:58
      Ja bym jednak celowała w fajną wycieczkę/wspólne wyjście w jakieś atrakcyjne miejsce.
    • gryzelda71 Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 09:08
      Tylko wyjście, wycieczka. Żadne rzeczy trwałe dostępne dla wszystkich.
      • sjanna Re: Nagroda dla klasy 21.06.18, 15:10
        Dziękuję za podpowiedzismile
        To, co mi się podoba (wycieczka, warsztaty) niekoniecznie znajdzie akceptację sporej części rodziców.
        Pieniądze, logistyka i wartościowanie - o to mogą się rozbić dobre pomysły.
        Patrzę czasem z zadziwieniem na rodziców, którzy narzekają i skarżą się na dzieci, a kiedy jest za co pochwalić - nie dostrzegają tego. Tak i teraz, dla części ta najwyższa średnia, mimo że dla wszystkich tak pozytywnie zaskakująca, jakby nie miała znaczenia. Coś z tym robić? Chwalić, nagrodzić, DOSTRZEC - a po co?
        Dlatego ci, którzy uważają, że jest sens dostrzeżenia pozytywnego zjawiska, chcą tę nagrodę dla wszystkich wykombinować. Inni nie będą oponować, jeżeli nie będzie drogo (tzn żeby wystarczyły pozostałości z budżetu klasy, około 500 zł na 15 dzieci) i jeśli nie będzie trzeba się angażować.
        Na razie chyba park linowy jest najbardziej interesujący dla dzieciaków z tego, co realne.
        Escape room byłby super, ale nie ma szans...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka