lucyjkama 22.06.18, 20:13 Widziałyście świadectwa dzieci? Już bez nr pesel. I na zakończeniu nie podawano kto jaką średnią uzyskał a zwykle tych naj, naj podawali PS. Niektóre stare druki mają jeszcze pesel. U nas gimnazjaliści kończący szkołę dostali z peselem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wapaha Re: RODO w szkole 22.06.18, 20:16 ej to legitymacje szkolne będą znowu do wymiany ? ( bo jakiś czas temu wprowadzono obowiązek, że musżą mien nr pesel ) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 22.06.18, 20:32 Faktycznie, sprawdziłam u moich. W zwykłej szkole świadectwo (kl. 3 i kl. 7 SP) bez PESEL. Ale za to w szkole muzycznej z PESELem. Ciekawe. Zgodnie z przepisami RODO dane osobowe można używać tylko, gdy jest to niezbędne. W sumie tutaj można przyjąć, że PESEL jest zbędny. Ale jeszcze ogólnie co do kwestii RODO w szkole - teraz na stronach internetowych większości znanych mi szkół na próżno szukać w wynikach różnych konkursów danych dzieci. Jest tylko np. "uczeń kl. 7a". No nie wiem... Przecież dziecko i jego rodzice chyba nie mają nic przeciwko podaniu jego sukcesów na stronie szkoły. Co za problem uzyskać pisemną zgodę rodzica... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:14 Moja córka dostała w szkole muzycznej świadectwo bez pesela, także chyba zależy czy szkoła wykańczała stare druki czy zamówiła już nowe. Aha i na stronie szkoły nadal figurują laureaci konkursów, nawet są na bieżąco dopisywani. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:23 To jak widać zależy od szkoły. I na tym też polega nierówność. Jedna szkoła wpisze laureata, inna nie, bo rzekomo chodzi o RODO. A - żeby było śmieszniej jedna ze szkół (wcale nie sportowa) z upodobaniem wpisuje od pół roku tylko osiągnięcia sportowe, tak, z imionami i nazwiskami. A wyników Kangura i Świetlika próżno szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:26 Jakie "wykanczala stare druki"...? Przeciez gilosze są gołe. W szkole drukuje się calosc, to nie są zadrukowane kartki z rubryczkami do wypelnienka. Pytanie czy w edziennikach juz są nowe wzory bez nr pesel Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:43 Nie wszystkie szkoły drukują świadectwa. Niektóre wypisują na gotowych drukach. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:14 mysiaapysia napisała: > Zgodnie z przepisami RODO dane osobowe można używać tylko, gdy jest to niezbędn > e. W sumie tutaj można przyjąć, że PESEL jest zbędny. PESEL jednoznacznie wskazuje osobę. Były przypadki osób o tym samym imieniu i nazwisku urodzonymi w tym samym dniu. Wiem, że są jeszcze imiona rodziców, ale PESEL i tak jest najlepszym rozwiązaniem, nikomu się tych danych nie udostępnia, a PESEL i tak jest w arkuszu ocen co najmniej od 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:19 No dobra, czyli w arkuszu PESEL jest. Arkusz to dokument wewnętrzny, nigdzie na zewnątrz nie jest okazywany. Ale na świadectwach nie musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:27 mój syn, olimpijczyk, nie chciał zdjęć i wypisywania nazwiska na stronie szkoły nie tylko on, po zakończeniu roku wiem, że finalistów, laureatów, różnych zwycięzców było więcej niż tych uhonorowanych wpisem Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:23 On nie chciał. Ale większość znanych mi laureatów owszem, jest dumnych ze swoich osiągnięć. Ciężko na nie zapracowali. I nie mają nic przeciwko wypisaniu ich danych (czyli imienia i nazwiska) na stronie szkoły. Czyli jeśli jest zgoda na prezentację tych danych na stronie szkoły, to w czym problem? Zwłaszcza w przypadku takiego kuriozum, jak wczoraj opisałam: szkoła chętnie i wyjątkowo szybko wpisuje osiągnięcia sportowe, a naukowych w ogóle. I nie jest to szkoła sportowa. A przepraszam - są jeszcze zdjęcia z wycieczek, z każdej po kilkanaście zdjęć, dane w postaci wizerunku dzieci widoczne dla każdego, kto ma internet. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:37 Na zamieszczanie zdjęć ze szkolnych wydarzeń wyrażało się zgodę na początku roku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:14 No właśnie. Zgody na zamieszczanie danych dziecka (imienia, nazwiska, wizerunku) wszyscy podpisywali na początku roku. Z klas moich dzieci wszyscy rodzice podpisali. Więc dlaczego tak wybiórczo szkoła publikuje różne informacje na stronie internetowej? Zdjęcia z wizerunkiem dzieci - nie ma sprawy, publikują. Wyniki sportowe -oczywiście, że tak. A wyniki konkursów wiedzowych (i to ogólnopolskich i międzynarodowych) - to już jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:58 to musisz chyba zapytać w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 20:43 Nie, już nie będę o nic pytać. Szkoła wystarczająco jasno dała do zrozumienia jakie sukcesy uczniów są dla nich ważniejsze. Wielu rodziców miało tego dosyć i przenoszą tak jak my dziecko do innej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:08 Szkoda że w moich czasach szkolnych nie było RODO. Zażądałbym zaprzestania przetwarzania moich danych. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:18 Hehe. Oto skutki błędnego rozumienia RODO. Podstawowe dane ucznia szkoła musi przetwarzać, skoro wykonuje obowiązki ustawowe. Uczeń i jego rodzice nie mogą żądać bycia zapomnianym. Tak samo jak dłużnik dopóki długu nie spłaci albo właściciel lokalu we wspólnocie mieszkaniowej czy pracownik w firmie. To jest wykonywanie obowiązku ustawowego lub umownego, przetwarzanie danych jest tutaj niezbędne. Żądaj bycia zapomnianym od firm wydzwaniających w sprawie garnków, kołder, czy od banków. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: RODO w szkole 23.06.18, 00:53 "Żądaj bycia zapomnianym od firm wydzwaniających w sprawie garnków, kołder, czy od banków." Dobrze, ale mogę jutro? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:09 Nie ma czegoś takiego jak częściowe zapomnienie / zapomnienie tylko w pewnych kwestiach? Czyli wiadomo, że uczeń zostaje w dziennikach, arkuszach księgach uczniów i tym wszystkim, co wynika z wykonywania obowiązków ustawowych, ale należy go wykasować ze zdjęć i opisów na stronach internetowych, gazetkach itp? Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:06 Moja córka idzie teraz do I kl i podpisywałam zgodę na przetwarzanie danych, przy czym zgida na przetwarzanie w celach wypełniania przez szkołę obowiązku edukacyjnego była obowiązkowa, a w celach tzw. promocji szkoły (czyli zdjęcia, publikowanie nazwisk laureatów konkursów na stronie itp) dobrowona. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:16 Ja wiem, że zgoda jest dobrowolna, pytanie czy można wnioskować o zapomnienie? W związku z wprowadzeniem RODO dostałam mnóstwo informacji, w większości z nich byłam mowa o możliwości wycofaniu danych. Ciekawa jestem zatem jak to jest w takim przypadku. Jeżeli taka możliwość będzie, to szkoły faktycznie przestaną umieszczać imienne informacje i zdjęcia na swoich stronach, bo kto potem będzie to likwidował? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:26 Bo to jest niestety wszystko od d.. strony i błędna interpretacja RODO. Tam, gdzie przetwarzanie danych jest konieczne do wykonywania obowiązku ustawowego zgody w ogóle nie trzeba pobierać. Przetwarzanie jest na podstawie ustawy i tyle. Nawet nie powinno się pobierać w takim przypadku zgody, bo potem komuś przyjdzie na myśl zażądać "bycia zapomnianym" i wtedy trzeba mu odpowiadać negatywnie i się tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:27 Oczywiście co innego publikacja danych dziecka na stronie szkoły. Tu faktycznie zgoda jest wymagana. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:49 No i czy w tym wypadku można później żądać bycia zapomnianym? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:15 Tak, można. Formalnie rzecz jasna. Ale pytanie takie realne, życiowe - po co? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:19 Pojęcia nie mam. Ale opiekunka naszej strony internetowej drżała, żeby na fali tych wszystkich komunikatów o RODO ktoś nie wpadł na taki pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: RODO w szkole 23.06.18, 00:40 Peselu nie ma, za to podpisywałam kartkę A4 dwustronnie zadrukowaną, że wyrażam zgodę dobrowolnie na zarządzanie danymi dziecka mego przez szkołę. Podobne druki (czyli 3 razy dłuższe niż dotychczas) były na pozwolenia na wycieczkę. Tak się ostatnio zastanawialiśmy, co by sie działo, gdybym zaznaczyła, że nie wyrażam zgody, zapisaliby dziecko jako XXX? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:00 Zgłosiliby, że uniemożliwiasz dziecku realizację obowiązku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:02 Jestem cała za tym, żeby nie podawać zbędnych danych. Natomiast to, co niektóre szkoły wyprawiają z RODO (w tym moja własna) zakrawa na Monty Pythona. Ostatnio pojawiła się karteczka, że zastępstwa będą dostępne tylko w dzienniku elektronicznym, bo RODO. RODO chyba nie na tym polega, że nigdy i pod żadnym pozorem nie można wymienić niczyjego nazwiska? Albo ja mocno nie zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: RODO w szkole 23.06.18, 09:49 Myślę, że pierwszy szok z RODO niedługo minie i wróci normalność. Sama ostatnio miałam problem z zamieszczaniem zwycięzców konkursu, szefostwo asekuracyjnie poleciło mi, by użyć inicjałów. Chociaż zgody zainteresowanych miałam. W sumie jest cyrk. Wszyscy się boją, by nie ściągnąć na siebie kar. A chodziło przecież o niesprzedawanie danych tym od przysłowiowych garnków i szastaniem danymi przy każdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:15 Szczyt absurdu to chyba był w szkole syna, gdzie wychowawczyni powołując się na RODO nie wymieniała imion uczniów tylko pokazywała palcem kto ma podejść i odebrać świadectwo. Do odpowiedzi też będzie wywoływany numer a nie osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: RODO w szkole 23.06.18, 11:38 I śmieszno, i straszno. W obozach też nie było tożsamości, tylko numery🤨 Ja zamierzam w razie wątpliwości pisać do odpowiedniego inspektora z prośbą o interpretację. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: RODO w szkole 23.06.18, 12:20 oczywiste przegięcie i niezrozumienie o co chodzi twitter.com/kawecki_maciej/status/1010173820462878720 "Ilu jeszcze dyrektorów szkół dzis zadzwoni z pytaniem, czy na uroczystościach szkolnych można posługiwać się nazwiskiem ucznia wręczając świadectwo z wyróżnieniem? MOŻNA! #RODO dotyczy danych w systemach lub zbiorach i nie ogranicza relacji międzyludzkich " Odpowiedz Link Zgłoś