Dodaj do ulubionych

RODO w szkole

22.06.18, 20:13
Widziałyście świadectwa dzieci? Już bez nr pesel. I na zakończeniu nie podawano kto jaką średnią uzyskał a zwykle tych naj, naj podawali wink

PS. Niektóre stare druki mają jeszcze pesel. U nas gimnazjaliści kończący szkołę dostali z peselem.
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: RODO w szkole 22.06.18, 20:16
      ej
      to legitymacje szkolne będą znowu do wymiany ?
      ( bo jakiś czas temu wprowadzono obowiązek, że musżą mien nr pesel )
    • mysiaapysia Re: RODO w szkole 22.06.18, 20:32
      Faktycznie, sprawdziłam u moich. W zwykłej szkole świadectwo (kl. 3 i kl. 7 SP) bez PESEL. Ale za to w szkole muzycznej z PESELem. Ciekawe.
      Zgodnie z przepisami RODO dane osobowe można używać tylko, gdy jest to niezbędne. W sumie tutaj można przyjąć, że PESEL jest zbędny.

Ale jeszcze ogólnie co do kwestii RODO w szkole - teraz na stronach internetowych większości znanych mi szkół na próżno szukać w wynikach różnych konkursów danych dzieci. Jest tylko np. "uczeń kl. 7a". No nie wiem... Przecież dziecko i jego rodzice chyba nie mają nic przeciwko podaniu jego sukcesów na stronie szkoły. Co za problem uzyskać pisemną zgodę rodzica...
      • lucyjkama Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:14
        Moja córka dostała w szkole muzycznej świadectwo bez pesela, także chyba zależy czy szkoła wykańczała stare druki czy zamówiła już nowe.
        Aha i na stronie szkoły nadal figurują laureaci konkursów, nawet są na bieżąco dopisywani.
        • mysiaapysia Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:23
          To jak widać zależy od szkoły. I na tym też polega nierówność. Jedna szkoła wpisze laureata, inna nie, bo rzekomo chodzi o RODO.
          A - żeby było śmieszniej jedna ze szkół (wcale nie sportowa) z upodobaniem wpisuje od pół roku tylko osiągnięcia sportowe, tak, z imionami i nazwiskami. A wyników Kangura i Świetlika próżno szukać.
        • ophelia78 Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:26
          Jakie "wykanczala stare druki"...?
          Przeciez gilosze są gołe. W szkole drukuje się calosc, to nie są zadrukowane kartki z rubryczkami do wypelnienka. Pytanie czy w edziennikach juz są nowe wzory bez nr pesel
          • lucyjkama Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:43
            Nie wszystkie szkoły drukują świadectwa. Niektóre wypisują na gotowych drukach.
      • bistian Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:14
        mysiaapysia napisała:

> Zgodnie z przepisami RODO dane osobowe można używać tylko, gdy jest to niezbędn
        > e. W sumie tutaj można przyjąć, że PESEL jest zbędny.

PESEL jednoznacznie wskazuje osobę. Były przypadki osób o tym samym imieniu i nazwisku urodzonymi w tym samym dniu. Wiem, że są jeszcze imiona rodziców, ale PESEL i tak jest najlepszym rozwiązaniem, nikomu się tych danych nie udostępnia, a PESEL i tak jest w arkuszu ocen co najmniej od 20 lat.
        • mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:19
          No dobra, czyli w arkuszu PESEL jest. Arkusz to dokument wewnętrzny, nigdzie na zewnątrz nie jest okazywany.
          Ale na świadectwach nie musi być.
      • raczek-nieboraczek Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:27
        mój syn, olimpijczyk, nie chciał zdjęć i wypisywania nazwiska na stronie szkoły
        nie tylko on,
        po zakończeniu roku wiem, że finalistów, laureatów, różnych zwycięzców było więcej niż tych uhonorowanych wpisem
        • mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:23
          On nie chciał. Ale większość znanych mi laureatów owszem, jest dumnych ze swoich osiągnięć. Ciężko na nie zapracowali. I nie mają nic przeciwko wypisaniu ich danych (czyli imienia i nazwiska) na stronie szkoły. Czyli jeśli jest zgoda na prezentację tych danych na stronie szkoły, to w czym problem? Zwłaszcza w przypadku takiego kuriozum, jak wczoraj opisałam: szkoła chętnie i wyjątkowo szybko wpisuje osiągnięcia sportowe, a naukowych w ogóle. I nie jest to szkoła sportowa. A przepraszam - są jeszcze zdjęcia z wycieczek, z każdej po kilkanaście zdjęć, dane w postaci wizerunku dzieci widoczne dla każdego, kto ma internet.
          • maniaczytania Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:37
            Na zamieszczanie zdjęć ze szkolnych wydarzeń wyrażało się zgodę na początku roku szkolnego.
            • mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:14
              No właśnie. Zgody na zamieszczanie danych dziecka (imienia, nazwiska, wizerunku) wszyscy podpisywali na początku roku. Z klas moich dzieci wszyscy rodzice podpisali. Więc dlaczego tak wybiórczo szkoła publikuje różne informacje na stronie internetowej? Zdjęcia z wizerunkiem dzieci - nie ma sprawy, publikują. Wyniki sportowe -oczywiście, że tak. A wyniki konkursów wiedzowych (i to ogólnopolskich i międzynarodowych) - to już jest problem.
              • maniaczytania Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:58
                to musisz chyba zapytać w szkole smile
                • mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 20:43
                  Nie, już nie będę o nic pytać. Szkoła wystarczająco jasno dała do zrozumienia jakie sukcesy uczniów są dla nich ważniejsze. Wielu rodziców miało tego dosyć i przenoszą tak jak my dziecko do innej szkoły.
    • strikemaster Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:08
      Szkoda że w moich czasach szkolnych nie było RODO. Zażądałbym zaprzestania przetwarzania moich danych. smile
      • mysiaapysia Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:18
        Hehe. Oto skutki błędnego rozumienia RODO.
        Podstawowe dane ucznia szkoła musi przetwarzać, skoro wykonuje obowiązki ustawowe. Uczeń i jego rodzice nie mogą żądać bycia zapomnianym. Tak samo jak dłużnik dopóki długu nie spłaci albo właściciel lokalu we wspólnocie mieszkaniowej czy pracownik w firmie. To jest wykonywanie obowiązku ustawowego lub umownego, przetwarzanie danych jest tutaj niezbędne.
        Żądaj bycia zapomnianym od firm wydzwaniających w sprawie garnków, kołder, czy od banków.
        • strikemaster Re: RODO w szkole 23.06.18, 00:53
          "Żądaj bycia zapomnianym od firm wydzwaniających w sprawie garnków, kołder, czy od banków."

Dobrze, ale mogę jutro?
        • little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:09
          Nie ma czegoś takiego jak częściowe zapomnienie / zapomnienie tylko w pewnych kwestiach? Czyli wiadomo, że uczeń zostaje w dziennikach, arkuszach księgach uczniów i tym wszystkim, co wynika z wykonywania obowiązków ustawowych, ale należy go wykasować ze zdjęć i opisów na stronach internetowych, gazetkach itp?
          • aamarzena Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:06
            Moja córka idzie teraz do I kl i podpisywałam zgodę na przetwarzanie danych, przy czym zgida na przetwarzanie w celach wypełniania przez szkołę obowiązku edukacyjnego była obowiązkowa, a w celach tzw. promocji szkoły (czyli zdjęcia, publikowanie nazwisk laureatów konkursów na stronie itp) dobrowona.
            • little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:16
              Ja wiem, że zgoda jest dobrowolna, pytanie czy można wnioskować o zapomnienie? W związku z wprowadzeniem RODO dostałam mnóstwo informacji, w większości z nich byłam mowa o możliwości wycofaniu danych. Ciekawa jestem zatem jak to jest w takim przypadku. Jeżeli taka możliwość będzie, to szkoły faktycznie przestaną umieszczać imienne informacje i zdjęcia na swoich stronach, bo kto potem będzie to likwidował?
            • mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:26
              Bo to jest niestety wszystko od d.. strony i błędna interpretacja RODO. Tam, gdzie przetwarzanie danych jest konieczne do wykonywania obowiązku ustawowego zgody w ogóle nie trzeba pobierać. Przetwarzanie jest na podstawie ustawy i tyle. Nawet nie powinno się pobierać w takim przypadku zgody, bo potem komuś przyjdzie na myśl zażądać "bycia zapomnianym" i wtedy trzeba mu odpowiadać negatywnie i się tłumaczyć.
            • mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:27
              Oczywiście co innego publikacja danych dziecka na stronie szkoły. Tu faktycznie zgoda jest wymagana.
              • little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:49
                No i czy w tym wypadku można później żądać bycia zapomnianym?
                • mysiaapysia Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:15
                  Tak, można. Formalnie rzecz jasna. Ale pytanie takie realne, życiowe - po co?
                  • little_fish Re: RODO w szkole 23.06.18, 19:19
                    Pojęcia nie mam. Ale opiekunka naszej strony internetowej drżała, żeby na fali tych wszystkich komunikatów o RODO ktoś nie wpadł na taki pomysł.
    • izjaa Re: RODO w szkole 22.06.18, 21:41
      U mojego dziecka jest PESEL.
    • ga-ti Re: RODO w szkole 23.06.18, 00:40
      Peselu nie ma, za to podpisywałam kartkę A4 dwustronnie zadrukowaną, że wyrażam zgodę dobrowolnie na zarządzanie danymi dziecka mego przez szkołę. Podobne druki (czyli 3 razy dłuższe niż dotychczas) były na pozwolenia na wycieczkę. Tak się ostatnio zastanawialiśmy, co by sie działo, gdybym zaznaczyła, że nie wyrażam zgody, zapisaliby dziecko jako XXX?
      • asia_i_p Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:00
        Zgłosiliby, że uniemożliwiasz dziecku realizację obowiązku szkolnego.
    • asia_i_p Re: RODO w szkole 23.06.18, 08:02
      Jestem cała za tym, żeby nie podawać zbędnych danych.
      Natomiast to, co niektóre szkoły wyprawiają z RODO (w tym moja własna) zakrawa na Monty Pythona. Ostatnio pojawiła się karteczka, że zastępstwa będą dostępne tylko w dzienniku elektronicznym, bo RODO.

RODO chyba nie na tym polega, że nigdy i pod żadnym pozorem nie można wymienić niczyjego nazwiska? Albo ja mocno nie zrozumiałam.
      • szeptucha.z.malucha Re: RODO w szkole 23.06.18, 09:49
        Myślę, że pierwszy szok z RODO niedługo minie i wróci normalność. Sama ostatnio miałam problem z zamieszczaniem zwycięzców konkursu, szefostwo asekuracyjnie poleciło mi, by użyć inicjałów. Chociaż zgody zainteresowanych miałam. W sumie jest cyrk. Wszyscy się boją, by nie ściągnąć na siebie kar.
        A chodziło przecież o niesprzedawanie danych tym od przysłowiowych garnków i szastaniem danymi przy każdej okazji.
        • kubek0802 Re: RODO w szkole 23.06.18, 10:15
          Szczyt absurdu to chyba był w szkole syna, gdzie wychowawczyni powołując się na RODO nie wymieniała imion uczniów tylko pokazywała palcem kto ma podejść i odebrać świadectwo. Do odpowiedzi też będzie wywoływany numer a nie osoba.
          • szeptucha.z.malucha Re: RODO w szkole 23.06.18, 11:38
            I śmieszno, i straszno. W obozach też nie było tożsamości, tylko numery🤨
            Ja zamierzam w razie wątpliwości pisać do odpowiedniego inspektora z prośbą o interpretację.
            • maniaczytania Re: RODO w szkole 23.06.18, 12:20
              oczywiste przegięcie i niezrozumienie o co chodzi wink

twitter.com/kawecki_maciej/status/1010173820462878720

"Ilu jeszcze dyrektorów szkół dzis zadzwoni z pytaniem, czy na uroczystościach szkolnych można posługiwać się nazwiskiem ucznia wręczając świadectwo z wyróżnieniem? MOŻNA! #RODO dotyczy danych w systemach lub zbiorach i nie ogranicza relacji międzyludzkich "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka