Dodaj do ulubionych

Sałatka - grill

05.07.18, 21:42
Podpowiedzcie przepis na jakąś fajną,prostą sałatkę do kiełbasek i mięsa z grilla.
Obserwuj wątek
    • kouda Re: Sałatka - grill 05.07.18, 21:47
      Ja robię do grila na bazie kasz lub ziemniaczkow, bo staram się ograniczać pieczywo - kasza No bulgur albo pęczak - pomidor, ogórek, cebulka i dużo natki pietruszki - sos na bazie dobrej oliwy

Ziemniaki młode, zielona cebulka, grubo mielony pieprz
      Można dodać anchois - sos na bazie dobrej oliwy i musztardy
      Opcjonalnie suszone pomidory, świeże zioła
    • oqoq74 Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:05
      Bardzo fajna na letnie kolacje, także przy grillu:
      arbuz w kostkę, do tego feta, czarne oliwki, czerwona cebula pokrojona w piórka, duża garść pokrojonej mięty i pietruszki, sok z cytryny i pieprz
      • hedna Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:11
        Dzięki! A czy bez mięty też będzie dobra? Czy mięta ma duże znaczenie?
        • ginger.ale Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:37
          Ja z arbuzem robię taką:
          rukola, na to arbuz w kostkę, na to trochę parmezanu plus odrobina sosu balsamicznego.

Muszę spróbować wersję oqoq74. Do grilla pasuje mi też zwykła grecka, albo z kuskusem, papryką, zielonym ogorkiem, oliwkami, pietruszką, fetą.
        • oqoq74 Re: Sałatka - grill 06.07.18, 07:59
          Może być bez miętywink
    • thank_you Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:17
      My ostatnio zajadamy się tabbouleh.
      • capa_negra Re: Sałatka - grill 06.07.18, 01:38
        jaką wersją?
    • margolciar Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:28
      Ziemniaki w mundurkach, kapusta biała, dymka. Kapustę po szatkowaniu lekko posolić, lekko odcisnąć. Ziemniaki obrać pokroić w talarki. Układać warstwami ziemniaki pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem kapusta i znów ziemniaki itd. Polać sosem winegret. Zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia delikatnie wymieszać i gotowe
    • skarolina Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:22
      Starty surowy kalafior, koperek, majonez
      • werdipurke Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:34
        brzuch od tego nie boli?
        • skarolina Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:45
          A czemu ma boleć?
          • werdipurke Re: Sałatka - grill 06.07.18, 00:29
            bo to surowy twardy kalafior
            • minniemouse Re: Sałatka - grill 06.07.18, 01:43
              werdipurke napisał(a):
              > bo to surowy twardy kalafior

nie boli. tu sie podaje kalafiorka pokrojonego ma male kawalki razem z kawalkami brokulow, pomidorkami, marchewka i papryka jako veggie plate z dipem
              te dipy mozna kupic gotowe a mozna zrobic samemu.
              to jest bardzo fajna zakaska ktora sie zazeramy na malych przyjeciach. sprobuj!

Minnie
            • jola-kotka Re: Sałatka - grill 06.07.18, 03:52
              Kalafior surowy jest super i nic po nim nie boli
            • skarolina Re: Sałatka - grill 06.07.18, 09:16
              A jak jesz surową twardą marchewkę albo kalarepę to boli?
    • werdipurke Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:26
      wg mnie najlepsza poza mixem salat i wszelkimi wariacjami nt.salat i pomidorkow z cebulką jest salatka z marynowanych zoemniakow-gotujesz w mundurkach, kroisz na grubo jeszcze cieple (po obraniu skorki), zalewasz zalewą: woda,sol,cukier,ocet np na 2 litry wody 1-2 soli,jedna lyzka cukru,pol szklanki octu. marynujesz minimum 3 godziny ale moze byc i 7 godzin. potem odlewasz,dodajesz pokrojony koperek i dymkę,ewent pieprz np cytrynowy i mieszasz z majonezem. rewelacja
      • tt-tka Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:49
        Krojone pomidory slodkie, ogorki malosolne, dymka - mozna z oliwa (lepsza), mozna z majonezem; lepiszcza nieduzo. Przyprawiasz sola i pieprzem do smaku, mozna tez wcale nie przyprawiac.
      • kota_marcowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 16:31
        A te ziemniaki się nie rozćlapią?
        • werdipurke Re: Sałatka - grill 06.07.18, 19:39
          nie
          no chyba ze je rozgotujesz, ale z zasady nigdy mi sie to nie przytrafilo
      • czekoladazkremem Re: Sałatka - grill 03.09.18, 20:49
        Dymkę całą, tak?
    • capa_negra Re: Sałatka - grill 06.07.18, 01:23
      Moja ulubiona:
      rukola ( ewentualnie mix sałat)
      mozzarella mini
      połówki truskawek
      sos: kilka zmiksowanych truskawek z łyżeczką miodu i octem balsamicznym + ewentualnie łyżeczka musztardy, ale ja nie daję

Co prawda kończy się już sezon na truskawki, ale jeszcze są.
      • minniemouse Re: Sałatka - grill 06.07.18, 01:46
        Jestem za grecka, albo zielona salata z pomidorami, czerwona papryka, awokado, i kukurydza z puszki (ziarenka) lub tarta swieza marchewka. do tego cesarski lub wloski dressing - niammm

M
    • jola-kotka Re: Sałatka - grill 06.07.18, 03:54
      Grecka zawsze i wszedzie
      • hedna Re: Sałatka - grill 06.07.18, 08:13
        Grecka najczęściej, ale chciałam coś nowego. W niedzielę organizujemy mała rodzinną imprezę - urodziny dzieci.
        Mieszkamy w bloku,ale z uwagi na dobrą pogodę i inne względy robimy w tym roku u moich rodziców w ogrodzie.
        Po słodkościach planuję grilla i chcę przygotować coś dobrego do kiełbachy. Dobrze brzmią te Wasze propozycje,dzięki!
        • ma.malina Re: Sałatka - grill 06.07.18, 08:45
          jeszcze jedna propozycja, co prawda nie sałatka , ale zawsze robi furorę - obrane młode marchewki, do tego osobno sos z jogurtu i sera pleśniowego typu lazur
    • mama-ola Re: Sałatka - grill 06.07.18, 09:41
      U mnie zawsze schodzi i robi furorę bardzo prosta 4-składnikowa sałatka:
      ser starty na dużych oczkach, szynka pokrojona w zapałki, ananas w kosteczkę + majonez (ew. rozcieńczony jogurtem naturalnym). Tylko te 4 składniki, żadnych przypraw. Nie wiem, co ludzie w tym widzą wink ale ciągle biorą dokładki, aż oczyszczą wszystkie salaterki (stawiam minimum dwie wielkie). No sama też to lubię...
      • frey.a86 Re: Sałatka - grill 07.07.18, 08:40
        I to ma zostać podane jako dodatek do mięs i kiełbas z grilla? big_grin
    • mimfa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 11:17
      Sałatka z kaszą kuskus
      Składniki:
      -200 g kaszy kuskus
      -1 szklanka wody
      -1 łyżka masła
      -sól, pieprz
      -vegeta

-1 czerwona cebula
      -2 duże pomidory
      -5 małych ogórków lub 1 szklarniowy
      -1 czerwona papryka
      -1 zielona papryka
      -koper drobno posiekany

sos:
      -3 łyżki oliwy
      -sok z połowy cytryny
      -sól, pieprz
      -szczypta cukru
      Przygotowanie:
      Kuskus umieścić w małym rondelku, zalać szklanką wrzącej wody, dodać przyprawy, masło i wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut do napęcznienia. Następnie przemieszać i odstawić do ostygnięcia.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.Pomidory myjemy, usuwamy środek z pestkami a miąższ kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebulę obieramy, kroimy w kostkę.Sos:Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dokładnie z oliwą oliwek, dodajemy szczyptę cukru, sól oraz pieprz.Wykonaniesurprisedstygnięty kuskus mieszamy z pokrojonymi warzywami, dodajemy koperek, pieprz, sól, sos i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do „przegyzienia się” składników.
      Sałatka jest orzeźwiająca i naprawdę lekka. Polecam.
    • bigzaganiacz Re: Sałatka - grill 06.07.18, 12:24
      koleslaw
      • karme-lowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 12:29
        Młode ziemniaki gotujesz i potem kroisz w kostkę. Ogórek zielony w kostkę. Jogurt grecki+ czosnek+sól i pieprz i dużo kopru. Razem wszystko mieszasz.
        Pychota😁
        • hedna Re: Sałatka - grill 06.07.18, 13:42
          surowy ten ogórek?
          • karme-lowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 14:04
            hedna napisała:

> surowy ten ogórek?
            Tak
    • julita165 Re: Sałatka - grill 06.07.18, 12:33
      Jak ostatnio jadłam super sałatkę, dziś będę sama robić - świeży szpinak, ser feta, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, boczek ale usmażony na chipsy , jakieś ziarna ( obojętne, dynia, słonecznie, mieszanka ). To wszystko polane sosem. Sos - oliwa od pomidorów, łyżka musztardy, łyżka miodu, sok z połowy cytryny ).
      Prosta, akurat na moje mozliwosci 😁. Tylko nie znam dokładnych proporcji bo koleżanką jest biegła w sztuce kulinarnej i wszystko robi na oko. A ja potrzebuję dokładniejszych wzorów. No ale generalnie tak jakby szpinak to było 50% całej objętości, a reszta też 50%, sosu trochę, sałatka w nim nie pływała.
    • mamablue Re: Sałatka - grill 06.07.18, 14:12
      O mamuniu, kocham takie wątki. Sałata, gruszka, ser z pleśnią i sosik musztardowy.
      • hedna Re: Sałatka - grill 06.07.18, 15:51
        jaki ten ser i jaki ten sos?
        • mamablue Re: Sałatka - grill 06.07.18, 17:41
          Ser z biedry, gorgonzola. Sos musztarda z oliwą i cytryną + sól i pieprz. Tylko najpierw sałatę i gruszkę polej sosem, a potem na to ser, bo inaczej ser ci się rozmaże.
          • karme-lowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 17:47
            mamablue napisała:

> Ser z biedry, gorgonzola. Sos musztarda z oliwą i cytryną + sól i pieprz. Tylko
            > najpierw sałatę i gruszkę polej sosem, a potem na to ser, bo inaczej ser ci si
            > ę rozmaże.
            Uwielbiam taką sałatkę😁
            • hedna Re: Sałatka - grill 06.07.18, 20:02
              no i ta wygląda super, jeszcze jakąś zrobię
          • karme-lowa Re: Sałatka - grill 07.07.18, 00:55
            mamablue napisała:

> Ser z biedry, gorgonzola. Sos musztarda z oliwą i cytryną + sól i pieprz. Tylko
            > najpierw sałatę i gruszkę polej sosem, a potem na to ser, bo inaczej ser ci si
            > ę rozmaże.
            Spróbuj z serem kozim zamiast gorgonzoli. I dodaj jeszcze orzechy. Mniam.
      • hedna Re: Sałatka - grill 06.07.18, 23:39
        i ta sałata jaka,zwykła? mix?
        • black-cat Re: Sałatka - grill 07.07.18, 12:29
          Jakakolwiek. Jest jeszcze druga wersja z winogronami zamiast gruszek i serem typu camembert. Reszta taka sama.
      • black-cat Re: Sałatka - grill 07.07.18, 12:28
        I jeszcze orzechy włoskie do tegosmile uwielbiam tę sałatkę.
        • minniemouse Re: Sałatka - grill 07.07.18, 22:30
          orzechy wloskie + tarty korzen selera + majonez + sol, pieprz + mniammmmm!
          • ironia-losu11 Re: Sałatka - grill 07.07.18, 23:20
            A ja do takiej z selerem dorzucam jeszcze cząstki mandarynki albo pomarańczy, i troche soku z tych cytrusów wciskam do majonezu
          • filga Re: Sałatka - grill 08.07.18, 11:41
            I rodzynki
    • fornita111 Re: Sałatka - grill 03.09.18, 21:00
      Paskudne sa wink wink wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka