hedna 05.07.18, 21:42 Podpowiedzcie przepis na jakąś fajną,prostą sałatkę do kiełbasek i mięsa z grilla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kouda Re: Sałatka - grill 05.07.18, 21:47 Ja robię do grila na bazie kasz lub ziemniaczkow, bo staram się ograniczać pieczywo - kasza No bulgur albo pęczak - pomidor, ogórek, cebulka i dużo natki pietruszki - sos na bazie dobrej oliwy Ziemniaki młode, zielona cebulka, grubo mielony pieprz Można dodać anchois - sos na bazie dobrej oliwy i musztardy Opcjonalnie suszone pomidory, świeże zioła Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:05 Bardzo fajna na letnie kolacje, także przy grillu: arbuz w kostkę, do tego feta, czarne oliwki, czerwona cebula pokrojona w piórka, duża garść pokrojonej mięty i pietruszki, sok z cytryny i pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:11 Dzięki! A czy bez mięty też będzie dobra? Czy mięta ma duże znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:37 Ja z arbuzem robię taką: rukola, na to arbuz w kostkę, na to trochę parmezanu plus odrobina sosu balsamicznego. Muszę spróbować wersję oqoq74. Do grilla pasuje mi też zwykła grecka, albo z kuskusem, papryką, zielonym ogorkiem, oliwkami, pietruszką, fetą. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:17 My ostatnio zajadamy się tabbouleh. Odpowiedz Link Zgłoś
margolciar Re: Sałatka - grill 05.07.18, 22:28 Ziemniaki w mundurkach, kapusta biała, dymka. Kapustę po szatkowaniu lekko posolić, lekko odcisnąć. Ziemniaki obrać pokroić w talarki. Układać warstwami ziemniaki pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem kapusta i znów ziemniaki itd. Polać sosem winegret. Zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia delikatnie wymieszać i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:22 Starty surowy kalafior, koperek, majonez Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Sałatka - grill 06.07.18, 01:43 werdipurke napisał(a): > bo to surowy twardy kalafior nie boli. tu sie podaje kalafiorka pokrojonego ma male kawalki razem z kawalkami brokulow, pomidorkami, marchewka i papryka jako veggie plate z dipem te dipy mozna kupic gotowe a mozna zrobic samemu. to jest bardzo fajna zakaska ktora sie zazeramy na malych przyjeciach. sprobuj! Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Sałatka - grill 06.07.18, 03:52 Kalafior surowy jest super i nic po nim nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Sałatka - grill 06.07.18, 09:16 A jak jesz surową twardą marchewkę albo kalarepę to boli? Odpowiedz Link Zgłoś
werdipurke Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:26 wg mnie najlepsza poza mixem salat i wszelkimi wariacjami nt.salat i pomidorkow z cebulką jest salatka z marynowanych zoemniakow-gotujesz w mundurkach, kroisz na grubo jeszcze cieple (po obraniu skorki), zalewasz zalewą: woda,sol,cukier,ocet np na 2 litry wody 1-2 soli,jedna lyzka cukru,pol szklanki octu. marynujesz minimum 3 godziny ale moze byc i 7 godzin. potem odlewasz,dodajesz pokrojony koperek i dymkę,ewent pieprz np cytrynowy i mieszasz z majonezem. rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Sałatka - grill 05.07.18, 23:49 Krojone pomidory slodkie, ogorki malosolne, dymka - mozna z oliwa (lepsza), mozna z majonezem; lepiszcza nieduzo. Przyprawiasz sola i pieprzem do smaku, mozna tez wcale nie przyprawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 16:31 A te ziemniaki się nie rozćlapią? Odpowiedz Link Zgłoś
werdipurke Re: Sałatka - grill 06.07.18, 19:39 nie no chyba ze je rozgotujesz, ale z zasady nigdy mi sie to nie przytrafilo Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Sałatka - grill 06.07.18, 01:23 Moja ulubiona: rukola ( ewentualnie mix sałat) mozzarella mini połówki truskawek sos: kilka zmiksowanych truskawek z łyżeczką miodu i octem balsamicznym + ewentualnie łyżeczka musztardy, ale ja nie daję Co prawda kończy się już sezon na truskawki, ale jeszcze są. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Sałatka - grill 06.07.18, 01:46 Jestem za grecka, albo zielona salata z pomidorami, czerwona papryka, awokado, i kukurydza z puszki (ziarenka) lub tarta swieza marchewka. do tego cesarski lub wloski dressing - niammm M Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Sałatka - grill 06.07.18, 08:13 Grecka najczęściej, ale chciałam coś nowego. W niedzielę organizujemy mała rodzinną imprezę - urodziny dzieci. Mieszkamy w bloku,ale z uwagi na dobrą pogodę i inne względy robimy w tym roku u moich rodziców w ogrodzie. Po słodkościach planuję grilla i chcę przygotować coś dobrego do kiełbachy. Dobrze brzmią te Wasze propozycje,dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
ma.malina Re: Sałatka - grill 06.07.18, 08:45 jeszcze jedna propozycja, co prawda nie sałatka , ale zawsze robi furorę - obrane młode marchewki, do tego osobno sos z jogurtu i sera pleśniowego typu lazur Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Sałatka - grill 06.07.18, 09:41 U mnie zawsze schodzi i robi furorę bardzo prosta 4-składnikowa sałatka: ser starty na dużych oczkach, szynka pokrojona w zapałki, ananas w kosteczkę + majonez (ew. rozcieńczony jogurtem naturalnym). Tylko te 4 składniki, żadnych przypraw. Nie wiem, co ludzie w tym widzą ale ciągle biorą dokładki, aż oczyszczą wszystkie salaterki (stawiam minimum dwie wielkie). No sama też to lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Sałatka - grill 07.07.18, 08:40 I to ma zostać podane jako dodatek do mięs i kiełbas z grilla? Odpowiedz Link Zgłoś
mimfa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 11:17 Sałatka z kaszą kuskus Składniki: -200 g kaszy kuskus -1 szklanka wody -1 łyżka masła -sól, pieprz -vegeta -1 czerwona cebula -2 duże pomidory -5 małych ogórków lub 1 szklarniowy -1 czerwona papryka -1 zielona papryka -koper drobno posiekany sos: -3 łyżki oliwy -sok z połowy cytryny -sól, pieprz -szczypta cukru Przygotowanie: Kuskus umieścić w małym rondelku, zalać szklanką wrzącej wody, dodać przyprawy, masło i wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut do napęcznienia. Następnie przemieszać i odstawić do ostygnięcia.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.Pomidory myjemy, usuwamy środek z pestkami a miąższ kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebulę obieramy, kroimy w kostkę.Sos:Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dokładnie z oliwą oliwek, dodajemy szczyptę cukru, sól oraz pieprz.Wykonaniestygnięty kuskus mieszamy z pokrojonymi warzywami, dodajemy koperek, pieprz, sól, sos i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do „przegyzienia się” składników. Sałatka jest orzeźwiająca i naprawdę lekka. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 12:29 Młode ziemniaki gotujesz i potem kroisz w kostkę. Ogórek zielony w kostkę. Jogurt grecki+ czosnek+sól i pieprz i dużo kopru. Razem wszystko mieszasz. Pychota😁 Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 14:04 hedna napisała: > surowy ten ogórek? Tak Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Sałatka - grill 06.07.18, 12:33 Jak ostatnio jadłam super sałatkę, dziś będę sama robić - świeży szpinak, ser feta, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, boczek ale usmażony na chipsy , jakieś ziarna ( obojętne, dynia, słonecznie, mieszanka ). To wszystko polane sosem. Sos - oliwa od pomidorów, łyżka musztardy, łyżka miodu, sok z połowy cytryny ). Prosta, akurat na moje mozliwosci 😁. Tylko nie znam dokładnych proporcji bo koleżanką jest biegła w sztuce kulinarnej i wszystko robi na oko. A ja potrzebuję dokładniejszych wzorów. No ale generalnie tak jakby szpinak to było 50% całej objętości, a reszta też 50%, sosu trochę, sałatka w nim nie pływała. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Sałatka - grill 06.07.18, 14:12 O mamuniu, kocham takie wątki. Sałata, gruszka, ser z pleśnią i sosik musztardowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Sałatka - grill 06.07.18, 17:41 Ser z biedry, gorgonzola. Sos musztarda z oliwą i cytryną + sól i pieprz. Tylko najpierw sałatę i gruszkę polej sosem, a potem na to ser, bo inaczej ser ci się rozmaże. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Sałatka - grill 06.07.18, 17:47 mamablue napisała: > Ser z biedry, gorgonzola. Sos musztarda z oliwą i cytryną + sól i pieprz. Tylko > najpierw sałatę i gruszkę polej sosem, a potem na to ser, bo inaczej ser ci si > ę rozmaże. Uwielbiam taką sałatkę😁 Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Sałatka - grill 06.07.18, 20:02 no i ta wygląda super, jeszcze jakąś zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Sałatka - grill 07.07.18, 00:55 mamablue napisała: > Ser z biedry, gorgonzola. Sos musztarda z oliwą i cytryną + sól i pieprz. Tylko > najpierw sałatę i gruszkę polej sosem, a potem na to ser, bo inaczej ser ci si > ę rozmaże. Spróbuj z serem kozim zamiast gorgonzoli. I dodaj jeszcze orzechy. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Sałatka - grill 07.07.18, 12:29 Jakakolwiek. Jest jeszcze druga wersja z winogronami zamiast gruszek i serem typu camembert. Reszta taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Sałatka - grill 07.07.18, 12:28 I jeszcze orzechy włoskie do tego uwielbiam tę sałatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Sałatka - grill 07.07.18, 22:30 orzechy wloskie + tarty korzen selera + majonez + sol, pieprz + mniammmmm! Odpowiedz Link Zgłoś
ironia-losu11 Re: Sałatka - grill 07.07.18, 23:20 A ja do takiej z selerem dorzucam jeszcze cząstki mandarynki albo pomarańczy, i troche soku z tych cytrusów wciskam do majonezu Odpowiedz Link Zgłoś