Dodaj do ulubionych

wakacje w Pazdzierniku

10.07.18, 20:55
Jako ze ematka wie wszystko, to doradzcie. Mam urlop na przelomie pazdziernika i listopada, i chcialabym pojechac gdzies, gdzie nie jest za cieplo, nie jest za zimno i gdzie mozna uprawiac piesza turystyke na lonie natury. Zielonej raczej, niz pustynnej smile Lasy, jeziora, gory, ten klimat.
Tylko gdzie? Madera? Chorwacja? Nie mam pojecia, nigdy nie wyjezdzalam w takim terminie. Poradzicie?
Obserwuj wątek
    • kasiamat00 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 21:12
      Wyspy Kanaryjskie? W Chorwacji bedzie juz po sezonie, wiec zapewne wszystko zamkniete na glucho.
      • melmire Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 21:28
        Bah, nam w sumie potrzebna kwatera i sklep spozywczy smile ale nad wyspami sie zastanawiam tez smile
    • kubek290713 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 21:29
      Teneryfa jest fajna
      • alfa36 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 21:43
        A Teneryfa latem? Myślę o kolejnym lecie 😊jak tam z temperaturą?
        • kubek290713 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 21:50
          Latem ponad 30 stopnia SLD przy lekkim wietrze nie odczuwa się upału. Jeszcze zależy czy północ czy południe. Południe cieplejsze o kilka stopni
          • alfa36 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 21:59
            Planowałam ale cześć północną i wystraszylam się pogody. Można się bać pogody latem w tej północnej części Teneryfy? Napiszę tylko, że bardzo mi odpowiadał klimat Lanzarote.
            • kubek290713 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 22:08
              Północ jest bardziej zielona ale tam tez częściej pada. Ja byłam w grudniu i było 27 stopni na południu a gdy pojechaliśmy do loro parku to Ok 22 stopnie
          • izabella1991 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 22:06
            Tez polecam Teneryfe- zwkaszcza okolice Puerto de la Cruz.To jest Teneryfa Polnocna- kiedys bylo lotnisko Tenerife North- ale juz chyba zostalo zamkniete.
            Wez pod uwage to, ze mieszkalam tam 14 lat temu- no ale cos doradzic moge- m.inn przefajny hotel z kilkoma basenami i strefa ciszy, w ktorej jaszczurki biegaja, a czlek moze wypoczac bez wrzaskow i piskowwink
            Polecam do zwiedzania Masce no i La Orotave- jakiez to klimatyczne miasteczko.
            Pogoda powinna byc jeszcze b.ciepla, no ale nie taki piekarnik- jak teraz.
            Z kolei( o ile nie jestes z malymi dziecmi) to Loro Park mozna sobie darowac kosztem np. wycieczki na Teide( wulkan).
            Tak czy inaczej - polecam.
            Ewentualnie rozwaz tez Cypr- do zwiedzania tez multum wszystkiego.
            • alfa36 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 22:44
              Który to hotel?
              • izabella1991 Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 23:19
                Admin nie wytnie?
                Hotel Maritim Puerto de la Cruz.
                Z zewnatrz moze nie robic najlepszego wrazenia, jest to juz nie pierwszej mlodosci hotel- bodajrze z lat 70-80 tych.
                Nie trzeba zrazac sie dwoma niewielkimi basenami z animacjami i zgraja dzieci, tylko przejsc po schodach wyzej do najwiekszego basenu-otoczenie tropikalne, gdzieniegdzie sa lezaki...tak mozna pieknie wypoczac, w spokoju ksiazke poczytac...
                Wiem, ze jest tez fitness, gimnastyka w wodzie- no ale to w wysokim sezonie.Obsluga nastawiona na gosci gl.niemieckojezycznych, ale po angielsku tez mozna sie swobodnie porozumiec.
                Do Loro Parku z Maritimu jest b.krotki spacerek- po mojemu owszem mozna sie tam wybrac, ale niekoniecznie trzeba.Juz Siam park jest ciekawszy- no ale to tylko moje zdanie.
                Co do zwiedzania Maski- nie wszedzie autokar wjedzie, lepiej jechac wlasnym samochodem lub miec prywatnego przewodnika, ktory zawiezie Was tam, gdzie prawie w ogole turystow nie ma.
    • alaveda Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 22:37
      Cypr, Kreta, Turja, Sycylia, Andaluzja, Sardynia.

Może mocno padać i dni krótkie.
    • kafana Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 23:24
      Teneryfa lub Madera
    • valtho Re: wakacje w Pazdzierniku 10.07.18, 23:24
      Cala Europa Południowa i Bliski Wschód. Wszędzie tam gdzie latem jest b.goraco. Dobry będzie zarówno Izrael jak i południowa Francja. We Francji ceny w tym terminie są dość wysokie, bo to wakacje szkolne.
      • melmire Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 00:04
        Wiem, wiem, we Francji mieszkam smile zazwyczaj jezdzimy w Pireneje, ale w tym terminie to troche za pozno. Cholerne szkolne wakacje!
        • valtho Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 00:18
          Uwielbiam październikowe i kwietniowe wakacje smile idealne na zwiedzanie. Na południu Fr jest na ogół jeszcze ładnie, 3 lata temu pływaliśmy w morzu
          • valtho Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 00:21
            Czarnogóra jest tez dobrym pomyslem
    • eliszka25 Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 01:48
      ostatnie 2 lata z rzedu pierwsze 2 tygodnie pazdziernika spedzalismy na sardynii. dobra pora, bo turystow juz malo, ale jeszcze na tyle cieplo, ze nawet kapac sie mozna. podejrzewam, ze pod koniec pazdziernika spokojnie jeszcze bedzie na tyle cieplo, zeby sobie pozwiedzac.
    • berber_rock Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 03:26
      Zdecydowanie Madera.
      Piekne trasy piesze po lewadach. Pogoda wlasciwie taka sama przez caly rok miedzy 20 a 25. Krajobrazy piekne. Jedyny minus ze nie ma jezior czy plaz.
      Za to pyszny tuńczyk z porannego polowu 5 ojro za kilo.
      • bialeem Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 08:09
        Potwierdzam!
    • ida_listopadowa Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 08:08
      Najtansza opcja bedzie Malta, bylam pod koniec grudnia i w ciagu dnia bylo goraco (i bardzo zimno po zachodzie slonca). Idealne miejsce na piesze wedrowki w kilka dni mozna przejsc dookola obie wyspy. Zabytki, natura, przemili ludzie, niskie ceny, dobre niedrogie hotele, tylko jesc nie ma cosmile
    • janja11 Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 09:45
      Październik to dobry czas na objazdówki.
      W Turcji jest jeszcze sezon turystyczny w październiku. Nie ma już szalonych upałów i może popadać, ale też nie ma już tłumów i można spokojnie pozwiedzać. A jest w Turcji co zwiedzać , bo kraj duży , pełen historycznych atrakcji i piękna przyroda.
      Izrael też świetnie zwiedza się w tym terminie, a atrakcji turystycznych mnóstwo.
    • olena.s Re: wakacje w Pazdzierniku 11.07.18, 09:51
      O matko, myślałam że dysponujesz wehikułem czasu i proponujesz wycieczkę do ogarniętej rewolucją Moskwy czy innego Piotrogradu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka