Dodaj do ulubionych

Ceny - niech ktos mi powie

16.07.18, 22:39
Dlaczego 1 kg hummusu z market kosztuje dwa razy wiecej niz filet z kurczaka..29 pln do 14 pln
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Ceny - niech ktos mi powie 16.07.18, 23:07
      A jaki sklad tego humusu ?
      • bistian Re: Ceny - niech ktos mi powie 16.07.18, 23:41
        jola-kotka napisała:

> A jaki sklad tego humusu ?

Liczba literek "m" w nazwie jest istotna. Przez mm, to hummus czyli pasta z groszku włoskiego.
        Przez jedno "m", to humus, czyli górna organiczna część gruntu i tego się nie je, tylko tam sieje ten groszek. smile
        • jola-kotka Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 00:13
          Tel . Sory
    • zasiedziala Re: Ceny - niech ktos mi powie 16.07.18, 23:12
      Może to hummus z 2 filetów z kurczaka?
      wink
    • pani-noc Re: Ceny - niech ktos mi powie 16.07.18, 23:13
      Pytasz o to czemu ten kurczak taki tani czy hummus taki drogi?
      • lemasakr Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 13:02
        Dlaczego hummus taki drogi
    • lodomeria Re: Ceny - niech ktos mi powie 16.07.18, 23:19
      A ile kosztuje słoik tahini, 2 cytryny, 2 szklanki dobrej oliwy, cieciorka i czosnek?
      • lemasakr Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 13:04
        W przemysle nie robi sie hummusu z tahini ze sloika... a o taki hummus pytam w watku - marketowy. Nie ma tam tez dobrej oliwy...
        • lodomeria Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 13:29
          Ale to jakiś importowany hummus w kubełkach 1kg czy rzemieślniczo zrobiony w Polsce?

Zresztą, sprawa polega na tym, że jeśli mnie w domu hummus kosztuje 30zł za kilogram, to z założenia zapłacę 24zł za już gotowy. Nie wierzysz chyba w to, że producenci, a już tym bardziej handlowcy, opylają nam po kosztach??? Ceny ustawia się takie, jakie klient jest w stanie zapłacić, ot i zagadka rozwiązana.
          • lemasakr Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 13:34
            Tak jak opisalam maso produkowany hummus sprzedawany w markecie. Producenci to np perla lub lisner. Nadal nie rozumiem dlaczego mialby byc w cenie sledzi na wage ale rozumiem, ze to kwestia nieduzego popytu, nie az tak duzej sorzedazy przez co marza jest wysoka. Biedronkowy hummus kosztuje ok 26 pln/kg to tez duzo biorac pod uwage, ze ta siec pracuje na niskich marzach.
            • umzak Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 22:05
              Buahahahaha... niska marża 🤣. Najniższa marża jaką nakłada sieć to 100 %. Że też ludzie wierzą w takie rzeczy.
    • piernicola Re: Ceny - niech ktos mi powie 16.07.18, 23:26
      Naprawdę nie wiesz, dlaczego mięso brojlerów jest takie oszałamiająco tanie? W porównaniu z każdym innym białkiem, również z twarogiem, jajkami itd. Jak ty się uchowałaś? No cóż. Nie zgłębiaj tego tematu zbyt dokładnie, dobrze radzę.
      • jola-kotka Re: Ceny - niech ktos mi powie 16.07.18, 23:40
        Ja zaglebialam na forum i zostalam zjechana bo kurczaki sa bardzo zdrowe nie zawieraja niczego blee wiec wiesz
        • piernicola Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 13:19
          Taaa, i nie jest ani trochę podejrzane, że twaróg kosztuje 2x więcej za kg.
          Zresztą zdrowotne walory mięsa zależą w ogromnej mierze od żywienia zwierzęcia, więc gdyby się uprzeć i doskonale je karmić, bez dodatku leków to mogłoby to być nawet całkiem zdrowe. Można się nawet uprzeć i zapewnić brojlerom humanitarne warunki chowu.
          Z tym że żeby było zdrowe (a przy okazji bardziej humanitarne) musiałby to być chów ekstensywny, bo tylko tak udałoby się wyeliminować leki (kokcydiostatyki itd.). No ale nie za tę cenę, ktoś kto wierzy w zdrowego kurczaczka z marketu za 4,99/kg jest bardzo naiwny.

Całkowicie osobny temat to niehumanitarny charakter samej rasy brojler.
          • jola-kotka Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 19:05
            Wedlug forum w kurczakach ktore trafiaja do sklepu nie ma lekow. Czyste zdrowe biale miesko smile
            • super_hetero_dyna Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 19:12
              I to by było logiczne, bo leki są drogie, więc ich zawartość podraża mięso . smile
              • jola-kotka Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 22:10
                Haha racja
    • bigzaganiacz Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 02:17
      Zeby chociazby spojzec w strone czikena to trzeba mocno sie nie szanowac,
      Czikena czy swinie(poza bekonem) to jadlem w ciagu ostatnich 10ciu lat moze 10 razy, humus czesciej ale z cieciezycy wole falafele
      • wkurzo-namama Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 10:02
        Bracie, ja też tylko krowę jadam.
    • super_hetero_dyna Re: Ceny - niech ktos mi powie 17.07.18, 15:18
      Bo hummus jest produkowany dla zblazowanych hipsterów-wegan, którym z nadmiaru kasy króliki się w głowach kochają. To musi być droższy, bo po pierwsze - klient jest zamożniejszy, a po drugie - produkcja niszowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka