Dodaj do ulubionych

Morskie Oko - jest sens?

17.07.18, 15:12
Jest sens pokazać 9-latce?
Z jednej strony to jedno z tych miejsc w Polsce, które trzeba zobaczyć, z drugiej te tłumy... Podobnie zresztą z Gubałówką...
Wyjazd zaplanowany na sierpień. I się waham, co zaplanować do zobaczenia w okolicach Zakopanego.
Zasadniczo sens wyjazdu to pokazać dziecku polskie góry, bo jeszcze nie widziała i bywa, że to jest dla niej jakiś tam dyskomfort, np. w szkole.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:15
      Jezus, Marian 😨, tylko pamietaj, zeby isc w dzien. Bo po zmroku jest ciemno!
      • memphis90 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:55
        I jak się zgubisz, to żeby zejść na dół- trzeba iść w dół!
      • nowi-jka Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 08:53
        wyjdzcie wczesnie i nie bedzie tłumów a widok jest warty i szczerze to nawet podziolony z tłumem jest piekny
        • nowi-jka Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 08:54
          a zmiast Gubałowki to moze Rusinowa tam tez panorama Tatr urzeka - tylko nie ma na pierwszym planie Giewontu
    • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:15
      No pewnie, a najlepiej by było, gdybyście tam przenocowali. smile Jak wyjdziesz odpowiednio wcześnie, a potem udasz się szlakiem wokół Morskiego Oka i np. na Czarny Staw, to wcale tych tłumów nie odczujesz.
      To są obłędne widoki, bardzo bliskie mojemu sercu. smile
      • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:28
        Dzięki za radę. Nocleg raczej nie wchodzi w grę, ale fakt, że pewnie warto możliwie wcześniej się tam pojawić. Sama byłam ze 20 lat temu, więc mało rozeznania mam.
        • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:08
          A co byś chciała wiedzieć? Gdzie zamierzacie nocować? Ile czasu tam będziecie?
          • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:44
            Tylko pięć dni, w Kościelisku.
            W sumie to na tyle mało czasu, że pewnie ograniczymy się do najbardziej znanych miejsc.
            Ale wszelkie rady mile widziane smile
            • memphis90 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:58
              O, to tak jak ja smile I też w sierpniu. Do zobaczenia na szlaku (aczkolwiek rozważam przejście na słowacką stronę, gdzie nie ma ludzi, a jest analogiczne "Morskie oko", identyczna "Gubałówka" z kolejką i dolinki bez tłumów).
              • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 17:02
                smile

Też rozważam, wypad na jeden dzień Słowację, choć z drugiej strony może za krótki wyjazd na takie dodatkowe wycieczki. Jeszcze nie wiem.
            • karme-lowa Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:40
              O, ja też będę w sierpniu👍👍
    • positronium Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:16
      Jest sens, bo samo jezioro jest przepiękne. Do tego prowadzi do niego wygodna droga, więc czemu nie skorzystać z takiej atrakcji. W końcu dlatego jest popularna, bo i łatwo dostępna, i efektowna.
      Zawsze może wrócić parę lat później i skonfrontować wspomnienia z rzeczywistością; chociaż z mojego doświadczenia z podróży w tym wieku wynosi się inne wrażenia, niż dorośli. smile
      A tłumy zawsze straszniejsze są z daleka.
    • iwles Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:19

no ale jak chcesz jej pokazać góry, bez wchodzenia ? z daleka ?
      No weź, daj dziecku mozliwość zmęczenia się, poznania gór z bliska.

Jakbyś patrzyła na to, żeby nie było tłumów, to nic byś dziecku ciekawego nie pokazała smile
    • kropkaa17 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:28
      Jade w sierpniu z niespelna 6 latka i 8 latkiem. W planach Dolina 5 Stawow, Hala Gasienicowa i Czarny Staw Gasienicowy, moze kawalek Czerwonych Wierchow.
      Jesli cos nas podkusi zeby isc nad Morskie Oko to chetnie podejdziemy kawalek zoltym szlakiem w strone Szpiglasowego Wierchu-jest tam o wiele spokojniej a mozna popatrzec na Morskie Oko i Czarny Staw z innej perspektywy.
      • quba Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:51
        Tak i koniecznie idź z tymi dziećmi na Orlą Perć, najlepiej w sandałach.
        • kropkaa17 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 21:18
          Komentarz nietrafiony. W Tatry jezdze dosc regularnie od 13 lat. Znam wiele szlaków w tym te wymienione i wiem na co mozemy sobie pozwolic.
          • quba Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 23:38
            to się bardzo cieszę, bo wielu TOPRowców się naraża, kiedy mamunie wloką 6 letnie, znudzone koszmarnie, dzieci w góry
            • morekac Re: Morskie Oko - jest sens? 19.07.18, 00:26
              Tak ogólnie, to gdyby ktoś planował wyjazd w Tatry w najbliższych dniach, to TOPR właśnie zaapelował o niewychodzenie w góry. Schronisko w Pięciu Stawach jest odcięte od świata - pozrywało wszystkie mostki w Dol.Roztoki, szlak jest zalany, a żlebami płyną kaskady wody.
              Gdzie indziej może być podobnie.
            • berber_rock Re: Morskie Oko - jest sens? 20.07.18, 01:04
              Moja 6 latka wlasnie zaliczyla kilka porzadnych szlakow w Canadian rockies z czego najdluzszy mial 18 km. Nie wygladala na znudzona, na zmwczona owszem, ale kozy gorskue, los i muflon spotany po drodze wynagrodzily trudy.
      • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:47
        Zamiast Czerwonych Wierchów przejdźcie z Chochołowskiej do Kościeliskiej przez Ornak - fajna trasa da takich dzieciaków.
        A wracając Kościeliską zahaczcie o Smreczyński Staw. Tam jest cudnie, cisza spokój, zero turystów Wszyscy lecą do schroniska na Ornak a w bok mało kto odchodzibig_grin
        • kropkaa17 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 21:15
          Znam te trasy, rozważę. Ostateczną decyzję podejmiemy na miejscu, zaczniemy gdzieś od prostego szlaku i zobaczę jak im się będzie chodziło ale chęci na razie mają ogromne.
          • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 21:30
            Jak prosty na przetarcie - to z Doliny Białego do Doliny Strążyskiej przez Sarnią Skałę.
            • kropkaa17 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 22:47
              Spimy przy Drodze do Olczy i z racji odleglosci zwykle chodzimy na Nosal i stamtad jak czas pozwala to na Wielki Kopieniec- syn taka trase spokojnie przechodzil jako 3-latek.
              Ale przez Sarnia tez juz chodzilam kilka razy.
    • heca7 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:34
      Gubałówkę sobie możesz darować. Na szczycie poczujesz tylko niesmak i pierwszym wolnym wagonikiem zjedziesz w dół. Budy jakieś, droga nieutwardzona, śmieci i chińszczyzna. Hitem jest góral siedzący na stołku z miną "kota srającego na puszczy" , który trzyma malutką owieczkę na kolanach- za pogłaskanie owieczki i zrobienie sobie z nią zdjęcia bierze kasę. Nie wiem kto się skusi na tą atrakcję. Chłop młody wziąłby się do roboty. Jedynie jazda kolejką stanowi jakąś atrakcję. Wyłącznie.
      • 1matka-polka Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:40
        Dla mnie hitem jest sama kolejka na Gubalowke, ze w ogole ktos tym wjezdza na ten pagorek.
        • heca7 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:49
          Jak się ma w domu wielbiciela kolejek to się wjeżdża wink
      • ponis1990 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:42
        Ja się zgodzę i nie zgodzę. panorama cudna. a to co heca pisze ale o budach, niestety prawda crying jarmark jakiś... aaa przy schodzeniu i wchodzeniu pieszo opłata 3 zł od osoby za ,,przekroczenie prywatnego terenu";p
      • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:54
        Iii tam, na tym "szczycie" miłość życia przeżyłam. big_grin
        • heca7 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:01
          To było kiedyś smile Ja też nie raz w nastolęctwie i potem bywałam na Gubałówce. Potem z córką w wózku jak miała 8 miesięcy. Ale wtedy nie było tych straganów, nie było tyle tandety. Było spokojnie , zielono. I z tego tylko widoki pozostały uncertain
          • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:05
            Ja nie znam Gubałówki od strony turystycznej, wjeżdżałam tam autem. I jeden jedyny raz byłam na tym punkcie widokowym - zdecydowanie lepszy mieliśmy z domu. A same widoki cudne, można schodzić drogą asfaltową w kierunku Kościeliskiej i po drodze minąć cudny kościółek.

No i proszę pozdrowić ode mnie każdy kamień na drodze. smile Ja jeszcze wiele lat tam nie pójdę. wink
          • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:50
            Z kościeliska jest fajne przejście na Gubałówkę
            • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:54
              To prawda. Można wjechać na Butorowy Wierch wyciągiem i zejść z drugiej strony- z Gubałówki. Po drodze kupujemy zawsze owoce w małych pudełeczkach na przekąskę i idziemy obowiązkowo na zjazd kolejką grawitacyjna. Moje dzieci uwielbiają przejazdy nią.
              • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:56
                Można w ogóle podejść, bez wjeżdżania.
              • memphis90 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 15:14
                Powiedz coś więcej- będę w Kościelisku, a pieszo szłam z Gubałówki tylko raz, do Poronina.
                • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 23:51
                  Kiedy wyjeżdżasz? Mam takie fajne mapki ze szlakami - ale muszę się do nich dokopać. W to dopiero po weekendzie.

Ale zobacz tutaj. Wyruszałam spod apartamentu na Nędzy-Kubińca. Szliśmy z dzieciakami 4 i 6 lat. Wracaliśmy tą samą drogą. Na Gubałówkę szliśmy ok 2,5h. Tam obiad i odpoczynek ( córka godzinę spała na kocu ). A potem powrót.
                  www.google.com/maps/dir/N%C4%99dzy+Kubi%C5%84ca,+Ko%C5%9Bcielisko/Guba%C5%82%C3%B3wka,+34-500+Zakopane/@49.2974504,19.9062191,14z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x4715ed45d76504db:0x91701c07017eea3!2m2!1d19.9060643!2d49.2908798!1m5!1m1!1s0x4715ed9cd20c012d:0x231c41379ea8d072!2m2!1d19.9370173!2d49.3074272!3e2!5m1!1e4
                  • memphis90 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 23:56
                    Eee, ja to dopiero na koniec sierpnia smile
                    • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 19.07.18, 00:03
                      To dobrze big_grin. Najbliższy tydzień mam koszmarnie ciężki, ale postaram się odnaleźć i zeskanować. Odbierasz gazetową?
    • asmarabis Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:49
      9 kat i nie była nad Morskim okiem ?
      To jak pielgrzymka muzułman do mekki , beznadziejne to ale trzeba ja odbyć .....
    • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:55
      9-latka nigdy nie była w górach? Wow.
      • little_fish Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:02
        Dlaczego wow? To obowiązek jest do 8 roku życia zaliczyć góry?
        • lemasakr Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:16
          Wow mogloby dotyczyc licealistki ale litosci nie 9-latki...
          • kokosowy15 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 22:05
            Kazdy MUSI byc w gorach, nad morzem, na Mazurach, itd? Niezaleznie od stanu finansow? Po to, zeby ematki nabijaly sie z Januszow wyjezdzajacych na wczasy za 500+? Moi chlopcy w swoim czasie wyjezdzali z rodzicami na wczasy do Teofilowa k Spaly, a od kilku lat nie bywaja poza domem, bo nas nie stac - i zyja. Smiesza mnie to stwierdzenie - WSZYSCY wyjezdzaja za granice, KAZDY ma smartfona, WSZYSCY maja samochody itp. Zapewniam ,ze naprawde nie wszyscy.
      • triss_merigold6 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:21
        Yyy... a to jakiś obowiązek zaliczyć Zakopane do 18-tki? Moje dzieci były we wszystkich górach w Polsce oprócz Tatr od strony Zakopanego, czekam aż odwali to za mnie jakaś wycieczka szkolna, ponieważ górali nie trawię organicznie. Tatry od strony słowackiej fragmentarycznie widziały.
        • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 18:39
          Ja z kolei wyrosłam w kulcie Podhala i od dziecka nie było niemal roku abym go nie odwiedziła więc dla mnie to szokujące nie zabrać tam dzieci nigdy. Nie kazdy tak ma. Ale uważam, że Baltyk i Tatry każde dziecko powinno zobaczyc choc raz, podobnie jak Kraków i Warszawę wink
          • ira_08 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 18:46
            No więc właśnie dziecko autorki jedzie w Tatry...

>Ale uważam, że Baltyk i Tatry każde dziecko powinno zobaczyc choc raz, podobnie jak Kraków i Warszawę wink

A czemu nie Wrocław i Poznań?
            • little_fish Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 18:55
              Albo Gniezno.... I Mazury
              Warto, żeby każdy zobaczył fajne zakątki naszego kraju, ale nie rozumiem, dlaczego granica na zobaczenie Tatr przypada na 8 rok życia, bo potem jest wow
              • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:09
                Dekada to wystarczająco długo by znaleźć czas na pokazanie tych miejsc. Jak mozna nie znać swojego kraju i jego najslynniejszych miejsc? 😲
                • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:19
                  Ekhm, dekada to jest 10 lat - więc się mieścimy tongue_out

Przy czym Bałtyk już przepłynięty, Mazury zwiedzone (pięknie było), Kraków, Poznań, Toruń, Warszawa, Gniezno, Biskupin, Trójmiasto - także. To z tych ważniejszych. Czyli zaliczyliśmy, pani ekspert ds. pokazywania dzieciom ojczyzny? Jak nie, to może plan zwiedzenia Podlasia tuż po 10 urodzinach nas ratuje? Czy może to już za późno... big_grin
                  • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:29
                    Bez gor się nie liczy butch 😄 No przestan, w swiat jezdzisz czyli kase masz a dziecko w Tatrach nie bylo? wink
                    • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:32
                      Pocieszam się tylko, że jednak w tej pierwszej dekadzie się zmieścimy. Uffff smile
                • little_fish Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:24
                  Biorąc pod uwagę, że z pierwszych trzech lat życia dziecko niewiele pamięta, to do 9 roku życia zostaje 6 lat. A jak ktoś ma kilkoro dzieci,a więc na stanie maluchy, a w Tatry 10 godzin jazdy (jak dobrze pójdzie), to nie będzie dzieci męczył podróżą, tylko poleci do Grecji na urlop. Tatry zostaną na później 😜
            • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:06
              To w dalszej kolejności- najpierw stolice 😛
              • aamarzena Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:20
                Gniezno tez było stolicą.
          • katriel Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:11
            > Ale uważam, że Baltyk i Tatry każde dziecko powinno zobaczyc

Tatr szkoda dla dziecka. Co ono tam zobaczy? Pójdzie w tłumie do Morskiego Oka i z powrotem, postoi w kolejce do kolejki na Kasprowy, zje lody na Krupówkach - i tyle tego. Szlaki w Tatrach są długie i wymagają kondycji, której pięciolatek nie ma, a dziesięciolatek - mało który. Te ciekawsze wymagają też technicznej sprawności i wystarczająco długich kończyn.
            Mój starszy syn też ma 9 lat, tak jak córka wątkodawczyni. Góry kocha, kolekcjonuje szczyty Korony Gór Polski i Korony Sudetów, na Trzy Korony wszedł jako pięciolatek, na Śnieżkę rok później. Ale w Tatry pojedzie, jak dorośnie do tego, żeby po nich naprawdę chodzić, a nie tylko patrzeć na nie z dolin - jak będzie gotów, żeby iść na Rysy czy na Orlą Perć. A to mimo wszystko jeszcze kilka lat.
            • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:26
              Pitu pitu, mój 3,5 latek zdobył z ojcem Nosal, a ze mną rok temu tydzień chodził po górach - jako 5-latek. I po zdobyciu Czarnego Stawu i powrocie do domu siedział jeszcze w Termach. Jeśli ktoś był zmęczony - to ja.

I tęskni za tymi górami, bardzo mu się podobało - ostatnio rysowaliśmy piętra gór, a on ze swoją mapką z zeszłego roku planuje gdzie pójdziemy w tym roku.
            • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:37
              No gratuluję jak wysyłasz syna na Orla Perc to musisz go bardzo nie lubic. Tatrzańskie doliny też są cudowne i czym skorupka za młodu nasiaknie....Warto dzieciom pokazać Tatry na miarę ich możliwości. Nie muszą byc od razu wytrawnym alpinistami smile
              • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:40
                Bo jak wiadomo Tatry to tylko Orła, Rysy i Giewont lub dolinki wink
            • memphis90 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 15:17
              No to ja do dzisiaj "nie dorosłam", bo nigdy nie wyszłam poza dolinki. Co nie zmienia faktu, że chodzić w dolinki bardzo lubię i robię to "naprawdę". Widzę, że obok "prawdziwych biegaczy" mamy teraz "prawdziwych tatrołazów". 😅
            • quba Re: Morskie Oko - jest sens? 19.07.18, 00:09
              katriel napisała:

> > Ale uważam, że Baltyk i Tatry każde dziecko powinno zobaczyc
              >
              > Tatr szkoda dla dziecka.
              Dziecka szkoda dla Tatr.
              Małe znudzone, zmęczone, wloką rodzice po szlakach górskich, a one wolałyby sobie powskakiwać w ogródku do plastikowego basenu.
              Wszystko w swoim czasie.
              Tatry, ani żadne inne góry nie są dla małych dzieci.
              Weź na kolana, bajkę poczytaj, zagraj w chińczyka a nie goń bez sensu po często (potem) znienawidzonych górach.
          • slonko1335 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 13:53
            No to zobaczy w tym roku. Moje mają 10 i 12 i w Tatrach nie były, uważam, że mamy piękniejsze i ciekawsze góry do oglądania. W góry jeździmy co roku, w tym po raz pierwszy nad morze(poza czasami gdy mieli 2 i 4 lata i nic nie pamiętają) na większą część urlopu, bo nad morze mamy blisko wiec szkoda nam zawsze było na nie urlopu jak można wyskoczyć na weekend, w tym roku tak akurat wyszło, że wylądujemy nad Bałtykiem.
      • kropkacom Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 17:11
        Masz tydzień przypie...nia się do forumek na forum? big_grin
      • sumire Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:27
        Jezuniu, czemu ty nigdy nie możesz po prostu odpowiedzieć na pytanie...
    • bergamotka77 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 15:57
      Dlaczego się wahasz? Dziubdziusia nie przejdzie 18 km na raty? Mój 7-latek przeszedł rok temu.
      • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:47
        Przeszła w tym roku 16 (przy różnicy poziomów 800 m) to i 18 przejdzie. To mnie akurat nie martwi. Bardziej atmosferka na drodze.
        • asmarabis Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 18:16
          Powinna poznać przedstawicieli Polski B w klapkach i z reklamówkami
          To jedyna okazja gdzie tak licznie przybywają
    • biszkopty35 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:17
      parking na łysej polanie, czyli najbliższy szlaku nad Morskie Oko, jest pełen już po godzinie 8 i treba sobie radzić. No. parking po słowackiej stronie lub gdzieś wcześniej przy poboczach. ale wszystko sie da i warto smile my podróżujemy w Tatry co rok latem, z przerwami tylko, gdy rodziły się dzieci. Polecam przejście do Doliny Pięciu Stawów i zejście stamtąd do Morskiego oka. Wrazenia zupełnie inne niż droga wśród tłumów asfaltem. Zamiast Gubałówki polecam Rusinową Polanę.
      • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 16:48
        Dziękuję!
      • memphis90 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 17:05
        Piszą w internetach, że Rusinowa bardzo tłoczna...?
        • biszkopty35 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 17:44
          bez porównania z Gubałówka, no i bez straganiarzy
      • kai_30 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 17:44
        biszkopty35 napisał(a):

. Polecam przejści
        > e do Doliny Pięciu Stawów i zejście stamtąd do Morskiego oka. Wrazenia zupełnie
        > inne niż droga wśród tłumów asfaltem.

Dokładnie tak szliśmy rok temu z ośmiolatkiem. Do Pięciu Stawów przez Dolinę Roztoki, po drodze jeszcze Wielka Siklawa, i z Doliny Pięciu Stawów przez Świstówkę Roztocką do Moka. Widoki cudne, szlak prosty, wiadomo - bardziej wymagający niż klepanie asfaltem, ale mnie ta zatłoczona autostrada na Morskie Oko męczy znacznie bardziej. Ale to jest jednak długi szlak - nam wyszło (licząc od parkingu do parkingu) jakieś 30 km w nogach, więc zastanówcie się, czy dacie radę z dzieckiem. Na sam początek nie polecam.

> Zamiast Gubałówki polecam Rusinową Polan
        > ę.

Na Rusinowej owszem, sporo ludzi, ale rozproszonych. Na Gęsią Szyję można sobie przy okazji wleźć, popodziwiać widoki, posiedzieć na skałkach (chociaż wchodzenie tymi cholernymi schodami dało mi w kość znacznie bardziej, niż wymagające szlaki).
        • asmarabis Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 18:19
          Najbardziej męczące w polskich górach jest odpowiadanie bądź ignorowanie niedzielnych turystów ktorzy szukając zaczepki miwia „ dzień dobrzy”
          Współczuje osobom ktore nigdy nie wybrały sie w normalne gory i znają tylko polskie piekło
        • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 18:22
          30 to już jest sporo. Do przemyślenia. Dzięki.
          • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:32
            Weź dziecku hulajnogę - w drodze powrotnej sobie zjedzie. wink
            • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:00
              A wrotki? smile
              • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:16
                Wrotki to nie jest najlepszy pomysł, bo tam jednak trzeba ciągle na hamulcu zjeżdżać; ale hulajnoga jest ekstra i każdy wchodzący pod górę zazdrościł Młodemu (hulajnogę zostawiłam w schronisku, aby iść na Czarny Staw). wink
                A w dolinki braliśmy rowery.
                • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:22
                  To musiałabym jej sprawić przed wyjazdem, bo ze starej wyrosła - taką typowo dziecięcą miała.
                  Rowerów raczej nie zabierzemy - nie ma jak.
                  • thank_you Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:31
                    Myślę, że można gdzieś wypożyczyć - oczywiście o ile chciałoby się wam tak motać.

A hulajnoga zawsze się przyda. wink
          • kai_30 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:23
            Sprawdziłam - prawie 30 km to było łącznie z dojściem na busa i z busa (czyli z Kościeliska do Zakopanego). Więc samej trasy po górach będzie powyżej 20, max 25.
            • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:27
              Dzięki smile
      • anel_ma Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:24
        Ale wiesz, że nie trzeba się tam pchać samochodem? Busy z Zakopanego jeżdżą naprawdę często.
      • nowi-jka Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:37
        Łysa Polana i palenica białczanska to dwa rózne parkingi i ten drugi jest o ok 1200m blizej szlaku
    • leyla76 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 17:39
      W Zakopanem byłam 2 razy. Pierwszy raz jak miałam ok 20 lat. Pojechaliśmy ze znajomymi, było nas z 10 osób. Spędziliśmy ok 2 tyg. Nad Morskim okiem bylismy, widoki super. Jak dla mnie rewelacja, kolega jeden nawet sie wykąpal , niechcący, chociaż tam nie wolno. Pamietam, ze sie szło i szło i szło asfaltowa drogą, dość długo. Nie pamietam skąd zaczynaliśmy, ale rano podjechaliśmy do punktu wyjścia jakimś busem.
      Na Gubałówkę wchodziliśmy, krótko ale miałam wrażenie, ze dość stromo bo sie niezle zamachałam. Tłumów wtedy nie było, pamietam, ze były jakieś bobsleje na szynach?
      Zaliczyliśmy tez Giewont i Kasprowym wierch.
      Drugi raz pojechałam z moim wtedy jeszcze nie
      mężem, obcokrajowcem. Bardzo mu sie podobało. Teraz zamierzam zabrać dzieci, ale to nie w tym roku niestety. W sumie gór w Szwajcarii mamy w bród ale Tatry jednak maja inny klimat.
    • viridiana73 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:13
      Jest sens.
      Tłumy nad Morskim Okiem, to nie to samo co tłumy na plaży we Władku, zaręczam😀 Nikt Ci tam nie przejdzie po głowie. Obejdźcie sobie jezioro, tam już turystów jest zdecydowanie mniej. Bo i jeśli córka da radę, to koniecznie podejdźcie w górę nad Czarny Staw- tam jest naprawdę czarodziejsko!
      • viridiana73 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:18
        Aha, i lepiej dojechać do punktu wyjścia busem- zaparkowanie samochodu na Palenicy Białczańskiej to niezły hardcore.
        • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:35
          Dziękuję smile
          Tak, właśnie nad busem zaczęłam się zastanawiać, jak przeczytałam, że po 8 już parking przepełniony.
          • nowi-jka Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 10:59
            ale jak pojedziesz swoim samochodem o 6 to ani an parkingu ani na asfaldzie tłumu nei bedzie
            • viridiana73 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 16:24
              O ile ma tyle hartu ducha, żeby na wakacjach wstać przed szóstą😀😀
              • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 16:30
                Jak trzeba, to trzeba smile
    • beata985 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:28
      blisko 50 lat żyje i Morskiego oka nie widziałam i żyje
      w Zakopanem tylko raz byłam....chyba przejazdem.....jakos mnie nie zachwyca....
      pewnie, ze warto zobaczyć i ja też chciałabym ale patrząc na to co tam się dzieje podziękuję narazie.
      • verdana Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 19:41
        Warto wyjść rano.O 9 nie ma jeszcze tłumów. A przed 9 w ogóle pustki.Uważam, ze warto.Sama szosa raczej nudna, ale obejście dookoła Morskiego Oka warte tego spaceru. Czarny Staw też, ale o ile dziecko nie będzie już bardzo zmęczone i tylko jak nie pada - jak pada, to jest b.ślisko.
      • heca7 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:06
        Ja zaliczyłam wszelkie punkty obowiązkowe wokół Zakopanego z rodzicami. Wyjeżdżaliśmy co roku do "Rzemieślnika" w Zakopcu na dwa tygodnie no i oczywiście jeździliśmy na wszystkie wycieczki. Czy się mi podobało czy nie. Na Kasprowy, Gubałówkę, Jaszczurówkę, Morskie Oko itd. Co roku to samo. Pamiętam, że do Jaszczurówki jechało się saniami a mnie starzy tak grubo ubierali, że nie byłam w stanie się ruszać. Miałam na sobie dodatkowe grube gacie do kolan big_grin No i przy kościółku się wysiadało bo za ciężko było koniom i szło się do środka na jakiś wykład o górach. Nic z nich nie pamiętam poza jednym- góral, który miał mówić był pijany i pieprzył coś o góralskich nosach. potem podchodziło się wyżej i jechało saniami do knajpy. Moi rodzice byli mało zabawowi więc siedzieli sztywno i czekali na powrót. A ja się nudziłam.
        Potem jeździłam w góry z Oazą. Oni to już w ogóle mają zajoba górskiego. skutecznie mi obrzydzili chodzenie po górach. szczytem było wlezienie na Gubałówkę o 5 rano z plecakiem na plecach i nartami! Nigdy k.. więcej!
        • verdana Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 11:27
          Kocham Rzemieślnika. W tym roku też jadęsmile Teraz to Hotel PRL.
        • quba Re: Morskie Oko - jest sens? 19.07.18, 00:15
          chciałam Twój post polubić, ale tu się nie da;
          Bardzo mądre słowa, rodzice pseudoambitni, wloką te maluchy, mordują je, a czy kiedyś się zapytali co dzieci wolą.
          • kai_30 Re: Morskie Oko - jest sens? 19.07.18, 01:38
            Nie wiem, skąd takie wnioski o mordowaniu oraz niepytaniu. Najmłodszy syn ma w tej chwili 9 lat, był już w Pieninach, Bieszczadach, Tatrach i Karkonoszach, zdeptał naprawdę sporo gór, jakoś nie było widać, żeby był bardzo umordowany - ja się męczyłam znacznie bardziej, niż on. Z życzeń - preferuje hotele bądź apartamenty z basenem, żeby było się gdzie wymoczyć po wędrówkach, staramy się uwzględniać wink Ale w tym roku kategorycznie zażyczył sobie, żeby na wakacje pojechać "nie w góry" - no i fajnie, jedziemy do Danii, trudno o bardziej płaski kraj wink Majówkę spędziliśmy w Karkonoszach, więc nasze pseudoambicje można uznać za zaspokojone na ten rok, trudno, niech będzie tongue_out

Za to najstarszy i średni jadą w Tatry - jeden z dziewczyną, oświadczał się będzie wink Drugi na własną rękę, bo chce i lubi, a ze starymi skrzydeł tak nie rozwinie, bo nasza kondycha nie taka. Tacy umordowani biedni, pewnie nie potrafią się wyzwolić z tego nienawistnego kręgu.
          • morekac Re: Morskie Oko - jest sens? 19.07.18, 01:54
            Ale że saniami na Jaszczurówkę to za ambitnie?
      • nowi-jka Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 11:03
        Zakopane- miasto jak miasto tłoczne, smogu duzo - racja nie ma sie czym zachwycać, jak byłas w Zakopanym to trudno zebys Mosrskie oko widziała, jak mnie drazni mówienie byłam w Zakopanym zamiast w Tatrach, wiem ze to skrót myślowy itd ale koszmarnei mnie to drazni. Jestem w Tatrach kilka razy w roku znajomi czesto pytaja o nocleg, knajpe - zebym poleciła. nie znam Zakopanego, nie bywam tam, jezdze w Tatry, nocuje w schroniskach. Zakopan eto tylko jedna z miejscowosci u podnuza Tatr i bycie w Zakopanym nie równa sie byciu w Tatrach
        • memphis90 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 15:25
          Rzeczywiście, mnie też drażni mówienie byłam w ZakopanYm, bo prawidłowo jest "w Zakopanem"...
          Wypadałoby wiedzieć...

"jak mnie drazni mówienie byłam w Zakopanym zamiast w Tatrach/Zakopan eto tylko jedna z miejscowosci u podnuza Tatr i bycie w Zakopanym nie równa sie byciu w Tatrach"
          To może dlatego osoby, które były w ZakopanEm piszą, że były w ZakopanEm....? Dwa zdania temu upieralas się, że powinny pisać/mówić, że były w Tatrach, dwa zdania później odmwiasz im prawa do mówienia, że były w Tatrach. Zdecyduj się.
          • nowi-jka Re: Morskie Oko - jest sens? 19.07.18, 08:17
            chodzi mi o to że dla większości bycie w Zakopanym to bycie w Tatrach, a przeciez nie oznacza że w tatry wyszli. Powszechnym jest mówienie: jadę w Góry do Zakopanego. Po takim stwierdzeniu ja nadal nie wiem czy oni zamierzaja chodzic po górach czy tylko po Krupówkach. No i to w ogóle była odpowiedź na to że ktos pisze że nie widział Morskiego Oka a w Zakopanem był i w dodatku mu się wcale nie podobało. No co ma piernik do wiatraka? To jest również odpowiedź na ciągłe zdziwienie ludzi że jak ja mogę Zakopanego nie znać jak uważam się za wielką miłośniczkę Tatr i skoro w Tatrach jestem bardzo często.
    • ga-ti Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:07
      Idźcie nad Morskie Oko, tylko pogoda musi być, żeby się widokami nacieszyć. Możecie przejść dookoła. Dluższe wyprawy nad Dolinę Pięciu Stawów, jesli ani Ty ani dziecko w górach nie bywacie bym odpuściła jednak.
      Dolinami pochodźcie, do jaskini zaprowadź. Droga pod Reglami ładna. Muzea pozwiedzajcie. Cmentarz pokaż. Koniecznie kup córce chustę, coś z góralskim wzorem - będzie do szkoły jak znalazł, przyda się na lekcje o górach. Serów posmakujcie. Kapel posłuchajcie. Przyjrzyjcie się góralskim strojom. Posłuchajcie gwary. Zwróć jej uwagę na architekturę. Na roślinność w poszczególnych pasmach gór.
      Na Gubałówce atrakcji dla dzieci w bród, na pewno nie będzie się nudzić. Można wjechać kolejką i zjechać wyciągiem. Można podejść.
      Jeśli jesteś wierząca to do sanktuarium na Krzeptówkach pójdźcie.
      Dużo może dziecko o polskich górach się dowiedzieć. Nawet nie wchodząc na najwyższe szczyty.
      • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 22:06
        Dziękuję. Brzmi zachęcająco.
    • sumire Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:32
      Jest sens, aczkolwiek sierpień i Zakopane to trochę hardkor - tłumy i dojazd makabra. Natomiast ogólnie oczywiście, że warto. Tylko zamiast Gubałówki,miejsca golenia z dutków, wybrałabym doliny. I na przykład słowacką Łomnicę.
      • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 22:08
        sumire napisała:

> sierpień i Zakopane to trochę hardkor

Otóż to... no ale już w czerwcu wcześniej zabrałam ze szkoły, nie chcę przesadzać, żeby np. jesienią znów zwalniać... Mam nadzieję, że jakoś przeżyjemy. Dla dziecka chyba w sumie te tłumy nie takie straszne. To raczej nas z mężem drażnią.
    • mamma_2012 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 20:59
      Chcesz pokazać czy dziecko chce zobaczyć? Jak mi pokazywali góry tak nie znoszę ich do dziś (w letnim wydaniu), zimą ujdą, ale nie lubię kolejek, więc Tatry nie są kierunkiem pierwszego wyboru nawet zimą.
      Samo Morskie Oko w wakacje kilka razy „zobywałam”, lekko nudny spacer pod górę w tłumie, ale punkt obowiązkowy dla turystów.
      • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 22:10
        mamma_2012 napisała:

> Chcesz pokazać czy dziecko chce zobaczyć?

Jedno i drugie.
    • jkl13 Re: Morskie Oko - jest sens? 17.07.18, 23:35
      Jest sens. Pomimo tłumów. Wystarczy dobrze zaplanować wyjazd. Jedziesz raniutko (Tak do 8.00) autem lub busem, na szlaku masz pustki. Docierasz do morskiego oka po ok. 2 godzinach ( niezbyt szybkim tempem) o delektujesz się widokami. Tłumy są tylko przy schronisku, im dalej tym bardziej pusto. Polecam spacer dookoła jeziora (1 godzina) i jeśli dziecko da radę podejście na czarny staw (znowu 1 godzina). Zejście to sama przyjemność, wystarczy złapać rytm i nogi same idą te 10km.
      Gubałówka to punkt obowiązkowy, ale nie trzeba wjeżdżać kolejką razem z tłumem ludzi. Można autem od strony butorowego wierchu, najlepiej znowu z rana, bedzie pusto i spotkacie jedynie owce. Można busem do Zębu, należy wysiąść na ostatnim przystanku i dojść na szczyt asfaltem ok.2 km. Droga jest pusta i zamknięta dla ruchu.
      Polecam Rusinową polane, od strony wejścia wierch poroniec ( lagodniejsze), ale musi być ładna pogoda.
      Z dolinek lubię strążyską (krótka i z wodospadem) oraz Kościeliską z jaskinią mroźną i stawem smreczynskim.
      W ogóle w Tatry warto pojechać a tłumy można ominąć tak jak wszędzie. Wystarczy odrobinę się postarać. Jeden dzień można poświęcić na spacer krupowkami i zakupy na straganach czy wizytę w góralskiej knajpie, ale pozostałe można spędzić na szlakach z dala od pokus, które czyhają w mieściewink
      • asmarabis Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 07:27
        Ale po co taka rozbudowane opisy jakbyś zdobywała mount everest ????? Tatry nie maja nic do zaoferowania ani widokowo ani wyczynowo, trzeba po prostu choć raz w życiu tam pojechać i zobaczyc ta mizerote, te pagórki naprawdę nie wymagają żadnych przygotowań komdycyjnych i sprzętowych, niemowlak jtam dotrze, nie trzeba sobie wmawiać ze tam jest ładnie, to tak jakbyś zachwycała sie westerplatte itp
        • sumire Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 10:18
          Za pieprzenie takich bzdur powinno się dostawać trwałego bana.
          • asmarabis Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 16:32
            Szczególnie w takich poważnych sprawach jak podwyższone ryzyko terrorystyczne
        • nowi-jka Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 11:07
          asmarabis co ty chrzaniszs chyab tam nigdy nei byłas
          • asmarabis Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 16:30
            Tez mnie Tatry imponowały dopóki nie pojechałam w porządne gory wiec widzę ze wy nie byłyście w takich skoro tak rozkminiacie. Dziewczyny zegar tyka, młodsze juz nie będziecie
            • livia.kalina Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 23:51
              tak niepatriotycznie? W imigranckie kalifaty Alp nas wysyłasz zamiast w pisowskie tatry????
      • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 08:35
        Pięknie dziękuję smile
    • monique_alt Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 09:21
      Nie nie i jeszcze raz nie.
      Nie idzcie tam.
      Szczerze odradzam. Byłam w czerwcu przed sezonem i już wtedy były tłumy.
      Dużo lepiej dojśc asfaltem do Wodogrzmotów Mickiewicza i tam doliną Roztoki do Doliny Pięciu Stawów.
      Pięć Stawów jest ładniejsze od Morskiego Oka, trasa ciekawsza dla dziecka, a po drodze zobaczycie jeszcze wodospad.
      Tutaj opis trasy (pozycja numer 11)
      gorydlaciebie.pl/wyprawy/latwe-trasy-w-tatrach-propozycje-wycieczek-letnich/
      • monique_alt Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 09:23
        A jak okaże się że mała jest super łazikiem górskim i nie marudzi to możecie się pokusić o przejście z Piątki do Morskiego Oka przez przełęcz Świstówka. Ale wtedy to już powrót z Morskiego konikami żeby dziecku oszczędzić na koniec asfaltu (o ile nie masz nic przeciwko niewolniczej pracy koni, ja mam i koników tam nie używam).
        • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 09:41
          Albo odwrotnie - tylko podjazd konikiem. Bo trasa długa i po prostu mogą nie zdążyć na ostatnie koniki
          • monique_alt Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 09:46
            W sumie opcja w druga strone też dosyć fajna. Jedziesz konikami do Morskiego. Stamtad idziesz przez Świstówkę do Piątki. Schodzisz Doliną Roztoki. Zaleta tego rozwiązania jest taka że najtrudniejsze podejście masz na początku jak dziecina jeszcze w miarę wypoczeta. A potem ze Świstówki to już tylko w dół. No i nie leziesz 9 km asfaltem co jest strasznie nudne.
            • arwena_11 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 10:17
              Dokładnie. I spokojnie robisz sobie 2h przerwy nad jeziorkami
        • butch_cassidy Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 13:58
          monique_alt napisała:

> (o ile nie masz nic przeciwko niewolniczej pracy koni, ja mam i koników tam
          > nie używam).
          A właśnie ja też mam... Czyli w tej kwestii bez zmian sad

Ale dzięki za pomysły. Do sierpnia jeszcze usiądę i zaplanuję.
          • kai_30 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 14:29
            Ja przed naszym pierwszym (tzn pierwszym z Młodym) wyjazdem inspirowałam się tymi propozycjami: www.rudazwyboru.pl/2014/07/wycieczki-w-tatrach-polskich-dla.html plus część druga i trzecia. Oczywiście nie wszystko "zaliczyliśmy" w tydzień, ale jakieś poglądy na to, co koniecznie chcemy, sobie wyrobiłam. Jedyne, co bym dzisiaj zmieniła, to kolejność - pierwszego dnia poszliśmy z Rusinowej na Gęsią Szyję, te cholerne schody to jakiś koszmar, mało się nie zniechęciliśmy wszyscy do reszty, a ja szczególnie, bo kolano mi siadało. Zdecydowanie wolę mniej "cywilizowane" podejścia wink
    • an.16 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 12:17
      Moim zd. nie ma. Byłam w podobnym wieku gdy rodzice mnie tam zawlekli i żadnego podziwu gór wszechobecnych nie uskuteczniałam. Doznania przyrodniczo estetyczne to domena starszych wiekiem. 9 latka chce się bawić i mieć towarzystwo zbliżone wiekiem. I jeszcze ciepłe morze, materac, słońce. O wiele ciekawsze jest bieganie z rówieśnikami, kąpiele, siedzenie wieczorem w grupce na plaży, samodzielne wyprawy na pobliskie skałki czy drobne zakupy. Kilkunastokilometrowy kilometrowy "spacer" przy dorosłych to śmiertelna nuda.
      • little_fish Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 13:27
        Zależy, co kto lubi. Ja uwielbiałam "spacery" z moim tatą - Tatry, Karkonosze. Pierwsze Tatry właśnie w wieku 8 lat
        • an.16 Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 15:46
          Lubiłaś być z tatąsmile Brawa dla was.
          • little_fish Re: Morskie Oko - jest sens? 18.07.18, 16:38
            Lubiłam z nim łazić po górach. Oczywiście być z nim też lubię. Ale chłodzenie po górach to nie była nuda. Mimo iż był dorosły 😉
    • marianna1960 Re: Morskie Oko - jest sens? 20.07.18, 10:28
      Kiedyś jeździłam co roku teraz w ogóle za dużo ludzi teraz jeżdżę np. góry izerskie gdzie ludzi o wiele mnie a widoki też bardzo ładne. Na Krupówkach w życiu nie byłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka