Dodaj do ulubionych

CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE

14.05.03, 12:05
Poniewaz w innym watku zarzucono mi klamstwo w sprawie oplaty za moje
mieszkanie w Niemczech. Chcialbym aby wszyscy mieszkajacy w UE podali ceny
swoich mieszkan. Prosze o podanie kraju i krotkiej notki o mieszkaniu.

Moje dane.
Miasto: Hildesheim (kolo Hannoveru), ponad 100 tys. mieszkancow
Mieszkanie: 2 duze pokoje, kuchnia, lazienka, 64m2.
Cena najmu: 330 euro/miesiac
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysztofsf Re: CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE IP: 213.155.166.* 14.05.03, 12:55
      heimer napisał:

> Poniewaz w innym watku zarzucono mi klamstwo w sprawie oplaty za moje
      > mieszkanie w Niemczech. Chcialbym aby wszyscy mieszkajacy w UE podali ceny
      > swoich mieszkan. Prosze o podanie kraju i krotkiej notki o mieszkaniu.
      >
      > Moje dane.
      > Miasto: Hildesheim (kolo Hannoveru), ponad 100 tys. mieszkancow
      > Mieszkanie: 2 duze pokoje, kuchnia, lazienka, 64m2.
      > Cena najmu: 330 euro/miesiac

Szczecin - Bezrzecze. 2-pokojowe, komfortowo wyposażone, nowe budownictwo, cena
      850 zł plus opłaty - do wynajęcia. Tel. (091) 484-5207, po godz. 16.00.
      (0509KSbt042)
      www.kontakt-st.pl/szczecin/frame.html
      • Gość: kai Re: CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE IP: 213.76.135.* 14.05.03, 13:07
        Gość portalu: krzysztofsf napisał(a):

> heimer napisał:
        >
        > > Poniewaz w innym watku zarzucono mi klamstwo w sprawie oplaty za moje
        > > mieszkanie w Niemczech. Chcialbym aby wszyscy mieszkajacy w UE podali ceny
        >
        > > swoich mieszkan. Prosze o podanie kraju i krotkiej notki o mieszkaniu.
        > >
        > > Moje dane.
        > > Miasto: Hildesheim (kolo Hannoveru), ponad 100 tys. mieszkancow
        > > Mieszkanie: 2 duze pokoje, kuchnia, lazienka, 64m2.
        > > Cena najmu: 330 euro/miesiac
        >
        > Szczecin - Bezrzecze. 2-pokojowe, komfortowo wyposażone, nowe budownictwo,
        cena
        >
        > 850 zł plus opłaty - do wynajęcia. Tel. (091) 484-5207, po godz. 16.00.
        > (0509KSbt042)
        > www.kontakt-st.pl/szczecin/frame.html

A ile wyności czynsz dla spółdzielni? Bo jak rozumiem, 850 zl idzie na czysto
        dla właściciela.
        • Gość: krzysztofsf Re: CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE IP: 213.155.166.* 14.05.03, 13:16
          Gość portalu: kai napisał(a):

> Gość portalu: krzysztofsf napisał(a):
          >
          > > heimer napisał:
          > >
          > > > Poniewaz w innym watku zarzucono mi klamstwo w sprawie oplaty za moje
          >
          > > > mieszkanie w Niemczech. Chcialbym aby wszyscy mieszkajacy w UE podali
          > ceny
          > >
          > > > swoich mieszkan. Prosze o podanie kraju i krotkiej notki o mieszkaniu
          > .
          > > >
          > > > Moje dane.
          > > > Miasto: Hildesheim (kolo Hannoveru), ponad 100 tys. mieszkancow
          > > > Mieszkanie: 2 duze pokoje, kuchnia, lazienka, 64m2.
          > > > Cena najmu: 330 euro/miesiac
          > >
          > > Szczecin - Bezrzecze. 2-pokojowe, komfortowo wyposażone, nowe budownictwo,
          >
          > cena
          > >
          > > 850 zł plus opłaty - do wynajęcia. Tel. (091) 484-5207, po godz. 16.00.
          > > (0509KSbt042)
          > > <a href="www.kontakt-
          st.pl/szczecin/frame.html"tar
        • Gość: krzysztofsf Re: CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE IP: 213.155.166.* 14.05.03, 13:16
          Gość portalu: kai napisał(a):

>
          > > heimer napisał:
          > >
          > > > Poniewaz w innym watku zarzucono mi klamstwo w sprawie oplaty za moje
          >
          > > > mieszkanie w Niemczech. Chcialbym aby wszyscy mieszkajacy w UE podali
          > ceny
          > >
          > > > swoich mieszkan. Prosze o podanie kraju i krotkiej notki o mieszkaniu
          > .
          > > >
          > > > Moje dane.
          > > > Miasto: Hildesheim (kolo Hannoveru), ponad 100 tys. mieszkancow
          > > > Mieszkanie: 2 duze pokoje, kuchnia, lazienka, 64m2.
          > > > Cena najmu: 330 euro/miesiac
          > >
          > > Szczecin - Bezrzecze. 2-pokojowe, komfortowo wyposażone, nowe budownictwo,
          >
          > cena
          > >
          > > 850 zł plus opłaty - do wynajęcia. Tel. (091) 484-5207, po godz. 16.00.
          > > (0509KSbt042)
          > > www.kontakt-st.pl/szczecin/frame.html
          >
          > A ile wyności czynsz dla spółdzielni? Bo jak rozumiem, 850 zl idzie na czysto
          > dla właściciela.

1) To samo pytanie do heimera
          2)Podalem cene w miescie prawie 4 razy wiekszym niz jego przyklad. Dla
          porownania najlepsze w moich okolicach bylyby Gryfino, Gryfice, ale nei chce mi
          sie szukac...podzielcie cene tak przez 2.
          30przejzyj link, tam jest pelno ogloszen, czesc podaje rowniez oplaty.
          4)uprzedzajac ewentualne uwagi odnosci mozliwosci znalezienia wyzszych cen na
          analogiczne mieszkania...czy heimer wybral najdrozsza z mozliwych ofert? czy
          raczej poprzebieral i ponegocjonowal przed wynajeciem?
          • heimer Re: CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE 14.05.03, 14:18

> 4)uprzedzajac ewentualne uwagi odnosci mozliwosci znalezienia wyzszych cen
            > na analogiczne mieszkania...czy heimer wybral najdrozsza z mozliwych ofert?
            > czy raczej poprzebieral i ponegocjonowal przed wynajeciem?

Niestety, nie przebieralem.
            Nie mialem czasu. Musialem sie szybko przeprowadzic.
            Ale miale podobne mieszkanie (gora willi) w Ople (Nordrhein-Westfallen) i
            placilem 310 euro/msc.
            • Gość: krzystzofsf Re: CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE IP: 213.155.166.* 14.05.03, 14:49
              heimer napisał:

>
              > > 4)uprzedzajac ewentualne uwagi odnosci mozliwosci znalezienia wyzszych cen
              > > na analogiczne mieszkania...czy heimer wybral najdrozsza z mozliwych ofert
              > ?
              > > czy raczej poprzebieral i ponegocjonowal przed wynajeciem?
              >
              > Niestety, nie przebieralem.
              > Nie mialem czasu. Musialem sie szybko przeprowadzic.
              > Ale miale podobne mieszkanie (gora willi) w Ople (Nordrhein-Westfallen) i
              > placilem 310 euro/msc.

czyli okolo 200 euro + 50 oplaty w stolicy landu...)zeby z pokazanym
              szczecinskim bylo identycznie) powinno kosztowac?

Ps gora willi?...ale miales samodzielne wejscie mam nadzieje?..bo pytanie bylo
              o mieszkania a nie pokoje
              • heimer Re: CENY MIESZKAN W UE i W POLSCE 14.05.03, 14:56
                Gość portalu: krzystzofsf napisał(a):

> Ps gora willi?...ale miales samodzielne wejscie mam nadzieje?..bo pytanie
                > bylo o mieszkania a nie pokoje

Oczywiscie, ze samodzielne wejscie.
    • Gość: oak pytanie pomocnicze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 12:56
      Cena wynajmu, czy rzeczywisty koszt ZAMIESZKIWANIA ?(media, wywóz nieczystości,
      ogrzewanie,). Woda wedle licznika czy w cenie najmu ? Jaki typ dzielnicy
      (centrum, soho, peryferia)?
      Trochę bardziej szczegółowo poproszę. Bo ja też naginając język mógłbym
      twierdzić, że mieszkam w domu (circa about 160 m2) - ZA DARMO. To mniej niż 330
      eurosów

Pytam, żeby było jasne.
      • heimer Re: pytanie pomocnicze 14.05.03, 14:22
        Gość portalu: oak napisał(a):

> Cena wynajmu, czy rzeczywisty koszt ZAMIESZKIWANIA ?(media, wywóz
        > nieczystości, ogrzewanie,). Woda wedle licznika czy w cenie najmu ?

Za wszystko powyzej doplacam 30 euro/msc. Koncowe rozliczenie na koniec roku.
        W poprzednim roku doplacilem 25 euro.

> Jaki typ dzielnicy (centrum, soho, peryferia)?

Dzielnica domow prywatnych i kamienic, max. dwu pietrowych, sasiadujaca z
        centrum. Cena na parterze.
        Zadbana i ladna.
        • Gość: oak Re: pytanie pomocnicze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 14:46
          heimer napisał:

> > Cena wynajmu, czy rzeczywisty koszt ZAMIESZKIWANIA ?(media, wywóz
          > > nieczystości, ogrzewanie,). Woda wedle licznika czy w cenie najmu ?
          >
          > Za wszystko powyzej doplacam 30 euro/msc. Koncowe rozliczenie na koniec roku.
          > W poprzednim roku doplacilem 25 euro.
          >

czyli ((330+30)*12+25)*4,3= 18683,5 rocznie /za dwa pokoje z kuchnią/, czyli
          mamy w zaokrągleniu - 1557 PLN/m-c jednym słowem rewelacja to to nie jest.
          jak myślisz ile wynosi średni dochód mieszkańca miasta o podobnej populacji jak
          w Twoim.
          > Cena na parterze.
          tym bardziej nie rewelacja.

I jeszcze chciałem zapytać, czy pod tym co nazwałem media rozumiesz również
          prąd i gaz. Jesli tak to ile osób z tych mediów korzysta (zużycie) /nie chcę Ci
          wchodzić w prywatność, więc jeśli uznasz za stosowne nie odpowiadać na to
          pytanie - rozumiem i przepraszam/.
          • heimer Re: pytanie pomocnicze 14.05.03, 14:54
            Gość portalu: oak napisał(a):

> czyli ((330+30)*12+25)*4,3= 18683,5 rocznie /za dwa pokoje z kuchnią/, czyli
            > mamy w zaokrągleniu - 1557 PLN/m-c jednym słowem rewelacja to to nie jest.

Tez tak mysle. Ale nie jest tak jak wszyscy mysla, ze tu wszystko chorendalnie
            drogie. Cena nawet jak na Polske zupelnie dobra.

> jak myślisz ile wynosi średni dochód mieszkańca miasta o podobnej populacji
            > jak w Twoim.

A to juz zupelnie inna bajka.
            Mysle ze ok 2000 euro brutto/msc (ponoc niemiecka srednia 1500).
            Czyli mieszkanie dla niemca jest o wiele mniejszym obciazeniem, niz mieszkanie
            dla Polaka.

> > Cena na parterze. tym bardziej nie rewelacja.

Ale wysoki parter. Ale na milej cichej ulicy.

> I jeszcze chciałem zapytać, czy pod tym co nazwałem media rozumiesz również
            > prąd i gaz. Jesli tak to ile osób z tych mediów korzysta (zużycie)

1 osoba. Tylko ja.
            • Gość: krzysztofsf Re: pytanie pomocnicze IP: 213.155.166.* 14.05.03, 15:06
              heimer napisał:

> Gość portalu: oak napisał(a):
              >
              > > czyli ((330+30)*12+25)*4,3= 18683,5 rocznie /za dwa pokoje z kuchnią/, czy
              > li
              > > mamy w zaokrągleniu - 1557 PLN/m-c jednym słowem rewelacja to to nie jest.
              >
              > Tez tak mysle. Ale nie jest tak jak wszyscy mysla, ze tu wszystko
              chorendalnie
              > drogie. Cena nawet jak na Polske zupelnie dobra.

Raczej nie. Porownujesz ceny z niemieckiego "Pcimia Dolnego" z cenami Warszawy
              i innych duzych miast Polski.zobacz ceny z polskich miast powiatowych i relacje
              jeszcze gorzej ci wyjda.

>
              >
              • heimer Re: pytanie pomocnicze 14.05.03, 15:11

> Raczej nie. Porownujesz ceny z niemieckiego "Pcimia Dolnego" z cenami
                > Warszawy i innych duzych miast Polski.zobacz ceny z polskich miast
                > powiatowych i relacje jeszcze gorzej ci wyjda.

Bez przesady miasto 120 tys. to nie jest zadna dziura.
                Podobna kwote place za mieszkanie spoldzielcze w bloku w Poznaniu.
                • Gość: krzysztofsf Re: pytanie pomocnicze IP: 213.155.166.* 14.05.03, 15:16
                  heimer napisał:

>
                  >
                  > > Raczej nie. Porownujesz ceny z niemieckiego "Pcimia Dolnego" z cenami
                  > > Warszawy i innych duzych miast Polski.zobacz ceny z polskich miast
                  > > powiatowych i relacje jeszcze gorzej ci wyjda.
                  >
                  > Bez przesady miasto 120 tys. to nie jest zadna dziura.
                  > Podobna kwote place za mieszkanie spoldzielcze w bloku w Poznaniu.

Poznan porownaj z hannowerem jesli juz chcesz zachowac wlasciwe relacje, a nie
                  z maisteczkiem pod hannowerem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka