Dodaj do ulubionych

Ubieranie dużych dzieci

14.08.18, 17:22
Taką mam obserwację, że rodzice dużych dzieci mają trudniej. Ale dużych nie wiekiem, tylko rozmiarami. Np.taki sześciolatek, nie tyle gruby, co potężnej budowy, wyższy od rówieśników o jakieś pół głowy. Odchudzać nie ma z czego, po prostu duży. I ubranie takiego dziecka jest chyba trudne. Te maluchy fajnie można ubierać, to spodenki kolorowe, to ładne polówki albo tshirty. Ślicznie mogą wyglądać. A na tego chłopca trzeba pewnie kupić ubrania na 10 lat, które są inne, bo dla starszych. I taki duży chłopiec wygląda jakoś poważnie i smutno. Na placyku ciągle słychać dorosłych, którzy niedowierzają, że to sześciolatek i głupie komentarze sad
Są tu mamy takich dużych chłopców? Albo dziewczynek?
Tak. Nie mam co robić w wakacje, to obserwuję wink
Obserwuj wątek
    • zetkaad Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 17:36
      Mam wysokie i szczupłe dzieci. Ciuchy to nie problem. Mam już oko do odpowidnich ubrań. Problem to odbiór społeczny takich dzieci. Bo wygląda na 6 lat, a zachowuje się jak maluch, bo ma 4
      • kochamruskieileniwe Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:19
        O właśnie. Odbiór społeczny. Oczekiwanie, że dwulatek będzie zachowywał się jak jakiś 3,5- 4 latek, po wzroście sądząc.
      • bywalec.hoteli Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 17:32
        wątek chyba powstał, żeby napuszczać na siebie ematki tych dużych, grubych przeciwko ematkom tych małych, chudych. Sam mam szczupłe i wysokie dzieci, ale rozumiem, że dzieci są różne smile Ubieranie jakoś ogarnia żona smile
    • wisniowy_sad Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 17:37
      Kobiety/dziewczyny plus size chyba to samo - wystarczy wejść do przeciętnej galerii handlowej - na chude dupy jest wszystko, wszystkie najnowsze trendy, a dla grubszych jak znajdzie się jakaś koszula która nie rozchodzi się w biuście, to jest święto. A sądząc po tym, co widzę wokół - grubych jest na ulicach tyle samo co chudych. I gdzie oni mają się ubierać? W sklepie dla otyłych?
      • 35wcieniu Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 17:42
        "W sklepie dla otylych?"
        No a dlaczego nie, przeciez on jest wlasnie po to. Chociaz zgadzam sie ze rozmiarowki powinny byc rozszerzone.
        • iberka Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 18:04
          No nie, bo nie ma sklepów dla chudzielców tylko sklepy odzieżowe
          • pyza-wedrowniczka Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 09:13
            A szkoda, że nie ma sklepów dla chudzielców.
            Ja co prawda nie w temacie dzieci, ale noszę rozmiar XS/34 i mam duże problemy z zakupem ubrań. Bo w większości sklepów najmniejsze rozmiary spadają mi z tyłka czy wisza na mnie.
        • edelstein Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 08:13
          Z tego co pamietam sklepy dla otylych maja rzeczy od rozmiaru 44 szerokie wszedzie,a nie tylko w biuscie.
      • taki-sobie-nick Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:26
        wisniowy_sad napisała:

> Kobiety/dziewczyny plus size chyba to samo - wystarczy wejść do przeciętnej gal
        > erii handlowej - na chude dupy jest wszystko

... a ty jesteś ordynarna
      • ewa_2009 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 10:49
        Ostatnio szukałam na Allegro sukienki w określonym fasonie. Oglądnęłam kilka i standardem były kwiatki typu "rozmiar 44, a w biodrach 90 cm".
      • black-cat Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 10:57
        Tak, ubrania na grube dupy można kupić w sklepie dla otyłych.
    • heca7 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 18:21
      A weź kup buty 13 latkowi. Rozmiar 42. Bardzo wąska stopa. Spodni mu nie mogę kupić. W tyłku wiszą okropnie w pasie odostają tak, że nie da się tego zniwelować paskiem. A opierają się na lydkach. Jest tak niewymiarowy w tej chwili, że jak idzie to każda część ciała porusza się w innym rytmie. Wygląda jak kukielka na sznurkach prowadzona przez niedoświadczonego aktora.
      • arwena_11 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:10
        Heca jako posiadaczka takiego egzemplarza ( teraz już starszego ) mogę doradzić, żebyś szukała spodni na Zalando Loungo. Mają nawet od 27 w pasie i na długość też można znaleźć ( ale to mniejszy problem - bo można skrócić )
        Buty - w Deichmanie seria Junior
        • heca7 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:32
          Dzięki. Na zalando nie wpadłam. Niedawno myślałam w czym on będzie chodził jesienią i miałam nadzieję, że długo będzie ciepło wink to w szortach.
      • luvyana Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 07:45
        O tak. Z butami od rozmiaru 40 jest problem, bo w dziecięcej rozniarowce jak na lekarstwo, a w dorosłej buty są odrazu szersze, więc nie pasują.
        • arwena_11 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 11:27
          Dlatego mówię - kolekcja Junior z Deichmana. Chyba do 43-44. Węższe niż męskie.
          NB ma wąskie modele, Mustang tez. Kwestia ceny.
          • luvyana Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 11:36
            Wielkie dzięki 😘
      • szarsz Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 17:12
        > Spodni mu nie mogę kupić.

C&A ma linię 'very slim waist' i to na mojego jest w miarę dobre.
    • zielonecurry Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 18:35
      Z mikrusami też nie jest kolorowo. Moja 6 latka nosi ubrania w rozmiarze 104-110 i buty 24. Z ubraniami jeszcze dajemy radę ale kupienie sprzętu sportowego jest już problem. Najmniejsze rolki jakie udało nam się kupić są o 2 numery za duże.
    • luvyana Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 18:50
      🤔 moich synów - 3 i 12 lat ubieram często w te same ciuchy. Zara ma tak, że do 4 lat są ciuchy dla małych dzieci, a od 5-13/14 są dla "chłopców" po prostu. I mój 3 latek nosi ciuchy na 5 lat. Kolorowe i ładne. Nie widzę specjalnej różnicy między ciuchami dla 6 latka i tymi dla 10 latka.
      • zlababa35 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:19
        O tak, zara cudownie sprawdzała się i u mojej córki, zazwyczaj wyższej od klasy o jakieś 20 cm, więc po prostu nosiła większy rozmiar takich samych rzeczy, jak koleżanki. Aczkolwiek te ciuchy dla 14-latek nosiła ostatni raz jako niespełna 11-latka. Teraz jęczy, bo ze 2 dziewczynki w klasie wciąż mogą to nosić, a ona ma już wzrost 172 cm.
        • zlababa35 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:20
          No i du... jasna, na drugim telefonie tez muszę się przelogować...
          • luvyana Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 07:44
            big_grin
    • treasure_peeker Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 18:54
      Mam taką jedenastolatkę w domu: 169 cm wzrostu,rozmiar buta 41.Ubieram ją głównie w sieciówkach.W sklepach zdarza się,że mówią do niej per pani.A ona momentami jest z zachowania jeszcze totalnym dzieckiem.I też ludzie czasem dziwnie patrzą gdy np.huśta się na placu zabaw.
      • mama.nygusa Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:20
        Przyznam ze sama ostatnio zbladzilam.Na wakacjach, w pensjonacie byla dziewczynka wygladala na 16 lat, zdecydowanie, a okazalo sie ze ma lat 11, a ja podziwialam, ze taka duza dziewczyna a nie krepuje sie i siada tacie na kolana, tuli sie smile
        • mamablue Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:37
          Też mi się taka pomyłka zdażyła. Niezręczne trochę, ale cóż, życie.
        • yuka12 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 22:08
          Moj cora ma odwrotny problem, bo ma 13 lata, a wyglada na 10-11. Rok temu na obozie chcieli ja przydzielic do mlodszej grupy niz jej o 1.5 roku mlodszego brata. W tym roku na szczescie juz nie popelniono takiej gafy, zreszta cora podrosla i spowazniala i zdecydowanie wyglada na starsza od brata 😁.
    • kai_30 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:02
      E? Mam trzech synów, wszyscy bardzo wyrośnięci (dwaj starsi urośli do okolic 1,90m), najmłodszy ma 9 lat i zdecydowanie powyżej 1,50m (nie wiem dokładnie ile, mierzony ostatnio we wrześniu, wtedy miał 1,50 a sporo urósł). Owszem, kupuję mu ciuchy dla nastolatków, ale to żaden problem przecież. Problemem było, gdy był niemowlęciem - po urodzeniu miał 63 (!!!) cm długości, gdy miał trzy miesiące musiałam kupować ubranka dla roczniaków, a niemowlęta mają zupełnie inne proporcje ciała niż roczne dzieci - krótsze nóżki, dłuższy tułów. Z pajacykami był problem. Teraz już spoko.

Natomiast rację ma zetkaad, że problem jest z odbiorem społecznym - denerwuje mnie czasem, jak od mojego syna wymaga się zachowań dojrzalszych niż od jego rówieśników, tylko dlatego, że jest od nich dużo wyższy.
    • mgla_jedwabna Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:45
      Ubrania dla dziesięciolatków są poważne i smutne?
    • 1papryczka.chili Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 19:48
      Mam dużego syna. Ma 12,5 roku i 170 cm. Rozmiar buta 42. Nie ma problemu z kupieniem mu ubrań, niektóre kupuję już z rozmiarówki męskiej tylko rozmiar S. Koszulki, spodenki, bluzy itp kupuję w reserved, hm, smyku (tam mają do 176 rozmiary). Skarpet i slipow nie ma już dla niego w sklepach dziecięcych, nawet tych gdzie ubrania są do 176. Ogólnie większość myśli że on ma z 15 lat. Ale też jest mało dziecinny w porównaniu do swojego najlepszego kumpla. No i lubi starsze towarzystwo. Ma kolegów o rok, dwa, a nawet 5 lat starszych. Chodzą razem na kosza, rower albo na pizze na miasto. Na plac zabaw nie chodzi już od dawna. Uznał że jest już za duży na to.
      • bo76 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:04
        Z tymi mikrusami to dopiero jest niewesoło - drobny wcześniak, 10 lat, 130cm wzrostu i 25kg wagi - to dopiero jest czad! Wszystko leci, spodnie ściągane w pasie, dylemat wielki - że dzieciowe wzory, a on dinozaurów nie będzie jak dzieciak nosił! No i rozmiar stopy 32 - korki czy tufy to mi w sklepie mówią, że takie małe dzieci jeszcze w piłkę nie grają, co dopiero o poważnej kolorystycznie kolekcji mówić.
        No i komentarze - że taki malutki a już tak ładnie się wysławia, że jak taki malutki tak super gra (mistrz miasta podstawówek w pingponga, super piłkarz - ale co z tego, jak kontrgraczom pod nogami może przechodzićsmile. Także i w tę stronę jest niewesoło.
        • taki-sobie-nick Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:07
          bo76 napisała:

> Z tymi mikrusami to dopiero jest niewesoło - drobny wcześniak, 10 lat, 130cm wz
          > rostu i 25kg wagi - to dopiero jest czad! Wszystko leci, spodnie ściągane w pas
          > ie, dylemat wielki - że dzieciowe

DZIECIĘCE
          • martaesz Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 08:30
            Taki sobie nick,
            wiemy że dziecięce , ale ona pewnie zacytowała syna że dzieciowe lub żarcikiem.
          • bo76 Re: Ubieranie dużych dzieci 16.08.18, 02:42
            Cytat z dziecka. U nas zastępuje "dziecinny", nie dziecięcy. Ale dzięki za czujność.
            • taki-sobie-nick Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 00:54
              bo76 napisała:

> Cytat z dziecka.

Pół forum tego używa, wkurzyłam się akurat przy twoim poście. tongue_out

Czujna nie jestem specjalnie, mnie się to rzuca w oczy, coś jak koszykarz NBA wśród Pigmejów.
        • kropkaa17 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 22:10
          Oj tak. Mój niespełna 8 latek nosi rozmiar 122 i ma 17,5 kg. Teraz uzupełniam mu garderobę na jesień i szlag mnie trafia bo łapie się jeszcze na rozmiarówkę małego dziecka a tam jakieś durnowate obrazki, napisy. O wiele więcej fajnych, takich już młodzieżowych rzeczy widzę od 134 ale niestety.
          A w tym wszystkim dopasować jeszcze żeby z tyłka nie lecialo i nie wyglądał jak w worku...
    • taki-sobie-nick Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:25
      którzy nie dowierzają, że to sześciolatek i głupie k
      > omentarze sad

Zgłoś dyskryminację, tylko nie wiem do kogo. I wklej nam tego sześciolatka. Twarz możesz zakryć z powodów wizerunkowych.
      • mamablue Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:27
        Zwariowałaś? Mam robić zdjęcie obcemu dziecku?
        • taki-sobie-nick Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:46
          mamablue napisała:

> Zwariowałaś? Mam robić zdjęcie obcemu dziecku?

Myślałam, że to twoje.
    • 18lipcowa3 Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:37
      masz dziwny problem
      teraz ubrań zatrzęsienie, wszędzie, na każdy wiek
    • miss_fahrenheit Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 21:43
      Z ubraniami mój syn nie ma problemu. Natomiast rzeczywiście czasem biorą go za starszego, niż jest.
    • lucy-luka Re: Ubieranie dużych dzieci 14.08.18, 22:15
      C&A ma rozmiarówkę do 140 ubranek dla młodszych dzieci, więc nie wiem w czym problem. Jeżeli dziecko nie jest grube, to kupić można bez problemu i w innych sklepach. U mnie na osiedlu jest taki 6-latek - ponad 50 kg, ten to dopiero ma problem z ubiorem. Wszystko opięte, nawet sporo większe ubrania. Spodnie skracane tracą fason, buty musi mieć w większym rozmiarze, bo stopa szeroka. Przy tym zachowanie adekwatne do wieku, więc wychodzi to słabo.

Mój starszak wysoki, 145 cm (8 lat), szczupły, nigdy nie lubił bajkowych ubrań, więc problemu nie ma. Fajne wąskie spodnie dresowe ma Reserved, dżinsy Zara, koszulki/koszule/bluzy w sumie wszędzie. jest tego zatrzęsienie. Gorzej z bliźniakami - drobne, hipotroficzne, kupienie na 2-latkę kombinezonu bez stóp na rozmiar 74 było wyczynem.
    • bei Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 00:27
      Syn mojego brata ma 5 lat i ma 146 cm wzrostu. Nosi kolorowe ubrania.
    • mikams75 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 02:50
      Znam takie dziecko.... kolezanka sie zalila na komentarze np. ze taaaaki duzy chlopiec a wozkiem jezdzu. Mial roczek a wygladal na trzy lata. Albo spytany i cos odpowiadal adekwatnie do wieku a nie wygladu.
      • dzidzia_ch Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 05:06
        Mojej córce laryngolog przepisał antybiotyk zarejestrowany od 16 roku zycia
        Jak zadzwoniłam z zapytaniem czy na pewno mam 12 łatce o wadze 40kg to zdziwiony stwierdził ze myślał ze ma koło 15.
    • kouda Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 05:37
      6 latek, który wyglada na 10 latka? Chyba cie poniosło
      • kouda Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 05:41
        Mam 10 latka, który wyglada na 10 latka. Ubiera się ładnie i kolorowo 😉 nosi rozmiar 38 jest masa świetnych butów w tym rozmiarze. Gdzie robisz zakupy?
      • lily_evans11 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 09:04
        Mója córka w zerówce wyglądała jak z 2, 3 klasy... Samym wzrostem. Kupowałam ubrania na 128, pamiętam. W klasie I na 134. A z późniejszych momentów, jaki był dramat, jak nie mogłam jej już kupić tych ohydnych, lakierowanych bucikow komunijnych, bo na stopę 38 już nie było... big_grin. Teraz w V klasie też była najwyższa, ale szczęśliwie tuż za nią 2 dziewczyny i chłopiec powyżej wzrostu 160 cm.
        • kouda Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 09:16
          no ale 128 rozmiar jest dosc typowy dla dzieci w zerowce
          wiekszosc ubran jest w rozmiarowce do 158 co najmniej
          pozniej jest problem z wysokimi nastolatkami faktycznie, w sensie meskimi, bo nie wiem jak z dziewczecymi
          bo 170 czesto jest juz przyzmale
          a meska eska spada z chudego tyłka
          buty? zatrzesienie jest tego na rynku
          brac wybierac przebierac
          tym bardziej, ze dzieciaki i nastolatki najczesciej wybierają sportowe marki
          • lily_evans11 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 11:51
            Czy ja wiem, u nas dzieciaki miały po 110-116. Aha, młoda była w zerówce jako 5-latka,
            a w kl. 1 jako 6-latka była o głowę wyższa od tego 80% starszego rocznika, już nie mówiąc o własnym.
            • schiraz Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 01:02
              W zerówce 116? Moja córka nie ma jeszcze 4 lat a ma wzrost 119 cm dokładnie, numer buta 31. Owszem jest dosyć wysoka ale nie aż tak jak dzieci w zerówce jednak smile
              • lily_evans11 Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 10:08
                Nam się zawsze mikrusy trafiały... Córka miała rozmiarówkę 128 jako 5-latka i uchodziła za ewenement.
      • heca7 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 22:15
        Nie. Moi znajomi tak mieli. Starszy syn w tej chwili późny nastolatek od przedszkola był o dobrą głowę większy od kolegów. Na zdjęciach wygląda na co najmniej drugorocznego wink miedzy maluchami. Przy tym nie był chudy tylko masywny, grubej kości.
      • mama_kotula Re: Ubieranie dużych dzieci 17.08.18, 21:38
        > 6 latek, który wyglada na 10 latka? Chyba cie poniosło

Córka mojej siostry ma niespełna 10 lat, wygląda na 15. Córka moja ma 14, ostatnio razem poszly na basen, kuzynkę bez problemu wpuścili "na wygląd", córka na nieszczęście nie wzięła legitymacji - nie wpuścili, powiedzieli, że wstęp bez dorosłego powyżej 12 lat dopiero...
    • koza_w_rajtuzach Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 06:36
      Mój syn jest wysoki, przy czym teraz już ma 9 lat (na pewno wzrost ma powyżej 150 cm), więc już sam chce się poważniej ubierać wink.
      I tak, mimo, że był wysoki (choć szczypior), to jednak wciąż był małym chłopcem i chciałam go wesoło, mniej poważnie ubierać. W kolekcji dla starszych chłopców można również coś znaleźć, ale ciężko, czasami po prostu chce się, żeby taki 6-latek miał też jakieś kolorowe bluzeczki z potworkami czy coś tego typu wink. Są jednak takie sklepy jak np. Smyk, gdzie bez problemu można kupić weselsze ubrania w większych rozmiarach.
      • koza_w_rajtuzach Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 06:39
        a, no i jest jeszcze C&A, gdzie od jakiegoś czasu ubrania dla średnich chłopców są do 140 cm. Jak mój syn chodził do zerówki to ze względu na to głównie tam kupowałam mu odzież wink.
    • leni6 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 06:55
      Raczej to smutne ubranie to wybór rodziców, sporo sklepów ma dokładnie takie same ubrania na dłuższy okres np. 3-14, są oczywiście takie które mają 2-7, ale nie ma obowiązku w nich kupować. Ja jestem teraz na wakacjach z 6 latkiem który jest od mojego 3 latka o głowę wyzszy, a w pasie znacznie szczuplejszy. Już dla swojego wybieram w sklepach spodniie węższe w pasie jak rodzice ubierają tego 6 latka to nie mam pojęcia.
    • sineado Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 07:52
      Moja córka jest duża. Nie widzę problemu. Ostatnio kupiłam trochę rzeczy w smyku i zupełnie nie widzę różnicy w rozmiarówkach,kolekcje 3-8 i 9-14 zupełnie niczym się nie różnią. Kupiłam kolorowe bluzy, spodnie dresowe, getry, zapas rajstop. Są tak samo kolorowe
      • 3-mamuska Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 11:52
        sineado napisała:

> Moja córka jest duża. Nie widzę problemu. Ostatnio kupiłam trochę rzeczy w smyk
        > u i zupełnie nie widzę różnicy w rozmiarówkach,kolekcje 3-8 i 9-14 zupełnie nic
        > zym się nie różnią. Kupiłam kolorowe bluzy, spodnie dresowe, getry, zapas rajst
        > op. Są tak samo kolorowe

Z chłopakami jest problem bo dla dziewczynek ciuchy są śliczne ,dla starszych chłopaków bure szare.

Pamietam jak córka była mała to miała multum rzeczy, identyczne sweterki dla chłopców były w brzydkich kolorach. Dla dziewczynek różowe fioletowe , te same dla chłopców grantowe. Jakby nie mogły być niebieskie zielone.
        • lucyjkama Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 12:44
          Ja mam inne odczucia. Dla chłopaków jest wybór ogromny. Niebieski, zielony w wielu odcieniach, pomarańczowy, granatowy, czerwony, zółty, szarości, brązy, beże. Dla dziewczyn tylko różowy i fioletowy, brrrr
    • anagat1 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 08:10
      Jest pelno kolorowych ciuchow dla kazdego wieku.. Wymyslasz. A co do ponurosci..moj 6 latek ma w szkole mindurki..szaro bordowe. I tak chodzi w okresoe szkolnym przez wiekszosc czasu. Wygladaok.
    • kropkacom Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 08:24
      NEXT ma ubrania dla starszych chłopców (dziewczynek też) od 3 lat do 16 lat. Siłą rzeczy więc ich kolekcje nie są aż tak poważne. Niestety zostaje ci sklep on line i jednak jest to droższa sieciówka.
    • evee1 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 09:14
      Swego czasu, jak syn mial okolo 12 lat tez mialam problem, bo z rozmiarowki dzieciecej juz wyrosl, a do meskiej jeszcze nie dorosl. Na dodatek tych najmniejszych meskich rozmirow nigdy nie bylo w sklepach. Najgorszy problem byl z butami i tylko i wylacznie adidasy dalo sie kupic na jego noge. Teraz ma sluszne 45 i nie ma problemu.
    • kura17 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 09:34
      moj syn ma teraz 13 lat, ok 180 cm wzrostu i stope numer 46 ... przed swietami musielismy zaczac kupowac ubrania w sekcji meskiej, nie dzieciecej wink od zawsze byl duzy, ale tez postawny, wiec na szczescie meskie ubrania mu pasuja (lubi h&m) i buty glownie pol-sportowe nosi z deichmanna.
      trudno mi bylo go przekonac do zmiany dzialu, ale jak zobaczyl, ze w nic dzieciecego juz sie nie miesci, to skapitulowal ...

tak wiec z ubraniami jest ok (bo nie jest chudy, tak mysle), jednak odbior spoleczny to inna sprawa - juz dziewczyny o tym pisaly - takie dzieci bierze sie za starsze i przyklada do nich inne (ostrzejsze) standardy.
    • thea19 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 09:48
      ja tam nie mam problemu. w smyku, gdzie kupuje 90% ubran (strasznie polecieli z jakoscia ale jest bardzo tanio) sa rozmiary do 176. sa i wzory dzieciece, sa i mono albo paski. spodnie bez nadrukow - chinosy czy dzinsy od 92 do 176cm ten sam model. wszystkie regulowane w pasie. dla mnie spodnie z zary czy reserved sa dla szerszych dzieci - moj (z 75centyla wagowego) nie kupi tam nic bo za szerokie w pasie.
      ostatnio widzialam ogloszenie matki o poszukiwaniu stroju galowego dla chlopca 150cm i 90cm w pasie. to jest problem a nie wzrost.
      • lucyjkama Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 12:50
        >w smyku, gdzie kupuje 90% ubran (strasznie polecieli z jakoscia ale jest bardzo tanio)

Bardzo tanio? Tanio to jest w lidlu gdzie za 3 t-shirty płaciłam niecałe 16 zł. Jakość super. W smyku jedna koszulka kosztuje minimum 20 zł a i tak robi się z niej szmata po kilku praniach.
        • thea19 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 14:00
          bylam w smyku w pierwszy weekend sierpnia. do przecenionych ubran bylo dodatkowe 25% znizki. za softshelowa kurtke (chyba nawet z podpinka) zaplacilam szalone 41zl, spodnie po ok 20zl, koszulki po 10zl. mialam jeszcze kupon na 20zl. nowe ubrania kupilam z karta pracownicza - za bluzke na dlugi rekaw wyszlo 10zl/szt (normalnie kosztuje 15zl). rozmiar 140. w lidlu kurtka kosztuje znacznie wiecej, softshele maja syfiaste i do tego pol szkoly ma takie same. w lidlu nie znajde dla mlodego ubran, wszystko przebrane, koszulki jednak gorszej jakosci niz w smyku. dla maluszkow maja wiecej towaru ale wcale nie taniej niz w smyku. pajac w lidlu 30zl w smyku max 20zl, lub 3pak za 45zl. ja w smyku kupuje tylko na megaweekendach, wyprzedazach i z karta (jesli cos nie jest przecenione).
          • lucyjkama Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 15:56
            Nie mam karty i nie poluję na megaweekendy, pewnie są okazje skoro tak piszesz. Softsheli nie kupuję. Mąż ma, kupił w lidlu i jest zadowolony. Jednak co do jakości się nie zgodzę. Jakość body i koszulek w smyku jest żenująca. Po dwóch praniach wszystko jest zdefasonowane. Z lidlowymi nic się nie dzieje. W smyku kupuję teraz tylko kurtki- są w większości naprawdę fajne.
            • thea19 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 17:01
              megaweekendy w zeszlym roku byly co 2 tygodnie praktycznie, nie trzeba polowac. teraz tez oba weekendy byly wyprzedaze wyprzedazy. jedze glownie do megastore - tam jest bardzo duzo ludzi kupujacych wszystko, nie tylko ubrania. z karty korzystam tylko przy regularnych zakupach bo na ubrania sie nie oplaca bez wyprzedazy. ww lidlu niestety nie umiem kupowac - nigdy nie ma interesujacych mnie rozmiarow. jak mlody chodzil do przedszkola to jeszcze cos sie dalo kupic. teraz juz nie. kupilam mlodszemu pajace w lidlu i w smyku. w lidlu byly drozsze a wcale nie lepsze jakosciowo i niby z eko bawelny, w ladny kartonik zapakowane. no i jaki wybor masz w lidlu? zaden. okresowo rzuca 2 wzory koszulek i tyle. ja lubie isc do sklepu i kupic zapas szmat na pare miesiecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka