Dodaj do ulubionych

Coś wam powiem

21.08.18, 05:58
Poznałam niedawno jedną dziewczynę. Młoda, bo ma 27 lat, do niedawna niepracująca. W UK jest od roku, z mężem i 9-letnim synem. Ma średnie wykształcenie. Ale to nie ma znaczenia IMHO. W Polsce mieszkają gdzieś na ścianie wschodniej.

No i ona mi coś takiego powiedziała, że teraz w Polsce jest znacznie lepiej, a przede wszystkim w tym rejonie, w którym mieszka. Odkąd jest program 500+, to w wielu rodzinach się polepszyło, znacznie więcej dzieci wyjeżdża na różne obozy i kolonie, są lepiej ubrane, w wielu domach są nowe telewizory, meble, komputery.
Do tego sytuacja na rynku pracy zmieniła się na lepsze, bo teraz jest dużo ogłoszeń o pracę, w sensie, że są poszukiwani pracownicy i są oficjalne umowy, a pół na pół na czarno i, co najważniejsze, można zarobić dobre pieniądze, np. 2700 PLN na rękę. Nie pytałam, co to za stanowisko i jaka firma, więc nie wiem.

Ona w tej chwili jest w UK, ale za rok wracają do Polski, bo wybudowali dom i chcą go szybciej wykończyć. Obecnie jej mąż pracuje jako kierowca tira w angielskiej firmie i bardzo dobrze zarabia, więc część jego zarobków przeznaczają na wykończenie domu.

Na koniec napiszę, że dziewczyna powiedziała nam, że odkąd PiS rządzi, to ludziom znacznie lepiej się powodzi i ona wraz ze swoją rodziną na pewno w przyszłych wyborach zagłosują na PiS.

W sumie to nic na to nie odpowiedziałam, bo zupełnie nie interesuje jej konstytucja, nowe ustawy, krzyki opozycji - ona jest ponad to, dla najważniejsze jest to, że byt się im poprawił.
Obserwuj wątek
    • zosia_1 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 06:03
      Oczywiście, że im się poprawił, sęk w tym, że wszystko należy rozpatrywać szerzej i wymaga miejscu już wiem, że ten byt poprawił się na chwilę. Chociaż z drugiej strony ludzie są niestety, głupi.
    • noemi29 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 06:15
      A ja czuję, że mi się pogorszyła stopa życiowa. Mam 1 dziecko. Pracujemy i tylko jesteśmy "dojeni". uncertain
      • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:52
        Czuję dokładnie tak samo sad.
        Tak naprawdę te pincetplusy poprawiły życie ludzi wielodzietnych i zarazem o niskich wynagrodzeniah, a przy okazji zachęciły ich do dalszego rozmnażania się. Nie wiem, czy to taki super pomysł. W dalszej perspektywie 509 zł na dziecko za wiele nie zmienia.
        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:27
          Napisałam niżej właśnie

"Ci co mieli gorzej, mogą mieć lepiej. Ci co mieśli średnio mogą mieć gorzej. I ci co mieli lepiej mają gorzej. Ci co mieli super dalej mają super.."
          • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:56
            Oj tak, tak.
      • pitupitt Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:10
        Wyjęłaś mi to z ust... Tak wiem, mój błąd polega na tym, że nie połasiłam się na te 5 stówek i nie strzeliłam sobie bejbika do pary. Głupia ja big_grin
        • ginger.ale Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:49
          pitupitt napisał(a):

> Wyjęłaś mi to z ust... Tak wiem, mój błąd polega na tym, że nie połasiłam się n
          > a te 5 stówek i nie strzeliłam sobie bejbika do pary. Głupia ja big_grin
          >
          Serio uważasz, że sytuacja Twojej rodziny (w różnych aspektach: finansowo-czasowo-organizacyjnych) polepszyłaby się, gdybyś miała 1 dziecko więcej do utrzymania i dodatkowe 500 zł? To naprawdę nie wiem co Cię powstrzymuje...
      • rozwiane_marzenie Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:36
        Czuję dokładnie to samo. Też mam 1 dziecko, oboje pracujemy na więcej niż etat. I tylko gdzie się nie obejrzę - same kłody pod nogami...
        • zetkaad Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:12
          Pracujecie oboje na więcej niż etat, macie 1 dziecko, narzekacie i uważacie, że żyłoby się wam łatwiej z większą liczbą dzieci. big_grin serio....... ?!
          • ginger.ale Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:50
            Uff, nie tylko mnie to dziwi.
          • rozwiane_marzenie Re: Coś wam powiem 23.08.18, 18:28
            A gdzie ja napisałam, że chcę jeszcze jedno dziecko i 500+? Umiesz czytać? Pisałam, że nie biorę 500+, a jestem wykorzystywana, np. poprzez zabranie rocznego zwrotu podatku na dziecko (bo za dużo zarabiamy z tych wszystkich prac). Ty serio uważasz, że tak wspaniale jest pracować na więcej niż etat? I nie mieć żadnych darmowych świadczeń?
      • ololla Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:25
        noemi29 napisała:

> A ja czuję, że mi się pogorszyła stopa życiowa. Mam 1 dziecko. Pracujemy i tylk
        > o jesteśmy "dojeni". uncertain
        A to dokladnie jak my. Nasze dziecko nie jest przedwyborczym "kazdym dzieckiem" w Polsce 😫
      • ololla Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:26
        noemi29 napisała:

> A ja czuję, że mi się pogorszyła stopa życiowa. Mam 1 dziecko. Pracujemy i tylk
      • karotka_plus Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:50
        noemi29 napisała:

Nie tylko wy... Mąż i ja pracujemy. Mamy jedno dziecko. Też jesteśmy dojeni i wkurza nas to.
        • zetkaad Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:56
          Zrób sobie 5 i rozbijesz bank wink
          • moadek Re: Coś wam powiem 22.08.18, 06:55
            i będziesz dość innych a życie z piątka dzieci bedzie luksusowe
            • moadek Re: Coś wam powiem 22.08.18, 06:57
              doić
    • strasznymruk Re: Coś wam powiem 21.08.18, 06:17
      rosapulchra-0 napisała:
      Młoda, bo ma 27 lat, do niedawna niepracują
      > ca. W UK jest od roku, z mężem i 9-letnim synem. Ma średnie wykształcenie.

> Na koniec napiszę, że dziewczyna powiedziała nam, że odkąd PiS rządzi, to ludzi
      > om znacznie lepiej się powodzi i ona wraz ze swoją rodziną na pewno w przyszłyc
      > h wyborach zagłosują na PiS.

Czyli dziewczyna bez zawodu. Dziecko urodziła w wieku 18 lat.
      Ale nie o to chodzi. Pis rządzi trzeci rok. Jeśli im się znacznie lepiej powodziło, to po co wyjechali rok temu z Polski?
      • anagat1 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:38
        Hehe.. No poprawil sie, bo wyjechali.. A wyjechali, bo PIS big_grin .. Wiec sa wdzieczni. Krotkowzrocznosc...
    • ania-z-lasu Re: Coś wam powiem 21.08.18, 06:19
      Im się poprawil, mnie się nie poprawił. Ot co. Z tym, że ja z rejonów, gdzie ludzie mają pracę i brudne powietrze, a ona z tych gdzie powietrze czyste, ale za to pracy nie ma. Moje podatki idą na jej pięcet plus.
      • tsaria Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:48
        Niekoniecznie, mają jedno dziecko.
    • triss_merigold6 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 06:32
      Czyli ten kwiat emigracji to panienka bez zawodu i pracy, która urodziła jeszcze przed matura? Daj Boże, żeby jak najdłużej w UK siedziała i szorowala podłogi zamiast żyć z zasiłków w Polsce.
      • ania-z-lasu Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:18
        Pewnie urodziła kiedy inni maturę zdawali.
        • filga Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:24
          Super sympatyczny post. Cała ematka. Dokonać, dawali - ja jestem lepsza. A 500+dostają wszyscy, bez względu na zarobki i miejsce zamieszkania.
          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:28
            Nie wszyscy dostają 500+. I jak najbardziej jest ono zależne od czynników które wskazałaś
            • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:36
              Na drugie dziecko to chyba wszyscy? (nie wiem, ja nie jestem objęta tym programem wink).
              • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:38
                A co to znaczy drugie dziecko ? suspicious

Bo jeżeli starsze dziecko ma 18 lat, a drugie 12- to mimo, że jest drugim , 500+ rodzina nie dostanie , bo wg założeń programu dziecko to staje się dzieckiem pierwszym

Jeżeli jednak pierwsze dziecko ma 12 lat a drugie 8 lat - to wtedy już to drugie dziecko jest naprawdę drugie wg założeń programu i 500+ rodzina ddostanie. 12 latek się nie liczy tongue_out
                • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:41
                  Wiesz, nie znam się na tym, trzeba by o tym poczytać, może ma znaczenie, czy 18-letnie dziecko nadal się uczy.
                  • chloe30 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:45
                    jezu, nie mam ani pół dziecka, a wiem jak to działa - nie, nawet jeżeli 18latek się uczy to pińceta na młodszego się nie dostaje.
                    Tak właśnie wygląda w praktyce obietnica piśdzielców "Pińcet na KAŻDE dziecko"
                    • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:46
                      Ja nie mieszkam w Polsce, więc nie zawsze się orientuję w polskich realiach.
                      • szmytka1 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:07
                        nie wiem, nie mieszkam, nie korzystam, ale się wypowiem, dodając 'chyba' jako furtkę tongue_out
                  • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:48
                    Więc osoby, które mówią takie rzeczy , powinny się zapoznać ze stanem faktycznym
                    Odpowiem od razu : nie, nie ma znaczenia czy 18 letnie dziecko się uczy, czy jest niepełnosprawne, czy z rodziny wielodzietnej. Przestaje być liczone jako dziecko. Wtedy drugie dziecko jest pierwszym i jeśli rodzina jest zbyt bogata ( buahah - mają na osobę w rodzinie-w tym na 18 latka- więcej niż 800 zł )
                    • 1unia4 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:25
                      A czy 18-latek nie staje sie wtedy "dorosłym"?
                      Tak -oczywiście wiem ,że dzieckiem czyims jest sie do śmierci
                      • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:28
                        Pełnoletni nie oznacza dorosły

KRiO okresla obowiązek alimentacyjny to czasu nauki
                        Rentę po rodzicu ( rodzinną )takie pełnoletnie dziecko może otrzymywać dopóki się uczy
                        Ulgi np. na przejazdy/wejściówki- takie dziecko ma dopóki się uczy ( w tym studia )

Jeśli chodzi o niepełnosprawnych to są orzekani jako dorośli - już po skończeniu 16 rż
                        • 1unia4 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:57
                          Pewnie ,że pełnoletni nie znaczy dorosły.Po prostu jakąś granice trzeba okreslić.I tu akurat jest OK
                          A czy to sprawiedliwe,że obowiązek alimentacyjny kończy sie ,gdy dziecko konczy naukę(nie kazdy może znależć pracę=wielokrotnie nie chce jej znależć)
                          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:02
                            Nie jest ok, bo jak przytoczyłam wyżej w polskich przepisach prawnych wiek 18 lat nie oznacza uznania za dorosłego.

Nt pojęcia sprawiedliwości nie chcę dyskutowac- bo to całkiem inny temat
                          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:02
                            1unia4 napisał(a):

> A czy to sprawiedliwe,że obowiązek alimentacyjny kończy sie ,gdy dziecko konczy
                            > naukę(nie kazdy może znależć pracę=wielokrotnie nie chce jej znależć)

obowiązek alimentacyjny aż do śmierci! I to dziecka, nie rodzica!
                          • moadek Re: Coś wam powiem 22.08.18, 07:02
                            a jak nie znajdzie do 50tki to jego Rodzic ma nadal płacić alimenty. ?
                  • dziennik-niecodziennik Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:07
                    nie, nie zalezy. starsze dziecko konczy 18 - koniec 500+. jak masz duża różnicę wieku miedzy dziećmi to miło.
                    o jedynakach nie wspomnę.
                    • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:14
                      Czyli, jak zrozumiałam, wykształcenia program 500+ raczej nie gratyfikuje... sad
                      • dziennik-niecodziennik Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:29
                        a skąd ten pomysł? program pincetplus gratyfikuje wyłącznie ilosc dzieci. nic nie musisz z nimi robic, masz je po prostu miec - w sensie żeby Ci ich nie odebrali. a wydac mozesz na co chcesz.
                  • morekac Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:39
                    Nie ma znaczenia.
                  • moadek Re: Coś wam powiem 22.08.18, 06:59
                    nie ma. możesz mieć piecioraczki w wieku 18 lat i noworodka i nic nie dostaniesz
              • cosmetic.wipes Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:09
                lilicziczi napisała:

> Na drugie dziecko to chyba wszyscy?

Nie wszyscy. Wystarczy, że pierwsze jest pełnoletnie.
          • karme-lowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:34
            filga napisał(a):

> Super sympatyczny post. Cała ematka. Dokonać, dawali - ja jestem lepsza.
            > A 500+dostają wszyscy, bez względu na zarobki i miejsce zamieszkania.
            Chyba coś Ci się pomieszało. Nie wszyscy dostają 500+.
          • pitupitt Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:12
            Dziecinko, jakoś nie zauważyłam bonusa w postaci 500 zł wpadającego co miesiąc na konto, także tego...
        • iberka Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:27
          Nie każda ciężarną nastolatka idzie na dno.
      • wheels.of.fire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:41
        W punkt.
    • cauliflowerpl Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:13
      Jest takie coś, jak piramida potrzeb...
      www.naukowiec.org/wiedza/psychologia/piramida-potrzeb-maslowa_2796.html

Reasumując: jak się nie ma co do gara włożyć, to konstytucja zwisa kalafiorem.
      • triss_merigold6 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:28
        Byt określa świadomość <informacja dla osób z nową maturą lub/i deficytami kapitału kulturowego: to cytat, autorem jest Karol Marks, facet nie żyje od 130 lat>.
        • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:38
          Nie zgadzam się - vide losy osób, które wygrały duże pieniądze. Nowobogaccy też są różni od posiadaczy starych pieniędzy.

I co ma opisywać powołany przez Ciebie pogląd - czy świadomość tych ludzi zmieniła się po zwiększeniu się ich dochodu o 500 albo 1000 PLN. Właśnie nie!

Prawdą natomiast jest, że im komuś bardziej brakuje pieniędzy i ma mniejsze widoki na ich zarobienie, tym łatwiej go kupić.
        • cauliflowerpl Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:06
          500 PLN wiecej na 3 osoby to jeszcze nie byt. To jedne wieksze zakupy.
        • katja.katja Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:43
          Jak się stęskniłam za Twoim poczuciem humoru Kochana.
    • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:16
      Nie w jej rejonie, a w jej środowisku.
      To właśnie o takich jak ona jest mowa, kiedy mowa o suwerenie, który inkasuje 500 i nie zadaje pytań.
      • triss_merigold6 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:31
        Takich osób jest większość, wystarczy spojrzeć na mediane zarobków ( a nie na średnią wynagrodzeń w dużych przedsiębiorstwach). To, rozumiesz, elektorat. Innego elektoratu nie będzie.
        • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:51
          Biorąc pod uwagę rozmiary szarej strefy to mediana zarobków jest równie przekłamanym wskaźnikiem co średnie wynagrodzenie.
        • kota_marcowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:24
          Oczywiście. Wystarczyłoby, żeby wąskie specjalistki otworzyły oczy i rozejrzały się wokół. Takich ludzi jest najwięcej i to oni zawsze chodzą głosować. Sympatyczna Halinka sprzątaczka, pan Mietek ochroniarz, miłe panie kasjerki z marketu.
          Wszyscy widzą tylko 500+, a przecież to również wcześniejsze emerytury, to podniesienie minimalnej stawki na śmieciówkach, to są ludzie, którzy na umowie zleceniu mieli po 3,50 za godzinę, a teraz mają 14zł, dla nich to ogromne pieniądze w skali miesiąca.
          Do tego PIS umie to, czego nie umie opozycja, wyczuć nastroje i emocje ludzi. Naprawdę, wyzywanie od plebsu, ciemnogrodu, idiotów, nie przysparza opozycji głosów i sympatii.
          • kota_marcowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:26
            I jeszcze ja piszę z perspektywy dużego miasta, w którym jest praca od ręki dla każdego, kto tylko chce pracować, więc jestem sobie w stanie wyobrazić, jak to wygląda w zapyziałej pipdówce.
          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:40
            kota_marcowa napisała:

> Sympatyczna Halinka sprzątaczka, pan Mietek ochroniarz, miłe panie kasjerki z marketu

To my ziemi naszej sól
            Z brudnych dzielnic i zapadłych dziur
          • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:44
            Wierzysz, że pan Mietek ochroniarz ma teraz 14 za godzinę??? Nie, pan Mietek ma wpisane 14 zł w umowie. Przy czym oczywiście umowę na minimalną kwotę do ZUS ma ze spółką Ochrona Spółka Z.O.O. a druga, już bez ZUS ma z firmą Ochrona s.c. Pan Mietek nie może się zgłosić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, bo usłyszy, że w takim razie mu dziękują, chorowitych nierobów nie będą trzymać.
            Ale wróćmy do tych 14 zł. Pan Mietek oczywiście ma taką naliczaną stawkę godzinową, prawo jest prawem. Ale musi też ponieść opłatę za korzystanie ze stroju służbowego i jego pranie. Nie, nie może uprać w domu, musi bulić. Płaci też za korzystanie z czajnika. A raz w miesiącu musi wziąć udział w szkoleniu podnoszącym kwalifikacje, koszt jakieś 200 zł. Do tego katalog kar: ile odliczają za plamkę na stroju itp. Więc jak pan Mietek uciuła średnio 7 za godzinę to może być zadowolony.
            • kota_marcowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:02
              Oczywiście nie wiem jak jest gdzie indziej, mogę pisać tylko z perspektywy swojego grajdołka, ale owszem ma. W moim mieście właściwie monopolistą jest pewna firma sprzątająca. Sprzątają wszędzie, urzędy, baseny, szpitale (tam dochodzą także sanitariusze i salowe) szkoły i prywatne firmy. U nas oczywiście sprzątaczki też są od nich. Rozmawiałam z nimi i faktycznie, wcześniej miały 5zł za godzinę, teraz mają uczciwie wypłacaną nową stawkę, dodatkową korzyścią dla niektórych jest obecnie możliwość dostania umowy o pracę na najniższą krajową, co wcześniej nie było możliwe (po prostu UZ już przestała się firmie opłacać), większość tych pań skorzystała biegusiem z możliwości przejścia na emeryturę po obniżeniu wieku (zarabiały tak marnie, że i tak im się nie opłacało czekać) i teraz mają emeryturę i chałturzą sobie na zleceniu. Dla nich to jest raj.
              Podobnie ochroniarze, tu na rynku prym wiodą dwie duże firmy, z tego co wiem od sąsiada ochroniarza, płacą uczciwie.
              Zresztą za bardzo nie mogą kantować, bo brakuje im ludzi, połowa sprzątaczek, to Ukrainki.
              Myślę, że oszuści też się trafiają, ale nie sądzę żeby to była większość.
              • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:15
                Tam gdzie brakuje ludzi płacą uczciwie, ale nie dlatego, że się przejęli przepisami, ale tylko dlatego, że zmusił ich do tego rynek. Inna sprawa, że ludzie nie zdają sobie z tego sprawy i myślą, że to cud, który spowodował PiS.
                • wheels.of.fire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:33
                  Gdyby nie PiS, to na ścianie wschodniej dalej oszuści płacili pracownikom poniżej najniższej krajowej.
                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:38
                    Jakieś dowody na poparcie tej tezy?
                    • kota_marcowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:08
                      No ja ci pisałam, co prawda nie ściana wschodnia, ale sprzątaczki miały na rękę 5zł, ochroniarz cieciujący przy wejściu 3,50, przecież to urąga ludzkiej godności i to w państwowych firmach, pamiętam ranking najniższych stawek i przodowały w nich sądy!
                      Po zmianie przepisów mają te 13zł na rękę, do tego obniżyli wiek emerytalny, który PO podniosło. Wąskie specjalistki będą pracowały dłużej, bo im się opłaci, ci ludzie tak czy siak dostaną minimum gwarantowane przez państwo, więcej by nie uciułali, więc przechodzą od razu, a jeszcze dorobić mogą.
                      Oni mają gdzieś sądy i wcale im się nie dziwię, bo dla nich to ogromna poprawa, a takich ludzi jest mnóstwo. Ja powołuję się na sprzątaczki i ochroniarzy, bo akurat z nimi rozmawiałam, ale to się tyczy wszystkich nisko płatnych zawodów.
                      • katja.katja Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:39
                        Takie osoby jak ochroniarz najczęściej mają inne świadczenia (renty, emerytury), stąd dla nich owe 3,5 zł na godzinę to trochę co innego, to po prostu dodatkowy dochód. Też mam doczynienia z ochroniarzami i wszyscy co znam mają renty lub emerytury. Praca w cieple, lekka, w każdej chwili mogą sobie zrobić herbatę lub kawę w kanciapie, gazetka, pogawędki z mieszkańcami, czasem odbiorą paczkę od kuriera.
                        • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:33
                          katja.katja napisała:

> Takie osoby jak ochroniarz najczęściej mają inne świadczenia (renty, emerytury)
                          > , stąd dla nich owe 3,5 zł na godzinę to trochę co innego, to po prostu dodatko
                          > wy dochód. Też mam doczynienia z ochroniarzami i wszyscy co znam mają renty lub
                          > emerytury. Praca w cieple, lekka, w każdej chwili mogą sobie zrobić herbatę lu
                          > b kawę w kanciapie, gazetka, pogawędki z mieszkańcami, czasem odbiorą paczkę od
                          > kuriera.

Nie no, bez przesady. Faktycznie lekka praca dla rencisty- noce, obchody, dyżury 24-godzinne. Proponuję 3,5zł dla pan w biurze, bo tez praca siedząca i tylko papierki dię przekłada. I zreszta, co ma do rzeczy fakt, że ktoś dorabia. Jak weźmiesz dodatkowy etat, to też powinnaś się godzić na 3,5/godz. Przecież tylko dorabiasz i jest to dodatkowy dochód.

I właśnie takie myślenie wykończyło PO. I jakem przeciwniczką pisu, to jednak pewne zmiany, jak podwyżka minimalnej, były po prostu konieczne. I opozycja powinna wyciągnąć z tego wnioski. Bo praca za 3,5 czy 8zł na godzinę to po prostu uwłacza godności ludzkiej. I oczywiście wiadomo, że firmy obecnie oszukują. Ale pewnie nie wszystkie i przynajmniej nie drwią z ludzi w majestacie prawa.
                          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:26
                            antonina.n napisała:

> Bo praca za 3,5 czy 8zł na godzinę to po prostu u
                            > włacza godności ludzkiej.

To niech nie pracują jak im to uwłacza!
            • arwena_11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:27
              A ty to wiesz, b jesteś panem Mietkiem? Ja wiem ile zarabiają ochroniarze u nas.
              • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:44
                Wiem z powodów zawodowych
            • wheels.of.fire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:39
              To czemu nikt tego nie bada i nie każe esbeckich firm ochroniarskich? Taki Farmazon to pewnie zbyt szczodry nie jest.
          • kropka_kom Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:45
            No wlasnie dziwna kampania polegająca na obrażaniu większosci społeczenstwa...pogratulować bystrosci...
            • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:49
              kropka_kom napisała:

> No wlasnie dziwna kampania polegająca na obrażaniu większosci społeczenstwa...p
              > ogratulować bystrosci...

Kiedy odpowiednie dajemy rzeczy słowo to jest obrażanie?
            • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:54
              Dałabym się może nabrać na to, że trzeba wyborców PiSS głaskać po główkach, gdyby nie język, który stosują politycy tej partii, mówiąc o opozycji czy jej wyborcach. Znamy aż za dobrze te wszystkie kanalie, zdradzieckie mordy, "stul pysk", "zdrajców ojczyzny", "olać to ja mogę twoją matkę", kwik świń oderwanych od koryta et cetera et cetera. Szef sztabu wyborczego PiS nazwał dziennikarza szczylem. Jak mi ktoś pisze, że nie można wyborców dobrej zmiany nazywać plebsem, bo się biedactwa obrażą, to mnie śmiech ogarnia. Sorry. Sami do tego doprowadzili.
              • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:02
                Pytanie czy chcemy, żeby "oni' reagowli na "nas" tak samo jak "my" na "nich". Do pewnego etapu można sobie dyskutować kto zaczął, ale kiedy sytuacja staje się poważna trzeba myśleć jak problem rozwiązać.
              • kota_marcowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:03
                To sobie nazywaj, tylko potem nie płacz, że PIS znowu wygrał wybory.
              • wheels.of.fire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:34
                A olewanie bohaterów narodowych jest OK?
          • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:10
            Znasz kogoś komu pensja po wprowadzeniu płacy minimalnej skoczyła z 3,50 do 14? Nie słyszałaś o wypożyczaniu miotły i munduru?
            Panie kasjerki z hipermarketu są zachwycone wracajac do domu o 1.00 w niedzielę przez pola i lasy, bo nocny już nie jeździ i czy nie trafia je szlag, że sąsiadka z gromadką dzieci bez kiwnięcia palcem ma tyle co ona?
            To co ludzie odczuwają jako poprawę dobrobytu to wynik wcześniejszych działań plus szczyt (a po szczycie można się domyśleć co jest) światowej koniunktury.

Rzeczywiście jest też grupa ludzi, która zachłysnęła się nagłym, odczuwalnym przypływem gotówki, ale dla nich są złe wiadomości. Wszystko zaczyna się sypać, już zabrakło kasy i magiczne sztuczki z przesuwaniem z konta na konto przestały działać.
            Policjanci już strajkują, rolnicy powiedzieli ministrowi, gdzie ma sobie wsadzić obietnice i plany, a przecież jesień się jeszcze nie zaczęła...wink
            Do tej pory protestowali ci, którzy mają wyobraźnię, teraz o swoje upominać zaczynają się ci do których przemawia portfel (co z tego, że rodzina policjanta ma 500+, skoro z dodatków ma 700-), ci którym miało być lepiej, a nie jest (większość budżetówki)

• dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:16
              mamma_2012 napisała:

> ci którym miało być lepiej, a nie jest (większość budżetówki)

a kto powiedział, że budżetówka ma mieć lepiej? takiej obietnicy to ja nie słyszałem!

• mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:25
                Nie słyszałeś jak obiecywano w kampanii pracownikom budżetówki podwyżki, dozbrojenie i szczęśliwe życie w raju zarządzanym przez jedyną słuszną partię?
                No to w końcu zaczynają domagać się realizacji tych obietnic i zbierają się do wyrażenia swojego niezadowoleniawink
                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:27
                  mamma_2012 napisała:

> Nie słyszałeś jak obiecywano w kampanii pracownikom budżetówki podwyżki, dozbro
                  > jenie i szczęśliwe życie w raju zarządzanym przez jedyną słuszną partię?

Naprawdę nie! Jakiś plakat? Jakiś spot? Jakieś chociaż hasło?
          • katja.katja Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:45
            10/10

Widzę, że druga ciąża też Ci umysłowo służy.
            Nie masz kleiku wink
        • wieczorny-motyl Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:55
          triss_merigold6 napisała:

> Takich osób jest większość, wystarczy spojrzeć na mediane zarobków ( a nie na ś
          > rednią wynagrodzeń w dużych przedsiębiorstwach). To, rozumiesz, elektorat. Inne
          > go elektoratu nie będzie.
          zeby jeszcze ten suweren byl aktywny zawodowo, bo jest mniej aktywny niż reszta
    • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:23
      Super.
      Przekaż jej, że odkąd jest 500+ i inne pisie pomysły, płacę odczuwalnie wyższe podatki i nie tylko ja. Dzięki.
      • escott Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:58
        Odczuwalnie wyższe podati? ALe które dokładnie?
        • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:12
          Np. PIT? Jak ktoś więcej zarabia to odebrano mu całkiem kwotę wolną do podatku, a w planach jest jeszcze zniesienie limitu składek ZUS i "danina" solidarnościowa.
        • thea19 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:27
          u mojego meza wprowadzono calkiem nowy podatek. bolesny.
          • asia-loi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:47
            thea19 napisała:

> u mojego meza wprowadzono calkiem nowy podatek. bolesny.

To znaczy jaki?
            • thea19 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:28
              dochodowy od pieniedzy, ktore nie sa dochodem.
    • muchy_w_nosie Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:37
      Nic odkrywczego, ba powiem, że mojej koleżance która ma trójkę dzieci, jest wykształcona, ma pracę na poziomie 3 tysi miesięcznie, ma męża z dg też się poprawiło. Mąż sobie od zawsze dobrze radzi - bo są tacy przedsiębiorczy ludzie którzy umią wszędzie znaleść niszę, ona lepiej zarabia bo są wyższe zarobki, dodatkowo co miesiąc ma tysiaka na dzieci i opłaca im z tego dodatkowe zajęcia, ustawia się w kolejce po programy mieszkaniowe i wie, że dostanie z uwagi na ilość dzieci i że jej się chce wypełniać papiery i szukać rozwiązań. Mieszka na zachodzie polski zaraz przy dużym mieście z pelną ofertą kulturalną i oświatową i też jest wyborcą jedynej słusznej partii. Nie chwali się tym bo tu za dużo przeciwników pis.
      • strasznymruk Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:41
        muchy_w_nosie napisał(a):
        umią

Idź na całość i pisz umiom big_grin
        • ania-z-lasu Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:01
          big_grin
        • muchy_w_nosie Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:32
          Umieją ... teraz dopiero przeczytałam ... i odrazu wiedziałam co będzie ;P
          • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:00
            Od razu
        • zla.m Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:13
          strasznymruk napisał:

> muchy_w_nosie napisał(a):
          > umią
          >
          > Idź na całość i pisz umiom big_grin

big_grin
      • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:29
        To jednak słabo jest wykształcona, jeżeli jest wyborcą jedynej słusznej partii
        • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:02
          To zależy, co rozumiemy przez wykształceniewink. Niestety, znam sporo osób, które pracują w szanowanych instytucjach kulturalnych dużego miasta. Od dyrekcji po inspicjenta. Osoby, zdawałoby suę wykształcone, najczęściej 500+ ich nie obejmuje, a i tak będą głosować na PiS. Nie wiem czemu, szkoda mi nerwów na dyskusję. Krew mnie zalewa, jak już w pierwszym zdaniu usłyszę przekazy dnia, typu konstytucja nie jest łamana. Wiec są to osoby, które twierdzą, że konstytucja, TK, SN bardzo ich interesują, tyle że dopiero teraz działają jak należy. I dyskutuj sobie... Niestety marnie widzę przyszłe wybory, bo zaciemnienie umysłów dotyczy nie tylko beneficjentów 500+ z małych gmin o dużym bezrobociu, a także artystów pełna gębą. Chociaż sama nie wiem, może to szkoły artystyczne wypuszczają takich niedouków bez cienia refleksji.
          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:05
            W moim rozumieniu wykształcenie to stan umysłu, nie posiadania ( dyplomu).

"iec są to osoby, które twierdzą, że konstytucja, TK, SN bardzo ich interesują, tyle że dopiero teraz działają jak należy" - właśnie to mam na myśli
            • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:25
              wapaha napisała:

> W moim rozumieniu wykształcenie to stan umysłu, nie posiadania ( dyplomu).

Masz rację. Choc to bardzo przykre. I jeśli się opozycja nie ogarnie, to będzie przegwizdane. Bo póki co, to PiS rozdaje, zadowoleni są 500plusowcy i frustraci różnej maści, a opozycja pajacuje i skacze sobie do gardła między sobą i do tego produkuje te żenujące treści o zabieranych milionach. Nie wiem po co, bo to populistyczny chwyt dla idiotów chyba tylko. A tymczasem idioci są już zagarnięci przez pis i nie odejdą (bo przecież sędzia ukradł kiełbasę, a kiełbasa bardziej przemawia do polskiego serca niż zagarnięte miliony). I póki tak będzie, to opozycja może pomarzyc o zwycięstwie.

A jak dla mnie to: Tusk na premiera, Biedron na prezydenta lub na odwrót i może jeszcze uratujemy twarz.

• kota_marcowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:48
                Plus buta, poczucie własnej wyższości i wyzwiska w kierunku największego, nie oszukujmy się, elektoratu. Nikt nie zagłosuje na ludzi, którzy uważają go i wyzywają od idiotów.
              • alaveda Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:49
                A Tusk, to jaką niby zwycięską partię ma reprezentować jako premier?

I jaki jest program Biedronia, bo poza tematem seksu i aborcji, to jest zupelnie nieokreślony.
                • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:51
                  Biedroń ma seks w programie? ALE co konkretnie? Program bzykanko plus obiecuje?
                • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:05
                  Tusk jest stanowczym i konkretnym politykiem, obecnie posiadającym znakomite układy z zagranicą. Nie uważam go za populistę i myślę, że na obecnym stanowisku zdobył więcej niż doskonałe kompetencje do rządzenia krajem.

Biedron jest niezwykle kulturalnym, obytym i stonowanym człowiekiem, dla którego istotne są prawa człowieka, ekologia i możliwie najlepsze wykorzystanie środków UE na innowacyjne rozwiązania. Nie słyszałam aby mówił o seksie. Temat edukacji seksualnej to nie rozważania o Kamasutrze czy własnych upodobaniach. A aborcja - ważny temat, politycy powinie wprost informować, jaki mają stosunek do tej kwestii i potem jeszcze powinni głosować zgodnie z zapowiedzią.
                  A do tego Biedron nie wdaje się w te żenujące pyskówki i gierki. Ja bym na niego głosowała.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:13
                    antonina.n napisała:

> A do tego Biedron nie wdaje się w te żenujące pyskówki i gierki. Ja bym na nieg
                    > o głosowała.

Tak jak pozostał 3%, no może 3.5% wyborców!
                    • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:17
                      wg info na dzisiaj- nie ma jeszcze partii a ma już 5%. Także ten tego.
                      Ja też bym głosowała.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:25
                        wapaha napisała:

> wg info na dzisiaj- nie ma jeszcze partii a ma już 5%. Także ten tego.
                        > Ja też bym głosowała.

Nie wiem czy pamiętasz taki twór Marka Borowskiego pod nazwą "Socjaldemokracja Polska" [SDPL]. W sondażach to on miewał i koło 18% jak dobrze pamiętam.....
                        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:30

Napisałeś o 3% wyborców Biedronia opierając się na czym ? tongue_out Szklaną kulę kolego masz ? suspicious
                          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:34
                            wapaha napisała:

>
                            > Napisałeś o 3% wyborców Biedronia opierając się na czym ? tongue_out Szklaną kulę koleg
                            > o masz ? suspicious

Tak, wyjąłem tę wartość z dudy. Ale bardzo się zdziwię, jeżeli jego twór ten próg przekroczy jakoś znacznie. Natomiast mam nadzieję (i wszystko na to wskazuje), że kolo się zastanowi dwa razy i tego błędu jednak nie popełni.
                            • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:36
                              No więc twoja duda jeszcze bardziej dudowata niż sondaże borowskiego, wiec o czym tu w ogóle gadać

I zaręczam
                              Zdziwisz się bardzo

Może jakiś forumowy zakład ? suspicious
                  • alaveda Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:35
                    Jaki program na Biedron poza seksem i aborcja?

Z jakiej partii premierem na być Tusk?

antonina.n napisała:

> Tusk jest stanowczym i konkretnym politykiem, obecnie posiadającym znakomite uk
                    > łady z zagranicą. Nie uważam go za populistę i myślę, że na obecnym stanowisku
                    > zdobył więcej niż doskonałe kompetencje do rządzenia krajem.
                    >
                    > Biedron jest niezwykle kulturalnym, obytym i stonowanym człowiekiem, dla któreg
                    > o istotne są prawa człowieka, ekologia i możliwie najlepsze wykorzystanie środk
                    > ów UE na innowacyjne rozwiązania. Nie słyszałam aby mówił o seksie. Temat eduka
                    > cji seksualnej to nie rozważania o Kamasutrze czy własnych upodobaniach. A abor

> cja - ważny temat, politycy powinie wprost informować, jaki mają stosunek do te
                    > j kwestii i potem jeszcze powinni głosować zgodnie z zapowiedzią.
                    > A do tego Biedron nie wdaje się w te żenujące pyskówki i gierki. Ja bym na nieg
                    > o głosowała.
                    • olena.s Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:43
                      Bądź tak miłe, pokaż mi proszę fragment "programu" Biedronia gdzie zajmuje sie on seksem, dobrze?
                      • alaveda Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:50
                        To nawet w temacie seksu nie na programu? To w ogóle ma jakiś program poza comingoutem?
                        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:54
                          Mieszkańcy Słupska murem stoją za nim pewnie przez ten comingout tongue_out
                          • marusia.00 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:08
                            wapaha napisała:

> Mieszkańcy Słupska murem stoją za nim pewnie przez ten comingout tongue_out
                            Nie wiem skąd masz te informacje. Tzn wiem, jest to często powtarzana przez dziennikarzy (z innych miast) bzdura. Lub z fanpejdżu Biedronia 😉
                            • wapaha Re: Coś wam powiem 23.08.18, 14:55
                              to znaczy wiesz, czy nie wiesz ?
                              wiem od ludzi, którzy mieszkają w słupsku
                        • olena.s Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:06
                          Jeszcze raz, troliku. "Bądź tak miłe, pokaż mi proszę fragment "programu" Biedronia gdzie zajmuje sie on seksem, dobrze?"
                          A jeżeli nie możesz pokazać to odszczekuj łgarrstwa. Ostatecznie to nowoczesne forum, więc nie musisz na czworakach i pod stołem.
                          • alaveda Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:15
                            Musisz się posiłkowac wyzwiskami, mamusiu na mężowskim utrzymaniu?

Za co Słupszczanie tak pokochali Biedronia? Wypowiadala się tu dziewczyna stamtąd i jakoś wcale tak różowo ie jest, no, ale pewnie to trollica, bo postępowe warsiawianki2eiedza n sklepie co w Słupsku piszczy bD
                            • alaveda Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:19
                              trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,22943591,biedron-chce-nowoczesnej-edukacji-seksualnej-w-slupsku.html
                              Jak dla mnie możesz miauczec, bejbe big_grin
                              • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:41
                                Edukacja seksualna to sformułowanie w którym jedni się skupią na słowie”edukacja”, a inni na slowie „seksualna”. Ja uważam, że powinna być w szkole i dlatego traktuję ją na równi z innymi przedmiotami.

Biedron zajmuje się (według mnie) tematem edukacji. Bo że z seksu są dzieci to dobrze wiedzieć w pewnym wieku. I niedobrze jest sądzić, że dzieci biorą się z małżeństwa, a od masturbacji idzie się do piekła ślepym i z uschniętą ręką.
                            • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:45
                              alaveda napisała:

> Musisz się posiłkowac wyzwiskami, mamusiu na mężowskim utrzymaniu?

Błagam, bez takich. Bycie mamusią na mężowskim utrzymaniu jest jedynie dowodem zaradosci mężusia, który daje radę utrzymać całą rodzinę.

Gorzej być tatusiem i mamusią na utrzymaniu dzieci, bo po 18 latach życia z 500+ trudno wrócić na rynek pracy.
                            • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:36
                              Taka konserwatystka, której edukacja seksualna przeszkadza a masz coś do tradycyjnego modelu rodziny? Postępowa paniusiu nie wiem skąd.
                          • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:37
                            Pewnie obiecał program "bzykanko plus" big_grin
                    • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:35
                      alaveda napisała:

> Jaki program na Biedron poza seksem i aborcja?
                      >
                      > Z jakiej partii premierem na być Tusk?
                      >
                      > antonina.n napisała:
                      >
                      > > Tusk jest stanowczym i konkretnym politykiem, obecnie posiadającym znakom
                      > ite uk
                      > > łady z zagranicą. Nie uważam go za populistę i myślę, że na obecnym stano
                      > wisku
                      > > zdobył więcej niż doskonałe kompetencje do rządzenia krajem.
                      > >
                      > > Biedron jest niezwykle kulturalnym, obytym i stonowanym człowiekiem, dla
                      > któreg
                      > > o istotne są prawa człowieka, ekologia i możliwie najlepsze wykorzystanie
                      > środk
                      > > ów UE na innowacyjne rozwiązania. Nie słyszałam aby mówił o seksie. Temat
                      > eduka
                      > > cji seksualnej to nie rozważania o Kamasutrze czy własnych upodobaniach.
                      > A abor
                      >
                      >
                      >
                      > > cja - ważny temat, politycy powinie wprost informować, jaki mają stosunek
                      > do te
                      > > j kwestii i potem jeszcze powinni głosować zgodnie z zapowiedzią.
                      > > A do tego Biedron nie wdaje się w te żenujące pyskówki i gierki. Ja bym n
                      > a nieg
                      > > o głosowała.

Już o to ktoś pytał. Czy to nie Ty?Jak się zacznie kampania i jeśli Biedroń będzie kandydował to przedstawi Ci swój program. Będziesz mogła się zapoznać ze szczegółami. I, tak jak dotychczas, nie znajdziesz tak nic o seksie. Niedobrze mieć fiksację, bo to niezdrowo. Ale niektórym gej od razu kojarzy się ze strefą seksualną, choćby słowa na ten temat nie powiedział. bardzo to dziwne.
                      Ja póki co wnoszę na podstawie ogółow i zasady „jaki człowiek, taki program”. Perspektywy te są dużo bardziej atrakcyjne niż wszystko inne, co widzę w polityce.

Tusk, jak wróci, zapewne tez da sobie radę, bo jest obecnie jedynym politykiem przez którego PiS z Kaczyńskim na czele trzęsą portkami. Wiec spokojnie, nie martw się tak bardzo.

Strasznie się pisowcy boją Tuska z powodów politycznych, a Biedronia z powodów społecznych (bo jeszcze gotów sprowadzić na Polskę inwazję cyklistów, sekty wegańskie, a także z podziemia wyjdą ci perwersyjni grzesznicy, co żyją bez ślubu). I każdy z tych dwóch jest impregnowany na pisowskie chamstwo, reagując na nie ze stoickim spokojem. I żaden, mam nadzieję, nie da się kupić, ani nie pójdzie na polityczne szantażyki i malutkie pisowkie układziki. Chciałabym być świadkiem tej konfrontacji i chętnie przyłożę do tego rękę.

• magazynka Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:30
                        antonina.n 21.08.18, 11:35

Podoba mi się to, co piszesz.
                        Jestem z Tobą.
                      • alaveda Re: Coś wam powiem 22.08.18, 07:23
                        A z czym kojarzy się gej? Kto to więc jest gej?

Jak przedstawi swój program, zarówno w zakresie polityki społecznej, ale także zagranicznej, gospodarczej itd. i będzie on mnie przekonywał, to może i na niego zagłosuje. Póki co Pan Biedron dostaje jakieś wirtualne procenty poparcia właśnie za gejowacizne, bo niczym innym się nie wyróżnia, no może też tym że jest miły, sympatyczny ładnie wygląda big_grin

A zainteresowanych jego merytorycznym osiągnięciami zapraszam do Słupska, gdzie mieszkańcy ponoć masowo błogosławią łono, które go wydało big_grin
                        • szarsz Re: Coś wam powiem 22.08.18, 08:09
                          > mieszkańcy ponoć masowo błogosławią

Aaaaa, to ty, wytrwałości pozazdrościć. Wciąż na to samo kopyto, że Biedroń to w Słupsku znienawidzony?
                          • marusia.00 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 18:59
                            Nie że znienawidzony ale rzeczywistość, w tym poparcie słupszczan, różni się od tego podawanego w mediach.
    • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:48
      Aż tak im się byt poprawił przez to 500+? Hmmm...
      • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:56
        Jak mieli dochód 3500 na rodzinę to poprawił. Czy 500 zł to dużo to rzecz względna. A jak to była rodzina z trojgiem dzieci to masz wzrost dochodu o dwadzieścia kilka procent....
        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:30
          jezeli mieli 3,5 tys na rodzinę to nie mieli prawa do 500+chyba że dzieciak jest niepełnosprawny
      • triss_merigold6 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:57
        Przy 2 dzieci to 1000 zł miesięcznie, regularnie jak w zegarku. W mniejszych miejscowościach to bardzo konkretne pieniądze i lepiej przestać udawać, że jest inaczej. Do tego podręczniki szkolne za free (przynajmniej w podstawówce i gimnazjum), zapewniona przez szkoły opieka nad dziecmi przez ferie i część wakacji. Jest o wiele więcej ułatwień dla rodziców niż 10 czy 8 lat temu.
        • szarsz Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:02
          > Do tego podręczniki szkolne za free

A co ma z tym pis wspólnego?
          • triss_merigold6 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:09
            OJP. Skumulowanie różnych udogodnień i pośrednich oraz bezpośrednich świadczeń dało odczuwalny efekt. Rozumiesz, skumulowanie. Podręczniki + kasa na dziecko + pomoc w zapewnieniu opieki dało odczuwalny efekt.
            Btw, poprzedni rok szkolny był pierwszym kiedy nie płaciłam za książki do szkoły, bo siódmoklasista dopiero teraz się załapał.
            • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:13
              Właśnie tak - dla większości najważniejsze jest, że książki są "darmowe" (czyli ktoś napisał i wydał je za darmo wink) a nie to, jaka jest jakość podręczników (nie, nie piszę o papierze wink). Dlatego byt nie określa świadomości.
              • kropka_kom Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:48
                Ojp...kiedys dostawło się zestaw podręcznikow po starszych rocznikach i nikt nie krecił nosem...teraz jasniepanstwo ma wymagania...obudźcie się wreszcie...
                • maslova Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:02
                  Na lekcjach czytania ze zrozumieniem się spało, prawda?
          • asia_i_p Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:10
            Nic, ale do ostatniego rocznika doleciało już za PiS-u (wiem, bo moja córka jest w tym ostatnim roczniku).
          • arwena_11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:10
            Obecnie 300+ - co sprawia że i licealiści mogą mieć darmowe podręczniki i przybory szkolne.
            • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:14
              Że niby za 300 zł można kupić komplet podręczników dla licealisty i jeszcze jakieś przybory szkolne? Nie wierzę.
              • wieczorny-motyl Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:09
                spanish_fly napisała:

> Że niby za 300 zł można kupić komplet podręczników dla licealisty i jeszcze jak
                > ieś przybory szkolne? Nie wierzę.
                uzywane ksiazki mozna, pewnie jezykowe matka czy ojciec skseruje "w pracy"
                • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:16
                  Na razie można. Ale za rok wchodzi nowa podstawa programowa i np. moje dziecko, które mam nadzieję trafi do liceum jako pierwszy rocznik na nowych zasadach żadnych używanych sobie nie kupi, przez całe 4 lata.
                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:43
                    Do drugiej czy trzeciej klasy bez problemu. Przecież ćwiczeń nie ma - a przedmiotów z 5?
                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:45
                    Żadne moje dziecko nie mogło sobie kupić używanych - bo się zmieniały podstawy programowe. Pomiędzy synem a córką jest 2 lata - i też córka nie mogła korzystać z podręczników dla brata bo zmienili podstawę pod 6 latki.
                    Syn nigdy nie miał darmowych podręczników.
            • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:22
              He he, ale ze serio?
            • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:24
              Żartujesz sobie? Wrzesień idzie to sobie sprawdzisz na co ci wystarczy😂
              • arwena_11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:47
                Jak mówię - bez problemu starczy na książki do 3 klasy. Syn ma całe 5 przedmiotów tongue_out, do których potrzebuje podręczniki.
                • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 07:29
                  No tak, znów trzeba ci przypominac, że świat nie kończy się na Twoim podwórku. Zanim ktoś jest w 3 musi przejść przez poprzednie.
                  Z tym „bez problemu wystarczy” też bym się nie wyrywała. Książki do języków są drogie, a te się nie skończyły, a na przedmiotach maturalnych lecą na podręcznikach akademickich, które tanie nie są.
                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 08:54
                    W drugiej klasie też spokojnie starczyłoby.

Lepiej mieć 300 niż nic. Przypominam, że licealistom nigdy nie przysługiwały darmowe podręczniki. Co do przedmiotów maturalnych - nie mam w spisie podręczników akademickich.

Więc nie mów, że to jest nic. Dla bardzo wielu osób to całkiem spore wsparcie przed początkiem roku szkolnego.

A co do młodszych klas - same książki to nie wszystko. Nie wiem jak teraz, ale wiele lat rok, w rok na pomocnych była akcja wyprawkowa ( na FB też była grupa organizująca taką pomoc ). Stypendia i dotacje pomagały - ale kasę trzeba było NAJPIERW wydać, żeby dostać zwrot. A stypendia wypłacano w grudniu za pierwszy semestr.

Pamiętam też jak proszono na pomocnych, że jak ktoś kupuje coś swojemu dziecku i nie potrzebuje fv - żeby brać fakturę na inne dane - bo wtedy ktoś dostanie zwrot i będzie mógł kupić potrzebne rzeczy. Bo inaczej nie ma kasy.
                    • joa66 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:02
                      Ale wzrost płacy minimalnej za PO był wyższy (latwo sprawdzić) no i roczne urlopy rodzicielskie - to jest to smilewink
                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:15
                        Zwłaszcza dla kogoś kto z nich nie korzysta i dla pracodawcy - no rewelacja.

Kosiniakowe - w sumie też powinnyście piętnować - bo przecież to rozdawnictwo. Nie pracując masz płatny macierzyński.

Co komu po wzroście płacy minimalnej - jak nigdy nie miał szansy jej osiągnąć? Wspomniani już w wątku ochroniarze zarabiali ok 5-6 zł na h. Teraz mają 13,70, czyli ponad 100% więcej.

Wzrastała płaca minimalna to wzrastało też przeciętne wynagrodzenie od którego naliczany był ZUS od przedsiębiorców. Od 1999 roku wzrosło prawie 3,5 krotnie. Z pewnością ci co musieli płacić ponad 1000 zł byli cholernie szczęśliwi z podwyżek.

• joa66 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:44
                          Co komu po wzroście płacy minimalnej - jak nigdy nie miał szansy jej osiągnąć?

Ojej, a PiS tak sié tym chwali....
                          • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:53
                            Nie wiem czym sie chwali. Ludzie, którzy zarabiają dwa razy więcej niż kiedyś - się cieszą. Inni mniej - bo to oni muszą zapłacić za taką podwyżkę.
                            Ale chyba byś nei chciała pracować za 5 zł za godzinę?
                            • joa66 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:01
                              Czyli jak PO dała podwyżki to źle a jak PiS to dobrze. OK big_grin
                              • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:08
                                Nie mówię, że źle - tylko dla bardzo wielu ludzi wzrost płacy minimalnej - nie miał znaczenia - bo dla nich się nic nie zmieniło.
                                • iwles Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:15

wzrost płacy minimalnej - to nie wymysł Pisu.
                                  Jedyne, co oni zmienili, to wzrost minimalnej stawki godzinowej (przy zatrudnieniu na godziny).

• arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:38
                                    No przecież o tym piszę. Joa mówi jakie dobre PO, bo podniosło płacę minimalną. Tylko to objęło tylko etatowców.
                                    • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:54
                                      Podnoszenie płacy minimalnej to fikcja dla naiwnych. Nawet budżetówka potrafi to obejść.
                                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:55
                                    Równie fikcyjny jak podnoszenie płacy minimalnej.
                                    • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:57
                                      No nie wiem. Nasi ochroniarze realnie dostali podwyżki.
                                      • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:04
                                        Dwukrotne?
                                        Podwyżki są, bo w Warszawie brakuje rąk do pracy, a nie dlatego, że podniesiono płacę minimalną czy inne kwoty umowne.
                                        • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:07
                                          Tak dwukrotne - z 6 zł na 13,70. Pamiętaj że to wszystko stawki brutto.
                                          • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:11
                                            Pamiętaj, że to akceptowałas i z tego korzystałaś. Poza tym, dwie sprawy
                                            - brak rąk do pracy wymusza podwyżki pensji, a nie ustawy
                                            - to co na papierze ma się w takich firmach nijak do tego co na koncie
                                      • iwles Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:12
                                        arwena_11 napisała:

> No nie wiem. Nasi ochroniarze realnie dostali podwyżki.

a osoby, zarabiające ciut więcej niż minimalna nie dostali nic. Zero. Za chwilę spadną w przedział płac minimalnych sad Dla takich nie zwiększono nawet kwoty wolnej od podatku.

• mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:53
                              Znasz takich którym pensja na tym samym stanowisku urosła dwa razy?
                              Ty o życiu w Polsce masz mniejsze pojęcie jak ja o życiu Urugwaju, gdzie nigdy nie byłamwink
                              • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:59
                                Tak znam. Ochroniarze w mojej wspólnocie. A firmie zależało na uczciwości - bo mieli szanse wejść na wspólnoty obok, jak my będziemy zadowoleni.
                                Przed podwyżkami mieli 6 zł.
                                • joa66 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:02
                                  Czyli Wasza wspólnota (czyli m.in. Ty) robiła w bambuko ochroniarzy, a przestała za Pis? big_grin
                                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:11
                                    Nie nasza Wspólnota. Oni nie są naszymi pracownikami. My płacimy za fv firmie ochroniarskiej.

Takie stawki były wszędzie. W momencie zmian - jak firma ochroniarska chciała nam dać podwyżkę - zgodziliśmy się dokładnie na kwotę wynikającą z różnicy.
                                    Mamy tych samych ochroniarzy od lat, z nimi rozmawialiśmy - była umowa, że jak firma im nie podniesie lub zrobi jakieś kombinacje - to mają nam zgłosić. Wtedy my ich zatrudnimy bezpośrednio, a firma straci klienta, całkiem dobrego.
                                    • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:14
                                      Czy trzeba ci tłumaczyć, jak małemu dziecku, że zamiast wybierać najtańszą ofertę mogliście wybrać drogą od uczciwej firmy?
                                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:22
                                        A ty sobie jaja robisz? Poprzednia firma ( jeszcze deweloper zawierał umowę ) brała od Wspólnoty 40% więcej, a płaciła ochroniarzom tyle samo - bo to była STANDARDOWA stawka za takie usługi. My wzięliśmy nową firmę - która przejęła naszych ochroniarzy ( byli dobrzy i chcieliśmy ich zatrzymać ).

Ja się muszę poruszać w uchwalonym planie gospodarczym.
                                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:26
                                        A i jedno - wszystkie firmy dają ci podobne oferty. A wysoka cena - nie oznaczała tego, że będą więcej zarabiali ochroniarze - tylko to że więcej zarobi właściciel.

Żadna firma nie zaryzykowałaby dania wyraźnie wyższej stawki ludziom ( nie mówię o 1 zł a o 5-8 ), bo miałaby kłopoty z innymi firmami.
                                    • joa66 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:15
                                      Oczywiscie, że to nie są Wasi pracownicy. Wy TYLKO wybraliście firme ochroniarską. I nic nie dało się zrobić za peło a za PiS się dalo. Czy Ty nie widzisz, że to co wypisujesz jest żenujące?
                                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:24
                                        Przeczytaj dokładnie. Nie ja wybierałam poprzednie firmy a deweloper.

Ja muszę się poruszać w uchwalonym planie gospodarczym. Mogę zapłacić i 50000 za ochronę - JEŻELI właściciele się na to zgodzą. A jak się nie zgodzą - to mam się poruszać w tym co było uchwalone.
                                        • joa66 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:26
                                          Na szczęscie PiS to wszystko wyprostowalo, prawda? Bo wczesniej nikt nic "nie wiedział".

Powtórzę - żałosne.
                                          • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:33
                                            Skoro nie było stawki minimalnej - to można było dawać takie jakie się chciało i ktoś się na nie zgodził.

Pamiętam że w jakimś wątku z czasów pierwszej podwyżki ( na 13,00 ) były głosy, że ludzie nie będą płacić za te podwyżki. Ich ochroniarze dostawali 4-5 zł i to miało wystarczyć.

Wiesz jak się musieliśmy tłumaczyć na zebraniu z tego, że pozycja na ochronę tak skoczyła do góry? - na szczęście stwierdzenie - że to ustawa narzuciła, a my wynegocjowaliśmy podwyżkę tak, że wyrównujemy różnicę pracownikom - a pracodawca nie zwiększa zysku - dało szansę na przejście planu gospodarczego. A przy ok 400 właścicielach - proste to nie jest.
                                            • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:42
                                              Oczywiście, że nie mam pojęcia. A te dwie których jestem członkiem to funkcjonują na Marsie, a tam wiadomo i prawo i zwyczaje i nawet grawitacja inna 😂😂😂
                                              • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:46
                                                I masz tam 400 właścicieli, z których każdy ma inne zdanie?
                                                Jak długo głosujecie na plan gospodarczy? Bo u nas zajęło to ostatnio 6 miesięcy?
                                                • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 12:25
                                                  W jednej nie chodzę na zebrania, bo chyba nikogo poza zarządem (gdzie wiecznie trzeba robić łapankę, bo nikt się nie rwie) i kilkoma lekko rąbniętymi sąsiadami omawiane kwestie nie interesują na tyle, żeby marnować popołudnie (taka wspólnota ze 100 mieszkań) plus jakieś lokale. Zresztą zarząd to mój przyjaciel, więc i tak wszystko wiem.
                                                  Druga jest olbrzymia i będzie jeszcze większa, bo inwestycja nieskończona.
                                                  Jeśli propozycje zarządu są od czapy to można się bujać długo, jeśli sensowne idzie szybko (to ci tak piszę z dwudziestoletniego już chyba doświadczenia w byciu członkiem wspólnoty)
                                                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 12:38
                                                    No to ja ci piszę z doświadczenia 4 letniego. Nawet obniżka czynszu o ok 30% w stosunku do tego co płacili deweloperowi nie sprawiła, ze uchwała przeszła szybko.
                                                    Plan gospodarczy przechodzi średnio po 6 miesiącach walczenia o głosy.
                                                    mamy najniższe czynsze w okolicy jak nie w dzielnicy.

Ciekawe kto płaci 2,67 za m/2 Kosztów Zarządu ( czyli tych wszystkich kosztów sprzątania, ochrony, itd ).
                                                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 13:12
                                                    Nie przeszła szybko, bo oprócz obniżki czynszu ktoś próbował przepchnąć coś jeszcze.
                                                    U nas np. nikt nie zarabia na firmie sprzątającej, odśnieżaniu, koszeniu, konserwacjach itd, bo sprawę załatwia rodzina (nie ze wspólnoty), która ma swoją firmę i z tego się utrzymuje. Co zarobią to ich, bez pośredników. Trzej ochroniarze od lat ci sami (ludzie, nie firma), a czynsz normalny.

• arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 13:21
                                                    Mylisz się. U nas też ochroniarze ci sami - firmy sie zmieniały tongue_out

I nie, nikt nic nie próbował przepychać. Czynsz za metr spadł z 5,85 do 2,60 - i problemem nyło przepchnięcie uchwały.

W jakim sensie ktoś zarabia na firmie sprzątającej? dostaje "w łapę"? No nic z tego. Odkąd mamy zarząd właścicielski - żaden administrator nie miał wpływu na wybór firm. Tym zajmował się Zarząd, któremu zależało na jak najniższych stawkach.

I co to znaczy czynsz normalny? Wiem od ludzi, mających mieszkania w innych wspólnotach - że u nas płaca najmniej.
                                                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 13:31
                                                    Nie zarabiają pośrednicy, bo właściciele firmy i osobiście wykonują pracę. Nie ma pośredników.
                                                    Znow wracasz do jak najniższych stawek, a to biorąc pod uwagę, że oprócz pracownika musi zarobić firma raczej wyklucza godziwe zarobki.
                                                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 13:35
                                                    Wiesz co jak masz wspólnotę 35000 metrów - nie ma szansy, żeby firma rodzinna to obrobiła. U nas sprząta ok 10 osób. Zajmują sie też zielenią.

Zarobki są na tyle satysfakcjonujące - że od kilku lat są ci sami pracownicy. W dobie "rynku pracownika" - brak rotacji na najniższych stanowiskach - o czymś świadczy.

• arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:48
                                                A i podaj mi jaką stawkę płaciłaś za ochronę w 2014,2015 roku. Chętnie się dowiem. Ale nie ile firmie płaciłaś - a ile dostawali ochroniarze.
                                                • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 12:30
                                                  Jak gdzieś znajdę rozliczenie to ci powiem ile bierze firma. Obstawiam, że zarabiali mało i nic się nie zmieniło, bo czynsz mi nie podskoczył jakoś szczególnie, a z drugiej strony też nie bardzo mało, bo na każdym rogu czeka na nich praca.
                                                  Nie jestem na bieżąco z tym ile dostają na rękę, bo już tam rzadko bywam.
                                                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 12:34
                                                    No widzisz, a u nas czynsze spadły o 30% odkąd pozbyliśmy się dewelopera, a ochroniarze zaczęli zarabiać więcej, mimo, że wspólnota płaci mniej firmie ochroniarskiej niż za czasów dewelopera.
                                                    Bo kasę brała firma, a nie pracownicy dobrze zarabiali.

Więc twoje stwierdzenie, żeby wziąć drogą firmę - to wtedy bedą pracownicy zarabiali więcej - jest nie prawdziwe.
                                            • katja.katja Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:44
                                              Tu się zgadzam z Arweną, od kilku lat chodzę na zebrania wspólnoty i niestety na podwyżkę cen lub zmianę firmy sprzątającej czy ochroniarskiej musi wyrazić większość mieszkańców.
                                              Jeżeli nie ma takiej zgody to zarządca nic nie może zrobić (ewentualnie przekonywać, z różnym skutkiem) i tyle.
                                              U nas akurat przegłosowano droższą nieco usługę, ale i tak znalazło się kilku, na szczęście nielicznych baranów którym to nie pasowało.
                                • iwles Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:06
                                  arwena_11 napisała:
                                  > Tak znam. Ochroniarze w mojej wspólnocie. Przed podwyżkami mieli 6 zł.

ale to tylko o was, jako o wspólnocie źle świadczy.

• mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:09
                                  Wcześniej nie wiedziałaś ile zarabiają wasi ochroniarze czy wiedziałaś i cieszyłaś się, że masz niższy czynsz?
                                  • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:19
                                    Tak, nie będąc w Zarządzie nie znałam stawek. Czynszu wcale nie miałam mniejszego - bo deweloper zgarniał dla siebie różnice. Teraz płacę mniej - niż kilka lat temu.

Pomijam to, że deweloper wziął najdroższą na rynku firmę, a ochroniarze dostawali tyle samo - bo stawka była standardowa. Na naszym terenie są 3 wspólnoty - ochroniarze między sobą rozmawiają. I podobno nasi mieli najwyższe stawki. Kilka lat temu ochroniarze z tych innych wspólnot się zbuntowali i zażądali podniesienia stawki do stawki naszych ochroniarzy. Wtedy to było coś ok 6,5.

Pamiętaj też, że Wspólnoty mają inną sytuacje niż spółdzielnie czy prywatni właściciele. Ja nie mogę zrobić podwyżki - dopóki nie przejdzie uchwała o planie gospodarczym. A na to potrzeba średnio pół roku ( musi być ponad 50% za ). I do tego trzeba do ludzi wydzwaniać, przypominać o głosowaniu itd. A i tak znajdą się tacy - co stwierdzą, że "za dużo" i oni są przeciwni.
                                    Na szczęście mamy tak wszystko ponegocjowane - że mamy najniższe stawki za KZ w okolicy.

Bo u nas tym zajmuje się Zarząd. Niedawno przez przypadek dowiedzieliśmy się jak wygląda sytuacja gdy negocjuje Administrator. Zadzwonił do nas facet, bo robiliśmy przetarg na jakieś dodatkowe usługi i zapytał się ile chcemy za "wpuszczenie na osiedle - bo standard to 10% z faktury dla administratora".
                                    • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:26
                                      Ja się poddaję, ale może ktoś inny będzie miał siłę tłumaczyć ci oczywistości.
                                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:28
                                        Ty nie masz pojęcia jak działa wspólnota. To nie ja ustalam jaki mam budżet. A jak dam za duży - to się nikt nie zgodzi. I co mi po umowie na 20000, jak nie będę miała z czego zapłacić?
                    • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:15
                      Jeszcze raz powtórzę, świat nie kończy się ani na twoim podwórku ani za drzwiami waszego mieszkania. Jeśli 300 złotych starcza na książki i wyprawkę do szkoły to czemu opieka społeczna dawała więcej?

Proszenie o fv na inne dane to powszechny mechanizm wyłudzeń z pomocy społecznej, mam nadzieję, że to uwzględniałyście.
                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:51
                        Te dofinansowanie to głównie dla niepełnosprawnych więcej i kwota zależała to od stopnia niepełnosprawności.
                        I tylko dla tych, którym nie przysługiwały darmowe podręczniki.

Tu masz z 2016 roku men.gov.pl/wp-content/uploads/2016/07/rzadowy-program-wyprawka-szkolna.pdf

Gdzieś jeszcze znalazłam jakieś dofinansowania - ale z kryterium dochodowym 460 zł ( 2013 ) - czyli dużo niższym niż na rodzinne i inne zasiłki. Mało kto się łapał.

Było coś jeszcze dla rodzin wielodzietnych - nie znam szczegółów - ale pamiętam, że kilka rodzin z podstawówki mich dzieci występowało o to i dostawało. Warunkiem chyba było minimum 3 dzieci. I nie było kryterium dochodowego - bo to szkoła prywatna, więc żeby za 3 dzieci płacić ok 2000 - to jednak trzeba było mieć dużo większe dochody.

Nikt nie mówi, że starcza i na książki i na wyprawkę. Ale jak ktoś ma darmowe podręczniki - to wyda na wyprawkę. Jak ktoś nie ma darmowych - to wyda połowę z tego co ma wydać.
                    • iwles Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:36

> Lepiej mieć 300 niż nic.

argument z serii: Lepiej być piękną i bogatą big_grin
                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:58
                        Ani tobie, ani mnie różnicy nie zrobi - chociaż miło dostać, bo akurat przy żadnym dziecku nie miałam szansy na becikowe, starszemu nigdy nie przysługiwały darmowe podręczniki ani darmowe przejazdy.

Ale są ludzie dla których to naprawdę duże odciążenie. Pójdź na pomocne i poszukaj sobie wątków z sierpnia w poprzednich latach ( zwłaszcza tych sprzed 500+ ) i zobacz ile osób zgłaszało dzieci do akcji - bo sami nie byli w stanie dzieciom zapewnić wyprawki.
                        Zarzucasz mnie że patrzę tylko na moje podwórko - a robisz dokładnie to samo. Nie widzisz ilu ludziom żyje się lepiej.
                        • iwles Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:06

ale od pomocy tym, którym nie wystarcza jest MOPS/GOPS.

• arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:13
                            A miałaś kiedyś do czynienia z tą instytucją? Bo ja miałam. Pomagałam załatwiać wielu osobom zasiłki. To była walka. Nie to, że ci się należy, składasz podanie i ci dają.

Znam przypadki, gdzie do MOPSU wchodził prokurator - bo były fałszowane podpisy i panie sobie same tą kasę brały. Gdzie drobne pijaczki podpisywały kwit, że dostali 400 zł, a w rzeczywistości dostawali 300 a 100 brała urzędniczka ( też wszedł prokurator ).
                            Gdzie w listopadzie mówiono, że kasy nie ma - ale decyzji odmownej wydać nie chcieli - tylko szedł tekst - niech pani nie składa podania, bo i tak kasy nie ma. Jak podanie zostało złożone - to musieli dać decyzję. Zaskarżenie decyzji odmownej - kończyło się przyznaniem zasiłku. Ale żeby zaskarżyć - to trzeba mieć prawnika czy kogoś, kto się dobrze porusza w przepisach. Ludzi biednych ( nie mówię o stałych beneficjentach i patologii ), którzy są nagle w trudnej sytuacji - najłatwiej się pozbyć i mieć problem z głowy.
                        • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 11:02
                          Źle stawiasz pytanie, bo to powinno brzmieć ilu pracującym i płacącym podatki ludziom żyje się lepiej?
                      • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:15
                        A i tak tu wychwalane kosiniakowe - czym innym jest jak nie zasiłkiem? I tu nie protestujesz? Przecież skoro rodzi dziecko jako studentka czy na śmieciówce, bezrobociu - to niech idzie do MOPS-u. Oni są od pomagania
                        • iwles Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:21

Kosiniakowe jest przez rok, nie przez całe dzieciństwo aż do pełnoletności, czy jak 300 do końca nauki.
                          To jest różnica. Tym bardziej, że nie jest wypłacane każdemu, jak leci, tylko właśnie określonej grupie.
                          No i kosiniakowe z nazwy pełni funkcję zasiłku, a zarówno 500, jak i 300 zasiłkami nie są (podobno), rozdawane zaś są jak leci, czy jest potrzeba czy jej nie ma. TO jest rozdawnictwo.
                          • arwena_11 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 10:37
                            Czyli kosiniakowe gorsze - bo ci co na nie zarabiają - nie dostaną.

A ulgę podatkową dla tych co mają jedno dziecko i przekraczają dochód - to kto zlikwidował? Nie PO przypadkiem?
            • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:32
              Pisałam już kiedyś o 300+. W to miejsce zlikwidowano program Wyprawka dla rodzin ubogich, z niepełnosprawnym dzieckiem i wielodzietnych. Dostawali oni dofinansowanie do podręczników ( widełki 290-nawet do 790) . Teraz dostaną 300 zł. Wyobrażasz sobie jakie to utrudnienie dla rodzin , którym było trudno a teraz jest jeszcze trudniej ?
              • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:46
                Rodziny ubogie i wielodzietne dostają też 500 plus. Czyli w sumie to jest 800 zł na uczące się dziecko - nie da się za to wyprawki kupić?
                • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:51
                  Nie za bardzo rozumiem twoją optykę.
                  Można długo dyskutowac o tym co się , a czego się nie da.
                  Fakt jest taki, że funkcjonował program wspierający najbardziej potrzebujących w zakresie pomocy przy zakupie podręczników szkolnych. Został zlikwidowany i zastąpiony program który wspiera wszystkich jak leci, czy tego potrzebują czy nie, a tym potrzebującym zmniejsza pomoc
                  Poza tym - nie wszyscy wielodzietni otrzymują 500+
                  I zapomniałaś albo celowo nie wspomniałaś o niepełnosprawnych - którzy nie dość , że mają przerąbane to mają przerąbane jeszcze bardziej

Wszelkie "dla wszystkich" ( co jest populizmem samym w sobie i nieprawdą ) oznacza zabranie innym, najczęściej najsłabszym grupom ( wzrost świadczenia/zabranie orzeczeń, i falowe nie przyznawanie kart parkingowych, pojawienie sie pięćseta i obcięcie refundacji do środków medycznych/leków/sprzętu dla niepełnosprawnych, likwidacja NI, etc )
                  • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:14
                    Dokładnie. Dopóki nie stać nas na zapewnienie godnego życia ludziom niepełnosprawnym i ich rodzinom, nie stać nas również na zasiłki dla osób, które doskonale sobie radzą same.
                  • szironna Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:55
                    niestety to prawda. niepełnosprawni są pozostawieni sami sobie. nie ma żadnego wsparcia dla nich i dla ich rodzin. niestety wiem co piszę. rodzisz i radź sobie sam. choć tak na marginesie dodam, że ja akurat wolałabym godziwie zarabiać niż dostawać świadczenia socjalne (od razu wyjaśniam: nie dostaję zapomogi, nie mam 500 +, nie mam darmowych terapii, zasiłku itd.). marzy mi się też, żeby niepełnosprawni mieli dostęp do specjalistów, terapii i pracy. a rzekoma dotacja na ucznia nie szła na przysłowiowy papier a faktyczne wsparcie dziecka.
                    • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:06
                      szironna nie znam statystyk ale znam środowisko i zaręczam ci, że znaczna większość dorosłych tego chce, w tym dorosłych niepełnosprawnych. Rodzice chcą pracować, mieć możliwości tak jak w UK pracowania na 1/8 , 1/12 etatu robienia czegokolwiek by nie zwariowac, wyrwać się z domu, dorobic do rodzinnego budżetu, być użytecznym członkiem społeczeństwa. A i sami niepełnosprawni dopóki nie będą wspierani od najmłodyszch lat w rozwoju ( znowu temat zarabiania przez rodziców i wspierania poprzez system opieki i edukacji ) nie będą mogli stać się pełnoprawnymi członkami społeczeństwa ( w sensie użyteczności dla niego i płacenia podatków ). To błędne koło w tym momencie
        • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:33
          W Warszawie to też nie dla każdego jest niezauważalny dodatek na fryzjera...
          Masz rację, że jest zdecydowanie więcej ułatwień i to jest efekt polityki różnych partii:
          - Roczny rodzicielski
          - Becikowe (ok, nie jest to duża kwota, ale zawsze coś)
          - Kosiniakowe (moje koleżanki freelancerki doceniają)
          - 500 plus
          - Karta Dużej Rodziny - my na tym sporo zyskujemy
          - Darmowe podręczniki poniżej szkoły średniej
          - W Warszawie darmowe przejazdy poniżej szkoły średniej
          - Tańsze przedszkola
          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:39
            Może nie różnych partii ale rządów

Rząd PO
            Roczny rodzicielski
            - Becikowe (ok, nie jest to duża kwota, ale zawsze coś)
            - Kosiniakowe (moje koleżanki freelancerki doceniają)
            -Karta Dużej Rodziny - my na tym sporo zyskujemy
            -Tańsze przeddszkola
            Rząd PiS
            -500 plus
            -Darmowe podręczniki poniżej szkoły średniej

HGW - przejazdy w stolicy
            • szarsz Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:43
              > Darmowe podręczniki poniżej szkoły średniej

Darmowe podręczniki dla szkół podstawowych wprowadziło po. Mój syn jest w pierwszym roczniku, który się z takich uczy.
              • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:45
                Dzięki ! Nie byłam pewna !

Wiec dokonaniem PiS jest 500 plus. Koniec tematu, kurtyna.
                • kota_marcowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:51
                  Plus obniżenie wieku emerytalnego i podniesienie minimalnej stawki godzinowej. Nie tylko beneficjenci 500 plusa głosują.
                • arwena_11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:19
                  300+ - czyli wyprawka. Przy licealistach - duże odciążenie.
                  • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:34
                    Miły dodatek, to tylko 25 zł w skali miesiąca, więc bez przesady z tym odciążeniem.
                  • iwles Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:46
                    arwena_11 napisała:

> 300+ - czyli wyprawka. Przy licealistach - duże odciążenie.

ale zauważyłas, że jednocześnie ucięli ci rok darmowych podręczników ?
                    • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:50
                      Nie zauważyła, bo jej dzieci pewnie ośmioklasowa podstawówka ominęła. A skoro jej to nie dotknęło to się nie liczy.
                    • arwena_11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:50
                      Mój syn nigdy nie miał darmowych książek. Córka również w podstawówce się nie załapała ( w gimnazjum zadecydowaliśmy o kupowaniu - w sensie wszyscy rodzice ). Do tego przez zmienianie podstawy pod 6 latki - nie mogła skorzystać z książek po bracie.
              • triss_merigold6 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:51
                A mój nie, darmowe podręczniki dostał jako siódmoklasista.
                • pade Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:46
                  Dostał ale nie dzięki pis.
                • ewa_mama_jasia Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:05
                  Mój ma od czwartej czy piątej klasy. Jest pierwszym rocznikiem tej akcji. Za to urodził się 9 dni przed wejściem becikowego sad Raz się człowiek łapie na benefity, raz nie.
                  • szarsz Re: Coś wam powiem 21.08.18, 23:23
                    Nie chodzi o to, czy się łapie, czy nie łapie (mój też becikowego nie dostał), ale o kłamstwo powtarzane wielokrotnie, podczas gdy prawda jest bezlitosna: pis w latach 2005 - 2007 konsekwentnie odmawiał jakiegokolwiek wsparcia rodzin. Był konsekwentnie wszelkim ułatwieniom dla rodzin.
                    • szarsz Re: Coś wam powiem 21.08.18, 23:24
                      konsekwentnie PRZECIW
            • stasi1 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:46
              Becikowe akurat wprowadził pierwszy pisowski. U mnie poszło na ,, darmowe" szczepienie. Część gmin swoje własne daje.
              • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:55
                stasi1 napisał:

> Becikowe akurat wprowadził pierwszy pisowski.

Formalnie to był pomysł LPR, ale LPR wchodził w skład PiSowskiego rządu to prawda.
              • szarsz Re: Coś wam powiem 21.08.18, 23:22
                Taaa, nigdy dość przypominania: "stanowisko rządu było konsekwentnie: przeciw"

tu od piątej minuty mniej więcej:
                www.youtube.com/watch?v=zkHoCk-jEy4
                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:35
                  szarsz napisała:

> Taaa, nigdy dość przypominania: "stanowisko rządu było konsekwentnie: przeciw"

"okłamał pan sejm jak okłamujecie nieustannie"
                • stasi1 Re: Coś wam powiem 23.08.18, 14:44
                  Może i było przeciw ale wprowadzili
                  • szarsz Re: Coś wam powiem 23.08.18, 15:25
                    A tu już by trzeba prześledzić głosowanie, bo to był czas, kiedy po z peeselem i elpeerem strzelali im, co chcieli. Ulga podatkowa na dzieci została wprowadzona za rządów pis, mimo że calusieńki pis głosował przeciw. Nie mieli wtedy większości. Chociaż możesz mieć rację, to było na początku ich rządów.
                    • arwena_11 Re: Coś wam powiem 23.08.18, 15:27
                      A zlikwidowana na 1 dziecko, jak się próg przekraczało - za PO chyba 2012 czy 2013?
                      • szarsz Re: Coś wam powiem 23.08.18, 15:33
                        Tak, ulga podatkowa to wszystko PO. PO wprowadziła i PO ograniczyła, nikt temu nie przeczy.
                        • arwena_11 Re: Coś wam powiem 23.08.18, 16:24
                          Jesteś pewna, bo aż sprawdziłam. I jednak wydaje mi się, że to za PIS. W PIT za 2007 była już na pewno ulga odliczana.
                          Znalazłam coś takiego orka.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/C6145646BBB35812C125756E0034AD40/$file/Infos_52.pdf

Z tego wynika, że uchwalono 16 listopada 2006.
                          • szarsz Re: Coś wam powiem 23.08.18, 16:36
                            Nosz kurde, wielkimi literami trzeba. TAK, za PiS. Cały PiS głosował przeciw, ale ponieważ nie miał większości, to głosami PO, PSL i LPR (autor) przeszło.
                      • iwles Re: Coś wam powiem 23.08.18, 19:43
                        arwena_11 napisała:

> A zlikwidowana na 1 dziecko, jak się próg przekraczało - za PO chyba 2012 czy 2013?

I jednoczesnie zwiekszenie ulgi na trzecie i kolejne dzieci. I jeszcze mozliwosc odliczenia ulgi od skladek na ubezpieczenie spoleczne, jesli podatlu za malo.
                        • arwena_11 Re: Coś wam powiem 23.08.18, 19:49
                          I to nie rozdawnictwo? Ktoś nie jest w stanie wypracować ulgi - to jej nie ma.

A ilu jedynaków straciło? Teraz afery o to, że 500+ nie dla przekraczających próg - a odebranie ulgi przyjęliście bardzo grzecznie i spokojnie
                          • iwles Re: Coś wam powiem 23.08.18, 20:01
                            No wlasnie po to, zeby miec z czego odliczyc ulge wprowadzono odliczenia takze od ubezpieczenia spolecznego.
                            I nie, to nie jest rozdawnictwo. To wypracowama ulga. Dostaja ja tylko ci, ktorzy wypracowuja zysk dla panstwa. I nie ma szans, zeby odliczyc nawet o 1 grosz wiecej, niz sie samemu oddalo.
    • tanebo2.0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 07:57
      Ale to że plebs ma robotę to nie zasługa pisu. To ogólnoświatowa koniunktura. Gdy się skończy w Polsce będzie tak jak w Grecji, Cyprze, Argentynie czy Wenezueli.
      • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:02
        Z pierwszym zdaniem się zgadzam. W drugim jest jednak pewna sprzeczność wink
        • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:07
          Oczywiście, zdania drugie i trzecie generują sprzeczność - to miałam na myśli.
      • triss_merigold6 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:04
        Za każdym razie jak ktoś używa określenia plebs, PiS-owi wzrasta w sondażach.
      • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:45
        Oczywiście, że nie zasługa PISu, bo zbierają owoce polityki ekonomicznej PO.

Już kiedyś pisalam na forum, że PIS kroczy drogą Wenezueli. Z tym, że my skończymy gorzej, bo Wenezuela chociaż ma ropę naftową, a my nasz drogi wungiel możemy sobie - nie powiem gdzie - wsadzić.

Ale niewyksztalcona bohaterka wątku nie jest w stanie pojąć takich rzeczy.
      • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:59
        tanebo2.0 napisał:

\jak w Grecji, Cyprze, Argentynie czy Wenezue
        > li.
        Przy staraniach PiS to może być i jak w Turcji... Właśnie czytałam niedawno taka analizę, jakąś zachodnią, nie pamiętam - czy polska gospodarka idzie w ślady Turcji, bo obecna polityka PiS jak najbardziej przypomina Turcję i to, owszem, będzie prędzej czy później mieć wpływ na kurs. Chciałabym, aby autor się mylił. Jest jednak kilka czynników, które nas od Turcji różnią.
        • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:14
          Tylko, że Turcja ma jako deskę ratunku turystykę oraz strategiczne położenie geopolityczne, więc EU zawsze będzie interesowało, co się w Turcji dzieje, mimo, że to kraj poza Unią.
          • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:19
            I wielki przemysł zbrojeniowy...
        • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:33
          kosmos_pierzasty napisała:

> Przy staraniach PiS to może być i jak w Turcji...

Turcja to jest jednak 17 gospodarka świata. Z olbrzymim przemysłem spożywczym. Ze sporym przemysłem maszynowym. Z cieśniną Bosfor. Dużo bardziej samowystarczalni albo oparci w regionie. I takiej biedy oraz głodu jak w Wenezueli to tam na pewno nie będzie.
          • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:03
            No ale z kursu liry to się raczej obywatele ostatnio nie cieszą...
            • szarsz Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:05
              Nie cieszą, ale jednak mają duże fory przy odbudowywaniu gospodarki.
              • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:07
                Tyle że właśnie są na etapie jej zawalania, a nie odbudowywania. Odbudowali, a teraz marnują to co osiągnęli. Nie brzmi znajomo?
            • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:09

> No ale z kursu liry to się raczej obywatele ostatnio nie cieszą...

Kurs liry dotyczy tylko towarów z zagranicy. I to z konkretnego obszaru.
              Tych których interesuje kurs liry jest myślę dużo, dużo mniej niż tych co interesuje w Polsce konstytucja...
              • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:14
                Wg Ciebie gwałtowna inflacja nie wpływa na komfort życia przeciętnej osoby? Hmmm...
                "– Wszyscy mówią dziś w Turcji o sytuacji gospodarki. Na razie przed bankami nie ustawiają się kolejki, ale ten niepokój może w każdej chwili pchnąć ludzi do działania."
                www.rp.pl/Polityka/308139930-Turcja-Erdogan-nie-zapobiega-bankructwu.html
                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:20

> Wg Ciebie gwałtowna inflacja nie wpływa na komfort życia przeciętnej osoby? Hmm
                  > m...

A jest gwałtowna inflacja? Naprawdę wierzysz, że kurs USD do Liry przekłada się na cenę pomidorów na targu w Aksaray?
                  • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:25
                    "The lira was falling again and prices of food, utilities and shampoo were increasing."

"From the sidelines, many Turks have rallied around Erdogan, accepting his argument that the economy is besieged by hostile powers and cooperating with his request to sell dollars and gold to support the lira. But others, including business owners already staggering from the downturn, were reading the mood of a nervous nation and bracing for worse.

“Of course, this affects everyone,” said Mehmet Emin Oymak, who owns a camera shop in the Sirkeci district of Istanbul. “People are more cautious. We don’t have customers.” Over the past week, he had been forced to raise the prices on his inventory of imported Japanese cameras and lenses, adding to his problems.

“Nobody is buying anything,” he said. "

www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkey-retaliates-against-trump-tariffs-hiking-fees-on-us-imports-in-spiraling-dispute/2018/08/15/5576c15a-9ff7-11e8-a3dd-2a1991f075d5_story.html?noredirect=on&utm_term=.abb86b4bd18b
                    • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:46

W dużym skrócie, życzeniowe myślenie amerykanów o świecie.

> "The lira was falling again and prices of food, utilities and shampoo were inc
                      > reasing."

Balik Ekmek na przystani Karakoy kosztował 10 Lira i wtedy gdy Euro/Lira było 4 i wtedy gdy Euro/Lira było po 5.... A to jest jednak Istambul. W głębi kraju cena żywności w ogóle nie zależy od ceny USD czy Euro

> "From the sidelines, many Turks have rallied around Erdogan, accepting his argu
                      > ment that the economy is besieged by hostile powers and cooperating with his re
                      > quest to sell dollars and gold to support the lira. But others, including busin
                      > ess owners already staggering from the downturn, were reading the mood of a ner
                      > vous nation and bracing for worse.
                      >
                      > “Of course, this affects everyone,” said Mehmet Emin Oymak, who owns a camera s
                      > hop in the Sirkeci district of Istanbul.

Ohh really, everyone? And it is based on example of high tech seler in expensive discrict of Istambul. Let's go to Anatolya region and ask some sheep shepherd about his opionion. Oh wait, american jurnalists must first learn where and what it is!
                      • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:55
                        big_grin Przepraszam, ale pasterz mnie rozbawił. To też trochę jak u nas - vide post startowy. Są tacy, którzy nie widzą nic niepokojącego.

Dobra, nie będę dalej drążyć. Wg mnie żywność to żywność, jak ceny rosną, dotyczy to wszystkich, bardziej z pewnością handlującym dobrami importowanymi (skąd Turcja ma ropę, btw?). Tak - w tego co ma własną marchewkę itp. oraz żyje na krawędzi przetrwania, inflacja zapewne uderzy w ostatniej kolejności, albo i wcale, jeśli jest prawie samowystarczalny, nie korzysta z prądu, benzyny, ma zapas świeczek do kaganka, albo sobie je sam ukręci w razie potrzeby smile Może więc pora zostać pasterzem... smile
                        • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:09

> big_grin Przepraszam, ale pasterz mnie rozbawił.

Nie ma się co śmiać. Turcja to nie tylko Istambul, Ankara i turystyczne kurorty na riwierze. Turcja to także setki kilometrów dróg pozbawionych asfaltu, pasterze na osiołkach, czy wsie prawie zupełnie odizolowane od świata, gdzie VW Golf jest atrakcją miesiąca, jeżeli nie roku. To kraj bardzo, bardzo rolniczy, gdzie gospodarzy się bardzo tradycyjnymi metodami (ale za to jak smakuje takie mięso...)

> (skąd Turcja ma ropę, btw?).

Ropę Turcja ma od przyjaciół z regionu, nie używając do rozliczeń USD smile
                      • al_sahra Re: Coś wam powiem 22.08.18, 06:09
                        dyzurny_troll_forum napisała:

> Ohh really, everyone? And it is based on example of high tech seler in expensiv
                        > e discrict of Istambul.

Jeśli chcesz szpanować angielskim, to naucz się używania przedimków, bo zęby bolą jak się to czyta.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:42
                          al_sahra napisał(a):

> Jeśli chcesz szpanować angielskim, to naucz się używania przedimków, bo zęby bo
                          > lą jak się to czyta.

Gdy zęby bolą to polecam stomatologa! I lepiej wcześniej niż później!
                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:32
                    Nie ma gwałtownej inflacji, udało się rozkręcić zwykłą, ale zanosi się na solidne podwyżki w obszarach strategicznych dla portfela Kowalskiego.
                    Pamiętajmy o histerycznych reakcjach na drogie masło czy cukier, więc co to będzie jak jednocześnie zdrożeje masło, cukier i jeszcze chleb.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:35
                      mamma_2012 napisała:

> Nie ma gwałtownej inflacji, udało się rozkręcić zwykłą,

My w tej gałęzi o sytuacji w Turcji....
              • szarsz Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:26
                > Kurs liry dotyczy tylko towarów z zagranicy.

Na przykład ropy. O.
                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:40
                  szarsz napisała:

> > Kurs liry dotyczy tylko towarów z zagranicy.
                  >
                  > Na przykład ropy. O.

Tak, bo na Bliskim Wschodzie między sobą to się ropą handluje za dolary!
                  • szarsz Re: Coś wam powiem 22.08.18, 13:50
                    Taaa, najstabilniejsze waluty świata: odRosji za ruble, od Iranu za riale, od IS to nie wiem, pewnie za karabiny.
      • kropka_kom Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:50
        I tu jest wasz bład...sprowadzanie biedniejszych ludzi do plebsu...brak szacunku dla drugiego czlowieka...
        • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:54
          kropka_kom napisała:

> I tu jest wasz bład...sprowadzanie biedniejszych ludzi do plebsu...brak szacunk
          > u dla drugiego czlowieka...

Szacunek, moim zdaniem, to nie jest rzecz nabyta przy urodzeniu. Na szacunek to sobie trzeba zapracować....
          • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:06
            Nie, szacunek dla drugiego człowieka powinien być czymś oczywistym. Nawet jeśli jest niewyedukowany.

Ale... wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i w kontekście polityki i wyborów też mi się cisną na myśl różne słowa, gdy mowa o takich osobach jak w poście startowym.
            • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:10

> Nie, szacunek dla drugiego człowieka powinien być czymś oczywistym.

Ale potrafisz uzasadnić?
              • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:15
                Bo to człowiek pod wieloma względami taki ja Ty, więc traktuj go tak, jak sam byś chciał być traktowany.
                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:22

> Bo to człowiek pod wieloma względami taki ja Ty, więc traktuj go tak, jak sam b
                  > yś chciał być traktowany.

Sam zauważyłeś, że tylko po wieloma względami . Wiec po wieloma również nie taki jak ja. Ja bym chciał z nim nie mieć żadnej styczności i żadnego kontaktu. I przede wszystkim chciałbym nie płacić na jego służbę zdrowia i jego zasiłki.
                  • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:27
                    Też bym chciała za parę rzeczy nie płacić, ale to z szacunkiem nie ma wiele wspólnego. Chodzi bardziej o szacunek, w sensie nieobrzucanie mięsem wyborców PiS, nawet gdyby się miało ochotę wink, a nie dyskusję o polityce społecznej.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:32

> Też bym chciała za parę rzeczy nie płacić,

Napisałaś żebym ich traktował tak jak sam chciałbym traktowany, więc chciałbym, żeby nie płacili na moją służbę zdrowia jak i ja bym nie płacił wink
                      • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:37
                        Strtegicznie - jeżeli nazwiesz kogoś plebsem to ten ktos zużyje 99% swojej energii na udowadniania , że plebsem nie jest I/lub, że Ty jesteś zdradziecką mordą. Nie będzie słuchał Twoich argumentów.

Tak, wiem to "oni zaczeli" ale zanim oni zaczeli "my" ignorowaliśmy problemy "trzeciego świata" - wteyd nie słuchali bo nikt do nich nic nie mówił.
                        • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:40
                          Nic dodać, nic ując, Joa.
                          • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:48
                            Kilka lat temu w Wysokich Obcasach był taki troche analityczny artykuł o sluchaczach, a zwaszcza o słuchaczkach Radia Maryja. Dla większości z nich RM to było piewrsze miejsce gdze ktoś ich sluchał i nie przerywał (a co potem robil I jak naprawde nimi gardził, to już inna sprawa). Potęga słuchania.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:49
                          joa66 napisała:

> Tak, wiem to "oni zaczeli" ale zanim oni zaczeli "my" ignorowaliśmy problemy "
                          > trzeciego świata" - wteyd nie słuchali bo nikt do nich nic nie mówił.

Absolutnie się nie zgodzę, gdyby od samego początku traktować ich tak jak na to zasługują, to by teraz nie podnosili dumnie łba.
                          • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:55
                            Pomijajac etykę a pozostając przy pragmatyce. Nie znasz historii - ludzie źle traktowani zawsze, prędzej czy później podnoszą "łeb".
                            • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:03
                              I dodam jeszcze - to w jakim miejscu się sami znajdujemy zależy TEŻ od przypadku. Wiadomo, że nie tylko, ale jego roli nie można ignorować. I każdemu z nas (i naszym bliskim) może się zdarzyć, że znajdziemy się w jakiejkolwoeik przypadkowej grupie. Dlatego warto myśleć o tym, żeby każda grupa była traktowana przyzwoicie (nie mam na myśli bezmyślnego rozdawnictwa)
                            • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:03
                              joa66 napisała:

> Pomijajac etykę a pozostając przy pragmatyce. Nie znasz historii - ludzie źle t
                              > raktowani zawsze, prędzej czy później podnoszą "łeb".

Ohhh jak ja lubię ten socjalistyczny argument, że jak im nie oddamy to sobie przyjdą i wezmą. Nie wezmą!
                              • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:08
                                jakie "oddamy" , o czym Ty mówisz...?

p.s. Twoją naiwnośc pomijam - historia przeczy Twojej tezie.
                                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:10
                                  joa66 napisała:

> jakie "oddamy" , o czym Ty mówisz...?

oddamy w postaci wszelakiej redystrybucji

> p.s. Twoją naiwnośc pomijam - historia przeczy Twojej tezie.

oh really? rewolucje wygrywały w zasadzie tylko tam, gdzie pozwolono im wygrać....
                                  • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:17
                                    A gdzie nie pozwolono?
                                    • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:23
                                      joa66 napisała:

> A gdzie nie pozwolono?

Ostatnio? Pomarańczowa Rewolucja na Ukrainie
                                      • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:24
                                        I to chodzilo o sprawy spoleczne????
                                        • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:28
                                          p.s. poza tym - ciekawe, że podoba się Tobie model zarządzania Ukrainą.

Bp taki całkowity sukces w "tkm" to ma Korea Płn.
                                        • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:31
                                          joa66 napisała:

> I to chodzilo o sprawy spoleczne????

może to nie był najszczęśliwszy przykład...
                                          • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:41
                                            Dodam jeszcze - PiS się bardzo cieszy kiedy nazywamy "ich" plebsem, bo w ten sposób realizujemy pisowski plan.
                                            • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:11
                                              A partie opozycyjne cieszą się, kiedy wyborcy są wyzywani od animalnych elementów, gorszych sortów czy mord zdradzieckich? Zgodnie z Twoją logiką tak być powinno.

Pis w czasie wyborów nie tylko chowało wątpliwe postacie, ale wypuszczało trolle przekonujące, że źle nie będzie, a ponure scenariusze można włożyć między bajki.
                                              Ta strategia się sprawdziła. Teraz nie chce żeby jego wyborca poczuł się w pewnym momencie stojącym na marginesie „lemingiem durnej zmiany” (nieważne czy nazywanym „suwerenem” czy plebsem, to drugie akurat chyba nienajszczęsliwsze) i przekonuje, że ich wyborca to normalny, przeciętny, płacący podatki obywatel, który niczym negatywnym się nie wyróżnia, a poza tym jest „większością społeczeństwa”. A Ty wsiąkłaś w tą retorykę.
                                              • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:24
                                                Nie. Polityka PiS to dzielić i rządzić.

I nie piszę o tym kim jest wyborca PiS (tym bardziej to co mi wmawiasz) . Piszę o tym, że BEZ WZGLĘDU NA TO co sądzimy o wyborcach PiS nie powiiniśmu używac ich języka bo to marzenie JK.
                                                • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:31
                                                  Ale ich język staje się coraz bardziej agresywny i ludzi to wkurza. Bo ile można nadstawiać dobrodusznie drugi policzek w imię "będę szlachetniejszy od nich, nie będę nazywał ich brzydko, choć coraz bardziej na mnie plują"?
                                                  • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:39
                                                    Wystarczy poczekać i ten język pisowskiej "elity" zacznie wkurzać wszystkich, bo tak czy inaczej coraz więcej grup będzie się zaliczać do wrogów władzy.
                                                  • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:40
                                                    Oczywiscie, ze wkurza. Kazdego i nie oszukuję się - ja czasami mam ochot napluc komus do herbaty czy kawy ze złości. Ale pamiętam, że takie było założenie JK - mamy się zażreć nawzajem. I nie chodzi o nadstawianie drugiego policzka - wystarczy merytoryczna obrona i merytoryczny atak, a retoryka "plebs" poszła za daleko, co widać w komentarzach dotyczących wszelkich spraw społecznych - od tragedii, poprzez sposób spedzania wakacji i wyadawania 500+, po zakupy w Biedronce.
                                                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:47
                                                    Merytoryczne dyskusje z ludźmi, którzy decyzję podejmowali w oparciu o emocje z góry są spisane na niepowodzenie, nawet gdyby byli w stanie zrozumieć argumenty.
                                                    Zresztą „merytorycznie” to jedno z premedytacją naduzywanych przez PiS słów.
                                                  • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:56
                                                    Ty też podejmujesz decyzje w oparciu o emocje, najwyżej lepiej je sobie racjonalizujesz.

Mnie też bardzo razi określanie wyborców PIS jako plebs. Nie dość, że to tylko wzmaga podziały i powoduje dodatkowe usztywnienie postaw to jest dalekie od rzeczywistości. Na PIS głosowali różni ludzie - znam też bogatych, wykształconych i nad wyraz kulturalnych wyborców PIS.
                                                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:16
                                                    Pisałam, że to nienajszczęsliwsze określenie i ja staram się unikać.
                                                    Głosowali różni ludzie i nawet mogę zrozumieć, jakoś próbować usprawiedliwić, bo byli zmęczeni, nie wierzyli w ostrzeżenia przed tym co się może wydarzyć (chociaż aż tak złego obrotu spraw chyba nikt nie wróżył), ale jeśli po tym co się zadziało ktoś nie zmienił zdania to ja nie mam o nim dobrego zdania.
                                                    A podziały są nieuniknione, nie można stanąć po środku, bo w wielu kwestiach trzeba udzielić zero-jedynkowej odpowiedzi i nie znikną wraz ze zmianą języka, która i tak jest niemożliwa, bo na tej drodze ruch następuje w jedną stronę.
                                                  • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:24
                                                    Ja nie dzielę ludzi według tego na kogo głosowali. Motywacje ku temu mogą być różne, niektórzy są naiwni, łatwowierni, mylą się, ulegają autorytetom. Sama też nie zawsze mądrze głosowałam. Oprócz nielicznych Pisiewiczów, którzy dorwali się do koryta, wszyscy w końcu wylądujemy w tej samej dupie.
                                                  • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:02
                                                    Czyli musimy wyzywac ich od plebsu, Januszy, bo wakcaje spédzaja nad Bałtykiema albo AI (albo w ogóle nie jada za pinceta bo był juz taki wątek) , zakupy robiá w Biedronce a nie Almie i gdyby nie 500+ to by się małe patusy nie topiły.
                                                    Jak Tobie taka retoryka odpowiada, to OK.

Mnie nie - dlatego jestem przeciwko PiS/Kukiz
                                                  • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:53
                                                    joa66 napisała:

> zakupy robiá w Biedronce a nie Almie

To Alma jeszcze w ogóle istnieje?
                                                    Wydawało mi się, że wywalił się ten owoc polskiej przedsiębiorczości. Razem z innymi jej owocami. Chora drzewo to musiało być, skoro takie słabe owoce rodziło.
                                                  • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:53
                                                    Ale z kim ty chcesz merytorycznie rozmawiać? Spróbuj sobie podyskutować w internecie z przeciętnym suwerenem - po minucie dowiesz się, że jesteś wyjącą lewaczką, feminazistką, masz ojca komucha, dajesz ciała za pieniądze, a w ogóle to wyp...alaj z tego kraju itepe itede. Nie mówię o trollach, mówię o prawdziwych ludziach. To jest ich retoryka. I ktoś powinien w końcu powiedzieć "dość", zamiast pochylać się nad suwerenem, który w niego strzyka jadem bez opamiętania. Z PiS i jego betonem nie się walczyć, będąc miłym. Może na początku tak, teraz już nie.
                                                  • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:02
                                                    Po pierwsze dyskusje w internecie rządzą się swoimi specyficznymi prawami. Po drugie to jest jednak margines. Pomieszkuję na wsi, w gminie w której ponad połowa głosowała na PIS. Tematy polityczne wypływają co i raz. Nie ukrywam swoich preferencji i nikt mnie nie wyzywa od lewaków ani feminazistek.

Co jest oburzające, to że takim językiem posługują się ludzie władzy: posłowie, ministrowie itd.
                                                  • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:17
                                                    Nie powiedziałabym, że to margines. Właśnie dlatego, że jak sama piszesz - to jest język ludzi władzy i z każdym miesiącem jest gorzej. Przykład idzie z góry, to będzie się nasilać.
                                                  • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:07
                                                    spanish_fly napisała:
                                                    Pomieszkuję na wsi, w gminie w której ponad poło
                                                    > wa głosowała na PIS. Tematy polityczne wypływają co i raz. Nie ukrywam swoich p
                                                    > referencji i nikt mnie nie wyzywa od lewaków ani feminazistek.

Bo ostatnimi czasy ludzie na wsi są bardziej kulturalni niż ci w mieście wink Czyli bardziej trzymają się zasad, są mniej skłonni do obnoszenia się z hasłami w rodzaju "ja lubię disco polo, a ty Mozarata, w czym moje preferencje są gorsze?", itp. - imo to raczej domena miastowych, szczególnie świeżych, bez tzw. kapitału społecznego. Co nie zmienia faktu, że na wsi masowo głosują na PiS i cieszą się, że w USA wygrał Trump. Takie rozdwojenie. Pozorne.
                                                • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:32
                                                  I tu się różnimy w ocenie. Moim zdaniem suweren ma się czuć silną, szanowaną, lepszą od innych większością, której się nie wypomina wad i obchodzi się jak z jajkiem. Oczywiście pod wodzą silnego przywódcy, który mówi to co myśli bez przebierania w słowach, bo jemu wolno.
                                                  • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:52
                                                    To jest nie do zrobienia na dłuższą metę. Widzę to już po rodzinie mojego sąsiada ze wsi - głosowali na PIS w ostatnich wyborach. Pamiętam jego postawę zaraz po wyborach. Znać było dumę z trafnej decyzji, czuli się docenieni. Z tego zostało tylko 500+, które dostają niektóre jego wnuki, i może jeszcze kościółkowość, do której są przywiązani. Oprócz tego dostają coraz więcej kopniaków.
                                      • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:06
                                        Po pierwsze Pomarańczowa Rewolucja nie była żadną rewolucją socjalną, była raczej protestem wyborczym i protestem antykorupcyjnym.
                                        Po drugie - jak najbardziej wygrała, chyba coś ci się pokręciło. Chyba że masz na myśli to, że Pomarańczowi okazali się tacy sami jak poprzednicy, zmarnowali cały kapitał społecznego zaufania i w kolejnych wyborach przegrali.
                        • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:01
                          Jeśli ktoś dla 500 zł głosuje na partię, która łamie konstytucję, to bez dwóch zdań jest plebsem i patusem.

Ale ze względu na toczacą sie kampanię wyborczą możemy nie nazywać tych spraw po imieniu i użyć bardziej neutralnego określenia: elektorat socjalny.
                          • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:06
                            A jak nazwiesz dzisiejszych obrońców demokracji takich jak Miller czy Kwaśniewski, którzy bez oporów robili kariery w partii, która łamała konstytucję i prawa człowieka? Nawrócony plebs? To samo dotyczy postkomunistycznych patusow w PiS, żeby nie było.
                            • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:12
                              Miller i Kwaśniewski wprowadzili Polskę do UE. PIS chce Polskę z niej wyprowadzic. Nie porównuj demokratów do plebsu.
                              • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:15
                                Demokraci z PZPR w wieczystej przyjaźni z krajem Rad i Łagrów. przezabawne
                              • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:57
                                pani-noc napisał(a):

> Miller i Kwaśniewski wprowadzili Polskę do UE. PIS chce Polskę z niej wyprowadz
                                > ic. Nie porównuj demokratów do plebsu.

OJP. Słów brak.
                                • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:41
                                  Tak, słyszałam, że wg PIS propagandy to Mateusz Krzywousty wprowadził Polskę do UE. Widać rosia łyka te bzdury jak młody pelikan kluski.

Sprawdź sobie w guglach kto rzadził w 2004 roku - jeszcze - demokratyczną Polską.
                                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:50
                                    Krzywousty to bardzo...”elastyczna” postać. Wprowadził Polskę do UE, a teraz wyprowadza, zarabiał miliony na kredytach w CHF, a teraz pogardza tymi, którzy ich udzielali. Gdyby w przyrodzie tak elastyczne kręgosłupy były naturalne, to ortopedzi byliby bezrobotniwink
                                  • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:51
                                    Kwaśniewski i Miller wywodzą się jeszcze z czasów komunistycznej Polski i byli w PZPR! I kto tu nie ma podstawowej wiedzy?
                                    • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:24
                                      rosapulchra-0 napisała:

> Kwaśniewski i Miller wywodzą się jeszcze z czasów komunistycznej Polski i byli
                                      > w PZPR! I kto tu nie ma podstawowej wiedzy?
                                      >

....i jednocześnie wprowadzili Polskę do Unii. Cimoszewicz i Miller podpisywali traktat akcesyjny.
                                      • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:26
                                        Czyli można być przez połowę życia za totalitaryzmem, a potem zostać demokratą?
                                        • iwles Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:17
                                          Gorzej, jak ktos ma odwrotnie.
                                        • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 07:22
                                          To lepsze niż być demokratą, korzystając z zalet tego systemu dojść do władzy, a potem wspierać system totalitarny, bo w demokratycznym nie ma się szans na utrzymanie władzy.
                                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:43
                                  rosapulchra-0 napisała:

> OJP. Słów brak.

Gdy słów brak to trzeba poszerzyć słownictwo, na przykład poprzez odpowiedni dobór lektury.
                  • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:27
                    Nie musisz mie z nimi stycznosci i kontaktu, ale podstawowy szacunek dla nich przyniescie korzyci i Tobie.

I ja jestem przeciwna systemowi opieki społecznej , w którym pomoc należy się tylko tym, których lubimy.
                  • riki_i Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:21
                    Społeczeństwo samych alf to już było u Huxley'a w "Nowym wspaniałym świecie". Na Cyprze. Nie skończyło się dobrze.
        • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:57
          Masz rację, że taka forma prowadzenia polityki przez opozycję jest skazana na porażkę. IMO gdy mowa o "plebsie" to bardziej chodzi o biedę umysłową niż tą w portfelu.

Opozycja powinna podjąć próbę edukacji ekonomicznej społeczeństwa. Wiem, że to trudne....
          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:00
            lilicziczi napisała:

> Opozycja powinna podjąć próbę edukacji ekonomicznej społeczeństwa. Wiem, że to
            > trudne....

To jest niemożliwe przy tym społeczeństwie...
        • tanebo2.0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:02
          A czy miałaś do czynienia z takimi ludźmi? Ja miałem. Jakiś czas temu. Zawodowo. Ale nie w sensie "specjalista ds plebsu" ale miałem do czynienia z "suwerenem" jako kierownik. Wyobraź sobie faceta z "chłopaków do wzięcia" i pomnóż to razy tysiąc sztuk. Brak zębów i inne braki w higienie. IQ pawiana i jego maniery. Musisz mu pokazać co, jak i gdzie zrobić. I zaznaczyć krzyżykiem bo i tak nie zrozumie. A potem przypilnować bo i tak zrobi źle.
          • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:23
            Mój partner miał. Pełen wachlarz poparcia - od Kaczor to Żyd, poprzez poparcie dla PSL (ale też dla PO) aż do poparcia dla PiS/Kukiz.
            Podobno czasami głowa mała kiedy usilowalo się cos wytłumaczyć. Ale I tak nie przyszło mu (mojemu partnerowi), żeby dzieci tych ludzi nazywać małymi patusami. Czym innym jest nazwanie kogoś idiota bo nie rozumie najbardziej elementarnych zasad ekonomii i budżetu czym innym chamskie wyzywanie za 'wszystko" .
            • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:55
              Tu nie chodzi o rozumienie ekonomii.
              Jeśli ktoś uważa, że 500 zł jest ważniejsze od wolności i demokracji, bo jemu żyje się wygodniej (czytaj: nie musi pracować na swoje dzieci tylko inni zarabiają za niego) to dla mnie jest to patologiczne myślenie.
              • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:04
                Bo TO jest patologiczne myślenie. Ale ja piszę o atakowaniu każdego kto dostaje 500+ (I nawet w domyśle "glosuje za PiS) i za wszystko - za schabowe w Egipcie, skarpety do klapków i nawet za to, że patusy nad morze wyjechały. I odwrotnie każdy w klapkach i skarpetach zajadajacy schabowego to elektorat PiS. Piszę o jednym wielkim ścieku agresji.
                • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:22
                  Nikt nie utożsamia osób pobierających 500+ czy jeżdżących do Egiptu z elektoratem PIS.

Jak sama zauwazyłaś stawianie swojej wygody i lenistwa ponad rację stanu i demokrację to jest patologia. Nazywanie patologii po imieniu to nie jest agresja tylko stwierdzenie faktu.
                  • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:30
                    Mówimy o czymś innym. Kiedy pojawił sie np temt tragedii w Darłowie zastanawiałm się kiedy pojawi sie 500+, parawanów i "polski". Długo nie czekałam. I tego jest w sieci pełno.

I owszem w worku "plebs" elektorat PiS miesza się z Januszem, który je schabowe w Egipcie, a jest w Egipcie bo dostał 500+. To nie jest tak, że jedna osoba udawadnia, że Janusz ze schabowym to PiS. To są miliony wrednych wpisów pod artykułami na dowolny temat. Takie małe kamyczki.
                    • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:46
                      Wejdź na strony prawicowe, zobaczysz miliony wrednych wpisów pod artykułami na dowolny temat. I nikt nie apeluje, skończcie, bo jak to piszecie to Schetyna się cieszy i opozycji rośnie poparcie.
                    • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:59
                      Czyli jak twoim zdaniem mamy odnosić się do suwerenów, którzy nazywają nas świniami?...
                      • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:35
                        Ktoś w twarz Cię tak nazwał? Bo mnie nie. Tylko politycy. I im się rewanżuję
                        • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:00
                          W kontaktach twarzą w twarz obie strony pozwalają sobie na mniej niż politycy.
                          • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:07
                            Źle się wyraziłam. Nie chodziło mi o twarzą w twarz w sensie realu tylko o personalnie. Czyli czy JasKowalski czy inny konik123 nazwał sumire świnią.
                            • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:12
                              Poczytaj co ludzie piszą w komentarzach, nazwanie kogoś świnią to prawie o elegancję zahacza.
                              • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:14
                                Czytam. Np o Darłowie i 500+. Zgadzam się. Nazwanie kogoś świnią w porównaniu do tamtych komentarzy to niemal elegancja.
                    • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:30
                      Hejt na rodziców z Darłówka nie ma podtekstu politycznego. Przypomnę, że kilka dni przed tragedia z Darłówka emateczki radosnie chwalily się, że nie pilnują dzieci nad zbiornikami wodnymi, bo ich dzieci są ROZSADNE. Po tragedii strach je obleciał, że to ich nad wiek dojrzale dziubdziuśe mogły byc wylawiane z morza w foliowym worku. Stąd potrzeba udowodnienia na siłę, że w normalnych rodzinach utoniecia się nie zdarzają.
                      Pieńcetplusy to pogardliwe określenie na rodziny wielodzietne i imo nie ma bezpośredniego powiazania z PIS. Pani z wątku głosuje na PiS, a ma 1 dziecko.
                      • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:26
                        I ta pani nie wyraziła w żaden pogardliwy sposób o rodzicach zmarłych dzieci. Powiem więcej - była bardzo oburzona hejtem, jaki powstał na ich temat.
              • danaide Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:09
                Dla niektórych 500 zł to właśnie jest ta wolność...
    • asia_i_p Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:08
      Niektórzy do dziś wychwalają Gierka, bo za Gierka było lepiej.

Najbardziej mnie wkurza fakt, że to się wykrzaczy pewnie już przy następnej ekipie, bo zjawiska ekonomiczne mają swoje opóźnienie, a PiS wtedy powie "A za naszego rządu było lepiej".
      • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:29
        asia_i_p napisała:

> Niektórzy do dziś wychwalają Gierka, bo za Gierka było lepiej.
        >
        > Najbardziej mnie wkurza fakt, że to się wykrzaczy pewnie już przy następnej eki
        > pie, bo zjawiska ekonomiczne mają swoje opóźnienie, a PiS wtedy powie "A za nas
        > zego rządu było lepiej".

I to jest poważny argument, żeby głosować za PiS. Pozwolić im ponieść odpowiedzialność za swoje czyny i pomysły. Niech ciemny lud na własnej dudzie nauczy się odrobinę ekonomii.
        • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:16
          Dokładnie. Z tego względu jestem rozdarta wewnętrznie, bo szczerze życzę PISowi, żeby to on musiał 500+ ludziom zabrać.
          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:26
            spanish_fly napisała:

> Dokładnie. Z tego względu jestem rozdarta wewnętrznie, bo szczerze życzę PISowi
            > , żeby to on musiał 500+ ludziom zabrać.

Nie zabierze, ani on a nikt inny. Zabierze emerytom i budżetowce + pińcet będzie wraz z rozkręcaną inflacją traciło wartość. Już jest warte z 440 może 450 PLN w pieniądzu z czasów wprowadzenia.
            • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:40
              Tak, większość załatwi inflacja, ale oprócz tego myślę, że wprowadzą górny próg dochodowy, jeśli tylko wygrają wybory.
              • martishia7 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:51
                Raczej nie będzie potrzeby, bo jego wprowadzenie może być drogie w obsłudze. Inflacja załatwia problem podwójnie - od strony wydatku, ale też od strony progu dochodowego. Plus demografia. Plus to co dzieje się już, a można to jeszcze wzmocnić - likwidacja innych form pomocy, typu "rodzinne" i inne dodatki celowe (np. dopłaty do kolonii, do opału na zimę). Są niepotrzebne, jak ktoś ma 500.
                • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:42
                  Nie wiem niby, co by miało tak podrażać tą obsługę. Dodatkowe okienko w formularzu i to wszystko. Problemem byłoby dopiero wyłapanie oszukujących, ale tym w ogóle sobie nie muszą głowy zawracać.
        • tanebo2.0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:07
          Wenezuela pokazuje że nie jest to dobry pomysł. Władza mimo że się skompromitowała mówi: "nie mam pana płaszcza i co mi pan zrobi"
        • asia_i_p Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:27
          Prawie byłabym za, ale obawiam się, że na fali powodzenia wypowiedzą wojnę Niemcom albo coś w tym stylu. To są owszem, partacze, ale jednak przy tym świrnięci i to też trzeba brać pod uwagę.
    • iwles Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:16
      Jezeli do kogos nie przemawia sytuacja chociazby dzisiejszej Grecji, jako przyklad, co zgotują swoim dzieciom i sobie na starosc, to znaczy, ze jest glupi i slepy. A jesli dodatkowo nic go nie obchodzi rozwalanie trojwladzy, upolitycznianie sądow, prokuratury - to jest niedouczonym idiotą do kwadratu.
      Powiedz jej, zeby pooglądala wiadomosci, jak to Grecy splacaja polityke rozdawnictwa socjalnego, jak dzis ludzie nie mają z czego zyc, bo tak fajnie przez lata zylo sie z socjalu.
      • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:20
        Grecy mają przynajmniej turystykę - to ich prawdopodobnie zawsze będzie ratować.
        W polskich wiadomościach mówią o Grecji? (b. rzadko oglądam jakąkolwiek telewizję).
    • anahera Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:23
      Znam troche osob w Polsce (tez sciana wschodnia) ktorzy mowia to samo. Natomiast p. Duda podczas weekendowej wizyty w moim miescie powiedzial do Polonii (nie uczestniczylam w spotkaniu ale widzialam filmik z tego przemowienia) "Mysle ze niedlugo bedziecie myslec o powrocie". No i cos mi sie nie wydaje. Znam tylko jedna osobe ktora mysli o powrocie, jest to emerytka ktorej maz zmarl a dzieci i wnuczki ma w Polsce, mowi ze po prostu nie chce spedzic starosci z dala od nich.

A dywagujac - u nas ceny nieruchomosci sa takie ze w zasadzie kazdy kto ma tu swoj dom jest w stanie w Polsce kupic wiekszy i ladniejszy i drugie tyle mu zostanie w kieszeni. Ale co dalej?
    • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:26
      To dlaczego mieszka ( zarabia) teraz w Anglii a nie w Polsce ?

Koniunktura jest lepsza w Polsce. To prawda, że jest rynek pracownika. Ale nie ma też rąk do pracy, bo wciąż płace nie są godne. 500 plus dane jednym- pieniądze zabrane drugim. Tu wpływa, tam wypływa. Ci co mieli gorzej, mogą mieć lepiej. Ci co mieśli średnio mogą mieć gorzej. I ci co mieli lepiej mają gorzej. Ci co mieli super dalej mają super..

Niedoinwestowane i z dziurami ( sprzęt/reforma/nowości ) jest policja, wojsko, nauczyciele, ratownicy medyczny i i in.
      • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:25
        wapaha napisała:

> To dlaczego mieszka ( zarabia) teraz w Anglii a nie w Polsce ?
        >
        > Koniunktura jest lepsza w Polsce. To prawda, że jest rynek pracownika. Ale nie
        > ma też rąk do pracy, bo wciąż płace nie są godne.

Jeżeli teraz nie są, to już raczej nie będą...

> 500 plus dane jednym- pieniądze zabrane drugim. Tu wpływa, tam wypływa.

Zapominasz, że ktoś pobiera 20% za obsługę redystrybucji!
    • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:27
      tak, rosa, pamiętamy. Peło jadło ośmiorniczki, a Kukiz to taki mądry czlowiek.
    • leyre2 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:36
      A my wlasnie widzielismy sie ze znajomymi z pl po kilku latach od kiedy wrocili do pl po latach zycia w uk. Oboje wyzsze wyksztalcenie, zadna sciana wschodnia ani lubelszczyzna, oboje pracuja, maja dwoje dzieci, wlasnym dom bez kredytu i rodzine do pomocy. Wrocili do uk, poki jeszcze moga, maja dosc zycia w Polsce. Stwierdzili ze sie tam dusili, ze praca niby jest ale bylejaka i place niskie, na przyzwoite zycie trzeba sie na zapierd...c i na stresowac nie majac zycia rodzinnego, nie widujac wlasnych dzieci, drozyzna, przecietne wakacje w gorach kosztuja kilka tysiecy, odziez, obuwie itd wszystko kosmicznie drogie,do tego polityka i ogolna atmosfera nie do zniesienia. Bylam zaskoczona, bo na tym forum ematki pisza ze jest swietnie w pl, zdaje sobie sprawe ze to co wunskie specjalistki pisza mija sie z faktami ale ze az tak bardzo. A nasi znajomi to ci propolscy. Fiu, fiu...
      • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:45
        Ja jestem tzw. wąską specjalistką - w kraju, w którym pracuję (tzn teraz nie pracuję, bo przebywam na urlopie jeszcze gdzie indziej wink), zarabiam ponad sześć razy więcej, niż w Polsce, uwzględniając zarobki w Warszawie.
        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:57
          Co twoja wypowiedź ma wnieść do tematu ?
          • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:09
            Że Polska gospodarka jest bardzo mało rozwinięta, wskaźnik innowacyjności jest bardzo niski, wielu ludzi o wysokich kwalifikacjach właściwie nie ma w Polsce możliwości pracy w zawodzie (np. biotechnolodzy pracują jako sprzedawcy w firmach farmaceutycznych, podobnie chemicy, biolodzy itp. itd.). W Polsce jest praca dla robotników - przy składaniu samochodów i rozlewaniu Coca-Coli. Centra badawcze, czyli prawdziwe $$$, są na zachód od Odry.
            • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:11
              No widzisz dziecko, jak ty mało wiesz..
              Aż nie chce mi się z tobą pisać
              • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:15
                A może jakaś merytoryczna wypowiedź, Proszę Szanownej Pani wink?
                • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:20
                  Nie warto, nie chce mi się, ręce mi opadły i nie chcą klepać
                  • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:23
                    LOL
              • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:22
                wapaha napisała:

> No widzisz dziecko, jak ty mało wiesz..

Może mało wie, ale rację ma.
                Co jest w Polsce poza prostymi montowniami, halami Amazona, rozlewniami CocaColi i producentami serka? A jest jeszcze rozwinięty import śmieci z Nigerii ostatnio - najnowsze odkrycie Polskiej ekonomi!
                • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:23
                  Nie zapominaj o imporcie starych samochodów wink
                  • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:26
                    lilicziczi napisała:

> Nie zapominaj o imporcie starych samochodów wink

Tiaaaa, 10 latki z przebiegiem 170 kkm, którymi Niemiec tylko do Kościoła....
                • kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:00
                  Niestety też uważam, że ma rację.
    • aandzia43 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 08:59
      Pińcet plus jest i wiwlodzietnym się poprawiło, wiadomo. Ogłoszeń o pracę jest może więcej, ale nadal oferują grosze bo jak nie miejscowi to Ukraińcy wezmą, wiec zarobki w okolicach najniższej krajowej (nic pod stołem albo niewiele sodatkowo). Przedsiębiorcy mogą sobie na to pozwolić. Ściana wschodnia ma się jako tako wyłącznie dzięki emigracji zarobkowej do Anglii. Poza tym buda.
      • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:04
        Jak się poprawiło wielodzietnym aandzia ?
        Jeżeli jest rodzina wielodzietna, w której dzieci mają 18, 10, 5 lat - to ta "poprawa" to 500 zł /mc ( bo pierwsze jest pełnoletnie i się nie liczy, drugie staje sie pierwszym a na pierwsze dziecko tylko poniżej granicy dochodu, drugie staje się dopiero trzecie dziecko )
        Poprawić się mogło niektórym wielodzietnym rodzinom, które mają kilkoro drobiazgu min 4-5 żeby pieniądz był wyraźnie oczuwalny ( bo przy 5 dzieci dostaną 2 tys zł)

Zapomniałam też napisać o tych Ukraińcach - zapełniają luki w żabkach, biedronkach, lidlach, na budowach
        • aandzia43 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:24
          No właśnie o tych wielodzietnych z drobiazgiem piszę. Im naprawdę jest lżej. A propos dzieci: niedawno rozmawiałam z kobietą prowadzącą od lat rodzinę zastępczą (nie dla kasy, to zamożni ludzie wink) - rodzi się coraz więcej dzieci dla 500+ tam, gdzie nie powinny się rodzić. Potem lądują u niej, w Domu Dziecka.
          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:28
            aandzia43 napisała:

> rodzi się coraz więcej dzieci dla 50
            > 0+ tam, gdzie nie powinny się rodzić. Potem lądują u niej, w Domu Dziecka.

Ale jak to!? Ktoś tak oddaje pinceta do domu dziecka?
            • lilicziczi Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:31
              Albo mu zabierają sad...
              • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:34
                lilicziczi napisała:

> Albo mu zabierają sad...

Zabierają pińceta?! Toż to nie ludzie to wilki!
            • antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:40
              dyzurny_troll_forum napisała:

> aandzia43 napisała:
              >
              > > rodzi się coraz więcej dzieci dla 50
              > > 0+ tam, gdzie nie powinny się rodzić. Potem lądują u niej, w Domu Dziecka
              > .
              >
              > Ale jak to!? Ktoś tak oddaje pinceta do domu dziecka?

Żebyś wiedział. Perspektywa była iście biznesowa, niczym wódą płynąca kraina dostatku. Potem tylko pojawiła się niespodziewana niedogodność- okazało się, że dziecko trzeba nakarmić, posłać czyste do szkoły i to bez siniaków. Dla niektórych to warunki nie do przejścia.
          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:40
            RZ to nie to samo co DD
            • wieczorny-motyl Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:12
              wapaha napisała:

> RZ to nie to samo co DD
              tam był przecinek (u niej, w DD)
              przecinek mozna stosowac zamiennie ze spojnikiem typu LUB/ALBO
        • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:27
          My mamy troje, czyli nie uważam, żeby to była rodzina wielodzietna, choć oficjalnie od trójki tak się przyjmuje. I pieniądz jest odczuwalny.
      • jeziorowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:20
        Nie aandzia, nie wiadomo. Jedyne co wiadomo to fak, że operujesz stereotypami nie mając pojęcia o czym piszesz. Jedyni wielodzietni, którym się poprawiło to ci, którzy mieli duże rodziny pomimo braku środków na zapewnienie im bytu. Wielodzietni, którzy żyli na dobrym poziomie teraz żyją na gorszym, bo płacą wyższe podatki, wszystko jest dużo droższe i 2/3/4/ czy ileś 500+ nawet nie wyrówna straty (już nie mówiąc o zysku). Nie każdy przedsiębiorca potrzebuje jedynie rąk do pracy. Całe rzesze pracodawców nie zatrudniają „rąk” tylko „głowy” i osoba bez perfekcyjnej znajomości polskiego w mowie i piśmie nie jest kandydatem do pracy.
        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:22
          Dopiszę tylko podd tobą jeziorowa- pogorszyło się również rodzinom wielodzietnym z dziećmi niepełnosprawnymi ( pouciane wsparcie, pozabierana pomoc, pozabierane refundacje itp)
        • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:28
          Jasne, a to co piszesz to wcale nie stereotyp. Choć może rzeczywiście z perspektywy wąskich specjalistek na emamie to u nas bieda aż piszczała...
          • jeziorowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:35
            Nie napisałam, że tak jest wszędzie, tylko że tak też jest i nie jest to margines tylko też norma, więc niektórym się poprawiło, ale kosztem tych, którym się pogorszyło.
            • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:39
              " Jedyni wielodzietni, którym się poprawiło to ci, którzy mieli duże rodziny pomimo braku środków na zapewnienie im bytu" - słowo jedyni jest jednoznaczne. Wniosek z tej wypowiedzi jest następujący: jeśli nam się poprawiło to znaczy, że mieliśmy dużą rodzinę pomimo braku środków na jej utrzymanie. A to bzdura.
        • aandzia43 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:32
          Ale spoko, ja nie gardłuję za pincet plus bo to generalnie jakaś pomyłka wink Niektórzy akurat skorzystali i tyle.
          • jeziorowa Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:36
            I tu się zgodzę: niektórzy skorzystali (nie zapominajmy o tych, którzy stracili).
        • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:25
          Tak, też mi się wydaje, że polepszyło się jedynie może skromnie żyjącym rodzinom np. z trojgiem dzieci. A reszcie, co się w jedną kieszeń daje, z drugiej się odbiera.
      • ortolann Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:17
        Ukraińcy to nas mają w nosie. Myślisz, że oni są głupi i pozwolą się doić tyrając na czarno albo za jakieś marne grosze?
        Oni są zorganizowani i potrafią walczyć o swoje, co się im bardzo chwali.
        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:26
          Głupi czy nie- tyrają z Żabkach za 7 zł na czarno. Jaka stawka na budowach i czy na czarno- nie wiem
    • alpepe Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:17
      I tak większość ludzi w Polsce myśli, niestety.
      • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:38
        Nie większość, nie większość. Nie daj sobie tego wmówić. Najwyższy wynik w sondażach to nie większość respondentów ani społeczeństwa.
        • leyre2 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:52
          A co mysli reszta?
          • pani-noc Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:03
            Poczytaj sobie forum skoro nie wiesz.
            • leyre2 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:05
              pani-noc napisał(a):

> Poczytaj sobie forum skoro nie wiesz.

Ciebie pytalam?
    • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:17
      rosapulchra-0 napisała:

> Do tego sytuacja na rynku pracy zmieniła się na lepsze, bo teraz jest dużo ogło
      > szeń o pracę, w sensie, że są poszukiwani pracownicy i są oficjalne umowy, a pó
      > ł na pół na czarno i, co najważniejsze, można zarobić dobre pieniądze, np. 2700
      > PLN na rękę. Nie pytałam, co to za stanowisko i jaka firma, więc nie wiem.

Jesteśmy na szczycie cyklu koniunkturalnego! To jak ma być jak nie wspaniale!? Ale będzie tylko gorzej....

• grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:25
      Wiesz, mój facet jest zdecydowanym antypisowcem, interesuje go konstytucja, co nie zmienia faktu, że sam przyznaje - 1000 zł więcej w budżecie poprawia sytuację. Co nie oznacza, że w dłuższej perspektywie będą pozytywne efekty. Ale fakt, TERAZ jest lepiej. Tyle, że jak żyjesz z chwilówek to też masz TERAZ lepiej, bo jest przypływ kasy.
      • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:05
        O matko, to ile macie dzieci? wink
        • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:00
          Troje (dwoje jego, jedno wspólne), czwarte w drodze. Więc bez przesady z tym o matko, normalna liczba smile
          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:33
            Spytam niedelikatnie- rozumiem jeśli nie odpowiesz -jesteś macochą na cały etat ? w sensie- dzieci są pod całkowitą opieką ojca ?
            • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:52
              Tak, mieszkamy razem, a matka dzieci ma ograniczone prawa.
              • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:55
                Czy to ograniczenie wiążę się również z tym, że nie otrzymuje 500+ ( ograniczone są zawsze po rozwodzie bo sąd pełnię władzy powierza rodzicowi sprawującemu pieczę a drugiemu zazwyczaj ogranicza )

kiedy rozwiązanie ? wink
                • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:00
                  500 plus przysługuje tej osobie, która ma przyznaną opiekę, czyli matka nie ma szans o to wystąpić. Dzieci, na które się występuje muszą pozostawać we wspólnym gospodarstwie domowym. Dlatego my mamy liczoną trójkę, a 500 przysługuje na 2 i 3. Oczywiście trzeba była do wniosku dołączyć orzeczenie o rozwodzie i przyznaniu opieki.
                  Rozwiązanie w połowie lutego smile
                  • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:08
                    rozumiem, dzięki

No to wpadnie wam rybka wink
                    • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:11
                      Teraz to dopiero będziemy dużą rodziną, pełna patologia smile Obawiam się, że z brzuchem i maluchem w wózku już wyglądam jak suwerenka, oczywiście z ematkowej perspektywy big_grin
                      • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:53
                        Tylko jeżeli na placu zabaw patrzysz ciągle w smartfona , wpychasz się w kolejki w sklepie i pouczasz obce dzieci wink
                        • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:03
                          Nie mam smartfona, za to korzystam z kolejek pierwszeństwa smile
          • riki_i Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:39
            grrru napisała:

> Troje (dwoje jego, jedno wspólne), czwarte w drodze. Więc bez przesady z tym o
            > matko, normalna liczba smile

No nie, cztery to nie jest normalna liczba.

• riki_i Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:41
              A jeszcze zapytam... To już koniec, czy będziesz dalej działać w tym temacie?
            • danaide Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:00
              Pi to nie jest normalna liczba. Czwórka dzieci rozłożona na dwie matki, chłopem się można podzielić. Jak w porządnym matriarchacie.
              • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:20
                Matriarchat to raczej kobieta i kilku chłopów, chłop i dwie kobiety do patriarchalny układ smile
                • danaide Re: Coś wam powiem 21.08.18, 23:02
                  A to coś mi się pomerdało ze zmęczenia. Patriarchat to chyba jeden facet, jedna kobieta i relacje jak w wątku o obrażonym mężu.
                  • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 23:07
                    Nie po to chłopy zrobiły patriarchat, żeby się do jednej baby ograniczać
            • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:17
              Jasne, normalne to jest wysyłać obcemu facetowi dokumentację fotograficzną swojego życia seksualnego...
              Jeśli czworo to nie jest normalna liczba, to jaka jest normalna?
              A co do dalszego działania... Sama tej decyzji nie podejmę, więc do omówienia z partnerem. Jeśli o mnie chodzi, myślę że spokojnie mogłabym mieć jeszcze jedno dziecko w przyszłości. Dobrze się odnajduję w roli matki i pasuje mi duża rodzina
              • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:37
                „Normalne” jest posiadanie takiej ilości dzieci, które utrzymamy jeśli nagle odwróci się od nas państwo i rodzina. Czasem to jedno czasem dwunastka czy jeszcze więcejwink
                • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:52
                  No to nasza czwóreczka będzie jak najbardziej normalna.
                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:04
                    No to super, takich rodzin jest niewiele, ale też sporo zależy od definicji „normalności”
                    • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:16
                      Odniosłam się do definicji, którą podałaś, czyli "utrzymanie, jeśli odwróci się państwo i rodzina".
                      • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:36
                        No i super, to bardzo rozsądna postawa jeśli bez akcji typu kto nam zapłaci za wakacje, książki czy dodatkowe zajęcia dla dzieci, a jak pińcet zniknie to świat się skończy.
                        Z trzeciej strony podziwiam, bo mnie nie stać (moim zdaniem) z chyba rozsądnym podejściem na więcej niż mam, czyli dwójkę, bo edukacja i zdrowie (dzieci, które nie mają nawet jakiejś śmiesznej alergii i jakichkolwiek problemów z nauą) to majątek.
                        • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:41
                          Weź jeszcze pod uwagę jedną rzecz: czym innym jest sytuacja np. czworo dzieci co 2 lata, a czym innym duża różnica wieku. Jak urodzi się najmłodsze to starsze będą miały 13 i 16 lat. Więc nie będziemy mieli kumulacji w stylu: czworo szybko rosnących dzieci w szkole podstawowej. Jak najmłodsze pójdzie do szkoły to najstarsza będzie kończyła studia.
                          Inna sprawa, że my jakoś na zdrowie i edukację nie wydajemy "majątku", jakieś zwyczajne wydatki są i tyle.
                          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:24
                            na dwoje babka wróżyła wink
                            będziesz miała każde w innej szkole, z innymi potrzebami edukacyjnymi/wychowawczymi/zainteresowaniami wink
                            i nie będzie też raczej szansy by dzieciaki miały po sobie kurtki, ubrania, plecaki itp. gadżety

life wink
                            • grrru Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:29
                              Mamy na stanie pierwszoklasistkę licealną, ósmoklasistę i roczniaka, więc starsi pokończą szkoły zanim młodsze zaczną.
                          • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 22.08.18, 07:39
                            Dla mnie zdrowie i edukacja to nie prywatna szkoła i dentysta. Pod edukację podciągam sport, podróże, hobby, a pod zdrowie także gromadzenie środków na wypadek, gdyby publiczna służba zdrowia zawiodła czy wyznaczyła termin na za 10 lat.
                            Co do dzieci z dużą różnicą wieku jestem „ekspertka”, jedno za rok zacznie studia, drugie podstawówkęwink
    • kropkacom Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:36
      Kombinuje jak większość Polaków w Polsce. Nie kojarzę aby PIS bardzo podupadł w sondażach. Na zdrowie...
    • mdro Re: Coś wam powiem 21.08.18, 09:59
      Ale im się byt poprawił, bo są w Polsce? Czy dlatego, że mieszkają i zarabiają w Anglii?

Z jednym dzieckiem nie mają co liczyć na 500+. Wykończenie domu będzie ich kosztować znacznie więcej, niż zapewne zakładają, bo o fachowców trudno i liczą sobie dużo. 2700 na rękę to nie jest dobra pensja dla dobrze zarabiającego w Anglii kierowcy tira. Etc. etc. Im PiS nic nie da, a zabierze - możesz ją uświadomić.
      • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:01
        mdro napisała:

> Z jednym dzieckiem nie mają co liczyć na 500+.

Ukryją dochody. To jest ściana wschodnia!
        • alaveda Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:07
          No i co z tego, że wschodnia?
      • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:38
        Mdro, chyba jesteś jedyna, która przeczytała mój post i zrozumiała. Tak, oni nie mają 500+. Są w UK od roku i jeszcze rok chcą tu być. On faktycznie zarabia naprawdę dobre pieniądze i w funtach. Ona do tej pory w ogóle nie pracowała. Poszła sobie do pracy na 3-4 miesiące, potem zamierza siedzieć w domu.
        Dom w Polsce wybudowali we własnym zakresie, w sensie budował on z braćmi i ojcem, więc największe koszty jakie ponieśli, to materiałów. W tej chwili oszczędzają pieniądze na wykończenie domu, czyli otynkowanie, wykończenie bramy wjazdowej, dopieszczenie wnętrz i też mają zamiar zrobić to we własnym zakresie.
        Są pewni swojej przyszłości w Polsce, pobyt w UK traktują jako szybki zarobek, a swoje życie wiążą tylko i wyłącznie z PL.
        • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:46
          No i żeby się nie zdziwili big_grin.
          • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:53
            No to szacun dla nich.
            Wczesna ciąża ( zaszła jak miała 17 lat) a mimo to dała radę skończyć szkołe, mieć wykształcenie średnie
            Dała radę odchować dziecko, iść do pracy ( bo zakładam że pracowała )
            Wybudować dom- koszty ziemii, materiałów nawet jeśli robocizna własne są spore zwłaszcza jeszcze gdy ma się pracę , małe dziecko na utrzymaniu

Mnie i męża po 20 latach pracy zawodowej , w miarę przyzwoitych zarobkach- nie stać jeszcze nawet na zakup ziemi tongue_out
            • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:02
              Oni ziemię dostali od rodziców. To nie tak, że za wszystko płacili. Własnym sumptem budowali, w sumie dom prawie gotów do zamieszkania (doprowadzona woda, ścieki, prąd) kosztował ich ok. 70 tys. PLN. Została w zasadzie kosmetyka i meble. Nie wiem, ile czasu budowali, ale jakoś niespecjalnie długo. Rodzinnie budowali.
              • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:09
                70 tys ???

Rosa, nie wierzę ( w to ci mówili ) - nie ma takiej opcji, chyba że to jest altanka
                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:17
                  wapaha napisała:

> 70 tys ???

Takie tam opowieści z mchu i paproci....
              • strasznymruk Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:10
                rosapulchra-0 napisała:
                > Oni ziemię dostali od rodziców. To nie tak, że za wszystko płacili. Własnym sum
                > ptem budowali, w sumie dom prawie gotów do zamieszkania (doprowadzona woda, ści
                > eki, prąd) kosztował ich ok. 70 tys. PLN. Została w zasadzie kosmetyka i meble.
                > Nie wiem, ile czasu budowali, ale jakoś niespecjalnie długo. Rodzinnie budowal
                > i.
                >

Ależ ty wszystkie szczegóły znasz.
                Albo ta dziewczyna jest bardzo szczero-gadatliwa, albo wymyśliłaś tę historyjkę.
                • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:16
                  Straszny mruku, jak ty mnie dobrze znasz tongue_out
                  Nie, nie wymyśliłam tej historii. Próbuję właśnie ją skonfrontować z forum. W końcu to moje główne źródło informacji o życiu w Polsce.
              • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:15
                70 tysięcy? Przepraszam, ile mkw ma ten dom?
                • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:17
                  To parterowy dom.
              • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:32
                Czyli dostali od rodziny działkę i dziesiątki czy setki tysięcy w robociźnie. Dopisz dalsze szczegóły, czyli dach nad głową u teściowej/rodziców, żywność od cioci z gospodarstwa i to dopełni obrazu tego sukcesuwink
                Choć oczywiście pracowitość chłopaka, który po pracy leciał na budowę jest godna szacunku.
                • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:38
                  A to nie jest tak, że rodzina wspiera i pomaga? A jak ma, to daje?
                  • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 15:46
                    To jest w porządku, ale dorobić się działki i domu mieszkając w wynajętym lokalu, a nazbierać 70.000 przez kilka lat i to korzystając z pomocy rodziny to są sytuacje z całkiem innych bajek.
                    Ale dziewczyna, jakby pomyślała, to wpadłaby na to, że prawie wszystko co zarobili, zarobili przed dobrą zmianą, bo jak nastała to się ewakuowali. Skąd więc jej wdzięczność dla partii?
                    • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:09
                      No cóż. Ona wyjechała tylko z mężem i synem i to chwilowo. Reszta rodziny została w Polsce.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:20
                        rosapulchra-0 napisała:

> No cóż. Ona wyjechała tylko z mężem i synem i to chwilowo. Reszta rodziny zosta
                        > ła w Polsce.

Reszta rodziny!?
                      • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:55
                        Ale po co ona w sumie wyjechała ?
                        Chłopak miał szkołę, rówieśników ona nie pracowała i nadal ( w UK ) nie zamierza pracować
                        Dziwna jakas
                        • joa66 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:57
                          Niektórym zdarzajá sié takie dziwne historie i znajomi .. wink
                        • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 18:03
                          Najpierw wyjechał mąż. Zatęskniła za nim i przyjechała z synem. I zostali. Dziecko poszło do szkoły, będzie się w sumie dwa lata uczyć w angielskiej szkole, potem już w polskiej.
              • thea19 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:22
                za 70tys zl nie ma szans kupic nawet materialow na budowe. i uwierze jeszcze, ze maz z ojcem i pociotkiem sami zrobili wykop pod fundamenty, ktore sami wytyczyli bez udzialu geodety, sami wzniesli sciany, polozyli dach, zamontowali okna i drzwi, polozyli wszystkie instalacje, ocieplili sciany i poddasze. taaaaa.
                • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:25
                  thea19 napisała:

> za 70tys zl nie ma szans kupic nawet materialow na budowe. i uwierze jeszcze, z
                  > e maz z ojcem i pociotkiem sami zrobili wykop pod fundamenty, ktore sami wytycz
                  > yli bez udzialu geodety, sami wzniesli sciany, polozyli dach, zamontowali okna
                  > i drzwi, polozyli wszystkie instalacje, ocieplili sciany i poddasze. taaaaa.

i to wsicko za flaszkie!
                  • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:56
                    toć napisałam przecież, że to altanka może
          • rosapulchra-0 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:57
            Nie wiem. Pewnie już nie będę mieć z nimi kontaktu, no chyba że wrócą.
        • sumire Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:52
          W ogóle nie pracowała dotychczas i zarabia naprawdę dobre pieniądze? Jaka branża w UK jest taka fajna?

Myślę, że powrót na ścianę wschodnią będzie dotkliwy...
          • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:56
            sumire napisała:

> W ogóle nie pracowała dotychczas i zarabia naprawdę dobre pieniądze?

Doprecyzujcie może co to są dobre pieniądze, żeby się nie okazało, że 1500 czy 2000 GBP netto na miesiąc.....
        • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:52
          >>>Są pewni swojej przyszłości w Polsce, pobyt w UK traktują jako szybki zarobek, a swoje życie wiążą tylko i wyłącznie z PL.

Trochę to naiwne z ich strony - ta pewność swojej przyszłości w Polsce, ale nie dziwi, że chcą wrócić do ojczyzny. Ja w ogóle nie chcę stąd wyjeżdżać.
        • dyzurny_troll_forum Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:53
          rosapulchra-0 napisała:

> Są pewni swojej przyszłości w Polsce,

A co im daje tę pewność?
    • ortolann Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:08
      Ale paradoks jakby nie było jakiś tu widzę. Byt jej się poprawił, jednak nie na tyle, żeby na dom zarobić w PL. Mogliby wziąć kredyt, ale - to zbyt duże obciążenie w warunkach zbyt niestabilnych w PL. Pracy jest więcej, a nawet jest tak, że brakuje ludzi do pracy. Nie wiem z jakiego miejsca na ścianie wschodniej pochodzi ta dziewczyna. Ja jestem południowy-wschód, czyli Podkarpacie. Przemysłu jest tutaj sporo, brakuje ludzi do pracy i jest to realny problem. Ale - praca jest ciężka za relatywnie niskie pieniądze. Specjaliści, przedstawiciele zawodów technicznych są szeroko poszukiwani, ale nadal nie są w stanie "wyciągnąć" tyle, żeby im się opłacało zostać w jednym miejscu.
      I tu dochodzę do sedna: zamiast redukować obciążenia dla pracodawców, żeby mogli lepiej płacić pracownikom, to rząd traktuje ich jak podejrzanych łupieżców i złodziejaszków. Tymczasem rozdaje publiczną kasę - której brakuje. Konsekwencje: ceny żywności i artykułów dziecięcych rosną - i to jest druga strona medalu 500+ obok poprawy bytu rodzin, które z tych pieniędzy korzystają. A ci, co mają jedno dziecko ponoszą koszty tej całej zabawy - im się nie należy nic, jedynie wyższe ceny. W czym jedynacy są gorsi od dzieci z rodzin wielodzietnych? Dla jasności: my nie mamy dzieci i kopiemy się piętami po tyłkach zasuwając na kolejne radosne pomysły premiera matołusza.
      Trafia mnie.
      • kruella83 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:52
        A czy źle powiedziała? Taka prawda , nigdy nie było takiej sytuacji w Polsce, że praca szukała człowieka . Teraz idziesz do galerii handlowej i na każdej witrynie wisi ogłoszenie. Każdy się martwi żeby mieć co do gara włożyć a nie jakaś tam Konstytucja
        • mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:15
          Wisi, bo jest praca i wisi, bo nikt jej nie chce. A czemu nie chce? Bo można mieć pieniądze bez pracy. Ile tak państwo pociągnie?
          • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:09
            Otóż to. Jestem w lokalnej grupie praca na FB. Najczęstsze oferty to proste prace, ale za stawki, z których chętni się po prostu śmieją. Pojawiają się oferty dla osób z konkretnym wykształceniem, oznaczającym przeważnie duże obowiązki i też żadna rewelacja, chyba, że ktoś dopiero zaczyna. Pracy pełno, bo ludzie nie chcą pracować za wynagrodzenie, za które nie da się zdechnąć, ale i nie da się przeżyć.
            • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:16
              Z drugiej strony znając dochodowość niektórych biznesów wcale mnie nie dziwi, że nie płacą więcej. Czasem się po prostu nie da.
              • lily_evans11 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:48
                Oczywiście, że to są też zależności tego rodzaju. Po prostu w Polsce wciąż nie jest łatwo dobrze zarobić, i nie tyrać przy tym dzień i noc.
        • spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:17
          Napawajmy się tym, póki można, bo to się może bardzo szybko zmienić.
        • wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:34
          z tym nigdy to troszkę przesadziłaś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka