Dodaj do ulubionych

Ból glowy

22.08.18, 20:02
Dziewczyny, pomóżcie, podpowiedzcie coś... Od tygodnia boli mnie głowa...od karku do potylicy i cały tył do skroni. W skroniach pulsuje, w potylicy kłuje, boli cały tył glowy- podstawa czaszki. Zwykle przeciwbólowe nie pomagają (ibumie, Apap) z codeina i kofeina też nie...numwsul też nie, w ogóle nie ustępuje ten ból, wszystkie inne niż kna, a ten jest...dziś byłam u neurologa, odesłał mnie w trybie pilnym na sor, tam zrobili TK głowy, przepisali jakiś opioid i wywalili do domu... opioid też nie działa, mnie zmulilo, ból trochę mniejszy, ale tak z 7/10 do 3-4/10 spadło...byłam na terapii manualnej kręgosłupa, bo mnie bolał razem z tą głową ( między łopatkami jakby wysunął się dysk) i na ten dysk pomogło, a na to w ogóle... I co dalej? Okulista niedawno byl- wszystko w porządku, nie ma problemow ze wzrokiem... Przypuszczam że to od kręgosłupa szyjnego, zapisałam się na rezonans na piątek, ale gdzie dalej uderzać? Ortopeda? Neurolog? Fizjoterapeuta? Bo już nie mam siły na ten ból, myślałam, że ta pochodną morfiny da mi chwilę wytchnienia ale niestety nie...
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: Ból glowy 22.08.18, 20:14
      Jeżeli podejrzewasz odcinek szyjny to rtg i na rehabilitację.
      A ciśnienie dobre?
      • blablanie Re: Ból glowy 22.08.18, 21:43
        W RTG są, a właściwie były ( bo RTG miałam ponad rok temu) różne odchylenia, zniesiona lordoza, nabyta kifoza w odcinku c3-c7, zwężenie przestrzeni miedzytrzonowych, zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze na krawędziach trzonów i w stawach unkovertebralnych...
        Ale rehabilitacji mi nikt nie zaproponował....
        • kub-ma Re: Ból glowy 22.08.18, 22:15
          Ja mam zmiany w kręgosłupie, również w odcinku szyjnym i jak chciałam skierowanie do ortopedy od internisty, to mi powiedział, że szkoda iść, skoro ortopeda po prostu da mi skierowanie na rehabilitację. I internista od razu dał mi skierowanie na rehabilitację.
    • black-cat Re: Ból glowy 22.08.18, 20:14
      Czy neurolog zbadał Cię czy odesłał na sor bez badania? Co wyszło w tk?
      • blablanie Re: Ból glowy 22.08.18, 21:39
        Neurolog zbadał i stwierdził brak odchyleń w cun, a na tk nie wiem co wyszlo- na wypisie mam brak odchyleń w TK...
        Z ciśnieniem to nie wiem, bo u lekarzy wychodzi 140/90, a w domu 119/70 lub 110/70...więc nie wiem czy to syndrom białego fartucha, ale i u neurologa i na sor miałam podwyższone...
        • kub-ma Re: Ból glowy 22.08.18, 22:20
          Mierz sobie to ciśnienie przez jakiś czas i zapisuj. Podwyższone może powodować bóle głowy. Tętno też mierz bo duże również może powodować bóle.
          • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 10:26
            I żaden lekarz nie przepisał ci tryptanu? każdy tylko te głupie opioidy? dlaczego? czy masz jakieś problemy z sercem?

jeśli nie, serce zdrowe, to idz jeszcze raz do lekarza i powiedz zeby ci przepisal ZOMIG albo MAXALT,
            najlepiej sublingual (pod jezyk), i weź to razem z lekiem przeciwbólowym ibuprofen, tylenol itp (moze tez byc kodeina, morfina lub oksykodon ale bron boze tramal, tramadol NIE, w żadnym wypadku!) i powinno pomóc.
            chyba ze masz jakieś podłoże np zatoki to niekoniecznie. wtedy powinnas dostac antybiotyk. albo za niskie żelazo (anemia).
            mozesz tez sprobowac maryski jeśli to w PL legalne.

Minnie
            • ania-z-lasu Re: Ból glowy 23.08.18, 10:49
              a dlaczego nie tramadol?
              • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 11:44
                nie mozna razem z tryptanem.
                • ania-z-lasu Re: Ból glowy 23.08.18, 12:49
                  ok, dzięki
            • blablanie Re: Ból glowy 23.08.18, 11:47
              Mam oksykodon...ale źle go zaniosłam...i na ból nie pomogło...
              • blablanie Re: Ból glowy 23.08.18, 11:58
                Mam jakieś wybroczyny na nogach i do tego wszystko mnie zaczęło swędzieć...
                • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 13:26
                  blablanie napisała:

> Mam jakieś wybroczyny na nogach i do tego wszystko mnie zaczęło swędzieć...

po oksykodonie??
                  swędzenie przy opioidach dosyc czesto sie zdarza (od stymulacji neuroprzekaźników), w koncu przechodzi, ale jeszcze te wybroczyny - to moze mialas reakcje alergiczna? moze nie powinnas tego brac. musisz to koniecznie powiedzieć lekarzowi.

M.
              • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 12:00
                blablanie napisała:
                > Mam oksykodon...ale źle go zaniosłam...i na ból nie pomogło...

tzn jak zle? mozesz opisac?
                i ile mg bierzesz w tabletce?
                mnie tez oxy sam nigdy nie pomoze na migrene, musze wziac razem z tryptanem. biore maxalt.

Minnie
                • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 12:05
                  ps
                  dodam ze na migrene leki przeciwbólowe, nawet jak widzisz takie jak oksykodon, z reguły nie działają.
                  musi byc cos co np zwęża naczynia krwionośne jak w przypadku tryptanu. albo dihydroergotaminy.

Minnie
            • lilia.z.doliny Re: Ból glowy 23.08.18, 12:44
              minnie, raz mi sie zdarzyło, ze z braku laku zagryzlam.zomig tramalem. ku..., myslalam.ze zjade na dobre. myslisz, ze moglo sie to naorawde zle skonczyc ? :p. blablanie, wez jeden tryptan od kogos, nie wiem, wyblagaj w aptece i sprobuj. jeden. jesli w ciagu pol godziny dopadnie cie dzikie szczescie, ze juz po bolu, to wlasciwie bedziesz w domu.
              • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 13:01
                Prawdopodobnie dostalas serotonin syndrome i tak, to jest niebezpieczne ale na szczęście dobrze się skończyło bo jesteś smile
                www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-nerwowy/zespol-serotoninowy-przyczyny-objawy-leczenie_45513.html

I nie, Blablanie, absolutnie nie powinna brac tryptanu bez wpierw uzgodnienia z lekarzem - nie wiemy dlaczego jej nie przepisał, moze sa przeciwwskazania. najpierw rozmowa z lekarzem potem recepta i ewentualnie tryptany smile
                • lilia.z.doliny Re: Ból glowy 23.08.18, 13:27
                  masz racje uncertain
                • blablanie Re: Ból glowy 23.08.18, 22:18
                  Żaden z neurologow nie wspominal o migrenie...
                  Jutro idę do rodzinnego, on to może wypisać?
                  • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 22:55
                    Pewnie jestes juz po wizycie bi miedzy nami jest duza roznica czasu, ja dopiero do kompa zasiadlam
                    ale byc moze zaden z neuro nie wspomnial o migrenie bo twoje objawy sa nietypowe.
                    ALE poniewaz ja mam bardzo duzo do czynienia z migrena to widze ze sam bol glowy ma sporo elmentow migreny. wiec moze ten tryptan na bol by ci pomogl, w sensie ze byc cie od niego uwolnił.
                    natomiast nie znaczy to zaraz ze ty masz migrene jako chorobe samoistna. mozez byc jakis inny powod ze cie tak glowa rozbolala.
                    no chyba ze mialas takie bole glowy (krotsze) wczesniej, ale nie powiedzialas lekarzowi.

Minnie
                    • blablanie Re: Ból glowy 24.08.18, 09:18
                      Głowa bolała mnie ale normalnie i po ibumie czy paracetamolu przechodziło...było to bardzo rzadko-raz na kilka-kilkanascie miesięcy...czasem reagowałam na zmianę pogody- deszcz, spadek ciśnienia atmosferycznego, ale nie zawsze...
                      A teraz nic nie działa, tylko ten oksykodon...i to nie tak, że ból przechodzi, tylko jest lżejszy, a poza tym mnie zmula i mogę zasnąć... tylko jestem cała noc nieprzytomna, a rano też nie do końca przytomna, i bardzo późno wstaję...
                      Tak się nie da żyć...
                    • blablanie Re: Ból glowy 24.08.18, 14:09
                      Teraz jestem po wizycie. Dostałam coś na nadciśnienie (chociaż dwukrotny pomiar u lekarza go nie wskazał) i CINIE 50...
                      Na razie wzięłam to coś na nadciśnienie, pół tabletki i trochę to pulsowanie się zmniejszylo...
                      Zmiany pogody też nie pomagają, raz spadek ciśnienia na burze, raz wzrost na słońce...ehh, sprawdzić,e to CINIE może pomoże...
                      • blablanie Re: Ból glowy 24.08.18, 20:17
                        Jezu po tym CINIE umieram...ból jest bardzo silny, do tego osłabienie, pot ze mnie spływa...kłuje mnie w sercu i mam płytki oddech... ciśnienie 117/70
                        Co mam zrobić? Jest piątek wieczór, dwoje małych dzieci a ja leżę i zdycham...
                        • blablanie Re: Ból glowy 24.08.18, 21:08
                          Oprócz tego mam potężny światłowstręt...czemu lek przeciw migrenie ja wywołał? I co mi jest? Do kogo udać się po pomoc? Był już u 2 neurologów, na sorze u rodzinnego...i nikt nie może mi pomóc...
                          • minniemouse Re: Ból glowy 24.08.18, 22:17
                            blablanie napisała:
                            > Oprócz tego mam potężny światłowstręt...czemu lek przeciw migrenie ja wywołał?
                            > I co mi jest? Do kogo udać się po pomoc? Był już u 2 neurologów, na sorze u rod
                            > zinnego...i nikt nie może mi pomóc..

o matko... ale masz zajawki uncertain
                            jaki lek na nadciśnienie dostalas, to po pierwsze. jak juz piszesz, to podawaj istotne informacje bo bez tego nic mozna sprawdzic, np interakcji między lekami.
                            po drugie, pisalam, popros o Zomig albo Maxalt.
                            Cinie to lek starszej generacji - sumatriptan, gorzej tolerowany niz te pierwsze dwa wymienione. głównie właśnie przez palpitacje serca. ktore sa przejsciowe, niemniej nieprzyjemne. czemu dostalas swiatlowstretu - nie wiem ale moje podejrzenie jest takie ze moze bo niektóre leki na nadcisnienie zwężają naczynia krwionośne a tryptan tez, wiec to bylo za duzo - jesli to od tego. światłowstręt tez moze byc wynikiem tego nadmiernego zwężenia ale i samego bolu glowy. swiatlowstret jest normalny np w migrenie.
                            na pewno lekarz zalecił branie jednocześnie leku na nadciśnienie i Cinie??? czy sama tak zrobilas?
                            jeśli nie boisz się znowu próbować to na drugi raz jednak popros o i spróbuj Zomig albo Maxalt nie |Cinie, nie Sumigre, nie Imigran - nic co ma w nazwie "sumatryptan".

Poza tym tryptany moga podniesc cisnienie. jesli u ciebie cisnienie powoduje bol glowy a nie odwrotnie- bol glowy podnosi ciśnienie - to tryptan moze być powodem gorszego samopoczucia. coz, co ci jest okaze sie "w praniu", a ty koniecznie powiedz co sie stalo lekarzowi.

Musisz oczywscie wyjaśnić dlaczego masz wysokie ciśnienie. wysokie ciśnienie zaczyna sie od 140/90.
                            moze zbadaj sobie jeszcze raz calkowita liczbe krwinek - biale i czerwone cialka, hemoglobine, i w ogole pelna morfologie. mozesz zrobic tez np cholsterol i elektrokardiogram, echocardiogram, badanie na Inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) np for sarcoidosis.
                            jakkby lekarz chcial szukac glebiej to jest więcej roznych badan do zrobienia.
                            pamiętam ze miałaś tk głowy, a czy miałaś moze z kontrastem i bez? MRI z kontrastem i bez? dobrze byłoby zrobic MRI z kontrastem i bez.

Ale na początek to popraw sobie anemie. moze dawac bole glowy. bierz zelazo vit b12 i kwas foliowy.
                            good luck!

Minnie
                            • blablanie Re: Ból glowy 25.08.18, 08:10
                              Na to hipotetyczne nadciśnienie dostałam captopril 25, pół tabletki...jak to wzięłam to było w miarę ok, ale po 2h zaczęła mnie mocniej boleć głowa, tak łupać w skroniach i wzięłam CINIE, po pół godziny zaliczyłam zjazd - nie byłam w stanie robić nic więcej tylko leżeć z zamkniętymi oczami...
                              Tak, lekarka powiedziała, żebym wzięła to na ciśnienie, a jak nie pomoże to po pół godzinie-godzinie wziąć CINIE... To było naprawdę nieprzyjemne uczucie, a ciśnienie utrzymywało się na poziomie 110/70 117/70 120/70
                              Puls też niski 68-72...
                              Nie wiem czy mam nadciśnienie, czy te epizody wyższego ciśnienia były spowodowane bólem i gorącem, będę dziś mierzyć co kilka godzin...
                              Dalej boli mnie glowa- to już 10 dni bez przerwy...
          • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 13:31
            kub-ma napisała:
            > Mierz sobie to ciśnienie przez jakiś czas i zapisuj. Podwyższone może powodować
            > bóle głowy. Tętno też mierz bo duże również może powodować bóle.

ciezko powiedziec, bo bol tez podnosi ciśnienie. i robi sie "jajko czy kura".

Minnie
            • blablanie Re: Ból glowy 23.08.18, 22:16
              O, właśnie...dziś mnie boli mocno i ciśnienie skacze raz 120/70 za chwilę 138/90 później 125/75... Nie wiem czy przyczyną jest ciśnienie, czy pojawia się z powodu bólu/ gorąca..
              • lilia.z.doliny Re: Ból glowy 24.08.18, 11:25
                moja kolezanka nue miala nigdy silnych boli glowy. migreny pojawily sie jak sen jaki zloty po czterdziestce i sa związane z przekwitaniem. dostala tryptany od rodzinnego. niedawno poszla mu podziekowac. znowu moze zyc.
    • quelquechose Re: Ból glowy 23.08.18, 11:01
      oprócz tryptanu doradzam fizjoterapię szyi i barków (chyba, że miałaś na tej manualnej). Wygląda to jak połączenie migreny z bólem napięciowym.
      • blablanie Re: Ból glowy 23.08.18, 11:56
        Nie miałam...podpytywalam tego mojego fizjoterapeute, ale stwierdził, że nic więcej nie może zrobić... Chyba muszę poszukać kogoś innego...tylko strach przed niekompetentnymi osobami, bo mogą zaszkodzić...szukam kogoś w Szczecinie, może ktoś zna?
        • quelquechose Re: Ból glowy 24.08.18, 09:38
          ja niestety nie znam i oczywiscie nie mogę stwierdzić, czy mamy podobnie, ale u mnie nawet neurolog mi zapisała takie zabiegi i muszę przyznać pomagają - znaczy migreny całkiem nie minęły, ale nie trwają tak długo i ból jest rzadszy. Warto poszperać w internecie, na pewno kogoś znajdziesz.
    • bigzaganiacz Re: Ból glowy 23.08.18, 12:47
      wchodzi koles do sypialni nago z proszkiem na penisie
      kobieta sie pyta co to
      proszek na bol glowy
      chcesz doustnie czy jako czopek
      • minniemouse Re: Ból glowy 23.08.18, 12:52
        big_grin big_grin big_grin
    • maja0026 Re: Ból glowy 25.08.18, 13:35
      Łącze się w bólu,mnie głowa boli od tygodnia, trochę lepiej jest mi po tabletkach migea(bez recepty na migrenę) ale pomaga mi dopiero druga która biorę 2 godziny po wzięciu pierwszej, od 2 dni biorę też 3 razy dziennie divascan to on neurologa i jest lepiej, tam tak mnie ćmi ten ból ale mogę normalnie funkcjonować. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie doświadczyłam żeby tak długo mnie bolała. A badał ci ktoś ciśnienie w oku? Byłaś wogole u okulisty?
      • blablanie Re: Ból glowy 25.08.18, 20:47
        Byłam niedawno, jakiś miesiąc moze dwa temu na badaniach okresowych i było super. Po tym byłam jeszcze raz na sorze okulistycznym, bo mnie oko bolało, okazało się, że od zatok, ale głowa nie bolała wtedy...a teraz 10 dni boli, dziś jest trochę lepiej, ale wczoraj miałam kompletny zgon, po wzięciu tabletek na migrenę. Ból był 9/10 masakra...leżałam i cichutko jechałam, bo głośniejszy dźwięk był bolesny.
        • minniemouse Re: Ból glowy 25.08.18, 23:06
          o, to moze ty masz chore zatoki. nie zawsze musi byc katar przy tym. poza tym jak ci wyraznie tabletki od migren pogarszaja to nie bierz! to znaczy ze dla ciebie nie sa odpowiednie. dali ci antybiotyk na zatoki?

Minnie
          • blablanie Re: Ból glowy 26.08.18, 01:38
            Tak i później miałam tomografię zatok (pod koniec lipca,) i czysto...
            Raczej faktycznie trzeba to chyba powiązać ze zmianami hormonalnymi, bo zaczęło boleć przed okresem, a zelżało po...
            Ale to już tak zawsze, co miesiąc będzie? Na ponad tydzień będę wyłączona z życia?
            • minniemouse Re: Ból glowy 26.08.18, 02:37
              blablanie napisała:
              Po tym byłam jeszcze raz na sorze okulistycznym, bo mnie oko bolało, okazało się, że od zatok, ale głowa nie bolała wtedy.
              Ale to już tak zawsze, co miesiąc będzie? Na ponad tydzień będę wyłączona z życia?

Ty rzeczywscie blablasz. nic porzadnie nie napiszesz co, kiedy, a to wazne. poza tym, jesli na ostatnim badaniu w lipcu (zakladam ze w tym roku, lol) oko cie bolalo od zatok to nie moglas miec czystych tych zatok. kupy to sie nie trzyma.
              i lekarze przy tylu badaniach i objawach wciaz nie wiedza od czego moze cie glowa bolec?
              dziwne. to ja na odleglosc moge ci powiedzic jakie sa prawdopodobne przyczyny takiego bolu glowy - az nadto ich masz...
              pytanie tylko co go naprawde u ciebie powoduje.
              to tego na forum nie znajdziesz.

a a propos twojego pytania

nie wiem jak u ciebie, ale u migrenika tak wlasnie moze byc.

Minnie
              • blablanie Re: Ból glowy 26.08.18, 12:13
                Ok, przepraszam za chaos, ale nie mogę się skupić i chciałam szybko, a wyszlo niezrozumiale...
                Zatoki miałam badane, bo przez przedszkolne dzieci często na nie choruję, mniej więcej od stycznia co miesiąc miałam antybiotyk...dlatego poszlam do laryngologa, a on skierował mnie na TK zatok, dostałam też antybiotyk na 12 dni (azytromycyne), skończyłam ok 15 lipca, a 27 miałam TK i już nic na nim nie wyszło, wszystko czysto ..
                W zeszła środę (15.08) zaczęły się bóle kręgosłupa i głowy, po terapii manualnej bóle kręgosłupa minęły, a bóle głowy zostały. Po tygodniu (22.08)poszłam do neurologa, skierował mnie na sor, gdzie miałam TK głowy i dostałam oksykodon, 24.08 poszlam do rodzinnego dostałam CINIE, po którym było znaczne pogorszenie. W międzyczasie dostałam okres 19-24.08.
                Badanie okulistyczne i sor okulistyczny były w czerwcu (początek i koniec czerwca) i nic nie wykazały, wtedy to pod koniec czerwca bolało mnie oko i okuliści orzekli że od zatok, więc w lipcu miałam laryngologa...
                Oprócz tego mam Hashimoto i podejrzenie Spondyliartropatii seronegatywnej w trakcie diagnozowania - idę we wrześniu na rezonans kręgosłupa lędźwiowego i stawów biodrowo krzyżowych...
                Rezonans szyjnego zrobiłam w piątek 24.08 br. ale nie mam jeszcze opisu. Piersiowego będzie pewnie w październiku/listopadzie...
                Więcej grzechów nie pamiętam ...
                Dziękuję, że masz siły to czytać i chcesz mi pomóc, doceniam to bardzo.
                Pozdrawiam
                Iza
                • minniemouse Re: Ból glowy 27.08.18, 00:12
                  Ok wielkie dzieki zlota kobietko, teraz mam o niebo lepszy obraz i poukladane w czasie. teraz wszystko sie zgadza smile
                  wiec tak: z tego co opisujesz to moze ty masz sklonnosci do przewleklych infekcji zatokowych?
                  ja tak mam i u mnie 2 tygodniowa terapia antybiotykiem nie pomoze, musze brac co najmniej 4 tyg. moze ty tez doszlas to takiego stanu? i dlatego w lipcu badanie nic nie wykazalo bo bylo zaraz po leku (12 dni po), ale teraz jest koniec sierpnia i znowu cos masz? jak piszesz - bierzesz co miesiac.
                  dodam ze z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie potrzeba kataru aby miec infekcje czy cos. odkrztuszasz rano "gluty"? nie jest ci zimno? tzn bardziej niz normalnie?
                  Hashimoto - u chorych z Hashi czesto wystepuja bole glowy i migreny, taka natura choroby,
                  ale skoro to wystąpiło u ciebie po raz pierwszy to chyba nie tedy droga.
                  wygrzebalam wprawdzie ze jest cos takiego jak encefalopatia Hashimoto - ale to do ciebie w ogole NIE pasuje. i jest rzadkie. wiec odpada na pewno. okres - no niby wahania hormonalne moga byc winowajca, ale czy miałaś tak przedtem? wydaje mi sie ze najwiekszym winowajca sa tu jednak nie wyleczone porzadnie zatoki, dla mnie wskazowka sa te co miesiac a/biotyk. w ogole nie przejmowalabym sie wynikami TK - nic nie jest prefekt.
                  ale to moja prywatna opinia, a ja nie jestm lekarzem. ostatecznie musisz sprawę przedyskutowac ze swoim lekarzem.

ale zebys nie byla zdzwiona dlaczego podejrzewam ze potrzebujesz dluga kuracje:

How long do I have to take antibiotics?
                  jak dlugo musze brac antybiotyk?

Because penetration of antibiotics inside the sinuses is poor, an extended treatment is often necessary.
                  Poniewaz przenikanie antyb. do kosci jest slabe, przelduzony kurs jest czesto konieczny.
                  Antibiotics do not penetrate well into bone and the bacteria in chronic sinusitis are located inside bone.
                  Antybiotyki nie penetruja kosci dobrze a bakteria powodujaca chroniczne infekcje zatoka jest umiesczona w kosci.
                  Typically a minimum of three weeks or more of antibiotic treatment is necessary for patients with chronic sinusitis.
                  Typowo, minimum trzy tygodnie lub dluzej terapiii antyb. jest koniecznie pacjentom z chronicznym zapaleniem zatok.
                  Sometimes 6-8 weeks of treatment may be necessary.
                  Czasami 6-8 tygodni jest koniecznie.

In some cases multiple different antibiotics need to be used.
                  W niektorych przypadkach kilka antybiotykow jest konieczne by uzyc na raz.

If antibiotics have not worked, it is often important to take directed cultures, not just a simple swab in the nose, using an endoscope, to determine which antibiotics should be used.
                  Jezeli antybiotyki nie dzialaja, konieczne jest pobranie bezposrednich kultur z nosa, nie wymazow, - kultur z nosa przy uzyciu endoskopu, by ustalic jakie antybiotyki moga byc skuteczne.

Antibiotics should not be arbitrarily chosen because they make not kill the bacteria which are present.
                  Antybiotyki nie powinny byc dowolnie wybierane poniewaz moga nie niszczyc obecnych bakterii.
                  W niektorych przypadkach pacjenci, ktorym sie nie poprawilo po wystarczajacym kursie antybiotykow, dostana odpowiedni kurs antybiotykow dozylnie zamiast, albo jako przygotowanie do operacji
                  In some cases where patients do not get better after they have been treated with an adequate course of antibiotics, they will receive intravenous antibiotics i.nstead of, or as preparation for surgery.
                  Zapalenia zatok - najczesciej zadawane pytania odpowiada Wellington S. Tichenor, M. D. z Nowego Jorku

po polsku nic nie znalazlam n/t dluzszych kursow a/b, po ang jest pelno. to zebys sie nie dziwila ze mozna brac tak dlugo smile

acha - i bynajmniej nie namawiam na zaden przedłużony kurs, mowie tylko jak jest, co ja mysle - a co zrobisz - sama rozwazysz po pogadance z lekarzem smile

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka