22.08.18, 20:08
jako osoba pracująca w Mopsie, mam kilka pytań, ktore nurtuja mnie i moich wspolpracownikow:
1. Dlaczego osoby składają wnioski na 500 + przez internet w lipcu a w sierpniu osobiscie np: rodzinne i fundusz ??? Czy nie mozna złożyć wszystkiego razem, zwlaszcza ,że 99,9 % procent wniosków elektronicznych nie zawiera załączników i nie mogą być wydane
2. Dlaczego wniosek o np 300 + składa zona a o np 500 + mąż ( lub odwrotnie) ??? Czy nie może tego zrobić jedna osoba za jednym razem???
To wszystko utrudnia pracę, marnuje się papier ( dla zony i męża trzeba zakladać oddzielne akta i dublowac dokumenty)i osoby zamiast oszczędzić czas to muszą przychodzić kilka razy na uzupelnianie wniosku elektronicznego i na składanie wnioskow papierowych
Obserwuj wątek
    • ala.maciejka Re: MOPS 22.08.18, 20:36
      A to wina ludzi, że macie źle zorganizowaną pracę, nie umiecie stworzyć wniosku elektronicznego z załącznikami i założyć jednej teczki rodzinie, tylko każdemu członkowi osobno?
      • zawszexyz Re: MOPS 22.08.18, 20:45
        Do wniosku można dolączyć załączniki i ten 0,01 procent to robi
        • dziennik-niecodziennik Re: MOPS 22.08.18, 21:25
          Mozna czy trzeba?
        • wieczorny-motyl Re: MOPS 27.08.18, 19:20
          zawszexyz napisała:

> Do wniosku można dolączyć załączniki i ten 0,01 procent to robi
          Raczej nie "mozna" tylko są sytuacje gdy to jest bezwzględnie konieczne. Nie możecie mieć rejestru tych świadczeń wg nr PESEL dziecka? Gdzie tu logika.
    • maniaczytania Re: MOPS 22.08.18, 20:39
      dlaczego nie zapytacie tych osób, gdy wzywacie je "kilka razy na uzupelnianie wniosku elektronicznego i na składanie wnioskow papierowych"?
      • zawszexyz Re: MOPS 22.08.18, 20:46
        pytam i odpowiadają, że dostali z banku taką propozycję, ale chyba trzeba też samemu mysleć
        • danaide Re: MOPS 27.08.18, 05:16
          To pomyślcie o zrobieniu opcji w formularzu elektronicznym, zgodnie z którą bez załącznika formularz nie przejdzie.
          Skoro jednak pomyślano o udawaniu "przyjaznego państwa", to potem cena przyjaźni spada na urzędników.
          • tol8 Re: MOPS 27.08.18, 11:38
            Mi bez załączników nie przechodziło, musiałam dodać czyste dokumenty smile
    • zawsze-w-drodze Re: MOPS 22.08.18, 20:42
      Nie umiesz zorganizować sobie sprawnie pracy. Nie umiesz rozwiązywać problemów. Nie potrafisz komunikować i współpracować ze swoimi klientami.
      Dlatego tez pracujesz w mopsie. A raczej udajesz że pracujesz. A mops udaje ze ci płaci.
    • taki-sobie-nick Ja bym proponowała te cenne informacje umieścić 22.08.18, 22:06
      na stronie MOPS-u, na podstronach dotyczących wyżej wymienionych wniosków. Oraz informacją, czy załączniki są mile widziane, czy konieczne.

Poza tym jeśli podpisuję umowę z bankiem, to korzystam z oferowanej mi okazji, a nie myślę o optymalizacji pracy pań z MOPS-u. One też nie myślą o optymalizacji pomocy podopiecznym.
    • mandziola Re: MOPS 22.08.18, 22:11
      Z całym szacunkiem - ludzie pracują, a potem zajmują się domem i dziećmi - raz jedno ma więcej czasu raz drugie z małżonków. W związku z tym o 300+ składałam ja, o 500 + mąż. Po za tym wybacz - ja nie pracuję w MOPSie - skąd mam wiedzieć jaka jest specyfika Twojej pracy i ileż to kartotek musisz zakładać? Nie ma wymogu prawnego, żeby robiło to jedno - za każdym razem to samo z rodziców.
    • rosapulchra-0 Re: MOPS 26.08.18, 23:42
      Ojejkujejku. Zmień pracę. Będziesz szczęśliwsza.
    • danaide Re: MOPS 27.08.18, 05:13
      Żartujesz? Zakładacie kartoteki rodzicom (wnioskodawcom) zamiast dzieciom (sprawom)?
      Zgadzam się z przedpiśczyniami. Jak sobie pościelecie, tak się wyśpicie.
    • profes79 Re: MOPS 27.08.18, 10:42
      Części piszących radziłbym wziąć przy udzielaniu "dobrych rad" pod uwagę dwie rzeczy:
      - to nie szeregowy, siedzący za biurkiem urzędnik wymyśla sposób działania systemu elektronicznego naboru wniosków a ewentualne uwagi dotyczące jego funkcjonowania zwykle wpadają w czarną dziurę.
      - to nie szeregowy pracownik decyduje o sposobie rejestrowania poszczególnych spraw (czyli czy teczka na wnioskodawcę czy na rodzinę).
      • iwles Re: MOPS 27.08.18, 10:49

no ale nie po to posługujemy się od kilku lat obowiązkowym PESELEM, żeby MOPS, ZUS czy inna instytucja zakładała kilka teczek, dotyczących osoby pod tym samym PESELEM. To już chyba nie sprawa systemu tylko inteligencji pracowników.
        • profes79 Re: MOPS 27.08.18, 10:53
          Nie - jeżeli instrukcja kancelaryjna zakłada pewien sposób postępowania z dokumentami wpływającymi to urzędnik ma obowiązek sie do niej zastosować. Czasami klnąc w żywe kamienie na niepotrzebną robotę. Jeżeli instrukcja nie przewiduje zakładania teczek dla konkretnego PESEL a zakładanie teczek ze sprawami według wnioskodawcy to co zrobisz? Nic nie zrobisz.
          • iwles Re: MOPS 27.08.18, 11:03

Nie znam instytucji państwowej, która w dzisiejszych czasach nie prowadzi rejestru komputerowego.
            Wyszukiwarka po PESELu to podstawa.
            • profes79 Re: MOPS 27.08.18, 11:31
              Ok, ale w dalszym ciągu jeżeli instrukcja kancelaryjna mówi, że sprawy rejestrujemy według wnioskodawcy a nie według beneficjenta (co zresztą w przypadku 500/300 może wywoływać dodatkowe problemy w przypadku większej ilości dzieci) to urzędnik rejestruje je zgodnie z wnioskodawcą i nie patrzy na to, że dwie sprawy wniesione przez Pana A i Panią A dotyczą ich jednego dziecka. Ja wiem, że to może być bzdura ale systemy informatyczne i instrukcje nie zawsze ze wszystkim nadążają.
          • wieczorny-motyl Re: MOPS 27.08.18, 19:22
            profes79 napisał:

> Nie - jeżeli instrukcja kancelaryjna zakłada pewien sposób postępowania z dokum
            > entami wpływającymi to urzędnik ma obowiązek sie do niej zastosować. Czasami kl
            > nąc w żywe kamienie na niepotrzebną robotę. Jeżeli instrukcja nie przewiduje za
            > kładania teczek dla konkretnego PESEL a zakładanie teczek ze sprawami według wn
            > ioskodawcy to co zrobisz? Nic nie zrobisz.
            >
            Mnóstwo innych ustaw/rozporządzeń czy jak to się tam zwie doczekało się jednak nowelizacji przez szereg lat. Widocznie instrukcja w mops jest przestarzała.
        • edelstein Re: MOPS 27.08.18, 10:53
          Przestan sie wyglupiac, moja babcia dostala rok po smierci PiTa do wypelnienia😂a druga instytucja bardzo prosila moja mame o aktualny adres babci😂bo dostawala zwrot z adnotacja "adresat nie zyje"😎 zaproponowalam,by podac adres cmentarza i numer kwatery😈
          • profes79 Re: MOPS 27.08.18, 11:02
            Dobry pomysł smile
          • 45rtg Re: MOPS 27.08.18, 14:05
            edelstein napisała:

> Przestan sie wyglupiac, moja babcia dostala rok po smierci PiTa do wypelnienia?
            > ?a druga instytucja bardzo prosila moja mame o aktualny adres babci😂bo dostawa
            > la zwrot z adnotacja "adresat nie zyje"😎 zaproponowalam,by podac adres cmentar
            > za i numer kwatery😈

Adnotacja na odbitym liście nie jest żadną urzędową informacją i "instytucja", czymkolwiek by nie była, bardzo słusznie prosiła o ten adres, bo na gryzmołach na kopercie polegać nie powinna. Ciekawe też, od kogóż to babunia "dostała PIT-a do wypełnienia", skoro to podatnik sam wypełnia, a nie skarbówka go o to indywidualnie prosi. Pewnie się Wam nie chciało posprzątać po śmierci babci i macie pretensje, że jakieś urzędy czy firmy nie domyśliły się, że umarła.
            • iwles Re: MOPS 27.08.18, 14:08

adnotacja "adresat nie zyje" sporządzona przez listonosza jest zobowiązująca.

A PIT do rozliczenia mogła dostać z ZUSu. I tutaj to już w ogóle śmieszne, bo akurat ZUS informację o smierci posiadać powinien (chociazby po pobranym zasiłku pogrzebowym).

• 123pik Re: MOPS 27.08.18, 14:12
                a na jakiej podstawie listonosz to napisał - widział akt zgonu czy co ? dostał kopie do akt ?
                na % nie widział tylko to usłyszał od tego kto mu otworzył drzwi
                czyli ten dopisek nie jest wart atramentu , który został napisany
              • 45rtg Re: MOPS 27.08.18, 14:12
                iwles napisała:

>
                > adnotacja "adresat nie zyje" sporządzona przez listonosza jest zobowiązująca.

Ciekawe, kogo i do czego. I na jakiej podstawie listonosz ją robi? Żąda aktu zgonu? I przybija swoją listonoszowską pieczątkę, że sprawdził i naprawdę?

> A PIT do rozliczenia mogła dostać z ZUSu. I tutaj to już w ogóle śmieszne, bo a

Może ja, jako nieemeryt czegoś nie wiem, ale z jakiej racji ZUS wysyła człowiekowi formularz PIT? I komu potem takiego PIT-a się odsyła?

> kurat ZUS informację o smierci posiadać powinien (chociazby po pobranym zasiłku
                > pogrzebowym).

• 123pik Re: MOPS 27.08.18, 14:19
                  zus wysyła pity tym , którzy otrzymują rózne zusowskie zasiłki

i jest to pit wypełniony , taki jaki pracodawca daje pracownikowi pit-11
                  i na podstawie tego taki zasiłkobiorca normalnei wypełnia swój pit-37
                  • 45rtg Re: MOPS 27.08.18, 14:25
                    123pik napisała:

> zus wysyła pity tym , którzy otrzymują rózne zusowskie zasiłki
                    >
                    > i jest to pit wypełniony , taki jaki pracodawca daje pracownikowi pit-11

No i to akurat byłoby zupełnie normalne. Ale ludziki to mają czasem takie śmieszne pomysły, że od momentu śmierci babci już żadne pismo urzędowe nie powinno do niej przyjść, a te, które były w drodze, zostają cofnięte.

TSD, jak się właściwie załatwia PIT zmarłego? Bo to przecież każdego dorosłego dotyczy.

> i na podstawie tego taki zasiłkobiorca normalnei wypełnia swój pit-37

• wieczorny-motyl Re: MOPS 27.08.18, 14:40
                iwles napisała:

>
                > adnotacja "adresat nie zyje" sporządzona przez listonosza jest zobowiązująca.
                >
                > A PIT do rozliczenia mogła dostać z ZUSu. I tutaj to już w ogóle śmieszne, bo a
                > kurat ZUS informację o smierci posiadać powinien (chociazby po pobranym zasiłku
                > pogrzebowym).
                >
                >
                ciekawe ile kasy z naszych podatkow idzie na takie listy do tych zmarlych adresatow. urzedy to jakas dziwna rownolegla rzeczywistosc
                • 45rtg Re: MOPS 27.08.18, 14:57
                  wieczorny-motyl napisała:

> iwles napisała:
                  > > adnotacja "adresat nie zyje" sporządzona przez listonosza jest zobowiązuj
                  > ąca.
                  > >
                  > > A PIT do rozliczenia mogła dostać z ZUSu. I tutaj to już w ogóle śmieszne
                  > , bo a
                  > > kurat ZUS informację o smierci posiadać powinien (chociazby po pobranym z
                  > asiłku
                  > > pogrzebowym).
                  > >
                  > >
                  > ciekawe ile kasy z naszych podatkow idzie na takie listy do tych zmarlych adres
                  > atow. urzedy to jakas dziwna rownolegla rzeczywistosc

No, ciekawe. Masz jakieś dane, poza forumowymi opowiastkami typu "babcia umarła, a gazownia dalej przysyła rachunki, skandal"? Bo moje doświadczenia z urzędami są całkiem bezproblemowe i jak najbardziej zgodne z rzeczywistością, w której żyję. Tylko że ja nie przyjmuję założenia, że cały świat się na mnie uwziął, i cokolwiek muszę załatwić, jest mi robione na złość.
            • 123pik Re: MOPS 27.08.18, 14:10
              a renta / emerytura wciąż leci ?

i tez sie zgadzam - dopiski na kopertach nie są zadną informacją i nagryzmolic je moze kazdy, nawet ten który chce uchodzić za zmarłego
    • grrru Re: MOPS 27.08.18, 20:13
      A to MOPS ma z tym coś wspólnego? U nas się wszystko w urzędzie dzielnicy składa
      • wieczorny-motyl Re: MOPS 28.08.18, 00:05
        grrru napisała:

> A to MOPS ma z tym coś wspólnego? U nas się wszystko w urzędzie dzielnicy skład
        > a
        >
        W Warszawie nie ma, a w mniejszych miastach niekoniecznie mops.gniezno.pl/strona/index.php/rodzina500
    • ga-ti Re: MOPS 28.08.18, 00:53
      "2. Dlaczego wniosek o np 300 + składa zona a o np 500 + mąż ( lub odwrotnie) ??? Czy nie może tego zrobić jedna osoba za jednym razem???"

Bo składając wniosek o 300+ zapytałam do kiedy jest ważny ten o 500+ i dowiedziałam się, że w sierpniu trzeba złożyć nowy, więc wzięłam od pani papiery, wypełniłam w domu i przyniosłam następnego dnia. Akurat oba wnioski ja wypełniałam, bo mąż brzydko pisze wink
      Pani była miła, miała nas zapisanych jakoś, bo szybciutko kliknęła i podała info o terminach.
    • coannawie Re: MOPS 28.08.18, 08:17
      Przepraszam, ale to są uwagi typu "po co piszą do mnie ludzie z nazwiskiem na S, skoro mi duże na S na komputerze nie wchodzi".

Wszystko, co piszesz to są zapewne słuszne uwagi, ale skieruj je do przełożonego, żeby usprawnił Wam pracę, zmienił zasady prowadzenia akt, zamieścił czytelne informacje na stronie internetowej i poprawił program przyjmujący wnioski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka