Dodaj do ulubionych

Mam miezane uczucie

23.08.18, 16:27
...znów dziecko w rozgrzanym samochodzie.
Tylko w tym przypadku było inaczej. Dziecko zostawiła matka, drzwi się zatrzasnęły ale PILNOWANEMU dziecku wiadomo, że nic się nie stanie - czyli zawsze można zbić szybę.
Tak wiem - matka postąpiła prawidłowo czyli wybiła szybę i wyjęła dziecko.

Czy policja postąpiła prawidłowo odmawiając przyjazdu? Co w sumie miałaby zrobić - otworzyć auto bez kluczyków (odblokować drzwi) czy również wybić szybę? Zastanawiam się po co w tym przypadku policja? Rozumiem, że na sprowadzenie fachowca od odblokowywania drzwi nie było czasu ale do wybici szyby to policja nie jest potrzebna.

Obserwuj wątek
    • niktmadry Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 16:30
      Oczywiście zapomniałam wkleic link

tps://parenting.pl/zatrzasnela-dziecko-w-samochodzie-nikt-nie-chcial-jej-pomoc
      • niktmadry Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 16:31
        parenting.pl/zatrzasnela-dziecko-w-samochodzie-nikt-nie-chcial-jej-pomoc
    • strasznymruk Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 16:30
      niktmadry napisał(a):
      > ...znów dziecko w rozgrzanym samochodzie.
      > Tylko w tym przypadku było inaczej. Dziecko zostawiła matka, drzwi się zatrzasn
      > ęły ale PILNOWANEMU dziecku wiadomo, że nic się nie stanie - czyli zawsze można
      > zbić szybę.
      > Tak wiem - matka postąpiła prawidłowo czyli wybiła szybę i wyjęła dziecko.
      >
      > Czy policja postąpiła prawidłowo odmawiając przyjazdu? Co w sumie miałaby zrobi
      > ć - otworzyć auto bez kluczyków (odblokować drzwi) czy również wybić szybę? Za
      > stanawiam się po co w tym przypadku policja? Rozumiem, że na sprowadzenie facho
      > wca od odblokowywania drzwi nie było czasu ale do wybici szyby to policja nie j
      > est potrzebna.
      >

Gdzie to było? Jakiś link?
      • niktmadry Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 16:31
        podałam wyżej
    • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:16
      ka, drzwi się zatrzasnęły ale PIL

same sie nie zatrzasnely

Tak wiem - matka postąpiła prawidłowo czyli wybiła szybę i wyjęła dziecko.

nie nie postapila prawidlow , wybijanie tylnej szyby gdy dziecko jest z tylu
      to trzeba miec cos z glowa ale jakby wpasowuje sie w cala sytuacje
      • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:44
        bigzaganiacz napisał(a):

> nie nie postapila prawidlow , wybijanie tylnej szyby gdy dziecko jest z tylu
        > to trzeba miec cos z glowa ale jakby wpasowuje sie w cala sytuacje

W jaką ”całą sytuację” to się niby wpasowuje?

Artykuł w wersji polskiej jest bardzo niedokładny.

W rzeczywistości próbowała wybić przednią szybę przez jakieś 10 min i nie dało się. Udało się dopiero z tylną szybą.

Dyspozytora czeka dyscyplinarka, inni zostaną przeszkoleni, a policja wystosowała oświadczenie z przeprosinami.
        • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:02
          The Waterford Police Department said in a statement to CBS News that they "do not normally respond when people lock their keys in their vehicle" but "we should have responded in this case…

Dyspozytora czeka dyscyplinarka,

baba zawinila a cygana powiesili
          • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:19
            bigzaganiacz napisał(a):

> The Waterford Police Department said in a statement to CBS News that they "do n
            > ot normally respond when people lock their keys in their vehicle" but "we shoul
            > d have responded in this case…

Dokładnie. Normalnie nie są od tego, żeby obsłigiwać każdą gapę, która zatrzaśnie sobie kluczykii chce oszczędzić na serwisie, ale w tym wypadku chodziło o zagrożenie życia, więc powinni byli zareagować.

Jeszcze czegoś nie rozumiesz?
            • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:28
              Ale gdzie to zagrozenie zycia?
              Pewnie jej powiedzial wez babo wyvij szybe skoro jestes metr od samochodu, to co gula zrobila , napisala pewnie jakiegos paszkwila na fejsbuniu a glaby podobne do nie podniosly wrzask a glab policjant przelozony bojac sie o swoja dupe wylal nic nie winnego telefoniste
              • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:33
                bigzaganiacz napisał(a):

> Ale gdzie to zagrozenie zycia?

Dziecko zamknięte s rozgrzanym samochodzie, kiedy na zewnątrz jest 28 stop I. Poczytaj sobie, jak szybko wzrasta w środku temperatura i jak to wpływa na organizm dwumiesięcznego niemowlęcia.

Czy Ty w ogóle masz dzieci? Bo rozmawiasz jak zadufany nastolatek, któremu się wydaje, że coś rozumie. Tyle, że nastolatek wiedziałby więcej o samochodach.
                • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:35
                  Dziecko zamknięte s rozgrzanym samochodzie

Wystarczylo otworzyc samochod
                  • 45rtg Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 15:30
                    bigzaganiacz napisał(a):

> Dziecko zamknięte s rozgrzanym samochodzie
                    >
                    >
                    > Wystarczylo otworzyc samochod

Zatrzaśnięty samochód otwiera się trudniej, niż twoją zagródkę, do której zaganiasz sobie owieczkę, albo kózkę.
      • ala.maciejka Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:18
        Oczywiście, że same się zablokowały od środka w chwilę po zamknięciu ich, przecież to normalne.
        • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:22
          Oczywiście, że same się zablokowały od środka w chwilę po zamknięciu ich, przecież to normalne.

moze normalne w twoim swiecie ale ja takiego samochodu jeszcze nie widzialem
          • ala.maciejka Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:25
            Nie moja wina, że jeździsz czymś, co ma 15 lat.
            Wszystkie znane mi samochody chwilę po zamknięciu drzwi blokują zamki.
            • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:32
              Wszystkie znane mi samochody chwilę po zamknięciu drzwi blokują zamki.

aha , no to ciekawe, a ktory to samochod jesli mozna spytac , i co jeszcze robi , kawe frytki ?
              • ala.maciejka Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:35
                Już pisałam, przykro mi, że jeździsz 15 letnim samochodem, a może i starszym, bo to od dawna normalna rzecz.
                • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:39
                  jak juz pisalem chyba mocno cpiesz ze widzisz samozamykajace sie samochody chwile po zamknieciu drzwi
                  • ala.maciejka Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:42
                    Naprawdę nie słyszałeś o automatycznym blokowaniu drzwi na postoju?
                    • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:48
                      nie slyszalem bo nie ma takiej funkcji
                      • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:29
                        bigzaganiacz napisał(a):

> nie slyszalem bo nie ma takiej funkcji

Oczysiście, że jest, mądralo od siedmiu boleści, nazywa się Passive Locking.
                        • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:32
                          Masz w glowie passing locking
                          • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:36
                            bigzaganiacz napisał(a):

> Masz w glowie passing locking

No tak, sprawa jasna. Gimbaza cieszy się ostatnimi dniami przez otwarciem szkoły.

Nie rozmawiam z chamami. EOT.
                        • ala.maciejka Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 20:06
                          Nie posądzaj tego trolla o znajomość języków obcych.
                        • 45rtg Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 15:32
                          al_sahra napisał(a):

> bigzaganiacz napisał(a):
                          >
                          > > nie slyszalem bo nie ma takiej funkcji
                          >
                          > Oczysiście, że jest, mądralo od siedmiu boleści, nazywa się Passive Locking.

To taka bardziej do d*py funkcja. Już automatyczne zamykanie po ruszeniu jest przydatne jak wrzód na tyłku, a automatyczne zamykanie stojącego samochodu to jakiś absurd.
                          • ala.maciejka Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 17:57
                            Tu nikt nie pisał czy przydatna. Tylko, że istnieje.
                            • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 18:39
                              ala.maciejka napisał(a):

> Tu nikt nie pisał czy przydatna. Tylko, że istnieje.

No dokładnie. Ja zresztą zgadzam się z 45rtg, że to funkcja mało przydatna. Poza tym o ile teoretycznie system powinien wyczuwać, że kluczyk został wyniesiony na zewnątrz, to z własnego doświadczenia wiem, że to może zgłupieć (chociaż zwykle w drugą stronę, tzn. kluczyk jest wyniesiony, a samochód nie chce się zamknąć).

Zresztą dla głównej dyskusji jest mało ważne, jaki był system zamykania samochodu i czy on zawiódł, czy pani zrobiła błąd. Każdemu może się zdarzyć zatrzaśnięcie kluczyków w samochodzie, co nie znaczy, że jest idiotą, którego dziecko zasługuje na smierć z udaru.
            • mama.nygusa Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:56
              Ej, jezdze 4latkiem, parkuje na podworkiu/w garazu i drzwi nie zamykam i same tez sie nie zamykaja.
              • szarsz Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 15:01
                Może masz to wyłączone, a może nie masz. Mój się zamyka sam.
    • anorektycznazdzira Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:20
      policja to nie serwis samochodowy
      gdyby wezwała straż pożarną, to jeszcze bym coś rozumiała bo oni uwalniają ludzi zakleszczonych w samochodach, ale wtedy pani mogłaby się zdziwić, że jej drzwi wycięli big_grin
      • azsiezaloguje Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:33
        Tu nie chodzi o to ze zatrzasnela drzwi, tylko, ze w srodku bylo dziecko i miala moze 20 minut zeby je wydosrac, wiec standardowy serwis mogl byc za wolny.
      • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:49
        anorektycznazdzira napisała:

> policja to nie serwis samochodowy

No właśnie tak jej odpowiedział dyspozytor i jest szansa, że przez to straci pracę.

Policja to nie serwis samochodowy ani warsztat ślusarski ani izba porodowa, ale obowiązkiem policji jest pomoc w niebezpiecznych sytuacjach i czasem muszą wybić szybę, wyłamać zamek albo nawet przyjąć poród. Policja nie ma prawa odmówić pomocy i mam nadzieję, że ta kobieta dostanie odszkodowanie, bo przeprosiny, nawet szczere, to trochę mało.
        • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:21
          ta kobieta dostanie odszkodowanie, bo przeprosiny, nawet szczere, to trochę mało.

Ale za co to odszkodowanie?
          Za seoja bezdenna glupote?
          Powinna dostac pozadna kare za narazanie dziecka
          • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:28
            bigzaganiacz napisał(a):

> ta kobieta dostanie odszkodowanie, bo przeprosiny, nawet szczere, to trochę mał
            > o.
            >
            > Ale za co to odszkodowanie?

Za to, że policja nie zareagowała odpowiednio w obliczu niebezpieczeństwa.

Zawsze może się zdarzyć wypadek w wyniku tzw. human error. Nawet saper może się pomylić (chociaż zwykle myli się raz). Dlatego płacimy podatki m. in. na policję, żeby uzyskać pomoc.
    • azsiezaloguje Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:29
      Policja po to, ze taki fachowiec przyjezdza w ciagu pol godziny-godziny, w zakeznosci od tego gdzie akurat jest, a policja raczej ma u siebie kogos kto potrafi otwierac zamki bez rozbijania szyby i jest w stanie dosrarczyc takiego goscia szybciej.
      • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:31
        ma u siebie kogos kto potrafi otwierac zamki bez rozbijania szyby i j

nie wiem czy jest pozycja wlamywacza w policji no ale moze wiesz cos wiecej
        • azsiezaloguje Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:40
          Myslisz ze nie maja nikogo kto potrafi wyciagnac czlowieka z samochodu bez demolowania? Czyli jak dostaja zgloszenie, ze w samochodzie lezy czlowiek, prawie trup, to przyjezdzaja i rozwalaja szybe, na ktorej moga byc np. odciski pakcow? Bo ja jednak mysle, ze albo maja kogis takiego na stanie, przeciez to nie jest rocket science tylko trzeba miec odpowiednie narzedzie, ktorego nie mozba sobie ot, tak, kupic bez, uwaga, pozwolenia policji.
          • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:03
            ze w samochodzie lezy czlowiek, prawie trup, to przyjezdzaja i rozwalaja szybe, na ktorej moga byc np. odciski pakcow? Bo ja jednak mysle

chyba przedawkowalas CSI
        • 45rtg Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 15:35
          bigzaganiacz napisał(a):

> ma u siebie kogos kto potrafi otwierac zamki bez rozbijania szyby i j
          >
          > nie wiem czy jest pozycja wlamywacza w policji no ale moze wiesz cos wiecej

Oczywiście, gamoniu, że policja współpracuje ze ślusarzami potrafiącymi otwierać zamki, także samochodowe. Kurde, chyba byłeś na wakacjach i nabrałeś nowych sił, bo głupota twoich wrzutów wyraźnie się wzmogła.
    • kota_marcowa Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:36
      Wiadomo, że najszybciej jest wybić szybę, mój mąż pewnie umiałby otworzyć szybę bez rozbijania, policja też ma swoje sposoby, ale gdybym była sama z 2 miesięcznym dzieckiem, to nie czekałabym aż ktoś przyjedzie.
      Natomiast akurat szybę do wybicia wybrała głupio wink Choć pod wpływem strachu o dziecko nie myśli się do końca racjonalnie i pewnie większość matek waliłaby na oślep byle się dostać do dziecka.
      • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:03
        pio wink Choć pod wpływem strachu o dziecko nie myśli się do końca racjonalnie i pewnie większość matek waliłaby na oślep

dobrze zeby dziecko przezylo to walenie na oslep
        • al_sahra Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:25
          Jeszcze raz: próbowała wybić przednią szybę, nie udało się, udało się z tylną.
          • bigzaganiacz Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 19:30
            Przednia szyba jest akurat najwytrzymalsza ze wszystkich , dziwne ze sie nie dalo
    • mamma_2012 Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 17:52
      Liczyła, że zadziała hasło „Otwierać, to policja!”? 😉
      Jak już to straż pożarna, by się bardziej przydała, ale też co niby mieli zrobić?
      • ala.maciejka Re: Mam miezane uczucie 23.08.18, 18:20
        Wybić szybę. Ona próbowała dłuższy czas i jej się nie udawało, dlatego w końcu wybiła tylną, najbliższą dziecka.
        Oni mają narzędzia i wybiliby w minutę.
        • little_fish Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 15:15
          A ona młotka użyć nie mogła, tylko asfaltem waliła w szybę?
          • 45rtg Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 15:36
            little_fish napisała:

> A ona młotka użyć nie mogła, tylko asfaltem waliła w szybę?

Może zatrzasnęła także torebkę, w której oczywiście był młotek?
            • szarsz Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 15:45
              Przecież każdy nosi młotek w kieszeni. A nawet kilka, różnych rozmiarów.
              • little_fish Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 16:47
                Była u dziadków, i jak wracała {zrozumiałam że bezpośrednio po wizycie} zatrzasnęła te drzwi. Dziadkowie ani sąsiedzi nie posiadali sprzętu (żadnego, nie upieram się przy młotku) tylko asfaltem waliła?
                Ale ok, może dziadkowie mieszkali na 10 piętrze albo parkowala na odludnym parkingu. Popatrzyłam zbytnio z własnego punktu widzenia.
    • taki-sobie-nick Nie można mieć jednego mieszanego 23.08.18, 22:10
      uczucia, one są liczne.

Jedno masz takie, drugie wręcz przeciwne, razem masz mieszane UCZUCIA.
    • nangaparbat3 Re: Mam miezane uczucie 24.08.18, 19:13
      Dla mnie sprawa jest jednoznacznna - policja natychmiast przyjezdza i wyjmuje dziecko, jesli trzeba wybijajac szybe. Moze do dyspozytora nie dotarlo ze w aucie jest noworodek. Jak dotarlo , nie nadaje sie do tej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka