Dodaj do ulubionych

Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu

25.08.18, 10:26
Do 10 tygodni, bez zadawania pytań.

Ciekawe czy dożyję czasów, kiedy cos takiego będzie możliwe w Polsce.

(Podobnie, jak legalnie uznanie związków partnerskich jedno i dwupłciowych, dekryminalizacja marihuany, darmowe powszechne żłobki i przedszkola, jednakowe traktowanie matek i ojców pod wzgl. godzenia pracy i opieki nad dzieckiem, jawność płac... ale to już trochę inne tematy)

Jasno na początek:
Aborcja to rozwiązanie ostateczne, i im mniej przypadków, gdy jest ono konieczne, tym lepiej.
Im lepszą mamy edukację seksualną i dostęp do skutecznej antykoncepcji, tym mniej przypadków aborcji.

Dyskutować warto - np. o limitach czasowych, usunięcie zaawansowanej ciąży to raczej zupełnie inny kaliber niż wzięcie tabletki po 3 tygodniach. Ale może się okazać ze jest to konieczne np. ze względów medycznych. Trudny temat, wiadomo.

Dobrze byłoby o tym rzeczowo porozmawiać, ale co z tego jak zaraz zlecą się trolle...
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:29
      Tylko nie jawność płac.
      • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:33
        Ja jestem za. Nie mam nic do ukrycia smile
        • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:37
          Ja jestem przeciw. Jestem uczciwym człowiekiem, ale nie chcę wiedzieć by byle Mietek z ulicy wiedział ile zarabiam.
          Jeżeli zarabiam mało - nie chcę by inni o tym wiedzieli, że jestem dziadówką.
          Jeżeli dużo - to z oczywistych względów tym bardziej nie chcę.
          Dostęp do takich danych powinien mieć tylko urząd skarbowy i tym podobne insytytucje.
          • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:42
            Oraz każdy, kto pracuje w twojej firmie na jednakowym stanowisku.
            • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:45
              Pozwól, że pracodawca sam będzie decydował ile będzie płacił i nie będzie się z tego spowiadał. Na tym samym stanowisku wartość dwóch pracowników może wyglądać bardzo różnie.
              • triss_merigold6 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:47
                Dokładnie.
              • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:54
                No to jasno określmy, na czym ta "wartość" polega istalmy kryteria, i od tego uzaleznijmy ew. podwyżki. Ale niech dla wszystkich zasady gry będą jasne.
                Bo czemu nie?
                • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:33
                  Mam prawo w swojej prywatnej firmie zatrudnić kuzyna oraz kochankę i traktować ich inaczej. Bo tak. Bo mam taki kaprys.
                • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:36
                  Niestety są to nielewackie kryteria klasyfikujące ludzi pod względem ich wrodonych zalet i ułomności. Np. leniwy-pracowity, bystry-ociężały, sprytny-jeleń, itp...
                  • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:06
                    "leniwy-pracowity, bystry-ociężały, sprytny-jeleń, itp..."

Dlatego można ustalić kryteria, za co dostaje się bazowe i jawne wynagrodzenie a za co jasno określoną podwyżkę i po jakim czasie.

Wciąż nie pasuje?

Ppza tym, leniuch moze być b. inteligentny i dzięki temu osiągać niezłe wyniki, małobystry może z kolei być niezwykle pracowity i sumienny w tym, co ogarnia.

Naprawdę, nie możemy w zatrudnieniu oceniać ludzi na podstawie realnej wartości ich pracy, a nie własnego widzimisię? Nie da się?
                    • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:11
                      "Ppza tym, leniuch moze być b. inteligentny i dzięki temu osiągać niezłe wyniki, małobystry może z kolei być niezwykle pracowity i sumienny w tym, co ogarnia."
                      Pracuś też może być bardzo inteligentny. I dlatego właśnie ustalenie i spisanie tych wszystkich kryteriów jest niemożliwe, mimo że ludzie je jakoś intuicyjnie wyczuwają...
                      • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:28
                        Inteligentny pracuś ma więc niejako podwójny bonus smile

"dlatego właśnie ustalenie i spisanie tych wszystkich kryteriów jest niemożliwe"

Niedasie? Czyżby. Byle korpo ma checkliste do każdego pierdnięcia, a porządnych jasnych kryteriów wynagrodzenia i awansu nie da się spisać? Nie wierzę.

"mimo że ludzie je jakoś intuicyjnie wyczuwają..."

Jedni tak, inni nie. Więc może warto, żeby zamiast "jakoś intuicyjnie", było czarno na białym.

Tu nie chodzi o flirty na dyskotece, tylko czyjąś pracę z której żyje, kurna.
                        • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:17
                          "Byle korpo ma checkliste do każdego pierdnięcia, a porządnych jasnych kryteriów wynagrodzenia i awansu nie da się spisać? Nie wierzę."
                          Napisałam propozycję. Na autentyczną czeklistę na każde pierdnięcie. Tylko kiedy ci ludzie będą pracować, zajęci mierzeniem czasu w kiblu innym pracownikom?
                          • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:20
                            A część jeszcze pójdzie po zaświadczenie od lekarza, że musi częściej się załatwiać, bo coś tam i już będzie afera, że chorzy są dyskryminowani. "Płaczę ze śmiechu"
              • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:37
                A wartość ta może być uzależniona wyłącznie od widzimisię a nie od realnej wartości pracownika? Np. kochance płacę więcej, bo tak. Facetowi płacę więcej, bo ma fiuta?
                Ujawnienie pensji oznacza szanse na urynkowienie płac, czyli na realne odniesienie się wartości pracy do jej wyceny finansowej. W przeciwnym razie kwestie pozamerytoryczne będą przeważać.
                • 1matka-polka [...] 25.08.18, 11:40
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:55
                    A wierzycie?
                    • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:02
                      Jak poczytasz gendera, to się dowiesz.
                      • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:53
                        Co mam przeczytać?
                  • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:22
                    Wierzymy w równe prawa i traktowanie każdego z szacunkiem, jednocześnie nie zaprzeczając że ludzie mają różne osobowości i talenty, co wymiernie przekłada sie na jakość ich pracy. Wierzymy, że można ocenić wyniki czyjejś pracy, nie oceniając jednocześnie człowieka. Czyli merytorycznie. Me-ry-to-ry-cznie. Powtórzyć?
                    • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:26
                      Merytorycznie to umowa o dzieło albo zlecenie.
                      • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:55
                        A umowa o pracę = niemerytorycznie z założenia? Dziwne rzeczy dziś piszesz.
                        • 1matka-polka [...] 25.08.18, 13:15
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:08
                            To są sprawy bez znaczenia. A jeżeli są poważniejsze uchybienia, to każdego można zwolnić, jeżeli się nie sprawdza.
                            • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:40
                              "to każdego można zwolnić"
                              Przy umowie o prace na czas nieokreslony nie jest to takie proste.
                            • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:41
                              To nie sa sprawy bez znaczenia to jest kwinresencja ludzkiego charakteru. Jeden ciagle siedzi i robi a drugi sie ciagle kreci i obija, na tym samym stanowisku.
                              • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:19
                                Ale niestety, i raczej o tym wiesz, niekoniecznie przekłada się to na wielkość pensji. Gdyby pensje były jawne, to pracuś zobaczy, że leń zarabia więcej od niego. I albo będzie negocjował podwyżkę, albo wyniesie się do innej firmy. W systemie niejawnym leń może się lenić bez obaw.
                        • rosapulchra-0 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:19
                          A kiedyś pisała niedziwnie?
                          • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:06
                            Chciałam być uprzejma big_grin
                • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:57
                  Dokładnie, dziękuję rulsanka.
            • joanna05 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:08
              A jeśli ktoś pracuje lepiej? Bardziej się angażuje, ma więcej inicjatywy? Przynosi większy zysk firmie? Czemu nie może zarabiać więcej, jeśli ewidentnie zasługuje?
              • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:21
                Zawsze może sam się upomnieć o podwyżkę. Nie jest to zabronione.
        • triss_merigold6 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:41
          A ja nie życzę sobie hejtu i informowania wszem i wobec o wysokości pensji.
          • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:35
            I stąd się biorą statystycznie niższe pensje kobiet. Bo skoro pensje są tajne, nie wiadomo, na ile się wycenić. Mężczyźni z reguły cenią się wyżej (niezależnie od kwalifikacji), to i zarabiają więcej. Kobiety są nauczone skromności i raczej zaniżają swoją pensję, niż zawyżają...
            Ja tam jestem za jawnością. Natomiast jeżeli ktoś ma swoją własną firmę i na niej zarabia, to nie musi mieć obowiązku informowania całego świata, jakie to są kwoty. Jawność dotyczy tylko zatrudnionych pracowników.
            • triss_merigold6 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:39
              Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, akurat ja zdecydowanie nie mam statystycznie niższej pensji.
              • spirit_of_africa Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:43
                A skąd wiesz?
              • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:51
                "akurat ja zdecydowanie nie mam statystycznie niższej pensji"

Ale z jakiegoś powodu się jej wstydzisz?

Nie mówię o punkcie widzenia, tylko o statystycznych prawidłowościach. Wiadomo, że są osoby, które nie mają powodu do narzekań, ale czemu cała reszta miałaby być pokrzywdzona?
                • triss_merigold6 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:35
                  Wyjaśniłam, że nie chcę hejtu? Nie mam ochoty wysluchiwac komentarzy, pojękiwan, że za co aż tyle, że w innych urzędach i resortach mają mniej. Innym od tego kasy nie przybędzie, a mnie krwi napsuje.
                  • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:01
                    No dobra. To teraz wyobraź sobie, że jesteś kimś innym, o tych samych kwalifikacjach. Albo jesteś sobą, ale po prostu na etapie szukania zatrudnienia. Ubiegasz się o pracę na stanowisku równorzędnym do pełnionego obecnie przez ciebie. Ty mówisz, że przykładowo chcesz zarabiać 6000, ale trafiasz na uja, który chociaż może ci tyle zaoferować, nie zrobi tego, bo mu się nie podoba twój nos. Proponuje ci 3000, twierdząc, że więcej nie ma i nie da. Ponieważ masz na utrzymaniu rodzinę, decydujesz się przyjąć ofertę. Równolegle, na niższe stanowisko, zatrudniany jest kuzyn szefa, za 5000zł...
                    Sytuacja jak najbardziej realna. Czy z tej perspektywy tajność płac wydaje ci się równie korzystna?
                    • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:15
                      Zawsze można otworzyć własną DG jak się warunki nie podobają.
                      Jak będę chciała dać kuzynowi 5000 zł to i tak dam, najwyżej zmienię nazwę stanowiska.
                    • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:18
                      "Równolegle, na niższe stanowisko, zatrudniany jest kuzyn szefa, za 5000zł..."
                      Jeśli to prywatna firma, to wiesz co możesz...
                      • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:05
                        T
                        Triss pracuje w budżetówce, tam jawność powinna być obowiązkowa.
                        A dlaczego prywatne firmy miałyby być siedliskiem niejasnych kryteriów? Komu to miałoby służyć? Tak naprawdę nikomu, włącznie z pracodawcami. Bo to, że zarobki są niejawne, nie przyczynia się w żaden sposób do poprawy efektywności pracy. Jedynie kolesie szefów na tym zyskują.
                        Dopuściłabym tajność zarobków w małych firmach, nie mających osobowości prawnej.
                        • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:47
                          "Jedynie kolesie szefów na tym zyskują."
                          Bo maja tak zwane umiejetnosci miekkie. Nie ich wina, ze sie zdolni urodzili.
                          • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:14
                            Nie muszą mieć żadnych umiejętności, wystarczy że znajomy/krewny ma umiejętności.
                            • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:22
                              Można też mieć większe zaufanie np. do krewnego niż osoby z tzw. ulicy i za to zaufanie dodatkowo płacić w pensji.
                              • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:16
                                Można. A może ten krewny być głupkiem i dupkiem? Też może. I uwierz, w otrzymywaniu wyższej pensji to nie przeszkadza.
                                • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:20
                                  Pracownik też może być głupkiem i dupkiem oraz złodziejem. Zwykle jednak okradają pracodawców zatrudnieni obcy niż zatrudniona rodzina.
                                  • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 22:21
                                    Problem jest taki, że w dużych firmach zarówno rekruter jak i jego hipotetyczny krewny, są tylko pracownikami.
                        • triss_merigold6 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:50
                          Ależ jest. Masz tabelę mnożników kwoty bazowej, która wynosi 1850 zł brutto.
                          www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3,18,35,3546,153754,20170301,tabele-mnoznikow-kwoty-bazowej-sluzacych-do-ustalenia.html
                          Masz kategorie urzędów i instytucji i widełki.
                          • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:13
                            Nie chce mi się wczytywać. Jeżeli są widełki i w tym zakresie można negocjować swoją płacę to jak dla mnie jest normalne. I tak powinno być również w prywatnych korporacjach.
                  • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:02
                    Czyli co, zarabiasz tyle ze względu na układy?

Bo jeśli tyle przewidziane jest dla osoby na twoim stanowisku i kwota stoi na umowie o pracę to chyba nie ma się z czego tłumaczyć.

Nie musisz udowadniać że nie jesteś wielbłądem, polecę klasyką forum.
            • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:11
              Statystycznie w Polsce (tu akurat za granicą zwykle jest inaczej) 98% kobiete idzie na wolne od momentu pierwszego pierdnięcia w test ciążowy.
              I 92% korzysta z wolnych dni na chore dziecko.
              I 100% ma gwarantowaną nietykalność od momentu zajścia w ciążę i gwarantowany powrót na dawne stanowisko nawet jeśli w tym czasie pracodawca na zastępstwo znalazła 5 razy lepszego pracownika.
              • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:16
                I powyższe, twoim zdaniem, usprawiedliwia robienie tajemnicy z wynagrodzenia i płacenie ludziom wg własnego widzimisię. W takim świecie chcesz żyć, pasuje ci to, dobrze rozumiem?
                • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:22
                  Żyję w świecie realnym i wiem, że zaostrzanie przepisów nie zmusi ludzi do wzajemnego szacunku, uczciwości, itp. Są kraje w których wynagrodzenia są jawne, czy już mają tam raj na ziemi? Nie sądzę.
                  • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:23
                    Zaraz będzie, że ja to gazeciarz. No cóż...
                  • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:11
                    "Są kraje w których wynagrodzenia są jawne, czy już mają tam raj na ziemi? Nie sądzę."

Nie musi być od razu raj. Wystarczy, że jest po prostu lepiej.
                    • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:15
                      Ale w tych krajach również prawo pracy jest inne np. nie chroniące tak drastycznie pracownika płci żeńskiej o sprawnych właściwościach rozrodczych.
                      • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:16
                        W jakich krajach?
                        • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:18
                          Krajach UE.
                          Nigdzie nie ma 100% płatnego ciążowego L-4 ani równie długiego okresu ochronnego ciężarnych ani równie dużo (60 dni) wolnego na chore dzieci.
                • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:28
                  Nie wg widzimisię, jest minimalna stawka, którą musisz zapłacić.
                • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:00
                  Ok. Załóżmy, że mamy jawność płac. Mężczyźnie w związku z tym co napisałam wyżej (ciążowe L-4, o wiele częstsze chodzenie na chorobowe na dziecko itd.) płacę w związku z tym więcej niż młodej matce na tym samym stanowisku. Czy w związku z tym będę miała sprawę o dyskryminację lub inne nieprzyjemności czy po prostu młoda matka powie: "Ok, rozumiem, nie ma sprawy, faktycznie Józek (Jan, Kamil, Mateusz) był bardziej dyspozycyjny, nie ma problemu"? Obawiam się, że nie.
                  • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 18:02
                    Nie ma żadnego powodu, żeby wolne z powodu choroby dziecka brała matka, a nie ojciec. Tzn. żadnego racjonalnego powodu.
                    Podobnie, jak nie ma racjonalnego powodu by brać L4 na przy zdrowej ciąży i niefizycznej pracy.
                    • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:23
                      Zgadza się, ale polskie kobiety moja droga robią inaczej. Pierwsze pierdnięcie w test i 50% idzie od razu na L-4, pozostałe po 3 miesiącu ciąży najdalej.
                      • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:29
                        Pozostaje więc zmienić prawo.
                        • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 26.08.18, 10:13
                          Zgadza się. Tyle, że dopóki prawo jest jakie jest to pracodawcy muszą dbać o swoją firmę i muszą sobie radzić z obecnym prawem.
              • szarsz Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 14:08
                > 98% kobiete idzie na wolne od momentu pierwszego pierdnięcia w test ciążowy.

AHA. A 99% facetów koło 40 idzie na półtoraroczne zwolnienie ze względu na choroby układu krążenia. Z takimi przerwami, by nie utracić prawa do świadczeń.
                • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:01
                  Poproszę o link do tych danych. Dziękuję.
                  • szarsz Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 16:16
                    Jest tam, gdzie link do twoich.
              • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:12
                Zawsze może nie zatrudniać kobiet. Ale jeśli chce zatrudniać, to na tym samym stanowisku i przy tych samych obowiązkach i kwalifikacjach powinna być ta sama płaca! Przecież to oczywiste...
                • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:37
                  "przy tych samych obowiązkach i kwalifikacjach powinna być ta sama płaca!"
                  Sprawa sie komplikuje przy zawodach fizycznych. Normy dzwigania dla kobiet i dla mezczyzn roznia sie znaczaco.
                  • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:18
                    Na wydajność pracowników fizycznych często są jakieś sposoby przeliczania, np. ilość zebranych łubianek, tony wykopanego urobku.
                    • 1matka-polka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:53
                      A ilosc towaru w Biedronce?
                • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 15:55
                  A czy to aby nie jest dyskryminacja? Gonisz w piętkę.
                  • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:15
                    Dyskryminacja by była, gdyby kryterium płci było wyrażone pośrednio lub bezpośrednio. A jeżeli występuje tylko na etapie rekrutacji, to póki co mamy wolność pod tym względem.
                    • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 17:16
                      Czyli Twoim zdaniem nie przyjęcie do pracy kobiety ze względu na jej płeć jest w porządku, ale niejawność płac jest już nie w porządku, tak?
                      • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:13
                        Pracodawca może decydować, kogo przyjąć, a kogo nie. Jawność płac jest niezbędna, żeby aplikujący wiedzieli, czego od danej firmy oczekiwać. Oszczędziłoby to wszystkim wysiłku i niepotrzebnych nerwów. Po co np. wysokiej klasy specjalista ma aplikować na stanowisko, na którym zarobi 2400? Z opisu obowiązków nie zawsze to wynika. No i może się okazać, że przy tym proponowanym 2400 na dane stanowisko zgłosi się jedna osoba i to o słabych kwalifikacjach, więc płacę trzeba będzie zweryfikować. Będzie to służyło poprawie zarówno jakości pracowników, jak i uczciwym płacom.
                        • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:17
                          Naprawdę? To już można dyskryminować przy rekrutacji np. zatrudniać tylko białych lub mężczyzn albo Niemców?
                          • rulsanka Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 22:18
                            Dopóki nie werbalizuje się takiego kryterium lub nie wyraża go w inny bezpośredni sposób, to tak. Natomiast jeżeli kandydat miałby podejrzenie, że mając lepsze kwalifikacje został odrzucony z przyczyn dyskryminacyjnych, to może udać się ze skargą do sądu, sądu pracy.
              • joanna05 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:15
                Jakie gwarantowane? Nie słyszałoś o zwolnieniach grupowych? Z mojego ostatniego w życiu etatu wyleciałam podczas wychowawczego - korporacja zwolniła po prostu wszystkie kobiety na takich urlopach, tłumacząc się likwidacją stanowisk. I już.
                • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:18
                  A powiedz dlaczego mieli akurat czekać na Ciebie i podobne Tobie kobiety skoro postawiłyście (i to oczywiście Wasze prawo i sprawa) na bawienie się w pieluchy?
          • rosapulchra-0 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:22
            Nie życzysz sobie, bo sama hejtujesz. W sumie nie dziwi.
    • princesswhitewolf Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:30
      to aborcja to nie to samo co pigulka wczesnoporonna ktora bierze sie w ciagu 24 godz od stosunku i takie sa w UK dostepne w walk in centre
      • princesswhitewolf Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:34
        I aby bylo jasne ta 10 tyg nie stosuje sie w domu. To wyprawa do szpitala i to jest pod kontrola lekarza. Jest to popularna tabletka zwlaszcza w przypadku poronien naturalnych, tzw pustej ciazy itd
        • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:40
          Sprostowanie

www.independent.co.uk/news/health/misoprostol-at-home-england-women-early-abortion-new-law-a8506971.html

Chodzi o to, ze drugą decydującą dawkę można wziąć w domu. Pierwszą bierze się po konsultacji, ale dopiero druga powoduje przerwanie ciąży.
          • memphis90 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:14
            E tam, to zwykły lek wywołujący silne skurcze. Oczywiście, że pierwsza dawka może dać już oczywisty efekt.
          • princesswhitewolf Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:09
            No ale zobacz tu
            www.bpas.org/abortion-care/what-to-expect-on-the-day/abortion-pill-from-10-weeks-to-24-weeks/

Tu jest napisane ze zabierasz ciuchy i masz przygotowac sie na pobyt w szpitalu

To te wczesnoporonne daja tylko ze w domu mozes wziac
            • boo-boo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:03
              Owszem- drugą poronną już wkrótce będzie można zażyć w domu.
        • princess_yo_yo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:56
          zeby bylo jasne, mowimy o indukowanym poronieniu bo w taki sposob przeprowadza sie wczesne terminacje. zmiana dotyczy tylko angli w tym wypadku, bo w szkocji juz rozwiazanie kiedy druga pigulka mogla byc zaztyta w domu a nie w warunkach szpitalnych juz bylo dawno wprowadzone.
          10 tygodni jako granica tego kiedy duga tabletka moze byc zazyta w domu a kiedy w szpitalu w tym momence ma zwiazek wylacznie z efektem medycznym i potencjalnym ryzykiem.
          zmiana warunkow procedury medycznej na mniej zmedykalizowana, nie ma nic wspolnego z dostepnoscia albo prawem aborcyjnym w uk jak to sugeruje watek.
      • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:34
        "to aborcja to nie to samo co pigulka wczesnoporonna"

A ja coś innego napisałam?
      • princess_yo_yo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:51
        pigulka po to nie jest pigulka wczesnoporonna, przestan opowiadac bzdury
    • joa66 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:34
      O jakiej pigułce mówimy, tzn jak szybko trzeba ją wziąć? I jaka jest różnica między "w domu" a "dostępna bez recepty"? Nie bardzo wiem po co miałabym w domu trzymać pigułkę, która jest dostępna bez recepty a wziąć ją można niekoniecznie 24 h po.
      • princess_yo_yo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:03
        www.theguardian.com/world/2018/aug/25/use-of-second-abortion-pill-at-home-to-be-allowed-in-england

chodzi o wczesna aborcje i interpretacje prawa w tym zakresie a nie zmiane samego prawa. to jest kwestia definiowania procedury medycznej. nie ma to nic wspolnego z 'pigulka po' ta jest jak najbardziej dostepna bez recepty, wymaga tylko 'konsultacji' z farmaceuta ze wzgledu na potencjalne ryzyko.
        • joa66 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:32
          No to teraz jasne. Faktycznie jeżeli do tej pory była podawana w klinice, a potem był powrót do domu w czasie ktorego wszytsko mogło się zdarzyć to lepiej wziąć ją w domu. Chociaż - moim zdaniem - lepiej na kilka dni jednak zostać pod opieką medyczną.
    • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:39
      Chciałabym dożyć czasów by wszędzie (także w Anglii) będzie dostępna tabletka na rozum. Niechby nawet na receptę.
      • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:43
        I tu się zgadzamy. Na razie jednak obserwuję powrót czasów nieoświeconych.
    • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 10:44
      A jak ktoś ją użyje później? Nawet dla zwolenników aborcji to powinno być bardzo kontrowersyjne rozwiązanie.
      A po co partnerskie związki heteroseksualne, skoro jest instytucja małżeństwa cywilnego?
      Ty dalej lecisz w skrajnie lewicowy idealizm, a ludzie po prostu chcą zarabiać godne pieniądze, wygodnie, bezpiecznie żyć. Przyjmowanie nielegalnych imigrantów w tym nie pomoże.
      • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:09
        A teraz wskaż, gdzie powyzej napisałam o nielegalnych imigrantach.

Dla mnie godne pieniądze = zarobione na jasnych zasadach, u pracodawcy który szanuje prawo i pracownika.
        Życie wygodne = m.in. brak potrzeby tłumaczenia się instytucjom że żyje w związku bez ślubu. Dostępna skuteczna antykoncepcja bez sumienia.

Życie bezpieczne = kontrolowanie nazioli i kibolstwa, edukacja społeczna na temat toksycznej męskości i przemocy wobec kobiet.

Związki partnerskie po to, ze nie każdy chce brać ślub, nawet cywilny, i przysięgać brednie, w które nie wierzy.

Pigułka nr 2 zażyta dużo później zapewne będzie nieskuteczna, bo działa ona tylko w kombinacji z pierwszą.
        Wyczerpałam chyba temat, Józek. Podziękowalbyś pani chociaż ładnie.
        • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:14
          Czy tylko nazistów i kiboli trzeba kontrolować? Bo może niekoniecznie akurat w Polsce, ale w Anglii już tak jest wiele innych ekstremalnych i niebezpiecznych grup, które należy kontrolować.
          Jak ktoś nie chce brać ślubu cywilnego bo nie pasuje mu formuła to niech nie zawraca głowy.
          A jeśli formuła zawierania związków partnerskich też nie będzie mu pasowała to co jeszcze wymyślą?
          • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:23
            Co do kiboli etc to pisałam do Józka, odpowiedź krojąc pod jego podwórko smile

"A jeśli formuła zawierania związków partnerskich też nie będzie mu pasowała to co jeszcze wymyślą?"

Związku de facto się nie "zawiera" podpisując papier, wystarczy tylko móc przed ogólnie pojętą "władzą" udowodnić, że żyje się i mieszka razem od minimum roku. Dla pary mającej dziecko to żaden problem.
            A dla ciebie?
        • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 11:30
          A ja nie widzę powodów, by dawać komuś przywileje dostępne dla małżeństw, skoro temu komuś nawet się nie chce ślubu cywilnego brać. Skoro chce, to niech się postara. Nie ma nic za darmo.
          A co do imigrantów, to wiemy jakie poglądy mają podobni Tobie. Polityka otwartych drzwi, Europa bez granic. Dziękuję, postoję.
          Co do aborcji, była, jest i będzie, ale ja głosując w wyborach nie zamierzam do aborcji na życzenie przykładać ręki. Jak ktoś chce, to proszę. Zapraszamy na Słowację.
          Tak samo nie przyłożyłbym ręki do finansowania nieletnim parom przez państwo pobytów w pokojach hotelowych, by komfortowo uprawiać seks bez rodziców za ścianą.
          Antykoncepcja jest gdzieś niedostępna?
          Godne pieniądze będą godnymi, niezależnie od tego czy będę wiedział ile zarabia mój kolega, czy nie będę widział.
          Nazioli to może masz w swojej Europie Zachodniej, bo nazi skini w Polsce to już gatunek który prawie wyginął. Średnia wieku to pewnie 40 lat.
          • princesswhitewolf Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:12
            >A ja nie widzę powodów, by dawać komuś przywileje dostępne dla małżeństw, skoro temu komuś nawet się nie chce ślubu cywilnego brać.

A dlaczego slub jest taki konieczny? Znam wiele par zyjacych dziesiatki lat bez slubu bo zwyczajnie nie sa wychowani w kulurze ktorej ma to znaczenie. Bycie panna z dzieckiem tez nie stanowi wow factor lol ani rozwod. To nie XIX wiek
        • demodee Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:34
          > Życie wygodne = m.in. brak potrzeby tłumaczenia się instytucjom że żyje w związku bez ślubu.
          Chyba dawno nie byłaś w Polsce, więc pewnie nie wiesz, że u nas można żyć bez ślubu bez tłumaczenia się instytucjom.
          • rosapulchra-0 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:36
            Bez tłumaczenia tak, ale i bez wzajemnego automatycznego zabezpieczenia już nie.
            • rosapulchra-0 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:39
              Bez i. Piszę z telefonu, a fryzjer co chwilę mi głową rusza 😉
      • princesswhitewolf Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:10
        A co do tego maja nielegalni imigranci? W UK takich malo bo niewielu plywa wplaw
        • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:29
          Zazwyczaj ludzie o poglądach Banksi chcą takich nielegalnych imigrantów przyjmować i nadawać im status uchodźcy. Bzdurzenie, że żaden człowiek nie jest legalny, że każdy ma prawo mieszkać gdzie chce.
          Przy takim myśleniu zachodnich elit to nic dziwnego że tych nielegalnych imigrantów tak mało u was, skoro każdemu daje się azyl jak leci.
        • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:56
          Nie wiadomo, tak tylko pewnie chciał postawić chochoła.
          • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:23
            A i dodam, że Ty Banksio, dążysz pewnie do seksualizacji dzieci i młodzieży i jakbyś rządziła, a ja bym miał 15 letnią córkę, to bym musiał się liczyć z tym, że po Twojej polityce edukacyjnej, ona by już uprawiała seks bez zobowiązań z różnymi partnerami, bo by pranie mózgu zrobiło z niej kolekcjonerkę penisów.
            • rosapulchra-0 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:45
              Józef, błagam, nie mów, że wiesz kto i co sobie myśli!
              • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 18:04
                Józek Szklana Kula 😂
                • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:24
                  I jakoś tematu nielegalsów unikasz, bo pewnie wykrakałem prawdę.
                  • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:32
                    Nie misiu, ja tego tematu ogóle nie poruszyłam, bo to temat na inny wątek. Ale nie martw się, byłbyś moimi poglądami zgorszony jak zawsze. 😘
                    • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:59
                      Nikt tu nie gorszył poglądami, jak ja. W tym ze mną nie wygrasz. I nie o politykę chodzi, ale o to co pisałem o przeszłości seksualnej kobiet. Za to zostałem znienawidzony, podczas gdy za "światłego prawiczka" uchodził Tanebo, mimo że obrażał kobiety, a także Polskiej.
                      • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 22:04
                        a także Polskę i Polaków.
    • rosapulchra-0 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 12:56
      A viagra w Polsce jest też dostępna bez recepty?
      • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 13:26
        Tylko na receptę.
        • tairo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:51
          Tylko pod nazwą "Viagra".

Generyki zawierające tę samą substancję aktywną są dostępne bez recepty, bo przecież żaden facet nie łyka tego jak dropsy suspicious
          • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:03
            Pochodne Viagry też są na receptę, chyba że chodzi o suplementy z konarem reklamowane w telewizji.
            • tairo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:25
              Kłamczuszku.

www.aptekagemini.pl/maxon-active-4-tabletki.html
              Od Viagry różni się tylko mniejszą dawką, więc na pewno żaden facet nigdy nie łyka więcej niż jednej tabletki na raz.
              • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 22:02
                Łykanie takich specyfików, niezależnie od nazwy, to jednak wstyd dla faceta.
                Dodajmy, że problemy z potencją mogą być objawem poważnych kłopotów ze zdrowiem.
    • wispar1 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 14:19
      A ty chyba w Australii mieszkasz? to może się zatroszcz o to, żeby tam mieć takie przepisy?
    • taniarada Te w Anglii 25.08.18, 18:12
      Mają dobrze.Tylko Anglia.Skrobać się na potęgę.Amen.Tylko później mi nie szlochać.
      • wheels.of.fire Re: Te w Anglii 25.08.18, 20:26
        Angielki wyglądają jak wieśniaczki, szybko zaczynają się upijać, jedzą tony śmieciowego żarcia, szybko przechodząc inicjację i szybko pierwszy raz są zapylane.
        • katja.katja Re: Te w Anglii 25.08.18, 20:41
          Młodzież angielska zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce najbardziej zarażonych wenerycznie 16-latków płci obojga.
          I to w kraju gdzie edukuje się dzieci od przedszkola.
      • banksia Re: Te w Anglii 25.08.18, 21:19
        Jasne, od dziś cała Anglia będzie się skrobać raz na miesiąc, nie - co weekend! Przecież to czysta przyjemność, jak jagermajster z redbullem albo rosół w niedzielę. A potem wszyscy przyjdą "ci", taniej-radzie, szlochać. 😭😂

Weź ty się idź lepiej puknij w łeb.
      • tairo Re: Te w Anglii 25.08.18, 21:22
        Nie stwiedzono, żeby zbyt często szlochały.

Szlochają głównie Polki i inne wierzące, którym wmówiono, że mają szlochać.
    • joanna05 Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:06
      Wszystko popieram z tego, co w nawiasie, poza jawnością płac. A po co ona? Co ma dać? Jako pracodawca widzę same wady...
      • tairo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:52
        No tak, trudniej by ci było dać kobiecie 20% niższą pensję.
        • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:02
          Kobieta-pracownik w Polsce to ryzyko, dużo wyższe (o ile jest poniżej 40 roku życia) niż owe 20%, a ryzyko kochana też się szacuje w pensji.
          • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:24
            Sama jesteś kobietą (chyba). Popierasz gorsze traktowanie własnej płci? Nawet tych kobiet, które mają odchowane dzieci lub nie mają ich wcale? Uważasz, ze tak po prostu zasługują na mniejszą płacę bo są kobietami?

No tak, ty pewnie z tych co "ja tam żadna feministka nie jestem, ALE..." 😂😂🤦
            • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 26.08.18, 10:11
              Tak, jestem. I widzę, że kobieta-pracownik jest większym zagrożeniem. Co w tym dziwnego?
              • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 26.08.18, 10:38
                Że sabotując własną płeć strzelasz sobie w stopę? Ja wiem, ty żadna feministka nie jesteś.

Ale powtórzę pytanie: czy owo zagrożenie widzisz również w kobietach bezdzietnych i tych, które już dzieci odchowały? Czy dyskryminujesz po prostu z góry na dół, za posiadanie waginy?
          • tairo Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:30
            Mężczyzna-pracownik w Polsce to ryzyko, dużo wyższe (bo zachlać i mieć kaca, łamać kości w "sportach ekstremalnych" i rozwalać się w wypadkach drogowych może w dowolnym wieku, a powyżej 40 roku życia dochodzą zawały i inne dolegliwości) niż owe 20%, a ryzyko kochana też się szacuje w pensji.
            • katja.katja Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 26.08.18, 10:10
              99% zachodzi w ciążę, 90% przechodzi na macierzyński i chodzi na L-4 "dziecięce". To nie wyklucza tego wszystkiego o czym piszesz - też mają wypadki drogowe, też chorują, też miewają operacje i łamią kości czyli są podwójnym zagrożeniem i ryzykiem.
        • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:20
          Tairo 👌😂
          • wheels.of.fire Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 22:52
            Banksia, a co powiesz na to że w Biedronce za zwolnienia lekarskie są cięte premie? Dyskryminacja kobiet, które mają dzieci i na zwolnienia chodzą częściej?
            • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 26.08.18, 10:39
              Niech ojcowie zaczną chodzić równie często, wtedy zobaczymy.
    • kropka_kom Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 20:51
      Swiat sie konczy...
      • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:20
        Rozwiń, proszę ☺️
        • kropka_kom Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:23
          Domyśl się proszę....
          • banksia Re: Anglia - dostępna pigułka do aborcji w domu 25.08.18, 21:26
            Nie no, dajesz! Nie wątpię w twoją elokwencję, wiedzę ogólną i dar przekonywania 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka