Dodaj do ulubionych

Ile byście chciały pracować?

09.09.18, 11:55
A propos wątku zaganianej mamy.

W układzie idealnym, odrywając się od rzeczywistości, przy założeniu, że i tak byście zarobiły wystarczająco - ile czasu w miesiącu (lub tygodniu lub dziennie) poświęciłybyście na pracę zawodową?
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 11:56
      Pół etatu zaspokajało moje potrzeby bycia wśród ludzi, a jednocześnie dawało poczucie że mam życie dla siebie.
      • cauliflowerpl Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:56
        Identycznie. Oczywiście za te same pieniądze, co cały etat big_grin
    • zwyczajnamatka Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 11:58
      5 godzin dziennie, byloby idealnie
    • maaria33 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:00
      5-6 godzin dziennie. 8 tygodni urlopu plus 2 tygodnie dla rodziców dzieci w wieku przedszkolno-szkolnym smile
    • milva24 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:09
      5 godzin tygodniowo+urlop wystarczający na całe wakacje, ferie, wyjścia do specjalisty itp. Mogłaby być połowa, drugą połowę wziąłby mąż wink
      • milva24 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:10
        Tfu, tfu, 5 godzin dziennie. Przy 5 godzinach tygodniowo urlop byłby zbędnybig_grin
    • marianna1960 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:13
      W ogóle
      • aguar Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 17:49
        Ja tak samo.
        • katja.katja Re: Ile byście chciały pracować? 10.09.18, 09:32
          Ja w sumie też tak samo, napisałam o 3 godzinach bo jednak trend jest taki żeby pracować sad
    • frey.a86 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:15
      20 godzin tygodniowo, do tego elastyczny czas pracy.
    • pade Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:18
      Tyle ile obecnie, czyli 18 godzin tygodniowo.
    • allatatevi1 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:24
      Chciałabym pracować 4h dziennie (czyli 20h tygodniowo) i mieć 52 dni urlopu rocznie.
      Teraz kombinuję i wygląda na to, ze będę pracować jeszcze więcej, około 9-10h dziennie, ale za to będę mieć 4 miesiące urlopu rocznie - 4 razy po miesiąc, dobra opcja na sensowną podróż poza Europę, bo latanie na 2 tygodnie do Argentyny jest bardzo frustrujące ze względu na długi lot.
    • tiszantul Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:25
      Jest tu obok wątek o mieszkaniach, więc warto zapytać - pracując po pięć godzin dziennie jakie byście miały "perspektywy rozwoju zawodowego" w porównaniu do jednostek ambitnych pracujących 8-10 godzin dziennie?
      • maaria33 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:29
        W układzie idealnym, odrywając się od rzeczywistości, przy założeniu, że i tak byście zarobiły wystarczająco
      • milva24 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:29
        Szczerze? Nie jestem ambitna. Gdybym pracując o połowę mniej była w stanie utrzymać rodzinę na podobnym poziomie jak teraz nie wahałabym się. Przynajmniej dzieci nie musialyby tyle czasu w placówkach spędzić i mieszkanie byłoby bardziej ogarnięte. Innym ludziom nie zazdroszczę ani ambicji ani sukcesów.
        • zwyczajnamatka Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:09
          Oj, to dokladnie tak jak ja. Mogę się podpisać, ambicji zawodowych zero.
          • kosmos_pierzasty Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 16:04
            No, ja też na tym etapie. Kiedyś to mi się wydawało, że warto się starać, żeby jak najwięcej zarobić. Przeszło mi.
            • chocolate-cakes Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 17:14
              Ja zaczynam właśnie to odczuwać. Już potrafię pracować mniej i zarobić mniej. Cieszy mnie piątek wolny i praca 4 godziny w czwartek. Ale niestety zbiega się to z kłopotami z pracą męża i nie wiem co zrobię za kilka miesięcy. Na razie jest dobrze tak jak jest, doceniam tyle pracy ile mam, jutro na przykład 8.00 - 11.30 smile
      • marianna1960 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:38
        Rozwój zawodowy i ambicja kojarzy mi się jednym wyścig szczurów
      • grrru Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 17:12
        Nie każda praca jest na akord. Tego co robię nie da się robić naprawdę dobrze przez 10 godzin każdego dnia.
    • ruscello Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:27
      Myślę, że pół etatu rozłożonego na 4 dni po 5 godz.
      • lady-z-gaga Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:10
        O tak, to jest ideał smile
      • mum2004 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 23:37
        Przez krótki czas tak pracowałam. Pon-czw 8-13. Też uważam, że idealnie.
    • julita165 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:29
      Ja tam bardzo wymagająca nie jestem. 5-6 h dziennie + 80 dni urlopu ( to jest mniej więcej tyle ile dni roboczych wolnych od zajęć szkolnych )
    • szironna Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:44
      Przy utopijnym założeniu, że jestem w stanie się utrzymać to pół etatu pozwoliłoby mi w miarę normalnie funkcjonować, a już idealnie by było, gdybym mogła pracować zdalnie.
    • jeziorowa Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:52
      Mam idealny wymiar czasu pracy. Średniorocznie pracuję ok 42 godziny tygodniowo, ale w godzinach które mi odpowiadają (także zdalnie np. czekając gdzieś). Mam nielimitowany urlop i biorę go zdecydowanie więcej niż 26 dni rocznie.
    • muchy_w_nosie Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:53
      Lubię swoją prace. To co robię na pelnym etacie mogłabym ogarnąć w ciągu 6,5-7h.
      Chciałabym pracować od pn do cz. 7h a w pt. 6h i myślę, że byłoby to bez straty.
    • mai-ra3 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 12:55
      Satysfakcjonowałoby mnie 4x6 h czyli 24 godziny na tydzień. co ważne, w godzinach 9-15 , byłoby super. Trzydniowy weekend zaspokoiłby moją potrzebę wypoczynku smile
      Urlop w tym układzie wystarczyłby mi aktualny, czyli 5 tygodni.
    • chocolate-cakes Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:04
      Odrywając się od rzeczywistości czyli tego, że pracuję aby się utrzymać i nie chcę być na czyimś utrzymaniu smile

3-4 razy w tygodniu po 4 godziny.
      Urlop dwa miesiące.
    • afro.ninja Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:37
      Piec godzin dziennie.
    • danaide Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:48
      Było niedawno. Wygląda na to, że przy rodzinie do obrobienia pół do 3/4 etatu maks jest idealne.
    • luvyana Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:50
      4-6h dziennie
    • lot_w_kosmos Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:53
      6 godzin dziennie.
    • maaria33 Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 13:53
      Tak na marginesie - całkiem niedawno oderwaniem od rzeczywistości było 8 godzin dziennie zamiast 12. smile
      • bi_scotti Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 16:17
        Przepisowo pracuje 7 godzin dziennie, czasem troche wiecej, czasem troche mniej. 37-40 godzinny tydzien pracy uwazam za calkiem okay, natomiast zawsze mi za malo wakacji albo chociaz long weekends wink Hmmm ... po zastanowieniu, wakacji moze jest enough ale wlasnie chcialabym miec w kazdym miesiacu jeden long weekend a w moim reality long weekends mamy w lutym, w marcu lub kwietniu (zalezy kiedy jest Easter w danym Roku), w maju, w lipcu, sierpniu, wrzesniu i pazdzierniku. Przydalby sie long weekend w styczniu (niezaleznie od 1 stycznia!), w marcu lub kwietniu (miesiacu bez Easter), w czerwcu, w listopadzie i w grudniu (niezaleznie od Christmas). Wtedy byloby tak jak powinno byc big_grin Szczegolnie w czerwcu i listopadzie BARDZO mi brak long weekends ... sad Z tym, ze ja naprawde nie tylko lubie swoja prace jako taka ale pracowac tak w ogole. Nawet w okresach, w ktorych nie lubilam swojego zajecia, nigdy nie marzylam o zyciu bez pracy. Taka natura wink Cheers.
        • summerland Re: Ile byście chciały pracować? 10.09.18, 01:36
          Ale w listopadzie jest long weekend - Remembrance Day smile
    • grrru Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 17:09
      Im mniej tym lepiej smile A serio to chciałabym móc uwolnić się od nudnych i wtórnych projektów, ktore robię dla kasy i móc poświęcać czas tylko ważnym tekstom. A co do czasu pracy to teraz pracuję ok 4 godziny dziennie i to jest ok.
    • czekoladazkremem Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 17:48
      Najchętniej nie pracowałabym wcale.
    • valtho Re: Ile byście chciały pracować? 09.09.18, 19:10
      Tak jak pracuje 8-9h, w razie potrzeby z domu. Więcej urlopu byłoby fajne, gdyby wiązało się z podwyżka. Urlopu potrzebuje wyłącznie, żeby wyjechać. Urlop w domu to marnotrawstwo smile. Lubię swoją pracę i nie mam już malutkich dzieci. Maja powyżej 10lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka