Dodaj do ulubionych

Charakter pisma

12.09.18, 14:43
Ładny macie?
W związku z nowym rokiem szkolnym trzeba było wypełnić i podpisać tonę papierów. Zauważyłam że coraz gorzej/brzydziej piszę - wkurzające, bo kiedyś było tak pięknie. Mąż i bliscy jak coś trzeba to mówią wypełnij ty bo tak ładnie piszesz, ale to pewnie ściema bo się im nie chce. Wiadomo że teraz częściej piszemy na klawiaturze co pewnie ma zły wpływ. Mi się ręka wręcz męczytongue_out Jak jest u Was używacie często długopisów i kartki do zapisków, notatek czy tym podobnych? Macie jak ja że coraz gorzej w tym temacie czy nic się nie zmieniło? Może w pracy dużo piszecie? Mam w planach zacząć więcej pisać, ot dla ponownego wytrenowania dłoni.
Obserwuj wątek
    • frey.a86 Re: Charakter pisma 12.09.18, 14:50
      Ja mam bardzo ładny, ale ponieważ rzadko się zdarza żebym pisała ręcznie tekst dłuższy niż kilka zdań, to błyskawicznie zaczyna mnie boleć nadgarstek. A kiedyś mogłam kilka stron A4 bez bólu trzasnąć. tongue_out
    • joanna_poz Re: Charakter pisma 12.09.18, 15:17
      kiedyś wręcz kaligrafowałam. miałam przepiękny charakter pisma.
      teraz piszę mało i przewaznie się spieszę - i moje pismo "w pośpiechu" już nie tak ładne, choć innych nadal zachwyca.
      ale jak się postaram to nadal mi wychodzismile syn - pomimo że ma 14 lat - nadal przynosi mi 1 wrzesnia zeszyty do podpisania na okładce, bo "nikt tak pieknie nie podpisuje jak Ty i będe Ci je przynosił zawsze, dopóki będe miał jakiekolwiek do podpisania).
    • aerra Re: Charakter pisma 12.09.18, 15:36
      Ja mam ładny, wytrenowany i mogę zmieniać w zależności od chęci (i przeznaczenia tekstu).
    • same-old_mona Re: Charakter pisma 12.09.18, 15:40
      Kiedyś całkiem całkiem, ale im więcej piszę na kompie/telefonie tym gorzej uncertain zauważyłam to niedawno jak musiałam wypełnić ręcznie dwie tony dokumentów
    • 35wcieniu Re: Charakter pisma 12.09.18, 15:46
      Ladny. Troche nawet kiedys sie w kaligrafie bawilam, zdarzalo mi sie wypisywac ludziom zaproszenia slubne itp. Umiem tez bez problemu pisac kazdym innym dowolnym charakterem pisma jezeli mam wzor. Oczywiscie nie az tak zeby oszukac grafologa, ale jednak smile
    • berdebul Re: Charakter pisma 12.09.18, 17:39
      Paskudny, do tego stopnia że mam problem w banku, żeby złożyć wzory podpisu. Lepiej, jeżeli piszę piórem.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Charakter pisma 12.09.18, 17:45
      Miałam brzydki i mam brzydki. Jak się postaram to piszę czytelnie dla ogółu. Większość notatek robię odręcznie na kartkach, karteluszkach itp. niestety nikt poza mną nie jest w stanie tego rozczytać.

Z całej rodziny tylko mój ojciec ma naprawdę piękny charakter pisma. I to mu się z wiekiem nie zmienia.
      • milva24 Re: Charakter pisma 13.09.18, 08:49
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Miałam brzydki i mam brzydki. Jak się postaram to piszę czytelnie dla ogółu. Wi
        > ększość notatek robię odręcznie na kartkach, karteluszkach itp. niestety nikt p
        > oza mną nie jest w stanie tego rozczytać.
        >

O, to tak jak ja.
    • mikams75 Re: Charakter pisma 12.09.18, 18:04
      mialam ladny a mam brzydki, wlsnie dlatego, ze prawie nic nie pisze odrecznie a jesli juz to skrotami np. liste zakupow
    • naggina Re: Charakter pisma 12.09.18, 18:07
      ładnie piszesz........... aaaaaaa.....zwariuje tutaj......
      mówię dzieciom- nie musi byc ładnie, ma być mądrze i czytelnie.
      • naggina Re: Charakter pisma 12.09.18, 18:08
        żeby nie było- w kaligrafie się tez bawiłam.
        ale to nie mój chrakter pisma....
    • julita165 Re: Charakter pisma 12.09.18, 18:09
      Ja aktualnie mam paskudny i w dodatku męczy mi się ręką. A kiedyś miałam ładny i mogłam pisać dużo. Na studiach wszyscy chcieli pożyczać moje notatki z wykładów bo wszystko było zapisane, no i czytelnie. Ale lata pisania wyłącznie na klawiaturze i składania podpisów zrobiły swoje.
    • vitreous Re: Charakter pisma 12.09.18, 18:10
      Codziennie piszę ręcznie dziennik uczuć, wdzięczności i afirmacje. Ręka mi przy tym odpada wink Na początku bardzo dziwnie mi było, na co dzień pisałam jedynie na klawiaturze i telefonie.
      Mam bardzo ładny charakter pisma, ale piszę wolno. Jeśli bardzo się spieszę, wychodzi niechlujnie i niewyraźnie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Charakter pisma 12.09.18, 18:50
      Ja mam całkiem ładny. Ale ja większość notatek robię ręcznie. Jak są dla mnie i nie muszę ich potem wysłać, to nie lubię na komputerze. Nawet. na spotkaniach z klientem wolę papierowy kalendarz do zapisków niż laptopa/tablet.
    • kochamruskieileniwe Re: Charakter pisma 12.09.18, 19:20
      Zależy czym piszę smile
      Są długopisy, którymi bazgrzę jak kura pazurem - takie z grubszą końcówką.
      Najładniej piszę (podobno mam bardzo ładny charakter pisma) cienkim ołówkiem, cienkim długopisem oraz piórem. Najbardziej lubię swoje starożytne chińskie pióro. Parker mi nie podchodzi (drapie). Watermann może być smile
      A z długopsiów - najlepiej mi się pisało starożytnymi chińskimi wkładami - takimi z zakrzywionymi końcówkami.

Najbardziej mi się podoba charakter pisma męza. Miał świetny - identyczny zresztą jak jego ojciec. Niestety, po udarze mocno mu się pogorszył uncertain
      • klamkas Re: Charakter pisma 12.09.18, 20:43
        Ja ładnie piszę długopisami z cieniutką końcówką, najładniej takimi w gwiazdki. Pani w papierniczym wmówiła mi, że ma długopisy z tym samym wkładem i będzie mi z nimi dobrze. Nie jest. Piórem nigdy ładnie nie pisałam, ale może nie trafiłam na to "moje".

• nolus Re: Charakter pisma 12.09.18, 21:49
          Czy mam? Potrafię mieć.
        • naggina Re: Charakter pisma 12.09.18, 23:14
          też uzywam tych długopisów- aktualnei leżą przde mną trzy- toma się nazywają smile
    • kafana Re: Charakter pisma 12.09.18, 22:33
      Po roku macierzyńskiego i pisaniu tylko i wyłącznie na ekranie smartfona nie umiałam podpisać kilku dokumentow identycznym podpisem. Odzwyczailam się zupełnie. Co śmieszniejsze pisanie maili na laptopie tez mi nie idzie bo odzwyczailam się również od klawiatury kompasmile
      Pisać ręcznie bardzo lubię, mam bardzo ładny charakter pisma a nawet kilka „czcionek” na różne okazje. Tak, ze sama nie wierzę się tak w tym temacie zapuściłam..smile
    • princesswhitewolf Re: Charakter pisma 12.09.18, 22:41
      Enigma. Nikt poza mna nie odczyta mojego pisma lol
      • sasha_m Re: Charakter pisma 12.09.18, 22:54
        Mój syn Cię przebija wink On nie uczy się ze swoich notatek, bo nie może się rozczytać.
        • princesswhitewolf Re: Charakter pisma 13.09.18, 10:01
          cienias jestem
    • sasha_m Re: Charakter pisma 12.09.18, 22:48
      Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. Charakter pisma miałam bardzo ładny, teraz gorzej. Pisać coraz mniej lubię, męczy mnie to i robię to coraz bardziej niechlujnie. W pracy głównie komputer, w domu biorę smartfona i wpisuję notatkę... Jak sobie przypomnę te szkolne wypracowania na kilka stron formatu A4, to mi słabo. A jeszcze kilka lat temu dziwiłam się swoim dzieciom, że nie lubiły pisać. Bazgrzą okropnie (jak na rodzicielskie standardy, bo na rówieśnicze niekoniecznie), ale z drugiej strony nauczyciele w SP nie wymagali np. starannego prowadzenia zeszytów, nigdy ich nie sprawdzali, zresztą notatek też w nich było niewiele, bo do każdego przedmiotu były ćwiczenia, a prawie każda praca była robiona na kompie i nawet nie drukowana, tylko wysyłana mailem do nauczyciela (to akurat przyjazne dla środowiska). Takie czasy smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Charakter pisma 13.09.18, 06:41
      Mam paskudne pismo od zawsze. Zastanawiałam się nawet czy to nie jakaś dysgrafia. Mam wrażenie i chyba słuszne zresztą, że wszyscy piszą znacznie ładniej ode mnie. Staram się, żeby było chociaż w miarę czytelnie.
    • kaka-llina Re: Charakter pisma 13.09.18, 09:43
      Jestem leworęczna i cała podstawówkę bazgrałam tak, ze musiałam podchodzić do nauczycielki i czytać swoje wypracowania bo nie mogła przeczytać. W liceum zaczęłam pisać piórem i musiałam przekręcać kartkę bo inaczej bym wszystko rozmazała (że tez nikt na to wcześniej nie wpadł), pismo mi się dzięki temu poprawiło....... Na studiach nie .miałam komputera i musiałam walić referaty na 40 stron ręcznie i to ładnie, bo inaczej by mi nie przyjęli (koszmar) Teraz w pracy muszę wypełniać sporo formularzy ręcznie, jak zapomnę pióra to jest tragedia, długopisem bazgrze strasznie.
      • homohominilupus Re: Charakter pisma 13.09.18, 13:50
        okropnie bazgrzę, też mam problem ze wzorem podpisu, by to jakoś wyglądało
        myślicie, że taki paskudny charakter pisma może mieć związek z osobowością? (brak silnej woli, pewności siebie etc)
    • milamala Re: Charakter pisma 13.09.18, 13:53
      Tak uzywam dlugopisow, bardzo lubie, moja dlon nie potrzebuje trenowania, bo pisanie reczne jest po prostu moja ulubiona czynnoscia.
    • manon.lescaut4 Re: Charakter pisma 13.09.18, 14:18
      KOBITY!smile Jeny, mam to samo! Serio, zaczynałam się martwić, ogólnie mam obsesje na punkcie chorób z zanikiem mięśni itd, strasznie się tego boje i sobie zaczynałam już wkręcać, ze mi mięśnie w dłoniach zanikają, bo tak się mecze przy pisaniu(ale może to jednak nie tosmile ). Charakter pisma tez mi się pogorszył, kiedyś miałam nie tylko ładny, ale i zmienny, to znaczy pisałam sobie tak jak mi się zachciało i na jaki miałam aktualnie ochotę. Jednak komputery i smartphony przyczyniły się do tego znacznie. Ostatnio wypełniałam sporo formularzy w związku z przedszkolem syna i aż się zdyszalamsmile Poziom stresu mi się podnosił, jak tylko zbliżalam się do rubryk, gdzie trzeba było kilka zdań napisać zamiast tylko zaznaczyć okienko. A pamiętacie stara maturę, np z polskiego? Kilka dobrych stron A4 zapisanych ciągiem... Nie do wykonania dziśsmile
    • muchy_w_nosie Re: Charakter pisma 13.09.18, 14:50
      Wszelkievdruki wypełniam drukowanymi literami, ale ogolnie pismo mam kształtne. Jak szybko piszę/notuje to czesto sama mam problem z rozczytaniem. Jak się staram to bardzo ładnie ale to nie jest pismo do wypisywania zaproszeń ślubnych, nie mam zdolności do zawijasow, cieniowań, pogrubień, zwykle proste, trochę do technicznego podobne.
    • lucy_phere Re: Charakter pisma 13.09.18, 22:23
      Niestety nieładny, od zawsze. Tata polonista próbował ze mną ćwiczyć, ale poprawa była chwilowa i jeśli naprawdę się przyłożyłam do tego pisania. Najładniejszy charakter pisma w rodzinie ma mój Dziadek, uwielbiam dostawać wypisane przez niego kartki z życzeniami i aż żal, że zanikł zwyczaj pisania listów smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka