Dodaj do ulubionych

Tabletka po...

16.09.18, 07:20
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,164871,23921870,kupila-srodki-wczesnoporonne-po-roku-dostala-wezwanie-na.html#BoxNewsLink&a=66&c=96 ciekawe co na to panie które twierdziły że tabletkę zawsze się kupi a zaprzyjaźniony ginekolog załatwi sprawę. Wzamian można przytulić 500+ na waciki... Ciekawe czy nadal tak uważają.
Obserwuj wątek
    • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 09:49
      Wiele kobiet kupuje tego rodzaju tabletki, dlaczego akurat tej jednej się "uczepili"? Poważnie pytam.
      • tanebo2.0 Re: Tabletka po... 16.09.18, 09:55
        Bo mają obsesję?
        • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:37
          To takich kobiet jest tysiące, czemu "uczepili" się tej konkretnej?
          • woman_in_love Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:38
            żebyś się pytał
            • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 13:01
              Czyli po prostu nie masz więcej danych.
              • memphis90 Re: Tabletka po... 16.09.18, 14:54
                Zadzwon na komisariat i się dowiedz...
          • ania-z-lasu Re: Tabletka po... 17.09.18, 16:26
            To może być zwykła pokazówka. Tak się oddziaływa na umysły. Kreowanie postawy społecznej poprzez wzbudzanie nieuzasadnionego strachu.
            • tanebo2.0 Re: Tabletka po... 17.09.18, 16:31
              I co to zmienia?
        • sunheart Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:45
          " Bo mają obsesję? "...

chyba ty już masz obsesję smile
          już widzisz jakichś "ich"
    • nena20 Re: Tabletka po... 16.09.18, 10:01
      To ściema, jak nie lubię PiS to jak to dziś ns Onecie zobaczyłam pomyślałam że nie tylko telewizja publiczna chcę zrobić z nas idiotów.
      • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 10:11
        nena20 napisała:

> To ściema, jak nie lubię PiS to jak to dziś ns Onecie zobaczyłam pomyślałam że
        > nie tylko telewizja publiczna chcę zrobić z nas idiotów.
        "Rzecznik Komendy Rejonowej Policji Warszawa I w rozmowie z Gazeta.pl potwierdził autentyczność pisma. Kobieta zostanie przesłuchana 24 września."
      • tanebo2.0 Re: Tabletka po... 16.09.18, 10:17
        I 20 groszy wpadło...
      • woman_in_love Re: Tabletka po... 16.09.18, 11:27
        Jaka ściema? W dodatku kupiła wtedy, gdy recepty nie były wymagane, więc nawet trudno to uzasadnić dochodzeniem w sprawie nieprawidłowości wystawiania recept przez lekarza.
    • tt-tka Re: Tabletka po... 16.09.18, 11:35
      Tabletka "dzien po", dostepna w aptece NIE JEST srodkiem wczesnoporonnym.
      Jezeli babka zamierza pojsc i tlumaczyc sie z nabycia czegos bedacego legalnie do nabycia... to niech idzie z przedstawicielem organizacji stojacej na strazy praw czlowieka albo nie idzie wcale tongue_out
      Czy na wezwaniach jest teraz info, w jakiej sprawie wzywaja ?
      • miriam_73 Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:40
        Tak, jest. W tym jest wskazanie ze w charakterze swiadka. Co oznacza ze piza wyjatkami nie masz prawa odmowic odpowiedzi na pytanie i nie wolno ci klamac. Klasyczna zagrywka tych sk...ow obecnie. Najpierw robia z ciebie swiadka a dopiero potem stawiaja zarzuty (podejrzany moze klamac i odmowic zeznan....)
        • arwena_11 Re: Tabletka po... 16.09.18, 17:06
          Ale to standardowe postępowanie.
          • cosmetic.wipes Re: Tabletka po... 16.09.18, 17:38
            arwena_11 napisała:

> Ale to standardowe postępowanie.

Niech cię standardowo wezwą za kupienie aspiryny.
        • tt-tka Re: Tabletka po... 16.09.18, 17:17
          miriam_73 napisała:

> Tak, jest. W tym jest wskazanie ze w charakterze swiadka.

Ze w charakterze, to sie nie dziwie. Ale w jakiej sprawie, naprawde jest ?

>Co oznacza ze piza wy
          > jatkami nie masz prawa odmowic odpowiedzi na pytanie i nie wolno ci klamac.

Zawracanie... ZAWSZE mozna odmowic zeznan.

> Kla
          > syczna zagrywka tych sk...ow obecnie. Najpierw robia z ciebie swiadka a dopiero
          > potem stawiaja zarzuty (podejrzany moze klamac i odmowic zeznan....)

Swiadek tez moze, naprawde. Odmowic.
          W kazdym razie - bezpieczniej odmowic (jakie ewentualne sankcje groza za odmowe ?) niz dostarczyc materialu do postawienia zarzutow tongue_out
          • miriam_73 Re: Tabletka po... 17.09.18, 10:05
            Kotus, wez sobie do lapki kpk i poczytaj. Nie mam czasu na wyklady z podstaw procedury. Calkowita odmowa dopuszczalna jest tylko w bardzo konkretnych przypadkach, odpowiedz na konkretne pytanie rowniez. W prawym gornym rogu pisma jest wskazanie czego sprawa dotyczy.
            • tt-tka Re: Tabletka po... 17.09.18, 10:13
              miriam_73 napisała:

> Kotus, wez sobie do lapki kpk i poczytaj. Nie mam czasu na wyklady z podstaw pr
              > ocedury. Calkowita odmowa dopuszczalna jest tylko w bardzo konkretnych przypadk
              > ach, odpowiedz na konkretne pytanie rowniez. W prawym gornym rogu pisma jest ws
              > kazanie czego sprawa dotyczy.

Kotus, nie mam potrzeby czytac, poki to nie mnie ciagaja.
              Pytanie brzmialo "jakie sankcje groza za odmowe" - wiesz, nie wiesz, wiesz, ale nie chce ci sie pisac ? Kazda wersja dopuszczalna. Niemniej - odmowic mozna. No co, posadza delikwentke za milczenie ? przeciez nie.
              • miriam_73 Re: Tabletka po... 17.09.18, 10:52
                Nie: napisalas ze swiadek naprawde moze odmowic zeznan. Otoz, praktycznie, bardzo wyjatkowo. I mozna zaliczyc grzywne lub nawet areszt za odmowe. A za klamstwo nawt wiecej, bo falszywe zeznania sa mocno karalne.
                • tt-tka Re: Tabletka po... 17.09.18, 11:07
                  miriam_73 napisała:

> Nie: napisalas ze swiadek naprawde moze odmowic zeznan. Otoz, praktycznie, bard
                  > zo wyjatkowo.

Otoz wlasnie nie. Zawsze swiadek moze oswiadczyc, ze nie powie/nie odpowie na pytanie/milczec jak grob.

>I mozna zaliczyc grzywne lub nawet areszt za odmowe. A za klamstw
                  > o nawt wiecej, bo falszywe zeznania sa mocno karalne.

Ale to juz w sadzie, a nie podczas dochodzenia ! Ja pytam, jakimi sankcjami dysponuje policja, gdy swiadek odmawia lub milczy.
                  • tt-tka Re: Tabletka po... 17.09.18, 11:15
                    tt-tka napisała:

> miriam_73 napisała:
                    >
                    > > Nie: napisalas ze swiadek naprawde moze odmowic zeznan. Otoz, praktycznie
                    > , bard
                    > > zo wyjatkowo.
                    >
                    > Otoz wlasnie nie. Zawsze swiadek moze oswiadczyc, ze nie powie/nie odpo
                    > wie na pytanie/milczec jak grob.

Pardon - chyba zaistnialo nieporozumienie. Ty piszesz, w jakich przypadkach prawo dozwala na odmowe zeznan przez swiadka (praktycznie w dwoch, bliska osoba lub tajemnica sluzbowa).
                    A ja o praktyce postepowania - jesli odmowie zlozenia zeznan podczas dochodzenia, policja moze mi nastukac. Prokurator, owszem, moze zadecydowac o areszcie - slynny areszt wydobywczy tongue_out - ale to jednak zalezy od rangi sprawy i gdyby w tej receptowo-aptecznej historii policja wystapila o aresztowanie swiadka, a prokuratura to klepnela... nie znam ani jednej sprawy tej rangi, w ktorej tak by sie to potoczylo. A troche tych tabletkowo-aborcyjnych spraw znam, niektore nawet zaliczylam.
                    • kaka-llina Re: Tabletka po... 17.09.18, 11:24
                      Ale przy ziobrowskiej prokuraturze jesteś tego pewna?
                      • tt-tka Re: Tabletka po... 17.09.18, 11:31
                        kaka-llina napisała:

> Ale przy ziobrowskiej prokuraturze jesteś tego pewna?

Pewnosci nigdy nie ma, ale sprawy, o ktorych pisze, tez za kadencji Ziobry byly, poprzedniej.
                        • kaka-llina Re: Tabletka po... 17.09.18, 11:41
                          Poprzednio nie było aż tak źle.... Pożyjemy, zobaczymy....
              • arwena_11 Re: Tabletka po... 17.09.18, 11:06
                Można odmówić chyba tylko wtedy, kiedy zeznania obciążałyby tego świadka ( nie mówię o odmowie zeznań przeciwko rodzinie )
    • feliz_madre Re: Tabletka po... 16.09.18, 11:43
      Jeśli kupiła bez recepty, to jakim cudem maja jej dane???
      • spanish_fly Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:01
        Może płaciła kartą, albo kupiła przez internet.
      • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:02
        feliz_madre napisała:

> Jeśli kupiła bez recepty, to jakim cudem maja jej dane???
        Nie wiem jak to w Polsce wygladało kiedy jeszcze mozna było kupic bez recepty ale w Uk jak tez musiałam raz kupic to mnie farmaceutka wzięła na zaplecze, spisała dane, zrobiła szybki wywiad, poinformowała o działaniu, ewentualnych skutkach ubocznych itd...... i dopiero wtedy sprzedała.
        • tt-tka Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:08
          Nie, w Polsce przy sprzedawaniu leki bez recepty nie brano na zaplecze, nie spisywano danych i nikt nie opowiadal sie farmaceutce...
          • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:14
            ok nie wiedziałam (i bez przesady to nie było jakieś traumatyczne przeżycie, trwało z piec minut w miłej atmosferze)Były też wielkie tablice, ze środki antykoncepcji awaryjnej są dostępne ale sprzedawane były po krótkiej rozmowie, wiem ze mojej koleżance chłop pojechał kupic i tę rozmowę przeprowadziła przez telefon, mozna tez szybko pójśc do pielegniarki czy lekarza i wtedy z receptą się już grosza nie płaci i z nikim nie rozmawia.
            • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:39
              A lekarstwa przeciwbólowe lub na refluks też są tam sprzedawane po zaciągnięciu klienta na oczach innych na zaplecze, spisaniu danych jak u jakiegoś przestępcy i pouczeniu? Środki przeciwbóle bez recepty też miewają poważne skutki uboczne, w dodatku można się od nich uzależnić.
              • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 13:03
                Ale bredzisz... W każdej aptece jest specjalny pokój do konsultacji, ludzie przychodzą z jakimś problemem i tam w spokoju mozna z farmaceutą (wykwalifikowanym) porozmawiać, często moze on wydać lek, który jest na receptę po uprzedniej konsultacji..... Z błahymi problemami tak sie przychodzi, zeby nie lecieć do lekarza bo często sam farmaceuta moze pomóc, to jest zupełnie normalne. Poza tym to nie Polska, nikt na ciebie krzywo nie patrzy jak kupujesz takie pigułki, chciałam jeszcze zauważyć, że środki antykoncepcyjne są tutaj za darmo (jedyny raz jak za nie płacisz to własnie pigułka po jak wchodzisz ulicy do apteki) I szczerze mówiąc to dokładnie nie pamiętam co ta kobieta spisywała, wiem, ze pytała o ostatni okres, jakieś choroby i informowała o skutkach ubocznych.......... Nie mam z tym problemu, bo wiem, ze tutaj policja nie będzie mnie gonić za zakup takich środków, nie ma tu również farmaceutów "z sumieniem". Przez wiele lat korzystałam z usług "Family planning clinic" gdzie chodziłam co pół roku i wychodziłam z zapasem pigułek (za darmo) wizyta trwała 10 minut (dobrze się czujesz? sprawdzenie wagi i już, co trzy lata cytologia na miejscu). Pigułki po tez były tam dostępne na miejscu, za darmo, na życzenie ale faktycznie jak sie było nowym pacjentem to krótki wywiad był.
                • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 13:10
                  Ja bym wolała dostać (i zapłacić) za tą pigułkę nie opowiadając się przypadkowemu farmaceucie z moich intymnych spraw i bez spisywania danych.
                  • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 14:04
                    Biorąc pod uwagę, że facetom ta tabletka nigdy nie będzie potrzebna to se możesz woleć.....
                    • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 14:07
                      Zresztą szczerze mówiąc nie wiem jak jest teraz, wczesniej bez recepty (over the counter) były dostepne pigułki dzień po ale nie ellaone (to były te co działały tylko do72h ella działa tez później) Ja właśnie potrzebowałam Ellli bo skumałam, ze mi sie obliczenia pomyliły trzy dni po stosunku, to było dosłownie kilka tygodni po tym jak wprowadzono elle bez recepty (moze nie mieli jeszcze procedur wprowadzonych? Nie wiem)
                      • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:29
                        Nie warto być z takim facetem.
                        • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:41
                          katja.katja napisała:

> Nie warto być z takim facetem.
                          >
                          Ale o co chodzi?
                          • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:53
                            Facet musi być beznadziejny skoro boisz się z nim rozmnożyć, a jak nie chcesz Ty sama się rozmnożyć to też jest beznadziejny bo sam powinien zadbać o Waszą antykoncepcję.
                            • kaka-llina Re: Tabletka po... 16.09.18, 16:00
                              big_grin big_grin mam z tym facetem dwójkę dzieci debilu, jesteśmy razem od 14 lat.... O nasza antykoncepcję sie nie martw, raz się zdarzył wypadek (spontan), prawdopodobnie spanikowałam bez powodu ale wolałam dmuchać na zimne, dwójka dzieci mi wystarczy.......
            • zona_glusia Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:22
              To się nazywa opieka farmaceutyczna i jest w wielu krajach standardem.
      • woman_in_love Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:20
        Bo kupowała przez internet, jezu.
        • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:40
          Wiele kobiet kupuje przez internet, czemu akurat jej się uczepili?
          • woman_in_love Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:47
            Skąd info, że tylko jej się uczepili? Ja mam info od zaprzyjaźnionego policjanta, że to akcja masowa: po prostu reszta nabywców wstydzi się ujawnić to w internecie lub dopiero dostanie wezwania.
            • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 12:54
              Poważnie? W całej Polsce? Nie wierzę jakoś, skoro masowa to przynajmniej część kobiet (reszta woli zostać anonimowa co zrozumiałe) by to ujawniła.
    • aamarzena Re: Tabletka po... 16.09.18, 14:13
      Pani jest wezwana w charakterze świadka. Wystarczy, ze kupiła tabletkę od osoby czy firmy, która nie miała koncesji czy pozwolenia na handel lekami i jeśli przeciw takiej osobie/firmie będzie prowadzone dochodzenie to będą wzywać wszystkich jak leci. Gdyby kupiła lek na hemoroidy to też by ją w takiej sytuacji wezwali.
      • tt-tka Re: Tabletka po... 16.09.18, 14:27
        aamarzena napisała:

> Pani jest wezwana w charakterze świadka. Wystarczy, ze kupiła tabletkę od osob
        > y czy firmy, która nie miała koncesji czy pozwolenia na handel lekami

Pani kupila w APTECE, co wyraznie napisano
        • aamarzena Re: Tabletka po... 16.09.18, 14:51
          Na wezwaniu jest wyraźnie napisane, ze pani jest wzywają w charakterze świadka. Tabletkę kupiła przez internet - skąd pewnosc, że witryna internetowa była na prawdę strona apteki a nie jakiejś firmy krzak. Napisano tez, ze cyt. "Z kolei zachodniopomorska policja poinformowała nas, że Komenda Miejska Policji w Szczecinie prowadzi pod nadzorem prokuratury postępowanie przygotowawcze przeciwko osobie, "która oferowała do sprzedaży w internecie produkt leczniczy", mogący doprowadzić do "poronienia ciąży"
          Tak wiec, nikt nie prowadzi postepoważnie przeciwko pani. Pani pójdzie na komendę, powie co kupiła, po kilku minutach wróci do domu i na tym dla niej cala sprawa się skończy. Skoro kupiła legalny środek w legalnym obiegu to nie ma czego się obawiać.
          • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:33
            W zeszłym roku mój powiedzmy "partner" dostał wezwanie poleconym, w sprawie zakupu pewnego legalnego i bez recepty suplementu diety. Zakupu dokonał w aptece internetowej rok wcześniej i więcej już tam nie zamawiał, okazało się, że apteka ta handlowała również "podróbkami" (okolice Bydgoszczy lub Białegostoku, dokładnie nie pamiętam) i wkroczyło tam CBA.
            Pytali go jaki środek zakupił, czy go otrzymał (otrzymał) i na jakie konto (jeśli miał te dane, mówili że nie ma takiego obowiązku po prostu ułatwi im pracę) pieniądze wpłacił. Od samego początku przesłuchania mówili, że on jest ok, jemu nic nie grozi, chodzi o samą "aptekę".
            • katja.katja Re: Tabletka po... 16.09.18, 15:34
              P.s. I w tej sprawie wezwali (różne osoby z różnych stron Polski) ponoć około 700 świadków, więc nie był wyjątkowy ani jedyny. Może to podobna sprawa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka