Dodaj do ulubionych

Buty - obtarcia

16.09.18, 15:55
Jak już ustaliłyśmy - jestem gruba. No to się wzięłam do roboty. Przynajmniej w zakresie sportu.
Zaczęłam chodzić na długie spacery- takie w przedziale 10-20 kilometrów.
Ale pojawił się pewien problem. Jakich butów bym nie założyła - traperów, biegówek czy sandałek - po takim spacerku mam pięty i palce zdarte do mięsa. Odciski goją się długo, bolą, nieprzyjemne są w ogóle, nie wiem, co z nimi robić.
Pytanie - żadne z tych butów nie są nowe, wszystkie są już "rozbite", więc czemu, cholera, mnie tak kąsają? uncertain i co mam na to zaradzić? Zamienić się w Cejrowskiego i na boso latać? sad
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:03
      Musisz kupić większe buty, bo ci stopy puchną od wysiłku i nawet w rozbitych butach nagle jest ci za ciasno. Możesz spróbować jakichś pończoch antyżylakowych, one nieco powstrzymają opuchliznę.
    • princesswhitewolf Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:05
      Zobacz buty School, Rieker albo Sketchers.
      • princesswhitewolf Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:06
        A najlepiej jakies z dziurkami. Obcieranie czesto ma zwiazek tez z poceniem sie nogi
    • wilan.an Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:08
      Podejrzewam że dystans jest za dużym szokiem dla skóry stóp. Pewnie lekko puchną i wystarczy. Chyba musisz bardziej stopniować spacery. Może warto kupić jakieś sportowe buty z luzem około cm (w biegowych dobierają do dystansu) skarpetki bezszwowe i zobaczyć czy da radę. Jak nie to basensmile)
      • marusia_ogoniok_102 Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:14
        Ale moje biegowe były kupowane w sportowym i tam mi dobrali co do centymetra, jakie będą dobre. A i tak trą sad
        A te stopy kiedyś przestaną się szokować, czy będą na strajku już zawsze?
        • tairo Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 19:19
          No to ci źle dobrali.
    • bei Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:29
      Zakładaj na stópki obuwie o rozmiar większe. Qp obuwie dla biegaczy. Polecam asics, wybierz model z odległej kolekcji, będzie miał niższą cenę a wygody nie traci. Ja uwielbiam gel nimbus- zakładasz na stopę i otula ją ze wszystkich stron świetnie resorujące pianka. Cudo😊
      • marusia_ogoniok_102 Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:33
        Mam asicsy, mówię - dobrane specjalnie na moje stopy. I obetrą i tak sad
        • snakelilith Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 18:17
          To znaczy, że jednak źle dobrane. Ja też ma asicsy, ale nie każdy model mi podchodzi. Model Gel Galaxy 8 był idealny, a Galaxy 9 był o doopę trzasnąć, więc wyszperałam w internecie jeszcze trzy pary tych z ósemką i kupiłam na zapas. Czasem buty się nie sprawdzają i trzeba szukać dalej. Muszą być też wystarczająco duże. Jak obciera ci palce, to masz pewnie za małe. Mnie obciera czasem pięty, ale to dlatego, że mam wąską stopę i pięta mi czasem lata, obklejenie pięty PRZED sportem pomaga.
    • 21mada Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 16:46
      Przerzuć się na pływanie - wykluczysz obtarcia.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 17:12
        Nie o to pytam.
        Pływam swoją drogą.
    • jak_matrioszka Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 17:32
      Chodziłaś mało? Może stopy dawały rade na krótkich dystansach, a na dłuższe musza sie przyzwyczaić? W szpilkach nie dziwi, że da rade kilka kroków zrobić, ale kilometra już nie, a to ta sama zasada.
      Obetrzeć moga nawet rozchodzone buty, szczególnie kiedy sie nagle zaserwuje skok dystansowy. Opatrz dobrze stopy i w droge. Takie zmasakrowane stopy to wizytówka biegaczy i chodziarzy.
    • chocolate-cakes Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 18:24
      Może obkleić plastrami przed spacerem?
    • sky.dancer Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 18:39
      Napisz coś więcej o skarpetach, których używasz
      • marusia_ogoniok_102 Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 19:16
        No, są kolorowe i ze sklepu tongue_out nic szczególnego.
        • tairo Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 22:17
          Kup sobie sportowe, takie z grubszą piętą i palcami i ściągaczem kompresującym śródstopie.
    • lidek0 Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 19:23
      Nie wiem ile masz tych zbędnych kilogramów, ale pomijając fakt, że taki dystans jednorazowo może być nie zdrowy dla organizmu, to stopy muszą się przyzwyczaić. Musisz zacząć od dystansów krótszych i nie codziennie, systematycznie zwiększając pokonywany odcinek. Zaczęłabym o 5 km. Na trudno gojące się otarcia polecam opatrunki hydrokoloidowe.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 21:19
        Pięć kilometrów też chodzę, wtedy się nie zdzierają. Właśnie chciałabym już zwiększyć sad
    • berdebul Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 19:24
      A skarpetki masz dobrze dobrane? Letnie, trekingowe się u mnie sprawdzają. Mają wzmocnione palce i pięty. W każdych innych jest danina z krwi. wink
    • mikams75 Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 19:25
      Podobno jak sie zalozy taka cienka rajstopowa skarperke a na to druga grubsza to sie mniej obciera ale nie probowalam. Mnie tez wiele butow obciera ale w przewiewnych sportowych rzadko. Na dluzsze chodzenie oblepiam sie plastrami profilaktycznie, bo czesto obtarcia sa w tym samym miejscu. Albo biore plastry ze soba i sie obklejam jak tylko poczuje lekki dyskomfort, zanim bedzie obtarte.
    • bertie Re: Buty - obtarcia 16.09.18, 21:55
      Spróbuj założyć dwie pary skarpetek, sposób znajomego maratończyka weterana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka