mikams75 18.09.18, 20:01 jadacie? przyrzadzacie same? ja pare razy kupilam mrozone gotowe. Calkiem smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolveryana Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 20:42 Nie jadam ślimaków bo się ślimaczą ale chętnie poczytam o ślimakach (może jakieś się nie ślimaczą). Fajnie będzie się dowiedzieć o różnych rodzajach ślimaków, o potrawach ze ślimaków i o tym, jakie ślimaki komu smakują Mam nadzieję, że wątek zostanie chociaż do jutra nie pamiętam jak szybko wyleciały te o kotach, ale ślimaki są wolniejsze od kotów więc może... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:17 O w mo(r)dkę! Nie załapałam, że to wywrotowy wątek Odpowiedz Link Zgłoś
wolveryana Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:23 Lepiej późno (jak ślimak) niż wcale Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 20:48 najlepsze ślimaki są na Placu Pigalle Odpowiedz Link Zgłoś
wolveryana Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:00 Ślimaczące się ślimaki z kasztanami Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:03 wolveryana napisała: > Z kasztanami??? czemu nie? Chrupiący kasztan i mięciutki ślimaczek... Choć sama wolę je w klasycznym zestawie z truskawkami i szampanem Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:15 alicia033 napisała: > Choć sama wolę je w klasycznym zestawie z truskawkami i szampanem > > Kasztany?? Odpowiedz Link Zgłoś
wolveryana Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:19 same-old_mona napisał(a): > alicia033 napisała: > > > > Choć sama wolę je w klasycznym zestawie z truskawkami i szampanem > > > > > Kasztany?? Nie kasztany, tylko ślimaczące się ślimaki Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:20 To ja jednak wolę kasztany :p Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:25 wolveryana napisała: > Nie kasztany, tylko ślimaczące się ślimaki na ślimaczenie się polecam ślimaki w panierce Odpowiedz Link Zgłoś
wolveryana Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:29 alicia033 napisała: > > na ślimaczenie się polecam ślimaki w panierce > > > > Ślimaki w panierce z kasztanów??? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 22:07 wolveryana napisała: > Ślimaki w panierce z kasztanów??? lepiej w sproszkowanych muszelkach. Nic tak bosko nie chrupie, jak ślimacze muszelki. A kasztanami (puree), można najpierw ślimaczki nafaszerować i takie nafaszerowane opanierować i obsmażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:23 oczywiście, że ślimaki, nie kasztany. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:16 Moja ś.p. sąsiadka (mocno trunkowa, bardzo mocno) mówi mi kiedyś tak: "No popatrz, z_lasu, ile to się tego dobra marnuje. Ślimaki, żaby - przecież ludzie to jedzą! Żeby tylko było wiadomo co z tym zrobić...". I kiedyś będąc w księgarni patrzę - "Kuchnia francuska". Myślę, sobie - a, odżałuję i kupię sąsiadce, niech sobie gotuje te ślimaki. Ale na wszelki wypadek sprawdzam czy jest tam jakiś przepis na ślimaki. Jest! "Weź dwie puszki ślimaków..." Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:17 www.sklep.snailsgarden.com/index.php/product/view/3/115.html W ksiażce są przepisy dla laików i profesjonalnych kucharzy. Miałam okazję spróbować menu degustacyjnego w Bistro Sniles Garden i zdecydowanie najlepsze były nugetsy i zupa gulaszowa Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:31 Nigdy nie jadłam. Zawsze przed oczami stają mi te czarne obślizgłe... Wiem, że tych czarnych się nie je, a może jednak?? I bałabym się, że byłyby nie do pogryzienia, jak taki kawałek mięsa żylastego, żuję, żuję i wypluwam. Dyskretnie w chusteczkę. Nie znoszę takich sytuacji, to może cały posiłek obrzydzić. Swego czasu na tygodniach francuskich były w Lidlu, mrożone, 9.99 za tackę mrożonych. Nie kupiliśmy. A mój dziadek miał działkę, taką skalista dość, na niej co roku bardzo dużo ślimaków w skorupkach, jak się szło to pękały skorupki pod nogami. Ale nigdy nie zbierał. Chyba tej polecanej książki nie widział, bo z pewnością by zbierał. Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 21:43 Podrozujac po Francji sie tym obiadalam, w maselku, z czosnkiem. A teraz po calym roku parazytologii nie dotknelabym nawet kijem. Slimaki sa pelzajacymi inkubatorami tony pasozytow i spozycie nieodpowiednio przyrzadzonych moze miec bardzo nieprzyjemne nastepstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: przepisy na slimaki 18.09.18, 22:37 Z maslem czosnkowym sie dobrze komponuja Odpowiedz Link Zgłoś