Dodaj do ulubionych

rak/badania

19.09.18, 21:30
Pytanie do tych, których bliscy mieli raka. Badacie się regularnie, czy nie, bo strach paraliżuje?
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: rak/badania 19.09.18, 21:51
      Badam się regularnie na wszystko co możliwe, choć w mojej rodzinie rak to bardzo rzadka rzadkość - królują cukrzyca i choroby neurologiczne.
    • gulcia77 Re: rak/badania 19.09.18, 21:55
      Oczywiście, że tak. Ojciec wygrzebał się z raka.
    • kosmos_pierzasty Re: rak/badania 19.09.18, 21:57
      Staram się zmuszać... Ale każde badanie to horror. Czyli udaje mi się, ale jednak mniej regularnie niż bym sobie życzyła.
    • aqua48 Re: rak/badania 19.09.18, 22:17
      Badam się - u mnie cala rodzina obciążona. Strach nie ma tu nic do rzeczy. Podchodzę do tego jak do wizyty u dentysty. Mało przyjemne, ale człowiek jednak wychodzi z ulgą. Do następnego razu.
    • milka_milka Re: rak/badania 19.09.18, 22:19
      To się podepnę z pytaniem, jakie badania robicie?
      • arabelax Re: rak/badania 19.09.18, 22:36
        pewnie cytologia/kolposkopia, usg dopochwowe, kolonoskopia, usg piersi/mammografia, okulista, badanie krwi, przejrzenie znamion, usg jamy brzusznej, klatka piersiowa. to chyba taka podstawa
      • triss_merigold6 Re: rak/badania 19.09.18, 22:42
        W ciągu ostatniego roku: usg piersi, mammografia (na podstawie skierowania do onkologa z kartą DiLO, nic się nie działo, odczyt usg był mocno na wyrost) i prywatnie gastroskopia.
      • princesswhitewolf Re: rak/badania 19.09.18, 22:45
        Badania krwi co 3 miesiace, rocznie glebsze np ROMA itd rakowe, i najglebsze co 2 lata. USG co roku tu i tam, cytologie a raz nawet mialam biopsje itd itp zalezy co trzeba roznie.
        • princesswhitewolf Re: rak/badania 19.09.18, 22:46
          u mnie w rodzinie dominuje tez cukrzyca i sercowe. Rak bywal u bardzo bardzo starych ludzi
          • princesswhitewolf Re: rak/badania 19.09.18, 22:46
            mammo co 2 lata tyz
      • iwles Re: rak/badania 19.09.18, 23:18
        milka_milka napisała:

> To się podepnę z pytaniem, jakie badania robicie?
        >

Mammografia raz do roku, cytologia raz do roku, ale usg dopochwowe i kontrola ginekologiczna co 3 m-ce, usg jamy brzusznej raz w roku, rtg klatki piersiowej tez raz w roku.
        No i u onkologa podczas comiesiecznych wizyt kontrolnych jestem wymacana od stop do glowy ☺
        • milka_milka Re: rak/badania 20.09.18, 07:43
          Ta mammografia jest dyskusyjna. Miałam znajomą, objętą specjalnym programem, mamo i badania co pół roku itp. Guz w piersi wykryli, gdy był już duży (nie do „wyhodowania” przez pół roku). Zmarła na nowotwór piersi.
    • jola-kotka Re: rak/badania 19.09.18, 22:51
      Moj maz sie bada regularnie on tego pilnuje a ja jeszcze bardziej.
      • jola-kotka Re: rak/badania 19.09.18, 22:54
        A inaczej zrozumialam smile czy ja sie badam profilaktycznie o to pytasz. Tak, badam piersi bo u mnie to plaga z tym nowotworem w rodzinie, robie przeswietlenie pluc co roku pale papierosy.
        • arabelax Re: rak/badania 19.09.18, 23:06
          palisz, wiec moze lepiej tomograf klatki, a nie przeswietlenie
          • jola-kotka Re: rak/badania 19.09.18, 23:09
            Nie robie, jak bede miala raka to z akurat tego malo kto wychodzi wiec ..
            • arabelax Re: rak/badania 19.09.18, 23:16
              zawsze im wcześniej tym lepiej, więcej opcji etc. No ale każdy jak tam chce robi.
              z drugiej strony oszalec można jakby robić te wszystkie badania non stop, a i tak zawsze coś jeszcze innego może się pojawić.
        • eowen Re: rak/badania 20.09.18, 05:19
          Moja mama w czerwcu miała prześwietlenie, we wrześniu trafiła do szpitala, dopiero w październiku wykryli rąk na obydwóch płucach. Rokowania- kilka tygodni. Dożyla do świąt.
    • mrs.solis Re: rak/badania 20.09.18, 01:20
      Mialam stan przedrakowy. Badam sie. Rak to ostania rzecz na jaka chce umrzec.
    • lot_w_kosmos Re: rak/badania 20.09.18, 05:49
      Pół na pół.
    • tol8 Re: rak/badania 20.09.18, 07:29
      Tak, bo muszę.
      Natomiast robiłam kiedyś badania krwi regularnie i o kant tyłka to można było potłuc. W trakcie choroby nowotworowej morfologia była książkowo wzorowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka