Dodaj do ulubionych

Apartament doradźcie prosze

22.09.18, 11:01
Szykuje „apartament” na wynajem letni nad morzem. 40 m2, salonik z otwarta kuchnia i jadalnia oraz przylegająca do niego mała sypialnia, dla 4 osób (rodzina z dziećmi). Zastanawiam się - czy w salonie dać sofę rozkładana (celuje w te droższe z ikea) i w sypialni duże łóżko tzw. małżeńskie - ale tu mam wątpliwości, gdyż ja jadąc z dziećmi wolałam je kłaść do oddzielnej sypialni i sama spać z mężem na rozkładanej sofie w salonie, tak by sobie posiedzieć dłużej przed tv, na balkonie, nie przeszkadzać dzieciom. Wtedy łóżko małżeńskie nie miałoby sensu i może lepiej do sypialni dać albo łóżka piętrowe albo sofę rozkładana taka jak w salonie? Z drugiej strony komfort spania na łóżku jest wyższy i może jednak ludzie wola spać na takim w oddzielnym pokoju a dzieci kłaść na sofie w salonie? Jak wolalybyscie lub jak urzadzilybyscie na moim miejscu? Dziękuje za podpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 11:43
      W sypialni dałabym dwa identyczne łózka, które w razie czego można postawić koło siebie tak ze stworzą jedno łóżko (są takie modele, które postawione obok siebie nie dają praktycznie żadnej przerwy).
      • straggly Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 11:53
        A my z dziecmi robimy odwrotnie - kładziemy je wieczorem w sypialni, siedzimy sobie do nocy, a potem rozkładamy sofę przenosiny dzieciaki i idziemy sami spac na lozku duzym małżeńskim w sypialni. A rano dzieci bywa ze sie same zabawia, a my śpimysad
        • straggly Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 11:54
          smile mialo byc
      • widosna Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 12:27
        To jest dobry pomysł.
        • mum2004 Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 12:47
          To jest beznadziejny pomysł. Sama bym nie chciała żeby ktoś mnie z nocy przenosił i nie robię tego moim dzieciom. Uważam, że dziecko lepiej się czuje jak śpi tam gdzie zasypia, wie gdzie podłoga, gdzie ściana itp.
          • fredzia098 Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:50
            Też uważam, że przenoszenie dzieci w nocy to chory pomysł. Po co je tak męczyć ? Pomysł z dwoma identycznymi łóżkami, które można zsunąć w jedno super, do tego są kliny , które daje się pomiędzy dwa materace, a łóżko spina się paskiem ,żeby się nie rozsuwało. Jest teraz taki model w Ikea. I wtedy każdy robi jak chce.
      • iberka Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 15:11
        Są też "łączniki" do materacy, a niektóre aterace mają suwaki do spięcia razem
    • afro.ninja Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 12:07
      Ja wolę łoże małżeńskie i rozkladana sofę.
      • zabka141 Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 18:14
        Dokladnie tak. Przeciez ten apartament moze byc tez wynajmowany prze bezdzietnych.
    • jeziorowa Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 12:47
      Tak trochę obok tematu: jeżeli jest jedna sypialnia z jednym łóżkiem podwójnym lub dwoma pojedynczymi to jest to mieszkanie/apartament /czy jak tam nazwiesz dla 2 osób a nie 4. Rozkładana sofa może być przeznaczona na awaryjne nocowanie kogoś. Oczywiście wiem, że wszystko reguluje się ceną. Jeżeli to mieszkanie, które będziesz wynajmować za 20zł za osobę za dobę to czy sofa czy materac na podłodze (wygodniejsza opcja) to bez znaczenia, ale jeśli chcesz za to mieszkanie minimum 70 zł za osobę za dobę w sezonie to nie licz na innych klientów niż „młodzi imprezowicze”, którzy zasną tam gdzie się upiją.
      • widosna Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:02
        No nie wiem, młodzi imprezowicze zapłacą 70 zł za dobę? Myśle ze tacy to im obojętnie gdzie śpią i oni właśnie będą skłonni zapłacić 20 zł za dobę za osobę bo im wszystko jedno. Raczej widziałabym tam młode małżeństwa z małymi dziećmi lub nieco większymi - takimi do 5 lat które jeśli w dwójkę, będą spać razem w jednym łóżku. Wiem, ze to nie jest komfort spać na sofie i dlatego zastanawiam się nas tym łóżkiem małżeńskim ale znowu ja bym wolała dzieci ulokować obok a sama delektować się wieczorem. Ale łóżka małżeńskiego do salonu nie wcisnę. Mieszkania obok najczęściej maja sofy lub łóżka piętrowe dla dzieci. Wygodnych loży małżeńskich nie ma. Schodzą w sezonie na pniu za około 200 zł za dobę.
        • jeziorowa Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:18
          No to zrób jak uważasz, łóżko małżeńskie plus sofa w salonie, ale plus łóżeczko turystyczne. Twoja propozycja naprawdę nie jest dla rodziny 2+2 (nawet z małymi dziećmi), tylko dla 2+0 lub 2+1 (dziecko do lat trzech w łóżeczku).
          • widosna Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:28
            Nie chciałam Cię urazić i bardzo dziękuje za wszelki rady i komentarze smile po prostu chce zadbać jak najbardziej o komfort moich gości - rodzin z małymi dziećmi (2+1 lub 2+2) smile ja kiedyś tak jeździłam na wakacje i czasami były łóżka małżeńskie w oddzielnej sypialni ale najczęściej ładowały tam dzieci bo my chcieliśmy posiedzieć dłużej smile nigdy ich nie przenosiliśmy (dzieci w jednym wieku prawie). No i zawsze kończyliśmy na rozkładanej kanapie co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wiem, ze nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko ale szukam najlepszej wersji. Może faktycznie łoże małżeńskie w sypialni i rozkładane łóżeczko a sofę traktować jako spanie awaryjne (może ktoś będzie robił jak my robiliśmy smile)
            • sfornarina Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:48
              Ja się zgadzam z jeziorową, ale dla mnie osobne spanie z dziećmi to priorytet.

Apartament na 4 osoby oznacza dla mnie DWIE sypialnie plus reszta, czyli jakiś pokój, choćby łączony z kuchnią, i łazienka.
              Przenoszenia dzieci w nocy sobie nie wyobrażam, ani spania na rozkładanej sofie.
              • keskusta Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:50
                Tak, ale to jest 40 m 2, to w ogóle nie jest przestrzeń dla czworga "dużych" osób.
                • luvyana Re: Apartament doradźcie prosze 23.09.18, 08:32
                  Wy tak serio?...
    • madame_edith Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 12:57
      To nie bardzo jest opcja dla 4 osob. Patrzysz chyba mocno przez pryzmat rodzica malych dzieci, tymczasem starsze (np moje syn i corka) za cholere nie beda spac w jednym lozku/kanapie.
      Jedyna mozliwosc to dwa zsuwane lozka w sypialni dla dzieci i naprawde wygodna kanapa dla rodzicow. Pewnie na dlugi urlop opcja bez szału, ale dlugi weekend od biedy moze byc.
      • mum2004 Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:02
        Zgadzam się. Też mam starszą córkę i syna - jedno łóżko czy rozkładana sofa nie wchodzi w grę. Jedynie dwa łóżka, ewentualnie zsuwane.
        madame_edith napisała:

> To nie bardzo jest opcja dla 4 osob. Patrzysz chyba mocno przez pryzmat rodzica
        > malych dzieci, tymczasem starsze (np moje syn i corka) za cholere nie beda spa
        > c w jednym lozku/kanapie.
        > Jedyna mozliwosc to dwa zsuwane lozka w sypialni dla dzieci i naprawde wygodna
        > kanapa dla rodzicow. Pewnie na dlugi urlop opcja bez szału, ale dlugi weekend o
        > d biedy moze byc.
      • widosna Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:06
        Nie, nie. To nie jest opcja dla rodziców z nastolatkami. Dla takich to może być jedna sypialnia dla dzieci z odrębnymi łóżkami i odrębna sypialnia dla rodziców oraz wspólny salon. Choć są mieszkania gdzie na 40 metrach wciskają 6 osób to ja sobie takiego urlopu nie wyobrażam. Tu mowa o rodzicach z małymi dziećmi.
        • zwyczajnamatka Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:24
          Tylko nie łózko piętrowe, z góry odrzucam takie apartamenty/pokoje
          • widosna Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:30
            Łóżko pietrowe faktycznie nie rozwiązuje mojego dylematu spania dla dorosłych smile
            • madame_edith Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 14:54
              Tym bardziej ze jak bedzie chciala przyjechac para bez dzieci to raczej beda chcieli spac w sypialni i NIE na pietrowych lozkach 😜
          • straggly Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 17:00
            Ja tak samo!
            Nie wiem o co chodzi z mecze jem dzieci przekładaniem? To sa male dzieci, wlasnie do 5 lat. Nie budzą sie przenoszone, maz załatwia to w minutę, nigdy tez nie skarżyły sie ze budzą sie nie tak gdzie zasnęły. Czesto tez zasypiały np w aucie z drodze z restauracji. Czasem tez spi maly w łóżeczku turystycznym, a starszy na sofie. Na pewno dostępne łóżeczko tez zachęci turystów.
      • luvyana Re: Apartament doradźcie prosze 23.09.18, 08:35
        Starsze to już z nami nie bardzo chciało w tym roku lecieć do apartamentu z trzema sypialniami, trzema łazienkami i wielkim salonem. Oraz w wersji AI. Tak, że tego...
        Autorko, stawiaj rozkładana sofę w salonie. I daj dodatkowy tv w sypialni. Jak rodzice będą siedzieć na balkonie, to nawet lepiej, że będą mieli oko na dzieci. Powodzenia.
    • keskusta Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:48
      Myślę, że porządne łóżko małżeńskie w sypialni i porządna sofa/kanapa/tapczan w pokoju, na którym spokojnie wyśpi się dorosły oraz opcja łóżeczka niemowlęcego to jest ok na apartament 40 m2, i rzeczywiście jest to opcja dla rodzin 2+1 lub 2+2 dopóki drugie dziecko jest bardzo małe. My jesteśmy 3-osobową rodziną, syn ma 9 lat i dla nas taki apartament byłby atrakcyjny. Często też jest tak, że matka śpi z dzieckiem/dziećmi na tym łóżku małżeńskim, a tata na sofie. Albo jak jest duże łoże, to śpią wszyscy razemsmile
    • po-trafie Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 13:49
      Moge sie mylic, ale wydaje mi sie ze planowanie mieszkania wylacznie na rodziny z malymi dziecmi to drastyczne zawezanie sobie rynku.
      Stawialabym raczej na bezdzietne pary LUB rodzicow z malym dzieckiem/dziecmi. I w takim ukladzie brak jednego pozadnego malzenskiego lozka w calym mieszkaniu to problem: nie po to czlowiek placi za mieszkanie z osobnym salonem, zeby nie miec sie jak we dwoje wygodnie wyspac.

Reasumujac, stawialabym na:
      - pozadne lozko malzenskie w sypialni
      - wygodna kanape w salonie
      • widosna Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 14:06
        Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Zdecyduje się w takim razie na pewno na duże łóżko małżeńskie (bo sama miałam taki niedosyt). Jeszcze przyszła mi do głowy myśl aby salon z aneksem kuchenym zamienić na pokój - sypialnie i oddzielnie kuchnie z jadalnia i malym kącikiem wypoczynkowym z tv. Wtedy byłyby dwie sąsiadujące sypialnie - jedna dla dorosłych do której tez mogłabym wstawić mały telewizor i druga mniejsza dla dzieci. Obie sypialnie miałyby wyjście na balkon. Niestety kuchnia byłaby ze stołem dla 4 osób i małym kącikiem wypoczynkowym z tv, jednak ta cześć byłaby ciemna i po zamknięciu drzwi od obu sypialni nie byłoby światła dziennego co moznaby modyfikować po otwarciu drzwi. Dylematy... jak zrobic by było najkorzystniej.
        • jeziorowa Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 15:00
          Takie manewry (czyli dzielenie jednego pomieszczenia na trzy) są super jeżeli pozwala na to powierzchnia. Jeżeli te 40 m2 to część dzienna z kuchnią to dobry pomysł, ale jeżeli w tym metrażu jest już istniejąca sypialnia, łazienka i przedpokój to nie wróżę dobrego efektu po podziale.
          • widosna Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 15:26
            muszę to sobie rozrysować ale jedno jest pewne - będzie duże łóżko małżeńskie smile
        • mum2004 Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 15:06
          Robiąc w sypialni jedno małżeńskie łóżko robisz tym samym apartament na 2+0 lub 2+1. Raczej nie spotkałam się z sytuacją że dwójka dzieci śpi w jednym łóżku. W każdym razie jest to rzadkość.

widosna napisała:

> Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Zdecyduje się w takim razie na pewno na d
          > uże łóżko małżeńskie (bo sama miałam taki niedosyt). Jeszcze przyszła mi do gło
          > wy myśl aby salon z aneksem kuchenym zamienić na pokój - sypialnie i oddzielnie
          > kuchnie z jadalnia i malym kącikiem wypoczynkowym z tv. Wtedy byłyby dwie sąsi
          > adujące sypialnie - jedna dla dorosłych do której tez mogłabym wstawić mały tel
          > ewizor i druga mniejsza dla dzieci. Obie sypialnie miałyby wyjście na balkon. N
          > iestety kuchnia byłaby ze stołem dla 4 osób i małym kącikiem wypoczynkowym z tv
          > , jednak ta cześć byłaby ciemna i po zamknięciu drzwi od obu sypialni nie byłob
          > y światła dziennego co moznaby modyfikować po otwarciu drzwi. Dylematy... jak z
          > robic by było najkorzystniej.
          • jeziorowa Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 15:29
            Ale tam jest jedna sypialnia, więc to jest 2+0 lub ewentualnie 2+1.
        • kurt.wallander Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 16:56
          widosna napisała:

> Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Zdecyduje się w takim razie na pewno na d
          > uże łóżko małżeńskie (bo sama miałam taki niedosyt).

Zróób, jak ci wyżej pisano - łóżko małżeńskie, ale z możliwością rozstawienia na dwa pojedyncze. Ja wynajmuję taki apartament w Warszawie (więc trochę inny typ gości przyjeżdża), ale to sie sprawdza. Co prawda, u mnie większośc gości korzysta z małżeńskiego łóżka, ale zdarzały mi sie osoby preferujące dwa pojedyncze.

Mam coś takiego z IKEA i dobrze się sprawdza, oddzielnie dokupujesz nóżki, jakie chcesz. My zrobiliśmy też tapicerowane zagłówki.
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40307319/
          W salonie mam rozkładaną sofę, która ma sporą powierzchnię do spania i wydaje się być wygodna. Zwróć uwagę, żeby sofa nie miała pikowań czy jakichś ozdobnych guzików na tej powierzchni, na której się śpi.

> , jednak ta cześć byłaby ciemna i po zamknięciu drzwi od obu sypialni nie byłob
          > y światła dziennego co moznaby modyfikować po otwarciu drzwi.

Nie szłabym chyba jednak w takie rozwiązanie, bo będzie efekt ciasnoty i ciemnicy, choć może wypowie się ktoś z podobnym wynajmem, dla turystów na dłuższe, wakacyjne pobyty.

Zwróć uwagę równiez na powierzchnię do przechowywania kosmetyków w łazience i odpowiednią liczbę wieszaków na ręczniki. Wkurzające są mieszkania/domki niby na 5-6 osób, wyposażone w 2 haczyki na ręczniki i jedną malutka półeczkę na kosmetyki.
    • agnieszka_kak Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 17:19
      Mam chyba jakichś innych znajomych niż ematki, bo w szukaniu noclegu pierwszy warunek to "czysto i w miarę nowe meble" a drugi to cena. Łóżko moim zdaniem najlepiej 2 z opcją zsunuecia razem, dzieci śpią w przeróżnych konfiguracjach, nie raz rodzice woza im łóżka turystyczne. No ale dla mnie mieszkanie to opcja na weekend, mogę spać choćby na materacu na podłodze, dłuższy urlop to tylko hotel z obsługą.
    • szeptucha.z.malucha Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 18:54

Jeżeli jestem z mężem, chcę mieć sypialnię. Ale wtedy bierzemy co najmniej dwie sypialnie i salon z kanapą. Czasem podróżuję sama z trójką dzieci albo z jednym nastolatkiem. Takich klientów też nie odrzucaj😉
      Postawiłabym łóżko małżeńskie i rozkładane łóżeczko w sypialni a w salonie rozkładaną sofę i ew. jakiś fotel też rozkładany.
    • muchy_w_nosie Re: Apartament doradźcie prosze 22.09.18, 19:09
      Pokój dla dzieci, salon dla rodziców.
      • szeptucha.z.malucha Re: Apartament doradźcie prosze 23.09.18, 07:59
        Ja wolę odwrotnie.
    • luvyana Re: Apartament doradźcie prosze 23.09.18, 08:29
      Dałabym tv też w sypialni
    • asia06 Re: Apartament doradźcie prosze 23.09.18, 08:37
      Sofa w salonie, dwa łóżka pojedyncze w sypialni (daja więcej możliwości niż jedno podwójne).
    • heca7 Re: Apartament doradźcie prosze 23.09.18, 08:39
      Małżeńskie w sypialni i kanapa rozkładana w pokoju. Nie ma mowy abym codziennie na urlopie rozkładała i składała dwie kanapy. Łóżka piętrowe też odpadają. I tak część rodziców nie będzie chciało położyć na nim dziecka "bo spadnie", "bo za małe".
    • lianis Re: Apartament doradźcie prosze 23.09.18, 08:42
      Ja nie polozylabym swojej dwojkimdzieci do jednego lozka, chocby z powodu ich roznicy wieku, w przypadku kiedy jeszcze dochodzi roznica plci to juz wogole, chyba, ze nastawiasz sie tylko na rodziny z bardzo malymi dziecmi. Wszelkie miejscowki posiadajace tylko dwa podwojne lozka dla mnie odpadaja.
      W sypialni zrob dwa osobne lozka, np na skrzyniach, ktore mozna spiac w jedno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka