Dodaj do ulubionych

zmiana pracy po 50

03.10.18, 12:40
chodzi o moją znajomą lekko po 50, która właśnie dowiedziała się, że po 25 latach pracy w firmie, na koniec roku dostanie wypowiedzenie. Pracodawca postąpił w porządku, bo daje jej czas na poszukanie czegoś....ale czego. Ona przez całe życie robiła to samo (praca biurowa w firmie windykacyjnej). Ma wyższe wykształcenie ekonomiczne, język ang.mocno zaniedbany, aktywne prawo jazdy i chęć do odbycia szkoleń/podyplomówki, nawet całkowitego przebranżowienia się.........ale na kogo? kogo szukają pracodawcy? Taka podyplomówka to spory wydatek (ok 3, 4 tys) i jak już zainwestować, to sensownie. Myśli o BHP, tylko czy ktoś zatrudni pracownika bez zadnego doswiadczenia w tym temacie i czy specjalisci od BHP sa dalej zatrudniani w firmach? (ja sama podczas przyjęcia byłam szkolona przez firmę zewn.) Pomóżcie emamy bo ja sama pomysłów nie mam, a kolezanka w tej chwili w totalnej rozsypce psychicznej.
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: zmiana pracy po 50 03.10.18, 12:50
      A po co od razu wyskakiwać z dużej kasy na podyplomówkę? niech najpierw poszuka na rynku z tym co ma obecnie w CV.
      Wykształcenie ma dość uniwersalne, może z tym robić masę rzeczy w dowolnej firmie.

BHP to dość słaby kierunek - z tego co widzę nikt takich osób nie zatrudnia na etat, tylko korzysta z podwykonawców. Nawet szkolenia przechodzimy teraz w formie elektronicznej, więc po co kogokolwiek zatrudniać?
    • frey.a86 Re: zmiana pracy po 50 03.10.18, 12:55
      Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, co konkretnie ta znajoma umie i co ma do zaoferowania nowemu pracodawcy. Praca biurowa w firmie windykacyjnej brzmi bardzo ogólnie, co ona tam konkretnie robiła przez te 25 lat? Kadry? Księgowość? Trzeba szukać w tym, w czym ma już doświadczenie.
    • agniesia331 Re: zmiana pracy po 50 03.10.18, 19:14
      zadne bhp i podyplomowka. windykacja to byl sprcj ds windykacji.ksiegowosc?
    • 35wcieniu Re: zmiana pracy po 50 03.10.18, 19:20
      Jeżeli w tej firmie robi coś konkretnego to szukalabym podobnej pracy. Jeżeli natomiast jest to praca biurowa bez szczególnych umiejetności i kwalifikacji to najpierw rozejrzałabym się kogo szukają pracodawcy W JEJ OKOLICY (nie w internetach) i od tego uzaleznila dalsze kroki.
    • katja.katja Re: zmiana pracy po 50 03.10.18, 20:15
      Wszędzie szukają kasjerek, pracowników sklepów (takich zwykłych tj. markety spożywcze), mam info z pierwszej ręki. Przeszkolenie na kasie to góra jeden dzień, biorą każdego kto chce pracować, a jak jest sumienny po miesiącu stała umowa.
      Mają fatalny niedobór pracowników, biorą każdego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka