06.10.18, 10:05
Klasa mojego dziecka zbiera na zieloną szkołę. Chcą samodzielnie opłacić wyjazd. Mają w planach zorganizować kiermasz. Do tej pory rodzice wspierali takie akcje wypiekami, dzieci tworzyły kartki, ozdoby choinkowe... Niestety pracę stworzone przez dzieci schodzą słabo, dlatego włączyli się w akcję rodzice.
Napiszcie proszę, jakie wyroby rękodzielnicze mogłyby was zachwycić. Szukam inspiracji. Moje umiejętności są ograniczone. Mogę wydziergać ocieplacz na kubek, jestem w stanie ulepić coś z masy solnej lub zimnej porcelany. Czy waszym zdaniem znajdą się amatorzy na tego typu "dzieła" ?
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Kiermasz 06.10.18, 10:09
      Może coś z ozdób na choinkę? Albo pieknie ozdobione pierniczki z nitką do zawieszenia. Ewentualnie ciasto na piernik staropolski. Ono musi długo leżakować .
      (Natchnął mnie wątek o prezentach smile )
      O ile kiermasz ma być w okresie przedświątecznym.
      • karme-lowa Re: Kiermasz 06.10.18, 10:11
        Zróbcie kiermasz z ciastami i ciastkami. To zejdzie na pewno.
        • kochamruskieileniwe Re: Kiermasz 06.10.18, 10:16
          albo ręcznie robione słodycze typu skórka pomaranczowa w czekoladzie, trufle, itp, popakowane w ładne ubranka. Np celofan przewiązany wstązką.
          • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 10:21
            Kandyzowane plastry pomarańczy w czekoladzie. Robiłam kilka razy i były pyszne. Pierniczki też wychodzą mi smaczne.
            • jasnoklarowna Re: Kiermasz 06.10.18, 16:33
              Daj przepis na te pomarańcze? Plizz
              • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 21:08
                2 pomarancze, najlepiej ekosreko, nie woskowane
                2 szklanki wody
                1,5 szklanki cukru

Z wody i cukru robię syrop. Pomarańcze kroję na plastry 0,5 cm. Gotuję 2 godziy. Plasterki rozkladam na papierze do pieczenia i zostawiam na 24 godziny żeby wyschły. Po tym czasie rozpuszczam czekoladę, u mnie gorzka i zanurzam do połowy każdy plasterek. Nadziewam po kilka na patyki do szaszłyków, opieram te patyki na kubkach z dwóch stron i czekam aż czekolada zastygnie.
                • hosta_73 Re: Kiermasz 06.10.18, 21:26
                  Fajne 😊 A dlaczego tak długo sie gotuje te plasterki? Nie rozwalają sie potem?
                  • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 21:43
                    Można skrócić czas, różne są przepisy. Można gotować krócej i zostawić plastry w syropie do ostygnięcia.
                    Najlepiej przyglądać się skórce, ma być lekko przezroczysta. Trzeba sprawdzać podczas gotowania. Zapomniałam napisać, że mają się gotować na małym ogniu.
                    • hosta_73 Re: Kiermasz 08.10.18, 00:16
                      Dzięki, chyba spróbuję 😊
                    • lellapolella Re: Kiermasz 08.10.18, 14:37
                      Doskonale to brzmismile Może dłużej poleżeć? Schowane, ofkors;-P
    • feliz_madre Re: Kiermasz 06.10.18, 10:16
      Durnosyojek nie lubię, ale rękodzieło typu własnoręcznie ulepuona miska/talerz z gliny jak najbardziej. Podobają mu się też anioły wiszące, ostatnio widziałam obrazu malowane kawą - taki bym kupiła.
      Na kiermaszu mogłyby się też sprawdzić oprócz standardowo ciast np. własny chleb z jakimś smarowidłem smalec/hummus, stoisko z goframi, malowanie twarzy/paznokci...

Dość proste, tanie i efektowne jest zrobienie niektórych gier planszowych samemu, ładnie zapakowane w woreczek - np. Kółko i krzyżyk z kamieni, kości z masy solnej lub modeliny, robale...
    • andaba Re: Kiermasz 06.10.18, 10:17
      Jak ktoś lubi koszmarki domowej produkcji,, to sobie sam produkuje.
      Jak kupuje po to, żeby dać na cel szczytny, to mu wszystko jedno.

Ozdoby koralikowe na choinkę się chyba dość podobają.
      Zrobić kartki świąteczne nie jest trudno.
      Szydełkowe gwiazdki, aniołki - to się robi błyskawicznie i jest dość uniwersalne, nieprzesadnie kiczowate i trudne do uszkodzenia.
      • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 10:26
        No właśnie chodzi o to, żeby było ładne. Sama w życiu nie kupiłabym makaronowej choinki. Kiedyś wystawiłam kilka kubków w świątecznych otulaczach i poszły na pniu. Potem jeszcze były na nie zamówienia.
        Gwiazdki szydełkowe to dobry pomysł. Dzięki.
        • kota_marcowa Re: Kiermasz 06.10.18, 21:19
          Szydełkowe ozdoby choinkowe bywają bardzo ładne. Mam koleżankę, która na szydełku potrafi zrobić cuda.
      • black_magic_women Re: Kiermasz 06.10.18, 14:09
        andaba napisała:

>
        > Szydełkowe gwiazdki, aniołki - to się robi błyskawicznie i jest dość uniwersaln
        > e, nieprzesadnie kiczowate i trudne do uszkodzenia.

I to chyba na naszym przedszkolnym kiermaszu schodziło najbardziej, poza "wykupywaniem" swoich własnych dzieł, oczywiście. I jeszcze stroiki były ładne, jak ktoś lubi.
    • agonyaunt Re: Kiermasz 06.10.18, 10:47
      Nas nie będzie na tym kiermaszu (raczejsmile) - popatrz na potencjalnych klientów i zastanów się co im się spodoba. Ja akurat przy rękodziele jestem bardzo wybredna, chcę produkt dobrej jakości, nie jakąś pierdółkę do wyrzucenia. Ocieplacza na kubek czy durnostojek bym nie kupiła, ale skoro o dzierganiu mowa, byłabym zainteresowana dodatkami typu czapka, szalik czy rękawiczki. Pytanie czy wasi klienci będą chcieli zapłacić za coś takiego tyle, że będzie się to opłacać (porządna włóczka nie jest tania, a jeszcze trzeba robociznę uwzględnić). Ja bym pewnie podarowała wejściówki na warsztat dziergania, bo to zawsze mniej czaso- i kosztochłonne, a jak się fajnie rozreklamuje (bo idzie sezon na prezenty a handmade jest modne i ludzie chcą się uczyć), to i kasa będzie niezła. Skoro kiermasz szkolny to niech szkoła udostępni salę, a Ty dasz swój czas i będzie git.

• sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 11:57
        Rozumiem, że raczej was nie będzie, choć może jakaś ematka się trafi wink jest tu wiele dziewczyn które może biorą udział w takich imprezach. To raczej takie rozpoznanie rynku smile
    • banksia Re: Kiermasz 06.10.18, 11:07
      "dzieci tworzyły kartki, ozdoby choinkowe... Niestety pracę stworzone przez dzieci schodzą słabo"

Rozumiem że dzieci mają poniżej 7 lat?
      Bo jeśli starsze, do dziwne, że nie potrafią zrobić "schodzących" kartek świątecznych, prostych ozdób z masy solnej czy (z pomocą dorosłego) upiec blachy muffinów.
      Chyba że klienci kiermaszu mają niezwykle wyrafinowane gusta i oczekują rękodzieła artystycznego na światowym poziomie... wink
      • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 11:48
        Mają więcej niż 7 lat, ale pracę nie wszystkich dzieci były staranne i ładne. Jest kilkoro dzieci uzdolnionych plastycznie i te wyroby się sprzedały.
        • dziennik-niecodziennik Re: Kiermasz 06.10.18, 14:53
          A to mnie też dziwi. U nas na kiermaszach przedszkolnych schodzilo wszystko, nawet jak zbyt piękne nie było. Kupowali ludzie żeby wspomóc przedszkole, a nie żeby się artystycznie realizować.
          • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 15:14
            Mnie też, bo wiadomo, że dziecięce rączki nie są w stanie stworzyć rękodzieła wysokich lotów. Sama często kupowałam te mniej urodziwe. Niestety nie byłam w stanie wykupić wszystkiego.
            To są kiermasze przedświąteczne organizowane przez miasto. Swoje stoiska mają szkoły z całej gminy i prywatni wystawcy również. Jest tego mnóstwo i często aż dech zapiera na widok niektórych wyrobów. Do tej pory dzieci ambitnie podchodziły do tematu i wystawiały tylko swoje dzieła, czasem rodzice dokładali ciasto. Jednak ciężko im konkurować z innymi klasami, gdzie rodzice stawali na głowie i prześcigali się w pomysłach. Efekt był taki, że nasze dzieci zarabiały mało.
            W tym roku mają jasno określony cel, bardzo się starają, są mocno zaangażowane i dlatego chcemy im pomóc.
    • asia_i_p Re: Kiermasz 06.10.18, 11:40
      Najlepiej schodzą słodycze, ciasta, itp.
      W drugiej kolejności stroiki - gdyby to było przed Wszystkimi Świętymi, moglibyście naprodukować stroików na cmentarz, to mogłoby zejść.
      U nas jeszcze szły kartki i ozdoby choinkowe, ale u nas są licealiści i to była wręcz profesjonalna robota, bardzo czasochłonne.
    • scarlett74 Re: Kiermasz 06.10.18, 12:07
      Zawsze chętnie kupuję własnoręcznie robione kartki. W szkole dziecia jest kilka mam , które naprawdę robią małe dzieła sztuki,
      U nas zawsze jest festyn na pożegnanie lata , jest m,in, osobne stoisko z przetworami , które cieszy się ogromnym powodzeniem . Nigdy się nie nacięłam , a wynalazków typu konfitura z pomarańczy smile sama nie umiem zrobić.
      • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 12:46
        Dzięki smile o tym nie pomyślałam. Takie słoiczki z domowymi przetworami i do tego ładnie ozdobione, to świetny pomysł.
    • ira_08 Re: Kiermasz 06.10.18, 12:56
      Dla mnie osobiście żadne tego typu dzieła nie są atrakcyjne, chyba, że ktoś ma wielki talent, robi np. świetne torebki albo piękne swetry. Takie kiermaszowe "rękodzieło" kupuje się właśnie po to, żeby wspomóc jakąś akcję, a nie po to, żeby nabyć słonika z masy solnej, bo taki ładny wink Tak jak z lemoniadą sprzedawaną przez dzieci na hamerykańskich filmach. Ludzie kupują, bo mały sąsiad chce zarobić, nie dlatego, że desperacko pragną napić się wody z cytryną.

Poszłabym w ciasta, ciasteczka, np. w fajnych pudełkach czy słoiczkach. Pierniczki na choinkę. Dżemy.
      • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 13:17
        I właśnie o to mi chodziłosmile Jedna z mam pięknie ozdabia pierniki lukrem królewskim, to są małe dzieła sztuki smile
        Stoisko ze słodkościami i przetworami najlepiej się sprawdzi.
        Dzięki za rady i pomysły.
        • little_fish Re: Kiermasz 06.10.18, 17:40
          Na kiermaszu u mojego dziecka jak ciepłe bułeczki rozchodziły się małe ręcznie robione mydełka. Dużą popularnością cieszyły się też eko - torby, takie plócienne, malowane pisakami do tkanin - proste rysunki czy zabawne hasła. Pierniki ładnie zapakowane. I bibeloty ozdobione decoupage'm - podkładki pod kubki, pudełka na serwetki czy chusteczki
    • demodee Re: Kiermasz 06.10.18, 12:57
      > Napiszcie proszę, jakie wyroby rękodzielnicze mogłyby was zachwycić
      Szczerze? Żadne.
      Ale może zamiast sprzedawać produkty, dzieci mogłyby sprzedawać usługi. Np. do kupienia na kiermaszu 2 godziny pracy młodocianego przy odśnieżaniu/zamiataniu chodnika (realizacja w grudniu). Albo godzina pracy przy myciu okien. Albo 2 tygodnie robienia porannych zakupów itd.
      • dziennik-niecodziennik Re: Kiermasz 06.10.18, 14:50
        Ale to byłaby forma kupowania pracy nieletniego, a tak chyba nie wolno?
      • edelstein Re: Kiermasz 06.10.18, 19:16
        9latek okna ma myc albo odsniezac?lol
    • kurt.wallander Re: Kiermasz 06.10.18, 13:02
      Rękodzieło to mam wykonane przez własne dzieci, kupiłabym co najwyżej ŁADNĄ kartkę świąteczną czy ozdobę choinkową. Z doświadczenia kiermaszy w naszej SP - genialnie schodzą ciasta i ciastka.
    • kropkacom Re: Kiermasz 06.10.18, 13:15
      Samodzielnie, ale jednak przez rodziców? No i kto ma kupować te rzeczy? Gdzie ten kiermasz ma się odbywać? Warto sobie najpierw odpowiedzieć na te pytania. Osobiście kupiłabym jedynie ozdoby na choinkę lub kartki świąteczne.
      • sztuczkamagiczna Re: Kiermasz 06.10.18, 13:23
        kropkacom napisała:

> Samodzielnie, ale jednak przez rodziców?
        Napisałam coś takiego?
        Napisałam, że w tym roku rodzice chcą wesprzeć dzieci, bo cel jest szczytny.
    • jeszcze_blizniaki Re: Kiermasz 06.10.18, 14:15
      Ja bym zrobiła kilka książeczek sensorycznych dla małych dzieci. Na kiermasze przychodzą mamy, może by któraś kupiła. Robota to sama frajda, koszty minimalne.
    • dziennik-niecodziennik Re: Kiermasz 06.10.18, 14:57
      Hitem kiermaszu zawsze były filcowe zawieszki na choinkę. Powycinane z filcu bombki, choinki, laseczki cukrowe, gwiazdki, dzwonki i inne, zszyte, wypchane i przyozdobione w różne sposoby. Ślicznie wyglądają na choince.
      • black_magic_women Re: Kiermasz 06.10.18, 17:28
        dziennik-niecodziennik napisała:

> Hitem kiermaszu zawsze były filcowe zawieszki na choinkę.

Ooo dzięki, zapiszę sobie pomysł na grudzień! Tylko czy filc kupie np. na allegro, czy trzeba do sklepu z materiałami?
        >
        • little_fish Re: Kiermasz 06.10.18, 17:42
          Kupisz na allegro. Bywają też zestawy w Lidlu czy biedronce. Kilka arkuszy filcu w różnych kolorach.
        • dziennik-niecodziennik Re: Kiermasz 06.10.18, 21:02
          Ja na produkcję przedszkolna kupowałam filc w Biedronce. Ale spokojnie kupisz filc w papierniczym. A ostatnio widziałam też chyba w Pepco?...
    • berdebul Re: Kiermasz 06.10.18, 17:00
      Filcowe ozdoby na choinkę (uszyte z kawałków filcu w arkuszach, albo zrobione igłą), gwiazdki/aniołki/inne zawieszki zrobione na szydełku i wykrochmalone, bombki obite cekinami, domowe pierniki.
      • raczek47 Re: Kiermasz 06.10.18, 17:07
        Zakładki do książek, breloczki z masy solnej,ciasteczka/pierniki zapakowane w celofan i przyozdobione czymś ładnym ,nawet gałàzką żarnowca,kubki,butelki ręcznie malowane(można kupić białe/przezroczyste i malować.
      • nuta15 Re: Kiermasz 06.10.18, 17:14
        Możecie zrobić oryginalne opakowania na świąteczne prezenty - pudełka, woreczki, tuby, skarpety itp. W internecie znajdziesz dużo pomysłów i inspiracji. Ładnie zapakowany prezent cieszy jeszcze bardziejsmile
        • berdebul Re: Kiermasz 06.10.18, 21:31
          To jest świetny pomysł! Zawsze mam problem z pakowaniem, bo w papier nie umiem ładnie, a torby banalne.
    • crea.tura Re: Kiermasz 06.10.18, 19:03
      z chęcią kupiłabym słoik dobrych ogórków kiszonych, słoiczek powideł, paczkę ciastek, woreczek migdałów albo rodzynek w czekoladzie. Ewentualnie jakiś domowy balsam do ciała albo kule do kąpieli. Ale bez żadnych celofanowo-wstążkowych ozdobników - dobry produkt za cenę nieco wyższą niż zwykle - no bo na szlachetny cel.
    • kota_marcowa Re: Kiermasz 06.10.18, 21:59
      Stawiałabym na ładnie zdobione pierniki, najlepiej z możliwością powieszenia na choince, słodycze, wypieki. Z ozdób, ozdoby choinkowe (szydełkowe, z szyszek, filcowe, koralików etc.)
      Słoiczki z przetworami tak, ale musiałyby być w ładnym opakowaniu, a domowe słoiki zwykle urodą nie grzeszątongue_out
      Ludzie nie przepadają za durnostrojkami, lepsze coś, co można powiesić na choince, jakaś ozdobna skarpeta na prezenty, z bardziej zaawansowanych ozdoba na drzwi, czy do powieszenia (np. z szyszek), ale to już wymaga dużego nakładu pracy i zawyża cenę.
    • taki-sobie-nick Re: Kiermasz 07.10.18, 22:43
      Sweter z prawdziwej wełny, najlepiej ręcznie przędzionej. tongue_out

• eliszka25 Re: Kiermasz 08.10.18, 00:55
      Do pomysłów dziewczyn dodałabym jeszcze np. świeczki z wosku pszczelego. Robi się łatwo i szybko, można naprodukować dużo w krótkim czasie, a jest to fajna ozdoba stołu i pięknie pachną podczas palenia. Poza tym łatwo można też narobić efektownych mydełek glicerynowych. Na poprzednie święta moi synowie naprodukowali mydełek na prezenty i wyszły naprawdę efektownie. Pomysł ściągnęliśmy od tej pani
      m.youtube.com/watch?v=FvFBY0v-tTI
      Efekt był naprawdę fajny i niektórzy nie wierzyli, że to faktycznie mydło smile
    • sfornarina Re: Kiermasz 08.10.18, 13:35
      Upiecz biscotti z Moich Wypieków, wsadź po 5 w celofan, i obwiąż czerwoną wstążką. Szybko się robi, wygląda pięknie, jest pyszne i zejdzie na pniu.
    • mama-ola Re: Kiermasz 08.10.18, 14:28
      U nas na kiermaszach najlepiej schodzi to, co można zjeść lub wypić: gofry, ciasto, muffinki, ziemniaki, soki.
      Wyroby rękodzielnicze (np. bombka ze styropianu z kolorowymi pinezkami) też mój syn kupował, ale to jest moim zdaniem dość brzydkie crying
    • bei Re: Kiermasz 08.10.18, 14:29
      Może origami modułowe- kusudamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka