Dodaj do ulubionych

rozmiarówka dziecięca

10.10.18, 16:06
Po raz kolejny w tym roku musiałam zrobić zakupy ubraniowe dla córki (nie nadążam za tym jak ona rośnie), i wiecie, pomyślałabym, że mam w domu jakiegoś giganta, gdyby nie to, że mam porównanie z dziećmi z jej klasy - i moja córka jest rozmiarowo pośrodku. Tzn. są dzieci niższe i są dzieci wyższe. Ona jest w normie, przynajmniej klasowej.
A w Smyku muszę już jej kupować rozmiar 146, choć wg tabelki na jej wiek to powinien być 128 (!), podobnie w Endo (własnie wyrasta z bluzek 140), w H&M również wyrosła z tych oznaczonych na wiek 6-8.
W Smyku ponadto zauważyłam, że bluzki chłopięce w tym samym rozmiarze nominalnie są dużo większe niż dziewczęce, choć w tym wieku chłopcy na pewno nie są wyżsi i więksi od dziewczynek.

Acha, z drugiej strony Next i Zara mają dużo większe ubrania i tam moja córka nosi 134.

Wasze dzieci się mieszczą w tych polskich rozmiarówkach?

Obserwuj wątek
    • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 16:20
      Moja córka jest bardzo drobna, ma rok i cztery miesiące, a sporo ubrań ma z przedziału 9-12 miesięcy. Dla mnie to nie problem, przecież to bez znaczenia, jak dane ubranie jest opisane wiekowo.
      • same-old_mona Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 16:45
        Moja za to przeciwnie, ma 8,5 m-ca i ubrania12-18 m-cy.
        • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 17:00
          Moja po prostu zapowiada się na ematke noszącą całe życie rozmiar 34 big_grin I wygląda na mniej do tego. Muszę jej sprawić zabawkowy bidet.
          • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 18:49
            grrru napisała:

> Moja po prostu zapowiada się na ematke noszącą całe życie rozmiar 34 big_grin I wyglą
            > da na mniej do tego. Muszę jej sprawić zabawkowy bidet.
            >
            Ale rozwija się w normie? Bo faktycznie duża różnica między wiekiem jej i rozmiarem ubrań jakie nosi. Czy ona wazy choć 10 kg?
            • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 20:37
              Tak, rozwija się świetnie, fizycznie jest bardzo sprawna. Je bez problemów i alergii, zdrowa jest. Jest tylko drobna. Do 10 kg powoli dobija, bo ostatnio wydłużyła się i potem nadrobiła masą, więc pewnie ta dyszka będzie. Pediatra nie zgłasza żadnych zastrzeżeń do jej rozwoju, a regularnie chodzimy na wszystkie wizyty kontrolne. Jak miała rok to ważyła 8450, czyli dolna granica normy, ale w normie.
              • same-old_mona Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 20:50
                Moja tyle ważyła na 7 m-cy. Jest ogólnie duża, duża się urodziła i pewnie będzie wysoka, bo chłop wysoki a ja też żaden konus.
                • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 20:56
                  My oboje niscy, a do tego kobiety w mojej rodzinie w ogóle są drobne. Moja mama to do 50 kg dobiła dopiero w czasie menopauzy, tak to przez większą część życia ważyła 42-43 kg, ja zachodząc w drugą ciążę ważyłam 48.
                  • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:07
                    O to faktycznie to genetycznie uwarunkowane. My mamy mocną budowę i ja i mąż więc mamy dzieci duże. Starszy ważył 4 kg przy urodzeniu więc 8 kg miał pewnie na pół roku wink Wolę miec chłopców bo bardziej im pasuje większa sylwetka 😆 Ja 56 kg wazylam majac 15 lat bywalo ze zrzucalam je np.mając 20 kilka lat w fazie ostrego zakochania. Teraz o 60 kg nawet nie marzę 😊
                    • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:11
                      Ale Ty też masz słuszny wzrost, a ja jak siedzący owczarek smile 50 kg nigdy nie przekroczyłam (poza ciążą) a przy tym jem naprawdę sporo. Więc niestety obawiam się, że będzie szło kupę kasy na jedzenie na córki, a ona nadal będzie wyglądała na niedożywioną
                      • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:29
                        I o to chodzi zazdroszczę tych genow! Żaden megawzrost 165 cm - taki sredni. Ja już się nie waże nawet by się nie denerwować tylko po rozmiarach ubrań oceniam swoja figurę. Gdy nie zmieszcze się w L Zary czas na odchudzanie smile Na razie noszę rozmiar M/L zależy od firmy. Tylko w H&M i Reserved czy C&A wchodzę w 38 wink Jakos tak po o 30-tce zaczęłam powoli ale systematycznie przybierać. Pocieszam się, że u mnie w rodzinie kobiety na starość szczupleja smile
                        • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 22:59
                          Ja mam 160, no może 159 wink Wiesz o ile więcej kasy miałabym, gdybym musiała trzymać dietę, zamiast tyle jeść, bo mój głód nie daje się zaspokoi jednym ziemniaczkiem i kawałkiem chudego mięsa?
                          • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:57
                            Gruu nic nie nie mow. Marze o wiotkiej zyjacej zielenina nastolatce bo moi teraz jedzą jak dzicy i to miecho praktycznie codziennie. Serio ciągle gotuję, robie zakupy i gotuje znowu i karmie i robie posilki itd. Ale efekty są bo rosna nie tylko wszerz wink
                            • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 00:14
                              Oni chociaż rosną, a we mnie to jak w czarną dziurę wrzucić - zero efektów. Idę po parówkę smile
                  • same-old_mona Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:14
                    W mojej rodzinie, zwłaszcza od strony mamy wszystkie kobiety powyżej 170, więc żadne drobinki wink w rodzinie chłopa trochę niższe, ok 165. A faceci w mojej rodzinie to już całkiem dryblasy :p np. mój brat -198 cm, stopa jak yeti :p
                • edelstein Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:09
                  Moj tyle wazyl majac 4miesiace tak ten teges😂
                  • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:12
                    To sobie bicepsy wyćwiczyłaś big_grin
                    • edelstein Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:17
                      Urodzil sie z waga ponad 4kg na 3miesiace mial dokladnie 7830gram😉zapamietalam,bo gruby byl😂
                  • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:24
                    Aż sprawdziłam w książeczce zdrowia- starszy na 2,5 miesiąca miał 7700 gr a na 4 miesiące 9 kg 😲 Dziw ze mi kręgosłup nie poszedł, bo wtedy bylam duzo szczuplejsza niz teraz 😊
              • juuuu7 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 22:22
                Moj starszy synek tez tyle na rok wazyl😊. Super zdrowy, teraz ma 5lat i nadal jest szczuply a wzrostowo zawsze byl przecietny.
              • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 00:08
                moja dobila do 9 kg w wieku 18 miesiecy, pamietam to swietnie bo kupilam od tej wagi fotelik na rower ale wozilam juz wczesniej. W wieku 10 lat nadal jest chudzina, choc z czasem wzrostem zaczela skakac na coraz wyzszy centyl i malutka nie jest, raczej przecietna, waga zawsze niska. A wiec te poczatkowe wymiary maja sie nijak pozniej.
            • tsaria Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:05
              ee tam, mój ma 18 miesięcy i cały czas w większości ubrania nosi na 80 tj. na 9-12 miesięcy
              waży 10 kg, jest drobny, ale w siatce centylowej
    • leni6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 16:27
      Według tabelki na jej wiek czy na wzrost ? Ubrania to jednak raczej na wzrost się kupuje.
      • eowen Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 18:00
        Niekoniecznie. Ja mam szczupłą czterolatkę i ubrania z tego samego rozmiary zupełnie inaczej na niej leżą już na grubszych koleżankach. W przypadku koszulek z krótkim rękawem czy sukienek u nas wzrost nie ma znaczenia, co innego spodnie czy rajstopy. Ba! Jest w stanie wejść w leginsy 74 wink które u niej robią za krótkie spodenki.
      • claudel6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:00
        kupuję na oko, nie wiem, ile ma wzrostu, wiem, ze wyrosła ze 140. ale w Smyku są takie tabelki wywieszone - orientacyjnie - rozmiar vs wiek. i zaczęłam się zastanawiać, czy ona jest jakimś gigantem, bo nosi rozmiar Smykowy teoretycznie na 10-11 lat (ma 8), ale jej ojciec tez potwierdza, że jest w średniej wzrostowej swojej klasy.
        • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 00:13
          Mój też jest średni w klasie. Ale na treningach pilkarskich widzę, że jest znacznie większy od chlopaczkow z tego rocznika z różnych szkół. Wielu jest strasznie szczuplych, o pajeczych nozkach.
    • muchy_w_nosie Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 16:29
      Mój syn jest drobnym dzieckiem, wzrostowo na 50 centylu, wagowo spadł z siatki.
      I teraz ciekawostka, koleżanka ma stna 3 lata młodszego który jest też na 50 centylu wzrostu ale waga górna i ciuchy mojego syna są dla niego za małe!!!!!!
      Nie wspominając o koledze z karate tego samego wzrostu gdzie nosi rozmiar 128 a na mojego 116 jest akurat, a wg wzrostu to powinien nosić 122.
      To tak jak z rajstopami dla kobiet 😅 uparcie mi pokazuje, że powinnam nosić dwójki a moja nóżka panczenistki mieści się w trójce, bo w dwójce mam krok 1 cm za nisko.
      • claudel6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:01
        no tak. ja tez kupuję trójki, choć wg tabel powinnam dwójki.
    • edelstein Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 16:32
      Moj syn ma 146cm i kupuje ciuchy 152
    • mary_lu Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 16:39
      Mój syn jest idealnie przeciętny wagowo i wzrostowo, tak twierdzą siatki centylowe. Ciuchy musimy kupować minimum rozmiar większe (według wieku wychodzi 140, kupuję minimum 146). Wszystkie portki są za szerokie, koszulki bywają bardzo często za wąskie, choć syn jest proporcjonalnie zbudowany.

Nie wiem na kogo te firmy szyją, nie lubię ubierać syna w dżinsy super skinny, a tylko one z niego nie spadają. Kupienie dobrych spodni dresowych, chinosów czy joggerów graniczy z cudem.
      • claudel6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:03
        o to to. bluzki są za szczupłe (i za krótkie), a zwykłe spodnie córce często spadają. a rurek nienawidzi (i ja ją doskonale rozumiem).
    • sowa.rasowa Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 16:52
      A dlaczego patrzysz na tabelki wieku a nie wzrostu?
      Mój się mieści, czasami +- jeden rozmiar, ale ja też czasami wchodzę w 36 a czasami w 40
      • claudel6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:05
        dlaczego patrzę? bo się na nie natykam. wzbudziły moje zastaniawanie się, czy córka jest nad wiek duża, czy rozmiarówki są nietrafione.
        btw, co to są tabelki wzrostu? wzrost to wzrost.
    • vinca Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 17:16
      Moja córa to kruszyna, na max 10 centylu. I tak: ma parę bluzek z HM w rozmiarze 92 (!) a niektóre z CA w rozmiarze 104 są na nią przykrótkie.
      Lipa o tyle, że ja robie zakupy głównie internetowo i nigdy mi się nie chce odsyłać.
    • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 17:35
      mysle, ze rozmiarowka dziecieca to jak i dorosla - firmy szyja wg wlasnych schematow i nie ma czegos takiego, ze nosi sie jeden konkretny rozmiar u kazdego producenta.
      Duzo tez zalezy od budowy - niektore dzieci maja dlugie konczyny i rekawki i nogawki robia sie za krotkie chociaz u innego dziecka o tym samym wzroscie beda nadal dobre.
      Najwieksza roznice obserwuje jednak we francuskich ciuchach - nie wiem czy we Francji sa tak dorobne dzieci, ale tam musze kupowac ubrania o dwa rozmiary wieksze niz te ich tabelki przewiduja.
      • leni6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 19:14
        Ja właśnie uwielbiam francuskie sklepy, moim zdaniem na wzrost rozmiar się zgadza, ale są szczuplejsze i dzięki temu mojemu synowi pasują.
        • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:39
          Też uwielbiam francuskie sklepy za te ich szczupłe spodnie. Niestety, mój syn, który właśnie skończył 12 lat, zaczął wyrastać z ciuchów we francuskich sklepach przewidzianych dla 16- latków, więc chyba nie tak do końca im się ten rozmiar zgadza na wzrost.
          • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 00:11
            to by sie zgadzalo, bo ja dla 10latki kupuje rozmiar na 14 lat (czasem 12), wiec za rok pewnie sie skonczy rozmiarowka.
            • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 01:19
              nam sie wlasnie rozmiarowka konczy, a ja bardzo chetnie kupowalabym te francuskie chude spodnie dla starszego jeszcze przynajmniej te 4 lata.
              • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 01:55
                akurat dziewczece spodnie to nie kojarze, zeby byly szczegolnie chude, ale bluzki maja czesto sensowny kroj - sa wezsze w ramionach i na wysokosci pach, czesto fajnie taliowane, a nie szyte jak z worka z wycieta dziura na glowe. I fajne wzornictwo.
                • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 07:24
                  nie wiem, czy w dziewczecych spodniach tez tak jest, bo sie nigdy nie interesowalam, ale chlopiece sa w trzech rozmiarach na szerokosc. nie wszystkie modele co prawda, ale sporo tego jest, wiec mam duzo wiekszy wybor spodni opisanych "extra schlanker bund" niz w wiekszosci innych sklepow. normalnych spodni nie mam w ogole po co kupowac, bo nawet te szczuple pasuja na mojego syna tylko wtedy, jesli sa dodatkowo regulowane gumka w pasie. zwykle spodnie tez moge teoretycznie wyregulowac gumka, ale wtedy wyglada on jak klaun i moglby sobie tylek wypchac poduszkami. az boje sie myslec, co to bedzie, jak mi wyrosnie z tych rozmiarow regulowanych w pasie. juz i tak wybor mamy bardzo zawezony, a od jakiegos czasu mam wrazenie, ze rosnie tylko na dlugosc. jak by mu skrocic nogi, to spokojnie moglby nosic spodnie swojego 3 lata mlodszego brata, choc ten tez jest bardzo szczuply. ba, niektore spodnie starszego juz teraz sa na mlodszego za ciasne, wiec na donaszanie spodni po bracie za bardzo nie mam co liczyc uncertain
                  • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 14:00
                    dziewczece bardzo rzadko sa w trzech wymiarach, zazwyczaj jest jeden "wlasciwy". Te sciagane gumeczki w pasie srednio sie spisuja, bo jak sie sciagnie na maksa to dobrze to nie wyglada a zreszta takie spodnie sa wowczas i tak w nogawkach za szerokie i mloda damulka uwaza, ze tak na ulice nie wyjdzie wink wszelkie spodnie z gumka w pasie musze zawsze zwezac, leginsy tez musze zwezac a rozmiarem zaczynaja pasowac jak sie robia juz 3/4 big_grin
                    Obecnie corka nosi wylacznie spodnie typu jegginsy/tregginsy, jedna szerokosc do wyboru, bez mozliwosci sciagania w pasie, bo tam niby jest gumka no i te powinny przylegac do ciala. O ile jeszcze w miare przylegajace do nog sie znajdzie, to w pasie musze kazde zwezac.
                    I co roku mam dyskusje w domu dlaczego spodnie narciarskie musza miec szelki jak dla maluchow. A ja sobie nie wyobrazam robienia zaszewek na czyms tak grubym.
                    • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 14:33
                      Gumki w pasie zdają egzamin, jeśli nie trzeba ich ściągać za mocno. Dlatego jak kupię starszemu te szczupłe spodnie, w których wystarczy ściągnąć gumki tylko ze 3 - 4 dziurki z każdej strony, to wygląda jak człowiek. W spodniach normalnej szerokości może co najwyżej robić za klauna, więc byłabym naprawdę szczęśliwa, gdyby udało się kupować mu te spodnie ze szczupłym pasem jak najdłużej. Już też zaczęłam bawić się w zaszewki, ale zaraz potem odkryłam te spodnie. Od jakiegoś czasu mają takie też w c&a, co mnie bardzo cieszy, choć tu jest zwykle bardzo mały wybór, ale lepsze to, niż nic. W ubiegłym roku za to odkryłam, że w sklepie WE mają też bardzo szczupłe niektóre dziecięce dżinsy i część spodni mamy też stamtąd. To niby nie jest żaden specjalny rozmiar, ale niektóre spodnie są naprawdę szczuplutkie. Może dziewczęce też takie mają?

Ze spodniami narciarskimi na szczęście problemu nie ma, bo mój mąż też ma spodnie na szelkach. Jak starszy zaczął się buntować, to tata stwierdził, że on też takie ma, bo są wygodniejsze, a potem jeszcze starszy brat też takie dostał, więc temat więcej nie powrócił. Przynajmniej na razie wink
                      • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 15:20
                        spodnie typu jeansy miewaja gumki do sciagania, choc w tych wiekszych rozmiarach coraz rzadziej i ewentualnie extra schlank w c&a to tez jeansy i nawet w tych sciagac trzeba na maksa, choc lepiej leza w udach. Tylko ze corka nie chce nosic wcale jeansow od jakiegos czasu, uznaje wylacznie jegginsy a te niby sa cale elastyczne z guma w pasie, ale sa zawsze za szerokie. I niestety zazwyczaj ta guma nie jest wciagnieta w tuneliku a przyszyta naokolo. I robie zaszewki, wyjscia nie mam. W legginsach tez robie zaszewki.
                        WE powiadasz? jakos nigdy ta nie szukalam dzieciecych ciuchow, nigdy mi nie po drodze ale sprawdze.
                        • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 16:10
                          no z gumkami sa tylko dzinsy. jednak nie szukasz extra schlank, bo te sa po prostu szczuple w nogawkach. na spodniach musi byc napisane extra schlanker bund, wtedy sa duzo wezsze w pasie i biodrach. w takich z waskim pasem moge sciagnac gumki tylko troche i jst ok. normalne spodnie wlasciwie odpadaja calkowicie, bo wyglada jak strach na wroble lub klaun.

z jegginsami jest wiekszy problem, bo raczej gumek do sciagania nie maja. moj syn lubi za to tez takie ni to dzinsy ni to dresy i te tez gumek nie maja. zwykle sa za szerokie, ale ja nie robie zaszewek, tylko jak uda mi sie trafic wyjatkowo szczuple, w ktorych jakos wyglada, to nie robie zaszewek, tylko rozpruwam szew w pasie od srodka i wciagam druga, krotsza gumke. latwiej sie szyje i wygodniejsze niz zaszewki.

na spodnie w WE dla syna trafilam przypadkowo, bo tam od czasu do czasu kupuje spodnie dla siebie. dzieciecymi sie nie interesowalam zbytnio, bo zwykle normalne dzinsy i tak sa za szerokie. jednak raz bylam w miescie z chlopakami po cos tam i zauwazylam jakas promocje na ciuchy dla mnie. zeby chlopaki sie nie nudzili, to wyslalam ich do dzialu chlopiecego, zeby przejrzeli, co tam dla nich jest. no i pare rzeczy znalezli. m.in. starszy wyszukal sobie spodnie. od tamtej pory co jakis czas zagladam do sklepu albo na strone i czasem cos mi sie uda kupic. w letnich wyprzedazach trafilam np. na bardzo szczuple i dlugie bluzy dresowe.
                          • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 19:18
                            akurat c&a to ma wlasnie extra schlanker bund, wiec to te mialam na mysl. Nie pamietam czy kiedys utrafilam na jakies spodnie, gdzie nie musialam w pasie nic zaszywac... moze niektore legginsy, ale to tez rzadko i nawet tu nie o wyglad chodzi ale o zjezdzanie z tylka.
                            • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 20:51
                              No ja kupuję sxtra schlanker bund tylko pod warunkiem, że jeszcze są regulowane w pasie, bo jak nie, to też są za szerokie i musiałabym robić zaszewki. Wiem, że nie o wygląd chodzi, ale jak zmniejszę normalnej szerokości spodnie tak, żeby z tyłka nie spadały, to na moim synu wygląda to masakrycznie i wstydziłabym się wysłać go tak do szkoły. Nie mówiąc już o tym, że on sam by pewnie z domu nie wyszedł.
                    • 1maja1 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 14:34
                      Dziewczyny, ktore to francuskie sklepy polecacie? Ja do tej pory kupowalan z Vertbaudet. I potwierdzam ze zanizona rozmiarowka, ale spodnie dla syna wlasnie w trzech do wyboru rozmiarach.
                      • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 15:20
                        La Redoute lubie.
                        • 1maja1 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 15:30
                          No przeciez!! Haha zapomnialam o tym sklepie, ciekawe czy do Anglii wysylaja?
                          • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 15:41
                            i orchestra chyba tez jest francuska, ale fajne rzeczy sa raczej dla malych dzieci.
                      • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 16:29
                        Tez kupuję w La Redoute i vertbaudet, choć w tym drugim rozmiarówka już raczej się wyczerpała. Orchestra też jest francuska, ale tam są głównie mniejsze rozmiary. Dla nastolatków, to już tam raczej nic nie kupisz.
      • eliszka25 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 19:21
        O właśnie z moim starszym mam taki problem. Jest bardzo chudy i ogólnie drobnej budowy, za to wysoki, a ręce i nogi ma bardzo długie i np. spodnie muszę mu kupować minimum na 164, choć wzrostu ma 10 cm mniej. Bluzki letnie, z krótkimi rękawami mogą być nawet na 146,jeśli są dłuższe. Np. W c&a są dość szczupłe i długie t-shirty. Z bluzkami z długim rękawem ten numer już nie przejdzie, bo znów rękawy będą za krótkie, więc zimą mój syn często przypomina nie o stracha na wróble, bo bluzki z odpowiednio długimi rękawami są na niego zwykle zza szerokie.

Francuskie rozmiary, to już w ogóle jest zabawa. Dla 12-latka muszę kupować spodnie oznaczone wiekowo na 16 lat big_grin, ale za to większość sklepów ma spodnie ekstra szczupłe w pasie, więc przynajmniej z tyłka mu nie spadają.
    • kropkaa17 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 17:38
      U mnie oboje wzrostem z dolnych centylów siatki, wagą poniżej. Syn ma 122cm a ciuchy nosi od 110 do 128. Córka ma 110 cm i o ile góry nosi 110-116 to doły ( legginsy, spódnice) na dlugosc dobre są te na 122 ( ale gorzej z szerokoscia w pasie).
    • julita165 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 18:39
      W ogóle się nie mieszczą, właśnie skończył 7 lat i już dobre pół roku nosi ciuchy na 134/140 a wg niektórych marek to rozmiar na 10 lat. Np w okaidi. To mi nie przeszkadza, właściwie od urodzenia kupuje ciuchy "na starszych", patrzę tylko na rozmiar a nie na opinie producenta dla kogo ten rozmiar jest przeznaczony. Natomiast bardzo przeszkadza mi że wszystkie ale to wszystkie spodnie są za szerokie w pasie. Patent z gumkami jest do bani, jemu z każdej strony sterczy po 20 cm gumy,bardzo co gorsza te wewnętrzne guziki do uwierają. Paski też nie zdają egzaminu, po pewnym czasie noszenia spodnie jakby wypadają pod paskiem. Od jakiego wzrostu zaczynają się rozmiary "wszerz" ?
      • muchy_w_nosie Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 18:58
        Mam sisz znaleść firmy które szyją wąskie spodnie, u nas nie ma że boli, nie kupuje spodni z h&m, z gap, z zary, z benetina, bo to są spodnie na amerykańskie dupki. C&A slim jest szczupła, sfera, cubus ale też slim.
        • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 19:16
          Jakie amerykańskie dupki? Poza GAP wszystkie wymienione firmy sa europejskie. I Zara i H&M mają też fasony spodni wąskich, za wąskich dla mojego syna.
          • julita165 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 20:47
            Te wszystkie modele skin dobrze leżą w nogach ale nadal są o wiele za szerokie w pasie.
            • asia_i_p Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 06:25
              Ale to jest różnica. Są spodnie skinny - chodzi o krój, wąskie nogawki - i są spodnie slim - talia i biodra węższe niż w standardowym rozmiarze na ten wzrost.
              • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 07:03
                asia_i_p napisała:

> Ale to jest różnica. Są spodnie skinny - chodzi o krój, wąskie nogawki - i są s
                > podnie slim - talia i biodra węższe niż w standardowym rozmiarze na ten wzrost.
                >
                Wiem, ale jedno i drugie nie wchodzi na mlodego 😄
              • mikams75 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 14:02
                i takie spodnie wowczas faktycznie leza dobrze w biodrach a w pasie nadal sa do zwezenia.
      • edelstein Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 21:12
        Okaidi ma tak dzika rozmiarowke,ze chyba raz udalo mi sie wstrzelic.
    • hanusinamama Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 18:46
      MOja jest niewymiarowa. Wzrost przecietny albo troche ponad, centyl wagowy 10 od urodzenia wiec im wyzsza tym trudniej kupic ubrania bo jest bardzo szczupła. Do tego nogi dłuższe niz standart (ma wzrotu 116 a wyrosła mi ze spodni i getrów 122 , teraz kupuje 128 i tez czasami problem) ale to akurat dobrze - nogi ma po tacie.
    • katriel Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 19:00
      Są różne czynniki. Rozmiarówki różnych firm są różne: niektóre firmy uważają że rozmiar 134 powinien pasować na dzieci o wzroście 134-140 cm, a inne - że 128-134 cm. Różne są sylwetki, na które szyją. Np. francuskie firmy (w tym Decathlon) szyją na dzieci-pająki: szczupłe, długonogie i długorękie, podczas gdy świętej pamięci Ententino szyło na dzieci-glizdy: też szczupłe, ale o długim tułowiu, stosunkowo krótszych kończynach i małej głowie.

Ale jest w tym wszystkim też czynnik, o którym Claudel wspomniała, a nikt nie podjął tematu: że ubrania dla dziewczynek są fizycznie mniejsze, niż ubrania dla chłopców w tym samym nominalnie rozmiarze. I to nie tylko przy rozmiarach wg wieku (gdzie można by się niby upierać, że chłopcy w tym samym wieku są więksi, choć w rzeczywistości nie ma wcale aż takiej różnicy), ale i wg wzrostu: bluzka chłopięca w rozmiarze 116 potrafi być tak długa i szeroka, jak dziwczęca 128. Ponieważ ubrania dla chłopców mają być wygodne i chronić od zimna, a ubrania dla dziewczynek mają zdobić i podkreślać sylwetkę (więc muszą być dopasowane). I to jest, drogie panie, skandal.
      • grrru Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 20:58
        A to by dodatkowo tłumaczyło, dlaczego moja drobinka nosi ubrania na znacznie młodsze dziecko - bo ja buszuję głównie na działach chłopięcych.
      • claudel6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:09
        tak, w Smyku dziś dokładnie przyłożyłam do siebie bluzkę chłopięcą 140 i bluzkę dziewczęcą 140 i to był co najmniej rozmiar różnicy. to mnie wkurza, bo ja nie lubię tych obcisłych bluzek. co to w ogóle za trend? czemu dziewczynka w wieku 5-9 lat ma mieć obcisłą bluzkę?
    • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 19:00
      Ale nie napisalas ile corka ma lat. Też to obserwuję dlatego moje dziecię zawsze mierzy ubrania i nie kupuje ich w ciemno przez internet. Mój 8-latek nosi ubrania na 140 cm tak jak jego 10-letni kuzyn. Niektore ledwo wchodza ale on szybko rośnie i jest mocno zbudowany. W dżinsy skinny by nie wszedł wink W ogóle dżinsow nie lubi nosić niestety. Dla mnie najgorzej jest z ciuchami francuskich marek jak np.Okaidi czy Decathlon. Kurtkę z Okaidi na 10 lat zimą nosił jako 7-latek. Teraz już dawno za mała, ciuchy sportowe też mu na 10 lat kupuje wink Francuziki są drobniutcy.
      • juuuu7 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 22:20
        To ile wazy i mierzy?
        • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 22:27
          Mój ma ok. 135 i wazy ok.30 kg.
          • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 22:33
            Jak sprawdziłam na siatce centylowej wagowo i wzrostowo jest powyżej 75 centyla, ale proporcjonalnie smile
      • edelstein Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 22:55
        Moj 8latek tez nosil na 14,teraz ma lat 9 i nosi na 152.Uwazam iz jest przecietnego wzrostu.
        • mysz1978 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:00
          a u nas ze SMYKa pasuja - syn ma 164 i akurat na tyle mu pasuja smile Mlodszy ma 140, ale jest tezszy i bluzki kupujemy na 146 bo sa luzniejsze. Spodnie ma 140
      • claudel6 Re: rozmiarówka dziecięca 10.10.18, 23:10
        a przepraszam, to kluczowe big_grin
        ma 8 lat, w bluzkach nosi 146 smykowe, wg Smyka to jest rozmiar dla dzieci w wieku 10-11 lat.
        • bergamotka77 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 00:09
          Tak mi sie wydawalo, ze mamy rówieśników. No coz dziewczynki w tym wieku zaczynają nierzadko wyprzedzac chłopców wzrostem i rozwojem. Dopiero w wieku nastoletnim się to się odwraca.
    • martishia7 Re: rozmiarówka dziecięca 11.10.18, 21:10
      Ciężko się ustosunkować, bo mam jeszcze małe dziecko, ale już widzę, że są rozbieżności w rozmiarówkach. Polskie firmy generalnie moim zdaniem robią mniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka