Dodaj do ulubionych

Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl

23.10.18, 09:16
Mam w pracy kolezanke Wloszke.W grudniu wraca do Wloch na stale ale przed powrotem chcialaby zmienic auto na wieksze bo w Pl interesujacy ja model wychodzi ciut taniej.w tym celu chce sprzedac swoje obecne auto kupione i zarejestrowane we Wloszech.I juz 2 komisy odmowily bo niby to jakis problem jest z raja sprzedaza.Ktos sie orientuje jak powinna sie odbyc taka teansakcja?
Obserwuj wątek
    • spirit_of_africa Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 09:17
      Przepraszam za literowki- telefon zastepczy grr
      • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 11:26
        Niech koleżanka przerejestruje auto na polskie blachy, to sprzeda na ogólnych warunkach, a przy okazji dowie sie co jest problemem.

Dla mnie nie tyle dużym problemem, co niewygoda, byłby prawdopodobny brak świateł dziennych i ogrzewania przedniej szyby, ale ja patrze troche inaczej.
        • alaveda Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 11:33
          A to rzeczywiście bardzo duży problem. big_grin
          • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 11:41
            Do której cześci mojej wypowiedzi pijesz?
          • alaveda Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 11:51
            Do całej, dla mnie głównym problemem jest kolor podłokietnika.
            • dyzurny_troll_forum Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 11:53
              alaveda napisała:

> Do całej, dla mnie głównym problemem jest kolor podłokietnika.

Natomiast handlarze złomem w komisach nie mają takich problemów. Dla nich musi być coś istotniejszego wadą, prawda?
            • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 12:01
              Kolor podłokietnika to kwestia estetyki, a ja mówiłam o rzeczach jak najbardziej użytkowych i zaznaczyłam, że mój punk widzenia jest inny. Nie mieszam w PL, ani nie znam włoskich aut (robionych na Włochy, nie marek), wiec nie potrafie wykazać różnic i niedogodności dla tego konkretnego przypadku. Te różnice moga znać autorka watku i koleżanka, wiec niech pomyśla, ja moge jedynie przykład z innego kraju padać.
              • alaveda Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 12:08
                A jakie to są auta robione "na Włochy"?
                • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 12:27
                  Sa pewne drobne różnice miedzy tym samym modelem przeznaczonym na rynki różnych krajów. Tu gdzie ja mieszkam światła dzienne, ogrzewanie przedniej szyby i np. zimowe opony w komplecie sa norma, ale nie spodziewam sie tego po autach robionych na inny klimat i inne przepisy. Dopiero co w jakimś watku było o aucie, do którego ponoć zimówek nie ma, co też świadczy o tym, iż różnice istnieja (różnice, a nie auta, do których naprawde nie ma zimówek).
                  • same-old_mona Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 12:35
                    No, na północy Włoch to wcale zimy nie ma.. zwłaszcza w górach :p myślisz, że aż tak różnicują produkcję, że robią inne na północ i inne na południe? :p
                    • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 14:44
                      Nie, nie sadze że robia różne w ramach jednego rynku, ale nie wiem czy na południu Europy też jest wymóg jazdy na światłach? A może sa inne opcje, tam przydatne lub obowiazkowe, u mnie zupełnie niepotrzebne lub przeszkadzajace? Podałam przykład co by MI przeszkadzało, dodałam, że moje oczekiwania moga sie różnić od waszych, a czepiacie sie tak, jakbym komuś coś narzucała. Kiepski dzień, a ja sie nawinełam pod reke?

Jakiś powód jest, dla którego auto jest potencjalnie trudniej zbywalne, skoro myle sie co do włoskiej rejestracji i ew. drobnostek technicznych, to przecież możecie mnie poprawić. Ja też chetnie przeczytam.
                      • same-old_mona Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 14:53
                        Nie wiem czemu ciężko zbywalne, ale raczej nie z powodów wyposażeniowo-technicznych. Raczej utrudniona biurokracja, tłumaczenie papierów etc.
                        • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 15:06
                          To też podałam jako opcje i spotkałam sie z krytyka całości.
                          Ja opcje kupna auta z zagranicy rozważałam, zrezygnowałam ze wzgledu na powyższe. Odpowiedź dałam wiec zgodnie z moim subiektywnym odczuciem, no i stałam sie obiektem nagonki smile Niby nic nowego, ot, wtorek na forum wink
                      • bachula_gr Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 15:02
                        jak_matrioszka napisała:

> Nie, nie sadze że robia różne w ramach jednego rynku, ale nie wiem czy na połud
                        > niu Europy też jest wymóg jazdy na światłach?

W takiej Gr jest zakaz jazdy na swiatlach w ciagu dnia. Aktualnie mam auto kupione w Pl i dziennych wylaczyc nie moge, od dwoch lat, niemal codziennie ktos mi zwraca uwage, ze na swiatlach jezdze smile

bachula_gr = bachula_grr
                        • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 15:09
                          Za to wyznanie, to Cie chyba zlinczuja wink
                          Nie może tak być, no nie może i już!
                        • alaveda Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 15:09
                          Bzdury, nie ma obowiązku, ale i jeździć można. Ile razy jesteśmy tam własnym autem nigdy nie wyłączam. Poza tym w kazdym aucie mozna wyłączyć.
                          • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 15:23
                            Tu już sie kłania nieznajomość przepisów. Auto zarejestrowane w innym kraju w pewnym ograniczonym zakresie obowiazuja przepisy kraju rejestracji. Mnie za brak gaśnicy w aucie nie beda w PL ścigać, polskie auta tak. Ja bez świateł to moge jechać tylko jak żarówki wykrece, greckie auta stosownie do przepisów, maja opcje jazdy bez świateł. Jeszcze z 10-15 lat temu w Polsce też można było jeździć bez świateł, przynajmniej ja takie auta pamietam. Jak jest teraz, nie wiem, aż tak sie motoryzacja nie interesuje.
                          • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 15:45
                            alaveda napisała:

"Poza tym w kazdym aucie mozna wyłączyć."

Dokładnie tak mówił mój znajomy. Ile sie natłumaczyłam, że nie w każdym, a on wciaż swoje, bo przecież ja sie na motoryzacji nie znam i nie moge mieć racji. W końcu zabrałam go po zmroku na parking przy dużych szybach sklepowych, poprosiłam żeby usiadł za kierownica i przy właczonym motorze wyłaczył wszystkie światła w aucie. Pieć minut później jechałam z powrotem do domu a znajomy nigdy wiecej nie powiedział, że w każdym aucie sie da, bo w moim sie nie da i to jest norma. Szkoda że z Toba tego eksperymentu nie moge powtórzyć, bo by Ci sie przydało.
                          • majenkir Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 16:16
                            alaveda napisała:
                            > Poza tym w kazdym aucie mozna wyłączyć.

w moim aucie nie mozna. W aucie mojego meza tez nie.
                  • alaveda Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 12:35
                    Nie na różnic w autach produkowanych na rynek UE, są co najwyżej różnice w wyposażeniu, które zawsze można dokupić.

Elektryczne podgrzewanie przedniej szyby w formie wtopionych drucikow to patent Forda, poza tym inne auta w większości maja taki czy inny system szybkiego odmrazania podgrzewania szyb,m.

Światła dzienne to od kilku lat standard w samochodach w Europie.

Auto kupujesz na takich gumach jakie masz w chwili sprzedazy, najczęściej letnich, zimowe dokupujesz wg swoich upodoban, potrzeb i kieszeni. Albo dostajesz w pakiecie jeśli wynegocjujesz z dilerem.
        • dyzurny_troll_forum Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 11:38
          jak_matrioszka napisała:

> Niech koleżanka przerejestruje auto na polskie blachy,

Ale ta operacja pochłonie masę pieniądza!
          • jak_matrioszka Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 12:03
            Koleżanka chce kupić auto w PL i wywieźć, może to jednak nie aż tak drogo?
        • spirit_of_africa Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 19:07
          jak_matrioszka napisała:

> Niech koleżanka przerejestruje auto na polskie blachy, to sprzeda na ogólnych w
          > arunkach, a przy okazji dowie sie co jest problemem.
          >
          > Dla mnie nie tyle dużym problemem, co niewygoda, byłby prawdopodobny brak świat
          > eł dziennych i ogrzewania przedniej szyby, ale ja patrze troche inaczej.
          Po co ma przejerestrowywac skoro z koncem grudnia wraca do Wloch po 5 letnim kontrakcie? Dlatego tez po przeprowadzce do Pl nie przerejestrowywala auta bo wiedziala ze to kontrakt czasowy. Brak swiatel i szyby ogrzewanej- oczywiscie ze ma takie swiatla a szyb ogrzewanych w modelach sprzedawanych w Pl jakos powszechnie nie ma wiec nie sadze zeby to byl problem
    • baltycki Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 12:44
      moto.pl/MotoPL/7,88389,23280900,rejestracja-samochodu-z-zagranicy.html
    • nanokogirl samochód Wloszki 23.10.18, 14:51
      Dla mnie nie tyle dużym problemem, co niewygoda, byłby prawdopodobny brak świateł dziennych i ogrzewania przedniej szyby

skąd wiadomo, że Włoszka najprawdopodobniej nie ma ogrzewanej przedniej szyby i świateł dziennych??????
      • jak_matrioszka Re: samochód Wloszki 23.10.18, 15:12
        Skoro już cytujesz, to sie odnieś do cytatu, a nie własnej interpretacji. Nie napisałam że to najprawdopodobniejsza opcja, ale prawdopodobna, czyli możliwa.
        • nanokogirl Re: samochód Wloszki 23.10.18, 15:37
          no ale czemu akurat od Wloszki ma byc mozliwa?
          • jak_matrioszka Re: samochód Wloszki 23.10.18, 15:55
            W polskich autach to było możliwe, a Włochy jeszcze bardziej na południe sa, to prawdopodobieństwo wzrasta. Moje zdanie, mój tok rozumowania, masz logiczny kontrargument to podaj.
            Mi potrzebne auto z automatycznie właczajacymi sie światłami dziennymi, kwestia wygody i przyzwyczajenia. Jeśli we Włoszech też jest nakaz jazdy na światłach, to pewnie auta maja to z automatu, ja tego nie wiem i sobie gdybam. A gdybam na podstawie doświadczeń i porównania. Moge sie mylić, ale nie lubie jak mi sie zarzuca coś nadinterpretujac.
            • same-old_mona Re: samochód Wloszki 23.10.18, 16:17
              Nie pamiętam za bardzo, bo jestem niedzielnym kierowcą i jazda po Włoszech mnie przerastaławink ale z tego, co mi się kołacze jest obowiązek poza terenem zabudowanym i w tunelach. W mieście jak kto chce i większość jeździ bez świateł ( jak i bez pasów, bez kasków na skuterach itp :p) Niech mnie ktoś poprawi jak wie.
              • jak_matrioszka Re: samochód Wloszki 23.10.18, 16:33
                Czyli nie ma bezwzglednego obowiazku przez wszystkie dni w roku, a o tym ja pisze. A skoro nie ma, to rośnie prawdopodobieństwo, że takie światła nie sa montowane.
                Znamienne jest,że kiedy w PL tego obowiazku nie było, to nikogo nie dziwiło, że gdzieś indziej też nie ma. Teraz w PL jazda na światłach jest obowiazkowa i dziwi samo podejrzenie, że gdzieś na świecie można bez.
                • sy28 Re: samochód Wloszki 23.10.18, 16:38
                  Prawdopodobnie chodzi jednak o biurokracje. Kupiłam od Francuza w Polsce i musiałam robić tak że niby umowa i kupno było we Francji. Jako osoba prywatna mogłam. Komis nie może i tyle. Niech koleżanka da ogłoszenie na otomoto czy inny olx
            • nanokogirl Re: samochód Wloszki 23.10.18, 17:21
              Pytanie:
              auto kupione i zarejestrowane we Włoszech.
              Ktoś się orientuje jak powinna się odbyć taka transakcja?
              Odpowiadający :
              Dla mnie nie tyle dużym problemem, co niewygoda, byłby prawdopodobny brak świateł dziennych i ogrzewania przedniej szyby, ale ja patrzę trochę inaczej.
              Pytanie do odpowiadającego
              Pytanie skąd wiadomo, że Włoszka najprawdopodobniej nie ma ogrzewanej przedniej szyby i świateł dziennych??????
              Odpowiadający :
              Skoro już cytujesz, to sie odnieś do cytatu, a nie własnej interpretacji. Nie napisałam że to najprawdopodobniejsza opcja, ale prawdopodobna, czyli możliwa.
              Pytanie do odpowiadającego
              no ale czemu akurat od Wloszki ma byc mozliwa?
              Odpowiadający :
              W polskich autach to było możliwe, a Włochy jeszcze bardziej na południe sa, to prawdopodobieństwo wzrasta ( znaczy swiateł czy ogrzewania? ). 😨 Moje zdanie, mój tok rozumowania, masz logiczny kontrargument to podaj.
              Mi potrzebne auto z automatycznie właczajacymi sie światłami dziennymi, kwestia wygody i przyzwyczajenia. Jeśli we Włoszech też jest nakaz jazdy na światłach, to pewnie auta maja to z automatu, ja tego nie wiem i sobie gdybam. A gdybam na podstawie doświadczeń i porównania. Moge sie mylić, ale nie lubie jak mi sie zarzuca coś nadinterpretujac..

Wieeeeelkie oczy pytającego po przeczytaniu w/w odpowiedzi – szczególnie fragmentów BOLD
              Info: :
              We Włoszech za brak włączonych świateł zapłacimy min. 40 euro mandatu.
              W nowych generacjach samochodów montowane są automatyczne światła dzienne. ( od gdzieś 2010 powinny być)
              Prawdziwa fabrycznie montowana ogrzewana przednia szybę (a nie nawiew) ma bodajże tylko Ford (i to nie zależy od kraju)

e-matkowa diagnoza 🤣 :
              wskazany trening kontroli agresji oraz czytania ze zrozumieniem
              • jak_matrioszka Re: samochód Wloszki 23.10.18, 19:36
                Poradziłam: niech przerejestruje i wtedy sprzeda.
                Potem pozwoliłam sobie na dygresje, co może być problemem ze sprzedaża, na swoim przykładzie. I zaczeła sie jatka, że mi takie szczegóły wadza. Bo wg ematki nie powinno mi przeszkadzać i już. I w każdym aucie można wyłączyć światła. I tak dobrze, że mi rasizmu nie zarzucono, bo włoskie auta obrażam wink
    • spirit_of_africa Re: Kupno samochodu od obcojrajowca w Pl 23.10.18, 19:02
      Komisy mowia ze problem dotyczy tego ze auto ma wloskie tablice rej.Co mnie dziwi bo przegladajac oferty komisow okazuje sie ze maja mnostwo aut sprowadzanych. Byc moze tym 2 w ktorych byla i w ktorych mowia po angielsku akurat sie w takie rzeczy nie chce bawic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka