ominika Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:57 Marta - mam starszą kilka lat kuzynkę o tym imieniu. Fantastyczna kobieta. Zawsze z uśmiechem i siłą walca w życiu - do przodu mimo górek. Mocna. Bardzo mocna. Ale i bardzo kobieca. Dłuuuugo była dla mnie, młodszej, takim wzorem kobiecości. Ja bym wybrała Martę. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:57 Do Natali pasuje bardziej Emilia niż Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:59 Dzieci to nie klocki lego, imiona nie muszą do siebie pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
monia.i Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:04 A może Marieta zamiast Marta? Albo Martyna? Ładne Marta i Emilia, ale fakt, teraz Emilek jakby więcej. Ale Wasza byłaby wyjątkowa - bo Wasza Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 15:08 Oczywiście, może być jedno żółte, drugie czarne a kolejne białe. Jeśli ktoś ma możliwość wyboru to dlaczego nie ujednolicić. My wszyscy mamy imiona 5 literowe i po jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 10:59 Chyba już drugi raz zakładasz wątek na ten temat... Oczywiście uważam, że Marta jest w dechę, haha (patrz nick), ale tak zupełnie serio, to wydaje mi się, że powinniście szukać czegoś trzeciego, co spodoba się Wam obojgu. Ja imion typu "Emilia" nie lubię, bo są za miękkie, jak to ładnie nazwała jedna forumka w Twoim poprzednim wątku - zbyt śliskie - takie jak Paulina, Emilia, Milena, Alicja, są zbyt "milusie". Lubię jak w imieniu jest twarda zgłoska. Weźcie może z mężem listę imion z 2017 wydrukowaną dwa razy i każdy po flamastrze zakreślaczu - różowy to "absolutnie nie" a zielony to "miękkie tak", i zobaczcie co Wam wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
moo-n Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 11:12 Jakieś 20 lat temu co druga to była Agnieszka, czemu teraz ani jednej? Same Emilie i Mileny.Nie mówię, że brzydkie, tylko czy naprawdę wybór imion jest tak mały i trzeba klepać to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 16:37 Niemal zniknęły Doroty, Beat i Ewy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.ze.dworku Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 12:28 Emilia i Weronika są bardzo popularne - ale, wnioskując po pierwszej Natalce to raczej nie jest dla was przeszkodą. Emilia - samo imię w pełnym brzmieniu - dość poważne. Nie ma wielu zdrobnień. Znam pięć Emilek i ŻADNA nie uniknęła bycia "Emilą", a to jakoś tak... Nieładnie w moim odczuciu. Emilka - brzmi lekko i dziewczęco, ale Emila - to inna bajka. Marta - w pełnym brzmieniu solidne, krótkie, dość twarde imię - nie każdy to lubi. Tak jak Emilia ma niewiele zdrobnień. Mniej modne, więc i mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie jedną z 8 imienniczek w klasie. Weronika - bardzo modna, więc i imienniczek wiele. Zdrobnień sporo, ładnych. JA nie lubię, być może dlatego, że jedyna Weronka jaką znałam to był potwornie rozbestwiony dzieciak znajomej... Magdalena - imię klasyczne, dość popularne, ale nie z samego szczytu. Dużo ładnych zdrobnień: dla maluszka Madzia, Dusia, dla nastolatki Magda, no i dorosła pani Magdalena. Ja bym wybierała między Martą a Magdą. no, ale to WASZE dziecko. Z imion "lekkich" (z wyborów wnioskuję, ze właśnie podobają ci się imiona dźwięczne, kobiece i miękkie) polecam Aurelię, Amelię, Danielę, Ewelinę, Lilianę. A przede wszystkim - oby zdrowa była i kochana. Odpowiedz Link Zgłoś
mallgosia76 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 15:28 Ja mam małą Madzię więc polecam! Imie nieoklepane dzisiaj, w przedszkolu jest jedyna. Też długo zastanawialiśmy się nad imieniem a mi w głowie zawsze gdzieś siedziała ta Magdalena .... aż na patologii poznałam szalenie miłą dziewczynę Magdę i tak mi powróciło, mężowi się spodobało i została Magdusia😀 Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 16:47 Tez mi to imię chodziło po glowie. Pozdrowienia dla Magdaleny😊 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 15:26 Przede wszytskim wybierz imię, które w podstawowej i dorosłej formie brzmi dobrze. Mdli mnie bowiem od tej Martusi i Martuni, Emilki. Rozumiem, że rodzicie mają czasem infantylną potrzebę zdrabniania, ale dla dorosłych kobiet coś takiego nie jest korzystne, jedną z form dyskryminacji kobiet jest właśnie robienie z niej dziecka/małej dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 15:40 A mnie się zawsze podobała Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 16:14 Skoro Ty, jak sądzę, lubisz imiona miękkie, a mąż bardziej twarde, to być może kompromisem było znalezienie imienia trzeciego, podobającego się Wam obojgu, a brzmiącego tak właśnie "miękko - twardo", czyli kończącego się, jak Emilia, miękko na -lia, ale zawierającego także literę r, np. Rozalia, Kornelia, Aurelia. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 19:21 Trudno wypowiedzić mi się na temat Twoich propozycji, bo nie są to imiona w moim typie. Dla tylko 2 są najpiękniejsze: Weronika i Łucja( moje córeczki😊). Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 19:24 Ja też mam Magdalenę, więc polecam z czystym sumieniem. Aczkolwiek długo zastanawiałam się na Martą (strasznie mi się podoba do dzisiaj) i nawet czasami żałuję, że nie zdecydowałam się jednak na Martę. Odpowiedz Link Zgłoś
myq1 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 19:43 Słyszałam kiedyś od dziecka znajomej, że w klasie mają Wiktorię, która tak nienawidzi swojego imienia, że na nie nie reaguje. Urszula jest takim ciepłym imieniem a też zniknęło, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś