Dodaj do ulubionych

Panierka do schabowych

01.12.18, 12:29
Jak panierujecie schaboszczaki? Tylko w bułce czy w bułce i mące?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:32
      Mąka, jajko, bułka.
      Z tym, panierowane żarcie robię może raz w roku, bo moja wątroba staje się coraz bardziej sfochowana z wiekiem 😃
    • alpepe Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:35
      różnie, ale zwykle w bułce.
    • andaba Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:35
      mąka, jajo, bułka
    • szarsz Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:37
      Mąka, jajko, bułka
    • katie3001 Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:40
      Starty zółty ser!!!!!
      Kotlety po rozbiciu moczę kilka godzin w mleku, potem posypuję solą i piperzem. Parnieruje w takiej kolejności: bułka, jajko, starty ser i smażę na masle klarowanym....Pycha....parnierka jest lepsza od kotletów wink
      • alpepe Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:44
        a zapach ci nie przeszkadza? Kiedyś coś takiego robiłam, ale śmierdziało tak, że ja, która lubię wszelkie śmierdziuchy-sery, skapitulowałam i nie powtórzyłam tego.
        • katie3001 Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:18
          EEEEEEE no coś Ty....
    • jak_matrioszka Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:47
      Bułka i jajko, o mace pierwszy raz słysze.
      Filety z piersi kurzej ewt. jeszcze w pokruszonych płatkach kukurydzianych, i przyprawy (oczywistość czy nie?).
    • baltycki Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 12:48
      Mąka, jajko roztrzepane z lyzka wody, bułka lub (gdy brak bułki) wiorki kokosowe.
    • berdebul Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:06
      W płatkach kukurydzianych, wymieszanych z mieloną wędzoną papryką. Odlot.
      • czarna_kita Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:09
        A mogę zapytać czemu panierujecie w mące? Jaki jest cel tego? Mąka - jajko - bułka, pierwsze słyszę. U nas jajko i bułka tylko.
        • snakelilith Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:35
          Bo taka jest zasada panierowania. Panierka to zawsze mąka - jajko (czasem z odrobiną śmietany lub mleka)- bułka. Mąka wciąga więcej jajka przy panierowaniu i panierka jest przez to grusza, bardziej chrupiąca i robi charakterystyczne fale. Płaska panierka na kotlecie jest w szkole kucharskiej błędem. Co kto robi jednak u siebie, to jego sprawa.
          • snakelilith Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:45
            Dodam jeszcze, że w klasycznej kuchni (wzorującej się na francuskiej), mięso przed smażeniem bardzo często oprósza się najpierw mąką. To zbiera wilgoć z mięsa, co ułatwia smażenie i mąka daje lepsze zbrązowienie, ponieważ węglowodany w mące ulegają karamelizacji. Panierowanie to rozwinięcie tego sposobu.
            • chatgris01 Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:48
              Oproszenie maka przed smazeniem/duszeniem zapobiega rowniez przywieraniu miesa do patelni.
              • chatgris01 Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:48
                Ryby rowniez.
          • cruella_demon Re: Panierka do schabowych 02.12.18, 09:34
            Dokładnie tak. Panierka jest wtedy gruba i pyszna.
      • katja.katja Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:23
        A na czym się trzymają płatki kukurydziane?
    • katja.katja Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:21
      Osolone jajko, bułka tarta i hyc na olej.
    • chatgris01 Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:37
      Mąka, jajko, tarta bułka.
    • ginger.ale Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 13:57
      Mąka, jajko, bułka - wyniesione z domu.
    • anahera Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 14:00
      Jajko i bulka, uzycie w tym celu maki zalatuje mi zbednymi weglowodanami, cos jak "zaklepka" do zupy.
      • snakelilith Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 15:31
        Ale to tylko w wypadku gdy ktoś ma węglowodanową schizę, bo normalnie mąka w panierce nie spełnia roli "zaklepki" ubogiej zupy, a ma swój kulinarny sens.
      • cosmetic.wipes Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 17:56
        Zasadniczo uważam, że cała panierka jest zbędną mieszaniną węgli i tłuszczu.
    • greenbutterfly Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 17:37
      Moja panierka:
      jajko (mieszam z ziolami, sola i pieprzem) plus zmielone otreby (tyle samo duzych lyzek otrab pszennych i owsianych).

Smaze na bardzo! goracym oleju i bardzo krotko. Panierka jest chrupiaca bardzo a mieso w srodku soczyste, calosc nie wchlania tluszczu prawie.
    • mikams75 Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 22:17
      jak szukacie innych opcji, to niezle wychodzi z bulki tartej wymieszanej z platkami jaglanymi i suszonym czosnkiem; czasem tez dodaje troche sezamu.
    • gladys_g Re: Panierka do schabowych 01.12.18, 22:35
      w roztrzepanym jajku i mielonych migdałach z dodatkiem drobno startego sera twardego, jakiegoś grana padano czy podobnego.
    • crea.tura Re: Panierka do schabowych 02.12.18, 09:11
      zawsze mąka - osolone i roztrzepane jajo - bułka tarta. No i oczywiście smażenie na smalcu smile
      Kiedyś jadłam kotlety mielone panierowane w otrębach i były baaaardzo dobre.
    • muchy_w_nosie Re: Panierka do schabowych 02.12.18, 09:21
      Ostatnio zaczęłam robić tak:
      Kotlet osolony i popieprzony obtaczam w mące, otrzepuje, wrzucam do jajka roztrzepanego a na końcu do bułki tartej i na patelnie.
    • cruella_demon Re: Panierka do schabowych 02.12.18, 09:38
      Oczywiście mąka-jajko-bułka smile
      • cruella_demon Re: Panierka do schabowych 02.12.18, 09:47
        Przy tym same kotlety przyprawiam wedle fantazji, sól, pieprz, czosnek, zioła. Pycha, czy to w wersji podstawowej, czy ubogaconej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka