22.12.18, 21:11
Na sąsiednim formum przeczytałam o Wigilijce, siostra moja ma pracową Wigilijkę( a jej dzieci - klasową).
To jakieś nowe słowo, regionalizm ( pierwszy raz je usłyszałam)?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Wigilijka 22.12.18, 21:15
      Pierwsze słyszę.
    • osia83 Re: Wigilijka 22.12.18, 21:42
      Spotkałam się z tym określeniem na spotkania świąteczne w pracy, szkole, w domach kultury itd.
      Szczerze go nie znoszę.
    • livia.kalina Re: Wigilijka 22.12.18, 21:50
      podejrzewam, ze "wigilijka" to mała wigilia. Pierwszy raz słyszę ale jakichś szczególnych emocji we mnie nie wzbudza.
      • aaa-aaa-pl Re: Wigilijka 22.12.18, 23:20
        Mała Wigilia? A może być duża ? Dziwne słowo.Nie podoba mi się.
        • 35wcieniu Re: Wigilijka 22.12.18, 23:36
          Znam to słowo i ja je rozumiem tak że to takie spotkanie, niby wigilia, ale przecież nie, więc właśnie taki mniej uroczysty
          i mniej wypasiony odpowiednik wigilii. Często ze znajomymi robimy coś co niektórzy z nich nazywają wigilijką, i to jest spotkanie u kogoś z nas w domu, ale bez potraw świątecznych, tylko po prostu w tym okresie mniej więcej.
          Mnie dla odmiany zawsze bawi "wigilia firmowa", która często polega na wsunięciu pierogów i piciu wódki w knajpie. Ładna mi wigilia tongue_out big_grin
    • chocolate-cakes Re: Wigilijka 22.12.18, 23:30
      Pierwsze słyszę.
    • muchy_w_nosie Re: Wigilijka 22.12.18, 23:35
      To chyba prześmiewczo.
      U nas nie ma wigili tylko spotkanie świąteczne tongue_out i po problemie, nikt się nie ściska, są ogólne życzenia bez słów "nowo narodzone dziecię" tylko takie bardziej podsumowanie roku.
    • katriel Re: Wigilijka 23.12.18, 00:22
      Pierwszy raz usłyszałam toto jakieś 15 lat temu. Nie lubię. Podobnie jak nie lubię samych spotkań świątecznych przed Świętami, z wigilijnym menu i śpiewaniem kolęd - zaburzają mi przeżywanie Adwentu. Lubię spotkania opłatkowe po Świętach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka