manala 28.01.19, 12:48 Na casting zgłosili się: młody mężczyzna w trakcie rozwodu starsza pani mama z dzieckiem (szkolniak) para z Ukrainy (raczej starsza) kogo wybiera e-matka? Zakładamy, że długość wynajmu podobna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatgris01 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 12:55 W Polsce przy wynajmie nie ma obowiązku przedstawienia odcinków wypłaty z 3 ostatnich miesięcy i PIT-a z zeszłego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:02 Nie ma. Oczywiście możesz z tego zrobić warunek i wynająć tylko temu, kto okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 12:52 Tego, kto nie pyta, czy kaucja może być rozłożona na raty i czy w ogóle jest konieczna. Tak w ciemno to najprawdopodobniej para z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 12:55 I tego którego w razie niefartu łatwiej i zgodnie z prawem można wyeksmitować (czyli matka ze szkolniakiem wypada z rankingu). Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:01 W Polsce z eksmisjami jest tak ciężko, że w ogóle nie brałabym za bardzo pod uwagę kwestii zgodności z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:39 Prędzej wyeksmitujesz matkę ze szkolniakiem (ochrona dotyczy chyba tylko małych dzieci) niż staruszkę. Nie dość, że podeszły wiek to jeszcze załatwi sobie papier o niepełnosprawności i będzie nie do ruszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 12:54 Matke z dzieckiem chyba biore. Ale sama wynajmuje singlowi facetowi i bardzo dobrze nam z tym. Starszej pani bym sie bala ze okaze sie zbieraczka a Ukraincow ze beda pili i spraszali znajomych. Ale jak wyzej napisano - stale dochody rules. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:02 weź pod uwagę, że matki z dzieckiem tak pi prostu niw wyprowadzisz, jak np. zacznie zalegać z czynszem za np ostatnie pół roku. Dla mnie z tych wszystkich opcji najbezpieczniejsza jest starsza pani Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:02 Starsza pani nakupi kołder i garnków na raty, nabierze siana od bociana, zacznie zalegać z czynszem i też się jej tak łatwo nie pozbędziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:06 I co z tego? Przecież "za garnki i kołdry" nie ścigają właścicieli mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:07 Po prostu starszej pani komornik wlezie na emeryturę i nie będzie na ten czynsz miała. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:09 Dorosłą osobę łatwiej wyeksmitować niż nieletniego. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:12 Istotnie, pocieszenie dla właściciela lokalu, że może się uda już w trzy lata a nie pięć Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:16 Zawsze dwa lata do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:06 a słyszałaś o ochronie nieletnich? wbrew pozorom starszej pani łatwiej podziękować za wspólną zabawę pt. wynajem Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:07 A starsza pani powie, że się nie wyprowadzi. I tak trzeba przeprowadzić procedurę eksmisyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:10 dopóki starsza pani nie jest przeze mnie zameldowana, to może sobie mówić. w przypadku dziecka sprawy mają się zupełnie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:12 Poczytaj przepisy, bo możesz się bardzo przejechać. Zacznij od tego, który mówi, że pani z umową najmu w dłoni może zameldować się sama bez Twojej wiedzy i zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:15 ? Wielokrotnie meldowałam się z umową najmu, właściciel nie był do tego potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:28 cieszę się twoim szczęściem. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:44 Dopełnienie formalności nie daje mi szczęścia, formalność jak formalność. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:23 Nie wiem czy to az takie szczescie ale grru ma racje- do zameldowania sie wlasciciel nie jest potrzebny. Mieszkasz, masz umowe najmu, masz prawo sie zameldowac. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:08 jest coś takiego jak ochrona nieletnich, to mocno komplikuje sprawę. poczytaj sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:47 Emeryci są pod taką samą ochroną. Poczytaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:05 wynajmowalośmy ostatnio Ukraińcom mieszkanie, robotnicy pracujący na budowie. To był pierwszy i ostatni raz, bo to co po sobie zostawili, wykracza mocno poza definicję 'syf, kiła i mogiła' Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:08 Myślisz, że Polacy pracujący na budowie mieszkaliby w zadbanym i wysprzątanym? Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:12 myślę, a nawet to wiem, bo mam teraz takich😊za drobną dopłatą nawet odmalowali mieszkanie po kolegach Ukraińcach. Szok, nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:15 Ciekawe w jakim w ogóle standardzie było to mieszkanko skoro tylko ekipy budowlane są zainteresowane wynajmem Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:08 A czego spodziewałaś się wynajmując pracownikom budowlanym (niezależnie od kraju pochodzenia)? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:10 Tu pan z żoną chce przyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:41 Od paru lat wynajmuje mieszkanie ukraińskim małżeństwom. Oni się zmieniają bo co jakiś czas muszą wracać na Ukrainę. Mieszkanie nie jest czyste. Jest wręcz wylizane. Te laski chyba to mieszkanie pucują patyczkami do uszu. Po przejściach z Polakami juz nigdy sie na Polaków nie zdecyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 14:32 Hmm, sąsiad wynajął mieszkanie Ukraińcom - podpisali umowę, podali dokumenty tożsamości, płacili grzecznie przez kilka miesięcy, A potem płacić przestali, przestali też odbierać telefony i zniknęli. Pozostał po nich samochód -grat na miejscu postojowym pod naszym blokiem Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:00 Grat na miejscu postojowym to faktycznie kłopot. Ale znikniecie z pozostawioną właścicielowi mieszkania kaucją to w porównaniu z niepłacącą matką czy staruszeczką to już naprawdę drobna niedogodność. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:19 Fakt, matki z dziecięciem unikałabym jak diabeł święconej wody, gdyż jest praktycznie nie do ruszenia, starsza Pani - zależy w jakim wieku dokładnie. Ja bym jednak wolała rozwodnika Odpowiedz Link Zgłoś
blokersowa Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:22 Wybierz osobe z ktora najlepiej sie komunikujesz, dla ktorej wysokosc czynszu nie jest problemem, od razu moze zapłacic kaucje. Z każda z tych osob moze wyjsc jakis problem, wiec troche na czuja, kto bardziej sensowny, do dogadania. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:25 saszanasza napisała: > Rozwodnika😉 > Ja mam aktualnie rozwodnika na stanie. Jego niepoczytalna żona jest w trakcie diagnozy swojej niepoczytalności😅 Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:35 Którąś z trzech ostatnich opcji. W pierwszej kolejności - mamę z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:40 Ogolnie za malo danych, ale wg tego co napisalas to biore starsza pania. Dla mnie starsza oznacza 65+, wiec chyba ma (albo zaraz dostanie) jakas rente/emeryrure? Tak wiec jest staly dochod, cisza, spokoj. Druga w kolejnosci bylaby matka z dzieckiem. Pan w trakcie rozwodu nie, bo moze mu na poczatku odbijac, bedzie imprezy robil, co chwila jakies panienki sprowadzal itp. albo jak rozwod z jego winy, bo ma kochanice, to ja sprowadzi, zaraz sie rozmnoza i bedzie. Para z ukrainy podobnie. Oficjalnie zglaszaja sie 2 osoby, za chwile sie okaze, ze im sie przypomnialo, ze jeszcze 3 dzieci maja... albo sie rozmnoza. No i pytanie na ile stala i pewna jest ich praca, zeby byli wyplacalni. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 13:43 Młody mężczyzna może ściągnąć sobie na głowę panią z przychowkiem, zrobią nowe bejbi i będą nie do ruszenia. Starsza pani z definicji jest nie do ruszenia. Mama z dzieckiem teoretyczną jest do ruszenia, ale może jeszcze poznać pana, zrobić bejbi i ich nie ruszysz. Para z Ukrainy najbezpieczniejsza, chyba że uciekną za granicę bez płacenia czynszu. Najmniej bezpieczny lokator to staruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:05 Rozwodnik może zrobić bejbi, matka z dzieckiem może zrobić bejbi, a para Ukraińców to z definicji jednopłciowy twór i bejbi nie zrobi??? Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:13 To "raczej starsza" sugeruje jakieś 50+, więc raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:32 To nie sugestia a Twoja interpretacja. Watki o wieku wykazuja duża dowolność w definiowaniu kto jest młody a kto stary lub starszy Para starszych Ukraińców to dla mnie para emerytów 70+, wiek co prawda już nie rozrodczy, ale czemu mieliby być bardziej do ruszenia niż emerytka singiel? Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:47 Ale przecież skoro można w umowie najmu podać adres,,powrotny,, wynajmującego (w razie niepłacenia ma gdzie się podziać)to może to powinno być kryterium? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 16:27 Nie wiem, ja mieszkam w dzikim kraju, gdzie sie przy wynajmie udowadnia wypłacalność i jeszcze referencje sa wystawiane. Kwestia że trzeba oddać własny dom/mieszkanie obcym ludziom w wieczne użytkowanie bo takie jest prawo jest dla mnie jeszcze bardziej niezrozumiała niż dla ematek żyjacych z tym na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 18:28 A jak może wynająć na legalu mieszkanie osoba, która po raz pierwszy wynajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 19:35 Pewnie ktos musi zagwarantowac Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 20:12 Jak ktoś stawia pierwsze kroki w pracy i życiu, to nie zaczyna od wynajmowania 350m2 domu, tylko wynajmuje pokój. Studenci wynajmuje akademiki lub wspólne mieszkania, ale jakaś podkładke finansowa wiekszość ma, a referencje nie zawsze sa konieczne, ale czasem przydatne. Czasem referencje to również możliwość dogadania sie (kiedy wynajmuja cudzoziemcy) i ja też byłam referencjami znajomych kiedy dzwoniłam i rozmawiałam z wynajmujacym. Odpowiedz Link Zgłoś
krishka Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:16 Moja znajoma od paru lat wynajmuje mieszkanie starszej pani, która (z pomocą dzieci) uciekła od męża-przemocowca. Pani ma emeryturę, dorabia sobie jako opiekunka do dzieci, wszystko opłacone na czas, czyściutko, cichutko. Znajoma wniebowzięta, bo w końcu ma spokój po przygodach z poprzednimi lokatorami (żadni tam studenci czy robotnicy - ludzie z dobrą pracą i pozornie "przyzwoici", a kłopoty sprawiali przeogromne). Zatem ja bym wybrała starszą panią. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:23 Wybrałabym matkę z dzieckiem. Prawdopodobnie ze względu na dziecko zależałoby jej na stabilności. Na pewno bym nie ufała starszej osobie (takie najczęściej bazuja na tym jakie sa starsze, schorowane, rodzina ich nie chce i stwarzaja najwięcej problemów, byle papierek i są nie do wyrzucenia), facet w trakcie rozwodu może przygruchać sobie babkę już z dzieckiem lub babkę i szybko zrobić jej dziecko i też są nie do ruszenia (miałam taki przypadek w rodzinie), ewentualnie wzięłabym jeszcze pod uwagę parę z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 15:42 Wybieram tego, kto bez szemrania wplaca czynsz za pierwszy miesiac i kaucje z gory. Wynajelam tak dziewczynie z Bialorusi. Zatem odpowiadajac na pytanie wybieram parę Ukraińców, w ostatecznosci rozwodnika. Ludzie z dziećmi i staruszkowie to opcja po moim trupie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: casting na lokatora ; ) 28.01.19, 20:03 Mezczyzna w trakcie rozwodu Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: casting na lokatora ; ) 31.01.19, 22:16 Tak wybrałam ale oczywiście już się martwię, że źle ; ) Wcześniej miałam młodego budowlańca - był super (bezproblemowy), potem starszą panią - ale kupiła sobie mieszkanie i przeprowadziła bliżej dzieci. Z wynajmu dokładam do oplat za dom seniora mamy, więc kasa jest mi potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś