Dodaj do ulubionych

Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do

05.02.19, 17:13
luksusowych? A jakie do obciachowych?
Ja: do luksusowych np.torby skorzsne bottega veneta, nie wiem: moze The North Face, Ecco, Prada, Chanel.
Do obciachowych: nie mam pojecia (michael kors?)
Czy tez wszystko w Chinach wyprodukowane = wszystko to samo a jedynie cena sie roznia te rzeczy?
Obserwuj wątek
    • mildenhurst Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:15
      A które osobiście posiadasz?
      • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 02:08
        mildenhurst napisała:

> A które osobiście posiadasz?

Żadnej. Może ewentualnie mieć produkty tych marek. tongue_out
    • dyzurny_troll_forum Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:16
      des42 napisała:

> The North Face, Ecco,

Luksus?! Serio!?
      bu hahaah ahaha
      • des42 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 21:05
        Daj mi swoja liste smile
    • sfornarina Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:19
      Rany boskie, każdy sądzi marki po swojemu. Jak byłam bardzo młoda, uważałam Zarę i Ecco za luksusowe. Jak byłam starsza, to wydawałam oszczędności na Pradę i mnie się wydawało, że byłam cool.

Obecnie uważam Pradę za obciachową, lubię ciuchy basic z HM oraz sportowe ciuchy średniopółkowych marek - Patagonia, North Face, Asics, Mammut. Nie ze względu na logo, a na funkcjonalność smile
      • sfornarina Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:21
        I jeszcze jedno - nie sądzę ludzi po markach, każdy nosi to co lubi smile
    • scarlett74 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:25
      Zakładasz wątek i nie masz pojęcia, o co pytasz? "nie wiem", "Nie mam pojęcia", tylko tyle masz do powiedzenia w temacie...
      I serio, ecco to luksus...smile
      • 35wcieniu Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:21
        Daliby bogowie wiecej wiecej watkow kiedy ktos pyta bo nie wie, a nie takich gdzie pyta zeby pokazac ze wie lepiej...
    • piataziuta Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:29
      co wy z tym north face'em macie???

i ecco?
      rili?
      • des42 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 21:06
        A jaka Ty masz liste?
    • joanna05 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:30
      Ale to nie jest kwestia, co kto "uważa". Generalnie rynek dość wyraźnie się dzieli na różne półki. Ani Ecco, ani North Face to zupełnie nie marki luksusowe. Prada jest dość daleko od Chanel, i to też zależy, co od Chanel - perfumy np. są dość przystępne cenowo, ciuchy jednak znacznie mniej. Generalnie: luksusowość rozpatruje się raczej w kategoriach (nie)dostępności dla tzw każdego, a nie np. realnej jakości.
      Był kiedyś taki zmyślny wykres z piramidą marek, wkleję może link do niego, który dość dobrze obrazuje, o co chodzi: businessinsider.com.pl/lifestyle/luksus/ktore-marki-sa-najbardziej-luksusowe-hierarchia/n0tb0v3
      Wynika m.in. z niego, że perfumy czy ogólnie kosmetyki droższych marek nie są już dziś zbytnio luksusowe, bo dostępne dla zbyt wielu. Za to luksusowe są ciuchy szyte na miarę u najlepszego krawca w Paryżu. Coś w tym jest smile
      • mildenhurst Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:34
        Każde ciuchy szyte na miarę u krawca to luksus. A jeśli jeszcze do tego materiał jest dobrej jakości to już niebo.
        • zasiedziala Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:06
          mildenhurst napisała:

> Każde ciuchy szyte na miarę u krawca to luksus.

To ciekawe jak z upływem czasu zmienia się definicja luksusu. Moja matka i ciotka szyły większość ubrań u krawcowych. Bynajmniej nie dlatego, żeby poczuć się luksusowo, ale ze zwykłej konieczności(brak towaru itd). Wtedy pewnie zachodnie marki to był luksus. Wniosek nasuwa się sam - luksusowe jest to, co nie jest powszechnie dostępne / popularne wśród gawiedzi.
          • kagrami Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 09:17
            Też mam takie doświadczenie. Jako dziecko i młoda nastolatka miałam większość ubrań szytych na miarę i przeważnie ich nie lubiłam smile
        • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 02:28
          mildenhurst napisała:

A nie - to zależy od rangi krawca.
        • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 02:29
          mildenhurst napisała:

Luksus się stopniuje.
      • grru Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:53
        Jest. Luksus postrzegany jest w określonym kontekście. Co innego jest luksusem dla rosyjskiego oligarchy, a co innego dla przedstawiciela brytyjskiej klasy średniej. Gdyby mnie kiedyś ktoś zapytał, co to jest luksus, to powiedziałabym, że to kupowanie ubrań w sklepie a nie na bazarze.
        • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:44
          A dla mnie CZAS
        • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:45
          Tak. Dzień dobry, miło mi. Na pierwsze mam Sarkazm, na drugie Ironia.
    • mysiulek08 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:30
      Luksusowe marki tez sie w chinach produkuje.

• princesswhitewolf Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 22:32
        pewno. w najwiekszej tajemnicy zreszta...
    • woman_in_love Mercedes Benz i Porsche 05.02.19, 17:31
      www.youtube.com/watch?v=C-GFqhCq2HA
    • jak_matrioszka Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:34
      Właśnie wyjełam pranie z suszarki i wkładajac do szafy lekko sie zawiesiłam. Ba bluzie o której myślałam że jest no name odkryłam metke North Face. I teraz nie wiem, czy mam bluze luksusowa czy obciachowa wink Nosić i tak bede, w końcu kupiłam bo chciałam i potrzebuje.

Nie robie podziałów, bo nie odróżniam marek. Podróbek też nie, wiec ani mi sie nie zaimponuje, ani mi sie nie podpadnie smile
      • joanna05 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:37
        Masz porządną, sportową bluzę, która posłuży Ci zapewne dłużej niż no name smile Ani luksusową, ani obciachową, tylko zapewne niezłej jakości wink
    • mrs.solis Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:38
      Za obciachowa uwazam kazda marke, ktora musi eksponowac swoje wielkie logo na produkcie, bo inaczej snoby by tego nie kupily.https://n.nordstrommedia.com/ImageGallery/store/product/Zoom/8/_103607488.jpg?h=365&w=240&dpr=2&quality=45&fit=fill&fm=jpg
      • kosmos_pierzasty Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:48
        Niektóre marki mają dwie opcje - ciuchy z wielkim logo - dla chętnych i takie normalne, bez logo praktycznie.
    • tol8 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:44
      Luksus zaczyna się tam, gdzie kończą się możliwości zakupu.
    • lilia.z.doliny Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 17:46
      hmmm... osiemset lat remu, gdym.mloda byla, to za luksus uznawano apaszki i paski hermesa
      kiedy dwa tygodnie temu probowalam dostac stacjonarnie flakonik boskuej changingconstance penhalugons, to rowniez autorytarnie uznalam to za marke luksusowa suspicious
      • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:19
        Jezu... ale ty stara jesteś!
        • agniesia331 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:18
          Okulary Prada.Sonia Rykiel.Torba MK. Kurtki zimowe MK 2 sztuki. Wiem.ze w życiu różnie bywa.więc jestem oszczędna.Nie chodzę po sklepach.
          Nie uważam za luksus CK czy TH.
      • mysiulek08 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:00
        w mojej apaszce hermesa zaczynaja pokazywac sie malenkie dziurki sad wiek ma zacny, wiec sie nie dziwie
        pogladalam sobie co teraz w ofercie i uznalam, ze wydawanie tysiaka usd na kawalek szmatki wink jest niemoralne
      • kagrami Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 09:22
        Hermes... (też jestem stara haha) I perfumy Lalique a raczej flakony smile

Ja osobiście z luksusów chciałabym mieć jajo Faberge i jakieś piękne rzeźby z alabastru z XVII-XVIII wieku...
        oraz buty jak z Sex and the City czyli Manolo Blachnik?
        • mysiulek08 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 23:47
          Jakos na stare lata juz mnie do luksusu nie ciagnie tongue_out butow od Gucciego juz nie nosze, w haluksa uciskaja wink a torebka tej samej marki na razie lezy gdyz sie znudzila. Otaczajace mnie rzeczy staram sie ograniczac.
          Ale, bedac w Polsce obszylam sie na miare smile
    • grru Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:12
      Nie interesuję się markami. Dla mnie luksus to rzeczy robione na miarę, a nie masówka.
      • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:20
        Ale tylko na miarę, czy np wg Twojej wizji?
        • grru Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:35
          Według wizji osoby znającej się lepiej niż ja smile
    • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:15
      Coraz bardziej lubię to forum big_grin
      Ecco w jednym rzędzie z chanel.
      Przy tym obciachowość to MK.
      des42... LIKE
      • mildenhurst Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:18
        Jednocześnie nie posiadając niczego z powyższych.
      • joanna05 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:19
        verydry napisała:

> Coraz bardziej lubię to forum big_grin
        > Ecco w jednym rzędzie z chanel.
        > Przy tym obciachowość to MK.
        > des42... LIKE
        No ale akurat z Korsem to trafiła wink Tak samo jak LV ostatnio, bardzo się "zbazarowiły" obie marki, głównie przez podróbki, ale i popularność/ dostępność toreb.
        • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:25
          Ja słyszałam, że w tym sezonie Chanell jest totalnie w odwrocie. I że topowe "faszionistki" chowają po kątach swoje "flap bagi" na łańcuszkach, bo stały się bardzo "passe", podobnie jak tweedowe, pastelowe kostiumiki.
          Ale największym podobno obciachem są beżowe i czarne prochowce do kolan..., ołówkowe spódnice, białe t-shirty oraz proste, zwyczajne kardigany z kaszmiru.
          • obrus_w_paski Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:08
            Biały tshirt jest obciachem?
          • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 02:31
            oraz proste, zwyczajne kardigany z kaszmiru.

Co za szczęście, że nie cierpię kardiganów i kupuję tudzież dziergam wyłącznie pulowery! No i nie z kaszmiru. tongue_out
      • 35wcieniu Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:27
        Nie ma wiec strzela bo sie nie zna. Dlatego pyta. Ja tez sie nie znam, nie mam pojecia o cenach w ww. sklepach, moge uwierzyc ze sa rownie luksusowe, chociaz o ecco co jakis czas ktos cos tu pisze.
      • bergamotka77 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 20:22
        Michałek Kors chyba dlatego trafil do zestawienia bo edel go nosi wink North Face? Really? Haha powiem mężowi że nosi kurtkę luksusową bo pewnie nie wie. Ten wątek to jakiś absurd. Luksus to Chanel, Louis Vuitton, Serge Lutens itd. Obciachowe? Zawsze są podróby, duże logo itd.
    • ichi51e Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 18:48
      North face i ecco w tym samym zdaniu co Prada i Channel?
    • mgla_jedwabna Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:21
      Obciachowe jest wszystko z rzucający się w oczy logo, czy to Louis Vuitton, czy "Luis Voiffon" z bazaru.
    • mgla_jedwabna Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:24
      A i jeszcze - większym jeszcze obciachem od dowolnego logo torebki jest pisanie "Chanell" albo "Channel".
      • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:43
        💁‍♀️ Idę to powiedzieć mojej klawiaturze wink
    • drinkit Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 19:31
      North face nie jest marka luksusowa. To dobra jakosciowo marka odziezy gorskiej, ale nie luksusowa
    • lot_w_kosmos Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 20:19
      Obciach to dla mnie stanowczo Michael Kors i Obag.
      • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 20:32
        Nie mam obag, ale mam spostrzeżenie dotyczące tych toreb.
        Wg mnie to taki odpowiednik kaloszy hunter.
        O ile ktoś gumowe akcesoria nosi zgodnie z przeznaczeniem, czyli na plaże, spacer po lesie itd, to trudno tu się doszukiwać obciachu. Torba jak torba, but jak but.
        Obciach to nosić kalosze w słoneczny dzień, albo zima zamiast oficerek, a gumowa torbę nosić do koktajlowej sukienki na impreze.
        To jest obciach.
        • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 02:32
          verydry napisała:

> Nie mam obag, ale mam spostrzeżenie dotyczące tych toreb.
          > Wg mnie to taki odpowiednik kaloszy hunter.
          > O ile ktoś gumowe akcesoria nosi zgodnie z przeznaczeniem, czyli na plaże

Na plażę gumowe?! W upał?
          • lot_w_kosmos Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 05:38
            Chodzi o to, żeby może obaga zabrać na plażę, jako torbę plażową, a nie kościółkowo-pracową.
            • verydry Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 07:25
              O to dokładnie chodzi. To torba na piknik, na uczelnie, na zakupy (typowy shopper), a nie elegancka torba na wyjścia, czy do żakietu, czy sukienki pracowej.
            • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 23:39
              lot_w_kosmos napisała:

> Chodzi o to, żeby może obaga zabrać na plażę, jako torbę plażową, a nie kościół
              > kowo-pracową.

A co by się ematce stało, gdyby nie zdrabniała słowa "kościół"? Zapadłaby, ta ematka, na jakąś chorobę?

Przymiotnik od słowa "kościół" brzmi "kościelny". Wymiana głosek trudna sprawa, ale może ematka sobie poradzi.
      • bergamotka77 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 21:33
        Obag? Co masz do tych torebek? Nie mam co prawda ale są fajne.
        • lot_w_kosmos Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 05:37
          Nic do nich nie mam, niech sobie każdy nosi na zdrowie.
          Ale jest ich tyle na ulicach, i tych prawdziwych i tych z aliekspres, że zaczęły irytować.
          Dokładnie jak z torebkami Korsa.
          Każda panna to ma.
          Przy obagach jeszcze dziewczyny mają często specyficzny styl, pozłacane tenisóweczki, kurtka lewandowskiej oraz ogólnie styl "włoski " : te ciuchy ze specjlanych sklepów i straganow wakacyjnych z nazwą "włoskie".
          Kobiety wyglądają jak odbite z pieczątki z Reksia.
          Dlatego Obagi już mają dla mnie status obciachu.
          Dla każdego coś innego wszakże.
          • sko.wrona Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 08:31
            >Obciach to dla mnie stanowczo Michael Kors i Obag<

Chciałam to samo napisać. To samych torebek nic nie mam, ale jest ich tyle na ulicach, że trudno uznać je za „wyjątkowe”.
            Do tego każdy wie ile taka torebka kosztuje.
            • kosmos_pierzasty Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 08:46
              sko.wrona napisała:

> Do tego każdy wie ile taka torebka kosztuje.
              Ile? smile
              • sko.wrona Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 10:03
                DUŻO 😁
                • des42 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 10:21
                  A ja sprawdzilam ceny zegarkow MK..okolo 1000zl i ponad...gruba przesada.
    • gaskama Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 21:14
      Jedno i drugie dla kazdego znaczy cos innego. Luksusowe to cos, na co mnie nie stac. Albo na co szkoda mi wydac kase. A obciachowe? Glownie to, co w moim odczuciu jest zwyklym naciaganiem ludzi. Czyli gumowe buty Hunter warte 20 zl (smierdza jak zwykle gumiaki w Castoramy) za 400 zl, gumowe torby LV za 1.800 zl. Obciachowe dla mnie jest to, co ma WIELKIE logo na zewnatrz (wyjatek stanowia firmy sportowe dla mlodych ludzi), czyli MK wielkie jak kolo mlynskie dyndajace przy walacej po oczach fioletowej torebce. Obiachowe dla MNIE jest to jest trendy i nosza to wszyscy. Unikam jak ognia wszystkiego, co trendy. Aktualnie to np. biale kozaczki. Ble. Niedawno obowiazkowe buty do pol uda. Kilka lat temu buty z dlugimi na 20 cm noskami.
    • katja.katja Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 21:30
      Obciachowe - Michael Kors.
      W Krakowie co druga młoda damulka dumnie taszczy na przystanku tę torebkę. Częściej widzę damulkę z Korsem niż bez niego. Po prostu masówka, że aż wstyd.
      • nolus Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 21:40
        katja.katja napisała:

> Obciachowe - Michael Kors.
        > W Krakowie co druga młoda damulka dumnie taszczy na przystanku tę torebkę. Częś
        > ciej widzę damulkę z Korsem niż bez niego. Po prostu masówka, że aż wstyd.
        >
        Zgadzam się.Nic mnie tak nie wkurza jak ten trend na torebki od Korsa. A koło eleganckich to one nawet nie stały.Ale masz rację - lachony faktycznie dumnie się z tymi torebkami (ob)noszą 😊 Żeby jeszcze było się czym chwalić - koszmarne torebki wcale nie wyglądające na dobre jakościowo...
        • katja.katja Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 09:24
          Pamiętam jak kiedyś na przystanku słońce tak przyświeciło w to logo, że dostałam nim (odbiciem) prosto w oko (ha, nawet się zrymowało).
    • makurokurosek Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 21:48
      Nie patrzę na marki, a na to w czym dobrze wyglądam. Zawsze zastanawiało mnie jak to się dzieje, że zamożne osoby , celebrytki, artyści mimo zasobnych portfeli ubierają się w tak niedopasowane ciuchy i mimo że mają na sobie strój za kilkaset tysięcy wyglądają w nim tragicznie.
    • princesswhitewolf Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 05.02.19, 22:25
      >The North Face,

to nie jest luksusowa marka. Dobra ale nie luksusowa
    • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 02:08
      Ecco to żaden luksus, tylko niemożliwe marże.

Dziwię się, że jeszcze ktoś to kupuje.
      • minniemouse Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 02:46
        co wy z ta jakością?
        przecież moda zmienia się tak szybko ze jedna torebka ma starczyć na jeden sezon. kupujesz i po roku oddajesz do lumpexu. po grzyba ci "jakość" na rok???
        • kosmos_pierzasty Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 08:30
          Ja tak nie robię, ani to przyjazne dla kieszeni, ani dla środowiska. Nie wiem czy przy takim tempie produkcji odpadów faktycznie wykorzystają je wszystkie osoby kupujące z drugiej ręki, szczególnie, że takie też szukają ładnych dobrych rzeczy, a nie plastikowego badziewia.

Noszę rzeczy latami, mam dużo, mam wybór, oczywiście, że co najmniej raz na rok czegoś tam się pozbywam, coś tam nowego sobie też sprawię, ale nigdy nie kupuję z myślą, żeby wywalić po jednym sezonie. To jest przestarzałe myślenie, dwudziestowieczne, z czasów, gdy ludzie sądzili, że surowców wystarczy na zawsze, a śmieci magicznie ewaporują bez wpływu na środowisko...

Uważam, że z nastawieniem w rodzaju "kupuję na sezon i wywalam" należy walczyć.
          • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 23:42

To jest przestarzałe myślenie, dwudz
            > iestowieczne

W dwudziestym wieku produkty były lepszej jakości i nie było powodu wyrzucania ich po jednym sezonie. tongue_out
      • des42 Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 10:19
        Ecco to wspaniala, mieciutka skora. Wygoda, swietnie wyprofilowane... Nic dziwnego, ze ludzie kupuja.
        • taki-sobie-nick Re: Konczac ten temat: jakie marki zaliczacie do 06.02.19, 23:41
          des42 napisała:

> Ecco to wspaniala, mieciutka skora. Wygoda, swietnie wyprofilowane...

I podobno rozpadają się szybciutko... A "mięciutka" nie znaczy "dobrej jakości".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka