Dodaj do ulubionych

fridge kosmetyki

15.02.19, 21:46
któraś z Was używała? jakie wrażenia?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: fridge kosmetyki 15.02.19, 21:59
      Sa bardzo dobre przynajmniej dla mnie.
      • arabelax Re: fridge kosmetyki 15.02.19, 22:17
        wezmę sobie te próbki na testy i zobaczmy jak u mnie.
    • ofelia1982 Re: fridge kosmetyki 15.02.19, 22:16
      Kiedyś miałam jakieś serum, dostałam. Trzymać trzeba było w lodówce. Owszem, było przyjemne Ale jak sprawdziłam cenę to padłam. Nigdy nie kupilabym tak drogiego kremu
      • arabelax Re: fridge kosmetyki 15.02.19, 22:18
        no drogie są bardzo. ja lubię nowości, to sprawdzę sobie biorąc próbki.
    • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 15.02.19, 23:38
      Cena jak cena, ale frapuje mnie inna rzecz. Specyfiki bazuja na olejkach, ktore gdzies firma kupuje i te beczki 60litrowe nawet olejkow organicznych nie sa schladzane na zadnym etapie transportu, stabilizowane najczesciej witE, wiec jak sie to ma do cyrku z lodowkami?
      • snakelilith Re: fridge kosmetyki 15.02.19, 23:51
        W kosmetykach najwrażliwszym składnikiem jest tzw. faza wodna, nie oleje. Te drugie niezależnie od tego, czy organiczne czy konwecjonalne, nie ulegają tak szybko psuciu. Woda jednak, i wszelkie sładniki rozpuszczone w wodzie niemlaże błyskawicznie zostają atakowane przez bakterie. Osobiście sprzedaż kosmetyków lodówkowych do mnie nie przemawia. Podczas transportu może się zdarzyć za wiele rzeczy. W przeszłości robiłam sobie kremy sama, znaczy emulgowałam wodę i olej, wraz z emulgatorem i nawet te kosmetyki robione w domu i do przechowywania w lodówce lepiej było lekko konserwować niewielką ilością parabenów. Inaczej należało zużyć kosmetyk w ciągu tygodnia, dwóch, bo to jest wtedy jak żywność. Nikt otwartej sałatki też nie przetrzymuje tygodniami. Nie znam marki fridge i nie wiem, czy rezygnują całkowicie z konserwacji.
        • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 00:14
          sklad pierwszy z brzegu:

Aqua, Glycerin (and) Aqua (and) Ginkgo Biloba (Ginkgo) Extract, Rosa canina (Dog Rose) Fruit Oil, Fragaria Ananassa (Strawberry) Seed Oil, Glycerin (and) Aqua (and) Linum Usitatissimum (Flax)
          Seed Extract, Urea, Sorbitan Stearate, Sucrose Cocoate, Rosa rugosa (Japanese Rose) Fruit Oil, Butyrospermum parkii (Shea) Fruit Butter, Glycerin (and) Aqua (and) Panax Ginseng Root Extract,
          Glycerin (and) Aqua (and) Citrus Grandis (Grapefruit) Seed Extract, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Mica, Titanium Dioxide, Xanthan Gum, Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Oil, Limonene*, Linalool*, Geraniol*, Citronellol*

fridge.pl/1-9-serum-bomb
          zaloze sie, ze wszystkie olejki sa z witE (sprowadzane ze swiata) a reszte robia limonene, linalool, geraniol, citronellol
          • snakelilith Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 00:43
            Jak na krem, to jest bardzo dobry skład, niezależnie od tego, czy oleje były chłodzone. Ja organiczny olejek z dzikiej róży w małej buteleczce też nie przechowuję w lodówce, a w łazience. Problemy oksydacyjne, czyli z jełczeniem zaczynają się dopiero po wielu miesiącach. Jak napisałam, woda jest problemem. Ta butelka zabezpiecza wprawdzie dosyć dobrze zawartość przed paluchami, ale mimo wszystko. Producenci ekologiczni dodają często do kremów alkohol jako naturalnego konserwanta. A jak te kosmetyki są sprzedawne? Wysyłkowo? To cały pomysł moim zdaniem pada. Przy upalnym lecie musiałby być kurier ze specjalnym wyposażeniem. Może dlatego jest to takie drogie? Bo w samym składzie nie ma niczego, co by usprawiedliwiało 335 zł. Podobne kremy Weledy, Dr. Hauschka, Logony, czy innych ekologicznych marek z dobrą renomą, są o wiele tańsze.
            • 35wcieniu Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 00:58
              Kurierem, normalnie. Na stronie piszą że na czas dostawy nie muszą być w lodówce wink
            • jola-kotka Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 01:14
              Wysylkowo kupowalam z ich strony. Wysylaja kurierem czyli okolo 24h nie sa chlodzone. Szkodzi im czy nie?
              • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 01:38
                W zadnym wypadku nie szkodzi smile
            • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 01:37
              Nie mowie, ze sklad jest zly. Tylko ta cala otoczka z chlodzeniem, lodowkami pachnie mi dobrym marketingiem smile

Zajmowalam sie troche exportem kosmetykow i olejku z rosa mosqueta, 60litrow beczki, zimnotloczonego, organicznego spokojnie sobie pokonywaly droge przez ocean w zwyklym kontenerze, tudziec spoczywaly w zwyklym magazynie firmy.

A Fridge przelewa, miesza, wklada do lodowki i wycenila produkt na 335zl. Wolno, bo kto im zabroni. Ty nie kupisz, ja nie kupie (wole wydac na anaksantyne smile) , ale Jola czy Arabelax kupia, bo porwal je koncept. I wolno im smile
              • jola-kotka Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 01:51
                No to napisz wprost. Lodowka tylko chwyt marketingowy? Czyli zupelnie jest nie potrzebna?
                • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 03:04
                  Moim zdaniem, tak, chwyt marketingowy. Za ulamek ceny kupisz te olejki chocby w sklepach z polproduktmi typu 'zrob sobie krem', gdzie raczej nie trzymaja olejkow w lodowkach, wymieszasz, zuzyjesz w ciagu miesiaca.
                  • snakelilith Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 12:20
                    mysiulek08 napisała:

> Moim zdaniem, tak, chwyt marketingowy. Za ulamek ceny kupisz te olejki chocby
                    > w sklepach z polproduktmi typu 'zrob sobie krem', gdzie raczej nie trzymaja ole
                    > jkow w lodowkach, wymieszasz, zuzyjesz w ciagu miesiaca.

Pewno, że za ułamek ceny, ale mnie się na przykład już mieszać nie chce i uważam też, że nie ma potrzeby. Mieszałam na początku lat 90-tych, jak na rynku ekologicznym były tylko tłuste mazie, a konwencjonalne kosmetyki robiono na bazie parafiny. Dziś rynek ekologiczny jest tak bogaty i zróżnicowany, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dla wszystkich rodzajów cery i we wszystkich katgegoriach cenowych. Także z nowoczesnymi składnikami i bajerami jak np. kwas hialuronowy To są także kosmetyki minimalnie konserwowane substancjami nie wywołującymi podrażnień i sensacji, więc ta cała zabawa z mieszanie sobie kremu to jest moim zdaniem coś dla wyjątkowych pasjonatów. A kosmetyki fridge mają tylko jedna przewagę nad ekologicznymi, są bez konserwantów, tyle tylko, że ta przewaga może zamienić się w wadę, jak zamówisz kosmetyk w upalne lato i paczka godzinami leży w samochodzie kuriera, gdzie temperatury mogą dochodzić do 40 stopni, albo więcej. Ja w zeszłym roku latem obawiałam się zamówić nawet moje normalne konserwowane kremy, bo przecież widzę jak te paczki są dastarczane, wyciągane są z tego samego transportera co buty, ciuchy i książki.
                    • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 15:55
                      Snake, o mieszaniu bylo prowakacyjnie, bo wlasnie komu by sie chcialo mieszac przy takiej ofercie na rynku smile
                      A kosmetyki fridge mają tylko jedna przewagę nad ekologicznymi, są bez konserwantów

alez maja, wiekszosc olei jest w procecie produkcji stabilizowana witE, poza tym trzy ostatnie skladniki to zwyczajowe konserwanty w kosmetykach eco/organic

Poza tym, spojrz raz jeszcze na formule, glycerin pojawia sie nader czesto, a to czesty 'zapychacz' i choc lepszy od parafiny. Kremy czy serum beda mialy przyjemna konsystencje, zapach czyli to co wiekszosc z nas lubi smile

I jak piszesz oferta kosmetykow z takim zamyslem (mieszanka olejkow) jest sporo, moze czasami nie tak milych i przyjemnych w uzyciu smile
              • hummorek Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 10:16
                Ciekawe jest to, co piszesz 👍
      • arabelax Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 00:10
        a dlaczego zakładasz, że nie schłodzone?
        • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 00:29
          bo wiem jak odbywa sie proces pozyskiwania i transportu olejku z rosa mosqueta, nie sadze by inne byly traktowane inaczej
          czesto kupuje organiczne olejki w indiach, zimnotloczone, zaden nie ma zalecen trzymamia w lodowce

ale nie mam problemu, jak kto chce to kupuje i powyzsze lodowkowe mieszanki olejkow, ja tez mam kaprys i sciagam sobie astalifta z japonii
          • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 00:31
            zreszta formula nie jest niczym nowym, chocby:

www.kiehls.pl/twarz/pielegnacja-twarzy/serum-midnight-recovery-concentrate/819.html

www.clarins.pl/twarz/serum/serum-241/double-serum-C070400090.html#ingredients-tab
          • arabelax Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 09:57
            A jakie kosmetyki polecasz, żeby był dobry podobny skład? To może w takim razie coś innego kupie smile
            • jola-kotka Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 12:03
              Nie do mnie ale teraz w gabinetach kosmetycznych jest takie bum na Norel Dr Wilsz aktualnie uzywam. Jak ktos sie zna i moze zerknac ocenic sklad to bede wdzieczna.
              • pade Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 12:09
                Ale który Norel? GF?
                • jola-kotka Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 12:18
                  Tak i serum nawilzajace z kwasem hialuronowym 3% seria H.
            • mysiulek08 Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 15:57
              ja zawsze i niezmiennie polecam olejek z rosa moasqueta, organiczny, zimnotloczony z Chile oczywiscie smile i moje zauroczenie czyli czerwona serie Astalift od FujiFilm, ale to praktycznie niedostepne w Polsce
    • princesswhitewolf Re: fridge kosmetyki 16.02.19, 09:27
      Moja siostra( farmaceutka) tudziez siostrzenica, tez w tym zawodzie robia mi kremy lodowkowe i sobie je przywozs ale bez przesady by czekac na cudowne dzialanie

Za duzo pewnych skladnikow nie mozna do kremu dodac bo wtedy jest reakcja alergiczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka