Dodaj do ulubionych

E-pit z małżonkiem

15.02.19, 22:35
Któraś już przeszła przez tegoroczne rozliczenie? Mam pytanie odnośnie nowego systemu - chcę rozliczyć się, tak jak w poprzednich latach, razem z mężem - czy ten system to wie sam na podstawie ubiegłorocznych danych, czy mam tam wejść i tylko zaznaczyć, że rozliczam się z mężem, czy muszę wszystko wypełnić od nowa sama? Nie mam wszystkich danych potrzebnych do zalogowania się, więc nie mogę tego teraz sprawdzić a bardzo mnie to ciekawi... Wytłumaczy mi któraś?
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: E-pit z małżonkiem 15.02.19, 23:51
      Domyślnie rozlicza Cie oddzielnie ale możesz zmienić sobie ze bedziesz rozliczała się wspólnie. W przyszłym roku bedzie brał juz taki sposób jak obecnie. Uwaga - są sytuacje ze rozliczenie osobne bardziej się Wam opłaci. W tym roku chyba będziemy mieć tama właśnie sytuacje.
      • alfa36 Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 07:27
        Jakie to sytuacje?
        • ewenny58 Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 09:15
          alfa36 napisała:

> Jakie to sytuacje?
          wydaje mi się, że chodziło o zmianę w tym roku progów podatkowych i przy bardzo małym dochodzie współmałżonka, może się okazać, że dzielenie na pół dochodu, obliczenie podatku i x2 jest mniej korzystne i rozliczenie każdy oddzielnie
          tak sobie myślę
        • jusiakr Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 09:48
          Jeżeli oboje wchodzicie w drugi próg, ale po usrednieniu zarobków nie przysługuje wam kwota wolna. Wtedy może się okazać że przy rozliczeniu indywidualnym jedno będzie mogło wykorzystać kwotę wolna.
          • bywalec.hoteli Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 14:52
            Właśnie o to chodziło. Przykład - jedno zarobiło 90 tys a drugie 110 - średnio wychodzi 100 czyli dochód 85, kwoty wolnej nie ma. W rozliczeniu osobnym jakaś niewielka kwota po stronie mniej zarabiającej osoby jest.
            • mk1982 Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 18:51
              Od 85k dopiero zaczyna się degresywna kwota wolna, dopiero przy 127k wynosi ona zero.
              • bywalec.hoteli Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 19:20
                mk1982 napisała:

> Od 85k dopiero zaczyna się degresywna kwota wolna, dopiero przy 127k wynosi ona
                > zero.

Racja, pomyliłem się !
    • noemi29 Re: E-pit z małżonkiem 15.02.19, 23:55
      Nie musisz wszystkiego wypełniać od nowa sama. Po to podajesz dane małżonka (pesel lub nip, przychód za 2017 i 2018), żeby uwierzytelnić jego dane i na podstawie tego, co przesłał pracodawca małżonka, pit zostaje rozliczony w opcji wspólnej.
      • damakama Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 08:45
        Jeżeli tak, to byłoby super - nie lubię tego robić. Dziękuję za odpowiedzi. Po raz pierwszy może nie będę z tym czekać do ostatniej chwili 😀
        • kitek_maly Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 11:30
          Do pobrania swoich danych (żeby wczytać je do rozliczenia wspólnego) potrzebujesz swojego PESELU i przychodów za 2017 i 2018.
          • damakama Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 16:37
            To wiem, ale jakoś na urlop pitów nie zabrałam 😁
    • kai_30 Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 11:09
      Ja walczyłam z systemem wczoraj - najpierw nie otwierała się w ogóle strona z logowaniem, potem udało mi się zalogować, zmienić system rozliczenia na wspólny, zmienić ulgę i utknęłam na wysyłaniu wypełnionego pita. Niby kręci się kółeczko "wysyłam do odpowiedniego US", ale nie dostaję żadnego UPO, w zakładce "złożone dokumenty" nic nie ma.
      • roks30 Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 11:12
        Do kiedy trzeba wysłac? Do 30 kwietnia jak zawsze?
      • kitek_maly Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 11:33
        A miałaś w pewnym momencie komunikat, że nie udało się wczytać danych małżonka? Ja na tym utknęłam.
        UPO może być dostępne z opóźnieniem. A jeśli kółeczko się kręci to w sumie mogło to się jeszcze nie wysłać. Pewnie serwery nie ogarniają tylu chętnych na raz. wink
        • kai_30 Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 18:42
          Nie, małżonka dodało mi bez problemu. Wczoraj się w końcu poddałam i zalogowałam się dzisiaj ponownie - oczywiście musiałam zaczynać od zera, bo nic się nie zapisało. Za to wysłało się bez problemu, potwierdzenie dostałam od razu.
    • lellapolella Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 14:43
      A czy można wysłać wspólne rozliczenie w wersji papierowej pocztą? Mam słaby net, zawsze dotąd tak robiłam i jak czytam o "kręcącym się kółeczku" to wcale nie mam ochoty zmieniać strategiiwink
      • kitek_maly Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 15:18
        Oczywiście, można papierowo.
        Natomiast jeśli masz zwrot to przy złożeniu via net czas oczekiwania na przelew 45 dni (dla wersji papierowych 3 m-ce).
        • lellapolella Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 16:19
          Dziękismile Ten czas na zwrot rzeczywiście robi różnicę, muszę to przemyślećsmile
          • kai_30 Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 18:46
            Są też inne opcje - ja wcześniej zawsze ściągałam program e-deklaracje, tam się wpisywało wszystko w taki interaktywny pit. Ale ta wersja online jest bardzo wygodna, bo wszystkie dane z pitów są już podstawione, sprawdzasz tylko, czy się zgadza, ewentualnie poprawiasz albo zmieniasz (np. organizację OPP, bo podstawia zeszłoroczną) i klikasz wyślij. Jakość netu nie ma dużego znaczenia, wczoraj po prostu serwery im nie wyrabiały, to był pierwszy dzień. Dzisiaj poszło od razu.

Aha, zawsze przy rozliczaniu się jak najwcześniej i przez internet mieliśmy zwrot na koncie po 2-3 tygodniach.
            • lellapolella Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 19:03
              Dzięki, zachęciłaś mniesmile W końcu kiedyś trzeba się przełamać.
    • 098qwerty Re: E-pit z małżonkiem 16.02.19, 20:55
      Rozliczyłam dzisiaj przy pomocy profilu zaufanego bo ja jeszcze 11 od pracodawcy nie dostałam. Miałam co prawda problem z dodaniem małżonka więc rozliczyłam nas oddzielnie. Dodatkowo u męża nie pokazały się dane liczbowe do pitu więc wszystkie wprowadzałam ręcznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka