agrypina6 25.02.19, 21:05 Wyrażacie zgodę? A jeżeli nie, to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 21:10 A już myślałam,że o flustracji w szkole będzie. Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać pod wpływem innego wątku. Tak, wyrażałam zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 22:20 nie wyrazam. fluor jest szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 22:31 A szczepionki powodują autyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 22:32 nie wywołują jeśli używasz strukturyzowanej wody Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 23:22 mnie przekonuja fakty naukowe a nie bzdury i ślepa wiara Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 12:35 Ale PRZECZYTAŁAS ten artykuł, tak...? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 22:32 No decision is perfect, zawsze jest cos za cos, eh ... www.cbc.ca/news/canada/calgary/tooth-decay-calgary-fluoride-water-1.3450616 Life. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 22:34 W kroplach , podawany dzieciom tak, ale nie jako fluoryzacja w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 22:37 Nie. Używają elmex raz w tygodniu w domu zgodnie z zaleceniem stomatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Fluoryzacja w szkole. 25.02.19, 23:02 U nas w szkole nie robią fluoryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 05:52 Jednak większość osób nie wyraża. Dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 05:57 Jakie większość??? Zajrzyj do szkół, 90 % dzieci chodzi na fluoryzacje.... Kto wierzy wypowiedziom na ematce tak bezkrytycznie i bierze to drogowskaz życiowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 06:28 W tym wątku większość. A decyzje podjęłam wcześniej, byłam ciekawa, jak jest u innych. Poluzuj gacie, bo od rana masz zły humor. Miłego dnia 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 06:31 Nie dopowiadaj sobie czyjegoś humoru na odległość. To raz. A dwa : super, że 10 osób wpływa na twoje decyzje. Jakkolwiek byś się teraz tłumaczyła.... Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 06:32 I nawet nie wiesz, jaką decyzje podjęłam 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:15 Ależ jest to jasne. Dzieci mają zakaz fluoryzowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 08:53 W takim watku wypowiedza sie glownie ci co sie nie zgadzaja wiec wartosci nie ma zadnej. Na forum dziennie przewijaja sie setki osob z czego 5 nie zgadza sie na fluoryzacje Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 06:38 Nie wyraziłam zgody. Fluor mamy w wodzie z kranu, a jeszcze więcej w herbacie. Nie mówiąc o paście do zębów. Wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 07:11 Nie wyraziłam zgody. Nie byłam pewna, że córka wszystko dobrze wypluje. Poza tym moja siostra ma na zębach przebarwienia od fluoru. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 08:01 Nie wyraziłam zgody. Jestem jedyna w szkole. Na zwykłej pascie do zębów było napisane ostrzeżenie "U dzieci poniżej 6blat stosowac ilosc pasty wielkości ziarnka grochu aby zminimalizowac ryzyko połknięcia. Przy przyjmowaniu fluoru z innych źródeł należy skonsultować się ze stomatologiem lub lekarzem". I to mi dało do myślenia. Kiedy ja chodziłam do szkoły w sklepach były pasty bez fluoru. Teraz z fluorem jest wszystko, nawet nici dentystyczne a pasty bez fluoru kosztują dużo więcej niż te z fluorem. Fluoryzacja w szkole wyglądała tak, że cała szkoła przynosiła szczoteczki, pielęgniarka nakładała fluor i wszyscy szczotkowali. Krzyczała żeby dobrze i długo szczotkować a jak za szybko ktoś wypluł dostawał niemiły komentarz. Fluor rósł mi w buzi a ja ze strachu połykałam. Pamiętam też dziewczynę, która po lażdej fluoryzacji miała okropne bóle głowy i była zwalniana do domu. Z tych powodów zdecydowałam, że moje dzieci jeśli będą miały fluoryzację to tylko indywidualnie u stomatologa. Teraz już niektórzy dentyści odradzają fluor (moja siostra ma takiego) Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:13 Oj straszne to , straszne. A czytasz ulotki czegokolwiek z apteki? Tam tez są przeróżne ostrzeżenia, co nie oznacza, że te leki są trujące. Pasty dla dzieci do 6 lat maja tak mało fluoru, ze bez żadnej szkody dla zdrowia można je połykać. Za to dzieci którym zaczynają rosnąc stałe zęby powinno zmienić pastę na taką z większą zawartością fluoru. Każdy dentysta ci to powie. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:44 Przede wszystkim fluryzacja (czy to w przedszkolu, szkole czy u dentysty) polega na polozeniu warstwy preparatu pedzelkiem na zeby a nie szczotkowanie. Po tym sie nie je i nie pije okreslony czas. Nie slyszalam o metodzie szczotkowania, ani o pielehniarkach krzyczacych na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:46 To po co dzieci noszą do szkoły szczoteczki do zębów na fluoryzacje? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 10:01 rosie napisała: > To po co dzieci noszą do szkoły szczoteczki do zębów na fluoryzacje? Nie mam pojecia. Moje dzieci nie nosily. Przyjezdzal zespol pielegniarek dentystycznych i nakladano dzieciom pedzelkiem preparat, to sie odbywalo juz w przedszkolu. Dentysta pytal czy dzieci maja fluoryzacje co 6 miesiecy a ze mialy on juz nie nakladal. Proste, bezproblemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 11:46 Ale ty piszesz o lakierowaniu to cos troche innego Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 12:55 ichi51e napisała: > Ale ty piszesz o lakierowaniu to cos troche innego > Nie pisze o zadnym lakierowaniu a fluoryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 13:00 Fluoride varnish can be applied to both baby teeth and adult teeth. It involves painting a varnish that contains high levels of fluoride onto the surface of the tooth every 6 months to prevent decay. Some children may need this more often. It works by strengthening tooth enamel, making it more resistant to decay. From the age of 3, children should be offered fluoride varnish application at least twice a year. Younger children may also be offered this treatment if your dentist thinks they need it. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 14:41 Oj bo się wam pieprzy przez to że różne języki wkraczają. Fluoryzacja w szkołach w Polsce polega na szczotkowaniu. To o czym piszesz to też fluoryzacja, ale w Polsce znana pod nazwą lakierowanie i to się robi w gabinetach, nie w szkołach. I tyle, prosta sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 14:47 35wcieniu napisał(a): > Oj bo się wam pieprzy przez to że różne języki wkraczają. > Fluoryzacja w szkołach w Polsce polega na szczotkowaniu. To o czym piszesz to t > eż fluoryzacja, ale w Polsce znana pod nazwą lakierowanie i to się robi w gabin > etach, nie w szkołach. I tyle, prosta sprawa. Szczotkowanie zebow pasta z fluorem to nie jest fluoryzacja,szczotkowac zeby to mozna w domu, regularnie z pasta z fluorem. Robienie tego w szkole jest co najmniej dziwne. Jak widac nie zapobiega to prochnicy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 14:59 Fluoryzacja moze miec rozne formy - plyny do plukania szczotkowanie lakierowanie. Stany tez takie zacofane? www.astdd.org/docs/final-approved-fluoride-in-schools-bpar-july-2018.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 16:28 Jezu Saskia, nieznosna jestes. Fluoryzacja w szkole polskiej zawsze polegala na szczotkowaniu. Piszesz o UK i piszesz o lakierowaniu zebow. Jak zwykle wtryniasz rzeczywistosc UK do watku polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 14:36 “Lakierowanie zębów Profilaktyka fluorowa obejmuje także ochronę zębów za pomocą lakierów fluorowych, płynów, a także specjalnych past. W odróżnieniu od tradycyjnej fluoryzacji, podczas lakierowania preparat nakłada się na zęby za pomocą przeznaczonego do tego celu pędzelka. Zabieg jest rzadziej stosowany w przypadku najmłodszych pacjentów, ponieważ wymaga zachowania odpowiedniej suchości w jamie ustnej. Zatem jeśli zamierzamy zabezpieczyć szkliwo naszych pociech, najlepiej będzie skorzystać z pianki, past, lub płynów z fluorem.” Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 14:50 ichi51e napisała: > “Lakierowanie zębów > Profilaktyka fluorowa obejmuje także ochronę zębów za pomocą lakierów fluorowyc > h, płynów, a także specjalnych past. W odróżnieniu od tradycyjnej fluoryzacji, > podczas lakierowania preparat nakłada się na zęby za pomocą przeznaczonego do t > ego celu pędzelka. Zabieg jest rzadziej stosowany w przypadku najmłodszych pacj > entów, ponieważ wymaga zachowania odpowiedniej suchości w jamie ustnej. Zatem j > eśli zamierzamy zabezpieczyć szkliwo naszych pociech, najlepiej będzie skorzyst > ać z pianki, past, lub płynów z fluorem.” > To jest fluoryzacja. Zabieg moze byc stosowany u mlodszych dzieci niz 3 lata. Natomiast u 3-latkow powinien byc stosowany rytynowo i raczej obowiazkowo co 6m-cy. I do robi sie w przedszkolach, szkolach albo dentysty tu gdzie mieszkam, zamiast dziwnych zabiegow szczotkowania zebow. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 12:21 Nie. Fluoryzacja w szkole nie polega na nakładaniu preparatu pędzelkiem. Dzieci szczotkują sobie zęby preparatem z fluorem (zupełnie innym niż pędzelkowy). Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 12:57 an.16 napisała: > Nie. Fluoryzacja w szkole nie polega na nakładaniu preparatu pędzelkiem. Dzieci > szczotkują sobie zęby preparatem z fluorem (zupełnie innym niż pędzelkowy). Widac polega w Polsce. I jak wiadomo polskie dzieci maja najwiecej ubytkow i najwyzszy poziom prochnicy w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:45 A ty umiesz czytać ze zrozumieniem.? Nie zgodzę się na fluoryzację w szkole gdzie bierze się całą klasę do lazienki/na trawnik przed szkołą i kazdy szczotkuje w jednym czasie. Gdzie tu jest nadzór nad dzieckiem? Jak można nadzorować 20 osób? I to nie jest ilość fluoru jak w paście do zębów w drogerii. Co innego u stomatologa gdzie dziecko szczotkuje indywidualnie. Nad takim czymś mogę się zastanowić. I tak, czytam ulotki każdego leku. Raz nie przeczytałam i skończyło się to dla mnie źle, wylądowałam na pogotowiu zupełnie nieświadoma, że mam conajmniej pięć skutków ubocznych z ulotki na raz. Poza tym co innego leki podawane na już istniejącą chorobę gdzie rozważs się potencjalne ryzyko do korzyści ze stosowania leku a co innego PROFILAKTYKA (np. fluoryzacja) Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 12:22 Biedna ty. Nie chodzi o to aby nie czytać, ale o to aby czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 12:37 Rzeczywiście, profilaktyka nie ma absolutnie żadnego sensu, lepiej leczyć ząbki, kiedy już zgniją. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 08:57 Tak, wyrażam, bo nie chce mi sie latać na fluoryzacje do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:01 Wyrazalam. A tu dane z 2017 roku www.dmdtoday.com/news/5-countries-with-the-worst-oral-health This Eastern European country has one of the highest tooth decay rates in the world. The average amount of decayed, missing, or filled teeth for children under 12 is a shocking four teeth. This country is considered to have the worst oral health in all of Europe. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:09 Wyrażam. Podobnie jak reszta rodziców. Dodatkowo dziecko ma fluoryzowane zęby u dentysty. To są dwie różne metody i dawki. Ta w szkole jest minimalna. Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 09:25 My chodzimy na fluoryzację do dentysty, tak więc jak dziecko pójdzie do szkoły to to będzie przyczyna braku zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 12:07 Nie, bo ich mdlilo od szkolnej pasty z fluorem. Chodzą do swojej dentystki, mają fluoryzacje przy okazji przeglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 14:34 Nie wyrażam. Pracuję w spółce stomatologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 16:30 Ugiely sie pod nami kolana... Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 19:27 moje dzieci miały w szkole fluoryzację oraz lakowanie. W tej chwili mają +/- 30 lat I żadnej plomby, ŻADNEJ. Zęby zdrowiutkie i wszystkie. Ja, w ich wieku będąc, juz nie miałam jednego zęba, który usunął mi konował na wakacjach, kiedy miałam 13 lat. Oraz niezliczoną ilośc plomb, ktore wypadały więc trzeba bylo zęby rozwiercać i zakladać nowe. W szkole też bo wtedy była opieka stomatologiczna w szkolach (jak i u synów). Nie miałam też "szkodliwej" fluoryzacji oraz lakowania. Oczywiście więc, że zgadzam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 20:55 Ja miałam fluoryzację i plomba na plombie i ciągle coś. Mój 18 latek nie miał fluoryzacji i do dziś zero ubytków. Ach.lakowania też nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 22:27 wyrazilam zgode. Od paru lat ze wzgledow higienicznych w naszej szkole sa szczoteczki jednorazowe (mniej ekologiczne, ale przynajmniej nie stykaja sie ze soba i nie kurza). Ta fluoryzacja jest mniej wiecej co 2 miesiace chyba. Za moich czasow byla fluoryzacja takimi kroplami (zapewne silniejsze to bylo niz wspolczesny preparat Elmex) Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 22:44 dlatego opisuję wyłącznie swoje doswiadczenia. Acha...i moje "dzieci" maja 30 i 28 lat, wiec jednak wiecej niz twój 18-latek (a zęby ciągle zdrowe, tfu tfu...) Przy czym, ja bardzo dbalam o ich uzębienie, potem zęby myłam im sama, bez oglądania się, że dziecko da radę. Dopóki nie byli wiarygodni (pod tym względem) to zawsze mycie pod nadzorem "mamusi". Spać nie poszli dopóki ząbki nie zostały umyte. Fobię taką mam (być może), biorac pod uwagę ile sama wydalam na "naprawę" zebów i że moja mamusia miala w odwłoku moja higiene (z późniejszymi skutkami). Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 22:57 >potem zęby mylam im sam... no cos mi ucieklo w wypowiedzi wiec dodam..."potem" to znaczy, ze wcześniej, w okresie niemowlecym, przemywalam dziasła gazikiem, tak jak zalecały ksiązki nt opieki niemowlę >potem zęby mylam im sam... no cos mi ucieklo w wypowiedzi wiec dodam..."potem" to znaczy, ze wcześniej, w okresie niemowlecym, przemywalam dziasła gazikiem, tak jak zalecały ksiązki nt opieki niemowlę cej. >potem zęby mylam im sam... no cos mi ucieklo w wypowiedzi wiec dodam..."potem" to znaczy, ze wcześniej, w okresie niemowlecym, przemywalam dziasła gazikiem, tak jak zalecały ksiązki nt opieki niemowlę >potem zęby myłam im sama cos mi ucieklo w wypowiedzi wiec dodam... Wczesniej, od poczatku wlasciwie, przecieralam dziasła niemowlaka gazikiem - wg zaleceń opieki nad noworodkiem i niemowleciem. I dzis szczyce się tym, że moi synowie maja zęby w tak doskonałym stanie - w przeciwieństwie do mnie, niestety. Ale kiedys wlaściwie wcale nie zwracało się na to uwagi, czy dzieciak myje zęby itp. Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 23:10 noszszsz kurka...odświeżylam sobie Firefoxa (bo syn zalecal "zrob to, zrób to') i teraz takie cuda się dzieją. Bedę go pociągać za odpowiedzialnośc.... Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Fluoryzacja w szkole. 28.02.19, 07:41 Z tego samego powodu pilnuję swoje dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Fluoryzacja w szkole. 26.02.19, 23:07 acha. I lakowanie jest dosyc istotne, jednak. Zabezpiecza zęby (od 4 do 8) przed prochnicą, ponieważ ubiera te zęby w taka "koszulkę", odzielająca od potencjalnych bakterii. Warto pojśc do dentysty, nawet prywatnie. Za niewielką w sumie kwotę. Szczegolnie biorac pod uwage poźniejsze skutki. Zafunduj mu to lakowanie, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś