Dodaj do ulubionych

Monikini- prośba o opinie

05.03.19, 11:23
Niedawno dowiedziałam się, że jest coś takiego jak monikini.
Jako młoda dziewczyna nosiłam bikini, ale po ciążach i operacjach (uszkodzony mam m.in. mięsień prosty brzucha) mój brzuch nie wygląda tak dobrze, bym czuła się swobodnie w bikini.
Noszę więc najczęsciej tankini, ale tak przypadkowo odkryłam zdjęcia monokini (i przy okazji, że właśnie taką nazwę nosi).
Jestem szczupła i wysoka, ale brzuch nie jest i nigdy nie będzie już idealny, boczków brak.

Miałyście kiedyś? Jakie wrażenia z użytkowania?
Polecicie jakiś konkretny sklep internetowy?

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 11:51
      Mam jeden. Fajnie wygląda w nim ciało i tyle. Przy schylaniu materiał z przodu staje się luźny- to chyba jedyny mankament.
    • demodee Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 12:24
      > że jest coś takiego jak monikini.
      Ale chodzi Ci o monokini (po polsku: "strój jednoczęściowy") czy o coś innego?
      • princy-mincy Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 13:15
        Chodzi mi konkretnie o taki strój, który z przodu wygląda jak jednoczęsciowy a z tylu jak dwuczęsciowy.
        Nie o klasyczny strój jednoczęściowy (bo takiego nie chcę).

Przyklad z zalando
        www.zalando.pl/tommy-hilfiger-core-signature-one-piece-kostium-kapielowy-navy-blazer-to181g00k-k11.html
        • princy-mincy Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 13:17
          A tu przykładowe zdjęcia z googla
          www.google.com/search?q=monokini&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-qtD5_OrgAhWNRxUIHd_UCQgQ_AUIDigB&biw=1920&bih=966

• katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 13:27
            To jest ok:

www.google.com/search?q=monokini&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-qtD5_OrgAhWNRxUIHd_UCQgQ_AUIDigB&biw=1920&bih=966#imgrc=YlwUKXHfR79BFM:
            • 21mada Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 17:47
              Pomysłowe! Ciekawe czy to się trzyma jak się człowiek zegnie? Ktoś może ma podobne?
          • sfornarina Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 14:15
            Z gugla podobają mi się jedynie pojedyncze sztuki, te bez kółkowych wycięć na boczki. Ten wyżej zalinkowany z zalando jest straszny, właśnie przez te wycięcia. Nawet na pięknej szczupłej modelce wygląda to karykaturalnie.

O wiele bardziej wolę tankini albo zwykły strój jednoczęściowy; po prostu mocniej powycinany i odkrywający tył.
            • katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 15:18
              Współczuję, tyle lat wyciskania siódmych potów i diety poszło na marne. Trza zakładać jednoczęściowy strój.
              • snakelilith Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 15:28
                Współczuć to można tylko tobie tego marnego życia, niedawno znowu pisałoś, że nic ci już nie zostało. A co do stroju, to ja też noszę od lat jednoczęściowy strój kąpielowy, bo jest do pływania najpraktyczniejszy. I to obojętnie czy pływa się w basenie, czy w morzu. Po pływaniu strój zdejmuję, bo się ani nie opalam, ani nie mam potrzeby poderwania żonatego fagasa z sąsiedniego ręcznika. Zresztą ty okazji do założenia stroju kąpielowego nawet nie masz, bo na urlop cię nie stać, więc niewiadomo w jakim celu się tu wypowiadasz. Chyba tylko, by z zazdrości dowalić tym, którym wiedzie się lepiej.
                • katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 16:40
                  Ja mam fajny zalew w zakresie 30 minut jazdy autobusem.
                  • snakelilith Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 16:43
                    No co z tego jak masz, skoro nie korzystasz?
                    • katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 16:46
                      Korzystam, ciepło jest, bezpiecznie, czysto, można wejść do wody z piwem lub bez, fajnie.
                      • katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 16:47
                        I międzynarodowe towarzystwo zwykle jest, serio. Multikulti. Raz naliczyłam cztery języki oprócz polskiego. Nawet Murzyny się nie boją, raz ich 10 było.
                        • snakelilith Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 16:48
                          Lecz swoje fobie.
                          • katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 17:28
                            Nawet Niemcy przyjeżdżają, czują się tu bezpiecznie, nie to co u siebie.
    • demodee Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 13:23
      > Miałyście kiedyś? Jakie wrażenia z użytkowania?
      Nigdy nie miałam, ale ze zdjęć wygląda mi to na połączenie wad kostiumu jednoczęściowego z wadami kostiumu dwuczęściowego.
      Wady jednoczęściowego: trzeba mieć płaski brzuch i smukłą talię.
      Wady dwuczęściowego: nie da się podmienić stanika ani majtek na inne, bo są zszyte.
      • kanna Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 14:04
        W punkt big_grin
    • margotka28 Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 14:01
      do takiego stroju trzeba mieć idealną figurę. Ładne są, ale za nic praktyczne.
    • snakelilith Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 14:48
      Moim zdaniem wygląda to dziwnie i te wycięcia na talię, tylko ją pogrubiają. No chyba, że wygląda się jak gwiazda z playboya, ale wtedy robią się też seksowne skojarzenia i trzeba wiedzieć, czy tego na plaży się chce. Poza tym monikini nie dają żadnej korzyści nad strojami jednoczęściowymi, które też mogą mieć mocno odkryte plecy i ładnie wykrojony dekolt.
      • scarlett74 Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 16:25
        Te zalinkowane z zalando są ok (ale ta cena...), do reszty połączonych ze sobą fikuśnych sznureczków trza mieć idealną figurę, co by potem nie żalić się na forum, że na plaży pękł paseczek big_grin
    • snakelilith Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 16:42
      Alternatywą do monikini mogą być jednoczęściowe stroje kąpielowe, która z tyłu są bardziej wykrojone, ale spełniają funkcję stanika i nie wyglądają jak typowo pływackie. Ja mam na przykład taki marki Freya (model Tootsie):

https://www.curiousitsolutions.co.uk/images/category_41/Freya%20Swim%20Womens%20Tootsie%20Soft%20Triangle%20Suit%20B01KY12T1C_3.jpg https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31Dwi09U4pL.jpg
      • princy-mincy Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 20:27
        Uwielbiam Freya, ale u nich kupuję rankingi, mają świetne staniki
        • snakelilith Re: Monikini- prośba o opinie 05.03.19, 21:39
          Ja akurat za stanikami Freyi w ogóle nie przepadam, ale mam od nich trzy jednoczęściowe stroje kąpielowe i lubię je za to, że trzymwają wieki i nie wyglądają jak typowe plaskacze do pływania, więc są do zastosowania zarówno na plaży jaki i na basenie. Wszystkie kupiłam na wyprzedażach na brastopie, więc nawet cena nie była wysoka.
          • princy-mincy Re: Monikini- prośba o opinie 06.03.19, 09:02
            Ja lubię jeden określony model i mam go w kilku wzorach.
      • 21mada Re: Monikini- prośba o opinie 06.03.19, 08:23
        Nawet modelka wyglada w tym srednio, a z tylu wyglada jakby miała wielkie majty. 😮
        • katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 06.03.19, 08:25
          Dokładnie.
    • 21mada Re: Monikini- prośba o opinie 06.03.19, 08:26
      Najlepsze jest bikini lub inny kostium dwuczęściowy. Po pierwsze, nie rzuca się w oczy jak te wszystkie modne wynalazki. Do pływania tez się świetnie nadaje - nie wiem w czym problem?
      • katja.katja Re: Monikini- prośba o opinie 06.03.19, 08:31
        Bo ktoś zobaczy (jakiś Mietek z parawanu obok z inną Mietką), że ma brzydki brzuch, zgroza! I młodzi chłopcy nie będą się na jej widok ślinić. Skaza na honorze!
    • zasiedziala Re: Monikini- prośba o opinie 06.03.19, 08:58
      Miałam takie jak byłam dzieckiem (wtedy chyba było popularne). Obecnie do pływania wolę zwykłe jednoczęściowe, najbardziej podobają mi się te z głębokim wycięciem na plecach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka