mamalgosia 21.03.19, 20:29 W Rybniku jednomyslnie: dzis splynely ostatnie wyniki referendow i wszystkie 71 publicznych placowek oswiatowych opowiedzialo sie za strajkiem. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:32 Narracja rządowa uległa subtelnej zmianie: od "egzaminy się odbędą zaplanowany sposób i w terminie" do "zrobimy wszystko, żeby egzaminy się odbyły w zaplanowany sposób i w terminie". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:43 To dzieci w waszych szkołach będą miały przewalone z egzaminami i rekrutacją i zero wakacji. Chyba, że przyjmiecie formę strajku umożliwiającą przeprowadzenie egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:46 A moze laskawy rząd potraktuje nas wreszcie powaznie? Tego nikt nie bierze pod uwage... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:53 Na razie była akcja deprecjonowania Broniarza - niezbyt udana, bo jednak nie można go "wyrzucić, zwolnić, zamknąć, aresztować, zakneblować, odebrać prawa głosu" etc. i co tam w komentarzach proponowano na portalach rządowych. Była próba obejścia via projekty rozporządzeń z rozwiązaniem pozwalającym na delegowanie nauczycieli z innych szkół, też w praktyce się nie sprawdzi. Uruchomiono Adriana i wczoraj spotkał się z premierem, w poniedziałek na Forum Dialogu Społecznego mają być Rafalska, Zalewska i Czerwińska. Natomiast ja myślę, że 8 kwietnia wszyscy się obudzą, 9 kwietnia będzie wielkie "O q... " i jakieś rozwiązania na chybcika. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:01 Natomiast ja myślę, że 8 kwietnia wszyscy się obudzą, 9 kwietnia będzie wielkie "O q... " i jakieś rozwiązania na chybcika. Ja tak właśnie myślę od chwili pierwszych reakcji (czy też raczej ich braku) MEN na zapowiedzi referendum i terminu strajku. Ich po prostu kompletnie porąbało, na serio uważają, że dadzą radę to przeczekać i problem "się rozwiąże" - bardzo chciałabym mieć jednak nadzieję, że ktoś się tam jednak ocknie w tym rządzie, ale po trybie "wygaszania" gimnazjów nie zdziwi mnie już absolutnie NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:05 Moim zdaniem nauczyciele dostaną zapewnienie, że od 1.07 będzie 1000, a 1.07 zobaczą środkowy palec i zero na koncie. I niech sobie strajkują w wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:15 betty_bum napisał(a): > Moim zdaniem nauczyciele dostaną zapewnienie, że od 1.07 będzie 1000, a 1.07 zo > baczą środkowy palec i zero na koncie. I niech sobie strajkują w wakacje Zdajesz sobie sprawę, jakie byłyby tego konsekwencje? Od września byłoby pół obsady w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:31 Czytam co piszą forumki, jak to wygląda na prowincji. Tam nikt nie rzuci papierami, a Warszawka i inne miasta niech się martwią same. Zresztą to nie musi być lipiec, chodzi tylko, żeby jakoś dociągnąć do wyborów, potem 4 lata władzy i spokoju, na taczkach suweren ich nie wywiezie, za głupi na to. Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:10 Mam taką nadzieję, bo jeśli nie, to nie wiem kto sporządzi świadectwa dla klas maturalnych. To kolejny problem, nie mniej odległy niż egzaminy gimnazjalistów i ośmioklasistów. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 06:40 triss_merigold6 napisała: > Natomiast ja myślę, że 8 kwietnia wszyscy się obudzą, 9 kwietnia będzie wielkie > "O q... " i jakieś rozwiązania na chybcika. Też tak myślę. Niech pierdyknie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 07:52 triss_merigold6 napisała: > Była próba obejścia via projekty rozporządzeń z rozwiązaniem pozwalającym na de > legowanie nauczycieli z innych szkół, też w praktyce się nie sprawdzi. > Uruchomiono Adriana i wczoraj spotkał się z premierem, w poniedziałek na Forum > Dialogu Społecznego mają być Rafalska, Zalewska i Czerwińska. > Natomiast ja myślę, że 8 kwietnia wszyscy się obudzą, 9 kwietnia będzie wielkie > "O q... " i jakieś rozwiązania na chybcika. Ekhm... w międzyczasie zdaje się jeszcze Solidarność zapowiedziała pikiety w intencji przypomnienia, że w kolejce do podwyżek stoją również inni pracownicy państwa polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:53 Też mi się wydaje, podejrzewam umowę typu od stycznia 500, od następnego września drugie 500, ogłoszoną uroczyście, a cichaczem odwołaną po wyborach. Nie liczę na tę podwyżkę. Liczę na to, że nauczyciele pokażą, że jeśli mówią, że zastrajkują, to zastrajkują. Bo jeśli nie to będzie jasny sygnał, że można nas spokojnie olać. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:11 > A moze laskawy rząd potraktuje nas wreszcie powaznie? Tego nikt nie bierze pod > uwage... za PO wynagrodzenia nauczycieli były zamrożone i był spokój, a pis zrobił już trzy podwyżki, a nauczyciele i tak strajkują. Większość nauczycieli popiera opozycję, więc może chcą, żeby pensje były zamrożone jak za PO i protestują przeciwko pisowskiemu rozdawnictwu podwyżek? Ciekawa mentalność, mieć zamrożone pensje za PO, głosować na PO, a potem domagać się podwyżek od pisu. Naprawdę ciekawe, co będzie z tego strajku. Zastanawia trochę fakt, że strajkową atmosferę na forum nakręcają te same nicki, które wcześniej nakręcały liczne projekty opozycji, z których nic nie wyszło. Mimo to wiara w siebie i poczucie mocy dokładnie takie jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:17 Moja podwyzka wyniosla 214 zl za 3 miesiace, czyli troche pinad 70 zl. Bez jaj Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:27 W postulatach jest 1000. Gdybym tyle dostala brutto, to zarabialabym 3100 (staz 20 lat). Mysle, ze nie sa to wygorowane zadania. A jednoczesnie wiadomo, ze nie chca przyznac Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 23:30 Nie calkiem rozumiem. To teraz zarabiasz 2100? To mniej niz placa minimalna. Chyba ze niepelny etat? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 00:09 Ona chyba ma na myśli, że gdyby dorzucili jej 1000 do pensji brutto, to wyszłoby jej 3100 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 07:32 2300. Pelny. Doliczylam 1000 nie netto Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:18 Te same nicki, czyli np ja? Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:36 Pensje nauczycielskie za PO nie były zamrożone, mimo kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 06:18 ten kłamie jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 08:04 No właśnie tu jest problem. Zalewska zrobiła fatalnie przeprowadziła swój projekt. Nie znalazła sojuszników, nie przekonała nauczycieli (nie mówiąc już o wyrzuceniu 910 000 podpisów pod wnioskiem referendum do kosza). Po prostu wprowadziła swoją zmianę przemocą, tak działa PIS. No i to się mści. Gdyby była zgoda w szkołach, w samorządach - to udało by się bez większych problemów, nauczyciele by się cieszyli z podwyżek, a nie traktowali ich jako przekupstwo za złą reformę. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 08:39 joxanna1 napisała: > Gdyby była zgoda w szkołach, w samorządach - to udało by się bez większych problemów, > nauczyciele by się cieszyli z podwyżek, a nie traktowali ich jako przekupstwo za złą reformę. Wymyślasz. Gdyby była zgoda, to takich głupich zmian by nie było, a nauczyciele już długi czas są niezadowoleni z pensji. Pomysł przedłużenia czasu do zarabiania normalnych pieniędzy przez zaczynających pracę nauczycieli, dobił polską szkołę, nie było grupy nacisku w szkole, która by się temu przeciwstawiła, większość już przeszła przez tę fazę, a przyszli nauczyciele przecież nie mogą zastrajkować. Jeśli chcą mieć nauczycieli, to na start trzeba im zapłacić 2500 zł za etat bez dodatków, to jest, według mnie, absolutne minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 09:08 >to na start trzeba im zapłacić 2500 zł za etat bez dodatków, To na rękę? Minimalna to 2250. Stażysta obecnie dostaje 2417, kontraktowy 2487. I jeśli dobrze rozumiem, to dwa stopnie do tej pory trwały dwa lata i 9 miesięcy (33 miesiące), a po zmianach Zalewskiej 4 lata i 9 miesięcy (57 miesięcy). Czyli człowiek ma trzydziestkę na karku, studia za sobą, może jakiś kredyt studencki do spłacenia i zarabia 237 PLN ponad minimalną. I przepraszam, czego my oczekujemy od ludzi płacąc im tak źle? A lepiej jeszcze długo nie będzie, bo potem do następnego awansu zamiast 12 jest 48 miesięcy. Ile budżet oszczędza na jednym nauczycielu? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 09:50 turzyca napisała: > >to na start trzeba im zapłacić 2500 zł za etat bez dodatków, > > To na rękę? Tak, na rękę. Do tego dodatek za wychowawstwo w sensownej kwocie, co najmniej 400-500 zł, inne dodatki też płatne, a po 20 latach 4 tys. netto za etat bez liczenia dodatków. Uważam to za absolutne minimum, żeby ktokolwiek przyszedł do szkoły. > > Minimalna to 2250. Stażysta obecnie dostaje 2417, kontraktowy 2487. > I jeśli dobrze rozumiem, to dwa stopnie do tej pory trwały dwa lata i 9 miesięc > y (33 miesiące), a po zmianach Zalewskiej 4 lata i 9 miesięcy (57 miesięcy). A kogo to obchodzi? To można by zupełnie inaczej rozwiązać, zrobić dodatki za konkretne umiejętności, bez patrzenia na wiek, np. drugi język obcy znajomość B2 to tyle i tyle, skończone kursy medyczne ratownictwa i czynny ratownik to też coś, czynny egzaminator maturalny, drugi przedmiot itd. plus do tego dodatek za staż i motywacyjny. Mnie to zupełnie nie obchodzi, jak oni planują swoje podwyżki, idę do dyrektora i mówię, że mogę pracować z 4 tys. od września, on mi na to, że może mi dać tyle i tyle, ja na to, że niech gada z organem prowadzącym, niech dołożą, bo mi nie pasuje i zostawiam numer telefonu. Bez możliwości zmian systemu i dołożenia potrzebnym nauczycielom, to nie zadziała. Ludzie muszą zacząć się szanować, nie czapkować na wejściu, tylko określać swoje potrzeby i negocjować, dopiero wtedy system się ruszy. Teraz znajduje się dobrze płatną pracę w dwa dni, natomiast bez większych umiejętności, lepszą pracę, niż w szkole, znajduje się w dzień i tam nie trzeba się użerać z rodzicami i kuratorium, tylko zrobić swoje i iść do domu. Tak mają mężczyźni, kobiety mają gorzej, ale niech też działają i zmieniają swój zawód na bardziej potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 23:14 Po co ci znajomosc b2 ucząc np edb czy historii czy matematyki? Żeby pojechać na nieplatna wycieczkę zagraniczną ( tzn ty nie dostajesz dodatkowej kasy za dyżur 24h i odpowiedzialność) Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 13:15 Zabrano za to dodatki wiejskie, więc wiele osób jeszcze straciło na tej zamianie... Myślę, że to bardzo wkurza nauczycieli, ten rozdzwiek między narracją rządu A rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 13:35 Też uważam, że nauczyciele mają prawo poczuć się traktowani jak idioci. Nawet jeśli te teksty polityków mają bardziej trafiać do ogółu niż do nich to muszą wkurzać. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:52 triss_merigold6 napisała: > To dzieci w waszych szkołach będą miały przewalone z egzaminami i rekrutacją i > zero wakacji. > Chyba, że przyjmiecie formę strajku umożliwiającą przeprowadzenie egzaminów. O egzaminy się nie martw, jeszcze dzisiaj rzecznik rządu mówiła, że egzaminy się odbędą i wszystko jest pod kontrolą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:54 Moze Zalewska bedzie pilnowac Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:54 Pracuję wystarczająco blisko władzy, żeby właśnie dlatego się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:11 Triss, martwisz sie ze w ramach "robienia wszystkiego" to ciebie oddeleguja do pilnowania egzaminowanych, a potem jeszcze kaza sprawdzac wedle klucza? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:35 he he he, dziesiąty wątek o strajku, czyżby znowu na kilkaset wpisów? entuzjazm zupełnie jak w czasach KOD-u. Może zachowajcie trochę sił na strajk, bo na razie mamy wyłącznie gadanie, a im więcej gadania, tym mniej działania Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:40 Mamy sily - jestesmy zdesperowani Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:27 Mamalgosia ty uczysz w podstawówce czy średniej?( ekonom?) W podstawówce pisklaka ponoć dyro stwierdził, że egzaminy się odbędą nawet jakby sam miał chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:28 W licem z wygasajacym gimnazjum. Sam nie moze pilnowac Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:41 Oooo w jednym z dwóch elitarnych 😜 ... P czy F ? Wiem, że sam nie popilnuje ale ponoć będzie robił co może żeby się dało egzamin przeprowadzić ( na moim zadupiu wszyscy się znają i dyro robi co może żeby go społeczność lokalna nie zjadła a to generalnie trudni ludzie ). Wiem, że to egoistyczne ale cieszę się że moi starsi już w średnich a pisklak na samym początku podstawówki... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:01 P Choc chyba juz niewiele osob by nazwalo je elitarnym Jest za to naprawde fajne Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:00 Pomyśl ile będzie wątków i ile zarobisz jak strajk ruszy. Zamknęli mi przedszkole, co zrobić z dzieckiem? Kiedy te egzaminy, obiecywali w terminie i duda? Dziecko chciało studiować poza Polską, tam nie przedłużyli rekrutacji co robić, kiedy matura? Kiedy koniec tego strajku? Miałam wizytę u lekarza, a lekarz na opiekuńczym, bo ma szkoła dziecka zamknięta, co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:35 Mam pytanie do nauczycielek: jaką konkretnie formę przyjmie strajk od 8 kwietnia? Nie będą się odbywać lekcje? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:42 Nie no, jesli w danej szkole np 4 nauczycieli nie bedzie strajkowalo, to oni beda prowadzic lekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:47 A jak to sobie wyobrażasz? 4 nauczycieli ma zapewnić bezpieczeństwo całej szkole? U nas dyrektor przekazał informację, że jeśli ilość niestrajkujacych nie będzie wystarczająca do zapewnienia bezpieczeństwa dzieci (zgodnie z obowiązującymi przepisami) to występuje się do op o odwołanie zajęć. Nie wiem tylko, co wtedy ci niestrajkujacy maja robić Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:49 Nie wyobrazam sobie. Nie powiedziano nam jeszcze jak to bedzie technicznie wygladalo Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:52 ale jakim cudem? Skąd będzie wiadomo KTO opowiedział się przeciwko strajkowi? Ja wpisałam się na listę głosujących, ale nikt nie wie JAK zagłosowałam. IMO - jeśli ponad 50% głosujących opowiedziało się za strajkiem, to nikt nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:53 Przeciez strajkujacy musza miec potracone pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:56 A nauczyciele mają płacone z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:58 To im potrącą z następnej wypłaty. Tak samo jak w przypadku zasiłków chorobowych Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:02 no ok, to być może następny etap - na etapie referendum imiennie nikt się nie deklaruje. Natomiast jeśli chodzi o potrącenie wynagrodzenia, to jesteśmy przygotowani: dostaliśmy 13-stki oraz wyrównanie Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:07 Po strajku 31 marca 2017 w mojej szkole, już nie jestem optymistką... Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:02 Samorządy popierające strajk powiedziały, że nie dadzą zginąć strajkującym nauczycielom Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:13 Dostały info od regionalnych izb obrachunkowych i szybciutko się wycofały. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:16 Nasz samorząd złotówki nie dołoży.... Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:20 Nasz też nie. Kto będzie strajkować, ten będzie miał potrącone za każdy dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:39 Polska edukacja to kilka równoległych wszechświatów, dlatego chyba każdy powinien być rozpatrywany i wynagradzany oddzielnie. Ten protest to najlepszy na to dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:55 Nie, to strajk się odbywa i biorą w nim udział ci, którzy chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:56 Przecież jest tworzona lista osób strajkujących. To, że strajkuje placówka, nie oznacza, że strajkują wszyscy nauczyciele. Teoretycznie na listę strajkujących można wpisać się danego dnia, po przyjściu do pracy. U nas ze względów organizacyjnych i bezpieczeństwa dyrekcja prosi o wcześniejsze składanie deklaracji Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:10 A wiesz, ze takie ( wcześniejsze) deklaracje są niezgodne z prawem ? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:19 Zmusić nikogo nie zmusi. Jak ktoś powie, że nie będzie strajkował to jego sprawa. Akurat w tej kwestii dyrekcje rozumiem, uważam, że deklaracja w ostatniej chwili jest dość niefortunna. Być może ma to na celu profilaktyczne zamknięcie jak największej ilości placówek i zwiększenie dotkliwosci strajku Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:56 Przy belferskuej grypie nie odbywały się zajęcia lekcyjne. Rodzice proszeni byli o nieprzyproeadzanie dzieci jeżeli mogą zapewnić im opiekę. Tym którzy nie mogli zostać w domu opiekę zapewniali zdrowi nauczyciele w świetlicy i teraz ma to tak samo wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:59 Ale opieka musi być sprawowana zgodnie z przepisami. I jeśli przepis przewiduje, że pod opieką nauczyciela w świetlicy może przebywać 25 dzieci, to 3 nauczycieli nie może pilnować 100 czy 150 dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:08 Nie było setki dzieci tylko kilkanascioro. W sąsiednim przedszkolu były zdrowe dwie nauczycielki . Po 50 dziecku (jedna na 25 dzieci)nie przyjmowano do przedszkola kolejnych i odsylano z kwitkiem do zaswiadczenua o opieke nad dzieckiem zdrowym, wiec to samo moga zrobic w szkole w zasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:20 Nie wszędzie jest możliwość odesłania z kwitkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:26 Nie sądzę żeby ktoś się tym przejmował. W końcu nie każdy ma możliwość skorzystania z kwitki nawet jeśli go dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:36 No są ludzie mający działanosc czy pracujący na kontraktach albo umowach o dzieło czy zlecenie ,zaczynający nowa pracę, wyjeżdżający w delegacje, prowadzący ważne spotkania czy szkolenia których kwitek na opiekę nad zdrowym dzieckiem nijak nie urządza. ... fajnie jak ktoś ma możliwość skorzystania no ale nie ma się oszukiwać ze robi to większość. ...raczej jednak pojedyncze przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:44 Aaaaa. U nas specyficzna sytuacja, bo szkoła specjalna, dzieci dowożone busami z odległości nawet 20 km. Pojadą rano busy i co? Dyrektor powie sorry, ale więcej dzieci już dzisiaj nie wpuścimy? I co z tymi dziećmi? Busy mają zaplanowane inne kursy, nie zdążą dzieci odwieźć (czasem taki kurs to ponad godzinę w jedną stronę), co jak6w domu nikogo nie będzie? A przypominam, że mówimy o dzieciach niepełnosprawnych, dla których podróż jest czasem mało komfortowa, z różnych powodów... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:59 No u Was to faktycznie. ...ja ciągle się łudzę ze nasz rząd się otrząsnie wreszcie i do tego strajku nie dojdzie ale im mniej czasu zostaje....eh Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 02:22 slonko1335 napisała: > Nie sądzę żeby ktoś się tym przejmował. W końcu nie każdy ma możliwość skorzys > tania z kwitki nawet jeśli go dostał. Nie każdy ma możliwość odejścia z kwitkiem - masz na myśli? To chyba jest TEN kwitek. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:21 serio rajcuje cię poprawianie na forum przypadkowych literówek? no ale co kto lubi.... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 21:48 slonko1335 napisała: > serio rajcuje cię poprawianie na forum przypadkowych literówek? no ale co kto > lubi.... > Udam, że wierzę, iż to była literówka. Poza tym jednak chodziło o frazeologizm. Można "odejść z kwitkiem". Nie wiem, czym miałoby być "skorzystanie z kwitka, nawet jeśli się go dostało". Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 23:57 > Udam, że wierzę, iż to była literówka. Ach, jakaś ty łaskawa... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 10:21 a co to miało być niby, błąd ortograficzny, bo zamiast a wklepałam i? i nie nie miałam na myśli odejścia z kwitkiem tylko możliwość skorzystania z kwitka Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 10:40 a jeśli chcesz sugerować, że nie znam odmiany rzeczowników przez przypadki to odsyłam Sherlocku do tego postu z godziny 21:08 gdzie już o kwitku pisałam - i uwaga, uwaga tam tez będziesz mieć pole do popisu bo mi w tel zaświadczenie się źle kliknęło ale na zdrowie jak masz radość z takich bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:58 Trudno w tej chwili powiedzieć, zależy ilu nauczycieli będzie strajkować. Przy poprzednim strajku w naszej szkole lekcje odbywałyby się normalnie, gdyby przyszli uczniowie, ale uczniów było mało, ci co przyszli, szybko się zwolnili i wszyscy niestrajkujący poszli do domu. A strajkujący zostali. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:56 Długo nie wierzyłam, że się zmobilizujecie A tu proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:08 Dla mnie też szok bo zabierali się jak pies do jeża. I tak sądzę że wydygają przed samym faktem, szczerze się zdziwię jak jednak coś się wydarzy. Chociaż popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszatrzydziescitrzy Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 20:53 Nie mogę się doczekać 8 kwietnia! Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:23 Naprawdę...? Ja czekam z obawą i nadzieją że uda się zamknąć temat bezboleśnie dla uczniów i rodziców oraz satysfakcjonująco dla nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszatrzydziescitrzy Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:25 Naprawdę Chcę zobaczyć na własne oczy solidarność nauczycielską, mam nadzieję, że do niej dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:10 Ja też. Chcę zobaczyć jak to wszytko robi ... pierdyk . Znaczy kiedyś w końcu pis musi się potknąć. Moze akurat o nogi nauczycieli ... . Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:25 > Ja też. Chcę zobaczyć jak to wszytko robi ... pierdyk . Znaczy kiedyś w końc > u pis musi się potknąć Opozycja pociesza się, że pis nie jest wieczny. Musi być naprawdę cienko, jeśli już tylko takie pocieszenia zostały. Do tego okazuje się, że zdaniem opozycji pis jeszcze ani razu się nie potknął i teraz może będzie pierwszy raz. Nauczyciele jako decydująca siła antypisowskiego ruchu. Wzruszająca jest opozycja, która marzy, że w czwartym roku rządów jakaś akcja chwyci tak, jak do tej pory nie chwyciła żadna akcja, a było ich koło setki. Co z tego, że było sto innych prób, wiadomo, że największą odwagę, siłę, jedność i potencjał rewolucyjny mają nauczyciele, i właśnie dlatego opozycja zostawiła sobie nauczycieli na koniec jako Wunderwaffe. W ogóle nasuwają się analogie, im gorzej na wszystkich frontach, tym częstsze marzenia o Wunderwaffe, która całkowicie odmieni los Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:30 Pycha kroczy przed upadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 15:52 Dyrdymały to potrafisz wypisywać, jak zwykle. A nie przeszkadza ci, że są pieniądze do rozdawania za nic, a nie ma na godziwe pensje za pracę, nie ma dla osób niepełnosprawnych, które nie zarobią same, a żyją na marnych zasiłkach? To już ci nie przeszkadza. A jak nazwać trollem, to wielkie oburzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:34 > Znaczy kiedyś w końcu pis musi się potknąć Może przypomnę, że koniec pisu przepowiadały już takie tuzy jak m.in. Mateusz Kijowski, Ryszard Petru, Myszka Agresorka, Stefan Niesiołowski z PSL-UED, a kolega z klubu Niesiołowskiego Michał Kamiński napisał nawet całą książkę pt. "Koniec pisu". "Koniec pisu" to w ogóle silnie zmitologizowany temat Jest gorzki paradoks w tym, że osoby wieszczące "koniec pisu" same błyskawicznie lądują na aucie, a pis ma się świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:52 Jesteś (co tu napisać , żeby nie wycięli, a żeby nie ukrywać twoich braków w inteligencji w porównaniu z normalnymi ludżmi) z przynajmniej dwóch powodow. Pierwszy to chora fiksacja na pewnych tematach, o których zdrowi ludzie dawno zapomnięli, Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 06:47 To najemnik, robi to, za co mu płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 16:01 Ciekawe jak by się ten twój ukochany pis miał bez dawania łapówek. Myślisz, że gdyby byli pewni drugiej kadencji, to obiecywaliby kolejne rozdawnictwo i uprawiali korupcję polityczną? Szkoda że nie rozdają ze swoich kieszeni, tylko z podatków ciężko pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:03 Z tego, co słyszałam (na razie nieoficjalnie), w naszym mieście również wszystkie szkoły przystępują do strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:09 U nas szkoly nie beda strajkowac, w ubieglym roku dostaly po 600zl brutto podwyzki, i z gory poszedl przekaz, ze strajku ma nie byc, bo nauczyciele tak naprawde moga stracic wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:31 W jakim mieście nauczyciele dostali 600zł brutto podwyżki i kto im ją dał??? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:37 Ale że 600 brutto na całą szkołę? Sądzę, że to realne kwoty Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 09:02 No przeciez ci nie napisze w jakim miescie.Miasto dalo, uchwala radnych.pieniadze na to sa, jak przyznali w tym roku miasto dostalo dodatkowe 2mln+ subwencji.Zapewne kazdy organ dostal. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:44 napisać takie coś każdy może 'u mnie dostali" jak nie napiszesz gdzie dokładnie,żeby można to było zweryfikować to mogę z przekonaniem, graniczącym z pewnością, uznać, że łżesz jak za przeproszeniem bura suka i tyle. Jeś0li samorządy W OGÓLE dostały jakąkolwiek kasę to ta kasa poszła na wydatki związane z rozwałką pt "reforma edukacji". a nie na podwyżki. U nas też "miasto podało" ile zarabia nauczyciel . Tylko trochę dziwnie im to wyszło w konfrontacji z paskami nauczycieli z naszego miasta. No ale jak sie do średniej zarobków wlicza odprawy emerytalne, zasiłki itp to wychodza takie bzdury. Nie wierzę w te rewelacje o 600 zł podwyżki dla nauczycieli CHYBA ZE dał to organ prowadzący z własnej kasy. Ale w TAKĄ HOJNOŚĆ samorządu jakiegokolwiek szczebla to ja nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 15:42 600zl podwyzki nauczyciele dostali w ubieglym roku przed wyborami samorzadowymi.Pieniadze zostaly zabrane z innej puli i zostaly przeznaczone na p[odwyzki.W tym roku gmina dostala dodatkowe 2mln+ na oswiate, te pieniadze natomist beda przeznacvzone na co innego.Zainteresuj sie swoja gmina, zapewne kazda dostala w tym roku dodatkowe srodki na oswiate. Nikt mi nie musi wierzyc mam to gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 15:44 jeżeli nauzyciele dostali 600 złotych podwyżki W TWOIM MIEŚCIE to napisz gdzie, można to zweryfikować. Ale musi to być megabogaty samorząd że tyle dał. A 2 miliony subwencji poszło na załatanie największych potrzeb w związku z deformą edukacji. I jestem pewna ze o wiele więcej wydano z funduszy własnych gminy. Nie łżyj bo nikt w to nie uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa-fira Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 22:17 W mojej gminie i sąsiedniej dodatki motywacyjne wahają się od 500 do 1300 zł brutto. Ja, jako stażystka dostaję 500, koleżanki kontraktowe 650-800, mianowane i dyplomowane jeszcze więcej. Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 15:42 Zdradź, która gmina jest tak hojna. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 11:09 Warszawa dostała 3 miliony na reformę, a wydała 50. Będą się sądzić ze SP. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:05 U nas za strajkiem opowiedziało się 86 % nauczycieli. Inna rzecz, ilu rzeczywiście poświęci zarobki i faktycznie zastrajkuje. Bardzo mnie martwi ta sytuacja (niebotyczny bałagan egzaminacyjny, niemożność ukończenia SP i gimnazjum bez podejścia do egzaminu, rekrutacja...) i mam nadzieję że znajdzie się rozwiązanie dzięki któremu strajk nie dojdzie do skutku. Jednak strajkować będę, choć wolałabym nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:14 Ja tez wolalabym nie i tez bede. Nie widze innego wyjścia Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:16 Mam z tym problem, przyznaję. Jestem wychowawczynią ósmej klasy i w czasie egzaminu gimnazjalnego mam dwukrotnie pełnić funkcję przewodniczącej... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:20 Gdyby lagodniejsze formy protestu docieraly, to nie trzeba by bylo tego robic. Gdyby nas nie wysmiewano i nie olewano. Drwiny, docinki, klamstwa To juz nie kest nasza wina Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:12 Czy jest gdzieś miejsce, gdzie sprawdzić, czy szkoła przystapi do strajku? Dzieci maja przykazane słuchać, co powiedzą nauczyciele w tej sprawie, ale póki co nic nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:21 Chyba poki co nie ma pelnego wykazu. Do poniedzialku trwaka referenda Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:25 niedlachaosuwszkole.pl/2019/03/16/ogolnopolski-strajk-nauczycieli-wyniki-referendum/?fbclid=IwAR23lOgwiqeF5MklwzvwA3giZzG_OiFzu4N-AZoI_Vi6XQw9-f0F_knZM9Q Ale ta mapka, z tego co widzę, jest z wczoraj, nie wiem gdzie są dane uzupełnione o dzisiejszy dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:11 > Ale ta mapka, z tego co widzę, jest z wczoraj, > nie wiem gdzie są dane uzupełnione o dzisiejszy dzień Ktoś może przypomnieć, była taka afera opozycji właśnie z mapką i szkołami, potem okazało się, że ktoś pozgłaszał szkoły, które bynajmniej nie planowały strajkować? Coś wspólnego z tym miała Lubnauer, ktoś pamięta szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 06:50 Te pokwikiwania pomagają pozbyć się skrupułów. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 07:29 Będziesz miał odwagę przyznać, że tym razem postawiłeś na złego konia? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 07:43 skumbrie napisała: > Będziesz miał odwagę przyznać, że tym razem postawiłeś na złego konia? Nigdy, praca jest jednak pracą. Zastanawiam się, kto to jest? Sprawnie pisze, widać też, że inteligentny, więc się odróżnia spośród tej bandy, gdzie trzeba ich programować, żeby nie palnęli głupoty w najprostszych sprawach. W telewizji też są głupsi... muszę pomyśleć, to nie jest jakaś trudna zagadka, jeśli się zna cały rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 23:21 dziękuję Aga. niestety, szkoła moich dzieci nie jest jeszcze zgłoszona... ale na prowincji, króa mnie interesuje, strajk jest zgłoszony. Super. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 09:53 jest! jest strajk w szkole moich dzieci. Fantastycznie! Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:16 Wg info z TT Nie dla chaosu w edukacji stan wczoraj wieczorem to 5296 szkół i przedszkoli, na weryfikację czeka kolejne 400. Ciekawe, na ile to pokazuje stan rzeczywisty, bo jeśli jest choć trochę blisko, to biorąc pod uwagę liczbę placówek, do 80% brakuje bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:18 Oczywiście 'Nie dla chaosu w szkole' Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:20 maniaczytania napisała: > biorąc pod uwagę liczbę placówek, do 80% brakuje bardzo dużo. Nie rozumiem, czy to konkurs z nagrodami za przekroczenie 80%? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:23 Nie, zdaje się, że tyle zapowiadał szef ZNP, ministerstwo podawało 22% Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:50 maniaczytania napisała: > Nie, zdaje się, że tyle zapowiadał szef ZNP, ministerstwo podawało 22% Propagandzistce 'zdaje się' Pali się pod tyłkiem to zaczynacie mącić? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 11:03 > Nie, zdaje się, że tyle zapowiadał szef ZNP, ministerstwo podawało 22% Przypominam również inne słowa ministry: "Wszystko jest policzone" "Ministerstwo bardzo dba o samorządy. By wszystkie koszty, które ponoszą, były w określony sposób kompensowane" "Nie ma "podwójnego" rocznika" "Nauczyciele będą przy egzaminach i przy komisjach egzaminacyjnych." Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 10:33 W moim mieście we wszystkich szkołach zdecydowano o strajku w referendach, natomiast na mapie jest tylko połowa z nich. Nie można się sugerować tylko nią gdyż wiele szkół po prostu nie zgłosiło tam swojego uczestnictwa w strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 11:07 Tam się nie trzeba zgłaszać, a poza tym referenda trwają do 25.03. Liceum mojego dziecka strajkuje, to duża szkoła, pracuje tam więcej nauczycieli niż w pewnie kilku razem wziętych w małych miejscowościach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 12:00 To sa tylko te, ktore ktos zglosil do tego portalu. Nic oficjalnego. Np z Rybnika tam jest chyba tylko 5, a wiec mocno odstaje od rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 10:00 Nie dla chaosu w szkole Cóż za przewrotna nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 10:12 A to dopiero przewrotna nazwa: "Przygotowana reforma edukacji" reformaedukacji.men.gov.pl/ Już nie wiem, co bardziej razi: "przygotowana" czy "reforma". Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 10:48 To już w ogóle bez sensu. Zaznaczam tylko, że ani nie jestem zwolenniczką reformy, ani obecnej ekipy, ba, popieram żądania nauczycielu, razi mnie termin i pogrywanie dziećmi i młodzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 10:55 każdy termin byłby zły i w kazdym mozna by uzyć argumentu o pogrywaniu dziećmi. (no chyba że mieliby postrajkować w wakacje, ku zadowoleniu wszystkich) Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 11:09 A nie widzisz różnicy między strajkiem w czasie normalnych zajęć, a w czasie egzaminów, przygotowań do zakończenia roku, rad pedagogiczny, matur? Bo ja widzę. I w innym przypadku niż teraz sama poszłabym z poparciem dla nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 11:27 milka_milka napisała: > I w innym przypadku niż teraz sama poszłabym z poparciem dla nauczycieli. Na szczęście do nauczycieli już dotarło, że poparcia sfochowanych rodziców nie da się włożyć do gara. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 11:31 Milka, ja już raz napisałam w którymś z tych wątków. Gdyby nauczyciele zastrajkowali w czasie roku szkolnego, podstawa programowa leżałaby i kwiczała, a co za tym idzie przygotowanie do egzaminów. Rodzice musieliby naprawdę zainwestować w korki albo wysyłać dzieci w soboty i niedziele do szkoły. W przypadku strajku podczas egzaminów rząd naprawdę ma możliwość reakcji czyli albo dać podwyżki albo inaczej przygotować przeprowadzenie egzaminów. ZNP dało mnóstwo czasu. Dodatkowo narzekania na nauczycieli, którzy biorą dzieci jako zakładników pokazują reszcie społeczeństwa, że nauczyciele nie tylko uczą, ale też bez naszego zaangażowania trudno jest przeprowadzić takie egzaminy. Stąd wcześniejsze wyrzucanie nam, że podczas egzaminów nie prowadzimy lekcji okazało się bez sensu. Strajk nauczycieli w każdym momencie jest niewygodny, tyle, że w inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 11:49 Otóż to; dlatego też, choć jako matkę dziecka gimnazjalnego nie cieszy mnie perspektywa, że egzaminy się nie odbędą w terminie, to pretensje o to trudno mieć do nauczycieli, którzy nie tylko nie wystartowali wszak od najbardziej drastycznej formy protestu, jaka jest strajk, ale i ją zapowiedzieli z ponad miesięcznym wyprzedzeniem. I póki co uczą i wypełniają resztę swych zadań. Czy lepiej byłoby, gdyby teraz nie było lekcji przez ten miesiąc? No jakoś nie sądzę. Jak również nie podejrzewam, że brak lekcji teraz ruszyłby MEN w jakikolwiek sposób, skoro na zapowiedzi strajku tuż przed egzaminami rząd nie reaguje wcale. Jak można w tej sytuacji winić nauczycieli za ewentualne perturbacje okołoegzaminacyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 12:05 dokladnie (i tez mam na stanie gimnazjalistę i nie wiemy, czy bedą egzaminy, czy nie będą). zaczeliby strajk od 1 wrzesnia - bylby lament. przed promocja na koniec roku - płacz, jak to a promocje? przed koncem polrocza - a wystawienie ocen? w srodku - rany, a program to kiedy przerobią, siedzą nic nie robią, zamiast uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 12:25 Można. Za sam pomysł organizowania strajku w tym terminie. Poza tym pisałam, że ja, a cały czas piszę o swoim zdaniu, nie uogólniam, jak najbardziej poparłabym strajk w innym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 15:37 hankam napisała: > Milko - w jakim konkretnie? > Ja nie milka, ale strajk od początku wrzesnia miałby więcej mojego poparcia niż na egzaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 16:13 A w jaki sposob objawialoby sie twoje poparcie ? Co nauczyciele by z niego mieli? Jak popieralas nauczycieli podczas zeszlorocznych egzaminow?(wszak nie strajkowali) Nie dziw się, ze już nie zalezy nam na waszym "poparciu" Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 21:28 mamalgosia napisała: > A w jaki sposob objawialoby sie twoje poparcie ? nijaki, po prostu bym popierała - słownie Bo teraz to w zasadzie owszem popieram, ale jednak bardziej (dziwne, nie?) lezy mi na sercu dobro własnego dziecka. > Co nauczyciele by z niego mieli? Pewnie nic > Jak popieralas nauczycieli podczas zeszlorocznych egzaminow?(wszak nie strajkow > ali) To w czasie egzaminów trzeba popierać nauczycieli?! > > Nie dziw się, ze już nie zalezy nam na waszym "poparciu" Nie dziwię się. Dziwię się, ze nauczyciele sie oburzają, że ktoś jest niezadowolony, gdy ich strajk rozwala plany życiowe czyichś dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 08:28 kurt.wallander napisała: > mamalgosia napisała: > > A w jaki sposob objawialoby sie twoje poparcie ? > nijaki, po prostu bym popierała - słownie Że tak pojadę gogologiem - Błahahahahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 11:55 araceli napisała: > kurt.wallander napisała: > > mamalgosia napisała: > > > A w jaki sposob objawialoby sie twoje poparcie ? > > nijaki, po prostu bym popierała - słownie > > Że tak pojadę gogologiem - Błahahahahahahahahahahaha Przeciez nauczyciele niejednokrotnie wypowiadali się, że nie zalezy im na poparciu rodziców. Więc nie wiem, dlaczego miałabym wychodzić z siebie dla kogoś, kogo moje zdanie nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 12:02 kurt.wallander napisała: > Przeciez nauczyciele niejednokrotnie wypowiadali się, że nie zalezy im na popar > ciu rodziców. Więc nie wiem, dlaczego miałabym wychodzić z siebie dla kogoś, ko > go moje zdanie nie obchodzi. Szczerze powiedziawszy nie rozumiem jak bardzo można nie ogarniać, że poparcie w formie 'mówię, że popieram' jest z definicji nikomu do niczego niepotrzebne. Niezależnie od sytuacji czy zawodu. (niektórzy) Rodzice podchodzą do nauczycieli 'Poprę was jak...' i tu długa lista żalów i żądań. A w zamian za spełnienie 'powiem, że popieram'. Naprawdę nie widzisz w tym śmieszności? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 12:11 araceli napisała: > Szczerze powiedziawszy nie rozumiem jak bardzo można nie ogarniać, że poparcie > w formie 'mówię, że popieram' jest z definicji nikomu do niczego niepotrzebne. > Niezależnie od sytuacji czy zawodu. > > (niektórzy) Rodzice podchodzą do nauczycieli 'Poprę was jak...' i tu długa list > a żalów i żądań. A w zamian za spełnienie 'powiem, że popieram'. Naprawdę nie w > idzisz w tym śmieszności? > Nie, śmieszności nie widzę. Przeciez my tutaj sobie na forum dyskutujemy o różnych wydarzeniach i zjawiskach. Wyrażamy swoje opinie, i taką samą opinią jest powiedzenie "Popieram strajk nauczycieli, uważam, że jest zasadny", co "Tak, ładną sukienkę wybrałas na wesele". Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 21:40 A jak ma się objawiać teraz? Czego oczekujesz? A jak wspierać nauczycieli w trakcie normalnej pracy? Powinno Wam zależeć. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 08:30 milka_milka napisała: > Powinno Wam zależeć. Bardzo. Potrafisz JAKKOLWIEK uzasadniać swoje stwierdzenia, czy jedyne na co cię stać to walenie okrągłymi, nic nieznaczącymi zdankami? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 15:00 Uzasadniałam x razy, więcej mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 16:14 milka_milka napisała: > Uzasadniałam x razy, więcej mi się nie chce. Nie - nie uzasadniałaś niczego. 'Powinno zależeć bo powinno'. A biorąc pod uwagę, że twoje 'poparcie' to słowo nie oparte żadnym czynem to nie wiem na czym miałoby tak nauczycielom 'zależeć' Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 16:23 I gdyby od początku września nie było lekcji, to czekałabyś ze spokojem na egzaminy? To dlaczego teraz nie czekasz, skoro lekcje są i wg zapowiedzi tylko 2 dni ich ma nie być? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 21:32 iwoniaw napisała: > I gdyby od początku września nie było lekcji, to czekałabyś ze spokojem na egza > miny? To zalezy, jak długo trwałaby sytuacja. Na pewno byłabym spokojniejsza we wrześniu niz jestem teraz. To dlaczego teraz nie czekasz, skoro lekcje są i wg zapowiedzi tylko 2 dn > i ich ma nie być? Wg jakich zapowiedzi lekcji ma nie byc 2 dni? O ile wiem, strajk ma się rozpocząć 8.04 i potrwać do odwołania. To mogą byc 2 dni albo 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 21:51 Wg jakich zapowiedzi lekcji ma nie byc 2 dni? O ile wiem, strajk ma się rozpocz > ąć 8.04 i potrwać do odwołania. Wg zapowiedzi MEN, oczywista. Choć dziś i wicepremier Beata Sz. także powiedziała publicznie, że egzaminy będą w terminie (a zaczynają się 10.04) Na pewno byłabym spokojniejsza we wrześniu niz jestem teraz. No ja bym teraz na pewno nie była spokojniejsza, niż jestem, gdyby od września nie było lekcji. A żaden ze znaków na niebie i ziemi nie wskazuje na to, że we wrześniu (październiku, listopadzie, grudniu, styczniu czy lutym) MEN by reagował żywiej niż obecnie, raptem 2 i pół tygodnia przed strajkiem, więc... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 21:56 iwoniaw napisała: > Wg jakich zapowiedzi lekcji ma nie byc 2 dni? O ile wiem, strajk ma się rozp > ocz > > ąć 8.04 i potrwać do odwołania. > > Wg zapowiedzi MEN, oczywista. Zapowiedzi MEN nie biorę na poważnie. > No ja bym teraz na pewno nie była spokojniejsza, niż jestem, gdyby od września > nie było lekcji. Ja bym jednak była. Opieki dla dzieci nie potrzebuję, naukę w ostateczności dzieci ogarniałyby z pomocą moją i męża same. Egzaminów, nawet mimo najszczerszych chęci, sama nie mogę im przeprowadzić tak, by były ważne... Wciąz mam nadzieję, że MEN sie opamięta i zaproponuje nauczycielom coś, co będa w stanie zaakceptować i skończy sie na strachu. Jednak z każdym dniem te nadzieje słabną. > Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 21:58 Od września do marca nikt by nie strajkował. Wątpię by strajk trwał dłużej niż miesiąc. Nawet w ten miesiąc wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 22:12 Ergo - wybrano jedyny (!) moment, w którym strajk ma w ogóle jakiekolwiek (!) szanse powodzenia, nie ma więc co dywagować, trza dilowac z faktami (tak, też uważam, że lepiej aby egzaminy były i że to rząd odpowiada za to, żeby zaproponować nauczycielom coś, co pozwoli na terminowe egzaminy/koniec roku/rekrutację - i - jednak - nadal mam jeszcze nadzieję, że ktoś tam w MEN tudzież na Nowogrodzkiej się ocknie) Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 22:24 Szczerze mówiąc, jeżeli po dwóch dniach strajku nie zapadną jakieś decyzje, to bez znaczenia jest czy cześć nauczycieli przerwie strajk na egzaminy. Bo brak porozumienia oznacza, że rząd nie ugiął się pod groźbą braku egzaminów. I właściwie nie ma już karty przetargowej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 22:25 Byłabym jedynie ostrożna z wyglaszaniem takich deklaracji - rząd może liczyć, że zrobi tak więcej nauczycieli i nie podejmie kroków w kierunku rozwiązania konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 15:24 Nie, no co ty piszesz, w wakacje byłby idealny, tak w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 16:14 Albo w czasie roku szkolnego, ale niech strajk polega na ubieraniu sie w kamizelki z napisem "protest" Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 21:35 mamalgosia napisała: > Albo w czasie roku szkolnego, ale niech strajk polega na ubieraniu sie w kamize > lki z napisem "protest" To akurat bez sensu. > Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 22:06 hankam napisała: > Można też oflagować szkołe. > To tez nieskuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 22:18 No, ale strajk w czasie egzaminów krzywdzi dzieci i mamy cofną poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 22:35 Bo krzywdzi. A nie? Tak, jak lekarz czy pielęgniarka, odchodząca od łózka pacjenta, też krzywdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 23:01 hankam napisała: > No, ale strajk w czasie egzaminów krzywdzi dzieci i mamy cofną poparcie. Poparcia nigdy nie było, a egzaminów nie organizują nauczyciele, tylko MEN z CKE, w zasadzie nauczyciele nie muszą brać udziału w opiece nad uczniami i nawet nie powinni być w komisjach nadzorujących, ponieważ uczą. Wystarczy, że CKE z MEN wymyślą inny nadzór, a nauczyciele nie będą blokować sal. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 08:05 Oczywiscie, ze nie było. To byla ze strony Hankim ironia. Poparcia nie bylo, teraz jest ujadanie. Takie sa niektore matki. Choc ja przyznam, ze az z taka forma spotykam sie pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 15:05 Nie wiem, co masz na myśli, pisząc o poparciu. Czego oczekujesz i oczekiwałaś. Bo o ile poprzednie protesty na tyle, ile mogłam, popierałam (nie, nie z flagą w demonstracji zorganizowanej przez siebie), o tyle teraz jestem przeciwna terminowi. Mam prawo, nie musi mi się wszystko podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Cd strajk nauczycieli 26.03.19, 16:15 milka_milka napisała: > Nie wiem, co masz na myśli, pisząc o poparciu. Czego oczekujesz i oczekiwałaś. > Bo o ile poprzednie protesty na tyle, ile mogłam, popierałam (nie, nie z flagą > w demonstracji zorganizowanej przez siebie), o tyle teraz jestem przeciwna term > inowi. Mam prawo, nie musi mi się wszystko podobać. Ale nauczyciele powinni skamleć to twoje 'poparcie' Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 09:37 qwirkle napisał(a): > Czy jest gdzieś miejsce, gdzie sprawdzić, czy szkoła przystapi do strajku? Dzie > ci maja przykazane słuchać, co powiedzą nauczyciele w tej sprawie, ale póki co > nic nie wiem... zapytaj po prostu w szkole. dyrektorka ze szkoły syna wysłała maila do wszystkich rodziców, że w referendum nauczyciele przegłosowali przystąpienie do strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 08:51 Joanna - u nas dyrekcja nie wysłała jeszcze nic. Nie będę pytać, bo doświadczenie mi mówi, żeby nie wychylać się nawet z takim pytaniem. Mam dzieci w 7 klasie... Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Cd strajk nauczycieli 25.03.19, 09:54 jest! jest strajk! właśnie dyrekcja ogłosiła! Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:47 Po spotkaniu u nas wygląda to tak, że owszem nauczyciele wyrazili chęć do strajku, ale zdają sobie sprawę, że egzaminy to poważna sprawa i nikt nie chce by się nie odbyły. Z drugiej strony, były też głosy, że nie każdego stać na to by strajkować dłuższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:53 U was to znaczy u kogo? Bo ty nie jesteś przecież nauczycielką. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:54 A jak myślisz? Logiczne, że w szkole dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 02:19 Miasto, ludzie, a przynajmniej region! Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 04:35 I tak ci się zwierzali czy dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 06:38 Zadaliśmy pytania na zebraniu. Odpowiedzieli. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:56 Dlatego pewnie warto strajkować punktowo, w egzaminy. A co u was zrobią nauczyciele przedszkoli i 1-3? Ich siła to brak opieki, a to boli jeśli trwa długo. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:00 Nie wiem jak wygląda sprawa w przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:06 Szkoda, bo dla nauczyciela w szkole wolne na dziecko w strajkującym przedszkolu to super rozwiązanie. Ciekawe ile osób z tego skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:11 Myślę, że za bardzo ponosi cię wyobraźnia... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 21:54 Nie wierze. Mam zawsze ubaw przy tych protestach naiczycieli. Stawiam orzechy przeciw dolarom ze im zmieknie stanowisko i sie wycofaja w ostatniej chwili . Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:06 Niech sobie strajkują, na razie można powiedzieć tyle, że charakterystyczne bicie piany sugeruje, żeby ze strajkiem nie wiązać zbyt wielkich nadziei. Ale zobaczymy, może akurat będzie pierwszy raz odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Cd strajk nauczycieli 21.03.19, 22:41 Cieszę się, ze głosowali solidarnie Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 01:02 > Cieszę się, ze głosowali solidarnie he he, pozycjonowanie strajku nauczycieli z pomocą słów kluczy typu "solidarnie". Takie nowoczesne strategie walki politycznej muszą chwycić Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 11:04 Ależ wręcz przeciwnie, niech gada. To działa. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 06:14 Ciekawa jestem, ile wiejskich szkół zadeklarowało się przystąpić do strajku. W naszej wiejskiej, dużej podstawówce strajku nie będzie, a jedynym teraz zmartwieniem jest godna organizacja rekolekcji wielkopostnych... Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 06:16 A, i jeszcze konkurs na najpiękniejszą palmę wielkanocną, który ma się odbyć ósmego kwietnia właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 09:26 mja stara podstawowka sie przylaczyla zaraz sprawdze srednia Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 15:26 na terenie naszej wiejskiej gminy za strajkiem zagłosowały WSZYSTKIE szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 15:18 Najważniejsza sprawa: wyniki referendum nie mówią o tym, ile osób będzie strajkowało. Pozytywny wynik referendum daje zielone światło palcówce i tym osobom, które zdecydują się strajkować. Powoduje, ze ew. strajk będzie legalny. Ale ile osób realnie POWSTRZYMA się od pracy, to się okaże 8 IV. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Cd strajk nauczycieli 22.03.19, 16:01 Bravo! Nauczyciele powinni strajkować, popieram ich w 100% Śmieszne jest to, że widziałam gdzieś na fb niby list oburzonego rodzica - że to okropne, że jak można, ze nauczyciele w roku szkolnym nie powinni, niech sobie w wakacje strajkują - najlepiej przez 2 miesiące nauczyciele powinni dobrze zarabiać i powinni strajować, rząd zafundował nam szkodliwą i bardzo drogą reformę zamiast zainwestować w to co najważniejsze- mniej liczne klasy i dobrze opłacaną kadrę nauczycielską Odpowiedz Link Zgłoś