Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje talerzyk na komunie?

14.04.19, 19:33
Pojawił się temat wydatków komunijnych i przeraziła mnie cena tzw "talerzyka" od osoby. 150pln!!!
Policzyłam ile wyniósł by mnie obiad w mojej ulubionej knajpie w Polsce.
Przystawka(krewetki) - 28 pln, zupa 16, danie główne(stek wołowy, frytki, zielenina) 49pln, dwa piwa 20 pln, deser+kawa 22 pln = 135 pln!
Nie muszę mówić, że po takim obiedzie rzadko kto byłby się w stanie ruszyć.
Teraz mnie zastanawia co musi być w tych 150 pln na komunie dla osoby?

Czy to nie podchodzi pod żerowanie na kliencie?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 19:44
      Zimna płyta, tort komunijny (z odpowiednim obrazkiem i dekoracjami), osobne menu dla dzieci, inne dla dorosłych, zazwyczaj jeszcze opcja wege.
      • hanusinamama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:29
        Zzwyczaj w cenie 150 nie ma tortu z tego co wiem Poza tym to samo menu w ciagu raoku np na chrzciny to juz kozt 110-120 zeta. Jest komunia, zazwyczaj to sa 2-3 wekendy w maju, same niedziele...wiedzą ze moga zerżnąc...taka prawda.
        • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:33
          No i maja prawo
          • hanusinamama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 13:09
            Ja nie twierdze ze nie...
    • swiezynka77 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 19:50
      stek wołowy za 49? gdzie tak tanio?
      • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:11
        O to samo chciałam spytać
        • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:14
          Dobrze jak wam tanio to niech kosztuje 64 pln co da wtedy 150 pln.
          Ale za wypasiony obiad a nie rosół schabowe i klopsy.
    • a1ma Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 19:57
      Nie można po prostu iść do knajpy i zamawiać z menu w takim razie?
      • arwena_11 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 19:59
        Nie, bo nie będzie miejsca. Zwłaszcza jak to będzie więcej niż 2-4 osoby.
        • a1ma Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:02
          arwena_11 napisała:

> Nie, bo nie będzie miejsca. Zwłaszcza jak to będzie więcej niż 2-4 osoby.

Wystarczy zarezerwować stolik.
          • arwena_11 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:12
            Jak są komunie - może się nie dać. Pamiętam jak moje dzieci miały komunie - restauracje przyjmowały rezerwacje już we wrześniu. W maju w niedzielę - nie było opcji żeby dostać stolik nawet rezerwując kilka dni wcześniej.
            • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:19
              Jej chodzi o to że można zarezerwować stolik i iść na obiad, po prostu, nie trąbiąc o tym że komunia.
              Co zresztą wśród moich znajomych normalnie funkcjonuje, przy czym nie są to komunie typu "jak wesele" na sto osób, tylko normalny obiad po komunii dla chrzestnych, rodziców, paru gościu. Normalnie rezerwują stolik na 10 czy tam ile osób i idą, koniec problemu.
              • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:24
                U mnie w okolicy w takie komunijne dni nie ma opcji, ze się wejdzie na obiad, bo maja wszystko pozajmowane komuniami. Oczywiście, można próbować wbijać gdzieś dalej, ale to z kolei problem logistyczny dla gości, takie bujanie się z okolicy kościoła do innej części miasta. No i czeka się dluzej, goście mogą się czuć skrępowani co mogą zamówić i nie ma tej świątecznej atmosfery - ot wyjście do knajpy, jak co weekend.
                Ale jest to jakieś rozwiązanie.
                • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:34
                  Przecież nie mówię o "wejściu na obiad" z ulicy i "wbijaniu się", tylko o normalnej, wcześniej dokonanej rezerwacji, bez podawania okazji.
                  • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:37
                    No ale ja tez o tym mówię. Nie ma szans, bo maja pelne obłożenie. Podobnie jest z sobotami w miesiącach „ślubnych”. Tez kolacji w niektórych knajpach nie zjesz.
                    • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:41
                      Mówię o obiedzie. Obiad. W restauracji. Nie impra na 100 osób. Restauracji naprawdę wszystko jedno czy przyjmie rezerwację "na komunię na 15 osób" czy "stolik dla 15 osób o 14:00 tego i tego".
                      Nie mówię o rezerwowaniu stolika na 10 osób w stuosobowej sali bankietowej.
                      • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:44
                        Boże... ja tez nie pisze o sali bankietowej, tylko o restauracji. Ta, w której urządzamy rodzinne imprezy, jest znana z tego, ze w sezonie po prostu nie ma opcji rezerwacji stolika, bo maja pełne obłożenie imprezami zorganizowanymi.
                        • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:48
                          No to wasza tak ma, ale większości normalnych, przeciętnych restauracji jest obojętne czy przyjmą rezerwację na obiad komunijny, czy na urodzinowy, czy na "20 lat po maturze" (też zawsze w maju!). Jak mają wolny termin to przyjmują rezerwację, nie odmawiają czekając na rezerwację komunijną.
                          • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:00
                            No i kluczowe jest "jak mają wolny termin". Zazwyczaj nie mają, bo wolą sprzedać miejsca płacącym drożej i pewniejszym klientom "okolicznościowym", którzy nie odwołają imprezy i zagwarantują pewny zysk, niż rezerwować miejsca na "zwykły obiad".
                            • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:02
                              No i wszystko w temacie 👍
                            • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:08
                              Boże, przecież mówię o rezerwacji. Jak nie mają, to nie mają, to nie zarezerwujesz ani na komunię ani na urodziny. Jak mają to w wiekszości nie robią problemów bez względu na jaką okazję rezerwujesz.
                              • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:17
                                W większości przypadków to z dużym wyprzedzeniem nie zarezerwujesz stolika nie zamawiając od razu konkretnego menu i nie wpłacając zaliczki. Tym bardziej w restauracji, która obsługuje imprezy okolicznościowe i ma 100% pewności, że w majowe niedziele będzie miała komplet gości generujących ponadstandardowy zysk (tzn. płacących z wyprzedzeniem drożej niż za identyczny obiad wchodząc "z ulicy" w niedzielę czerwcową czy listopadową). Nie sądzisz chyba, że jeśli manager WIE, że będzie miał chętnych na opłacenie "obiadu komunijnego" za odpowiednią stawkę, to będzie trzymał te miejsca dla klienta "przyjdziemy w 15 osób i każda sobie sama coś zamówi (albo i nie) z karty"?
                                • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:19
                                  Nie sądzę i nigdzie nie pisałam że "będzie trzymał miejsca". Mówię że w znanych mi restauracjach jeżeli MA miejsca to można je zarezerwować. Na dowolną okazję.
                                  • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:29
                                    Oczywiście. Z zastrzeżeniem, że jeśli restaurator wie, że w maju mu takie miejsce w niedzielę "chodzi" po 150 zł/osobę, to za tyle je sprzeda, nieważne komu. Zatem zdumienie z posta startowego jest kuriozalne - tak, w maju knajpy mają "żniwa" w komunijne niedziele, nawet jeśli ktoś na co dzień za "lepsze obiady" płaci ułamek tej ceny, której sobie życzą. Tak jest od lat.
                                  • ichi51e Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 06:43
                                    Jestes z duzego miasta? W Wwie by sie udalo bez watpienia - zwlaszcza jak jakas porzadna restauracje bys obstawila. W malym miescie wszystko pozajmowane.
                                    Owszem z perspektywy Wwy smieszy taka mysl ale nie cala Polska ma 5 restauracji na kazdym rogu.
                                    • ponis1990 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 13.07.19, 19:01
                                      U nas w małym mieście WSZYSTKIE knajpy były pozajmowane w maju Wiem, bo sama rezerwowałam ;p skasowali mnie 160 zeta/osoba, a gdzieniegdzie było i po 170... dla porównania, na wesele gdzie jeszcze więcej żarcia, kwota podobna od osoby...
                      • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:46
                        Nie jest wszystko jedno bo takie imprezy sa inaczej liczone.
              • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:45
                Ok. Komunia to tez np. Tort i co wnosza sobie wlasny do restauracji od tak a przyszli sobie na zwykly obiad. Watpie.
                • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:50
                  A kto powiedział ze musi być tort? Nie lepiej żeby kazdy miał do wyboru coś z listu kilku różnych deserów?
                  • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:55
                    Ja to myśle, ze najbezpieczniej i najtaniej będzie zrobić piknik, albo zamówić pizzę wink
                    Będzie niesztampowo, na luzie, mało sprzątania i dziecko szczęśliwe będzie tongue_out
                    • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:57
                      Hmmm, piknik przy dobre pogodzie to swietny pomysł.
                    • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:58
                      Wiadomka, bo albo pizza i piknik, albo tort z masą cukrową, nie ma prawa być nic pomiędzy, N I E.
                      • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:01
                        Zaraz mowa o restauracjach . Wiec w tym temacie sie skupiamy. A co mozna pomiedzy - wszystko nawet party w basenie .
                    • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:00
                      Dokladnie
                  • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:00
                    Nie musi ale przewaznie jest. Czyms ta komunia jednak sie wyroznia od zwyklego obiadu . Np tym ze jest na niej tort itd.
                    • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:02
                      I kład.
                      • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:04
                        A co zlego w kladzie? Co kto lubi.
                    • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:03
                      Na urodzinach tez jest tort. Pomijam, że większość tych tortów jest paskudna.
                • memphis90 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:44
                  No tak. Wnoszą. Albo doplacają.
              • iberka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 22:09
                Dokładnie taką zasadę wyznaję. Na komunię starszaka rezerwację robiłam w SB przed Komunią. Teraz córka idzie, ale układ rodzinny uległ zmianie ireserwacja już zrobiona ( tydzień temu)
            • a1ma Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:22
              Ale kto mówi o kilku dniach? Zarezerwować normalnie tak jak na komunie, tylko nie na imprezę, a zwyczajnie na obiad.
              • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:27
                Zarezerwować normalnie tak jak na komunie, tylko nie na imprezę, a zwyczajnie na obiad

W wrześniu na maj zarezerwować z tekstem, że to zwykły obiad dla 10 osób? No ciekawa jestem, która restauracja przyjmuje takie rezerwacje.
                • a1ma Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:30
                  Chcesz mi powiedzieć, ze w maju zwykli szarzy ludzie nie maja szans na niedzielny obiad w knajpie? Nie zauważyłam zjawiska wink
                  • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:38
                    Ja tak samo. Jakiś obłęd z tymi komuniami. W maju normalni ludzie również chodzą do knajp, odbywają spotkania biznesowe, spotykają się z okazji urodzin i rocznic, co więcej, w maju mamy też dzień matki i wiele osób obchodzi go właśnie spotykając się na obiedzie w restauracji w sąsiadujący ze świętem weekend, rezerwacja trochę wcześniej i jakoś problemu nie ma.
                    • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:39
                      (W tym roku dzien matki wypada w niedzielę. Ciekawa jestem czy któraś z forumek czyniła rezerwację i natrafiła na opór)
                      • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:41
                        Ale to jest wg mnie ścisle powiązane z odległością danej knajpy od kościoła i harmonogramem komunii w danej parafii.
                        • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:43
                          Wg mnie nie zawsze - w moim mieście nie ma restauracji "osiedlowych" a kościoły jak najbardziej, stąd też wszystkie restauracje znajdują się w centrum miasta, więc odległość bez znaczenia, i tak trzeba przyjechać. No poza tymi którzy komunie mają w kościołach przy centrum, ale wiadomo że to się i tak nakłada, ostatecznie ile jest niedziel potencjalnie komunijnych, a ile parafii...
                          • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:48
                            Jakoś niespecjalnie sobie wyobrażam komunijny obiad z prababciami, w knajpie na starówce, w niedzielna porę obiadowa wink i dziećmi. Moimi i gości.
                            Mimo wszystko taka okazja powinna się wiązać z relaksem i spokojem, a to najprościej zapewnić sobie, mając wszystko ustalone wcześniej.
                            • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:55
                              Co tu jest do wyobrażania, nigdy nie byłaś w restauracji gdzie w sąsiednim stoliku była komunia? Bo ja niejednokrotnie.
                              Może w mojej okolicy restauracje są przyjazne ludziom świętującym z rozmaitych okazji wink
                              • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:02
                                Wiesz, 90latka z balkonikiem to jakby problem logistyczny. Kilkulatki do ogarnięcia również (i o ile mogę być pewna gdzie mogę zabrać mojego, o tyle o inne dzieci nie mogę być spokojna).
                                Lubię wiedzieć co mnie czeka, mieć wszystko zaplanowane i logistycznie pod kontrola. Nie lubię zbędnego stresu i zamieszania. Za ten spokoj wole dopłacić, spisać umowę, wpłacić zaliczkę i mieć luz, niż oszczędzić 30 zł i nie być pewnym niczego.
                                • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:04
                                  No i jak spisujesz tą umowę to masz tam klauzulę że sąsiednie stoliki pozostaną puste/ będą obsługiwały również komunie?
                                  • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:10
                                    Oczywiście, ze w tym dniu są obsługiwane komunie. Ale co to ma do rzeczy? Mam święty spokoj, bo wiem co dostanę, jak podane, o której godzinie, mam przybrany stół, podany tort (nawet jeśli mam go z zewnątrz), donoszone napoje, zapewnione animacje dla dzieci, wiem ze starsza osoba będzie nie będzie miala problemu z wejściem, wyjściem i toaleta.
                                    I nie muszę się martwić czasem, bo wcześniej ustalam mniej więcej godzine zakończenia imprezy.
                                    • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:17
                                      No. A ja rezerwując stolik bez okazji mam to samo, poza przybraniem stołu i animacjami dziecka bo mi to niepotrzebne, i nieraz mi się zdarzyło ze przy stoliku obok była komunia. Znaczy nie wszyscy tak zapobiegliwi zeby się w umowie zabezpieczyć przed moim towarzystwem przy sąsiednim stoliku wink
                                      • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:44
                                        Ale czemu mieliby się chcieć zabezpieczyć?
                                        • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:53
                                          ?!?!?!
                                          No bo piszesz że masz gwarancję że w tym dniu będą tylko komunie.
                                          Ja bywam NIE na komuniach, w miejscach gdzie równocześnie z moimi imprezami są komunie. Znaczy - ci od komunii takich klauzul w swoich umowach nie mają, gromadzą się na komunię, a w stoliku obok TADAM- ja ze znajomymi, bez okazji tongue_out
                                          • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 22:04
                                            Pisze, ze mam gwarancje co ja otrzymam. Niewiele mnie obchodzi, czy obok odbywa się Komunia, urodziny, czy po prostu obiad. Ja mam zagwarantowane podanie określonych dań o określonej porze, oraz ze będzie sprawnie i bez wpadek. I wszystko ustalone w umowie.
                                          • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 22:07
                                            Jeszcze drobna uwaga - w lepszych restauracjach, gdzie potrawy przygotowywane są na bieżąco, a nie odgrzewane, czas oczekiwania na cześć dań wynosi nawet do kilkudziesięciu minut, zwłaszcza przy dużym obłożeniu. Przy imprezie na kilkanascie osób naprawdę łatwiej jest umówić się z obsługa na dana godzine, ustalić ilość i rodzaj potraw, niż najpierw w te kilkanascie osób składać zamówienie, a potem czekać i liczyć, ze każdy dostanie jedzenie w tym samym czasie.
                                            • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 22:13
                                              I to zresztą jest jeden z powodów, dla których restauracja woli obsługiwać "komunię na 10 osób" z umówionymi wcześniej daniami i kolejnością i godziną ich podawania, niż zarezerwować "zwykły stolik na 10 osób", które chcą zamawiać z karty.
                                            • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 05:29
                                              No popatrz często bywam w knajpach w grupach po kilkanascie osób i bez problemu się zawsze to udaje. Wszyscy dostają w tym samym czasie.
                                              Na czas oczekiwania wynaleziono też sposób. Przystawke.
                                              • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 09:48
                                                No jeśli w majową niedzielę bez problemu znajdujesz miejsce na obiad dla kilkunastu osób bez wcześniejszej zaliczki i po niższych niż "komunijne przyjęcie" cenach, to powodzenia. Z jakiegoś powodu jednak ludzie są gremialnie skłonni dopłacić za pewność, że będą mieć miejsce na konkretna godzinę (a w zasadzie całe popołudnie) oraz jedzenie takie, jak chcą, a nie, że akurat "dzisiaj nie ma", a nawet, olaboga, za kwiaty i inne dekoracje, których, jak zauważyłaś "nie jedzą" - i ich pieniądze, ich wybór. Jak się komuś nie podoba, to ma opcji alternatywnych mrowie a mrowie, z ekstremalnymi włącznie, czyż nie? big_grin
                              • slonko1335 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 07:39
                                >nigdy nie byłaś w restauracji gdzie w sąsiednim stoliku była komunia? Bo ja niejednokrotnie.
                                tak szczerze mówiąc to nie. Nigdy tez nie byłam na komunii gdzie pętali się przypadkowi goście, zawsze to wydzielone i odcięte od reszty towarzystwa miejsca były...
                    • mdro Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 07:37
                      "W maju normalni ludzie również chodzą do knajp"

W niedziele z dużymi trudnościami. Pamiętam chyba sprzed trzech lat, gdy nieopatrznie wybraliśmy się w majową niedzielę do Płocka, tak na zwiedzanie. Restauracji w centrum trochę jest - każda była zajęta na przyjęcie komunijne. W końcu znaleźliśmy jakąś bardzo barową pizzerio-kebabownię.

W Warszawie czy kilku innych dużych miastach w co droższych restauracjach pewnie stolik zarezerwować można, ale to nie jest ogólnopolska reguła. A w lokalach nastawionych na organizowanie przyjęć rezerwacji na majowe niedziele dokonuje się z dwu-trzyletnim wyprzedzeniem...
                  • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:39
                    Zjedzą. W knajpach, które nie organizują przyjęć komunijnych.
                    • a1ma Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:45
                      Może to i lepiej wink
                    • mdro Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:43
                      Jeśli takie znajdą...
                  • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:57
                    W 10-osobowych grupach? No raczej nie mają.
                  • beata985 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:26
                    a1ma napisała:

> Chcesz mi powiedzieć, ze w maju zwykli szarzy ludzie nie maja szans na niedziel
                    > ny obiad w knajpie? Nie zauważyłam zjawiska wink
                    >

tak dokładnie jest, nawet pizzerie do których wchodzi się z ulicy...nie ma szans.
                • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:35
                  Yyyy... Każda? Co za problem?
      • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 19:59
        To jest pomysł mojej koleżankismile W sumie będzie ich 10 osób i wyjdzie to sporo taniej niż te komunijne menu.
        • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:12
          Powodzenia w znalezieniu miejsca w sezonie komunijnymi
          • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:15
            Nie ma problemu.
      • lena2222 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 13.07.19, 16:51
        a1ma napisała:

> Nie można po prostu iść do knajpy i zamawiać z menu w takim razie?
        >
        U mnie w mieście komunie zamawia się 2 lata do przodu. Nie ma szans żeby dostać stolik w restauracji w czasie komunii.
    • thea19 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:07
      eee, 150 to tanio.
      • ponis1990 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 13.07.19, 19:21
        Ano. U nas w mieście (małym na Śląsku) już 170/osoba. Dla porównania, rozglądam się za salą weselną i ceny się wahają od 160/osobę za więcej żarcia ;p
    • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:15
      W to jest wliczona dekoracja stołu, krzeseł, rezerwacja na kilka godzin, najczęściej obsługa więcej, niż jednej kelnerki.
      U nas na jedna osobę były 2-3 kawałki mięsa /ryb. To tez podnosi cenę. Chyba ciut taniej wychodziło skrócone menu, ale wole tradycyjny sposób imprez tego typu. U nas w zeszłym roku talerzyk wychodził jakieś 180 za osobę. I byly jeszcze animacje w cenie.
      • hanusinamama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:31
        Tak tylko to smao menu w ciagu roku jest tansze. Ja robiłamimoreze w lkalu w kwietniu. Cena za talerzyk 120, sasiadka w tym samym lokalu miesiac póżniej komunia, to samo menu i nagle 170 zeta...
        • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:37
          No ale to chyba nie jest cos dziwnego .
        • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:22
          No ale tak po prostu jest. Tak samo to wygląda, jak idziesz sobie zrobić makijaż ślubny czy się uczesać do ślubu - cena jest wyższa niż przy tej samej usłudze "bez okazji? Dlaczego? Ano bo może. I tak samo jest z cenami i miejscami w restauracjach w "okresie komunijnym".
        • yva-na Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:30
          Proponuję zrobić w domu - będzie najtaniej. Ciocie upieką ciasta, sąsiadka bigos. Wszystko po kosztach. A w ogole to ematki posyłają dzieci do komunii? To chyba rozdwojenie jaźni jakieś...
          • hanusinamama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 13:11
            Ja nie twierdze ze nie. Ale mimo wszystko jest to wykorzystywanie sytuacji. Ja robie w lokalu nawet urodziny córki czasami bo nie chce mi sie ani gotowac ani sprzatać.
        • ichi51e Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 06:49
          Ja chcialam tylko zaznaczyc ze menu menu a jak jest grupa wieksza to restauracja doliczy 10% do rachunku za serwis. Wiec wyjdzie podobnie pewnie.
    • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:35
      Za 49 zl stek wolowy? To z jakiej krowy ten stek😀? Sory ale cena steka w restauracji to od 70 zl.
      • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:39
        Od 60, bez dodatków.
      • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:43
        Tyle kosztuje i nic na to nie poradze.
        Nawet gdyby był droższy to i tak cena obiadu to około 150 pln od osoby.
        • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:48
          Ok ale imprezy okolicznosciowe to dodatkowe koszta, kwiaty, obsluga itd. No wez przestan dzisiaj sie nie urodzilas chyba i raptem nie wiesz o tym.
          • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:51
            Ale ktoś je kwiaty?
            Można iść do kanjpy która ma ukwiecony ogródek. A obsluga? Kazda knajpa ma obsługe.
            • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:58
              Mozna tez w lesie zrobic i podac kielbase z ogniska. Kto co lubi. Fakty sa jakie sa jak komus nie pasuje placic to tobi w domu czy gdzie tam chce.
      • lot_w_kosmos Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 06:31
        Gdybym ja na komunię zamówila stek wołowy, to nikt z 20 osób z dziećmi by tego nie tknal. Brrrr!
        • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:15
          Stek wołowy wybralam jako przykład bo mimo, że jest jednym z najdroższych dan to jego cena wraz z całą otoczką wychodzi taniej niż "talerzyk komunijny". Gdyby wybrać drób albo wieprzowinę to różnica byłaby ogromna.
    • maaria33 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:47
      Komunia komunią, restauracje zwykle pobierają dodatkowe +/- 10% za obsługę powyżej 6-10 osób.
    • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:48
      Idąc na kompromisy czyli biorąc tanszą przystawke, zupe, danie, głowne, deser z kawą oraz jedno piwo to taki obiad kosztuje około 80 pln.
    • fazifokus Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:49
      180 zł za osobę z kolacją, tort dodatkowo płatny.
      U starszego dziecka placilismy 220 zł z kolacją.
      Ceny kosmiczne, wiem.

• sineado Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 20:59
      Ja zapłacę 160zl (bez ciast, tortu) w przyszłym roku, o ile nic się nie zmieni. Na 20 osób, będą tylko najbliżsi: my, nasze rodzeństwo z dziećmi i dziadkowie. Rezewowałam rok temu. A już tam gdzie chciałam, nie było miejsca. Maj to są żniwa dla restauracji. Byle gdzie nie chcialabym tego organizować, a ot tak 20 osób nie wejdzie w niedzielę majową do restauracji. Znajomi na 3 lata przed rezerwują miejsca. Mogą sobie słono liczyć, więc to robią, a i tak mają wszystko zarezerwowane. Jak ktoś szuka opcji tańszej, można zorganizować samemu, wziąć kucharkę albo katering.
    • krejzimama Kolejna symulacja 14.04.19, 21:01
      Z fajnej knajpy:
      przystawka : 29
      Zupa rybna z owocami morza : 27
      Poledwica wolowa z na winie z plastrami trufli : 71
      Deser - 20
      Picie - 15
      SUMA 162 pln
      • jola-kotka Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:03
        No i ?
        • krejzimama Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:04
          No i to że tzw talerzyki kmunijne to zwykłe zdzierstwo.
          Gruba kasa za pospolity rosół i klopsy.
          • pani-nick Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:17
            Klopsy? 😂 👍
            • 35wcieniu Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:18
              Pulpeciki. Drobiowe. "Bo dzieci lubią". big_grin Norma.
              • pani-nick Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:38
                W życiu nie widziałam na żadnej komunii ani weselu.
      • a1ma Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:04
        Mhm. Na wszystkich komuniach jest serwowana polędwica wołowa z truflami. Przypomnij sobie ten post za dwa tygodnie, jak będzie wysyp wątków: wybrać łososia w szpinaku czy dewolaja z bukietem surówek big_grin
        • krejzimama Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:08
          Tyle, że na tych komuniach ze tego dewolaja liczą tyle co za stejka z truflami.
          • sineado Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:19
            Tyle że po przystawce , dwóch daniach i deserze z restauracji trzeba wyjść (nikt przy pustym stole nie siedzi) albo zamawiać dalej. W zeszłym roku byłam w restauracji na komunii, było jeszcze przynajmniej jedno danie ciepłe, zimna płyta a komunia trwała od 13 do prawie 20... I jednak większość znajomych wybiera dłuższą imprezę, żeby trochę z rodziną spędzić czasu a nie po godzinie koniec.
            • 35wcieniu Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:21
              "jeszcze jedno ciepłe danie" po przystawce, dwóch daniach i deserze?
              To już lepiej zarezerwować tę bankietową na sto osób i z didżejem, no bez kitu!
              • sineado Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:30
                Nie, wiadomo najlepiej zaprosić jak najmniejszym kosztem, co się wredna rodzina będzie objadac i niech spadają na drzewo.
                U mnie mało okazji do spotkań w takim pełnym składzie, dlatego wszyscy lubią spędzić taki właśnie dzień razem. I po terminach rezerwacji jednak dużo osób tak robi. Wiem to nie po ematkowemu
              • ichi51e Re: Kolejna symulacja 15.04.19, 06:54
                Powiem szczerze ze sala z cateringiem i winem wyszlaby taniej. Zjazd rodzinny mielismy na 130 osob (rodziny z dziecmi) zalozenie bylo ze kazdy placi po 110 zeta ale placa tylko pelnoletni dzieciaki jedza za darmo. Kanapki zupy dwa cieple dania ciastka (tortu nie bylo) za to alkohol. Zarcia multum smaczne duzo zostalo... bez dekoracji za to z animatorem bo dzieci duzo bylo.
            • krejzimama Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:26
              Od 13 do 20 siedziec przy stole i jeść? To brzmi jak opis kolejnego kregu piekła u Dantego.
              • sineado Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:33
                Nie wiem czy dasz wiarę, ale nikt tam pod przymusem nie siedział, raczej goście na zadowolonych wyglądali.
              • beata985 Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:37
                krejzimama napisał:

> Od 13 do 20 siedziec przy stole i jeść? To brzmi jak opis kolejnego kregu piekł
                > a u Dantego.
                >

komunia od 13 do 20 niekoniecznie oznacza siedzenie non stop przy stole i non stop pochłanianie żarcia....rozmawia się z dawno niewidzianą rodziną, która może mieszka daleko od nas, spacer w międzyczasie, wyjscei do koscioła....czas mija naprawdę szybko. a jeżeli komus nie pasuje to grzecznie mówi do widzenia i spada.
                • 35wcieniu Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:39
                  Ok, ale ona się odniosła do ilości potraw, które ta posiadówa obejmowała. big_grin
                  • jola-kotka Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 22:14
                    Ale kazdy musi to wszystko zjesc? No nie musi. Nie chcesz, nie masz ochoty nie jesz.
              • pani-nick Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:41
                Toteż wybiera się miejsce, gdzie można wyjść, przejść się, przewietrzyć, porobić foty, gdzie dzieci są zajęte. I tak, czas wtedy szybko leci.
              • jola-kotka Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 22:14
                Wez krejzi przeciez tak wygladaja takie imprezy i to jest zupelnie normalne. Na sile nikt nikomu do buzi nie wklada mozna siedziec i rozmawiac z rodzina. Ja nie jem przypadkowych rzeczy ogolnie jem malo ale takie posiaduwy lubie nikt nie mowi ze trzeba sie najesc jak swinka.
        • pani-nick Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 21:38
          Zgadnij co powie 90latka na steka smile
          Ja już przerobiłam imprezę „niech będzie coś innego” w gronie rodzinnej starszyzny i dzieci.
          I od tamtej pory to, co nam pasuje jadamy w gronie znajomych, o podobnym podejściu do smaków.
          Ja wiem, ze każda emama ma babcie, która na rosół patrzy z pogardą i woli krem z szyjek rakowych, a z ryb jada wyłącznie turbota, ale rzeczywistość jest nieco inna.

Przy czym u nas mielonych nie było, tylko polędwiczki w sosie kurkowym, zrazy wołowe, łosoś owszem, ale to jedyna ryba, jaka lubią moje dzieci (no dobra, dorsza jeszcze zjedzą), devolaye (znowu pod katem dzieci i starszych osób). Na kolacje był między innymi tatar, jakieś sery i wędliny, a z zup oprócz rosołu, do wyboru krem ze szparagów.

Imprezy tego typu rządzą się moim zdaniem innymi prawami i nie są właściwą okazja do eksperymentów.
          • jola-kotka Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 22:16
            No moja babcia je rosol ale steki tez. A czemu starsi to stekow nie jedza?
            • pani-nick Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 23:08
              Bo starsi ludzie przywiązani są do tradycji. To raz. Dwa - sporo nosi protezy i ja wiem, ze dobry stek jest miękki, ale dla niektórych mimo wszystko może być za ciężki do pogryzienia.
              • jola-kotka Re: Kolejna symulacja 14.04.19, 23:18
                Teraz protez robia na kilku implantach smile nimi da sie pogryzc . Moja babcia ma. Spokojnie mam dobry humor dzisiaj smile.
                • pani-nick Re: Kolejna symulacja 15.04.19, 07:46
                  Moja nie ma. Jola, myśle ze jednak większość 90 latków implantów nie ma wink
                  • jola-kotka Re: Kolejna symulacja 16.04.19, 15:37
                    Ale to nie sa implanty takie jak ja mam ze kazdy oddzielnie wszczepiany. To jest taka proteza chyba na czterech implantach , wiesz nie wyciaga sie jej na noc do szklanki 😀. No i wygladaja te zemby jak implanty bo sklada sie z takich samych koron.
    • nastjaa Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:31
      W Łodzi ciężko znaleźć cos za 150. My będziemy płacić 160zł za tańsze menu, droższe 180 (dodatkowe cieple danie o 20). W tej cenie nie ma ciast i tortów. Jak sie dowiedziałam jakie są ceny to mocno to odchorowałam, ale potem było gorzej, bo sie okazalo, ze nie na wolnych miejsc. Chyba w 20 polecanych przez znajomych restauracjach we wrześniu mowiliz ze nie mieli wolnych terminów na maj. W niektórych za takie pieniądze proponowali sale, gdzie bedzie nawet 11 imprez komunijnych. I niestety w menu nie ma nic wyjatkowego, impreza nazywa sie "komunia" i za to sie płaci. Za podobne menu np.na chrzciny placi sie po 90-100zl. W wielu restauracjach, w których szukaliśmy we wrześniu podawali cenę 180zl, obowiązującą tylko w roku 2018, mówili, ze w 2019 zdrożeje, ale oni nie wiedzą ile. Nie chcieli nam powiedzieć czy to bedzie 5,10,20 czy 50zl, mówili, ze dowiemy sie w marcu.
      • leni6 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 07:18
        Jak ktoś będzie chciał chrzciny waju to zapłaci tyle co za komunie, problemem nie jest nazwa tylko termin.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:44

Byłam na imprezie komunijnej w pałacu, piękne ogrody, piękne sale, było sielankowo, pełen relaks, luz, całość dla nas, myślę że tam od gościa to koło tysiąca zł wyszło było nas mało.
      Najwspanialsze miejsce w jakim byłam.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:49
        A komunie dziecka to w domu zrobię, bo 10 imprez w lokalu mnie przeraża i zdecydowanie wolę imprezy i atmosferę domu.
        A możliwe też, że nie zrobię w ogóle, bo przecież do kościoła nie chodzimy ;P
    • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 21:47
      Załóż jeszcze wątek ile wypada dać na komunię jeżeli na wesele wypada dać "za talerzyk", a tu ceny komunii i wesel się zrównały. big_grin Bedziesz mieć wątek na 1 miejscu gdzies tak mniej więcej do świąt wink
      • ga-ti Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 22:27
        Dobra propozycja, może te strajkowe trochę spadną i zrobią miejsce normalnym. Wróci normalność na forum!
        • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 22:40
          Normalność na forum = wątki o komuniach zakładane od kwietnia przez zdeklarowane ateistki i antyklerykałki big_grin W sumie... big_grin
          • ga-ti Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 23:18
            Ciepło się robi, więc depilować - iść na żywioł (choć już o depilatorze coś jest) oraz pięty, koniecznie żółte! i czapeczki! No i sezon grillowy, więc co na grill, co na sałatkę, co tak dymi, ile alkoholu i dlaczego tak dużo na grillu trzeba wypić. Gorąco, więc ciuchy mini w każdym wieku i koniecznie spoceni w komunikacji miejskiej. A zaraz wakacje, wyjazdy, korki, i koniecznie chamy w pociągu. I ulubione: Bałtyk z całym dobrodziejstwem big_grin Niech już normalność wraca big_grin
            • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 23:28
              No właśnie na razie jednak trochę zimno, żeby gołą piętą świecić, na grilla jeszcze też czas, nawet niedziela handlowa akurat przed świętami i nie ma, że ktoś pozostał odcięty od możliwości zakupu chleba i glebogryzarki. Nic dziwnego, że ludzie nie mogą się odnaleźć i wyprzedzają sezon wink
            • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 07:48
              I o wyższości gazowego nad węglowym! wink
          • krejzimama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 05:27
            To nie jest wątek o komunii tylko o zdzierstwie uprawianym przez januszy biznesu którzy prowadzą najczesciej tzw sale bankierowe. W sumie skoro znajdują się ludzie którzy za rosół, devolaja/schabowego i resztki galarecie chcą płacić tyle co za steka z truflami i krewetki to faktycznie nie moja sprawa. Nie skonczyłam medycyny ze specjalizacją psychistria.
            • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 07:50
              Już ci kilka razy, kilka osób napisało, dlaczego stawka jest wyższa. I nie ma to za wiele wspólnego z januszowaniem.
              • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:35
                Jak to nie? Pare osob napisalo ze restauracje nie chca rezerwowac na zwykle imprezy bo wola w tym czasie drozej za to samo ale pod nazwa "komunia". Nie spotkalam sie z tym ale jezeli tak jest to co to jak nie janusze biznesu?
                • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:43
                  Aha, czyli od dziś Janusz biznesu to każdy, który mysli o optymalizacji zysku i woli z rocznym wyprzedzeniem mieć zapewnione pełne obłożenie, niż czekać w niedzielny komunijny dzień na Grażynę z rodzina, która chce przyoszczędzić 30 złotych.
                  🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                  • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:50
                    Tak, sprzedawanie TEGO SAMEGO albo i gorszego, w wyzszej cenie "bo komunia" to januszowanie. Uwazam ze dobra restauracja sobie na takie dziadostwo nie pozwoli i najwyrazniej bywam w dobrych, bo przyjmujacych rezerwacje na kazda okazje i nie podbijajacych cen za nazwe.
                    • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 09:00
                      A ja Ci mówię, ze nie wychodzi drożej, bo w cenie talerzyka masz po 2-3 porcje na osobę mięsa, kilka rodzajów dodatków, kilka rodzajów ciasta i 2-3 porcje w tzw zimnej płycie / na osobę. Ubrany stół i krzesła i dania podane o określonej godzinie. Trudno tu się doszukiwać Januszowania, a jestem uczulona na cwaniactwo.
                      Gdybym szła na ten obiad po komunii tylko z dziećmi i mezem, to poszlibyśmy choćby na sushi, ale człowiek racjonalnie myślący, zapraszając starszych ludzi, kieruje się nie tylko osobistymi preferencjami i nie przelicza wszystkiego na „to wychodzi drożej, niż stek!”.
                    • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 09:42
                      Nie "tego samego", bo płacisz także za to, że masz pewność, iż o określonej godzinie będzie na ciebie czekał gotowy stół, z konkretnymi miejscami dla konkretnych gości, oraz przede wszystkim za to, że będzie to w terminie, gdzie chętnych na taki stół "dużych grup" jest więcej niż miejsc. Naprawdę jestem zdumiona, że dorosłym ludziom takie oczywistości trzeba tłumaczyć.
                    • hanusinamama Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 13:15
                      Dokładnie. bo nagle na sali bakietowej upchną 6 imprez na raz. BYłam na komunii gdzie wszystkie imprezy miały to samo menu. Nie było wyboru no ale ze sal mało to nie ma innego wyjscia. Wiem ze płącili 200 zeta za talezyk a rosół był z kostki rosołowej i surówki ktore na stole ejszcze byłe nieco zamarznięte....
                      • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 13:28
                        To też wybiera się knajpę z rok wcześniej. Nie taką knajpę, w której się nie jadło nigdy wcześniej, tylko sprawdzoną. I wcześniej ustala się menu. Nie ma opcji, żeby każdy miał to samo, bo jest zawsze przynajmniej kilka do wyboru.
                        Ale ma się święty spokój, a nie szopki przy zbieraniu zamówień.
        • jola-kotka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.04.19, 22:42
          👍
    • lot_w_kosmos Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 06:10
      Od zwykłego obiadu: zupa, drugie, deser, woda, soki i bar kawowy ( u nas to 38-48 zł za osobę) po..... Sky is the limit wink
    • ida_listopadowa Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 06:44
      Tylko, ze opcja "wejsc do knajpy i zamowic" moze sie okazac niemozliwa. W zeszlym roku 29 majacw niedziele mialam goscia i wieczorem po calym dniu zwiedzania chcielismy zjesc obiad. Wszystkie restauracje byly pozamykane! Odbijalismy sie od drzwi! Wszedzie kartka na drzwiach "dzis zamkniete bo komunie". Na koniec zamowilismy pizze. Zdziwilam sie bardzosad
      • saskia44 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 06:53
        I to jest dziwne biorac pod uwage jak malo dzieci chodzi na religie i do kosciola. Ematki zazwyczaj pieja jak nie znosza kk, jak juz dawno 'wypisane', jak niewiele dzieci na religie chodzi oczywiscie potomstwo ematek nie chodzi a tu komunie wciaz sie tak swietnie maja.
        • leni6 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 07:20
          A gdzie tak mało dzieci chodzi na religie ?
        • morekac Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:01
          Dlaczego dziwne? Knajp jest znacznie mniej niż dzieci...
    • czekoladazkremem Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 07:54
      Moja bratowa w tym roku ma komunię, za talerzyk płaciła 260zł - tak, tak, to nie pomyłka. Tort zamawiany i płatny osobno plus dekoracja sali. Zaproszonych jest około sześćdziesięciu osób. Takie małe wesele...
      • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:38
        "Male"? Ponad 15 tysiecy za samo jadlo? big_grin Nie takie male big_grin
    • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 08:53
      Jeszcze takie techniczne pytanie mam. Zakładając, ze się zaprasza gości z około miesięcznym wyprzedzeniem, co wpisać w takiej sytuacji, kiedy planuje się zarezerwować knajpę / szukać wolnej na tydzień wcześniej?
      „Po mszy zapraszamy na poczęstunek, a o miejscu poinformujemy na miejscu”? 😁
      • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 09:11
        ? Wpisac miejsce, w ktorym dokonujesz rezerwacji? Nikt tu nie postulowal wbijania "z ulicy", nie wiem w czym problem.
        Swojs droga pisemne zaproszenia na komunie to tez nowosc jak dla mnie.
        • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 09:15
          35wcieniu napisał(a):

> ? Wpisac miejsce, w ktorym dokonujesz rezerwacji? Nikt tu nie postulowal wbijan
          > ia "z ulicy", nie wiem w czym problem.

Ok... wiesz, w sierpniu mamy pewna uroczystość rodzinna. Na 16 osób - pan właściciel chce zaliczkę - Janusz?
          Bo ja bym jednak wolała wpłacić i mieć pewność, ze jak przyjdę z gośćmi, to się nie okaże ze ojeeej chyba wystąpił jakiś błąd i nie ma państwa rezerwacji.
          > Swojs droga pisemne zaproszenia na komunie to tez nowosc jak dla mnie.

Nie mam więcej pytań.
          • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 09:25
            No ale w czym Ty masz problem, bo ja nie wiem. Przecież zaliczka to normalna rzecz, w czym problem?
            NIE postuluję wbijania z ulicy, piszę 5 raz. Rezerwacja, zaliczka, normalnie, jezu...
            • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 12:42
              Zaliczkę za co? Pierwsze słyszę, żeby trzeba było wpłacać zaliczkę za rezerwacje stolika! Laska pogódź się z tym, ze sama próbujesz być Januszem.
              • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 12:45
                Nie wiem jak to się nazywa, pewnie nie zaliczka, ale normalnym jest że przy rezerwacji się płaci. Jestem Januszem bo rezerwuję i płacę? No spoko big_grin
                • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 12:58
                  Nie, normalnym jest, że dzwonię dzień wcześniej, albo czasem tego samego dnia przed południem i rezerwuję stolik na daną godzinę.
                  Nawet, kiedy rezerwowałam stolik służbowo na dwa, trzy dni z wyprzedzeniem, żadnych zaliczek od mnie jak żyję nie oczekiwano.
                  Oczekuje się ode mnie zaliczki w przypadku, kiedy uważaj, skup się: organizuję imprezę / przyjęcie na kilkanaście osób. Ale wtedy wpłacam zaliczkę, żeby mieć pewność że za dwa - trzy miesiące będę miała zaklepane miejsce. Tydzień przed imprezą wpłacam resztę i ustalam ostateczne menu.

Ps. Myślę, że powinnaś popytać w knajpach o tzw. skrócone menu. Z 5 lat temu kuzynka organizowała komunię i wybrała taki sposób. Wtedy goście dostali menu z dwoma pozycjami z każdego dania do wyboru - bez cen - i sobie wybrali co tam woleli.
                  Ceny znała kuzynka. Były standardowe, takie jak w menu. Tyle, że obsługę nie interesuje wtedy, czy gość nie zje deseru i wypije kartonik soku, czy nie będzie pił w ogóle, ale zje deser, rezygnując z zupy, więc też możesz się czuć naciągana.
                  Naprawdę nie mogę się doczekać twojej opowieści o waszej imprezie.
                  • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 13:02
                    Nigdzie nie postulowałam "dzwonienia dzien wczesniej". Od 50 postów piszę o jednym: że w większości restauracji można zarezerwować stolik w maju na dowolną okazję. Wcześniej, nie dzień przed. Tak, płaci się za to zaliczkę.
        • iwoniaw Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 15.04.19, 09:36
          Swojs droga pisemne zaproszenia na komunie to tez nowosc jak dla mnie

Pisemne zaproszenia na komunię były standardem 30+ lat temu, więc ekhem. W moim środowisku do gości szczególnie szacownych (dziadkowie, rodzice chrzestni) w dobrym tonie było, by bohater dnia do ozdobnego blankietu z terminem i miejscem dołączył krótki liścik osobiście napisany.
          • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 09:26
            W moim nie było, nie znam nikogo kto pisałby liściki, no ale spoko, biorę pod uwagę że "co kraj to obyczaj", pewnie miło.
            • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 12:43
              Nie liściki tylko zaproszenie z podana datą, godzina mszy oraz informacja o ewentualnym przyjęciu, jego miejscu i czasie. Taki standard.
              • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 12:46
                Przeczytaj do czego się odnoszę. "w dobrym tonie było, by bohater dnia do ozdobnego blankietu z terminem i miejscem dołączył krótki liścik osobiście napisany" -iwoniaw
                • pani-nick Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 12:59
                  Nie chrzań. Obcy Ci jest pomysł zaproszeń. Co napisałaś już wcześniej.
                  Ps. Do nabycia w sklepach z dewocjonaliami i akcesoriami komunijnymi.
                  • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 13:04
                    Ale co "nie chrzań"? Ogarnij drzewko. Tak, nie spotkałam się z zaproszeniami. Nie mówię że nie istnieją, mówię że ja tego zwyczaju nie znam.
                    Oraz odpisałam iwoniw, że o pisaniu liścików też nie słyszałam, ale pewnie jest to miłe.
                    • thea19 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 15:15
                      pisemne zaproszenia praktykuje się w okazji wszelakich okazji sakramentalnych, gdzie jest później impreza - chrzciny, komunia, ślub, ewentualnie przyjęcie święceń. Nawet na urodziny często wysyła/daje się zaproszenie.
                      • 35wcieniu Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 15:19
                        No i fajnie, juz przyjelam do wiadomosci. Ja znam tylko zwyczaj pisemnych zaproszen na slub ale tak, pojelam juz ze inni wysylaja je z roznych okazji, spoko smile
      • iberka Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 15:23
        Po nabożeństwie zapraszamy na poczęstunek.

Rozumiem, że nie ma problemu z komunikacją i można powiedzieć jak się spotkacie.
        • arwena_11 Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 16.04.19, 15:30
          Wiesz goście też muszą sobie coś zaplanować. Pamiętam jak męża chrześniak miał komunię. Dostaliśmy zaproszenie 2 tygodnie wcześniej. Żadnej informacji co po mszy. Na ten sam dzień mieliśmy zaproszenie od przyjaciół na chrzest ich córki, a potem na imprezę w domu. Godziny się nie pokrywały, więc poszliśmy na mszę komunijną, wręczyliśmy kopertę i się pożegnaliśmy. Zrobiło się zamieszanie - bo przecież obiad itd. Stwierdziliśmy, że nic nie wiedzieliśmy, ale nawet jeśli - to i tak byśmy nie byli, bo mieliśmy już na ten dzień zaproszenie gdzie indziej. Czy się obrażono - nie mam pojęcia. Kontaktów nie utrzymywaliśmy ani przed ani po.
          • kocynder Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.07.19, 09:01
            Arweno, ale GDYBY na zaproszeniu napisano "Po Mszy Świętej zapraszamy na poczęstunek" a wy nie mięlibyście innych planów - co byłoby dla ciebie niejasne? Organizatorzy komunii chrześniaka twego męża nawalili - bo powinni byli dopisać w zaproszeniu, że po Mszy będzie obiad czy co tam zaplanowano. Wówczas wy moglibyście albo pójść "na całość", albo (jak zadecydowaliście) tylko do świątyni, a potem na drugą okazję, zaplanowaną wcześniej. Z tym, że w tym drugim przypadku moim zdaniem powinniście gospodarzy jak najszybciej, nie w dniu komunii powiadomić, iż o ile na samą komunię przyjdziecie, o tyle na późniejsze godziny macie już inne zobowiązania i dziękujecie za zaproszenie, ale nie skorzystacie. Podkreślam - GDYBY na zaproszeniu było zaznaczone, że po samej uroczystości są planowane jeszcze inne obchody.
            Bo Iberka, której odpisujesz, zaproponowała właśnie na zaproszeniu dopisek "Po nabożeństwie zapraszamy na poczęstunek"... smile
    • peonies Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 13.07.19, 18:50
      W mojej mieścinie w jednej z powiedzmy najtańszych knajpek kosztował w ubiegłym roku 96zl/os. Menu nie było wyszukane, nazwałabym domowe: rosół, ziemniaki + surówki+ kotlet drobiowy, lody z owocami. Na stole jedna sałatka, 3 rodzaje wędlin i pieczywo, woda z mięta i cytryna. Za napoje, tort i owoce płatne dodatkowo. Przyjęcie na max. 3 godz we współdzielonej sali.
    • kocynder Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 13.07.19, 20:57
      A dlaczego WSZĘDZIE niemal słowo "ślub" w magiczny sposób winduje ceny? Ja brałam śluby dwa - osobno cywilny, osobno kościelny. I na cywilny zamówiłam w profesjonalnej kwiaciarni "ślubnej" stosowną "ślubną wiązankę" z kremowych róż, niebrzydką, owszem, jednak za kwotę urągającą dobrym obyczajom. Na cywilny, nauczona doświadczeniem, w kwiaciarni przy cmentarzu zamówiłam wiązankę na zasadzie "O, z tych tam róż i to niebieskie pani doda!" - była równie piękna jak ta na cywilny, a kosztowała 1/3 ceny. Identycznie było z obiadem po ślubie (wesela nie robiłam). Po cywilnym - "ślubny" obiad za cenę z kosmosu. Po kościelnym w restauracji "zabukowany" stolik na spotkanie rodzinne, ustalone menu (normalne, z karty) - i znów: 1/3 a najwyżej 1/2 ceny. Obie restauracje o podobnym standardzie i podobnej lokalizacji. I nie wierzę, że "ślubne devolaje" czymkolwiek (poza słowem "ślub") różnią się od tych z normalnego menu.
      Analogicznie jest z komuniami - restauratorzy ,mogą to koszą, a mamuńcie i tak zapłacą, żeby ciotka Ziuta się nie krzywiła i żeby ta Jolka z sąsiedztwa widziała... U fryzjera masz to samo: uroczyste uczesanie to zwykle 70 - 90,-. "Ślubne" czy "komunijne" 150 - 200,-. I nie, nie doliczając zapinek, różyczek czy innych duperelek wpinanych/wplatanych we włosy. To co, nagle fryzjerce na hasło "ślub" czy "komunia" jest trudniej czesać, że tak cena się winduje?
    • tryggia Re: Ile kosztuje talerzyk na komunie? 14.07.19, 01:31
      W tym roku placilismy 118, dzieci mniej. Jedzenie pyszne, obsługa super. Ale fakt, zostało tego tyle, że potem dwa dni jedliśmy to co nam spakowano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka