Dodaj do ulubionych

70 lat -prezent

22.04.19, 09:13
stoje przed dylematem, co kupic 70 latkowi w prezencie
osoba z typy tych co: mi nic niepotrzebne, szkoda pieniędzy,itp
a jednak chciałaby się zrobić przyjemność komuś ..podpowiedzcie co kupujcie 70 letnim rodzicom (męzczyzna), może na coś dzięki Wam wpadnę
Obserwuj wątek
    • annpierle Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 09:29
      O ile rozumiem, ze w przypadku prezentu dla dziecka wiek ma znaczenie- bo moda na coś wsrod rówieśników, bo etap rozwoju itd, o tyle dka doroslych ...
      Na 70 lat ewentualnie można prezent bardziej wypasiony, bo to okrągłe urodziny, ale z jakiej dziedziny, to juz zależy od osoby, a nie od jej wieku.
      No nie wiem, czy 70 lat to jakaś nowa kategoria? Człowiek sie robi ...dostojniejszy? madrzejszy? glupszy? nagle mniej ruchliwy i ogolnie, spowolnialy? ...niz kiedy miał 69?
      • lewababa Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 09:41
        jest taki sam jak w wieku 69.. bez ironii pliss
        po prostu okrągła rocznica i chciałby się uczcić to czyms ekstra-bo oprócz mojego uczestnictwa w fajnej rodzinnej imprezie(co już dla tej osoby będzie myslę, miłym prezentem) chciałabym zrobić jeszcze jakiś fajny prezent , ktory dałby radość jubilatowi po prostu
      • misterni Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 09:52
        Mojej mamie (74) kupiliśmy na jej wyraźną sugestię rower stacjonarny. W sezonie jeździ na zwykłym, a brakuje jej tego w zimie. Dlatego dostała go z kilkuniesięcznym wyprzedzeniem jesienią, bo urodziny miała dopiero w lutym. 😊
        W sam dzień urodzin dostała zaś zegarek z gps, krokomierzem, pulsomierzem itd.
        Nie wiem, czy pomogłam, bo jednak chodzi o kobietę, a Ty pytasz o prezent dla mężczyzny. 😉
        • misterni Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 09:53
          Źle się podpięłam. 😉
        • lewababa Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 09:59
          no i o takie posty mi chodzi- czasem taki post może być podpowiedzią typu: o ! super pomysł!
          nie będę pisać co ta osoba lubi robić, co ma , jak mieszka..
          to ja wiem i patrząc na to, nie bardzo mam pomysł-bo sporo rzeczy już sprezentowaliśmy i powoli pomysłów brak
          chciałby się zrobić po prostu miły prezent , szczególnie, ze to osoba, która wciąż powtarza: że szkoda na nią pieniedzy.. wolałabym by artykułowała swoje potrzeby -na prawdę byłoby mi łatwiej spełniać marzenia, gdybym wiedziała, jakie one są
          • ravny Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:11
            ale w tym wieku już często ma sie przesyt rzeczy materialnych, pełno poutykanych po kątach gadzetów z całego życia i jak najbardziej można nie czuć potrzeby posiadania kolejnego
    • kocynder Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 09:47
      Znam moich rodziców więc nie mam i nigdy nie miałam problemu "Co im kupić na...?". Nikt ci nie da konkretnej rady, typu "to czy tamto - bo i nikt nie zna owego pana, który ma zostać obdarowany. Jakie ma warunki mieszkaniowe, czy lubi np ogród, czy jest typem bibliofila czy raczej woli intensywny tryb życia? Jakie ma hobby? Ile pieniędzy planujesz przeznaczyć? Ma to być "grubszy" prezent czy raczej miły drobiazg? smile Za dużo pytań, jak widzisz.
      • aqua48 Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:00
        Wodę toaletową, kijki do chodzenia, ciekawą książkę, elegancki jedwabny szalik, lub krawat, rozpinany wygodny sweter-kardigan, ładną większą kasetkę na drobiazgi, lornetkę do obserwowania ptaków.
      • lewababa Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:06
        też znam swoich rodziców...
        a tym przypadku nie chodzi o mojego rodzica-źle się wyraziłam może
        • kocynder Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:21
          No ale chodzi o to, że inny prezent będzie dobry dla miłośnika i posiadacza ogrodu (np jakaś roślina starannie dobrana, coś z narzędzi ogrodniczych, mebel ogrodowy) a inny jeśli to miłośnik książek (wybrany tom z nowości, wygodna lampka itp). Żadne z powyższych nie mają szans na "sprawdzenie się" dla osoby żyjącej intensywnie, lubiącej ruch - tu np kijki do nordicwalking, jak już ktoś pisał - krokomierz, jakiś gadżet do roweru (jeśli cyklista)... Jeśli domator - to coś do domu, o ile znasz gust i potrzeby: ładna, elegancka filiżanka z porcelany, dekoracyjny drobiazg (podkreślam - TYLKO jeśli na prawdę dobrze znasz gust obdarowywanego!!!)... Zależy też kim ów starszy pan dla ciebie jest - bo o ile np wujem - to dobra woda toaletowa jest ok, ale już jeśli to np profesor prowadzący wykłady, na którego uroczystości organizowanej przez uczelnię będziesz - niekoniecznie... wink
    • ga-ti Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:09
      Coś do ogrodu, na taras: leżak, zestaw mebli ogrodowych, huśtawka, roślina jakaś, pergola, lampy, donice...
      Coś do domu: lampa, stolik, fotel, fotel bujany wink
      Coś z elektroniki, z ulubionych narzędzi, coś z hobby, alkohol, czekoladki, kawa, herbata wink
      Nierzeczowy: bilety na coś: film, teatr, opera, kolacja, przelot, przejazd, przepływ, wycieczka, spotkanie...
    • nangaparbat3 Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:16
      - wielki atlas geograficzny albo historyczny
      - album związany z osobistymi zainteresowaniami/biografią
      - box filmów ulubionego reżysera
      - piekny i wytworny zestaw męskich kosmetyków
      - bawelnianą koszulę wysokiej jakości plus spinki do niej
      - "Na wysokiej połoninie" Vincenza plus albu fotogtaficzny o Huculszczyźnie (widziała ostatnio w sklaepie dwa - jeden ze zdjęciami wykonanymi współcześnie i drugi z fotografiami przedwojennymi - dołożyłabym oba)
      - box płyt z dobrym wykonaniem ulubionego kompozytora
      - zestaw narzedzi do majsterkowania
      - ....
    • annpierle Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:18
      To tez zalezy od Twojego stopnia intymnisci z tą osoba.
      Lubi gotowac, piec?
      Lubi czytac?
      Lubi odkrywac stolice europejskie?
      Lubi teatr, operę?
      Lubi majsterkowac?
      Lubi robic zdjęcia i ogólnie fotografię?
      Lubi prace ogrodkowe?
      Lubi sport, jaki?
      Lubi seriale?
      Lubi....
      Kazda odpowiedz "tak" otwiera szeroki wachlarz mozliwosci prezentowych, tanszych i drozszych, materialnych i niekoniecznie.
      W ten sposob moze będzie Ci łatwiej.

• swiezynka77 Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:21
        A jak ktoś nic nie lubi? Poza oglądaniem tv?
        • ravny Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:27
          zestaw filmów i większy tv
        • annpierle Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:29
          Abonament na którąś z serialowo- filmowych TV - może wszystkich jeszcze nie ma...
        • lewababa Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:31
          no to chyba coś najbliżej ustrzeliłaśwink
          to osoba, która jest domatorem , ma ogród-juz sprezentowane wygodne meble ogrodowe, grill wypaśny,
          masażer-fotel masujący-bo uwielbia przesiadywanie przed telewizorem i oglądanie sportu, ciekawych filmów, wiec sobie siedzi i się masuje
          ma wypasiony pakiet telewizji, który zapewnia dostęp do interesujących ją programów
          podróże niekoniecznie, aczkolwiek porządna nawigacja samochodowa też sprezentowana.. i korzysta na tyle na ile jest to potrzebne
          narzędzia są,
          kawę lubi -wiec i ma juz ekspres do kawy
          komórka najprostsza w użytkowaniu -bo tylko taka ją interesuje -już jest
          eh..cieżki przypadek
          • ravny Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:36
            tak to jest jak się ludziom w .... przewraca od dobrobytu
            daj mu potwierdzenie przelewu 10 tys zł w jego imieniu na lokalne hospicjum.
            • lewababa Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:43
              czytaj ze zrozumieniem... to jest typ osoby, która nigdy niczego nie chce,bo ma i szkoda na niego kasy...
              a do dobrobytu to u niego daleko, oj daleko...
              wiec wypaśnie gadżety nie robią roboty-to co ma, to zaden dobrobyt.. który pewnie większość ematek może uznać za totalne minimum
          • swiezynka77 Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:55
            Heh jakbym o swojej mamie czytała
            Nawet jak potrzebuje nową patelnię to musi być konkretna patelnia z firmy x z parametrami y - jeśli wypowie takie życzenie to kupuję tę patelnię choć nie lubię w ten sposób robić prezentów. Ale element niespodzianki jest dobry tylko dla ludzi którzy się z tej niespodzianki ucieszą
        • aqua48 Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 11:18
          swiezynka77 napisał:

> A jak ktoś nic nie lubi? Poza oglądaniem tv?

To wygodny fotel uszak z podnóżkiem i kocyk na stopy smile Stoliczek do postawienia obok fotela, większy telewizor.
    • ichi51e Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:22
      Bilety do teatru?
      Poczekaj az bedziesz musiala kupowac 95 latkowi... wszystko ma nic nie potrzebuje z domu nie wychodzi...
      • ravny Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:30
        moja 90+ latka najbardziej się ucieszyła z.... słoika dwukolorowego masła czekoladowego big_grin:
    • swiezynka77 Re: 70 lat -prezent 22.04.19, 10:24
      Teściowej gadżety do jej hobby czyli np wypasione okularki do pływania
      Tacie książki, płyty lub mebel ogrodowy
      Mama zawsze problem bo wszystko ma i nie posiada hobby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka