Dodaj do ulubionych

Do piekących chleb w wypiekaczu

28.04.19, 08:35
Witajcie.
W związku z tym,że zepsuła mi się pralka, będę mieć we wtorek wypiekacz do chleba. Wiadomo- kobieta idzie na zakupy....
Ten wypiekacz jest nabytkiem nieprzemyślanym. Pomyślałam,ze fajnie byłoby mieć świeży chleb na śniadanie. Czy Wy jesteście zadowolone z posiadania wypiekacza? Często korzystacie? Stosujecie jakieś gotowe mieszanki czy po prostu kupujecie mąkę np. pszenną+ pszenno-razową i kombinujecie same? Miałyście jakieś przepisy dołączone do sprzętu? I najważniejsze- pieczecie te chleby na drożdżach, czy przygotowujecie zakwas.
Dziękuję za każdą radę i opinie. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 08:41
      Ja chleb piekę rzadko, ale wypiekacz jest cudowny do ciasta na pierogi, makarony i na pizzę.
      Wrzucam składniki, włączam, za 15 minut mam piękne, pulchne ciasto. Nienawidzę zagniatać więc jestem bardzo zadowolona.
      Przepisy były dołączone do mojego opiekacza.
    • thea19 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 09:10
      chleb piekę sporadycznie, to trwa ze 3h albo i lepiej
    • zlota.ptaszyna Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 09:42
      Wypiekacz byl na topie 20 lat temu. Teraz jest passe. W wypiekaczu chodzi przede wszystkim o funkcje wyrabiania ciasta. Teraz masz wysyp robotow typu Thermomix, ktore i ciasto ci wyrobia i zrobia jeszcze milion innych rzeczy. Chleb upieczesz w piekarniku, wiec nie potrzebujesz w ogole wypiekacza.
      Nietrafiony zakup i jesli mozesz to go zwroc i kup robot z opcja wyrabiania
      • double-facepalm Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 09:46
        Asma, ona pojutrze idzie na zakupy i na razię zbiera opinie. Coś kiepsko z Twoja sfera poznawczą ostatnio, serio kiedyś byłaś duzo bardziej błyskotliwa.
        • amsterdama Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 09:52
          Nie. Wypiekacz kupiony. We wtorek dojedzie do domu razem z pralką ( nie chciało mi się nieść).
      • amsterdama Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 09:50
        Sprzęt do wyrabiania ciasta posiadam. Na ten wypiekacz się skusiłam myśląc o tym, że nastawię sobie na powiedzmy 3 w nocy i rano będę mieć świeży chleb. Zwrócić pewno jeszcze mogę, dlatego chętnie czytam wszystkie uwagi.
        • gajmal Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 09:56
          Ja nastawiam chleb wieczorem z opóźnionym startem i na rano mam świeży chlebek. Kupuję różne mąki i mieszkam w zależności od tego na co mam ochotę. Kup sobie drożdże w proszku. Smacznego
        • usmiech144 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 09:57
          Miałam lata temu, sprawdzało się super. Ja nastawiałam wieczorem żebym rano miała świeży, chrupiący chleb, aż sam zapach budzi. Przepisów jest od groma, takich na drożdże, zakwas czy na piwo. Uwielbiam chlebek pizzę, idealny na przyjęcia. Co do maszyny ja się pozbyłam z braku już miejsca, teraz wyrabiam w robocie i piekę w piekarniku.
      • princesswhitewolf Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 20:57
        >Teraz masz wysyp robotow typu Thermomix, ktore i ciasto ci wyrobia

Zlota ptaszyno.mylisz sie. Posiadam maszyne do pieczenia chleba Philipsa, KitchenAid i Thermomix i jesli chodzi o ciasta drozdzowe to.maszyna bije na leb pozostale dwa jesli chodzi o wyrabianie. W Thermomixie wyrabia nozykami a nie plaskim wyrabiakiem jak w maszynie, a Kitchen Aid tylkonprofessional version ma moc by szlo to cud miod.. Chodzi o latwosc wyrabiania w maszynie do chleba, wlasciwy sposob a takze we wlasciwej temp dla drozdzy bo tam jest cieplo.
    • ivanova Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 10:13
      Dla mnie niepotrzebny grat. Mąż się czasem jara i robi chleb ale mi zupelnie nie odpowiadają chleby z wypiekacza.
    • tak_to_nowy_nick Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 10:18
      > W związku z tym,że zepsuła mi się pralka, będę mieć we wtorek wypiekacz do chleba.

Z mojego doświadczenia: trochę gniecie koszule, ale za to jakie cieplutkie i rumiane! Ogólnie dobra zamiana smile
      • amsterdama Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 10:21
        😃
    • wydramarlenka Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 10:25
      Sama chyba nie kupiłabym sobie, ale kilka lat temu dostałam.
      Kiedyś bardzo przydawał się w sytuacjach podbramkowych - zima, dwoje chorych dzieci (wtedy za małych,żeby zostały same), byłam z nimi sama (też chora). Żelazne zapasy z tesco przez internet, ale świeże pieczywo łatwiej było upiec niż kupić.
      Czasem piekłam chleb z lenistwa, kiedy nie chciało mi się iść do sklepu po pieczywo tongue_out
      Teraz w zasadzie mogłabym oddać.
    • margotka28 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 11:10
      Mam od kilku lat - dostałam na urodziny. Korzystam czasami. Stosuję suche drożdże i według przepisów z dołączonej książeczki
    • mikams75 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 11:46
      uzywam glownie do wyrabania ciast roznych - na piernczki, na makaron, na pierogi; uzywam tz do wyrastania ciasta drozszowego - na pizze czy na cokolwiek innego, zawsze wychodzi, a jak meszalam w misce to mi sie wyrastalo.
      Natomas ne smakuje mi chleb w tym pieczony. Testowalam na tym samym przepisie - pieczony w wypiekaczu i w piekarniku i ten z piekarnika byl smacznieszy. Wiec wstawiam na program mieszania i wyrastania a pozniej przekladam do piekarnika (bulki najczesciej). Ale mam najtanszy z lidla, moze lepsze sprzetdy lepiej sie spisuja.
      • princesswhitewolf Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 20:59
        Ja tez tak robie ze wyrabiam w maszynie a pieke w piekarniku. Ale to gl dlatego ze robie na zakwasie chleb
    • leyla76 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 16:19
      Mam wypiekacz do chleba juz drugi, bo pierwszy z Lidla po 10 latach sie zepsuł. Pierwszy kupiłam jeszcze mieszkajac w UK bo tam po prostu chleb kupny mi nie smakował.
      Teraz mieszkam w Szwajcarii i mimo, ze chleb tutejszy jest naprawdę dobry wypiekacza używam prawie codziennie.
      Nastawiam na noc, a rano świeżutki chleb na śniadanie. Dodam, ze do najbliższego sklepu mam 3km wiec wypiekacz jak najbardziej sie u mnie sprawdza.
      Używam tez do wyrabiania i wyrastania ciasta np na pizzę, niektóre chleby czy bułki, które pózniej pieke w piekarniku.
      Przepisy z internetu i tez fajne były w książce od mojej maszyny do chleba. Wcześniejsze przepisy z maszyny z Lidla mi nie podeszły.
      Co więcej kupiłam maszynę do chleba dla mojego taty i powiem, ze tata super zadowolony. Chleba juz nie kupuje, piecze sam.
      Mieszanek gotowych nie kupuje, korzystam z przepisów w internecie np tu

m.styl.fm/pytania/48023/chleby-i-inne-przepisy-maszyna-do-chleba
    • bulzemba Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 16:38
      Ja nie mam. Siostra ma. Chleba w ogóle nie kupuje. Piecze chleb na zakwasie, bułki maślane, drożdżowe, chleb z ziarnami, z czarnuszką, z żurawiną, ze śliwkami... Ale siostrzeńcy u mnie robią zawsze rabunek chlebownika - oni nie jedzą chleba kupnego oni go pożerają! Chociaż muszę przyznać że to po prostu niewdzięczne dzieciory są.
    • mysiulek08 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 18:32
      Uzywam od lat, dwa mieszadla, dwie grzalki, duza moc, mozliwosc wypieku bagietek i bulek. Maszyna uzywana niemal codziennie (kiepskie pieczywo, a znosna piekarnia daleko). Pieczywo (chleb, bulki, bagietki) z reguly na drozdzach, wypiek na zakwasie nie jest dobra opcja na maszyne ale da sie. Wyrabiam ciasto na pizze i inne wytrawne wypieki. Nie zaleca sie myc czesto misy do wyrabiania i wypieku, wiec slodkie miesza mum.
      Do maszyny byla zalaczona ksiazeczka z przepisami, na poczatku korzystalam, potem hulaj dusza i nie przejmuje sie bardzo informacja przy przepisie, ze nie jest dla maszynistow. Nie wszysto da sie wypiec w maszynie, np bajgle czy ciabatty ale najgorsza robota czyli wyrabianie robi maszyna, choc to tez zrobi mocny robot planetarny
      Bardzo przyjemne przepisy na chleb i bulki sa np

www.mojewypieki.com/kategoria/pieczywo/chleby-na-drozdzach

zapachchleba.blogspot.com/2014/09/na-zakwasie-i-na-drozdzach-sierpien-2014.html

jesli zanabylas wypiekacz z jednym mieszadlem i o mocy 600/800W to niewiele skorzystasz smile
      • leyla76 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 19:09
        A tak z ciekawości dlaczego z jednym mieszadłem zła? Wcześniej miałam na dwa mieszadła, teraz na jedno (panasonic) i wole chyba maszynę z jednym.
        I jeszcze jedno, podasz nazwę twojej maszyny? Moja bagietek czy bułek nie upiecze. Zaciekawiłeś mnie.
        • mysiulek08 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 19:43
          z dwa lepiej wyrabia i sa wieksze misy, z jednym czesto wypiekaja 'w pione' co z jedna grzalka powoduje czesto niedopiekanie chleba, choc to zalezy od mocy, opieram sie na tym co kiedys tam czytalam, od 'zawsze' mam dwumieszadlowa z dwiema grzalkami
          model to Moulinex OW 611831 Bread of the world, teraz to Tefal PF6118

z tym, ze jesli masz dobry piekarnik i forme do bagietek to wystarczy, z maszyna i tak najpierw wyrabiasz ciasto, potem formujesz bulki/bagietki i dopiero wypiekasz
          przy kiepskim gazowym piekarnku i zlej jakosci pieczywa w sklepach (zlej dla nas) ta opcja byla fajna
    • amsterdama Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 20:37
      Dziękuję Wam za opinie i przepisy. Pozdrawiam.
      • bominka Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 21:00
        Mam od paru lat wypiekacz i jestem bardzo zadowolona. Na początku oczywiście piekłam chleby, chałki. Dzieci zawsze uwielbiają zjeść świeży wypiek. Ale ponad wszystko cenię sobie wyreczenie mnie z wyrabiania ciasta drożdżowego głównie na pizzę, która robimy raz w tygodniu, ale i ciasto na słodko, bułeczki. Wszelkie ciasta na pierogi czy makaron wychodzą rewelacyjne, balsamiczne w dotyku.
        Sprzętu nie oddałabym w życiu!
        • amsterdama Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 28.04.19, 21:17
          👍
    • yuka12 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 29.04.19, 01:23
      Obecnie rzadko używam maszyny do pieczenia chleba, bo mój robot świertnie sobie radzi z wyrabianiem ciasta drożdżowego i zamiast chleba najczęściej piekę bułki. Poza tym od jakiegoś pół roku przerzuciliśmy się na chleby na zakwasie, czasem je piekę sama imadzyna mi nie jest potrzebna.
      Ale kiedy już piekę w niej chleb, najczęściej używam różnych mąk wg przepisu i własnych chęci; z gotowych mieszanek korzystam rzadko. Poza tym najczęściej mocno redukuję wagę drożdży (nie lubię posmaku w gotowym produkcie)- wolę wsypać mniej i wyrabiać oraz czekać na wyrastanie dłużej. Przy mieszankach trzeba jednak postępować jak w instrukcji.
      Moja maszyna jest poza tym już dość wiekowa, mieszadło coraz częściej zostaje w upieczonym chlebie. Planuję ją raczej używać do robienia dżemów 😁.
      • yuka12 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 29.04.19, 01:35
        Ps. Dobrze przeszukać internet. Kiedyś znalazłam stronę z wieloma przepisami na chleby z maszyny, adresu nie mam, bo przepisy wydrukowałam bez 😀. Dzięki temu udało mi się zredukować drożdże np. z 7g do 1 łyżki lub nieco więcej, a chleby i tak ładnie wyrastają. Podobnie z pieczywem na zakwasie- dopiero po przeczytaniu x stron dowiedziałam się, dlaczego przy wcześniejszych próbach mój chleb rósł do wysokości 3 cm, choć robiłam wszystko jak w "moich wypiekach".
        Generalnie zacznij od przepisów w dołączonej do wypiekacza książeczce, a potem sama zobaczysz 🙂. I powodzenia.
        • mysiulek08 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 29.04.19, 01:57
          udało mi się zredukować drożdże np. z 7g do 1 łyżki lub nieco więcej

i tak duzo, na okolo 700gram maki uzywam sypie lyzeczke suchych, jak kg to bardziej czubata, ciasto wyrasta super, w maszynie, podgrzewane
          • yuka12 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 29.04.19, 08:40
            W mojej maszynie też wyrastałoby na takich ilościach drożdży ale raczej tak sobie niż super. Przetestowałam! Łyżka jest w sam raz, z dodatkiem żytnich i pełnoziarnistych np. orkiszowej trochę więcej.
    • kochamruskieileniwe Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 29.04.19, 07:36
      Od jakichś 20 lat niezagniatałam żadnego ciasta drożdzowego. Dlatego kocham swój automat, który robi to za mnie. I nie - żaden robot nie dorównuje mu pod tym względem.
      Chleb piekę rzadziej, ale jednak. Zwłaszcza, gdy zabraknie, a nie chce mi się iść do sklepu. Zwłąszcza w sobotę, gdy widzę, że na nedzielę zabraknie pieczywa.
      Aha, wrzucam też owoce na lekki dżem. Jest to dla mnie wybawieniem w upały - nie muszę grzać chałupy kuchnią.A to ważne. Awychodzą małe porcje, ale robię to na kilka razy (np agrest, porzeczki - to co rośnie mi w ogrodzie)
      • mysiulek08 Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 29.04.19, 07:58
        Dokladnie😀 dzem zrobilam raz, dokladnie wg przepisu, pomaranczowy mial byc... porazka totalna, dobrze ze owoce byly z wlasnego drzewa, mniej wyrzutow przy wyrzucaniu mialam
        • kochamruskieileniwe Re: Do piekących chleb w wypiekaczu 29.04.19, 08:09
          ja robiłam z czerwonych porzeczek i agrestu. Wyszedł ok. Ale one mają dużo pektyn. Wystawiłam maszynę na werandę, przynajmniej grzało się na zewnątrz domu, a nie wewnątrz....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka