Dodaj do ulubionych

pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc

28.04.19, 12:46
Szukam roślin które można posadzić wzdłuż ogrodzenia, na zewnatrz działki (między ogrodzeniem a piaszczystą drogą. Gleba piaszczysta, nasłonecznienie duże. Lubie kwitnące rośliny. Raczkuję w ogrodnictwie a bardzo bym chciała choć trochę ocieplić surowy chiński mur ogrodzenia
Bedę wdzięczna za kazde pomocne uwagi
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 12:53
      Ale krzewy, byliny? Najlepszą byliną na te warunki będzie oregano, być może da radę kocimiętka, lawenda. Rozchodniki. Z krzewów pigwowce. Drzewka: jabłonie, jarząb szwedzki, nieszpułka.
      • kosmos_pierzasty Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 13:55
        Oregano tak, u mnie się samo wysiało i co roku go więcej, obłędnie rośnie (może powinnam o uprawie pomyśleć big_grin), ale to chyba nie na żywopłot, a tak zrozumiałam pytanie.
        • rulsanka Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 17:24
          Raczej nie chce żywopłotu, skoro rośliny mają prezentować się na tle muru.
    • asfiksja Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 13:04
      Jeśli chodzi o rośliny przed płotem to uwzględnij 2 czynniki: obsikiwanie przez psy i zasłanianie widoku przy wyjeździe z działki twojej i sąsiadów.
      Ja mam bez, teraz kwitnie i obłędnie pachnie, dzielnie znosi siki i pozwala sobie wyciąć zasłaniające gałęzie.
    • aqua48 Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 13:16
      Liliowce, tawuły, szybko zarosną gęstwą i będą kwitły, można wysiać nasturcje pnące, posadzić clematisy, lub inne pnącza, zrobić skalny ogródek.
      • kosmos_pierzasty Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 13:53
        U mnie ani nasturcje, ani clematisy na piasku nie chcą rosnąć. Tzn. jakaś tam rachityczna roślinka coś próbuje czasem, ale to dopóki słońce jej nie wykończy.
    • solejrolia Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 13:31
      Pokochałam żywopłoty z forsycji, cięte. smile

Ligustr też bardzo lubię.
      Śnieguliczki- z różowymi owockami, na niski żywopłot.
      Pięciornik- mam taki zywopłot, i też całe lato mnie cieszy ( Posadzony tak, by okropną podmurówkę zasłaniał, dość mocno tnę, a ten jak wariat wyrasta.)
      • rulsanka Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 17:25
        Pięciornik nie lubi suchej gleby.
    • kosmos_pierzasty Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 13:51
      Forsycje? Bzy? Tawuły?
      Też mam takie warunki i to mi się sprawdza.
    • mamtrzykoty Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 14:49
      A ile masz miejsca w szerokości?
    • maaria33 Cherry laurel 28.04.19, 14:57

Podepnę się z pytaniem . Czy ktoś w PL (klimat) ma żywopłot z cherry laurel (nie wiem jak ta roślina nazywa się po polsku) i jeżeli tak - to jak się sprawdza?
      • solejrolia Re: Cherry laurel 28.04.19, 15:06
        Laurowiśnia lubi przemarzać w Polsce.
        Ogród musi być dojrzały, zaciszny. Ja stosuję laurowiśnię jako dodatek, uzupełnienie na rabatach. A nigdy w duzej grupie, nigdy w żywopłocie. Bo jak przemarznie, to po prostu przycinam mocniej i tyle. W dużej grupie i żywopłocie wycięcie przemarzniętych pędów będzie bardzo widoczne.
        • lellapolella Re: Cherry laurel 28.04.19, 19:07
          Jeżeli dopiero raczkujesz, to ja bym nie robiła trwałych nasadzeń, szczególnie poza terenem właściwej działki. Posadziłabym dalie, najlepiej wysokie i zobaczyłabym jak się sam pomysł sprawdza. To rośliny południowoamerykańskie, lubią gorąco, lubią słońce i, ze względu na bulwy,nie padają natychmiast na twarz, gdy się zapomni podlać. Jesienią wykopujesz bulwy, wiosną zakopujesz. Jeśli wlezą ci wieloletnie chwasty jak perz czy podagrycznik, to akurat w przerwie październik- maj można uporządkować teren.
        • maaria33 Re: Cherry laurel 29.04.19, 08:39
          Dzięki. A gdyby na probę zasadzić kilka "krzaczków" to lepiej pod małym laskiem sosnowym czy przy bardziej otwartej przestrzeni?

I czy ktoś kojarzy czy to się nadaje do donicy na taras?
    • reinadelafiesta Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 28.04.19, 19:18
      Ja mam wzdłuż ogrodzenia posadzoną dziką różę. Jest niewymagająca, lubi słońce, a jej kolce stanowią dodatkowe zabezpieczenie. Pięknie kwitnie, wspaniale pachnie, a soczyście zielone liście stanowią dodatkową dekorację. Nie przemarza, sadzonki nie są drogie.
      • kosmos_pierzasty Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 29.04.19, 07:45
        I też się sprawdza w tych warunkach, przynajmniej u mnie.
    • lidek0 Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 29.04.19, 07:50
      A jak wysokie maja być? Może berberys, perukowiec, trzmielina...… trawy jakieś
    • lidek0 Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 29.04.19, 08:37
      Możesz też na mur puścić winobluszcz pięcioklapkowy ale na zimę gubi liście, a bluszcz jest zimozielony i zakryje wszystko.
    • deszczu_kropelka Re: pytanie ogrodnicze - prośba o pomoc 29.04.19, 09:39
      Kilka sprawdzonych u mnie bylin na stanowisko suche, nasłonecznione i piaszczyste:
      przetacznik rozesłany, mój teraz właśnie zakwita na niebiesko,
      szałwia łąkowa - okazała, kwitnie zjawiskowo, po przycięciu zakwitnie ponownie,
      dzwonki okrągłolistne - kępki obsypane uroczymi błękitnymi dzwoneczkami,
      goździk kartuzek - jak przeniesiony prosto z łąki,
      nachyłek lancetowaty - tworzy łany złotych kwiatów w drugiej połowie lata, kiedy większość bylin już odpuszcza z kwitnieniem; jest krótkowieczny, ale się obficie rozsiewa - będzie "wędrować" po rabacie
      i na efektowne zakończenie sezonu: rozchodnik okazały oraz astry krzaczaste - dla tych ostatnich niby zalecane jest podlewanie, ale są tak żywotne, że i na suchym dają radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka