Dodaj do ulubionych

Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindus

09.05.19, 15:36
Mam kolegę hindusa. I jeśli gdzieś razem wychodzimy to naprawdę dużo osób na nas patrzy. Dzieci się za nim oglądają i czasem słychać takie Oooo. Nie mówię że sytuacja tak wygląda w dużych miastach jak Kraków czy Warszawa ale w małych miastach tak dalej jest. Nie rozumiem czemu ludzie tak się gapią, może boja się, że to Arab?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 15:56
      Kup sobie rower z wozkiem albo ubierz sie na kolorowo w zimie - tez sie gapia. Ba zaczepiaja cie na kazdych swiatlach. Polacy po prostu lubi sie gapic na ludzi i tyle
      • ajaksiowa Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 16:49
        Bo to takie ciemne ludzie som 😟
      • cruella_demon Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:44
        Mieszkam w mieście przyjaznym rowerom, co w wolnym tłumaczeniu oznacza ścieżki rowerowe wszędzie. Jeździ cała masa rowerów z wózkami/przyczepkami. Nikt się nie gapi.
        Koleżanka z taką przyczepką jeździ na urlop w różne miejsca, ba, nawet do rodziny na ścianie wschodniej tongue_out nikt się nie gapi.
      • mikams75 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 23:51
        ja tez sie chetnie gapie jak ktos ma jakis fajny, oryginalny rower, te z wozkiem sa genialne. Nie wiedzialam, ze to cos zlego, to z czystej sympatii smile
        • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 00:29
          Pewnie ze z sympatii. Tyle ze jak na kazdych swiatlach ktos pyta gdzie i za ile robi sie meczace wink bardzo sie czulismy z dzirckiem docenieni jezdzac...
          • mikams75 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 14:34
            to nie ja, nie mam zwyczaju zaczepiania wink Ale wiele osob zwykle spojrzenie odbiera jak natretne gapienie sie. A przeciez nie bede odwracac celowo wzroku od roweru badz utrzymywac tepego spojrzenia przed siebie, zeby tylko nikogo nie urazic spojrzeniem wink
          • cruella_demon Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 19:26
            U mnie tego jeździ na pęczki. Może po prostu masz jakiś fajny model i dlatego pytają gdzie można kupić.
          • lot_w_kosmos Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:26
            Jak ja miałam 13 lat temu nowiutki podwójny wózek Graco sprowadzony ze Stanów w piknym brązowo zielonym kolorze, wiozlam w nim przez miasto z prxodu dwulatka, a z tyłu polroczną dziewczynkę, to na każdych światłach obsiadaly mnie starsze panie i zachwycały się, że takie cuda! Ze jak one były młode to takich nie było, że one z uczepionymi spódnicy i miauczącymi dwulatkami kilometry robiły, bo do gondoli z noworodkiem się ich upchnąć nie dało....
    • zlota.ptaszyna Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 16:53
      a moze o ciebie sie martwia po prostu, czy idziesz z nim z wlasnej woli i czekaja na jakis znak zeby ci pomoc?
      • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:26
        Ha ha big_grin
    • heca7 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:33
      U mnie jest Hindusów jak mrówków wink Po prostu niedaleko mają szkołę wyższą z jakąś umową czy współpracą i od kilku lat całe tabuny tam studiują. Bardzo spokojni , normalni młodzi ludzie, codziennie kawał drogi przemierzają piechotą bo nie opłaca im się biletowo jechać za miasto więc cały przystanek zasuwają na nogach. Stąd ich widać i nikt się nie dziwi i nie boi.
    • liberica1 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:37
      Tia. A co ma powiedzieć biały w takiej Kenii? Kolega miał dziewczynę kenijkę. Będąc w odwiedzinach u niej czuł się jak małpa w zoo. Potem zwiedzali sporo i wszędzie bez pytania dotykano go, skubano za włosy na nogach (dorośli i dzieci) bo lokalsi ich nie mają. Dorośli ludzie sprawdzali czy nie jest niczym wysmarowany. Także to działa w drugą stronę. Kolejny kumpel był w Chinach. Jako Europejczyk też się tak czuł jak małpka. W dużych miastach robiono mu po kryjomu zdjecia. Dzieciaki pokazywały go palcami, zdarzało się że dorośli Chińczycy również. Heheszki i próby robienie sobie zdjęcia z nim bez pytania. Także taka sytuacja nie dotyczy tylko innych nacji w Polsce, w Polaka jako białego na terytorium innych nacji. Życie.
      • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:42
        Kiedyś oglądałam cykl reportaży z białym facetem i jego kobietą - blondynką (potem się rozstali bo pani nie mogła dłużej wytrzymać trybu życia pana), podróżowali po świecie.
        W Afryce czarnuszki dotykały włosy blondynki non stop, dla nich było to coś innego.
      • leanne_paul_piper Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:58
        > Tia. A co ma powiedzieć biały w takiej Kenii? Kolega miał dziewczynę kenijkę. B
        > ędąc w odwiedzinach u niej czuł się jak małpa w zoo. Potem zwiedzali sporo i ws
        > zędzie bez pytania dotykano go, skubano za włosy na nogach (dorośli i dzieci) b
        > o lokalsi ich nie mają. Dorośli ludzie sprawdzali czy nie jest niczym wysmarowa
        > ny. Także to działa w drugą stronę.

Brednie.
        Mnóstwo białych żyje w Kenii i nikt ich nie dotyka ani nie zwraca uwagi.
        Nawet w Mtwapie, która jest wszystkim tylko nie miejscowością turystyczną, widziałam najwidoczniej zasiedziałych białych.

Tak jak mnóstwo ciemnoskórych żyje w Polsce. Nie ma dnia, żebym na ulicach Warszawy nie widziała kogoś o ciemniejszej barwie skóry.
        Podziękujcie Pisowi.
        • rozalia_olaboga Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 00:21
          W Japonii też jest wielu cudzoziemców, a moją koleżankę blondynkę tez non stop zaczepiali, dotykali i fotografowali.
          Zacofani zwolennicy lokalnego PiS, na bank.
        • 45rtg Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 09:59
          leanne_paul_piper napisała:

> Tak jak mnóstwo ciemnoskórych żyje w Polsce. Nie ma dnia, żebym na ulicach Wars
          > zawy nie widziała kogoś o ciemniejszej barwie skóry.
          > Podziękujcie Pisowi.

Jeżu Marian, jakie to było głuuuupie uncertain I potem przez takie pieprzenie będę się musiał męczyć z Jarkiem następne cztery lata...
        • ga-ti Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 10:53
          Nie byłam nigdy w Afryce, więc przytoczę tylko zasłyszaną opinię, rozmawiałam z czarnoskórym misjonarzem, opowiadał, jak w Polsce ludzie reagują na jego 'czarność', opowieść podsumował stwierdzeniem, że podobnie w jego rodzinnym mieście reaguje się na 'białych'.
        • bywalec.hoteli Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 17:46
          Ten twój jest Kenijczykiem ? Lubie to smile
        • massinga Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 21:26
          A to zalezy. W miastach jest sporo bialych alr na jakiejs wiosce juz niezbyt albo wcale. Tam bialy moze byc czyms niecodziennym. W moich podrozach po Mozambiku Mialam okazje obserwowac rozne reakcje. Nie bylam dotykana ale ciekawskie spojrzenia owszem i zdziwienie, ze biala ma lokalne nazwisko.
          Na ogol jednak ludzie sa bardzo zyczliwi i pomocni.
      • sirella Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 21:28
        Przypomniałaś mi. Stoję na Kasprowym (góra taka w Tatrach). Sporo ludzi. I od kolejki przyszedł mnich buddyjski w ichnim stroju. I jakieś Janusze się rzuciły podekscytowane żeby koniecznie z nim zdjęcia robić. Ale obciach... facet miał mocno zażenowaną minę a tamci się podniecali jak głupi , kolejna grupa robiła zdjęcia z boku z ukrycia... pewnie na fejsie dadzą zdjęcie z opisem "byłem w himalajach".
        • ga-ti Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 10:49
          Byłam na wycieczce z dziećmi w zamku Neuschwanstein (w Niemczech, taki zamek, na którym wzorował się Disney), razem z nami czekała na wejście wycieczka Japończyków, większość z nich wyjęła aparaty i robiła zdjęcia mojej córce. Córka miała 5 lat, ubrana na różowo, uczesana w dwa kucyki, włoski ciemny blond, kręcone, z dziecięcą radością pozowała do zdjęć.
          Ale obciach, tacy Japończycy, a podniecali się jak głupi.
          • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 14:17
            I pewnie potem zamieszczali zdjęcia na FB "Byłem w Polsce".
          • mikams75 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 22:44
            o rany, w tym samym miejscu spotkalo mnie to samo! I nawet mnie poproszono, zeby sobie zrobic ze mna zadjecie big_grin
            • agiq Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:54
              A moim corkom Japończycy robili zdjęcia w Wawie jak miały jakieś 5-6 lat. W Neuschwanstein byliśmy w przedmajowkowy wtorek tego roku i żaden Japończyk nie robił im zdjęć - nastolatki już są nieinteresujace wink
        • niu13 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 08:59
          😂😂😂
          Wątpię, żeby statystyczny Janusz ogarniał, kto to taki mnich, a tym bardziej, co to Himalaje😀😀
          • niu13 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 09:01
            Źle się podpięłam, przepraszam
      • arwena_11 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 10:41
        Mój syn w zeszłym roku był w Chinach. Też mówił, że czuje się jak małpa w zoosmile. Ma 192 cm i w metrze górował nad wszystkimi. Podchodzili do niego żeby sobie z nim i jeszcze jednym chłopakiem z grupy ( też bardzo wysoki ), robić zdjęcia big_grin
      • kura17 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 10:57
        > Także to działa w drugą stronę. Kolejny kumpel był w Chinach. Jako Europejczyk też się tak
        > czuł jak małpka. W dużych miastach robiono mu po kryjomu zdjecia. Dzieciaki pokazywały go
        > palcami, zdarzało się że dorośli Chińczycy również.

musze potwierdzic. mam 172 cm wzrostu i rude wlosy oraz dosc blada cere. w chinach bylam non stop zaczepiana i (!) komplementowana. nikt mnie natomiast nie dotykal bez pozwolenia (owszem, pytano, czy mozna) i nikt mi zdjec nie robil bez pytania. intersowaly sie mna glownie kobiety, kilka zaprosilo mnie na herbate/obiad/pogaduszki - bardzo ciekawe to bylo, hehe ...
        • miss_fahrenheit Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 12:48
          kura17 napisała:

> > W Chinach bylam non stop zaczepiana i (!) komplementowana. nikt mnie natomiast nie dotykal bez pozwolenia (owszem, pytano, czy mozna) i nikt mi zdjec nie robil bez pytania.

I ja się pod tym podpiszę. Ale sporo ludzi chciało sobie zrobić wspólne zdjęcie smile Inność zaciekawia po prostu.
          • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 15:24
            A mnie molestowal jakis Chinczyk w autobusie sypialnym. Ludzie sa rozni i rozne maja doswiadczenia ciezko to przenosic na calosc. Chinczykow za zbokow nie uwazam ot jeden sie trafil
        • minniemouse Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 03:35
          kura17 napisała:
          > musze potwierdzic. mam 172 cm wzrostu i rude wlosy oraz dosc blada cere.

o, wszystko jasne, to dlatego tak się sprzeczamy - to przez te twoje rude włosy..
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .

🤣🤣🤣🤣🤣
          jk jk
          no już już, tylko żartowałam,
          (mam specyficzne poczucie humoru big_grin)
          uwielbiam rude włosy, sama miałam zawsze ognisto rude choć farbowane ( niemniej w rodzinie są naturalni rudzielcy, cere mam po dziadku smile ) a na słońcu to staje w płomieniach big_grin
          pozdrawiam wszystkie marchewki ! 👍🧡💛👩🏻‍🦰

Minnie
    • cruella_demon Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:50
      Aha, moje dziecko ma w grupie przedszkolnej (3 latki) mulata, ale ciemnego. Do tej pory dzieci się nie skapowały, a nawet jak tak, to nie podejmują tematu. Jak byś poprosiła mojego syna żeby go jakoś scharakteryzował, to by powiedział, że Brajanka zawsze odbiera dziadek i dobrze bawi się w policję (wiem, bo go sama kiedyś z ciekawości podpuściłam).
      • minniemouse Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 03:54
        cruella_demon napisała:
        > Aha, moje dziecko ma w grupie przedszkolnej (3 latki) mulata, ale ciemnego. Do tej pory dzieci się nie skapowały, a nawet jak tak, to nie podejmują tematu. Jak byś poprosiła mojego syna żeby go jakoś scharakteryzował, to by powiedział, że Brajanka zawsze odbiera dziadek i dobrze bawi się w policję (wiem, bo go sama kiedyś z ciekawości podpuściłam).

bo dzieci zazwyczaj nie maja uprzedzeń rasowych. nabierają ich dopiero pod wpływem dorosłych. dziecko zwykle w domu mimo woli słucha "ten brudas, ten asfalt .." itp i tak się uczy. uprzedzeń.

Minnie
        • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:07
          Dlaczego uprzedzen? To kwestia wieku - jest nawet na yt takie wideo dzieci stoja w parach i mowia co je rozni od kolegi - i po prostu na zupelnie inne rzeczy zwracaja uwage niz dorosli (on lubi to a ja tamto np) to kwestia umiejetnosci klasyfikowania. Dopiero starsze dziecko jest w stanie zauwazyc roznice - moje ma 6 lat i wlasnie sie zorientowalo ze sa ludzie o innym kolorze skory co mi radosnie glosno i wyraznie w gestami przekazuje ilekroc trafi sie okazja.
          • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:22
            www.facebook.com/bbc/videos/1320340191334613?sfns=mo
          • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:23
            A ja widzialam w jednym przedszkolu na godziny, ze jak przyszla pani z mocno czarnym mezem, to czesc dzieci od razu zauwazyla tego czarnego pana i zaczela sie odsuwac i patrzec podejrzliwie. Dzieci mialy od 1 roku do 3 lat.
            • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:31
              Rasiści big_grin
              W sumie nadałby się jako straszak dla niegrzecznych dzieci big_grin
            • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:46
              Najpewniej widzialas co chcialas zobaczyc
              • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:49
                "Najpewniej widzialas co chcialas zobaczyc"
                Jasne, wiadomo. Niemowleta, ani dzieci nie czuja naturalnego leku przed obcymi, nie zauwazaja brody, okularow, dziwnych fryzur, bizuterii, absolutnie nie.
                • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:51
                  Dzieci w ogole nie odrozniaja znajomych od obcych, bo na podstaeie jakich cech mieliby, skoro wiadomo, ze ludzie na calym swiecie niczym sie nie roznią?😉
                  • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:54
                    A jak mówię, że niemowlaki są niekumate to Ichi pierwsza, że nieprawda big_grin
                    • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:55
                      Taa..
                  • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:54
                    Rozpoznawanie znajomych a rozpoznawanie detali i umiejetnosc nazawania to sa dwie rozne rzeczy. Wiesz np co ludzkie oko „widzi”jako pierwsze? Rozpoznaje czy zblizajacy sie obiekt stanowi zagrozenie czy nie. Inaczej nigdy nie zdazylibysmy sie uchylic na czas.
                    • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:57
                      Zbliżający się czarny obiekt w otoczeniu wyłącznie białym to jest zagrożenie (dla małego rozumku niemowlaka i małego dziecka), tak samo jak biały obiekt w otoczeniu wyłącznie czarnym.
                    • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:57
                      "Oko...rozpoznaje czy zblizajacy sie obiekt stanowi zagrozenie czy nie"
                      Tak samo dziala psychika. Rozpoznaje czy zblizajaca się istota stanowi zagrozenie, czy nie😎
              • massinga Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 21:34
                Juz kilka razy sie spotkalam z reakcja malucha na moj kolor skory (czarnoskorego malca, co nie mial okazji spotkac przedyem bialej osoby) i male bylo pelne nieufnosci a nawet strachu.
            • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:01
              To wlasciwie byl zlobek na godziny, gdyby ktos sie chcial doczepic...
              • yva-na Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 21:11
                no i zanim doszłam do tego postu, się doczepiłam big_grin
            • yva-na Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 21:09
              od 1 do 3 to jest żłobek
          • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:28
            "Dopiero starsze dziecko jest w stanie zauwazyc roznice"
            Jasne, zwlaszcza jesli spotyka ludzi innego koloru skory po raz pierwszy, to w ogole nie zauwazy...
          • minniemouse Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 00:20
            ichi51e napisała:
            Dopiero starsze dziecko jest w stanie zauwazyc roznice - moje ma 6 lat i wlasnie sie zorientowalo ze sa ludzie o innym kolorze skory co mi radosnie glosno i wyraznie w gestami przekazuje ilekroc trafi sie okazja.

nie o to mi chodzi, tylko o to ze na razie to tylko naturalne spostrzeżenie faktu, bo to jest fakt - - ludzie maja różne kolory skory, i nic poza tym.
            problemy sie zaczynają gdy dzieci z kolorem skory powiążą negatywne konotacje.
            a tego uczą się od dorosłych.
            btw dlatego dla mnie małżeństwo Harry/Meghan to wspaniała rzecz, bo przykład idzie z góry.
            oby więcej takich! uważam ze celebryci w mieszanych związkach powinni być bardziej eksponowani w mediach. młodzież wzoruje się na celebrytach.

Minnie
    • pitupitt Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 20:53
      Pewnie się boją. Ja swojego czasu wynajmowałam pokój Turkowi, który przyjechał na tutejszą politechnikę na wymianę. Pierwsze co usłyszałam od mojej "ulubionej" sąsiadki, to że nas poje...ło, że przyjęliśmy " turasa" pod dach i w ogóle co to ma być??? Czekałam tylko, aż sąsiadka zacznie odprawiać jakieś gusła pod naszym płotem...😂 "Turas" okazał się w rzeczywistości bardzo sympatycznym i kulturalnym człowiekiem, a nasze rodziny utrzymują kontakt do dzisiaj.
      • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 21:45
        Ja wynajmowalam arabom, tez studentom. Ale krotko, bo strasznie duzo wody lali 14!m3 na osobe, na miesiac (polska srednia 3-4 m3/mc), podpalili kuchenkę i trzymali nieszczelny hummus w szufladach w pokoju🙄 tez sie sasiadki baly, ze dywany nosza i cos gadajo po ARABSKU...
        • minniemouse Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 04:01
          1matka-polka napisała:
          Ja wynajmowalam arabom, tez studentom. Ale krotko, bo strasznie duzo wody lali 14!m3 na osobe, na miesiac (polska srednia 3-4 m3/mc), podpalili kuchenkę i trzymali nieszczelny hummus w szufladach w pokoju🙄 tez sie sasiadki baly, ze dywany nosza i cos gadajo po ARABSKU...

14m3 na osobe? a to moze oni maryśkę w wannie hodowali? a ile rachunki za prąd? https://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/s050.gif

Minnie
          • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 08:59
            Maryski nie, gdyz nie ma tam tyle miejsca, po prostu sie kapali 5 razy dziennie i prali kazdy kolor osobno.
            • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:01
              I prysznic byl zepsuty, wiec zamiast kupic nowa koncowke, to lali prosto z węża🙄
              • minniemouse Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 00:26
                @ 1Matkapolka -

no tak, nie żałowali sobie.
                a jak ci te kuchenkę podpalili?? no to to już na pewno haszyszem wink !

Minnie
                • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 08:44
                  "a jak ci te kuchenkę podpalili?"
                  Tez bym chciala wiedziec, ogien poszedl z piekarnika gora i spalił emalie na tej klapie do zamykania piekarnika😯😯😯
                  • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 08:45
                    *Klapie do zamykania kuchenki. Tej klapie, ktora sie opuszcza na palniki gazowe.
                    • minniemouse Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 08:59
                      1matka-polka napisała:
                      *Klapie do zamykania kuchenki. Tej klapie, ktora sie opuszcza na palniki gazowe

a to moze im w środku buchnął kąpiący tłuszcz z np kurczaka jak nie pilnowali.
                      otworzyli drzwiczki, a ze moze klapa była tez otłuszczona to się w trymiga zajęło.
                      zresztą licho wie.
                      no arrrrrtyści 😏

Minnie
    • yva-na Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 21:05
      E tam, Hindusi twierdzą, że Polska to przyjazny kraj a Polki są bardzo otwarte na obcokrajowców, czasem nawet jest to dla nich krępujące.
      • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 21:12
        Są badania (np. liczba przestępstw) z których wynika, że w Polsce wskaźnik zachowań rasistowskich jest nieco.... niższy niż średnia europejska.
        • yva-na Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 21:22
          tak jest od wieków
    • taki-sobie-nick A jak tam w Indiach traktują białasów? 09.05.19, 21:27
      ?
      • beneficia Re: A jak tam w Indiach traktują białasów? 09.05.19, 21:48
        Byłam. Traktują jak chodzące worki pieniędzy.
        Moja siostra (lat wtedy 6, złotowłosy blondasek z loczkami) nie chciała tam więcej jechać, bo ją dotykali i po tych wloskach głaskali obcy ludzie. Jak w ZOO.
    • lauren6 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 21:29
      Pewnie trafiłaś na Konfederatę. Jedyną nacją, która ich wkurza bardziej niż Żydzi, to Hindusi, bo mają u siebie za mało kobiet i przyjeżdżają do Polski po żonę.
    • mrs.solis Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 09.05.19, 21:42
      Wyobrazam sobie jakbym z Murzynem do rodziny na wies przyjechala. Wiekszosc tych ludzi nigdy na oczy nie widziala czarnego, wiec zaloze sie, ze gapiliby sie conajmniej tak jak ludzie z wielkiego miasta na widok ufoludka.
    • yva-na Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 00:02
      rosa, to do mnie?
      • rosapulchra-0 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 00:35
        Do gazeciarza.
        • yva-na Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 00:39
          hmm za krótko jestem, nie znam waszych historii i antagonizmów smile
        • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 14:18
          Robię akcję zgłaszania do moderacji wszystkich postów mnie obrażających, to pierwsze ostrzeżenie.
          • rosapulchra-0 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 14:22
            big_grin big_grin big_grin
    • janja11 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 10:34
      No, ale to chyba naturalne i szczere taka ciekawość u dziecka. Facet wygląda inaczej i wzbudza zainteresowanie.
      Akurat Polacy są bardzo pozytywnie nastawieni do obcokrajowców. Tak już mamy, że obcokrajowiec w polskiej firmie traktowany jest jak, nie przymierzając, celebryta, któremu każdy chce pomagać.
    • 45rtg Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 10:35
      makadamia32 napisała:

> Mam kolegę hindusa. I jeśli gdzieś razem wychodzimy to naprawdę dużo osób na n
      > as patrzy. Dzieci się za nim oglądają i czasem słychać takie Oooo. Nie mówię że
      > sytuacja tak wygląda w dużych miastach jak Kraków czy Warszawa ale w małych mi
      > astach tak dalej jest. Nie rozumiem czemu ludzie tak się gapią, może boja się,
      > że to Arab?

To rzeczywiście strasznie dziwne, że ludzie są ciekawi świata i patrzą na to, co dla nich jest nowością. Skąd to się bierze?
    • ga-ti Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 11:00
      Może przystojny jest? smile
      Ja tam lubię się pogapić na ludzi, nie zawsze mam czas i możliwość, ale jak mam to się gapię wink na ładnych,przystojnych, ciekawie ubranych, z niebanalna fryzurą, odjechanych butach, młodych, wesołych, a nawet starych, z psami, z niemowlakami... wczoraj czekając na zielone światło gapiłam się na całującą się młodziutką parkę, ech, jacy oni młodzi i wolni wink
      • majenkir Re: 11.05.19, 00:56
        ga-ti napisała:
        > Może przystojny jest? smile

Hindus??
        • al_sahra Re: 11.05.19, 04:20
          majenkir napisała:

> ga-ti napisała:
          > > Może przystojny jest? smile

>
          > Hindus??

A to takie nieprawdopodobne?
          • 1matka-polka Re: 11.05.19, 09:06
            "A to takie nieprawdopodobne?"
            No raczej. 1 na 10 Hindusow moze byc przystojny, a jesli chodzi o Arabow, to na odwrot, 9 na 10😎
            • katja.katja Re: 11.05.19, 09:35
              No co Ty... Nie mów że Ci się podobają, na ogół są średniego wzrostu i pękaci, Br...
              • 1matka-polka Re: 11.05.19, 09:46
                Wzrostu sredniego, owszem. Ale nie pekaci tylko szczupli, wysmukli, piekne rysy twarzy, oliwkowa cera, zarowno kobiety jak i mezczyzni.
                • 1matka-polka Re: 11.05.19, 09:46
                  Duze, ciemne oczy...😁
                  • katja.katja Re: 11.05.19, 09:54
                    Mnie ciągnie do Aryjczyków.
                    • saskia44 Re: 11.05.19, 10:05
                      katja.katja napisała:

> Mnie ciągnie do Aryjczyków.
                      >

Ale ich do ciebie juz nie.
                      • katja.katja Re: 11.05.19, 10:22
                        Racja sad Może jednak pojawi się w końcu Aryjczyk na białym lub nawet czarnym koniu sad
                    • al_sahra Re: 11.05.19, 15:08
                      katja.katja napisała:

> Mnie ciągnie do Aryjczyków.

Chodzi Ci o specyficznie o Indo-Irańczyków, czy wszelkie ludy indoeuropejskie?
                      • katja.katja Re: 11.05.19, 17:41
                        Blondyn, jasna karnacja, minimum 180 cm wzrostu, szczupły, ale umięśniony, oczy niebieskie lub zielone.
          • bywalec.hoteli Re: 11.05.19, 17:52
            Hindusi i Hinduski to dla mnie najbrzydsza rasa. I podobno śmierdzą i ich kuchnia śmierdzi.
            • ichi51e Re: 11.05.19, 18:02
              Faktycznie brzydkie! www.google.pl/amp/s/m.femina.in/celebs/indian/fbb-colors-femina-miss-india-2018-grand-finale-94270.amp
              • majenkir Re: 11.05.19, 18:16
                Zaskoczylas mnie, oczekiwalam zdjec hinduskich modeli, a tu misski wink.
                A fakt faktem, ze to najbrzydsza ze wszystich ras - zazolcone bialka oczu, sine usta, generalnie nie fuckable...
                • rozalia_olaboga Re: 11.05.19, 22:05
                  Majenkir, ty się dobrze czujesz? Jak możesz tak mówić? Nie czujesz niestosownosci/ obrzydliwosci swojego wpisu?
                • chatgris01 Re: 11.05.19, 23:34
                  No faktycznie paskudni...
                  st.depositphotos.com/1737985/2879/i/950/depositphotos_28796551-stock-photo-portrait-of-a-young-sikh.jpg
                  c8.alamy.com/comp/DP217X/young-turban-sikh-man-funny-expression-indian-raised-eyebrow-DP217X.jpg
                  Przecież w Indiach nie ma homogenicznej populacji, samych języków mają dobrze ponad dwieście. Zróżnicowanie w wyglądzie jest ogromne.
                  • bywalec.hoteli Re: 12.05.19, 00:09
                    Na facetach się nie znam, ale raczej nieładni smile
                • al_sahra Re: 12.05.19, 01:31
                  majenkir napisała:

> generalnie nie fuckable...

A co tym brakuje?

https://www.masala.com/sites/default/files/styles/gallery_slideshow_cache_734/public/images/2015/03/30/aditya1.jpg?itok=yfTVMq6M

https://www.celebrityborn.com/admin/assets/images/people/1tFnqlPg09wvDK0fhMeb_2016_12_13.jpg

https://starsunfolded.com/wp-content/uploads/2016/12/Karan-Tacker.jpg

https://2.bp.blogspot.com/_0hDhQ9mTYoM/SsI006Y-tjI/AAAAAAAABKM/D2g0n71FK1M/s400/indian+actor+hritik+roshan%5B8%5D.jpg
                  • 1matka-polka Re: 12.05.19, 08:34
                    Miekkie rysy, takie chlopiece, slabo zarysowana szczeka, zbyt duzo tkanki tluszczowej pod skóra twarzy.😋
                    • 1matka-polka Re: 12.05.19, 09:21
                      Moze nie Arab, moze Beduin, w kazdym razie bardziej w moim typie:
                      2istanbul.wordpress.com/2014/03/21/petra-backstage/_dsc8320cropsm/

Albo ten:
                      pl.pinterest.com/pin/305470787210624885/?%24ios_deeplink_path=pinterest%3A%2F%2Fpin%2F305470787210624885&%24android_deeplink_path=pinterest%3A%2F%2Fpin%2F305470787210624885&_client_id=amp-Gh-WiPJ5_eDdCnPAs_lfxQ&utm_source=168&utm_medium=2160¤t_page_url=https%3A%2F%2Fpl.pinterest.com%2Fpin%2F305470787210624885%2F&install_id=24896ba173544e40947d63ca868bfb44&%24fallback_url=https%3A%2F%2Fpl.pinterest.com%2Fpin%2F305470787210624885%2F%23details&_branch_match_id=656020135978460893#details
                      • katja.katja Re: 12.05.19, 10:21
                        Nie, nie... Dla mnie aseksualni, nie mój typ, choć obiektywnie mogą uchodzić za przystojnych.
                  • bywalec.hoteli Re: 12.05.19, 10:51
                    To Turcy ?
              • bywalec.hoteli Re: 11.05.19, 20:27
                Nie podobają mi się. Dużo piękniejsze są Koreanki, Japonki, Chinki
                • ichi51e Re: 11.05.19, 23:05
                  jak mawial moj kolega kiedy wysiadasz z samolotu i widzisz ze nagle wszystkie kobiety maja krzywe nogi i krzywe zeby wiesz ze jestes w Japonii.
                  • bywalec.hoteli Re: 12.05.19, 00:10
                    Ty i twój kolega nie znacie się.
                    • minniemouse Re: 12.05.19, 02:13
                      bywalec.hoteli napisał:
                      > Ty i twój kolega nie znacie się.

wiesz dlaczego japonki maja takie krzywe zęby?
                      bo u nich panuje powszechne przekonanie ze krzywe zęby yaeba teeth sa "cute" (przemiłe), wiec nawet jeśli dziewczynie trafia się proste ładne zęby to ona płaci kupę kasy za operacyjne wstawienie wilkołakowatych kłów po bokach.
                      (lub przynajmniej zdejmowane nakładki) aby przypominać "milutka małą dziewczynkę" .
                      gusta są różne, cóż..

Minnie
                      • ichi51e Re: 12.05.19, 08:22
                        Byc moze - podobnie tam tez odstajace uszy u kobiety sa super piekne - jak ci sie taki dar od losu trafi nalezy to podkreslac. Japonczycy generalnie maja male szczeki wiec zeby czesto rosna im krzywo - obecnie chyba jest lepiej bo jednak rodzice zwracaja uwage bardziej. Zeby (jak i rece) to cos co sie w JP chowa - w przeszlosci mezatki czernily nawet. www.ancient-origins.net/history-ancient-traditions/allure-blackened-teeth-traditional-japanese-sign-beauty-005544
                        • saskia44 Re: 12.05.19, 08:41
                          Majenkir zdaje sie jestes rasistka.
                          W tym watku dajesz upust. Hindosow to widzialas chyba niewielu albo widzisz to co chcesz poprostu.
                      • chatgris01 Re: 12.05.19, 09:20
                        Po tym , jak się dowiedziałam, że przy staniu i chodzeniu specjalnie wykręcają stopy do środka (bo uważają, że tak ładniej), nic mnie już chyba nie zdziwi...

www.youtube.com/watch?v=LsPKso2_eJ8
                        www.youtube.com/watch?v=4HBkjZwRlnI
                        www.youtube.com/watch?v=9rlH0T_3tAo
                        • ichi51e Re: 12.05.19, 09:46
                          Na tym wideo (pierwsze) to i tak jest niezle bo same uczennice wracajace po szkole do domu wiec jeszcze pol biedy. Laski po 20ce potrafia chodzic skrecajac stopy do srodka i trzymajac kolana razem. Wydawaloby sie ze nie jest to mozliwe bo kazdy kto sprobuje przekona sie ze nie jest to latwe ale dla niektorych to wlasnie urocze
                          • ichi51e Re: 12.05.19, 09:46
                            Pani z 2!
    • grru Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 14:47
      Na mnie się tak gapią, jak idę z dziećmi w podwójnym wózku albo jednym za rękę a drugim w chuście. Nie wiem, dzieci z małą różnicą wieku nie widzieli?
      • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 15:23
        Może zastanawiają się czy idą z mamą czy z babcią.[
        • kalina_lin Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 19:11
          Fakt, że babcia koło czterdziestki mogłaby budzić zainteresowanie, bo to dość niezwykła sytuacja.
          • arwena_11 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 20:53
            Bez przesady. Moja koleżanka została babcią w wieku chyba 43 lat. Sama urodziła mając ok 21 lat jej córka podobnie.
            • grru Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 23:49
              No, jednak 36-letnia babcia dwuletniego dziecka jest rzadkością w Polsce. Nawet wśród tzw. patologii.
        • grru Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 23:47
          Tak, to standardowy dylemat kiedy widzi się 36-latkę z małym dzieckiem big_grin Wszak w Polsce normą jest, że dzieci się rodzi w wieku 18 lat.
          • arwena_11 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 10:26
            Jako rasowa ematka wyglądasz na mniej niż 18 lat i pewnie dlatego się patrzą. Bo 18 z dwójką dzieci to raczej niespotykany widok smile
      • ichi51e Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 15:23
        Wyczuwasz te agresje co nie? ;D
        • mama.nygusa Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 19:26
          sAMA PAMIETAM JAK MIALAM 6 lat i pierwszy raz zobaczylam murzyna>To bylo na przystanku miejskim, pamietam to do dzis big_grin , pewnie gapilam sie na niego wink
          • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:18
            Ja pamietam, jak pierwszy, jako 11 letnie dziecko zobaczylam w Niemczech kobiete w czarnej burce, to mnie zemdlilo, to byla taka mieszanina strachu i wspolczucia...
            • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:34
              Gdybym jak zobaczyła nawet dzisiaj pewnie też. Mało podróżuję i w sumie w pełnej burce nie widziałam jeszcze nikogo na żywo. Raz jedną Panią, ale ona była ubrana kolorowa i miała taką jakby zasłonkę od prysznica na twarzy. Nie powiem, poczułam się jakby ktoś mi dał w twarz, serio uncertain
              Ale, że mieszkam w Polsce to takie dziwo zobaczyłam dopiero w 40-stej wiośnie życia niemal.
              • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:38
                "Nie powiem, poczułam się jakby ktoś mi dał w twarz, serio"
                Takie uczucie, jakby zobaczyc na zywo kogos w dybach albo pod pregierzem.
                • mama.nygusa Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:15
                  O przypomnialyscie mi o burkach, w Pradze kilka lat temu widzialam mlodziutie dziewczyny muzylmanki w burkach i z tymi "szmatkami" na twarzy, tylko oczy bylo widac.Nastolatki z z obstawa oczywiscie, w postaci mlodziutkich chlopcow ubranych w dzinsy, tiszerty.Przykry widok, dla mnie przynajmniej.
                  • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:18
                    "muzylmanki w burkach i z tymi "szmatkami" na twarzy"
                    Burka to jest chyba calosc, plaszcz, chusta na glowie i na twarzy, tak, ze widac tylko oczy.
                  • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:20
                    "Nastolatki z z obstawa oczywiscie, w postaci mlodziutkich chlopcow ubranych w dzinsy, tiszerty.Przykry widok, dla mnie przynajmniej."
                    Dla mnie tez. Pierwsze skojarzenie, jasniepanowie z niewolnicami.
            • saskia44 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:56
              1matka-polka napisała:

> Ja pamietam, jak pierwszy, jako 11 letnie dziecko zobaczylam w Niemczech kobiet
              > e w czarnej burce, to mnie zemdlilo, to byla taka mieszanina strachu i wspolczu
              > cia...
              >

Biedna ty. A czego tak sie balas i wspolczulas?
              • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 09:59
                Napisalam juz, mialam takie uczucie, jakbym zobaczyla kogos na zywo w dybach albo pod pregierzem.
                • saskia44 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:07
                  Twoja psychika chyba ci siada bidulko. Wiele z tych kobiet wspolczuje bardziej tobie.
                  • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:16
                    "Twoja psychika chyba ci siada bidulko. Wiele z tych kobiet wspolczuje bardziej tobie."
                    Oczywiscie, przeciez mialam wtedy 11 lat i bylam taka niedojrzala... i jak wiadomo, syndrom sztokholmski, toksyczne uzaleznienie, i temu podobne mechanizmy u sekciarzy oczywiscie nie wystepuja🙄
                  • katja.katja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:21
                    Tych obrzezanych też?
                    • 1matka-polka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:39
                      Obrzezanie to juz nie islam, tylko sekciarstwo plemienne. Przynajmniej taka jest aktualna opinia uczonych w tym temacie.

"Pośród współczesnych uczonych prawa islamskiego, al-Sajjid Sabiq pisze w „Fiqh al-Sunna”, że wszystkie hadisy dotyczące obrzezania kobiet są słabe i żaden nie jest autentyczny. "
                      sites.google.com/site/oislamie/artykuly/islam-a/obrzezanie-kobiet-w-swietle-prawa-islamskiego
                      • saskia44 Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 11:36
                        Obrzezanie mezczyzn czy kobiet? Oczywiscie ze jesli chodzi o kobiety to nie jest wymog Islamu, akurat w tej kwestii to meczyzni Muzulmanie raczej maja zakodowane zaspokajanie seksualne swoich partnerek, bardzo wazne.
        • grru Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 23:48
          Agresję? Nie, czemu? Raczej patrzą jak na dwugłowe cielę. Serio nie wiem, co to za sensacja.
    • mid.week Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 10.05.19, 19:42
      To akurat normalne, że ludzie się gapią na wszystko co odmienne i nowe. Grunt żeby się gapili z ciekawością a nie z niechęcią i odrazą.
    • lot_w_kosmos Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 10:21
      Ja mam kuzyna z Turcji, mąż kuzynki.

Wyobrażasz sobie jak na Lubelszczyźnie się nam przyglądają? wink
    • gryfna-frelka Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 18:08
      Zalezy od miejsca. Mam doswiadczenie zarowno w towarzyszeniu osobie z innego kontynentu w Polsce - i to ladne pare lat temu i dosc dlugo - jak i w byciu jedyna biala osoba wsrod ludzi ktorzy bialego czlowieka na oczy nie widzieli. W obu przypadkach reakcja byla ciekawosc i sympatia, rzadko ktos chcial dotykac, robic zdjecia itd. Im mniejsza miejscowosc i majaca mniej kontaktu ze swiatem tym wieksze zainteresowanie ale naprawde da sie to przezyc i Polska nie jest wyjatkiem, wszedzie gdzie mieszkaja homogeniczne spoleczenstwa tak wlasnie jest.
    • znowu.to.samo Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 11.05.19, 23:39
      Pojedz do jakiegoś kraju arabskiego i chodź sama po ulicy...
    • afro.ninja Re: Polska to jednak troche zamkniety kraj- Hindu 12.05.19, 08:15
      Moja kolezanka byla z dzieckiem w Tajwanie. Tam ciagle obcy ludzie zaczepiali ja i jej dziecko, chcieli je dotknac, bo biale i ma niebieskie oczy. Nawet bedac w Polsce tez mozna byc obserwowanym przez grupe np. Azjatów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka