Dodaj do ulubionych

Mięso w sosie

04.06.19, 08:44
Macie jakieś sprawdzone, fajne przepisy na mięsko w sosie tak aby dziecku smakowało? Słodko/niesłodko. Światowe trendy przykrojone do polskiej miary mile widziane. U nas ze trzy historie na krzyż, szukam inspiracji, bo na razie głównie:
- polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym,
- chili con carne,
- mów mi curry - pierś indyka w sosie pomidorowym,
- papryka z mięsem - pływa w wywarze, a wywar robi za sos.
Obserwuj wątek
            • kochamruskieileniwe Re: Mięso w sosie 04.06.19, 09:26
              Smakuje smakiem z mięsa.
              Wszelkie mięsa duszone - czyli tzw pieczenie z garnka. Obsmażasz lekko mięso, dolewasz wody/bulionu warzywnego i dusisz pod przykryciem. Z przypraw - oprócz soli dodajeśz co Ci w duszy gra: ząbek czosnku/liść laurowy/ziele angielskie/pieprz/zioła typu rozmaryn, tymianek itp...
              \Dla mnie najlepszy sos jest z tak przyrządzonej wołowiny/cielęciny zabielony śmietaną. Z przypraw tylko sól i czosnek. W zasadzie tylko sos jem smile Wołowinę raczej długo się dusi, a po zabieleniu ważne jest by się jeszcze z tą smietaną poddusił. Smietana raczej bardziej tłusta niż taka 10 procentowa. Wtedy się nie zwarzy.
              • mama-ola Re: Mięso w sosie 04.06.19, 15:01
                > Tylko jeszcze wcześniej musiałabym wydłubać kawałki mięsa nie podlegające zblendowaniu.
                Nie wszystko trzeba wydłubać. 1/3 może się zmielić, sos będzie gęstszy.

                > Absurd ma swoje wyraźne granice - praca dla głupa.
                Nie widzę powodu używania takich przykrych wyrażeń. Ktoś Ci doradza, a Ty sugerujesz, że jest głupem.
                • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 21:31
                  Akurat mówiłam o sobie - każda dodatkowa robota, której celem jest absurdalne dziubdziusiowe dogadzanie to dla mnie praca dla głupa. Zwłaszcza, że jak dziecko nie będzie gryzło, to po trzydziestce wypluje własne zęby.
                  • aerra Re: Mięso w sosie 05.06.19, 15:08
                    Ale to nie chodzi o to, żeby dziecko nie gryzło - zresztą cebula jest tak (a przynajmniej powinna) rozgotowana, że się rozpada - ale o to, że niektórym dzieciom przeszkadza niejednolita struktura takiego sosu. Jak zmiksujesz to jest gładkie i nie przeszkadza.
                • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 21:32
                  A co Wy wszystkie takie drażliwe? Było i o tym i o tym. Dla mnie w sumie niewielka różnica, nawet nie wiem jakie są przepisowe kawałki w jednym i drugim.
              • misterni Re: Mięso w sosie 04.06.19, 20:06
                Milusio.
                Mięso na gulasz kroisz w duże kawałki, kostkę około 4-5 cm, inaczej to nie gulasz, tylko jakaś mamłyga. Bardzo łatwo się wyciąga takie kawałki, żeby zblendować sos z cebulą.
                • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 21:34
                  Kolejna. Skąd miałam wiedzieć? Zawsze kroiłam w małą kostkę, bo raz, szybciej dojdzie, dwa, nie muszę potem drugi raz dziecku kroić. Jakbym nie miała dziecka to pewnie żywiłabym się w knajpach, kuchni nigdy nie zdołałam pokochać.
        • baltycki Re: Mięso w sosie 04.06.19, 17:06
          princy-mincy napisała:

          > Fixy knorra?? Serio to ktoś je?
          Np. https://www.przegladhandlowy.pl/wp-content/uploads/2016/02/Naturalnie-Smaczne-Knorr-Gulasz.jpg
          Składniki: cebula (24%), mąka PSZENNA, przecier pomidorowy (12%), papryka (11%), skrobia, sól (w tym sól morska), cukier, pomidory (2,4%), olej kukurydziany, czosnek (1,3%), sok z cytryny, papryka słodka (1%), kminek, chilli (0,6%), tymianek, rozmaryn, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe.

          Jakie masz uwagi?
          • triismegistos Re: Mięso w sosie 04.06.19, 18:29
            Zapewne nie każdemu smakuje gulasz z przecierem, paprkją, skrobią, cukrem, pomidorami, olejem kukurydzianym, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, kminkiem,, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, gałką, zielem angielskim i listami laurowymi naraz. Przyznam, że nie wpadłoby mi do głowy przyprawić gulasz w ten sposób, ale widać są amatorzy.
            • alicia033 Re: Mięso w sosie 04.06.19, 18:47
              to może jednak najpierw spróbuj,a potem mów, że tego nie zjadłabyś.
              Postawię diamenty przeciwko orzechom, że w ślepej próbie nie rozpoznałabyś, że właśnie ze smakiem i dwiema dokładkami zjadłaś gulasz z przecierem pomidorowym, papryką, skrobią, cukrem, pomidorami (czyli jeszcze raz przecier), olejem kukurydzianym, czosnkiem, sokiem z cytryny, kminkiem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i liściem laurowym.
              I nie dopytuj się na Węgrzech o listę gulaszowych składników, bo jeszcze parę ładnych ziółek wpadnie ci do tej listy.


            • baltycki Re: Mięso w sosie 04.06.19, 19:25
              triismegistos napisała:

              > Zapewne nie każdemu smakuje gulasz z przecierem, paprkją,....

              Nie istnieje potrawa, ktora smakowalaby kazdemu, ale kazdy rozumie, ze w postach podawane sa propozycje.
          • aerra Re: Mięso w sosie 04.06.19, 19:46
            Co najmniej 2,4% soli - a może i z 10%, bo wiadomo tylko, że między 2,4% a 11% ? Prawie jedna czwarta to mąka i skrobia? Serio nie masz uwag?
            • baltycki Re: Mięso w sosie 04.06.19, 21:05
              aerra napisał(a):

              > Co najmniej 2,4% soli - a może i z 10%, bo wiadomo tylko, że między 2,4% a 11%
              A po co mi ta wiedza?
              Jezeli smakuje mi z 10%, to sie oblizuje,
              jezeli z 3% uznaje, ze przesolone, to nie kupie wiecej.

              > ? Prawie jedna czwarta to mąka i skrobia? Serio nie masz uwag?
              1/4 z 50g to 12,5g. (na 400g miesa/800ml gulaszu)

              "Gulasz wołowy z cebulą, papryką i groszkiem
              mięso wołowe gulaszowe – 300g
              ...
              mąka pszenna – 3 łyżki"
              milesiowo.pl/category/dania-glowne/gulasz-wolowy/
              Łyżka mąki pszennej typ 500 waży 12 g.
              www.ilewazy.pl/lyzka-maki
        • baltycki Re: Mięso w sosie 04.06.19, 19:40
          danaide napisała:

          > Dziękuję, ale obawiam się, że nie skorzystamwink
          Nie wiesz, co tracisz big_grin.
          Nie dosc, ze korzystam, to czesto wybieram takie, ktore nie wymagaja uprzedniego obsmarzania/smarzenia miesa, ryby.
          Surowe steki, piersi, rybe do naczynia zaroodpornego, zalac smietana z rozbeltanym fixem i na 30-40min. do piekarnika i... luzik.

          (+ - jedno naczynie do zmywania big_grin)


    • thank_you Re: Mięso w sosie 04.06.19, 09:38
      Gulasz wołowy - z dużą ilością warzyw
      Sos bolognese - ale ten prawdziwy, gdy dusisz kilka h selera, marchew, mięso (doskonale się mrozi, zawsze gotuję wielki gar a potem porcjuję i mam do lasagne lub po prostu do makaronu)
      Pulpety (mrożę je w rosole) - a potem wedle uznania robię sos pomidorowy/koperkowy/grzybowy

        • thank_you Re: Mięso w sosie 04.06.19, 09:45
          Mieszkasz podobno w Śródmieściu - ja jeżdżę do Hali Mirowskiej i tam babka miele mi mięso wołowe, wieprzowe, dodaje trochę tłustego. Na moich oczach robi mi po prostu mieszankę dobrego mięsa, które potem lepiej smakuje niż jeden gatunek.
          • iimpala Re: Mięso w sosie 04.06.19, 11:04
            teraz chyba juz w każdym sklepie niemarketowym zmielą ci mięso, nie trzeba "jeździć do hali".
            Z drugiej strony zastanawiam się, jak często oni myją te maszyny do mielenia i co tam sie dzieje w 8ej godzinie ich pracy. Szczególnie w taką pogodę, jak dzis bo wiekszośc sklepow nie ma klimatyzacji jednak.
            Dlatego ja "mielę" mięso w kubku od blendera.
            • thank_you Re: Mięso w sosie 04.06.19, 11:34
              Nie znam się na innych sklepach, po prostu skojarzyłam, że autorka wątku mieszka w tej samej dzielnicy, w której stoi ta hala. Mięso mają tam dobre, a maszynę do mielenia czyszczą. smile Dlatego nie chce mi się wyciągać swojej w domu, już od jakiegoś czasu.
              • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 13:18
                Kiedyś jeździłam na Mirowską po cielęcinę i mroziłam, bo u mnie na cielęcinę trzeba było polować. Ale raz wzięłam kawałek mięsa, może zresztą kotlety jagnięce, od tego samego sprzedawcy i waliło trupem. A budek i sklepów tam sporo, w sumie jak dla mnie loteria. Ale dzięki.
              • zlajedza Re: Mięso w sosie 04.06.19, 21:55
                Moje dziecko nie jest miesozerne ale schab pieczony w sosie zje. Robię tak. Kawał schabu oczyszczam z tych białych błonek. Kroję czosnek na cienkie paski. Robię nożem dziurki w mięsie i wkładam tam czosnek. Sole i pieprzem. Wkładam na rozgrzany tłuszcz. Jeśli ma być glusz do ziemniaków daje margarynę i smalec, jeśli się tylko margarynę. Opiekam porządnie z obu stron. Ma być brązowe mięso. Potem dolewam wody przykrywam i duszę. Jak mięso jest poltwarde wyciągam i kroję na plastry. Wkładam z powrotem i duszę. Jak jest miękkie a chce się to wyciągam, wlewam mąkę to zrobiona z zimna woda i mieszam. Oraz doprawiam. Wkładam mięso i duszę jeszcze ok. 10 minut.
          • cosmetic.wipes Re: Mięso w sosie 04.06.19, 19:36
            Amatorkom mielonego w sklepie przypominam, że maszynka do mielenia nie jest myta i dezynfekowana oo każdej porcji, więc kupujcie wcześnie rano, bo koło 16-18 znacząca część zawartości waszego mielonego będzie żywa 😁
              • cosmetic.wipes Re: Mięso w sosie 04.06.19, 20:17
                thank_you napisała:

                > Noz i deska do krojenia pewnie tez nie sa myte i dezynfekowane...

                Pewnie też, choć na nożu niewiele zostaje.

                > kupuje tam od
                > wielu lat i nigdy nie miałam problemu z tym zmielonym miesem.

                Obróbka termiczna czyni cuda. Zazwyczaj.
                • thank_you Re: Mięso w sosie 04.06.19, 20:33
                  No czyni smile)) Maszynki w domu tez chyba nikt nie dezynfekuje wink Choć ja zawsze wrzątkiem przelewam po nozach, desce i innych naczyniach, ktore miały kontakt z surowizna.
                  Ale serio, moze to złudne zaufanie, bo tylko tam kupuje mieso do zmielenia i nigdy nic mi nie było, bo wszystko zaraz do gara trafiało.

                  (Wiem wiem, na mielonym bakterie błyskawicznie sie namnażają).
      • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 13:51
        Dalekowschodnie nie bardzo. Sos sojowy nawet nie zagościł w kuchni. Raz w jednej japońskiej knajpce smakowało nam mięso, ale przy kolejnej wizycie widać ktoś inny gotował i wyszedł im tragiczny fastfood zalany sosem sojowym.
    • thea19 Re: Mięso w sosie 04.06.19, 10:01
      ja robię łopatkę w kawałkach obsmażonych na patelni a potem w garnku z pokrojonymi: cukinią, papryką, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Moje dziecię nie jada z tego tylko papryki. Moja mama robi obsmażane plastry łopatki czy tam szynki a potem gotuje w garnku z wodą i przyprawami, pod koniec dodaje zasmażkę z mąki i cebuli.
    • dziennik-niecodziennik Re: Mięso w sosie 04.06.19, 10:04
      kurczak "po japońsku".
      wielkiezarcie.com/przepisy/kurczak-w-powidlach-i-ketchupie-pycha-30029511 - tu masz przepis na zalewę. mięso mozesz zrobic tak jak w przepisie, a mozesz tez pokrojoną piers z kurczaka podsmażyc, zalac glazurą i dusic razem. do sosu mozesz dodac warzywa i owoce ktore pasują, np kukurydze z puszki, ananas itd.
        • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 13:23
          To na 2 kg kurczaka. Jak masz mała porcję mięsa to wyjdzie mniej.
          Brzmi koszmarnie! KOSZ-MAR-NIE!
          Ale mam ochotę spróbować (z indykiem, bo córka nie lubi kurczaka, ja zresztą też) - składniki są, a dzieci są nieprzewidywalne.
            • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 13:58
              W sumie nie wiem czy ona naprawdę lubi bardzo słodkie mięso. Swego czasu robiłam łososia z owocami suszonymi (np. morelami) i nie chciała go jeść. A rybkę jakąkolwiek z sosem własnym + szałwia, masło, cytryna - chętnie.
              Na pewno zapamiętam i przetestuję ten przepis w ramach kuchennego pogotowia ratunkowego.
              • betty_bum Re: Mięso w sosie 04.06.19, 14:09
                Mięso w jednym kawałku, ale plus jakieś pół kilograma cukru. Smak dyskusyjny, ale przyrządzanie takich potraw jest trudne, bo cukier nie jest łatwy w obróbce termicznej.
                • danaide Re: Mięso w sosie 04.06.19, 14:32
                  Pół kilograma cukru na 2 kg mięsa. U mnie łyżka powideł i chlup keczupu do smaku na 300 gr.
                  Coś jak polędwiczki z miodem i musztardą tylko duuużo mniej wyrafinowanewink Przy polędwiczkach nie dodaję miodu przed smażeniem, tylko do duszenia, bo cukier się pali. Patent już mam.
                  Nie bój żaby, małe szanse, że taki przepis będzie u nas gościł w domu co drugi dzień, a nawet raz w tygodniuwink
    • a.n.i.a.78 Re: Mięso w sosie 04.06.19, 10:45
      moi uwielbiają to:
      www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-drobiowe-w-sosie-z-gorgonzoli
      ja robię z indyka, daję mniej gorgonzoli a uzupełniam zwykłym żółtym serem. hit ostatnich obiadówsmile
    • hanusinamama Re: Mięso w sosie 04.06.19, 13:07
      MOje kochaja schab w sosie własnym (tyle ze po lekkiem podsmazeniu mieska oproszonego maka kukurydziana) dodaje troche sosu sojowego, zeby lekko skarmelizował i dopiero dodaje wody.
      Druga rzecz: bolonski z miesa wołowego. Zjedza naoiad i kolacje (pochłonieta porcja zelaza).
      Kolejna: królik w sosie własnym lub koperkowo-smietanowym.
      Ale moje dzieci lubią miecho smile
    • daniela34 Re: Mięso w sosie 04.06.19, 13:52
      Wyżej wskazane: kurczak z ananasem i papryką, gulasz, pulpety w sosie pomidorowym/szarym -czyli własnym, albo grzybowym (nie wiem, czy Twoja córka lubi grzyby), kurczak w sosie koperkowym (albo indyk)- slodkawy od marchewki, lekko pikantny od pora, kurczak w sosie z papryką i pieczarkami, kurczak w sosie z kurkami/pieczarkami i mascarpone (te będą slodkawe w smaku)
    • miriam_73 Re: Mięso w sosie 04.06.19, 14:50
      Tzw. kurczak w potrawce? Moja prababcia robiła to w ten sposób, że dusiła kurę, robiła do tego w oparciu o ten wywaro-sos z kuraka (duszonego s solą pieprzem i ciut czosnku) sos w ten sposób, że zabielała śmietaną i zagęszczała i dodawała sporo koperku. W sumie efektem był kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym, który obowiązkowo podawała z ryżem (pamiętam jak zawsze ten ryż w garze "leżakował" w pościeli, w tzw. ciepłym miejscu) smile

      Ponieważ ja nie łączę mleka i mięsa, to zamiast śmietany robię ww. potrawę z mlekiem kokosowym (niesłodkim oczywiście) i teraz już nie z różnymi kawałkami kurczaka, tylko smażę pierś pokrojoną w kostkę doprawioną solą i pieprzem, a potem dorabiam sos z koperkiem. Ty możesz go spokojnie dorobić na śmietanie smile W wersji dla dorosłych można go podbić odrobiną białego wina smile

      Drugi wariant z kurczakiem, to sos na bazie pieczarek i też mleko kokosowe (ale ty możesz dodać śmietany, jeśli dzieć lubi). Też dusisz, można do smaku sosu dodać trochę startej marchewki (rozgotuje się , można tez zblendować) i dodac pdsmazone pieczarki drobno krojone, dodusić, ewentualnie zabielić i zagęścić. Dobre z kaszą.

      No i klasyczne ragu do makaronu z wołowiny i warzyw, tyle, że to się dość długo robi, wymaga czasu. Dla dzieciów wariant bez wina.
    • black_halo Re: Mięso w sosie 04.06.19, 18:25
      Ja lubie to:

      www.visitflanders.com/en/themes/flemish-food/flemish-dishes-and-specialities/flemish-dishes/ghent-waterzooi/
      Nie mam polskiego przepisu ale mysle, ze dzisiaj angielski kazdy zna.

      I czerwone curry:
      www.myrecipes.com/recipe/thai-red-curry-beef
        • black_halo Re: Mięso w sosie 05.06.19, 17:47
          W sumie ja nieco zmieniłam przepis. Warzywa to marchew, cebula, por, seler naciowy, cukinia - wszystko w kostkę. Duszę na maśle, zalewam wodą, wrzucam piersi z kurczaka i gotuje do miękkości. Można dodać śmietany kremówki ale jest dobre i bez tego.
    • agua_de_coco Re: Mięso w sosie 04.06.19, 18:55
      Mięso pieczone z jabłkiem, cebulą, ew.gruszką; po upieczeniu jabłko, cebulę i gruszkę zmiksować, można dodać trochę powideł śliwkowych. Moja wcina, dorosłym też smakuje wink
    • jak_matrioszka Re: Mięso w sosie 04.06.19, 19:10
      Cebula (drobno krojona, jeśli jej widok sprawia problem), podduszona na maśle (ja tak wole) lub oleju (tak robi wiekszość znanych mi ludzi), do gotowej cebuli dodać pomidory z puszki (krojone i bez skórki), ser mascarpone lub mleczko kokosowe (kwestia smaku, nie wszyscy lubia kokosowy smak/zapach) i troche sosu chili (malutko), doprawić lekko sola i pieprzem. U nas ten sos robi sie z kawałkami piersi kurczaka (można wszystko w jednym garnku robić, zaczać od miesa, potem cebula i reszta), ale moga być i kawałki wieprzowiny (schab) czy innego chudego miesa. Podajemy z makaronem, rodzinne niejadki łaskawie dopuściły danie na liste tolerowanych wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka