kryzys_wieku_sredniego Re: Amelia 08.06.19, 10:50 Jest sporo takich imion. Np. Błażej (ktoś kto sepleni). A nie dalej jak 200 lat temu imiona typu Jakub nadawano dzieciom nieślubnym ;P Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Amelia 08.06.19, 21:49 Samo z siebie nie podoba mi się. No i co z tego co oznacza po łacinie ? Teraz sprawdź co po turecku oznacza Jarosław, z jaką reakcją się spotkasz zwracając się do kogoś "Dorota" w Rosji albo "Anka" w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Amelia 09.06.19, 23:58 O tak! Dorota to do buzi po ukraińsku, coś okropnego. A mam też inne głupie skojarzenia z imionami: Michał się skichał, Filipie podrap się po... szkoda gadać. W każdym razie, nadając imiona swoim dzieciom analizowałam je pod względem głupich/ obrzydliwych skojarzeń i z tego względu Amelia odpadała w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
smiechupara Re: Amelia 10.06.19, 07:17 O imionach trudno dyskutować, rzecz gustu. Mi Amelia podobnie jak Maja brzmi mało poważnie w kontekście juz dorosłej osoby noszącej to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Amelia 10.06.19, 08:47 Osoba dorosła musi brzmieć poważnie? Jakieś głupoty opowiadasz. Znam dorosłe Amelie i Maje i nie widzę problemu - mają poważne stanowiska i są poważnie traktowane. Dorola kobieta musi się od razu Bożena czy Krystyna nazywać?😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Amelia 10.06.19, 08:48 Mój młody ma w klasie zarówno Amelie jak i Maje, nie ma za to Janin, Halinek i Jozefin. Odpowiedz Link Zgłoś
smiechupara Re: Amelia 10.06.19, 20:51 Nie pisze o problemie tylko o tym, że w moich uszach MOICH brzmi infantylnie. Nie wolno? Od razu muszę głupoty opowiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_mon_ber Re: Amelia 10.06.19, 07:21 Podobno choroba? Nie wiem, coś mi się tam obiło o uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Amelia 10.06.19, 08:04 A Magdalena to bodajże wieża ryb.... No i? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Amelia 10.06.19, 09:20 W latach 80. miałam koleżankę, której mama miała na imię Amelia i sporo się z tego powodu wycierpiała. Było bardzo nietypowe, więc wszyscy się dziwowali, gdy się przedstawiała. Jakiś profesor na studiach jej dokuczał, nazywając ją "Emalią", że niby zapamiętać nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Amelia 10.06.19, 09:33 Amelia ma już swoją największą popularność za sobą. Imię mi się średnio podoba a nazwa medyczna zdecydowanie dyskwalifikuje dla mnie. Ale każdy niech decyduje za siebie i swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Amelia 10.06.19, 09:43 "Imię Amelia pochodzi z języka staroniemieckiego i oznacza pracowitą gospodynię lub dzielną obrończynię ogniska domowego". Amelia, Amalia – imię żeńskie pochodzenia germańskiego, powstałe jako skrócenie imion dwuczłonowych z pierwszym członem Amal-, takich jak między innymi Amalgunda lub Amalberga. Nie od braku kończyny pochodzi, to tylko homonim. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Amelia 10.06.19, 22:54 Myślę, że to nie twój interes, nie nadawaj tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś