• kryzys_wieku_sredniego Re: Amelia 08.06.19, 10:50
      Jest sporo takich imion.
      Np. Błażej (ktoś kto sepleni).
      A nie dalej jak 200 lat temu imiona typu Jakub nadawano dzieciom nieślubnym ;P
    • boo-boo Re: Amelia 08.06.19, 21:49
      Samo z siebie nie podoba mi się.
      No i co z tego co oznacza po łacinie ?
      Teraz sprawdź co po turecku oznacza Jarosław, z jaką reakcją się spotkasz zwracając się do kogoś "Dorota" w Rosji albo "Anka" w Szwecji.
      • niu13 Re: Amelia 09.06.19, 23:58
        O tak! Dorota to do buzi po ukraińsku, coś okropnego. A mam też inne głupie skojarzenia z imionami: Michał się skichał, Filipie podrap się po... szkoda gadać. W każdym razie, nadając imiona swoim dzieciom analizowałam je pod względem głupich/ obrzydliwych skojarzeń i z tego względu Amelia odpadała w przedbiegach.
        • smiechupara Re: Amelia 10.06.19, 07:17
          O imionach trudno dyskutować, rzecz gustu. Mi Amelia podobnie jak Maja brzmi mało poważnie w kontekście juz dorosłej osoby noszącej to imię.
          • bergamotka77 Re: Amelia 10.06.19, 08:47
            Osoba dorosła musi brzmieć poważnie? Jakieś głupoty opowiadasz. Znam dorosłe Amelie i Maje i nie widzę problemu - mają poważne stanowiska i są poważnie traktowane. Dorola kobieta musi się od razu Bożena czy Krystyna nazywać?😀
            • bergamotka77 Re: Amelia 10.06.19, 08:48
              Mój młody ma w klasie zarówno Amelie jak i Maje, nie ma za to Janin, Halinek i Jozefin.
            • smiechupara Re: Amelia 10.06.19, 20:51
              Nie pisze o problemie tylko o tym, że w moich uszach MOICH brzmi infantylnie. Nie wolno? Od razu muszę głupoty opowiadać?
    • aga_mon_ber Re: Amelia 10.06.19, 07:21
      Podobno choroba? Nie wiem, coś mi się tam obiło o uszy.
    • lot_w_kosmos Re: Amelia 10.06.19, 08:04
      A Magdalena to bodajże wieża ryb....
      No i?
    • mama-ola Re: Amelia 10.06.19, 09:20
      W latach 80. miałam koleżankę, której mama miała na imię Amelia i sporo się z tego powodu wycierpiała. Było bardzo nietypowe, więc wszyscy się dziwowali, gdy się przedstawiała. Jakiś profesor na studiach jej dokuczał, nazywając ją "Emalią", że niby zapamiętać nie może.
    • princy-mincy Re: Amelia 10.06.19, 09:33
      Amelia ma już swoją największą popularność za sobą.
      Imię mi się średnio podoba a nazwa medyczna zdecydowanie dyskwalifikuje dla mnie.
      Ale każdy niech decyduje za siebie i swoje dziecko.
    • mama-ola Re: Amelia 10.06.19, 09:43
      "Imię Amelia pochodzi z języka staroniemieckiego i oznacza pracowitą gospodynię lub dzielną obrończynię ogniska domowego".

Amelia, Amalia – imię żeńskie pochodzenia germańskiego, powstałe jako skrócenie imion dwuczłonowych z pierwszym członem Amal-, takich jak między innymi Amalgunda lub Amalberga.

Nie od braku kończyny pochodzi, to tylko homonim.
    • bo_gna Re: Amelia 10.06.19, 22:54
      Myślę, że to nie twój interes, nie nadawaj tego imienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka