aaa-aaa-pl 30.06.19, 16:37 Przeglądam ogłoszenia- oddam( wymienię) coś za paczkę mokrych chusteczek( pieluchy, zwykle Dada). Skąd to się wzięło ? - łatwiej jest zapłacić, niż iść do sklepu po te chusteczki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tifa_lockhart Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 16:40 Madkowa waluta to "uśmiech bombelka" Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 17:53 Stąd że ktoś nie chce sprzedawać i zastanawiać się nad wynikającymi z tego zobowiązaniami (podatki itp), więc proponuje wymianę towarów. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 17:59 Sprzedanie własnej używanej rzeczy za 5 zł nie podlega żadnemu opodatkowaniu. Zgadzam się z autorką. Nie chciałoby mi się kupiwać chusteczek, wolałabym zapłacić, nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 21:43 Na tym to polega, że ktoś ma zbędne chusteczki lub nie na tyle ważne, by się nie zamienić. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 22:03 I akurat przypadkiem ma zbędne chusteczki w domu i jest chętny na wymianę za pompkę do roweru... A jak będzie mieć na zbyciu dwa kwiatki doniczkowe to nici z transakcji. Po to wlasnie wymyślono pieniądze - handel wymienny jest nieefektywny i uciążliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: " Matkowa" waluta 01.07.19, 08:01 Ja to rozumialam zawsze ze zaplata jest opcjonalna tzn mozna sie dogadac ze zamiast chusteczek czekolada albo jakas zabawka... Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 21:45 Ja przeważnie widuje za czekoladę albo za ptasie mleczko. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 21:47 Byłm kiedyś w facebookowej grupie wymiankowej, tylko tam za walutę robiło głównie kocie żarcie i alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
smart_alec Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 22:08 Ktoś chce oddać za darmo, ale chce, żeby jego ogłoszenie brali na poważnie, tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
smart_alec Re: " Matkowa" waluta 30.06.19, 22:09 To znaczy, jeśli coś jest za darmo, to ludzie często rezygnują, rezerwują i nie przychodzą i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: " Matkowa" waluta 01.07.19, 07:56 Niestety tak bywa. Ja kiedys mialam zaluzje drewniane, ktorych nie chcialam wyrzucac na smieci, wiec postanowilam sprzedac za grosze. Oglosilam za $5 na ebayu i dwukrotnie rozne osoby kupily i nawet zaplacily mi na konto, ale nie odebraly. Wreszcie doczekalam do zbiorki duzych smieci i wywalilam. Nigdy nie zdarzylo mi sie cos takiego z rzecza sprzedana za wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: " Matkowa" waluta 01.07.19, 06:19 aaa-aaa-pl napisał: > łatwiej jest zapłacić, niż iść do sklepu po te chusteczki. prezentujesz punkt widzenia jednej strony, kupującego. A transakcja ma dwie strony i z punktu widzenia tej drugiej, korzystniej jest, jak ktoś za jednym zamachem uwolni cię od zbędnej ci rzeczy i dostarczy takiej, której potrzebujesz. Ci, którzy oferują rzeczy w ten sposób nie mają jakiegoś ciśnienia na pozbycie się ich, ot, trafi się chętny na wymianę w barterze to dobrze, a jak nie trafi, to nie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: " Matkowa" waluta 01.07.19, 06:55 Myślę, że każdy do jakiegoś sklepu gdzie są chusteczki chodzi, raczej nikt nie będzie specjalnie leciał, przy okazji można dorzucić w biedrze, lidlu, tesco czy rossmanie. Odpowiedz Link Zgłoś